رفتن به مطلب

نانو حفره ها


azarafrooz

ارسال های توصیه شده

مواد نانوحفره اي

مواد نانوحفره اي ساختارهاي متخلخلي هستند كه اندازه حفرات آنها كمتر از 100 نانومتر مي با شد. اين تركيبات درمنابع طبيعي و سيستم هاي بيولوژيكي به فراواني يافت مي شوند. اندازه و نظم حفرات كنترل كننده خواص مواد نانوحفره اي است . در سال هاي اخيرسعي شده است تا با كنترل و دقت بالا مواد نانوحفره اي با اندازه حفرات مشخص توليد شود . مواد نانوحفره اي به دودسته عمده مواد نانوحفره اي توده اي و غشاهاي نانوحفره اي تقسيم مي شوند:

 

1- مواد نانوحفره اي توده اي: با افزايش سطح اين مواد خواص كاتاليستي ، جذب و جذب سطحي بهبود مي يابد . زئوليت ها يك نوع ماده ي نانوحفره اي توده اي به حساب مي آيند. سطح اين مواد در حدود صدها متر مربع بر گرم است.

 

2- غشاهاي نانوحفره اي: يكي از كاربردهاي اين مواد استفاده از آنها به عنوان غربال هاي مولكولي است. كنترل حفرات اين تركيبات يكي از چالشهايي است كه كارايي اين مواد را تعيين مي كند. راه هاي زيادي براي ساخت مواد نانوحفره اي وجود دارد؛ در يكي از روش ها به طور انتخابي موادي را از يك جامد استخراج كرده، كه در اثر آن حفراتي در ابعاد نانو ايجاد مي گردد، در روش ديگر مخلوطي از پليمر ها را با حرارت دادن جامد نانوحفره اي تبديل مي كنند، در اين فرايند يكي از پليمرها تجزيه شده و خارج مي شود.

 

مواد نانوحفره اي حاصل از حكاكي

مواد نانوحفره اي حاصل از حكاكي، فيلمهاي نازك با حفرات هم اندازه، هم فاصله و همراستا هستند كه طول حفرات با ضخامت غشا برابر است. نانوغشاهاي آلوميناي آندي و غشاهاي track-etchd جزء اين دسته اند.

 

نانوغشاهاي الگوگرفته

 

نانوغشاهاي الگوگرفته از غشاي آلوميناي آندي بدست مي آيند. پايداري حرارتي آلوميناي آندي باعث مي شود بتوان از انواع روشهاي رسوبدهي فاز گاز و الگوبرداري براي ساخت نانوغشاهاي الگوگرفته استفاده نمود.

نوع ساختار ايجادشده به شرايط عملياتي بستگي دارد. مي توان بدون جدا كردن مواد رسوبي از آلوميناي آندي، كل مجموعه را به صورت يك نانوغشاي الگوكرفته در نظر گرفت. بي شك هر ماده اي مي تواند خواص خاصي را به داخل حفرات ببخشد و برخصوصيات جرياني آن اثر بگذارد.

 

نانولوله و نانوميله هاي الگوگرفته

 

نانولوله و نانوميله هاي الگوگرفته از غشاي آلوميناي آندي بدست مي آيند. در صورت جزئي بودن فرآيند لايه نشاني يا رسوبدهي، يك لايه نازك به صورت نانولوله درون حفرات شكل مي گيرد و در صورت پيشرفت كامل فرآيند، داخل حفرات پرشده و نانوميله يا نانوسيم به وجود مي آيد.

 

زئوليت هاي مرسوم

 

زئوليت ها گستره اي از كاني هاي طبيعي و مصنوعي با حفرات نانومقياس و بزرگترند، كه سال ها به عنوان كاتاليست در صنايع شيميايي به كار رفته اند. سطح ويژه اين تركيبات معمولاً در حد چند صد متر مربع بر گرم مي باشد كه باعث شده است خواص جذبي آنها به صورت فوق العاده اي افزايش يابد.

 

زئوليت هاي نسل جديد MCM) ، M-41S)

زئوليت هاي MCM) M-41S) از خانواده سيليكاي مزوپر بوده و شامل آرايه هاي هگزاگونال و مكعبي با شبكه هاي دوبعدي و سه بعدي مي باشند و داراي حفراتي به ابعاد 2/5 تا 35 نانومتر هستند. تناوب و نظم نانوساختارهاي M41S ، اين تركيبات را به ميزبان مناسبي براي طراحي مواد تبديل كرده است . واكنش هاي خودآرايي براي تهيه نانوذرات در داخل مجاري M41S انجام شده است و در حال گسترش مي باشد.

 

مواد زئوليتي كامپوزيت و آلي

مواد زئوليتي كامپوزيت و آلي ، تركيباتي بر پايه مواد نانوحفره اي هستند كه درحفرات آنها تركيبات آلي - فلزي به صورت منظم قرار گرفته اند. اين تركيبات براي جذب و جداسازي تركيبات آلي كاربرد دارند.

 

شوارزيت ها

 

شوارزيت ها مشابه فولرين ها و نانولوله هاي كربني ساختار كربني دارند . وقتي اتمهاي كربن حلقه هاي بزرگتر از شش عضو تشكيل دهند، شوارزيت ها با ساختاري منظم ، پايدار و منحنيهايي با شيب منفي مشابه زئوليت ها ايجاد مي شوند . محاسبات نشان مي دهند كه شوارزيت ها پايدارتر از فولرين C60 هستند . پايداري اين تركيبات از آنجا ناشي مي شود كه حلقه هاي هفت تايي و هشت تايي فشار كششي خيلي كمي دارند.

شوارزيت ها در سيستم هاي نيمه هادي و غربال هاي مولكولي كاربرد دارند . اين تركيبات به عنوان كاتاليزورهاي جديد نيز مصرف مي شوند.

 

تك لايه هاي خودآراي الگوگرفته از مواد نانوحفره اي (SAMMS)

در اين تركيبات تك لايه هاي آلي منظم، سطوح داخلي مواد نانوحفره اي را مي پوشانند . SAMMS براي جداسازي فلزات سنگين و آنيون ها از جريانات گازي به كار مي روند. ساختار شيميايي بخش آزاد تك لايه خودآرا (بخشي كه به سمت حفره قرار دارد) در كارايي SAMMS تاثير زيادي دارد.

 

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

 

 

استفاده از نانو حفره ها برای تشخیص آسیب DNA

 

محققان دانشگاه یوتا آمریکا به رهبری Cynthia Burrows و Henry White اساتید شیمی دانشگاه یوتا بر روی نوعی نانو حفره برای تشخیص موتاسیون توالیهای بازهای رشته DNA تحقیقاتی انجام داده اند عملکرد این نانو حفره به این صورت میباشد که آن قسمتی از رشته DNA که در آن موتاسیون(جهش) رخ داده است یک ماده شیمیایی به شکل حلقه به آن متصل میشود با در معرض قرار دادن ان با یون سدیم ، یون سدیم وارد این حلقه میشود .اندازه قطر این نانو حفرات 1.4 نانومتر میباشد وبا توجه به قطره 1 نانومتری رشته DNA مشکلی برای عبور این رشته وجود ندارد با قرار گرفتن این رشته DNA داخل نانو حفره با ایجاد بار مثبت در محیط مایع خارجی منجر به تسریع خروج رشته DNA از نانوحفرات با توجه به ماهیت بار منفی DNAمیشود حال وجود یون سدیم با بار مثبت در رشته DNA) DNA که در ان موتاسیون رخ داده است) مانع خروج این رشته از نانو حفره میشود .در این تحقیق نمکهای پتاسیم ،سدیم، لیتیم بررسی شدند که پتاسیم به علت بزرگی و لیتیم به خاطر کوچک بودن آن عملکرد مناسبی نداشته اند و بهترین نتایج با یون سدیم حاصل شد White در باب اهمیت این تحقیق میگوید که اگر پروژه ژنوم انسان که در حدود 20 سال پیش با هزینه یک میلیارد دلار انجام شد با این روش برای تشخیص توالیها بازها هزینه ای حدود 5000 تا 20000 هزار دلار در بردارد .

id25638.jpg

متن کامل این تحقیق در( Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS درتاریخ 18 ژوئن منتشر شده است.

  • Like 4
لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...