رفتن به مطلب

تصفیۀ روغن ترانسفورماتور


azarafrooz

ارسال های توصیه شده

پس از آنکه روغن مورد بهره برداری قرار می گیرد ، بر حسب نوع روغن و شرایط سرویس ، تغییراتی در آن مشاهده می شود که موجب تقلیل کیفیت و کاهش عمر مفید آن می شود . این تغییرات به سبب ورود ناخالصی ها و آلودگی به روغن و یا تغییرات شیمیایی ناشی از اکسیداسیون می باشد . در اثر اکسیداسیون روغن ، ویسکوزیتۀ آن افزایش یافته ، اسیدیتۀ آن بالا رفته ، رنگ روغن کدر و تیره می شود . اگر نتایج آزمایش های روغن نیاز به تصفیۀ روغن را اثبات نماید ، باید به منظور جداسازی ناخالصی ها و احیای خواصّ اصلی مورد نیاز روغن ، در مورد تصفیۀ آن اقدام نمود . روش های مختلفی برای تصفیۀ روغن وجود دارد . این روش ها به دو دستۀ عمدۀ تصفیۀ فیزیکی و تصفیۀ شیمیایی تقسیم بندی می شوند . در روش های تصفیۀ فیزیکی با روش های فیزیکی نظیر عبور روغن از صافی ها یا گرم کردن روغن و غیره ، ناخالصی های روغن را از آن جدا می کنند . در روش های تصفیۀ شیمیایی با افزودن مواد شیمیایی و ترکیب شیمیایی آن ها با روغن ، خواص از دست رفته روغن مجدداً احیا می شود.

● روش های تصفیۀ فیزیکی

در این قسمت به چهار روش تصفیۀ فیزیکی روغن اشاره می شود :

▪ تصفیه از آب :

ساده ترین روش جداسازی آب از روغن این است که روغن را در ظرف بزرگی می ریزند و در ته ظرف ، دریچه ای تعبیه می کنند . پس از مدتی که روغن در ظرف بماند ، چون آب سنگین تر از روغن است ، در ته ظرف جمع می شود و می توان با باز کردن دریچه ، آب را تخلیه نمود . این روش نیاز به وقت زیادی دارد و دقت آن نیز کم است ؛ زیرا اگر دریچه زود بسته شود آب همچنان در روغن باقی خواهد ماند و اگر دریچه کمی دیر بسته شود ، مقداری از روغن به هدر می رود .

روش دیگر برای این کار ، حرارت دادن روغن است ؛ زیرا درجه حرارت تبخیر آب پایین تر از روغن است و در صورت حرارت دادن روغن ، آب به صورت بخار از روغن خارج می شود . حرارت دادن معمولاً در یک ظرف بسته و در خلاء انجام می گیرد تا سرعت عمل آن بیشتر شود . از پمپ های خلاء نیز برای گرفتن رطوبت روغن استفاده می شود .

▪ روش گریز از مرکز برای جداسازی ناخالصی های جامد :

در این روش ، روغن را در ظرف دوّار بزرگی می ریزند و پس از حرارت دادن تا حدّ دمای ۱۵ الی ۴۵ درجۀ سانتیگراد ، آن را به گردش در می آورند . جرم ناخالصی های جامد داخل روغن معمولاً از جرم روغن بیشتر است ؛ از این رو ، در عمل گردش روغن ، ناخالصی های جامد در اطراف جدارۀ خارجی ظرف قرار گرفته و ته نشین می شوند و روغن خالص در وسط ظرف می ماند . این روش از نظر سرعت عمل و نحوۀ تصفیه مناسب است .

▪ استفاده از *****های کاغذی :

با عبور روغن از *****های کاغذی ، ذرّات جامد غوطه ور در روغن نمی توانند از این *****ها عبور کنند . همچنین مقداری از آب موجود در روغن نیز ، توسط این *****ها جذب می شود . هرچه منافذ این *****ها ریزتر باشد ، کیفیت تصفیه بهتر است . برای سرعت عمل در این روش ، معمولاً روغن را با فشار وارد *****ها می کنند .

▪ گاز زدایی برای جدا کردن گازهای محلول در روغن :

با استفاده از تکنیک خلاء ، عمل گاز زدایی روغن و جدا کردن گازهای حل شده در روغن انجام می گیرد . با پودر کردن روغن و پاشیدن آن به داخل محفظۀ خلاء ، علاوه بر گرفتن تمام آب غیر محلول در روغن ، مقدار آب محلول در آن نیز به حدّ ppm ۱۰ کاهش می یابد . همچنین با این عمل ، گازهای حل شده در روغن نیز به ۲۵/۰ درصد حجم ، تقلیل می یابد .

● روش های تصفیۀ شیمیایی

زمانی که با افزایش میزان اکسیداسیون در روغن ، شرایط تشکیل لجن در آن فراهم گردد ، عمل تصفیۀ فیزیکی به تنهایی قادر به جبران و احیای فساد روغن نبوده و از این رو ، تصفیۀ شیمیایی روغن انجام می گیرد . در تصفیۀ شیمیایی ، از *****های فعّال (اکتیو) استفاده شده و با استفاده از عملیات مختلف ، نظیر تصفیه با حلّال ها و تصفیه با اسید سولفوریک ، پالایش انجام می گیرد . تصفیۀ شیمیایی معمولاً با هزینۀ زیادی انجام می شود ؛ از این رو ، فقط برای مصرف کننده های بزرگ ، کارخانه های ترانسفورماتور سازی و مراکز بزرگ تعمیر ترانسفورماتورها مقرون به صرفه می باشد.

عبور روغن از خاک رنگبر (Fullers Earth) ، یکی از مرسوم ترین روش ها در تصفیۀ شیمیایی است . در این روش ، خاک رنگبر در یک منبع قرار می گیرد و روغن گرم توسط پمپ ، با فشار زیاد از این خاک عبور داده می شود . با انجام این عمل ، عدد اسیدی روغن کاهش یافته و به حد مجاز خود می رسد . به علاوه دیگر خواص روغن ، از قبیل ضریب تلفات عایقی و مقاومت مخصوص آن نیز بهبود می یابد . مقدار خاک رنگبر مورد نیاز ، به میزان کهنگی روغن بستگی دارد و معمولاً بین یک تا هفت درصد وزن روغن می باشد . اضافه کردن مواد ضد اکسیداسیون در هنگام تصفیه فیزیکی در موقع گردش روغن نیز ، یکی دیگر از روش های تصفیۀ شیمیایی است .

 

choogh.com

 

 

  • Like 3
لینک به دیدگاه

درمورد کروماتوگرافی توضیح میدین؟چون ما ترانس هامون برای تست از این روش استفاده میکنیم میخوام بیشتر باهاش اشنا بشم

  • Like 2
لینک به دیدگاه
کروماتوگرافی اساس روش رو میخواید ؟ یا نوع خاصی مد نظرتون هست ؟

 

 

اول شرح خود کروماتوگرافی

بعد اگه توضیحات تخصصی درمورد کروماتوگرافی روغن های صنعتی دارین که خیلی هم ممنون میشیم:icon_gol:

  • Like 2
لینک به دیدگاه

من اساس روش رو براتون تا حدی توضیح میدم ....

کروماتو گرافی کلا یک طریقه جداسازی مواد در مخلوط هست ... زمانیکه ما یک مخلوط داریم مثلا مخلوط از روغن های مختلف میتونیم برای جداسازی انواع روغن های موجود از این روش استفاده کنیم ... معمولا مواد یا به شکل مایع هستند یا به شکل گاز ... بسته به نوع روش کروماتوگرافی ماده مورد نظر از یک مکان شبکه ای شکل و یا یک لوله عبور داده میشه ... البته اصل روش کروماتو گرافی هم این هست که یک فاز متحرک هست یه فاز ثابت ... فاز ثابت هم همون اجزایی هست که داخل شبکه یا لوله هست ... فاز متحرک هم همون ماده مورد نظر هست که ما میخواهیم تجزیه بشه ... البته انواع داره که یک دسته بندی مربوط میشه به ماهیت فاز ثابت ... اگر فاز ثابت جامد باشه کروماتو گرافی جذب سطحی هست اگر مایع باشه کروماتو گرافی تقسیمی گفته میشه .... و تجزیه هم یا بر اساس تفاوت وزن مولکولی اجزا هست یا بر اساس قابلیت اتصال ماده مورد نظر با فاز ثابت ... البته انتخاب روش کروماتو گرافی خیلی مهم هست که من در روش شما اطلاع ندارم کدوم روش هست ... روش انتخابش هم الگوی خاصی نداره بیشتر بستگی به سابقه کار و تجربه افراد داره ... ولی یه الگویی شاید بشه بیان کرد مثلا برای مواد فرار کروماتو گگارفی گازی معمولا کاربرد داره ... مواد مشابه کروماتو گرافی تقسمی ( فاز ثابت مایع هست ) کروماتوگرافی جذب سطحی برای مواد غیر مشابه ... مواد یونی معمولا به روشی جداسازی میشه که ستون یونی داشته باشه و بر اساس خاصیت قدرت یونی مواد جدا میشند ... مثلا زیست شناس ها بیشتر از الکتروفورز استفاده میکنند .... ساده ترین نمونه کروماتوگرافی با کاغذ هست که قبلا برای تشخشص انواع رنگ در جوهر استفاده میشده ...اساس روش هم این هست که یک کاغذ صافی رو بر میدارندیک سرش رو داخل یه حلال میذارند مثلا هگزان استون کلرو فرم بعد یک قطره جوهر رو میگذارند کمی بالاتر از حلال روی کاغذ حالا حلال از کاغذ بالا میاد ... به جوهر میرسه اونو با خودش حرکت میده ... اجزا بر اساس نوع جذب توسط سلولز موجود در کاغذ تجزیه میشند... البته من این ساده هست قطعا در صنعت روش های دگه هست حتی ممکن هست از HPLC کروماتو گرافی مایع با فشار بالا هم استفاده بشه من اساس روش رو گفتم شما اگگر لطف کنید نوع روش کروماتو گرافی رو به من بگید ممنون میشم تا توضیححات بیشتری بدم ... مطالب فرواوان هست و پراکنده ... اگر نوع خاصی مشخص باشه شما به هدفتون بهتر میرسید ...

انواع روش هارو هم مینویسم :

کروماتوگرافی مایع – جامد.....کروماتوگرافی جذب سطحی.....کروماتوگرافی لایه نازک.....کروماتوگرافی تبادل یونی.....کروماتوگرافی ژلی.....کروماتوگرافی گاز – جامد.....کروماتوگرافی مایع – مایع....کروماتوگرافی تقسیمی......کروماتوگرافی کاغذی.....کروماتوگرافی گاز- مایع.....کروماتوگرافی گاز – مایع....کروماتوگرافی ستون مویین

روش HPLC کروماتو گرافی گازی ...

میدونید نوع تقسیم بندیها هم متفاوت هست ... شما اگر کمی بازتر کنید مطلب رو ممنون میشم ... البته من یک مقاله میگذارم شاید به شکل pdf شاید کمکتون بکنه

 

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

 

 

البته اگر بمن بگید چه جزیی رو میخواید حالص سازی کنید هم خوب هست چون بعضی مواد و اجزا روش خاصی در مقیاس صنعتی دارند...

من در خدمتتون هستم :icon_gol:

  • Like 3
لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...