رفتن به مطلب

چگونگي ارتقاي جايگاه گورستان ها در جوانب فرهنگي و اجتماعيِ توسعه پايدار شهري در ايران


ارسال های توصیه شده

گورستان در اكثر شهرهاي امروز ايران، به فضاهايي باز در مقياس هاي كلان و خارج از شهرها تبديل شده است؛ همپاي اين امر، گورستان هاي تاريخي درون شهرها نيز به گون هاي متروك به حال خود رها شده است و اثري از پويايي فضاي شهري در آنها ديده نمي شود. اين در حالي است كه به نظر مي رسد فضاي شهري با عملكرد گورستان، پتانسيل هاي فراواني را از جنبه هاي فرهنگي و اجتماعي دارا است. از آنجايي كه توسعة پايدار شهري از دهة 80 قرن بيستم در بسياري از شهرهاي جهان مطرح شده است و به تبع آن در ايران نيز مورد توجه قرار گرفته و در اهداف برنامة آتي مطرح است، لذا مسئلة روند متروك و فرسوده شدن گورستان هاي درون شهري در شهرهاي ايران، و همچنين تك و كلان گورستاني شدن در آنها، به عنوان يكي از موانع دست يابي به توسعة پايدار شهري، امري قابل توجه و تأمل برانگيز به نظر مي رسد. روش مورد استفاده در اين مقاله، راهبرد تحقيق كيفي با رويكرد نظريه هاي زمينه اي است. در زمينة مطالعات تحقيق پيشرو، بررسي نقش گورستان در شهر، به عنوان يك فضاي شهري، در جوانب گوناگون فرهنگي و اجتماعي، هريك به نوبة خود مي تواند ياري بخش حل اين مسئله باشد. در راستاي دست يابي به توسعة پايدار، دستور كار 21 به عنوان مبنايي براي دست يابي به اين توسعه به سه جنبة اجتماعي، اقتصادي و زيست محيطي پرداخته است و توجهي به امر فرهنگ و تنوع فرهنگي در آن ديده نمي شود. ليكن رويكرد اين مقاله ابتدا بر لزوم توجه به جنبة فرهنگي در توسعة پايدار است و در اين راستا به بيانية يونسكو در رابطه با تنوع فرهنگي مي پردازد. سپس با علم بر نقش فرهنگي و اجتماعي گورستان ها در شهر در كنار آگاهي از جوانب اجتماعي، فرهنگي و زيس تمحيطي توسعة پايدار، به بيان راهكارهايي براي ارتقاي نقش گورستا نها در شهرهاي ايران، به سوي دس تيابي به توسعة پايدار پرداخته شده است به طور كلي پيشنهادي مبني بر تركيبي از چهار برنامه ذيل مطرح مي شود :

1. بازيابي، احيا و ارتقاي كيفي گورستان هاي تاريخي موجود

2. گسترش اين گورستان ها بنا به موقعيت و كاربري ها در بافت اطراف

3. مكان يابي مزار هاي جديد در موقعيت هاي مكاني و فضايي مناسب داخل شهر در قالب كاربري هاي متناسب با آنها؛ نظير كاربريهاي فرهنگي و به خاك سپردن بزرگان در زمينه هاي همخوان با آن در جوار اين فضا

4. بهره گيري از گورستان ها به منزلة فضاي سبز شهري.

به نظر ميرسد در اجراي هريك از اين چهار برنامه پيشنهادي، كه در بدنة اصلي مقاله به توضيح و تفصيل آن پرداخته خواهد شد، توجه به جوانب گوناگون فضاي گورستان ضروري است و بدين وسيله در عين سنجش و بهينه عمل نمودن در شرايط ويژه هريك از آنها، ميتوان در جهت تقويت و بهبود عملكرد گورستان ها در دست يابي به توسعه شهري پايدار در كلان شهرهاي ايران گام برداشت.

 

واژگان کلیدی: توسعه پايدار، شهر پايدار، معماري پايدار، طراحي پايدار، شهر و گورستان، معماري گورستان

 

نویسندگان: سعید حقیر، یلدا شوهانی زاد

 

دانلود مقاله

لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...