رفتن به مطلب

فناوري نانو در كشاورزي و صنايع غذايي 2


pesare baba

ارسال های توصیه شده

در اولين بخش مقاله ي بررسي كاربرد هاي فناوري نانو در علوم كشاورزي و صنايع غذايي سعي شد تا به گوشه اي از كاربري فناوري نانو در شاخه هاي زراعت ، اصلاح نباتات ، گياهپزشكي و آبياري اشاره گردد.

در اين بخش ضمن بررسي كاربرد نانو فناوري در حوزه هاي علوم دامي ، صنايع غذايي و ماشين آلات كشاورزي ، نگاهي اجمالي به وضعيت اين علوم در كشور مان خواهيم داشت .

 

كاربردهاي نانو در حوزه علوم دامي

استفاده از نانوذرات نقره (نانوسيلورها) در افزايش بهداشت دام و جايگاههاي پرورش دام و طيور

نانوذرات نقره به عنوان ضدعفوني كننده قوي ( ضد ياكتري و ضد ميكروب ) مطرح بوده و با توجه به پايداري آنها و عدم مصرف اين ذرات (عدم نياز به تهيه مجدد) استفاده از آنها در ضدعفوني كردن جايگاههاي نگهداري دام و طيور كاربرد گسترده اي يافته است.

استفاده از نانو*****ها به منظور فرآوري محصولات لبني

در فرآوري محصولات لبني، استفاده از *****ها بسيار مرسوم است. نانو*****ها، امكان عبور انتخابي ذرات خاص را فراهم آورده و از اين رو فرآوري مورد نظر را ممكن مي سازند.

 

استفاده از نانوكپسولها بعنوان پوششي براي آنزيمهاي خوراكي و داروهاي دامي

 

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

 

با توجه به كاربرد برخي آنزيمها و پروتئين هاي خاص در جيره هاي دام و طيور كه بمنظور افزايش عملكرد و تاثير در بافتي مشخص استفاده مي شوند و معمولا در دستگاه گوارش بخوبي جذب نمي شوند، لذا استفاده از نانوكپسولها براي پوشش دار كردن و محافظت از آنها تا رسيدن به بافت هدف، موثر خواهد بود.

 

استفاده از نانوحسگرها در بخشهاي مختلف سيستمهاي پرورش دام و طيور و شناسايي انفرادي دامها

 

استفاده از نانوحسگرها و نانوبيوحسگرها در ماشين‌هاي شيردوشي

 

شتاب تحقيقاتي در اصلاح نژاد انواع دام ، طيور و آبزيان مؤثر

 

توليد خوراك‌هاي غيربيولوژيك و داروهاي دامي

 

نانو واكسيناسيون DNA با استفاده از نانوكپسول‌ها و روش‌هاي التراسوند

كاربردهاي نانو در حوزه صنايع غذايي

استفاده از نانو*****اسيون در صنايع غذايي به منظور تشخيص متابوليت هاي كنترل كيفي و تشخيص عوامل بيماريزا و تحولي اساسي در بسته بندي مواد غذايي و انبارداري

 

بهسازي ثبات مواد غذايي

اين روش براي تركيبات خاص فعال مثل طعم ها كه با ساير تركيبات مواد غذايي واكنش مي دهند استفاده مي شود و به اين مواد عمر ماندگاري بالاتري مي دهند

 

حفاظت در برابر اكسيداسيون مواد غذايي

 

توليد غذاهاي مولكولي توسط رباط ها با سه عنصر اصلي اكسيژن، كربن و هيدروژن

 

كاربردهاي نانو در حوزه ماشين آلات كشاورزي

 

كاربرد در پوششهاي بدنه ادوات و ماشينها و ابزارهاي كشاورزي و حتي شيشه ها براي افزايش در برابر خوردگي و سائيدگي و انعكاس امواج ماوراء بنفش

 

توليد قطعات مكانيكي مستحكم تر با استفاده از نانوروكش ها و استفاده از بيوحسگرها در ماشين آلات هوشمند جهت مبارزه مكانيكي – شيميايي با علف هاي هرز

 

بهينه سازي ميزان و شكل سموم مصرفي و وسايل سم پاشي

 

توليد روكش هاي نانويي ياتاقانها براي كاهش اصطكاك

 

توليد قطعات مختلف موتورماشينهاي كشاورزي مقاوم به ساييدگي، خوردگي ، حرارت و كاهش اصطكاك

 

استفاده از آنها در توليد سوختهاي جايگزين و آلودگي كمتر محيط زيست

 

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

 

تا كنون محصولات مختلف نانويي در دنيا توليد شده و برخي از آنها به شكل تجاري در دسترس قرار گرفته است .

از جمله كارهاي صورت گرفته در نانوتكنولوژي سبز مي توان به موارد زير اشاره كرد:

استفاده تايلند از اين فناوري به منظور توليد نوع جديدي از برنج (بي تفاوت نسبت به طول شب ، پاكوتاه و معطر ) و ابريشم ( ضد آب و با قدرت جذب كمتر گرد و غبار )

توليد نوعي نانوبرنج توسط شركت نانورايس ايتاليا كه 2 برابر وزن خود آب جذب مي كند .

توليد نانو كودها و نانو سم ها در مقياس آزمايشگاهي

 

در ايران نيز موسسات مختلفي در اين زمينه در حال كار مي باشند . كه از اين بين مي توان به پژوهشكده مهندسي جهاد اشاره نمود كه با محوريت قرار دادن توليد نانوپودرها گام بلندي را در اين زمنه برداشته است. مانند توليد پودر دي اكسيد تيتانيم در ابعاد نانو جهت گندزدايي و نگهداري مواد غذايي و استفاده به عنوان فوتوكاتاليست و تصفيه آب و يا توليد نانوپودر طلا در مقياس نانو جهت استفاده هاي بيولوژيك.

از ديگر موسسات پيشگام در اين زمينه مي توان به مؤسسه تحقيقات واكسن و سرم سازي رازي، موسسه گياه‌پزشكي كشور، موسسه تحقيقات خاك و آب، موسسه تحقيقات شيلات ايران، موسسه تحقيقات جنگلها و مراتع و پژوهشكده بيوتكنولوژي اشاره نمود.كاربرد هاي فناوري نانو در علوم كشاورزي و صنايع وابسته به آن گسترشي روز افزون دارد ،كه ادامه ي اين روند در آينده اي نه چندان دور توليد و توزيع مواد غذايي سالم ، ارزان و با كيفيت را براي استفاده ي همه ي ملل دنيا محقق خواهد كرد.

  • Like 1
لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...