رفتن به مطلب

ارسال های توصیه شده

بافت‌دهی یا تکسچرایزینگ به مجموعه عملیاتی گفته می‌شود که در آن الیاف مصنوعی نظیر پلی استر، نایلون، آکریلیک و نظیر آن، خواصی رابه دست می‌آورند که به ویژگی‌های الیاف طبیعی نظیر پنبه، پشم، ابریشم و غیره نزدیکمی‌گردند، به این معنی که از نقطه نظر زیر دست (لمس پارچه)، ظاهر و نوع بافت به الیافمناسب برای تولید منسوجات، تبدیل می‌گردند. به عبارتی دیگر بافت‌دهی را می‌توان به مجموعه فرآیندهایی تعریف نمود که جهت آماده ساختن الیاف مصنوعی برای تولید منسوجات،به کار می‌روند.

الیاف مصنوعی که بافت‌دهی می‌شوند خاصیت فنریت شان بیشتر می‌گردد.از نخ‌های بافت‌دهی شده در تولید پوشاک گرم که دارای قدرت عایق بندی گرمایی بالایی هستند، استفاده می‌شود.

نخ‌های استرچ توسط روش‌های گوناگونی مانند جعبه تراکمی، جت هوای داغ، لبه، بافت و شکافت،چرخ دنده، ضربه، تاب حقیقی و تاب مجازی بافت‌دهی و تولید می‌گردند. بافت‌دهی در حقیقت وسیله‌ای است که طول مستقیم الیاف مصنوعی مثل نایلون، پلی استر و یا پلی پروپلین رابرای همیشه به شکل‌های مختلف مثل فنر، حلقه و یا زیگزاگی شکل در می‌آورد، بدون اینکهتدوام طول الیاف را تحت تأثیر قرار دهد.

نخ‌های الیاف صاف و بافت‌دهی نشده به دلیل نداشتن حجم، برای تولید پوشاک مناسب نبوده و به طور کلی کاربردهای محدودی دارند.

لینک به دیدگاه

پیش از ابداع روش‌های بافت‌دهی مهندسان و کارشناساننساجی برای برطرف کردن اشکالات و معایب الیاف مصنوعی نظیر کمی جذب رطوبت، عدم حفظ گرمایبدن انسان، عدم کارایی به عنوان عایق گرمایی، ناتوانی در تبخیر از بدن انسان به خارجاز لباس، نرمی و لغزندگی زیاد، چرب بودن سطوح آنها و درخشش زیاد، الیاف استاپل را کهمخلوط الیاف مصنوعی و طبیعی را در خود جای داشت، تولید کردند، اما این اصلاحات کافینبود و کارشناسان همچنان با نقص کرک شدن منسوجات، روبه رو بودند.

پس از آن مهندسین نساجی به فکر تولید نخ‌های بافت‌دهی شده افتادند. با توجه به اینکه تولید انبوه الیاف مصنوعی از سال ۱۹۴۰آغاز گردید، می‌توان دریافت که بافت‌دهی یکی از اعضاء جوان خانواده صنعت نساجی می‌باشد که بخش زیادی از تحقیق را به خود معطوف ساخته‌است و در آینده نیز پیشرفت‌های زیادی خواهد نمود.

بافت‌دهی کردن نخ به روش جعبه تراکمی توسط بنکرافت Bancroft در سال ۱۹۴۵پایه گذاری گردید.دستگاه‌های جت بافت‌دهی کننده هوا برای اولین بار در سال ۱۹۵۲به ثبت رسید و در سال ۱۹۵۴به نام تاسلان ۹به بازار عرضه شد و تا اوایل دهه هفتاد میلادی مورد استفاده قرار می‌گرفت.از آن انواع دیگر جت بافت‌دهی کننده هوا می‌توان به تاسلان ۱۱، ۱۴و ۱۰اشاره کرد که به ترتیب بین سال‌های ۱۹۵۴تا ۱۹۷۰میلادی تکامل یافته و روانه بازار شدند.

بافت‌دهی در دهه ۶۰و ۷۰میلادی با سرعت زیادی رشد نمود و باعث به کار گیری بیشتر نخ‌های فیلامنتمصنوعی با محدوده کاربرد بسیار وسیع گردید. این محدوده شامل تریکوبافی، پارچه‌های بافته شده، کفپوش، مبلمان و اخیراً پارچه‌های کت و شلوار می‌گردد. هرچند سرعت رشد بافت‌دهی کاهش پیدا کرده‌است ولی هنوز کاربردهای جدیدی برای نخ‌های بافت‌دهی شده پیدا می‌شود.در سال ۱۹۶۱شرکت پونت برای نخستین بار روش بافت‌دهیگره زنی داخلی را به ثبت رساند که این در حقیقت ۶سال پس از حق ثبت سامانه بافت‌دهی هوا می‌باشد.

در سال ۱۹۷۹شرکت موراتا دستگاه بافت‌دهی تاب دهنده اصطکاکی تسمه‌ای را برای نخستینبار در نمایشگاه ایتما به معرض نمایش گذاشت. در همین نمایشگاه نیز در سال ۱۹۸۷شرکت‌های ریتر- اسکراگ و RPR دستگاهتاب دهنده سیلندری Hitorq را به نمایش گذاشتند.در همان سال در نمایشگاهایتما نوع خاصی از بافت‌دهی گره زنی نمایش داده شد، که از مخلوط کردن نخ‌های فیلامنتیبا نخ‌های ریسیده شده استفاده می‌گردید.در یک دستگاه بافت‌دهی ممکن است واحد حرارتی،به منظور بالا بردن درجه حرارت نخ تابیده شده و نگهداری حرارت برای مدت معین، جهت شکستنپیوندهای بین مولکولی تحت تنش، تعبیه گردد، تا سال ۱۹۷۵واحدهای الکتریکی برای نیل به این هدف استفاده می‌شد، اما بعد از آن واحدهای حرارتی جدیدتر میعانی که همچنین به عنوان سامانه‌های فاز بخار شناخته می‌شوند مورد استفاده قرار می‌گیرند.

 

texturizing_oulabitex_syria_03.jpg

لینک به دیدگاه

الیاف طبیعی معمولاً دارای مقداری پیچ خوردگی ویا موج در طول خود می‌باشند که در نتیجه آن، الیاف حجیم می‌گردد. حجیم بودن الیاف بسیارمطلوب است، چون این امر به قدرت عایق بندی گرمایی منسوجات کمک زیادی می‌نماید، در مقابل الیاف مصنوعی معمولی مثل پلی استر غالباً دارای سطح صاف و همچنین دارای سطحی با قاعده مدور می‌باشند.

پارچه‌هایی که با فیلامنت‌های مصنوعی ممتد بافته می‌شود لغزنده بوده و به بدن می‌چسبد و علاوه بر قدرت عایق بندی گرمایی کم، قادر به انتقال رطوبت نبوده و به طور کلی پوشش مطبوعی ندارند. به هر حال، الیاف مصنوعی در مقایسه با الیاف طبیعی به خصوص در مقابل سایش دارای مقاومت بیشتری بوده و راحت تر شستشو و خشک می‌گردند.

نخ‌های ریسیده شده از الیاف کوتاه و یا بلند، در مقایسه با نخ‌های فیلامنتی به دلیل محبوس نمودن هوای بیشتر، حجیم تر بوده و از قدرت عایق بندی گرمایی بالاتری برخوردار هستند.

اصولاً با کوتاه نمودن طول الیاف مصنوعی، خواص آنها به الیاف طبیعی نزدیک تر می‌گردد.الیاف مصنوعی که جهت مخلوط شدن با الیاف طبیعی تهیه می‌گردد توسط دستگاه‌های مخصوص و با توجه به اسلوب‌های مختلف ریسندگی، در طول‌های مطلوب کوتاه می‌گردند.الیاف مصنوعی مختلف هم ممکن است بایکدیگر مخلوط گردند.جهت نزدیک تر نمودن خواص الیاف مصنوعی به الیاف طبیعی، معمولاًبعد از کوتاه شدن به آنها تجعّد داده می‌شود. به کمک بافت‌دهی می‌توان ضمن حفظ طول ممتد فیلامنت‌ها، خواص فنریّت، انتقال رطوبت، حجم و عایق بندی گرمایی بالایی به آنهاداد. به این ترتیب که با استفاده از خاصیت ترموپلاستیکی الیاف مصنوعی می‌توان تغییراتدائمی به صورت موج، حلقه و یا چین خوردگی در طول آنها به وجود آورد که در نتیجه آن،حجم مخصوص نخ افزوده می‌گردد.

 

1459775e-d8a5-4c5f-b331-0e56b0bb48b0_Bamboo_charcoal_polyester_draw_texturing_yarn.jpg

لینک به دیدگاه

1.افزایش قدرت عایق بندی گرمایی، توسط ایجاد فضابین الیاف و در نتیجه محبوس نمودن هوا.

2.کاهش وزن مخصوص و به عبارت دیگر افزایش حجم مخصوصکه ازدیاد ضریب پوشانندگی نخ را به همراه دارد.

3.کاهش درخشندگی و جلای نخ بر اثر نایکنواخت شدن بازتابش نور از سطح آن.

4.نرم تر شدن زیردست (لمس پارچه) در اثر تغییر نخ فیلامنتی صاف به نخ بافت‌دهی شده با ساختمان اسفنجی.

5.افزایش قدرت انتقال رطوبت که از جمع شدن عرق رویپوست بدن جلوگیری می‌کند.

6.خاصیت فنریت در صورت داشتن نخ استرچ.

نخ‌های ترموپلاستیک مثل پلی استر، انواع نایلون،پلی پروپیلن و نظایر آن در صنعت بافت‌دهی از اهمیت زیادی برخوردار هستند، زیرا تغییرشکل به کمک تثبیت گرمایی صورت می‌گیرد در صورتی که در بافت‌دهی به کمک هوای فشرده،حلقه‌هایی در طول فیلامنت ایجاد شده و شکل جدید توسط نیروهای اصطکاکی بین آنها حفظ می‌گردد. از این نخ‌ها در تولید جوراب‌های ظریف، پارچه‌های لباسی، منسوجات کشباف وموکت استفاده می‌گردد.

لینک به دیدگاه

1.ایجاد تغییر شکل به موازات محور الیاف

نخ‌های استرچ: این خانواده از نخ‌ها به روش‌های جعبه تراکمی، جت هوای داغ، لبه، بافت و شکافت، چرخ دنده، ضربه‌ای، تاب‌های حقیقی ومجازی بافت‌دهی و تهیه می‌گردند.

نخ‌های ست

نخ‌های حجیم: این گروه از نخ‌هابه شیوه بافت‌دهی هوا و‌های بالک بافت‌دهی و تولید می‌شوند.

نخ‌های مرکب: که به نخ‌های مغزیریسیده شده، نخ‌های پوشیده شده، نخ‌های مرکب بافت‌یافته و نخ‌های مخملی یا فِلوک طبقه بندی می‌شوند.

 

2.ایجاد تغییر در سطح قاعده الیاف

ایجاد تغییرات در سطح قاعده الیاف، یکی از طرق بافت‌دهی است که بعضی از خواص نامطلوب الیاف مصنوعی با سطح قاعده مدور را کاهش می‌دهد.

الیاف پروفیلی:الیاف مصنوعی که با سطح قاعده غیرمدور تولید می‌شوند به الیاف پروفیلی موسوم هستند. شکل سطح قاعده این الیاف به شکل روزنه‌های رشته ساز بستگی دارد. متداول ترین فرم سطح قاعده الیاف پروفیلی، سه پره‌ای و یا چند پره‌ای می‌باشد. با افزایش تعداد پره‌ها، از درخشندگی و جلاء الیاف کاسته شده و به حجم هوای محبوس بین الیاف افزوده می‌شود. الیاف پلی آمید که به صورت سه پره‌ای تولید می‌شوند در اثر تابش نور برق می‌زنند، این نوع الیاف برای تولید جوراب‌های زنانه استفاده می‌شوند. تعدادی از الیاف پروفیلی با نام‌های StarNylon , Antron – Plus , Cadon به بازار عرضه شده‌اند.

الیاف میان‌تهی:الیاف میان‌تهی هم توسط رشته سازهایی که منفذهای آنها شکل ویژه‌ای دارد تولید می‌گردد. با توجه بهفرم روزنه رشته‌ساز ممکن است لیف میان تهی، یک و یا چند منفذ در سطح مقطع خود داشته باشد.

الیاف میان‌تهی پروفیلی:چنانچه سطح قائده لیف میان تهی، غیر مدور باشد، آن را میان تهی پروفیلی می‌گویند.

الیاف دو جزئی:این الیاف از دوجزء تشکیل می‌شوند و هر جزء بخش تقریباً معینی از سطح قاعده لیف را تشکیل می‌دهد.

 

 

لینک به دیدگاه

نخ‌های استرچ

نخ‌های استرچ یا کشسان دارای خاصیت فنریت بالا می‌باشند و از آنها در تهیه جوراب و پوشاک فرم اعضاء استفاده می‌کنند. این نخ‌ها اکثراً توسط روش تاب مجازی تهیه می‌گردند.

نخ‌های ست

نخ‌های ست دارای خصوصیاتی بین نخ‌های استرچ و نخ‌های حجیم می‌باشند. کاربرد این نخ‌ها بیشتر در پارچه‌های لباسی است زیرا در این گونه منسوجات،به خاصیت فنریّت کم و به حجم نسبتاً زیاد نیاز می‌باشد.

نخ‌های حجیم

نخ‌های حجیم دارای حجم زیاد بوده و از خاصیت فنریّت برخوردار نمی‌باشند. این نوع نخ‌ها برای تولیداتی مثل خامه فرش، نخ کاموا، کفپوش تهیه شده به روش تافتینگ، رومبلی و منسوجاتی دیگر که به نخ‌های با حجم زیاد و ضریب پوشانندگی بالا احتیاج داشته باشد مورد استفاده قرار می‌گیرد

لینک به دیدگاه

انواع بسیاری از این دستگاه‌ها در کارخانجات نساجی موجود است، در زیر به تعدادی از آنها اشاره می‌شود.

دستگاه نووالان و بانلون: از ایندستگاه برای بافت‌دهی کردن الیاف به روش جعبه تراکمی استفاده می‌کنند.

دستگاه جت هوای داغ: هوای داغ باسرعت بسیار زیاد موجب بافت‌دهی و فر و موج دار شدن الیاف مصنوعی می‌گردد.

دستگاه لبه‌ای اوالن Evalon:در این طریق از بافت‌دهی، الیاف با کشیده شدن بر روی لبه‌ای که ممکن است سرد یا داغباشد فرفری و موج دار می‌گردند.

دستگاه چله تار استیو تکس: چرخدنده‌ها با گذر از الیاف به صورت غلتکی، موجب زیگزاگی و چین و شکند دار شدن الیاف می‌گردند..

 

texturizing_mc.jpg

لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...