رفتن به مطلب

صدا سنجی در ارگونومی


ارسال های توصیه شده

مقدمه

يکي از مهمترين عواملي که به طور مستقيم بر بهره وري محيط کار اثر مي گذارد شرايط ارگونوميکي محل کار مانند وضعيت نور، سر و صدا و تهويه هوا و عواملي محيطي از اين دست مي باشد.

در ميان اين عوامل مهمترين عاملي که در محيط هاي کارگري و صنعتي موضوعيت مي يابد بهداشت صوتي محيط است. زيرا غالبا کار کردن ماشين آلات صنعتي و فرآيند هاي توليدي با ايجاد سر و صداي بسيار همراه است. از طرفي کنترل صوت و کم کردن آن هم در بسياري موارد غير ممکن است و پيشرفت تکنولوژي هم کمک چشم گيري به کاهش آن در محيط هاي صنعتي نکرده است. و بنا بر ماهيت موجي صوت که از همه طرف در فضا پخش مي شود به سختي مي توان کنترل و محافظ مناسبي در مقابل آن قرار داد. غالبا مديران به اثرات زيانباری که آلودگی های صوتی بر روی سلامتی کارگران در بلند مدت می گذارد توجهی ندارند، در حالي که جداي از مسائل انساني و بهداشتي اولين اثري که آلودگي صوتي محيط بر کارگر مي گذارد پايين آمدن بهره وري و دقت و تمرکز او است که اثرات قابل ملاحظه اي در کيفيت محصولات و قدرت رقابت بنگاه مي گذارد.

لذا مهندس صنايع در جهت رفع اين مشکل دو راهکار زير را بايستی بکار گيرد:

  1. آموزش کارگران و به خصوص مديران و سرپرستان توليد در رابطه با بهداشت صوتي محيط و همچنين اثرات زيان باري که آلودگي صوتي به همراه دارد.
  2. دوم صدا سنجي محيط کارخانه تا بتوان نقاط خطرناک را شناسايي کرد و براي افرادي که مجبورند در آن محيط ها کار کنند راه حل مناسبي انديشيد. که البته بهترين راه حل شناخته شده استفاده از گوشي هاي ايمني است.

به طور کلي اثرات شناخته شده آلودگي صوتي در محيط کار را مي توان به شرح زير بر شمرد:

  1. کاهش شنوايي
  2. افزايش ضربان قلب
  3. افزايش فشار خون
  4. انقباض رگ ها
  5. انقباض عضلاني
  6. کاهش و تضعيف سيستم دفاعي بدن

پروسه صدا سنجی در کارگاه آموزشی تراشکاری:

لازم به ذکر است در کارگاه تراشکاری دانشگاه صنعتی اصفهان ماشين آلات زير موجود می باشد:

  1. دستگاه تراش 1 متری(15 دستگاه)
  2. دستگاه تراش تبريزی (3 دستگاه)
  3. دستگاه تراش 2 متری (3 دستگاه)
  4. دستگاه فرز(3 دستگاه)
  5. دستگاه سنگ(1 دستگاه)
  6. دستگاه اره(1 دستگاه)
  7. دستگاه دريل (2 دستگاه)

در فرايند صدا سنجی از يک دستگاه صدا سنج ديجيتال استفاده شده است که در سه رنج متفاوت قابليت اندازه گيری دارد.

صدا سنجی در زمانی صورت گرفته است که کليه دستگاه های مورد 1 ،يک دستگاه تراش تبريزی، دو دستگاه تراش دو متری ، دستگاه سنگ و اره و دستگاه های دريل در حال فعاليت بوده اند که عمده دستگاه های توليد کننده صدا دستگاه سنگ ، تراش دو متری می باشد.

اين دستگاه ها بطور معمول از 8 صبح تا 7 شب فعاليت دارند و تنها بين ساعات 12 تا 5/1کارگاه جهت نماز و نهار تعطيل می باشد به عبارت ديگر 4 ساعت صبح و 6 ساعت بعد از ظهر کارگاه مشغول فعاليت است.

 

استاندارد های شنوايی:

در ادامه به دو استاندارد که اشاره می گردد که عبارتند از:

استاندارد حد ريسک شنوايی و مدت زمان مجاز:

در اين استاندارد مدت زمانی که شخص تحت تاثير صدا است در نظر گرفته شده است(حد اکثر مقداری که شخص می تواند در آن محيط قرار گيرد)، طبق فرمول و جدول زير می توان مجاز بودن يا عدم مجاز بودن شدت صوت را تعيين کرد. در صورتي که مجموع کسر های زير بيشتر از يک باشد محيط نامناسب است.

 

 

متن کامل این مطلب را در فایل پیوست مشاهده نمایید

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

  • Like 2
لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...