رفتن به مطلب

دودكش خورشيدي راهكاري جديد براي توليد برق از انرژي خورشيدي انرژي نو


ارسال های توصیه شده

تكنولوژي دودكش خورشيدي

اساساً اگر بخواهيد انرژيهاي تجديد‌پذير از كاربرد وسيعي برخوردار شوند بايد كه تكنولوژي‌هاي ارايه شده ساده و قابل اعتماد بوده و براي كشورهاي كمتر توسعه يافته نيز مشكلات فني به همراه نداشته باشد و بتوان از منابع محدود مواد خام آنها نيز استفاده كرد. در مرحله بعدي نيز بايد به آب زياد نياز نداشته باشد.در همينجا بايد گفت كه تكنولوژي دودكش داراي اين شرايط است. بررسيهاي اقتصادي نشان داده است كه اگر اين نيروگاهها در مقياس بزرگ (بزرگتر يا مساوي ۱۰۰ مگاوات) ساخته شوند، قيمت برق توليدي آنها قابل مقايسه با برق نيروگاههاي متداول است. اين موضوع كافي است كه بتوان انرژي خورشيدي را در مقياسهاي بزرگ نيز به خدمت گرفت.

بر اين اساس مي‌توان انتظار داشت كه دودكشهاي خورشيدي بتوانند در زمينه توليد برق براي مناطق پرآفتاب نقش مهمي را ايفا كنند.

بايد توجه داشت كه تكنولوژي دودكش خورشيدي در واقع از سه عنصر اصلي تشكيل شده است كه اولي جمع‌‌كننده هوا و عنصر بعدي برج يا همان دودكش و قسمت آخر نيز توربينهاي باد آن است و همه عناصر آن براي قرنها است كه بصورت شناخته شده درآمده‌اند و تركيب آنها نيز براي توليد برق در سال ۱۹۳۱ توسط گونتر مورد بحث قرار گرفته است.

در سال ۸۴-۱۹۸۳ نيز نتايج آزمايشات و بحثهاي نمونه‌اي از دودكش خورشيدي كه در منطقه مانزانارس در كشور اسپانيا ساخته شده بود، ارايه شد. در سال ۱۹۹۰ شلايش و همكاران در مورد قابل تعميم بودن نتايج بدست آمده از اين نمونه دودكش بحثي را ارايه كردند.

در سال ۱۹۹۵ شلايش مجدداً اين بحث را مورد بازبيني قرار داد. در ادامه در سال ۱۹۹۷ كريتز طرحي را براي قرار دادن كيسه‌هاي پر از آب در زير سقف جمع‌آوري كننده حرارت ارايه كرد تا از اين طريق انرژي حرارتي ذخيره‌سازي شود.

گانون و همكاران در سال ۲۰۰۰ يك تجزيه و تحليل براي سيكل ترموديناميكي ارايه كردند و بعلاوه در سال ۲۰۰۳ نيز مشخصات توربين را مورد تجزيه و تحليل قرار دادند. در همين سال روپريت و همكاران نتايج حاصل از محاسبات ديناميك سيالاتي و نيز طراحي توربين براي يك دوربين خورشيدي ۲۰۰ مگاواتي را منتشر ساختند.

در سال ۲۰۰۳ دوز سانتوز و همكاران تحليلهاي حرارتي و فني حاصل از محاسبات حل شده به كمك كامپيوتر را ارايه كردند.

در حال حاضر در استراليا طرح نيروگاه دودكش خورشيدي با ظرفيت ۲۰۰ مگاوات در مرحله طراحي و اجرا است

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
بايد گفت كه استراليا مكان مناسبي براي اين فناوري است چون شدت تابش خورشيد در اين كشور زياد است. در ثاني زمينهاي صاف و بدون پستي و بلندي در آن زياد است و ديگر اينكه تقاضا براي برق از رشد بالايي برخوردار است ونهايتاً اينكه دولت اين كشور خود را به افزايش استفاده از انرژيهاي تجديد‌پذير ملزم كرده است و از اين رو به ۹۵۰۰ گيگاوات ساعت برق در سال از منابع تجديد پذير جديد نياز دارد.

 

● اصول كار:

اصول كار: براي اينكه بتوان اين فناوري را بصورت ۲۴ ساعته مورد استفاده قرارداد مي‌توان از لوله‌ها يا كيسه‌هاي پرشده از آب در زير سقف استفاده كرد. اين موضوع بسيار ساده انجام مي‌شود يعني در طول روز آب حرارت را جذب كرده وگرم مي‌شود و در طول شب اين حرارت را آزاد مي‌كند.ذخيره حرارت به كمك آب بسيار موثرتر از ذخيره در خاك به تنهايي است زيرا ظرفيت حرارتي آب پنج برابر ظرفيت حرارتي خاك است.قابل ذكر است كه بايد اين لوله‌ها را فقط براي يكبار با آب پر كرده و به آب اضافي نيازي نيست. بنابراين اساس كار بدين صورت است كه تشعشع خورشيدي در اين برج باعث ايجاد يك مكش به سمت بالا مي‌شود كه انرژي حاصل از اين مكش توسط چند مرحله توربين تعبيه شده در برج به انرژي مكانيكي تبديل شده و سپس به برق تبديل مي‌شود.

دراين طرح بخشي از سطح زمين با سطحي شفاف يا نيمه شفاف پوشانده ميشود. هوا در زير اين سقف شفاف كه تشعشع خورشيدي را عبور مي‌دهد، گرم شده كه وجود اين سقف و زمين زير آن بعنوان يك كلكتور يا جمع‌كننده خورشيدي عمل مي‌كند. در وسط اين سقف شفاف يك دودكش يا برج عمودي وجود دارد كه هواي زيادي از پايين آن وارد مي‌شود. بايد محل اتصال سقف شفاف و اين برج بصورتي باشد كه منفذي نداشته باشد و اصطلاحاً «هوا بند» شده باشد. از آنجاييكه هواي گرم سبكتر از هواي سرد است به سمت بالاي برج حركت مي‌كند. اين حركت باعث ايجاد مكش در پايين برج مي‌شود تا هواي گرم بيشتري را به درون بكشد و انرژي حاصل از اين مكش توسط چند مرحله توربين تعبيه شده در برج به انرژي مكانيكي تبديل شده و سپس به برق تبديل مي‌شود.

 

 

● توان خروجي: در اين مبحث توان خروجي حاصل از اين تاسيسات بطوركلي وبابياني ساده موردبررسي قرارميگيرد.بطوركلي توان خروجي از دودكش خورشيدي مضربي از انرژي ورودي از خورشيد و اثرات كلكتور , برج و توربين (توربينها ) است.

انرژي خورشيدي را مي توان حاصلضرب تابش افقي خورشيد و سطح كلكتور دانست.

برج در واقع جريان حرارتي را به دو نوع انرژي جنبشي و پتانسيل تبديل ميكند, بنابراين اختلاف پتانسيل هوايي كه در اثر اختلاف دما در برج ( دودكش ) بالا ميرود مانند يك نيروي محركه عمل ميكند كه توربين ها را به چرخش وا ميدارد و هرچه ارتفاع برج بيشتر باشد اين اختلاف فشار ودرنتيجه نيروي ايجاد شده بيشتر خواهد بود.

انرژي جنبشي موجب گردش هوا شده و انرژي پتانسيل روي توربينها اثر مي گذارد.از اين بحث مختصر روشن ميگردد كه از عوامل اساسي در ميزان توان خروجي , ارتفاع برج و سطح كلكتور ميباشد كه هر دو رابطه اي مستقيم با توان خروجي دارندبطوريكه در طراحي اين سازه بر روي اين دو پارامتر مانوربيشتري داده مي شودبه زبان ساده مي‌توان توان خروجي برجهاي خورشيدي را بصورت حاصل‌ضرب انرژي خورشيدي ورودي (Qsolar) در راندمان مربوط به جمع‌‌كننده، برج و توربين بيان كرد:

در ادامه سعي مي‌شود پارامترهاي قابل محاسبه مشخص شوند ودر اين راستا بايد گفت كه Qsolar را مي‌توان بصورت حاصلضرب تشعشع افقي (Gh) درمساحت كلكتور (Acoll) نوشت.

در داخل برج جريان گرمايي ناشي از كلكتور به انرژي سينتيك (بصورت كنوكسيون) و انرژي پتانسيل (افت فشار در توربين) تبديل مي‌شود.

بنابراين متوجه مي‌شويم كه اختلاف دانسيته هوا كه ناشي از افزايش دما در كلكتور است، بعنوان يك نيروي محركه عمل مي‌كند. هواي سبكتر موجود در برج در قسمت تحتاني و در قسمت فوقاني برج به هواي اطراف متصل است و از اين رو باعث ايجاد يك حركت روبه بالا مي‌شود. در يك چنين حالتي يك اختلاف فشار بين قسمت پايين برج (خروجي كلكتور) و محيط اطراف ايجاد مي‌شود كه فرمول آن بصورت زير است:

بر اين اساس با افزايش ارتفاع برج، ۹۱۶;Ptot افزايش خواهد يافت.

البته اين اختلاف فشار را مي‌توان (با فرض قابل صرفنظر كردن اتلافهاي اصطكاكي) به اختلاف استاتيك و ديناميك تقسيم كرد قابل ذكر است كه اختلاف فشار استاتيك در توربين افت مي‌كند و اختلاف فشار ديناميك بيانگر انرژي سينتيك جريان هوا است.

مي‌توان بين توان موجود دراين جريان و اختلاف فشار كل و جريان حجمي هوا وقتي كه ۹۱۶;Ps=۰، رابطه‌اي نوشت: راندمان برج را بصورت زير بيان مي‌كنند:در عمل افت فشار استاتيك وديناميك ناشي از توربين است. در حالتي كه توربين وجود نداشته باشد مي‌توان به حداكثر سرعت جريان دست يافت و تمام اختلاف فشار موجود به انرژي سينتيك تبديل مي‌شود:

بر اساس تخمين Boussinesq حداكثر سرعت قابل دسترسي براي جريان جابجايي آزاد بصورت زير است:

كه دراين فرمول ۹۱۶;T همان افزايش دما بين محيط و خروجي كلكتور (ورودي دودكش) است. معادل زير بيانگر راندمان برج و پارامترهاي موثر در آن است:

بر اساس اين نمايش ساده شده در بين پارامترهاي دخيل در دودكش خورشيدي، مهمترين عامل در راندمان برج، ارتفاع آن است. مثلاً براي برجي به ارتفاع ۱۰۰۰ متر اختلاف بين محاسبات دقيق و محاسبه تقريبي ارايه شده، قابل صرفنظر كردن است.

با دقت در معادلات (۱)، (۲) و (۳) مي‌توان دريافت كه توان خروجي يك دودكش خورشيدي متناسب باسطح كلكتور و ارتفاع برج است.

مشخص شد كه توان توليد برق يك دودكش خورشيدي متناسب با حجم حاصل از ارتفاع برج و سطح كلكتور است يعني مي‌توان با يك برج بلند و سطح كم و يا يك برج كوتاه با سطح وسيع به يك ميزان برق توليد كرد. البته اگر اتلاف اصطكاكي وارد معادلات شود ديگر موضوع فوق صادق نيست. با اين وجود تا زماني كه قطر كلكتور بيش از حد زياد نشود مي‌توان از قاعده سرانگشتي فوق استفاده كرد.

لینک به دیدگاه

كلكتور:هواي گرم مورد نياز براي دودكش خورشيدي توسط پديده گلخانه‌اي در يك محوطه‌اي كه با پلاستيك يا شيشه پوشانده شده و حدوداً چند متري از زمين فاصله دارد، ايجاد مي‌شود. البته با نزديك شدن به پايه برج، ارتفاع ناحيه پوشانده شده نيز افزايش مي‌يابد تا تغيير مسير حركت جريان هوا بصورت عمودي با كمترين اصطكاك انجام پذيرد. اين پوشش باعث مي‌شود كه امواج تشعشعي خورشيد وارد شده و تشعشعهاي با طول موج بالا مجدداً از زمين گرم بازتاب كند. زمين زير اين سقف شيشه‌اي يا پلاستيكي، گرم شده و حرارت خود را به هوايي كه از بيرون وارد اين ناحيه شده است و به سمت برج حركت مي‌كند، پس مي‌دهد.

برج: برج به خودي خودنقش موتور حرارتي نيروگاه را بازي مي‌كند و همانند يك لوله تحت فشار است كه به دليل دارا بودن نسبت مناسب سطح به حجم از اتلاف اصطكاكي كمي برخوردار است. در اين برج سرعت مكش به سمت بالاي هوا تقريباً متناسب با افزايش دماي هوا (ΔT) در كلكتور و ارتفاع برج است. در يك دودكش خورشيدي چند مگاواتي، كلكتور باعث مي‌شود كه دماي هوا بين 35-30 درجه سانتيگراد افزايش يابد و اين به معني سرعتي معادل m/sec15 است كه باعث حركت شتابدار هوا نخواهد شد و بنابراين براي انجام عمليات تعمير و نگهداري مي‌توان براحتي وارد آن شد و ريسك سرعت بالاي هوا وجود ندارد.

توربين‌ها:با بكارگيري توربينها، انرژي موجود در جريان هوا به انرژي مكانيكي دوراني تبديل مي‌شود. توربينهاي موجود در دودكش خورشيدي شبيه توربينهاي بادي نيستند و بيشتر شبيه توربينهاي نيروگاههاي برقابي هستند كه با استفاده از توربينهاي محفظه‌دار، فشار استاتيك را به انرژي دوراني تبديل مي‌كنند. سرعت هوا در قبل و بعد از توربين تقريباً يكسان است.. توان قابل حصول در اين سيستم متناسب با حاصلضرب جريان حجم هوا در واحد زمان و اختلاف فشار در توربين است. از نقطه نظر بهره‌وري بيشتر از انرژي، هدف سيستم كنترل توربين بحداكثر رساندن اين حاصلضرب در تمام شرايط عملياتي است.

شكوفه زنبق عنوان يكي از ساختمان هاي پايدار نمونه اي از دودكش خورشيدي

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

شكوفه زنبق عنوان يكي از ساختمان هاي پايدار

يك برج 140 متري در مركز احاطه شده توسط برج در پايين شكل گل و تحت پوشش در پوشش گياهي است مركز برج گسترش بطرف بالا به صورت كاسه است و آرايه هاي بزرگ خورشيدي پوشيده شده در مواجه با خورشيد ميباشد تا اشعه درست مثل گياه واقعي است. محور عمودي باد شاخه هاي توربين تا از مركز برج مانند گرزن. آب باران در كاسه جمع آوري شده و 120 متر دودكش خورشيدي در برج كمك مي كند تا اخراج هواي داغ از ساختمان به راحتي انجام شود.

Wuhan-New-Energy-Center-1.jpg

استراتژي اين معماري به حداقل رساندن انرژي خورشيدي و نيز كشت سبزينگي در محيط پايدار ساختمان است ونيز رعايت گردش گرمايش و سرمليش است.

Wuhan-New-Energy-Center-4.jpg

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

لینک به دیدگاه

نیروگاه دود کش خورشیدی به زمینی برا دحداث نیاز داره که از نظر اقتصادی قابل صرفه نیست

 

در کرمان هم کارهایی برا این نیروگاه در حال انجام هستش:hanghead:

لینک به دیدگاه
نیروگاه دود کش خورشیدی به زمینی برا دحداث نیاز داره که از نظر اقتصادی قابل صرفه نیست

 

در کرمان هم کارهایی برا این نیروگاه در حال انجام هستش:hanghead:

 

 

یعنی مشکل فقط اون زمین مورد نیازه ؟!

لینک به دیدگاه
یعنی مشکل فقط اون زمین مورد نیازه ؟!

 

 

یکی از بزرگ ترین مشکلاته

 

راندمان پایین هم یه مشکله

 

طراحی پیچیده

 

طول لوله دود کش هم یه مساله مهم هستش که با توجه به توان نیروگاه افزایش می یابه :icon_pf (34):

 

کلا میشه گفت این نیروگاه یه نیروگاه نیست که بتونه برق شبکه رو تامین کنه

لینک به دیدگاه

به گفتگو بپیوندید

هم اکنون می توانید مطلب خود را ارسال نمایید و بعداً ثبت نام کنید. اگر حساب کاربری دارید، برای ارسال با حساب کاربری خود اکنون وارد شوید .

مهمان
ارسال پاسخ به این موضوع ...

×   شما در حال چسباندن محتوایی با قالب بندی هستید.   حذف قالب بندی

  تنها استفاده از 75 اموجی مجاز می باشد.

×   لینک شما به صورت اتوماتیک جای گذاری شد.   نمایش به صورت لینک

×   محتوای قبلی شما بازگردانی شد.   پاک کردن محتوای ویرایشگر

×   شما مستقیما نمی توانید تصویر خود را قرار دهید. یا آن را اینجا بارگذاری کنید یا از یک URL قرار دهید.

×
×
  • اضافه کردن...