رفتن به مطلب

آغاز استفاده از خورشید و پسماند برای تأمین انرژی در شهرهای ایران


ارسال های توصیه شده

از روزی که اعلام شد اهالی یک روستا در هند از گاز منتشر شده از فضولات حیوانی، برق روستای خود را تامین می­کنند تا روستایی در ایتالیا که به واسطه استفاده 50 درصدی از انرژی­های تجدید پذیر موفق شد که عنوان روستای نمونه گردشگری در جهان را از آن خود کند، سالهای بسیاری می­گذرد.

به گزارش پایگاه خبری شهر الکترونیک، استفاده از انرژی­های نو و تجدید پذیر در دنیای امروز به قدری آشنا و قابل درک است که عبور مسافران و گردشگران ایرانی به استان گیلان و عبور از سرزمین فرفره­ها (منجیل) و تماشای پنل­های بادی، به امری جذاب و تا حدودی عادی تبدیل شده است. گردشگران می ایستند و با فرفره­های بزرگ و آهنی عکس می­گیرند، اما درصد بسیار اندکی از آنها می­دانند که این غولهای بزرگ آهنی قرار است درآینده نزدیک، درصد قابل توجهی از انرژی مصرفی روزانه آنها را برای روشنایی و پخت و پز و تماشای تلویزیون تامین کنند.

استفاده از انرژی­های نو و تجدید پذیر بیش از آنکه برای مردم ما محسوس و قابل درک و قابل استفاده باشد، بیشتر محدود به تماشای نماد­های آن در برخی از شهرها شده تا این صنعت روبه پیشرفت را برای آنها آشناتر کند.

در پایتخت تلاش شده است تا 10 درصد از انرژی مورد نیاز مدیریت شهری از انرژی­های نو به دست آید. این تلاش در شریطی اتفاق می‌افتد که شهرداری تهران چندی پیش موفق شد در طرح استفاده از انرژی‌های خورشیدی در فضای سبز تهران، عنوان چهارمین طرح برگزیده بنیاد جهانی انرژی را به دست آورد. هدف از این طرح کاهش هزینه‌های شهری، کاهش گازهای گلخانه‌ای و اشتغال زایی عنوان شده‌ است.

 

رویکرد استفاده از انرژی‌های تجدید‌پذیر در حالی در ایران و پایتخت دنبال می‌شود که طی ابلاغیه‌ای از سوی شهرداری تهران به مناطق 22 گانه و سازمانهای زیر مجموعه شهرداری تهران بر لزوم استفاده از محصولات داخلی در فرایندهای بهینه سازی مصرف انرژی، تأکید شده است.

در این ابلاغیه، با عنایت به نام گذاری سال جاری به عنوان سال تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی و نظر به توسعه بومی فناوری انرژی‌های نو، تاکید شده است که تمام طرحهای اجرایی در زمینه بهینه‌سازی مصرف انرژی از جمله استفاده از پایه‌های روشنایی خورشیدی (سولار) آبگرمکن خورشیدی، سیستم‌های هوشمند گرمایشی و سرمایشی، معاینه فنی موتورخانه‌ها، سیستم‌های کنترل و یا کاهنده مصرف آب و موارد مشابه، ابتدا باید در ستاد محیط زیست و توسعه پایدار‌ مورد بررسی و در صورت تصویب در مجموعه‌های پیشنهاد دهنده، اجرایی شوند.

اکنون قرار است که بهره‌گیری از انرژی‌های تجدید پذیر در تهران و دیگر شهرهای ایران جدی تر دنبال شود. یکی از این شیوه‌ها تولید برق با استفاده از سوزاندن پسماند است.

 

 

تولید برق از پسماندها

 

نامگذاری سال 2012 میلادی به نام انرژی پایدار برای همه بهانه خوبی بود تا بسیاری از صنایع خلاق و طرفدار حفظ محیط زیست بتوانند خودی نشان دهند. این امر در میان مدیران شهرداری بیشتر خود را نشان داد تا آنجا که به بهانه نام گذاری سال 2012 شهرداری تهران ابلاغیه­ای را اعلام که براساس آن روش‌های مختلف تولید انرژی از پسماند مورد تحیلی و بررسی قرار گرفت.

تولید برق از زباله یک تجربه عملی موفق در دنیا محسوب می­شود که تا به امروز درشهر بزرگ تهران عملیاتی نشده است. این پیگیری در حالی است که بسیاری از تهرانی ها خبر فروش زباله های تهران به چین را فراموش نکرده­اند؛ زباله­هایی که قرار بود تا به ثروتی تازه تبدیل شود.

به گفته سید محمد مجابی، معاون علم و فناوری مرکز آموزش علمی کاربردی سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، تولید برق از پسماند در سال 2012 در حالی در تهران و دیگر کلان شهرها پی گیری می شود که بر اساس قانون پسماند (مصوب سال 83) قرار بود تا سال 1390 تفکیک پسماند در تمام شهرهای بالای یک میلیون نفر انجام شود و تا سال 91 بتوان این کار را در کل کشور، اجرایی کرد اما در عمل نتیجه مطلوبی به دست نیامده است.

 

 

نقطه استراتژیک مدیریت پسماند، تولید زباله است

از سوی دیگر، رئیس ستاد محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران‌ هم‌ پسماند و انرژی را دو بحران جدی کشور می داند و می‌گوید: ما مباحث انرژی و پسماند را به عنوان دو مؤلفه مشکل آفرین می‌شناسیم که می توان از هر کدام برای حل دیگری کمک گرفت. لذا بهره‌گیری از زباله برای تولید انرژی، هم می‌تواند مشکلات موجود را از حیث میزان زباله حل کند؛ و هم کمبودهای انرژی را برطرف سازد.

 

اکنون در تهران معادل 8 هزار تن زباله تولید می‌شود و در ماه‌های پایان سال این رقم به 11 هزار تن هم می‌رسد. همچنین براساس امارهای موجود، در سه سال گذشته در اروپا میزان تولید برق از زباله 3 برابر افزایش یافته است.

دکتر کریمی استاد محیط زیست، براین باور است که استفاده از زباله‌ و پسماند‌ها اگرچه روشی گران قیمت برای تولید انرژی محسوب می‌شود، اما در این‌باره لازم است که اقتصاد محیط زیست تصمیم بگیرد که بین آنچه ما آن را سوخت فسیلی و غیر قابل برگشت می‌نامیم و برای روشنایی معابر و منازل و بهره‌گیری از تجهیزات خانگی می‌سوزانیم، در مقایسه با تجهیزات گرانقیمتی که برای تبدیل پسماند به انرژی تهیه می‌کنیم، کدام یک به صرفه تر است؟ واقعیت این است که ما ناچاریم که بین بد و بدتر انتخاب داشته باشیم.

بااین حال نیروگاه‌هایی که مبتنی بر سوزاندن پسماند برای تولید برق وانرژی هستند، جای خود را در شهرهای بزرگ ایران باز کرده‌اند. گزارش‌ها نشان از آن دارد که بخش خصوصی با وجود همه موانعی که در این باره وجود داشته، فعالیت‌های تازه‌ای را شروع کرده است.

دکتر کریمی تاکید دارد که بر اساس محاسبات اقتصادی استفاده از انرژی‌های تجدید پذیر و یا تولید انرژی از طریق پسماند در کوتاه مدت بسیار هزینه بر است. اما با داشتن برنامه‌ریزی بلند مدت و ارزیابی طرح جامع شهری برای شهری همچون تهران، می­توان هزینه‌های استفاده از این روش‌های نوین را کاهش داد.

 

 

تبدیل زباله به برق در مازندران

 

از قرار معلوم استان­هایی که برای دفن زباله‌­های خود با مشکل روبه‌رو بوده و سالیان بسیار را با این چالش سپری کرده­اند از جمله استقبال کنندگان تولید برق از پسماند هستند و در این میان استان مازندارن از پیشگامان است. چندی پیش استاندار مازندران در گفتگو با خبرنگاران با اشاره به راه اندازی سیستم جدید امحای زباله در مازندران وعده داد که به زودی سیستم امحای زباله مطابق با استاندارد اروپا در شهرهای مختلف استان راه اندازی می شود و از سوزاندن زباله برق تولید خواهد شد.

براین اساس با یک پیمانکار خصوصی که مرتبط با یک شرکت چینی است، قراردادی منعقد شده تا بتوان از تکنولوژی تبدیل برق از پسماند استفاده کرد.

به گفته استاندارد مازندران، اروپایی‌ها معضل زباله را به این شیوه حل کرده‌اند و از آن آب گرم تهیه می‌‌کنند. همچنین مقرر شده است که‌ دولت هم برق حاصل از این سیستم را به دلیل جنبه زیست محیطی‌اش 4 برابر قیمت برق معمولی خریداری ‌کند.

 

 

تولید برق از زباله در تبریز و تهران و اصفهان

 

تبریز نیز از جمله شهرهایی است که در تلاش است تا از استحصال بیوگاز، برق تولید کند. به این منظور، سازمان مدیریت پسماندهای شهرداری تبریز به بررسی بودجه مورد نظر پرداخته تا از این طریق میزان تاثیر گذاری این امر را در کاهش معضلات زیست محیطی شهر تبریز مورد ارزیابی قرار دهد.

در تهران نیز قدم‌های اولیه برای این کار برداشته شده است. تا آنجا که وعده داده شده است در سال جاری اقدامات لازم برای تولید برق از زباله آغاز شود. به این منظور، ماشین آلات و تمامی تجهیزات مورد نیاز خریداری شده است. وضعیت در شهر بزرگ اصفهان نیز در همین شرایط است و باید منتظر ماند که بعد از تهیه ماشین‌آلات مورد نیاز برای این کار تا چه اندازه امکان تامین انرژی از زباله‌ها امکان پذیر خواهد بود. بر اساس گزارش‌های سازمان محیط زیست در حال حاضر بیش از 600 نیروگاه زباله سوز در 35 کشور جهان برای تولید برق و انرژی، در حال بهره‌برداری است.

 

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

  • Like 1
لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...