رفتن به مطلب

چگونه آرام و شاد و آزاد باشيم...؟


ارسال های توصیه شده

با آرزوي توفيقات روز افز
ون در همة عرصه هاي زندگي براي فرد فرد شما عزيزان ؛ بايد به استحضار برسانيم كه بي تعارف امروزه زندگي بدون اضطراب و تنش را ديگر نمي توان تصور كرد؛ اصولاً « زنده بودن » مساوي است با كمي نگراني و اضطراب اما با شرايط زندگي كنوني ، اين جزء كوچك ، روي تمام زندگي ما سايه انداخته است و آهسته آهسته آن قدر بزرگ شده كه مثل يك هيولاي عظيم دارد تمام شادي هايمان را له مي كند و از بين مي برد. اين اضطراب ها گاهي دلايل واقعي دارند و گاهي زاييدة افكار ما هستند و در هر صورت، جزئي از زندگي اند كه بايد آنهاراكنترل كرد وگرنه از طاقت ما بزرگ تر گشته و همانند اسبي سركش ، رفتار هاي جسمي، عاطفي و ذهني ما را به طرز دل آزاري تغيير مي دهند كه اي بسا نه تنها از عقل خودمان كاري برنمي آيد، بلكه اطرافيان نيز از تغيير در رفتار و نگرشهاي غير قابل كنترل ما نميتوانند كاري بكنند ! و شخصيت ما را رفته رفته ويران و حتّي نابودمي شود. البته راه كارها ي كنترل فشارهاي رواني كوچك اند اما مؤثر و به امتحان كردنشان مي ارزند.

* اســترس از كجا مي آيد ؟

استرس به دلايل متفاوتي ايجاد مي شـود اما به طور كلّـي عواملي ماننـد ؛ مرگ عزيزان ـ به خصوص پدر و مادر يا فرزند ، طلاق ـ جدايي از والدين يا فرزندان ، زندان ، حوادث وبيماري هاي سخت و خطرناك ، ازدواج ، اخراج از كار، تغيير شغل و بازنشستگي و...از مهم ترين علل به وجود آورنده فشارهاي رواني در زندگي هستند.

* نشانه هاي استرس چيست؟

نشانه ها؛ ذهني، عاطفي، جسمي ونهايتاً رفتاري هستند .

مشكلات حافظه، مشكل در تصميم گيري، ناتواني در تمركز فكر، منفي نگري، تكرار بعضي كارها و حرف ها، قضاوت ضعيف و نديدن واقعيت ها از نشانه هاي ذهني استرس؛ و حساسيت زياد نسبت به برخي مسائل، بي قراري و اضطراب، افسردگي، عصبانيت و پرخاشگري از نشانه هاي عاطفي استرس؛

و سردرد، مشكلات گوارشي، درد عضلاني، اختلال خواب، خستگي، درد قفسه سينه، فشار خون بالا، كاهش يا افزايش وزن، آسم يا تنگي نفس و مشكلات پوستي از نشانه هاي جسمي استرس؛

و پرخوري يا كم خوري، خواب زياد يا كم، كناره گيري از جمع، نپذيرفتن مسئوليت، مصرف زياد سيگار، الكل، مواد و برخي داروها، دندان ساييدن و يا فشار فك ها روي هم، انجام كارهاي عجيب مانند خريدن يك كالاي گران و غير ضروري و از دست دادن خلق و خوي خوب از نشانه هاي رفتاري استرس هستند.

*آيا شما استرس داريد؟

ممكن است بيشتر از يكي از موارد يا نشانه هاي مذكور براي شما پيش آمده باشد؛ در اين صورت، بايد بگوييم شما بيشترين استرس هايي را كه يك انسان عادي در طول عمرش مي تواند داشته باشد، تجربه كرده ايد. اگر مي خواهيد بدانيد سطح استرس فعلي شما چقدر است، كاغذ و قلم برداريد و نشانه هاي ذهني، عاطفي، جسمي و رفتاري را كه نام برديم و در شما وجود دارد بنويسيد. حال تعداد نشانه هايتان را بشماريد. چند نشانه در شما وجود دارد؟

باتوجه به تعداد نشانه ها به سطح فشار رواني خود پي مي بريد.

از صفر تا 4 نشانه: سطح استرس بسيار كم، وضعيت شما مطلوب است و مشكل خاصي نداريد و با كمي مديريت عقلانيِ رفتار و تصميم بر رفتارهاي مسئولانه ، نتايج بهتري مي گيريد.

از 5 تا 8 نشانه: سطح استرس كم، لازم است برخي چيزهاي جزئي در زندگي تان تغيير كند. خودتان مي توانيد با مديريت و كنترل فشارهاي وارده در زندگي تان، اوضاع را كنترل كنيد.

از 9 تا 12 نشانه: سطح استرس متوسط، لازم است برخي چيزهاي كلي در زندگي تان تغيير كند، درنتيجه نياز به مشاورة كلينيكي يااستفاده از تجارب روان شناس باليني داريد.

13 نشانه به بالا: سطح استرس زياد، نياز فوري براي كاهش ميزان فشارهاي رواني و تغييردر سبك زندگي ـ به طور اصولي ـ داريد و نيازمند به مراجعة به مراكز مشاوره و استفادة از خدمات ياورانه يك مشاور يا روان شناس باليني و روان پزشك هستيد.

* راه هاي مقابله با استرس1

همان طور كه گفتيم فشارهاي رواني معمولا در زندگي همه وجود دارد و ما بايد ياد بگيريم چطور با آن مقابله كنيم و تأثيرات زيان آور آنها را كاهش دهيم.مهم نيست كه مشكلي داريم ؛ بلكه مهم آن است كه مشكل شكن باشيم و خود در برابر مشكلات نشكنيم . اقدامات زير مي توانند مفيد باشند:

* بگوييد نه

گاهي انجام در خواست هاي ديگران ممكن است براي شما مشكل باشد و شما را در معرض استرس قرار دهد؛ در اين صورت با معذرت خواهي از طرف مقابل، بگوييد : « نه، نمي توانم»؟

 

1.The Ways Of Stress Disorders Remedy

* كارهاي بزرگ را به اجزاي كوچك تر تقسيم كنيد

هميشه براي انجام كارهاي بزرگ، و پروژه هاي سنگين و طاقت فرسا ، ابتدا كليات آن را روي كاغذ بياوريد. بعد آن را به چند جزء تقسيم ، و اولويّت بندي كنيد و براي انجام هر يك از اجزاي كار، برنامه اي جداگانه طراحي كنيد و حتماً در برنامه ريزي ها از مشورت اعضاي خانواده و يا يك مشاور كمك بگيريد . مواجهه با يك كار بزرگ در ابتدا، هر آدمي را ممكن است دچار استرس و دلشوره و نگراني كند ولي با تجزيه عناصر آن، مي توان به خوبي از عهده انجامش برآمد.

* تا ميتوانيد منظم باشيد

بي نظمي در اغلب اوقات موجب ايجاد سردرگمي ، ناراحتي رواني و استرس مي شود. يكي از مهم ترين اركان آرامش و رسيدن به موفقيت ، نظم و ترتيب داشتن در همه امور زندگي و كاري است.اگر در امورات مختلف احساس ميكنيد بعضي چيز هارا فراموش ميكنيد ، حتماً يادداشت برداري كنيد و براي اين امر بهتر است از تقويم جيبي يا سررسيد ، براي يادداشت امورات مربوط به هر روز استفاده كنيد.

* نفس عميق را فراموش نكنيد

بعد از مواجهه با استرس، در حالت درازكش يا نشسته قرار بگيريد. بدن خود را آرام كنيد و چشمان تان را ببنديد. بسيار آرام هوا را از طريق بيني وارد ريه هاي خود كنيد، 5 ثانيه نگه داريد و بسيار آرام از راه دهان تخليه كنيد. تصور كنيدبا اين نفسهاي عميق ، سلامت، شادي و آرامش را وارد وجود خود مي كنيد و خشم، كينه، بيماري، ضعف و تنش را از آن بيرون مي ريزيد.

* سعي كنيد حتي المقدور خنده رو باشيد:

خنديدن سبب دفع فشار هاي رواني و كاهش آثار نامطلوب آن بر سلامت شما مي شود؛ پس از هر حادثه استرس زايي، با دوستانتان بنشينيد و درباره موضوعات خنده دار گپ بزنيد.

*اگر ممكن است سحر خيز بوده و صبحگاهان بدويد

سحر خيزي و پياده روي و مخصوصاً دويدن، استرس و فشارهاي رواني را كم مي كند و باعث بالا رفتن سطح اكسيژن در مغز و ساير قسمت هاي بدن مي شود. هنگام دويدن، بدن شما اندورفين بيشتري آزاد مي كند. اين هورمون به گيرنده هاي تسكين درد در نورون ها متصل مي شود و پس از اتصال، مانع انتقال پيام هاي درد به مغز مي شود و فشار هاي عصبي را كاهش مي دهد. اين هورمون، مسكن طبيعي بدن است و موجب سرخوشي وخوشحالي مي شود.

 

شما مي توانيد از طريق اين وبلاگ با ما در تماس باشيد:

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

 

* آزمون سنجش آسيب پذيري در برابر استرس

اين آزمون را روان شناساني به نام هاي لايل اچ ميلر و آلمادل اسميت در دانشگاه بوستون ارائه كرده اند. هر پرسش، پاسخي بين 1 = ( هميشه) تا 7 =(هرگز) دارد. پس از خواندن هر پرسش، عددي از يك تا هفت را در مقابل آن بنويسيد.

1ـ هر روز دست كم يك وعده غذاي گرم و كافي مي خورم.

2ـ دست كم 4 شب از هفته را 7 تا 8 ساعت مي خوابم.

3ـ هميشه به ديگران محبت مي كنم و محبت مي بينم.

4ـ در فاصله 80 كيلومتري دست كم خويشاوندي دارم كه مي توانم روي او حساب كنم.

5ـ روزانه كمتر از 10 نخ سيگار مي كشم.

6ـ وزن من متناسب است.

7ـ درآمدم متناسب با هزينه هاي ضروري زندگي است.

8ـ اعتقادات ديني دارم كه به من قدرت و آرامش مي دهند.

9ـ به طور منظم در فعاليت هاي اجتماعي و گروهي شركت مي كنم.

10ـ تعداد زيادي دوست و آشنا دارم.

11ـ در هفته 2 بار به حد عرق كردن ورزش مي كنم.

12ـ يكي دو دوست دارم كه مي توانم درباره مسائل خصوصي و محرمانه ام با آنها سخن بگويم.

13ـ از سلامت خوبي برخوردارم ( به خصوص بينايي، شنوايي و دندان ها).

14ـ وقتي عصباني يا ناراحت مي شوم، مي توانم احساسم را بيان كنم.

15ـ با افرادي كه زندگي مي كنم(خانواده)، صميمانه حرف مي زنم.

16ـ دست كم هفته اي يك بار برنامه اي براي تفريح دارم.

17ـ مي توانم وقت خود را به طور مؤثر تنظيم كنم.

18ـ روزانه كمتر از 3 فنجان قهوه يا چاي يا نوشابه مي خورم.

19ـ در طول روز مدتي را در سكوت و تنهايي مي گذرانم.

* جمع نمرات شما: ...

براي به دست آوردن نمره واقعي، 20 نمره از مجموع نمرات خود كم كنيد. نمره آزمون شما = 20 ـ جمع نمرات شما

* نتيجه

نمره بيشتر از 30 نشان دهنده اين است كه شما در برابر استرس هاي محيط كار و زندگي تان تا اندازه اي آسيب پذير هستيد و بايد در زندگي تغييراتي اعمال كنيد.

با آرزوي، شادي و شادكامي شما. ان شا ا... كه همواره آرام و شاد و خرّم و دلشاد و آزاد باشيد.

مراغه علي امير عسجدي مشاور تربيتي خانواده

  • Like 2
لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...