رفتن به مطلب

ارسال های توصیه شده

16 شهریور 1391 خورشیدی برابر با 19 شوال 1433 هجری و 6 سپتامبر 2012 میلادی

 

آغاز به كار كارخانه برق تهران با نيروي توربين‏ های گازی (1344 ش)

 

 

 

تولد "جان دالتون" دانشمند معروف انگليسي (1766م)

 

 

 

 

 

 

Com-Ch-033-03.jpg

  • Like 10
لینک به دیدگاه

تولد "جان دالتون" دانشمند معروف انگليسي (1766م)

جان دالتون دانشمند معروف انگليسي در ششم سپتامبر 1766م در خانواده‏اي فقير و روستايى در اين كشور به دنيا آمد. او در دوران كودكي، دروس مذهبي، رياضي و علوم را فرا گرفت و ديري نگذشت كه نبوغ او در رشته رياضي در سراسر ناحيه پيچيد. دالتون در اين زمان، در حالي كه تنها 12 سال داشت، مدرسه‏اي در روستاي خود تأسيس كرد و به بچه‏هايى كه بزرگ‏تر از او بودند تدريس نمود. در همين اوقات به نگارش مشاهدات روزانه خود درباره اوضاع هوا و هواشناسي پرداخت و اين كار را تا آخر عمر ادامه داد كه پس از مرگش، مجموعه دويست هزار صفحه‏اي تحقيقات او در زمينه هواشناسي به جاي ماند. دالتون در 23 سالگي به تدريس رياضي و علوم پرداخت و بخشي از نوشته‏هاي خود را در زمينه هواشناسي چاپ و منتشر كرد. انتشار اين اثر توجه دانشمندان را به خود جلب نمود و باعث راهيابي او به انجمن فلسفي و ادبي منچستر گرديد. وي در سال‏هاي بعد نيز به مطالعات خود ادامه داد تا سرانجام به كشف نظريه هسته‏اي ساده منجر گرديد. نظريه اتمي دالتون كه نتيجه سال‏ها كار و تجربه اوست بر اين اساس است كه تمام عناصر از ذرات ريزي به نام اتم درست شده‏اند و غير قابل شكافتن و شكستن است. هرچند بر پايه اين نظريه، اتم‏هاي عناصر مختلف داراي خواص مختلف اند اما اتم‏هاي عناصر مشابه مانند يك‏ديگرند. هم‏چنين اتم‏ها غيرقابل تغييرند، نه به وجود مي‏آيند و نه از بين مي‏روند. اين نظريه بي‏هيچ گونه انتقاد و اظهارنظري مورد تاييد دانشمندان قرار گرفت. نظريه اتمي دالتون، بر دقت رياضي و اهميت علم شيمي افزود و علوم فيزيك و شيمي را به هم نزديك‏تر كرد. هم‏چنين به كمك فرضيه اتمي دالتون ثابت شد كه ذرات ماده، داراي جاذبه الكتريكي هستند. با كمك اين خاصيت بود كه بمب هسته‏اي ساخته شد و با انرژي عظيمش، جهان علم را به لرزه افكند. جان دالتون سرانجام در دوم فوريه 1844م در 80 سالگي درگذشت.

  • Like 7
لینک به دیدگاه
  • 1 ماه بعد...

4 نوامبر سالروز اختراع ترانزیستور در سال 1948 میلادی

 

d2fd7170-a62e-42f0-aa2d-d94dd1e22401.jpg

در چهارم نوامبر 1948م، سه دانشمند امريكايى به نام‏هاي جان باردين، والتر هاوسربرتِن و ويليام شاكْلي، خبر اختراع خود با نام ترانزيستور را به اطلاع جهان رساندند. ترانزيستور از دو كلمه ترانس به معني انتقال دادن و استور به معني مقاومت، تشكيل شده است. اين ترانزيستور چيزي جز دو تكه سيم بسيار كوچك كه در يك پولكِ ساخته شده از عناصر فلزي نيمه هادي است، نبود. ترانزيستور، يك وسيله يك سوكننده، تقويت كننده و نوسان سازِ بسيار عالي است و به محض برقراري اتصال و ولتاژ، شروع به كار مي‏كند. دوام و مقاومت ترانزيستور در مقابل ضربه و ارتعاش زياد است و به دليل همين مزايا، از آن در راديو، تلويزيون و تلفن و... استفاده مي‏كنند. كار ترانزيستور بر پايه اين حقيقت استوار است كه الكترون‏هاي موجود در نيمه رساناها مي‏توانند به دو صورت متفاوت، جريان برق را برقرار كنند. امروزه و با گسترش صنايع، از ترانزيستور استفاده‏هاي فراواني مي‏شود و كاربرد آن گسترده‏تر گرديده است.

  • Like 7
لینک به دیدگاه
  • 4 هفته بعد...

12 آذر 1391 خورشیدی برابر با 17 محرم 1434 هجری و 2 دسامبر 2012 میلادی

ساخت اولين پيل هسته‏ اي جهان توسط "انريكو فرمي" و آغاز عصر اتم (1942م)

در پي تحقيقات شبانه روزي و طاقت‏ فرساي انريكو فرمي، دانشمند ايتاليايى الاصلِ امريكايى، اولين پيل هسته‏اي جهان در دوم دسامبر 1942م ساخته شد. پيل يكي از منابع جريان برق است كه بر اثر فعل و انفعالات شيميايى، توليد جريان مي‏كند. با استفاده از اين موضوع، پيل هسته‏اي وسيله‏اي است كه براي توليد انرژي هسته‏اي به صورت حرارت، توليد مواد شكافت‏پذير و توليد نوتْرون‏ها به كار مي‏برد. هم‏چنين ماده‏اي كه از شكافت هسته‏اي در رآكتور به كار مي‏رود، سوخت هسته‏اي نام دارد. در اين پيل، شكافت اتم‏ها باعث توليد فعل و انفعال زنجيره‏اي وسيعي گرديده و انرژي حرارتي فوق‏العاده‏اي ايجاد مي‏كند. ساخت اين پيل هسته‏اي اولين قدم براي ساختن بمب هسته‏اي بود و با شكافتن اتم و آزاد كردن نيروي اتم، جهان علم قدم به عصر اتم نهاد. با ساخت اولين بمب هسته‏اي و به كارگيري آن عليه هيروشيما و ناكازاكي، تراژدي جنگ جهاني دوم پايان يافت و استفاده ضدبشري از اين كشف مهم آغاز شد.

 

 

21d79cd7-26da-4172-a0d5-67f3f0264493.jpg

  • Like 5
لینک به دیدگاه

14آذر 1391 خورشیدی برابر با 19 محرم 1434 هجری و 4 دسامبر 2012 میلادی

 

 

 

 

بمباران نيروگاه برق "نكا" در مازندران در جريان جنگ تحميلي توسط عراق (1365 ش)

 

 

39d25e03-fc92-49ac-8916-d8dccb558bc3.jpg

  • Like 4
لینک به دیدگاه
  • 3 ماه بعد...

اسفند تولد اتو هان

[TABLE=align: left]

[/TABLE]

 

 

اتو هان(Otto Hahn)‏ ‏ متولد ۸ مارس ۱۸۷۹ شیمی‌دان آلمانی بود که به خاطر کشف شکافت هسته‌ای جایزه نوبل شیمی در سال ۱۹۴۴ را بدست آورد. او در ایجاد اولین نیروگاه هسته‌ای نقشی موثر داشت.هان 28 ژوئیه 1968 در 89 سالگی در آلمان در گذشت.

225px-Otto_Hahn_%28Nobel%29.jpg

  • Like 4
لینک به دیدگاه

اسفند تولد ویلیام هنری براگ

[TABLE=align: left]

[/TABLE]

 

 

سر ویلیام هنری براگ (William Henry Bragg)‏ متولد ۲ جولای ۱۸۶۲ فیزیک‌دان و شیمی‌دان بریتانیایی بود که به همراه پسرش ویلیام لارنس براگ در سال ۱۹۱۵ مفتخر به دریافت جایزه فیزیک نوبل گردید. آندو این جایزه را به خاطر تحلیل ساختار بلوری توسط پرتوهای ایکس دریافت کردند. اودر ۱۲ مارس در79 سالگی در لندن درگذشت.

225px-William_Henry_Bragg.jpg

  • Like 4
لینک به دیدگاه

اسفند تولد جرج سیمون اهم

[TABLE=align: left]

[/TABLE]

 

 

جورج سیمون اهم، در ۱۶ مارس ۱۷۸۷، در شهر باواریا در جنوب شرقی آلمان متولد شد.

در ۱۸۲۸، مقاله‌ای را با عنوان "اندازه‌گیری‌های ریاضی جریان برق" منتشر کرد اما به این مقاله توجهی نشد. فرمول ریاضی اهم I=E/R است و رابطه بین شدت جریان (I)، نیروی محرکه (E) و مقاومت ® را نشان می‌دهد.

اهم برای اثبات اهمیت مقاله‌اش حتی با وزیر فرهنگ به مجادله هم پرداخت، ولی نه تنها از این بحث نتیجه نگرفت بلکه از مقام استادی ریاضیات در کالج ژزوئیت کلن نیز استعفا داد، ولی پس از ۶ ماه دوباره به کار اولش بازگشت. اگرچه از کشفیات اهم استقبالی نشد، ولی در انگلستان اکتشافاتش را ارزنده شمردند و در 1841 بهترین نشان علمی انجمن سلطنتی را گرفت.

جورج اهم، در سال ۱۸۵۴ در سن ۶۷ سالگی در مونیخ درگذشت. در سال ۱۸۱۸، انجمن مهندسان برق جهان در پاریس، به اتفاق آرای واحد، مقاومت الکتریکی را به پاس تلاش وی (اهم) نامگذاری کردند.

 

 

9f5627c70dedd42a3627b40fc6999de5.jpg

  • Like 4
لینک به دیدگاه

اسفند تولد آلبرت اینشتین

[TABLE=align: left]

[/TABLE]

 

 

آلبرت اینشتین (Albert Einstein)‏ زاده ۱۴ مارس ۱۸۷۹ فیزیک‌دان نظری آلمانی بود. او بیشتر به خاطر نظریّه نسبیت و بویژه برای هم‌ارزی جرم و انرژی (E=mc۲)(که از معروف‌ترین روابط فیزیک بین غیرفیزیک‌دان‌هاست) شهرت دارد. علاوه بر این، او در بسط تئوری کوانتوم و مکانیک آماری سهم عمده‌ای داشت. اینشتین جایزه نوبل فیزیک را در سال ۱۹۲۱ برای خدماتش به فیزیک نظری و به خصوص به خاطر کشف قانون اثر فوتوالکتریک دریافت کرد. او به دلیل تأثیرات چشمگیرش، به عنوان یکی از بزرگ‌ترین فیزیکدانانی شناخته می‌شود که به این جهان پا گذاشته‌اند. در فرهنگ عامه، نام «اینشتین» مترادف هوش زیاد و نابغه شده‌است. او ۱۸ آوریل ۱۹۵۵در امریکا درگذشت.

 

prof-albert-einstein.jpg

  • Like 4
لینک به دیدگاه
  • 3 هفته بعد...

11فروردین تولد سین‌ایترو تومونوجا

 

[TABLE=align: left]

[/TABLE]

 

 

سین ایتیرو تومونوجا (Sin-Itiro Tomonaga)‏ ‏ متولد۳۱ مارس ۱۹۰۶ دانشمند و فیزیکدان سرشناس ژاپنی بود. دلیل شهرت او الکترودینامیک کوانتومی است. وی در8 جولای ۱۹۷۹درتوکیودرگذشت.

 

 

 

Tomonaga.jpg

  • Like 2
لینک به دیدگاه

12فروردین تولد پرسی ویلیام بریجمن

 

[TABLE=align: left]

[/TABLE]

 

 

پرسی ویلیام بریجمن (Percy Williams Bridgman)‏ متولد ۱ آوریل ۱۸۸۲ (میلادی) درگذشته در۲۰ اوت ۱۹۶۱ (میلادی) یک فیزیک‌دان امریکایی بود که در سال ۱۹۴۶ به خاطر اختراع دستگاه تولید فشار بسیار زیاد و کشف درزمینه فیزیک فشارهای زیاد موفق به دریافت جایزه فیزیک نوبل گردید.

او در سال ۱۹۰۰ وارد دانشگاه هارواد شد و سال ۱۹۰۸ مدرک دکترایش را گرفت و تا زمان بازنشستگی درهمین دانشگاه تدریس کرد.او تحقیقات زیادی در ارتباط فشار شدید برروی اجسام کرد.

بریجمن بعد ازاینکه مدتی با سرطان متاستاز سردرگریبان بود با شلیک گلوله خودکشی کرد.او در یادداشت خودکشی‌اش نوشت:"این ازشان یک جامعه بدور است که افراد را وادار کند که خود دست به اینکار بزند.احتمالا این آخرین روزی است که قادرم این کار را انجام بدهم.

 

Bridgman.jpg

  • Like 4
لینک به دیدگاه

ماکوتو کوبایاشی ( 小林 誠)‏ ‏ متولد۷ آوریل ۱۹۴۴ یک فیزیک‌دان ژاپنی است.

او استاد بازنشسته در سازمان پژوهش شتاب‌دهنده پرانرژی (High Energy Accelerator Research Organization)‏(KEK) در سوکوبای ژاپن است.

او در سال ۲۰۰۸ میلای به همراه شیهید ماسکاوا موفق به کسب جایزه فیزیک نوبل شد. او و همکارش این جایزه را به خاطر کشف «منشا تقارن گسیخته» دریافت کردند.

کوبایاشی هم اکنون در سکوبای ژاپن بر روی دستگاه‌های شتابگر ذرات بنیادین کار می‌کند.

 

398px-Makoto_Kobayashi.jpg

  • Like 5
لینک به دیدگاه
  • 2 هفته بعد...

26فروردین تولد یوهان اشتارک

 

[TABLE=align: left]

[/TABLE]

 

 

یوهان اشتارک (Johannes Stark)‏ زاده ۱۵ آوریل ۱۸۷۴ آلمان - فیزیکدان آلمانی (فیزیک تجربی) بود .

اودر ۱۸۹۷ مدرک دکتری خود را دانشگاه مونیخ گرفت.

در ۱۹۰۵ اثر دوپلر در پرتوهای مجرایی را کشف کرد.

در ۱۹۱۴ شکافتگی خطوط طیفی در اثر میدان الکتریکی را کشف کرد که این پدیده بعدها به نام خود او به اثر اشتارک معروف شد.در ۱۹۱۹ به خاطر این دو کشف جایزه نوبل فیزیک به او داده شد. وی در ۲۱ ژوئن ۱۹۵۷ در83 سالگی درآلمان درگذشت.

 

Johannes_Stark.jpg?uselang=fa

  • Like 4
لینک به دیدگاه
  • 4 هفته بعد...

مرگ یک ریاضیدان مشهور

 

[TABLE=align: left]

[/TABLE]

 

 

کنت اپل (Kenneth Appel) یکی از نخستین ریاضیدانانی که با استفاده از رایانه موفق به اثبات یک قضیه مشهور ریاضی شد، در سن 80 سالگی درگذشت.

 

3

اپل در سال 1979، قضیه چهار رنگ را اثبات کرد. بر اساس این قضیه، می‌توان فقط با استفاده از چهار رنگ و بدون مرزبندی قلمروها با رنگ یکسان، یک نقشه را رنگ‌آمیزی کرد.

 

این قضیه نخستین بار در سال 1852 توسط یک نقشه‌کش انگلیسی مطرح شد و گرچه حقیقی‌بودن آن بدیهی به نظر می‌رسید، اما دهه‌ها ذهن ریاضی‌دانان را به خود مشغول کرده بود.

 

برای اثبات آن، اپل و همکارانش ابتدا نشان دادند که تمامی نقشه‌های ممکن را می‌توان به مجموعه‌ای از یک هزار و 936 شکل کاهش داد. آنها سپس برای ثابت‌کردن این قضیه، تمامی این اشکال را با استفاده از ابررایانه IBM آزمایش کردند.

 

در آن زمان این ابررایانه یک اتاق کامل را اشغال می‌کرد، اما قدرت آن از یک گوشی‌هوشمند امروزی کمتر بود.

 

استفاده از ابرکامپیوتر برای اثبات یک قضیه ریاضی در آن زمان موفقیتی بزرگ به شمار می‌رفت.

 

نیویورک تایمز تاریخ مرگ این ریاضیدانان را 19 آوریل اعلام کرده است.

  • Like 5
لینک به دیدگاه
  • 1 ماه بعد...

25خرداد: تولد آندره ماری آمپر

 

 

آندره ماری آمپر در بیست و دوم ژانویه 1775 در یکی از حومه‌های لیون فرانسه به دنیا آمد.

 

 

 

پدرش تاجر کنف بود و به کسب علم و دانش علاقه داشت؛ به همین دلیل آمپر با کمک و راهنمای پدر با مکتب‌های کلاسیک لاتین و یونان آشنا شد و در کودکی و نوجوانی علاقه زیادی به ریاضیات پیدا کرد. آندره قبل از این‌که خواندن و نوشتن را بیاموزد، با کمک سنگ‌ریزه مسایل مشکل ریاضی را حل می‌کرد. یازده سال بیشتر نداشت که با زبان لاتین آشنا شد. در 18سالگی او را به‌اجبار به تماشای صحنه اعدام پدرش با گیوتین بردند. پس از آن آمپر به بیماری روانی دچار شد و تا یک‌سال از فعالیت‌های مورد علاقه‌ی خود بازماند.

در انقلاب کبیر فرانسه بسیاری از نزدیکانش را از دست داد و برای گذراندن زندگی به تدریس خصوصی رو آورد و در اوفات فراغت به مطالعه آثار علمی پرداخت.

مدت‌ها بعد با ژولی کارون ازدواج کرد. ثمره این ازدواج پسری به نام ژان بود. ژان بعد‌ها یکی از نویسندگان و تاریخ‌نویسان معاصر خود شد و به عضویت آکادمی علوم فرانسه در آمد.

چهار سال پس از تولد فرزندش، در سال 1804، همسرش چشم از جهان فرو بست. مرگ او ضربه جبران‌ناپذیری بود؛ با این حال آندره کوشید تا با مطالعه و تحقیق، این واقعه را به فراموشی بسپارد. کوشش و جدیتی که آمپر نشان داد، باعث شد که مورد توجه دانشمندان و رایضی‌دانان هم عصر خود قرار بگیرد. او مقاله‌ای درباره تئوری سرگرمی‌های ریاضی منتشر و در آن مساله‌ای را حل کرد که مدت‌ها ریاضی‌دانان را به فکر واداشت. با پیشنهاد ژان دالابر و ژوزف لاند که دو نفر از ریاضی‌دانان و اختر‌شناسان فرانسوی بودند، معلم ریاضی و نجوم مدرسه لیون شد. آمپر دو سال در مدرسه لیون تدریس کرد و در سال 1805 به پاریس رفت و در کالج پلی‌تکنیک مشغول به کار گشت. چهار سال بعد به سمت استاد ریاضی و مکانیک کالج برگزیده شد.

در سال 1819 دانشمندی دانمارکی آزمایش جالبی انجام دارد. او هنگام عبور جریان برق از سیم رسانا مشاهده کرد که عقربه مغناطیسی منحرف نمی‌شود. این کشف را بطه بین برق و مغناطیس را به‌خوبی نشان می‌داد. با این حال او نمی‌دانست که اگر دو مدار برق را در کنار هم بگذارد، چه اتفاقی خواهد افتاد.

آمپر این فرضیه را تکمیل و به جای استفاده از دو رشته سیم رسانا، از دو میله رسانا استفاده کرد و آن‌ها را موازی در کنار سیم قرار داد. سپس یکی از میله‌ها را محکم در جایی خود ثابت و دیگری را به لبه تیزی آویزان کرد. سپس از هریک جریان برق را عبور داد و مشاهده کرد میله‌ای که متحرک است، شروع به نوسان می‌کند و بسته به جهت جریانی که از ان می‌گذرد به میله ثابت، دور یا نزدیک می‌شود.

آمپر از این آزمایش به این نتیجه رسید که اگر جهت جریان در میله‌ها در یک سو باشد، میله‌ها یکدیگر را جذب و اگر جهت جریان بر عکس باشد، هم‌دیگر را دفع خواهند کرد. او خلاصه‌ای از این تجربیات را بعد‌ها در کتابی به نام «مغناطیس و الکتریسیته» چاپ کرد.

همان‌گونه که گفته شد، ‌وی ریاضیدان، فیزیکدان و مکتشف فرانسوی است. به‌عنوان یکی از کاشفان اصلی الکترومغناطیس مشهور است و واحد سنجش جریان الکتریکی در سیستم اس‌آی، به نام او نام‌گذاری شده است. اولین اکتشاف او در ریاضیات، «تئوری ریاضی بازیهای قمار» در سال ۱۸۰۲ منتشر شد و مورد توجه دالامبر قرار گرفت. آندره ماری آمپر در سال 1836 در گذشت.

  • Like 4
لینک به دیدگاه

29خرداد: تولد بلز پاسکال

 

 

 

 

بلز پاسکال ریاضیدان، فیلسوف و فیزیکدان فرانسوی در تاریخ 19 ژوئن 1623 در کلرمون پاریس واقع در مرکز فرانسه به دنیا آمد

 

pascal1.gif

او را پاک‌ترین موجود در آن روزگار نام نهادند. پدرش اتین پاسکال ریاست اداره مالیات کلرمون را به عهده داشت. بلز در خانواده‌ای خشک و قانون‌مند پا به جهان گذاشت.

پاسکال در سه سالگی مادرش را از دست داد و تحت آموزش پدرش قرار گرفت. بلز از همان کودکی علاقه بسیار خود را به ریاضیات نشان داد اما با مخالفت‌های پدر مواجه شد. در سن 12 سالگی بلز در هندسه بسیار جدی شد و به تحقیق درباره قضیه‌های اقلیدس پرداخت. او بدون این که معلمی داشته باشد توانست بسیاری از قضیه‌های هندسه اقلیدسی را نزد خود اثبات کند. در 16 سالگی قضیه‌ای از هندسه تصویری را کشف کرد که بعدها "قضیه پاسکال" نام گرفت. او در همان سال کتاب "مقاطع مخروطی" را نوشت. . این نابغه‌ی کوچک با نوشتن کتابش به شهرت رسید و نظر پدر را نسبت به ریاضیات تغییر داد. پاسکال جوان شروع به مشارکت با گروهی از ریاضیدانان و عالمان در مورد دایره مرسن در یک جلسه هفتگی کرد. زمانی که کتاب این نابغه نوجوان به دست دکارت رسید، قبول نمی‌‌کرد که پسری 16 ساله آن هم بدون تعلیم و تربیت زیر نظر مربیان و معلمان ریاضی، آن را نوشته باشد اما پس از مطمئن شدن،‌ نبوغ و استعداد وی را تحسین کرد.

علاوه بر فعالیت درهندسه و ریاضیات، او در فیزیک نیز به تحقیق می‌پرداخت. درسال 1640 شگفت‌آورترین اختراع زمان خود یعنی ماشین‌حساب را اختراع کرد و تعجب و حیرت همگان را برانگیخت. این اختراع سبب شهرت روزافزون او شد. پاسکال در زمینه فیزیک به کشفیات فراوانی دست یافت که از جمله آن‌ها می‌توان به اصل پاسکال درباره انتقال فشار در سیالات اشاره کرد. او کارهای مهمی در هیدروستاتیک، که به همین سبب واحد فشار پاسکال نامیده می‌شود، انجام داد.

در زمانی‌که دیگران درگیرِ درک قضیه هندسه تحلیلی دکارت بودند، او در سال 1639 مقاله‌ای در زمینه مقاطع مخروطی نوشت و آن را انتشار داد. اصل پاسکال یکی از مهم‌ترین ایده‌‌هایش بود. اصل پاسکال در مورد انتقال فشار مایعات چنین می‌گوید: فشاری که بر یک قسمت از مایع محصور وارد می‌شود بدون کاهش بر همه نقاط آن وارد می‌شود. کاربرد اصل پاسکال در ترمز اتومبیل و بالابر هیدرولیکی است. یکی از مزایای بالابر هیدرولیکی این است که می‌توان در آن نیروی کوچک به نیروی بزرگ تبدیل شود.

قضیه شش‌ضلعی پاسکال نیز انقلابی در هندسه برپا کرد. او اظهار داشت که سه نقطه‌ای که از تقاطع اضلاع روبروی یک شش‌ضلعی محاط شده و در یک مقطع مخروطی به‌دست می‌آیند، بر یک خط راست واقع می‌شود. خط راستی که بر هر کدام از سه نقطه تقاطع اضلاع روبرو قرار گیرد "خط پاسکال" نامیده می‌شود. خواهرش ژیلبرت زندگی‌نامه او را نوشت. او در مورد زندگی برادرش نوشت که مقالات و نظریات پاسکال جوان بهترین ایده‌‌های ریاضی است که از زمان ارشمیدس تا به حال نوشته شده است. پاسکال از بی‌خوابی مزمن رنج می‌برد.

او تحت تاثیر خواهرش ژاکلین قرار گرفت و جذب صومعه شد و خودش را وقف کلیسا کرد. در واقع بی‌‌بهره شدن جهان دانش از وجود این نابغه همین عقاید پوچ و متعصبانه خواهرش بود که بر او تاثیر گذاشت. ازاین‌رو در سن 25 سالگی فعالیت‌های علمی خود را رها کرد و به دیر ژان سنیست‌ها رو آورد و برای توبه و استفاده از طلسم کمربند میخ‌دار می‌بست و بر تخت سرد و آجری می‌خوابید.

در کلیسا در سال 1668به درد دندان مبتلا شد و برای نجات از درد به ریاضیات پناه برد و در 8 روز کتابی درباره انتگرال و دیگر کشف‌های خودش در زمینه محاسبه دیفرانسیل نوشت. او 4 سال آخر عمر خود کار مفیدی در زمینه ریاضیات و فیزیک انجام نداد و تنها خود را شکنجه داد. در این مدت، دست به کارهای مذهبی زد و 18 نامه با موضوع "اگر خدا نبود" را خطاب به انسان‌های بی‌اعتقاد به خدا نوشت.

او در سن 39 سالگی از بیماری که در مغزش ایجاد شده بود، در پاریس چشم از جهان فرو بست. پاسکال نه تنها یک ریاضیدان و فیزیکدان و مخترع بود بلکه یک فیلسوف و نویسنده مذهبی نیز به شمار می‌رفت و چندین کتاب از جمله کتاب "اندیشه‌ها" را در زمینه مذهب مسیح نوشت و از خود به‌جا گذاشت.

به افتخار ابداعات علمی وی، نام "پاسکال" به واحد فشارSI، به زبان‌برنامه‌نویسی و قانون پاسکال و هم‌چنین همان‌طور که در بالا عنوان شد به مثلث پاسکال و شروط پاسکال داده شد.

مهم‌ترین ابداع پاسکال در علم ریاضی تئوری احتمال بود. این تئوری که در ابتدا در مورد قمار کاربرد داشت، امروزه در علم اقتصاد و به‌خصوص در علوم آماری بسیار مهم است. جان راس در این باره نوشت: "تئوری احتمال و اکتشافات وابسته به آن دید ما به مسائلی مانند عدم قطعیت، ریسک، تصمیم‌گیری و توانایی شخص و جامعه برای تأثیر بر حوادث آتی را تغییر داد." با این وجود باید اذعان داشت که اگرچه پاسکال و فرمات کارهای اولیهِ مهمی در ارتباط با احتمال انجام دادند، اما در این مورد چندان فرا نرفتند. کریستین هیگنز با آگاهی از مکاتبات پاسکال و فرمات در این زمینه، نخستین کتاب خود را در این باب نوشت. افراد بعدی که در توسعهِ این تئوری نقش داشتند، ابراهام دی مویور و پیر سیمون لاپلس بودند.

درادبیات نیز پاسکال از جمله مهم‌ترین نویسندگان دوره کلاسیک فرانسه محسوب می‌شود و آثار وی امروزه به عنوان شاهکار نثر فرانسه در نظر گرفته می‌شوند. استفادهِ وی از هجو و طنزنگاری برمجادله‌گرهای بعدی تأثیر گذاشت. مضامین کارهای ادبی پاسکال بیش از همه برای مخالفتش با خردگرایی رنه دکارت و تاکید هم‌زمان براین مطلب که فلسفه تجربه‌گرایی برای تعیین حقایق مهم ناکافی است،‌ در یادها می‌ماند.

  • Like 3
لینک به دیدگاه

3 تیر: تولد ویکتور فرانتز هس

 

[TABLE=align: left]

[/TABLE]

 

 

ویکتور فرانتز هس در ۲۴ ژوئن سال ۱۸۸۳ بدنیا آمد. ‏ این فیزیک‌دان اتریشی-آلمانی در سال ۱۹۳۶ میلادی به همراه کارل دیوید آندرسون به خاطر کشف تابش کیهانی موفق به‌دریافت جایزه فیزیک نوبل شد.

وی تحصیلاتش را در دانشگاه گراتس آغاز کرد و در سال ۱۹۰۶ توانست از تر دکترایش دفاع کند. برای مدت کوتاهی در موسسه فیزیکی وین مشغول به کار شد. جایی که پروفسور شیدلر،‌ او را با کشفیات اخیرش در زمینه‌ی رادیو اکتیویته آشنا ساخت. در طی سال‌های 1920-1910 به‌عنوان دستیار،‌ زیر نظر استفان مایر در موسسه تحقیقات رادیوم در آکادمی علوم وینز کار می‌کرد. در سال 1919موفق به دریافت جایزه‌ی لیبن برای کشفیاتش در ultra-radiation(فراتابش) شد،‌ و یک سال پس از آن به استادی برجسته‌ی فیزیک تجربی در دانشگاه گراتس منصوب شد. مدتی هم در آمریکا مشغول به تحقیق و پژوهش بود.

او سال‌ها بروی رادیو اکتیویته تحقیق می‌کرد. در پی نفود نازی‌ها به کشور اتریش او از اتریش رفت و در دانشگاه فوردهام نیویورک مشغول به کار شد.

علاوه بر جایزه‌ی نوبل و تعداد زیادی جوایز دیگر،‌ وی در حدود 60 مقاله و چندین کتاب نیز منتشر کرد.

ویکتور فرانتز هس پس از ۸۱ سال در ۱۷ دسامبر سال ۱۹۶۴ درگذشت.

  • Like 3
لینک به دیدگاه

3 تیر: تولد ویکتور فرانتز هس

 

[TABLE=align: left]

[/TABLE]

 

 

 

Z

ویکتور فرانتز هس در ۲۴ ژوئن سال ۱۸۸۳ بدنیا آمد. ‏ این فیزیک‌دان اتریشی-آلمانی در سال ۱۹۳۶ میلادی به همراه کارل دیوید آندرسون به خاطر کشف تابش کیهانی موفق به‌دریافت جایزه فیزیک نوبل شد.

وی تحصیلاتش را در دانشگاه گراتس آغاز کرد و در سال ۱۹۰۶ توانست از تر دکترایش دفاع کند. برای مدت کوتاهی در موسسه فیزیکی وین مشغول به کار شد. جایی که پروفسور شیدلر،‌ او را با کشفیات اخیرش در زمینه‌ی رادیو اکتیویته آشنا ساخت. در طی سال‌های 1920-1910 به‌عنوان دستیار،‌ زیر نظر استفان مایر در موسسه تحقیقات رادیوم در آکادمی علوم وینز کار می‌کرد. در سال 1919موفق به دریافت جایزه‌ی لیبن برای کشفیاتش در ultra-radiation(فراتابش) شد،‌ و یک سال پس از آن به استادی برجسته‌ی فیزیک تجربی در دانشگاه گراتس منصوب شد. مدتی هم در آمریکا مشغول به تحقیق و پژوهش بود.

او سال‌ها بروی رادیو اکتیویته تحقیق می‌کرد. در پی نفود نازی‌ها به کشور اتریش او از اتریش رفت و در دانشگاه فوردهام نیویورک مشغول به کار شد.

علاوه بر جایزه‌ی نوبل و تعداد زیادی جوایز دیگر،‌ وی در حدود 60 مقاله و چندین کتاب نیز منتشر کرد.

ویکتور فرانتز هس پس از ۸۱ سال در ۱۷ دسامبر سال ۱۹۶۴ درگذشت.

  • Like 2
لینک به دیدگاه

5 تیر: تولد رابرت کلمن ریچاردسون

 

[TABLE=align: left]

[/TABLE]

 

 

 

robert-c-richardson-1-sized.jpg

رابرت کلمن ریچاردسون در ۲۶ ژوئن ۱۹۳۷ در واشینگتن دی.سی به دنیا آمد.

وی فیزیک‌دان باتجربه آمریکایی است که حوزه تحقیقاتی او شامل مطالعه بر روی دمای زیر میلی کلوین هلیوم ۳ است . ریچاردسون همراه با دیوید لی، به عنوان محققان ارشد و سپس داگلاس اوشراف، دانشجوی فارغ التحصیل، در سال ۱۹۹۶ جایزه نوبل را برای کشف سال ۱۹۲۷ خود درباره ابرشاره بودن اتم‌های هلیوم ۳، در آزمایشگاه فیزیک اتمی و جامد دانشگاه کرنل دریافت نمود .او در حال حاضر استاد فیزیک دانشگاه کرنل است و به مطالعه خواص کوانتومی مایعات و جامدات در دمای بسیار پایین متمرکز شده‌است.

  • Like 1
لینک به دیدگاه

6 تیر: تولد چارلز گلوور بارکلا

 

[TABLE=align: left]

[/TABLE]

 

 

220px-Charles_Glover_Barkla_01.jpg

چارلز گلوور بارکلا در تاریخ ۲۷ ژوئن ۱۸۸۷ در شهر ویدنس انگلستان به‌دنیا آمد.

او فیزیک‌دانی برجسته بود. او در سال ۱۹۱۷ به خاطر کشف تابش مشخصه‌ی رونتگن عناصرموفق به دریافت این جایزه و هم‌چنین جایزه نوبل گردید.

او در دانشگاه لیورپول ریاضیات و فیزیک خواند. در سال‌های بعد در دانشگاه‌های گوناگونی از جمله دانشگاه لیورپول، دانشگاه لندن و دانشگاه ادینبورو تدریس کرد. بارکلا کشف کرد که پرتو ایکس توسط گازها، به نسبتی متناسب با چگالی آن‌ها پراکنده می‌شود .

او از این موضوع استنباط کرد که اتم‌های حجیم‌تر احتمالاً ًدارای الکترون‌های بیشتر نیز خواهند بود. این پژوهش‌ها موجب بوجود آمدن عدد اتمی گردید.

وی در ۲۳ اکتبر ۱۹۴۴ در گذشت.

  • Like 1
لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...