رفتن به مطلب

ارسال های توصیه شده

فضاي مثبت و منفي يا سياهي و سفيدي در فونت

وقتي صحبت از فونت و طراحي آن مي شود. به مشکلات متعددي برخورد مي کنيم، مشکلات متعددي که موجب غير فعال بودن ايجاد فونت هاي فارسي مي شود.

اصولا" کار توليد فونت توسط شرکتهايي صورت مي گيرد که داراي نرم افزار هاي فارسي نويس يا فارسي ساز هستند. اما موانع بسياري موجب مي شود که رغبت چنداني به طراحي و توليد فونت جديد نداشته باشند.

هزينه توليد فونت آنقدر زياد است که در سقف درآمدي اين شرکت ها نمي گنجد،از طرفي چون نرم افزار فارسي نويس ارائه مي کنند ناچارند که حداقل با هر ويرايش جديد فونت هاي جديد نيز ارائه کنند. پارادوکسي که سرانجام آن معلوم نيست.

مقاله اي که در پي مي آيد از آقاي حسين زاهدي است،دوستي که سالهاست در زمينه ويرايش فونت هاي موجود و طراحي فونت هاي جديد در شرکت نرم افزاري داده ورزان هامون فعاليت مي کند.

چشمها را بايد شست جور ديگر بايد ديد.

سهراب سپهري

 

ما مثل تمام مردم دنيا هستيم وقتي که چشمهايمان به چيزي عادت کرد.ديگر آنرا نمي بينيم و به سادگي از کنار آن مي گذريم. وقتي که در تهران به اطراف نگاه دقيقي مي کنيم کوه، درخت و پرندگان را مي بينيم اما در زندگي روزمره هيچگاه دقت نمي کنيم که در انتهاي مسيرمان به سمت شمال يک کوه قراردارد پرندگان پر مي زنند و چيزهاي ديگري از اين دست.

 

 

در مورد فونت و به طور خاص فونت فارسي نيز اتفاقي شبيه به نکته بالا حادث مي شود. وقتي متني را از روزنامه ، و مجله مي خوانيم به نقاط ضعف و قوت آن فکر نمي کنيم. شايد ديدن اين نکته هاي ريز کار عوام نباشد اما براي طراحان گرافيک و خوانندگان حرفه اي نشريات و هرکس که با نوشته سر و کار دارد بايستي مهم باشد و به آن توجه کنند. عقب ماندگي حروف فارسي با قدمتي نزديک به 800 سال نسبت به حروف رايج در ديگر کشورها مايه تعجب است. شايد يکي از دلايل فراواني حروف انگليسي اين باشد که، طراحان بسياري براي توليد آن کار مي کنند در حالي که طراحي و توليد فونت هاي جديد تنها به ايران و طراحان ما ختم مي شود.از اين مختصر که بگذاريم آنچه که موجب شده طراحان گرافيک تمايل بيشتري به استفاده از حروف انگليسي داشته باشند. اين است که حروف انگليسي در يک چهار چوب يا يک جعبه قرار مي گيرند و اين نکته موجب زيبائي و خوانايي بيشتر حروف مي شود. هر حرف وقتي که در يک جعبه يا چهار چوب قرار مي گيرد داراي فضاهاي سياه و سفيد خواهد بود به عبارت ديگر داراي فضاي مثبت و منفي است.حروف فارسي به دليل ساختارشان داراي فضا هاي مثبت و منفي زيادي هستند اگر بتوان اين فضاهاي مثبت و منفي را به نوعي کاهش و حروف را در جعبه هايي شبيه به حروف لاتين قرار داد خوانايي بهتري پيدا خواهند کرد و قدرت مانور بيشتري از نظر تعداد پيدا مي کنند.

 

 

فضاهاي ايجاد شده در بين حروف فارسي در مقايسه با حروف لاتين بيشتر است و از طرفي کنترل اين فضاهاي مثبت و منفي نيز مشکل تر. بنابر اين اگر بتوانيم اندازه هاي حروف فارسي را در يک کلمه از نظر ارتفاع، ضخامت و عرض کنترل کنيم، نتيجه بهتري بدست مي آيد. مجموعه خطوط که حروف، کلمه و جمله را تشکيل مي دهند هنگامي که در کنار يکديگر قرار مي گيرند. از نظر ارتفاع متفاوت بنظر مي رسند.همين پستي و بلندي هاي متعدد باعث ايجاد فضاهاي مثبت و منفي بسياري مي شود. اين بازي فضاهاي بين حروف،چشم را دچار آزار و خستگي مي کند.

 

سياهي و سفيدي يا سواد و بياض در فونت

 

همانطور که مي دانيد خط فارسي و عربي از راست به چپ در راستاي افق نوشته مي شود.اين پيوستگي ها اساس يک رديف بي پاياني اشکال گرافيکي است که نه تنها در کلمه، سطر و صفحه و روي کاغذ بلکه بر روي ديوارها و ديگر زمينه ها همچون سفال،پارچه،فلز و غيره به کار مي رود. در همه اين موارد دو نوع رابطه ذهني معين با بيننده برقرار مي کند يکي در راستاي افق و ديگر در راستاي عمود. در واقع اين اشکال گرافيکي پيوسته عبارت است از لکه هاي کوچک و بزرگي که حول محور افق قرار گرفته و هر لکه داراي نقشي اساسي و مرتبط با ساير لکه هاست.

 

در تجمع و تفرق اين لکه ها در يک بافت خطي،لکه هاي سفيد داخل حروف و بين کلمات داراي همان ارزش لکه هاي سياه يا در واقع نوشته ها هستند.

به کارگيري درست و منطقي و موفقيت آميز خط در يک اثر گرافيکي مستلزم دانستن و شناختن ظرفيتهاي بصري گوناگون خط و ساير عوامل موجود در صفحه مي باشد.

ارزش کاربردي خط در گرو به کارگيري درست آن است. در واقع هر نوع فونت هنگامي بالاترين اهميت خود را پيدا مي کند که در مناسبترين حالت و موقعيت، يعني در رابطه تمام و کمال با شکل و محتواي اثر باشد.

 

با توجه به مطلب فوق و براي ايجاد تعادل نسبي بين حروف لازم است که در طراحي حروف نسبت به ترکيب و کمپوزيسيون تعادل و ريتم حروف توجه و تامل بيشتري صورت گيرد همچنين سياهي و سفيدي حروف و فضاي مثبت و منفي حاصل از ترکيب حروف کاملا" مد نظر باشد. براي هر حرف دو فضا بايستي در نظر گرفته شود يکي فضاي خود حرف و ديگر فضاي لازم در اطراف آن با مشاهده نوشته هاي يک متن در خواهيم يافت که اين فضاها کدام هستند.

علاوه بر اين به سرکش حروف و نقاط مقابل هر حرف نيز بايستي توجه کرد.

يک حرف يا کلمه مجزا به همراه فضاي اختصاصي اطراف خود اهميت بسياري دارد چرا که جمع اين حروف و کلمات باعث مي شود که در فرم نوشتاري همديگر را تکميل کرده و در نهايت به اثري مطلوب دست يابيم.

انتخاب قالب که در واقع همان اندازه و شکل عناصر را تشکيل مي دهند فرم يک حرف است که مي توان جهت روشن نمودن و فهماندن پيامها مورد استفاده قرار داد. همانگونه که انسانهاي با اشکال ظاهري متفاوت ايجاد حالت هاي مختلفي در ديگر افراد مي کنند حروف با قالب هاي دراز و نازک از انواع کوتاه و کلفت تفاوت دارند و احساس مختلفي را انتقال مي دهند.

 

 

طراح بايد بيشتر به ساختمان خط توجه داشته باشد تا به زيبايي آن.

زيرا به نظر مي رسد که اگر ساختمان خط تماما" رعايت شود و حروف داراي سادگي در طراحي باشند، کار چشم و مغز در هنگام خواندن ساده تر و راحت بوده و حروف زيباتر به نظر مي رسند،« يک طراح نه تنها مسئول ايجاد رابطه زيباي ترسيمي است بلکه مسئول سلامتي چشم خواننده و لذت بردن او از خواندن نيز مي باشد.»

 

فونت طلا با شخصيت نرم و لطيف و در عين حال داراي استيلي محکم اين امکان را به کاربر مي دهد که با تحکم براي مطالبي خاص از آن استفاده کند اين فونت بنا به کمبودي که در فونت هاي سوتيتر و تيتر احساس مي شد و با ویژگیهای فانتزي طراحي شده است .وجود اين قبيل فونتها دست کاربر را آزاد گذاشته تا براي مطالب فانتزي و... در جاي مناسب خود استفاده کنند )توضيح اينکه کاربران به اين نکته توجه داشته باشند مطالبي که به نشر مي رسند بايد دارای فونت مناسب و در خور شخصيت متن باشد چرا که هر فونت براي منظور خاصي طراحي مي شود تا موضوع مورد نظر هر چه بهتر تاثير خود را بروي مخاطب بگذارد)پس شما مي توانيد براي سوتيتر و تيتر مطالب مختلفي چون طنز، سرگرمي، تفريحی، پوشاک، خوراک از فونت طلا استفاده نماييد چرا که مطلب مورد نظر بايد با اجزاء تشکيل دهنده خود چون تصوير تيتر سوتيتر و المانهاي ديگر تاثير خود را بر مخاطب بگذارد. البته کمبود هايي در فونت فارسي وجود دارد که ما سعي داريم در شرکت داده ورزان هامون تا آنجا که امکان دارد اين کمبود ها را رفع کنيم .

 

 

 

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

  • Like 1
لینک به دیدگاه
مهمان
این موضوع برای عدم ارسال قفل گردیده است.
×
×
  • اضافه کردن...