رفتن به مطلب

بختک یا اختلال مغزی


danielo

ارسال های توصیه شده

نترسید! بختک خطرناک نیست!

یکی از خرافات بسیار رایج که از حالت خرافه تبدیل به یک تشخیص مزخرف پزشکی نیز شده است چیزی به نامبختکدر خواب است. با اینکه در ابتدا بر اساس خرافات این حالت ناشی از یک موجود فرامادی به نام بختک ارزیابی میشد اکنون برخی افراد آن را ناشی از یک نوع بیماری مغزی و… ارزیابی می کنند که همگی آنها از اساس چرت و مزخرف است.

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

 

در گذشته های نه چندان دور این حالت را ناشی از یکموجودخیالی به نام بختک می دانستند که عمدتاً هم سراغ افرادی میرود که به پشت دراز بکشند و به پهلو نخوابند. این اعتقاد ناشی از این بود که در این حالت نوعی فلج مغزی شکل میگیرد و فرد در عین اینکه هوشیار است توان حرکت ندارد بنابراین آن را به یک موجود نسبت میدادند که شما را در حین خواب مورد آزار و اذیت قرار می دهد.

 

download?mid=2%5f0%5f0%5f1%5f642458%5fAGTiimIAAFCWUJDVTAfQ6SedXeE&pid=2.3&fid=Inbox&inline=1&appid=YahooMailNeo

 

برخی هم معتقد بودند در واقع این بختک عمدتاً سراغ جوانان دم بخت میرود و به همین دلیل آن را بختک نامیده بودند و آن را علامت بسته شدن بخت و عدمازدواجارزیابی میکردند. برخی هم آن را لحظه خروج روح از بدن در خواب و یا بازگشت در حین بیداری می دانستند.

در هر حال از نظر علمی همگی این اعتقادات کاملا ً چرت و مزخرف است. بختک در واقع نوعی فلج مغزی کاملا ً بی خطر در خواب است. فلج مغزی در خواب علت بسیار ساده‌ای دارد. فلج خواب وقتی رخ میدهد که شما هشیاری خود را حین خواب بازمی‌یابید ولی در این هنگام قادر به حرکت نیستید. فلج خواب می‌تواند هم در هنگام به خواب رفتن رخ بدهد و هم در هنگام بیدار شدن از خواب ایجاد شود.

در طی خواب و در مرحله ای که رویابینی در آن روی میدهد، مغزانتقال سیگنالهای عصبی بسوی عضلات اسکلتی بدن را مسدود و متوقف میسازد، تا شما رویاهای خود را عملی نکنید یعنی مثلا وقتی خواب می بینید در حال دویدن هستید، از رختخواب بلند نشوید و شروع به دویدن نکنید. هنگامی که شما قصد دارید از خواب بیدار شوید، مغز مجدداً کنترل عضلات را به دست میگیرد. اما گاهی اوقاتقبل از اینکه مغز کنترل عضلات اسکلتی را بدست گیرد و عضلات از حالت فلج بودن خارج گردند، شما هشیاری خود را باز می یابید. که نتیجه آن احساس هراس آور فلج بودن بدنتان خواهد بود.

این حالت معمولا ً چند دقیقه طول میکشد اماکاملا ً بی خطر است و معنای بیماری حاد مغزی ندارد. معمولا رخداد این حالت در افرادی که تحت استرس فکری و افسردگی هستند بیشتر میشود اما معمولا ً کمتر کسی را خیلی درگیر می کند.

علایم فلج خواب:

1- ناتوانی در حرکت دادن تنه، دستها و پاها و صحبت کردن طوریکه فرد از فرط ترس میخواهد فریاد بکشد و برای بیدار شدن تقلا میکند، اما گویی تلاش وی بی نتیجه است.

2- فلج تمام و یا بخشی از عضلات اسکلتی بدن

3- احساس خفگی و نزدیک بودن زمان مرگ به نحویکه گویی موجودی روی قفسه سینه ی شما قرار گرفته است

4- وحشتزدگی و اضطراب

5- احساس حضور یک انسان دیگر در اتاق، احساس فشردگی در قفسه سینه، دیدن سایه ی افراد، دیدن منبع نورانی، شنیدن صدای افراد، شنیدن صدای قدمهایی که نزدیک میشوند، دیدن شبح، تجربه خروج از بدن، احساس شناور شدن در هوا، شنیدن صدای بازو بسته شدن درها

چه چیزهایی احتمال تکرار فلج خواب را افزایش میدهند:

1- كسانی که بطور طاق باز و رو به پشت میخوابند بیشتر به فلج خواب دچار میشوند.

2- برنامه ی خواب نامنظم و محرومیت از خواب.

3- افزایش استرس و اضطراب.

4- تغییرات ناگهانی در سبک و یامحیط زندگی.

5- مصرف قرصهای خواب آور و آنتی هیستامینها.

چگونه هنگام تجربه فلج بدن خود را از این وضعیت هراس آور خلاصی بخشیم:

1- سعی کنید انگشتان دست و یا پای خود را تکان دهید.

2- چشمان خود را به شدت تکان دهید، به دنبای آن پلکها و سر خود را.

3- سعی کنید وضعیت خروج از بدن را در خودتان القا کنید.

درمان فلج خواب:

فلج خواب یک اختلال خواب بی خطر است. تنها با رعایت اصول بهداشت خواب، خودداری از طاق باز خوابیدن و کاهش استرسها و هراسهامیتوان تکرار آن را به حداقل رساند. افرادی که هفته ای یکبار به فلج خواب دچار میشوند لازم است تحت درمان دارویی (مصرف ضد افسردگی ها) قرار گیرند.

ساده ترین راه برای راحت شدن از دست این فلج مغزی اگه به صورت مکرر رخ بده مصرف دارو است. در این موارد ممکنه شما به دلیلی دچار یک نوع اختلال در خواب شده باشید.

ضمنا سعی کنید به پهلو بخوابید و بالش با ارتفاع کم زیر سر بگذارید تا خون خوب در مغز جریان داشته باشد.

تقریبا همه افراد سالی چند بار درگیر این مشکل می شوند اما رخداد آن به صورت مکرر در چند شب متوالی طبیعی نیست. اما معمولا وقتی پیش بیاد تو یکشب ممکنه تکرار بشه.

یک راه دیگر هم این هست که تا خسته نیستید نخوابید

  • Like 4
لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...