رفتن به مطلب

روز نیروی دریایی ( بزرگداشت عملیات مروارید)


Lean

ارسال های توصیه شده

در پاییز 1359 در حالیکه ارتش تازی عراق موفق به اشغال بخشی از خرمشهر و به محاصره درآوردن آبادان شده بود و و در نبرد های زمینی نیروهای مسلح ایران در حال تدافعی قرار داشتند، نیروهای دریایی و هوایی در عملیات مروارید یکی از درخشانترین و موفقترین عملیاتهای نظامی قرن بیستم را رقم زدند. هدف این عملیات نابودی تاسیسات هشدار سریع دشمن مستقر در سکوهای الامیه و البکر و به مبارزه کشاندن و نابود کردن شناورهای دریایی او بود.

عملیات مروارید در بعد ازظهر روز6 آذر 1359 با حمله جنگنده شکاریهای اف 4 فانتوم و اف-5 تایگر به فرودگاههای اطراف بصره آغاز شد، که در این مرحله یک فروند هواپیمای میگ 21 سرنگون شد.

 

در شب 6/7 آذر ناوچه های گروه رزمی 421 یگانهای تکاوران نیروی دریایی را در سکوههای مینا البکر و خورالامیه پیاده کردند. این مرحله از عملیات توسط یگانهایی ازهوانیروز مجهز به بالگردهای کبرا و ای بی 214 و شینوک پشتیبانی میشد. تکاوران پس از غلبه بر مدافعان این سکوها اقدام به مینگذاری این سکوههای نفتی که به عنوان ایستگاههای ردیابی و رهگیری استفاده میشد نمودند. پس از دقایقی انفجارهای شدیدی سکوهای الامیه و البکر را ویران کرد.

 

همزمان ناوچه های موشک انداز پیکان و جوشن ( از کلاس کامباتانت 2 ،Combattante II) ورودیهای بنادر فاو و ام القصر را مسدود کردند و 60 فروند کشتی لنگر انداخته در این بنادر را به دام انداخته و تاسیسات بندری این دو بندر را گلوله باران نمودند. مطابق محاسبات طراحان ایرانی عملیات مروارید نیروی دریایی عراق مجبور به واکنش شد و در صبحگاه روز 7 آذر با دو گروه از قایقهای اژدرافکن پی 183 (ناتو کد پی 6) و پنج فروند ناوچه پی 205 و پی 205 ای (ناتو کد اوزا 1 و 2) یک ضد حمله دریایی را آغاز نمود.

 

شناورهای ایرانی و عراقی به تبادل آتش پرداختند و با پرتاب موشک یکی از مدرنترین نبردهای دریایی قرن بیستم را آغاز کردند. موشکهای بی جی ام 86 هارپون ایرانی چندین هدف را مورد اصابت قرار دادند و دو ناوچه اوزا را غرق نمودند. با این حال ناوچه پیکان مورد حمله سه ناوچه اوزا قرار گرفت و تقاضای پشتیبانی هوایی کرد.

 

 

بلافصله دو فروند جنگنده شکاری فانتوم مجهز به موشکهای ای جی ام 65 ای ماوریک از پایگاه ششم شکاری بوشهر به پرواز درآمدند و به منطقه اعزام شدند. با این حال جنگنده شکاریهای اعزامی زمانی به صحنه عملیات رسیدند که ناوچه پیکان مورد اصابت دو فروند موشک سطح به سطح اس اس – ان – 2 استیکس قرار گرفته بود.

 

 

خلبانان جنگندههای فانتوم در انتقام غرق ناوچه پیکان اقدام به شلیک به طرف کلیه شناورهای دریایی عراقی نمودند که در نتیجه آن 3 ناوچه موشک انداز اوزا و 4 فروند قایق اژدرافکن پی 6 در یک نبرد هوا دریا منهدم شدند. این نبرد هوایی بیش از 5 دقیقه به طول نیانجامید.

 

دقایقی پس از این تبادل سهمگین آتش 4 فروند فانتوم اعزامی پایگاه شکاری شیراز بندر فاو و انبارهای مهمات این بندر را منهدم کردند، همزمان تاسیسات موشکی اطراف این بندر مورد حمله جنگنده های فانتوم اف 4 ای وتایگر اف 5 ای قرار گرفت.

 

در این مرحله یک فروند فانتوم مورد اصابت یکی از موشکهای سام قرار گرفت که خلبان آن موفق به بازگرداندن جنگنده و فرود اضطراری در بندر مشرف شد. برای پشتیبانی هوایی از بازگشت ناوچه جوشن و بقیه شناورهای گروه رزمی 421 جنگنده شکاریهای تامکت اف 14 و فانتوم اف 4 عازم منطقه شدند.

 

جنگنده های فانتوم ابتدا تاسیسات حفاری نفتی عراق را مورد حمله قرار دادند واین تاسیسات و یک فروند بالگرد اس ای 321 جی وی سوپر فرلون مستقر در آنها را منهدم کردند.

 

در این مرحله نیروی هوایی عراق وارد عملیات شد و دو گروه جنگنده شکاریهای میگ 23 ام اس و میگ 23 بی ان وارد منطقه شدند. نبرد هوایی بر فراز سکوهای البکر آغاز شد و فانتومهای اف 4 ایی ایرانی سبکبال از رها کردن بمبهایشان 3 فروند میگ 23 را در موقعیت داگ فایت ساقط کردند. در حین نبرد هوایی یک فروند جنگنده فانتوم اف 4 مورد اصابت قرار گرفت و سقوط کرد.

 

یک گروه پروازی متشکل از میگهای 23 بی ان به ناوچه جوشن حمله کردند که 2 فروند آنها مورد اصابت موشکهای اس ای 7 این ناوچه قرار گرفتند و ساقط شدند . میگ سومی هم توسط جنگندههای اف 14 با شلیک موشکهای ای آی ام 7 اسپرو سرنگون شد.

 

ناوچه پیکان

 

درساعت 9:55 دقیقه 7 آذر ماه 59 ناوچه پیکان به سوی منطقه دریایی مورد نظر حرکت کرد تا جایگزین ناوچه گرز که تا این لحظه وظیفه گشت دریایی منطقه را بر عهده داشت گردد ناوچه پیکان پیش از ورود به منطقه اسکورت یدک کش دلیر را بر عهده داشت ولی با ورود به منطقه رزمی ماموریت یافت تا پشتیبانی آتش مورد نیاز تکاوران پیاده شده بر سکوی نفتی البکر را فراهم سازد

 

درنتیجه در ساعت 22 پیکان ر کنار سکوی نفتی پهلو می گیرد از این زمان به بعد پیکان درگیر تبادل اتش با شناور های دشمن که به تازگی وارد منطقه شده بودند می شود باافزایش حضور شناورهای مهاجم ناوچه جوشن برای پشتیبانی ناوچه پیکان به منطقه اعزام میشود دراین بین با توجه به افزایش درگیریین پیکان وشناور های عراقی پیکان در خواستی برای پشتیبانی هوایی مخابره می نماید که سریعا بدان پاسخ مثبت داد .

 

پایگاه شکاری بوشهر دست کم 10 سورتی پرواز برای پشتیبانی اختصاص داد که همگی تحت کنترل و هدایت ناوچه پیکان قرار داشتند همچنین اف 14 های تامکت ماموریت پشتیبانی هایی منطقه ومقابله با جنگنده های مهاجم را بر عهده گرفتند در این زمان ناوچه های موشک اندازاوزا ی عراقی در منطقه ارام ارام پخش می شدند و حضور انها تهدید برای هرنوع شناوری بود بخصوص انکه از برتری تعداد خود همراه با پشتیبانی هوایی بر خوردار بودند.

 

درنتیجه فرماندهی ناوچه پیکان از ورود ناوچه جوشن به منطقه ممانعت نمود جوشن نیز زیر حملات ثانویه هوایی جنگنده های میگ 23 قرار داشت که نهایتا موفق به سرنگونی دوفرند جت دشمن شد وبا باقیمانده مهمات خود اتش دشمن راپاسخ می داد تااین زمان حداقل دوفروند ازناوچه های اوزا هدف موشک های هارپون قرار گرفته بودند دراین بین با وجود کمبود مهمات با ورود جنگنده های میگ عراقی پیکان مجبور درگیری با اهداف هوایی شد درنتیجه در خواست پشتیبانی هوایی کرد با توجه به افزایش به افزایش فشار نیروهای دشمن فرماندهی منطقه فرمان عقب نشینی تاکتیکی صادر نمود که پیکان درخواست باقی ماندن در منطقه را تکرار کرد.

 

با باقی ماندن پیکان در منطقه و حضور سنگین نیروهای هوایی خطوط پدافند نیروی دریایی اسیب های جبران ناپذیری را تحمل می نماید اما این درگیری را می توان نبرد سرنوشت ساز ترین نبرد در خلیج فارس تا ان تاریخ دانست که دو طرف بخوبی واقف بودند که این پیروزی می تواند سرنوشت ساز ترین نبرد دریایی جنگ را رقم بزند.

 

نهایتا درساعت 12:48 به ناوچه رسما دستور بازگشت داده میشود اما سرنوشتی غمناک برای پیکان وهمراهانش به نمایش گذاشت درساعت 12:48 دقیه بصورت تماس اضطراری با این مضمون از پیکان مخابره میشود :ما را زدند

 

ناوچه پیکان که زیر اتش سنگین دشمن قرارداشت وتا این زمان شلیک تعداد زیادی ازموشک های دشمن را تاب اورده بود مورد اصابت دوموشک قرار گرفته رهسپار سفر جاودانگی خود به قعر اب های نیلگون خلیج فارس می شود تا یکی از بزرگ حماسه های دریادلان نیروی دریایی را بیافزاید

 

طبق گزارشات موشک اول به پاشنه ناوچه اصابت کرده و امکان هدایت ناوچه را از ناخدای آن سلب کرده بود. با این حال ناویان ناوچه پیکان تحت فرماندهی ناخدا همتی با شلیک سلاحهای باقیمانده و سلاحهای انفرادی به دفاع از ناوچه زخمی پرداختند. دومین موشک در حالی به بدنه کشتی اصابت کرد که بسیاری از ملوانان و افسران در حال شلیک سلاحهای انفرادی خود به طرف آن بودند.

 

ناوچه های فلاخون و جوشن با پشتیبانی بالگرد های هوادریا سریعا برای نجات بازماندگان رهسپارمنطقه میشوند

 

دراین عملیات مشخص شد نیروی دریایی عراق از حداکثر توان خود شامل 5فروند ناوچه اوزا و 8 فروند از قایق های اژدرافکن p4بهره می برده است.

 

در ادامه درگیری همگی ناوچه های اوزا غرق شده و 4 فروند قایق اژدر افکن نیزغرق شدند همچنین یک فروند بالگرد superrelon و شش فروند میگ 23 نیز ساقط گردید .

 

درمقابل ایران ازدو فروند ناوچه موشک انداز پیکان وجوشن کلاس کمان سود می جست که بجز پیکان یکی از فانتوم های نیروی دریایی نیز ساقط شد

 

در جریان این عملیات شیرازه نیروی دریایی عراق بطور کامل از هم پاشید این نیرو 80 درصد توان عملیاتی خود را تنها در یک روز از دست داد و پس از ان به حملات هوایی وموشکهای هوابه دریا روی اورد.

 

عملا بعد از این نبرد تاریخی نیروی دریایی عراق قدرتی برای عرضه اندام در آبهای نیلگون خلیج همیشه پارس نداشت و تا ورود نیروی فوق پیشرفته و مجهز دریایی ایالات متحده در سال 1365 و با توجه به حفظ امنیت هوایی توسط اسکادران مخوف اف 14 های تامکت پایگاه ششم شکاری بوشهر ، و حتی شیراز ! نیروی دریایی ارتش و ناوگان ترابری غیر نظامی ایران در این آبها یکه تاز بی رقیب و در امنیت کامل به سر میبرد.

 

هفت ام آذرماه روز نیروی دریایی و سالروز این حماسه ماندگار نیروی دریایی و هوایی ارتش ایران خحسته و یاد دلاوران جاویدش گرامی باد.

 

 

 

.

nqly4bvaet7q7qp3lnd2.jpg

  • Like 2
لینک به دیدگاه
مهمان
این موضوع برای عدم ارسال قفل گردیده است.
×
×
  • اضافه کردن...