رفتن به مطلب

کشت هیدروپونیک.......


amir.d

ارسال های توصیه شده

کشت هیدروپونیک.......

در اواخر قرن نوزدهم با شناخت مواد غذایی پرمصرف و بعدها نیاز به مواد کم*مصرف و فراهم نمودن شرایط تهویه مناسب در محلولهای غذایی بطور مصنوعی سیکل کامل تولید از مرحله سبز شدن تا مرحله باردهی و مرگ از نظر علمی در حوالی سالهای 1930 ـ 1920 امکان*پذیر اعلام گردید. اصطلاح هیدروپونیک (Hydroponicum) اولین بار بوسیله Gericke پیشنهاد شد که او موفق گردیده بود در کالیفرنیا تولید نباتات را در معیار تجارتی بدون استفاده از خاک از رشد اولیه تا مرحله باردهی نشان دهد. این اصطلاح مجموعه*ای است از یک لغت یونانی Hydro یعنی آب و کلمه لاتین Ponero یعنی جای دادن که بطور خلاصه مفهوم قرار گرفتن چیزی در آب از آن استنباط می*گردد.

 

هنگامی که استفاده از روش آب کشت و تولید محصولات کشاورزی بدون استفاده از خاک مطرح می*شود این سوال ظاهرا بسیار ساده پیش می*آید که وقتی میلیونها هکتار زمین مزروعی وجود دارد که قسمتی هم بدون استفاده مانده، وقتی خاک به عنوان منبع مواد غذایی گیاهان و محیط طبیعی رشد آنها به بشر ارزانی شده چرا به جای استفاده از آن به دنبال روش تولید بدون استفاده از خاک برویم؟ پاسخ این سوال در مواردی که جامعه مصرف کننده مثلا سبزیجات تازه به دلایل صنعتی ، تجارتی ، نظامی و غیره در منطقه بدون خاک مزروعی مستقر شده و یا دسترسی با آب ارزان قیمت نداشته و مسائل حمل و غیره مطرح باشد نسبتا آسان است.

 

سیر تکاملی

 

از زمانی که Gericke در سال 1929 امکان کشت تعدادی از نباتات را بدون استفاده از خاک تا مرحله تکامل و باردهی آنان به ثبوت رساند تا امروز که در نقاط مختلف جهان تولید با روش آب*کشت به صورت تجارتی معمول گردیده، فکر دانشمندان و متخصصین به تکامل این روش و رفع نواقص آن مشغول بوده است. دستگاه یا ظرفی که Gericke از آن استفاده کرد در حقیقت جعبه*ای یود که به جای درب آن یک ورق توری قرار داشت. روی توری بستر بذور و زیر آن مقداری فضای خالی و بعد از فضای خالی محلول غذایی در کف محفظه واقع می*شد.

 

نبات پس از سبز شدن در بستر بذر که از جنس سنگریزه یا ماده دیگری غیر از خاک بود ریشه خود را از سوراخهای توری عبور داده و ریشه پس از طی فضای خالی زیر توری خود را به محلول غذایی می*رساند. با پاشیدن آب یا محلول غذایی روی بستر بذر ، رطوبت برای رشد بذر و جلوگیری از خشک شدن آن قسمت ریشه که داخل محلول غذایی قرار نداشت، تامین می*گردد. به علاوه با تبخیر مختصری که از سطح محلول غذایی و یا در اثر محلول*پاشی از بالای توری حاصل می*شد درصد رطوبت فضای زیر توری تا سطح محلول غذایی را بالا نگه داشته و از خشک شدن ریشه*های واقع در این قسمت جلوگیری می*گردید. ضمنا این ریشه*ها حداکثر دسترسی به هوا را داشتند.

 

با این روش Gericke تضاد مکانیسم آب و هوا را در محیط رشد ریشه به شکلی از بین برد اما این روش برای تولید تجارتی راه حل مناسبی ارائه نمی*داد و چند نقص کلی و عمده داشت. یکی اینکه طبیعت این نباتات اقتضا نمی*کرد که ریشه آنها در هوا آویزان باشد بلکه برعکس نیاز به اتکا داشتند. و دیگر مشکل اینکه در طوقه ریشه گیاهان حساس پوسیدگی ایجاد شد. ولی در هر حال با تلاش شبانه روزی دانشمتدان و محققان ، امروز مطالعه و تحقیق و کسب تجربه در این زمینه به حدی توسعه یافته و مورد توجه قرار گرفته است که آینده کار برد روش آب*کشت را خیلی روشن جلوه می*دهد. در حال حاضر تولید تجارتی محصولات با روش آبکشت در آمریکا ، ژاپن ، اروپا و هندوستان رو به افزایش بوده و در سایر نقاط دنیا در حال پیشرفت است. بدون تردید کشور ما نیز دور از این تکنولوژی قرار نخواهد گرفت.

انواع روشها

 

کشت مستقیم در محلول غیر متحرک

 

این روش شباهت زیادی به اولین روش تولید آبکشی دارد که در آن قسمتی از ریشه*ها به منظور جذب اکسیژن در هوا قرار داشته و قسمتی در محلول غذایی جایی می*گیرند. به دلایلی عمده امروزه در سیستمهای تجارتی از آن استفاده نمی*شود.

کشت در مه

 

این روش شباهت زیادی به روش کشت در محلول دارد با تفاوت که غذا به صورت مه یا باران پودر شده به نباتات پاشیده می*شود ولی به همان دلایل ذکر شده از قبیل اشکالاتی که نگه داشتن نباتات دارد و همان مشکلات بیولوژیکی روش بالا ، روش کشت در مه هنوز تجارتی نگردیده و در حال حاضر تحقیقاتی در این مورد در کشور ایتالیا جریان دارد.

کشت در ماده جامد با مدار باز از نظر محلول غذایی

 

در عمل مثل روش کشت در خاک است با این تفاوت که به جای خاک ماده بی*اثری مثل شن یا سنگریزه مورد استفاده قرار گرفته و ریشه*ها در این ماده رشد می*کنند. از نظر وسایل و ساختمان و تاسیسات ، روی هم رفته خیلی ساده می*باشد. مشهورترین نوع این روش ، کشت در ماسه یا شن با استفاده از محلول غذایی از سطح ماسه مصرف شده و پس از آنکه مقداری بوسیله ریشه*ها جذب گردید، بقیه به صورت فاضلاب از سیستم خارج می*شود. خروج فاضلاب از مدار محلول دهی باعث می*شود که این روش از نظر صرفه جویی در مصرف آب در مواردی که هزینه تامین آب زیاد است مقرون به صرفه و قابل توصیه نباشد.

روش کشت در ماده جامد با مدار بسته از نظر محلول غذایی

 

در این سیستم کشت در حوضچه*های متصل به مخزنهایی صورت می*گیرد که بوسیله بتن یا استفاده از مواد دیگر ساخته شده است. محلول غذایی از مخزن مربوط بوسیله پمپ وارد حوضچه شده و سطح ارتفاع آن در حوضچه بالا آمده و مجددا بوسیله پمپ تخلیه گردیده و به مخزن مربوطه برمی*گردد. این عمل بر حسب نیاز نبات به آب و غذا چند بار در روز تکرار می*گردد.

 

مزیت عمده این روش در مقایسه با روش مدار باز امکان صرفه جویی در مصرف آب به مقدار زیاد بوده و با مقدار قابل ملاحظه*ای نیز در مصرف مواد غذایی صرفه*جویی می*شود. بدیهی است از نظر کنترل کیفیت و کمیت محلول غذایی مراقبت و دقت بیشتری لازم خواهد بود. به علاوه هزینه تاسیسات اولیه به مراتب بیشتر می*باشد . در این گلخانه*ها مورد توجه باشد ، استفاده از سیستم تغذیه و آبیاری با مدار بسته توصیه و تاکید می*گردد.

 

 

موارد استفاده

 

* محدودیت اراضی

* تولید برخی محصولات خاص

* تولید محصول در غیر فصل طبیعی

 

مزایا

 

* کنترل محیط از نظر عناصر غذایی

* یکی از مزیت*هایی که در ارتباط با تغذیه گیاه در کشت بدون خاک مطرح بوده کنترل محیط از نظر عناصر غذایی است. فرمول محلول غذایی تهیه شده قابل دسترسی است. به عبارت دیگر می*توان هر ماده*ای با هر نوع غلظتی تهیه و در محلول قرار داد. نسبت بین یون*ها را به خوبی می*توان حفظ کرد. مثلا می*توان در محلولی نسبت یون آمونیوم به نیترژون را تنظیم کرد. ولی در محیط خاک این مسأله قابل کنترل نیست.

 

معایب

 

* مشکل تهویه

* عدم وجود خاصیت تامپونی

* سرمایه*گذاری زیاد اولیه

 

در سیستم*های بدون کشت می*توان از طریق تعویض محلول غذایی و تهویه مصنوعی تهویه را تأمین کرد. در خاک خاصیت بافری یا تامپونی برای عناصر غذایی وجود دارد ولی در محلول*های غذایی این مشکل وجود ندارد. مسأله دیگر در کشت بدون خاک سرمایه*گذاری اولیه برای گیاه می*باشد. معمولا هیدروپون*ها نیاز به سرمایه*گذاری دارند که ممکن است برای هر نوع محصولی این مساله اقتصادی نباشد.

مواد غذایی مورد نیاز در کشت هیدروپونیک

 

خاک دارای خاصیت تامپونی و بافری است. بدین مفهوم که اگر عنصری توسط گیاه جذب شد و غلظتش در محلول خاک کاهش پیدا کرد خاک این توانایی را دارد که از فاز جامد یا فاز تبادلی آن عنصر را آزاد و وارد محلول خاک کند و غلظت را به همان سطح اولیه خودش برگرداند. خاصیت تامپونی یا همان حفظ غلظت و آزاد کردن عناصر از فاز جامد یا تبادلی است. ولی در محلول*های غذایی یا کشت هیدروپونیک تجدید غلظت وجود ندارد. در بعضی از سیستم*ها ، محلول غذایی حالت چرخشی داشته و در یک محدوده (یا مخزنی) کمبود غلظت خود را جبران کرده و دوباره وارد سیستم خواهد شد که این خود یکی از مزیت*های خاک در رابطه با کشت بدون خاک است.

 

در سیستم*های بدون خاک در تغذیه گیاه از محلول*های غذایی استفاده می*کنند لذا برای تهیه محلول*های غذایی از نمک*های عناصری مانند نیترات پتاسیم و سولفات پتاسیم استفاده می*کنند. معمولا برای تهیه این محلول*ها ، فرمول*های غذایی متعددی پیشنهاد شده است. برای هر گیاه خاص با توجه به نیاز غذایی آن گیاه ، فرمول غذایی خاصی تنظیم می*شود. یعنی غلظت لازم در محلول غذایی کنترل می*شود. بطوری که تمامی عناصر غذایی مورد نیاز در آن به مقدار کافی وجود داشته باشند.

لینک به دیدگاه

راهنمای کاشت گیاهان بدون استفاده از خاک (هیدروپونیک)

 

بر اساس یک رسم 2500 ساله ایرانیان در عید نوروز ، گندم ...ا گیاهان دیگری را در مقداری آب می کاشتند و با آن سبزه برای سفره هفت سین تهیه می کردند این شاید اولین کشت هیدروپونیک در جهان بوده که ایرانیان انجام می دادند. تولید روزانه یک تن علوفه در فضای 33 متر مربع : با استفاده از این تکنولوژی در فضای 33 متر مربع ، هر روز می توان یک تن علوفه تازه تولید کرد.این مقدار می تواند خوراک روزانه یک دامداری 300 راسی گوسفند، یک گله 55 راسی گاو شیری یا گوشتی و یک گله 100 راسی اسب را تامین کند. مزایای کشت هیدروپونیک : 1- در جاییکه خاک مناسب ندارد یا خاک دچار بعضی بیماریها است قابل استفاده است. 2- شخم، آبیاری، مبارزه با آفات خاک، مبارزه با علف های هرز را ندارد و بقیه عملیات های زراعی نیز ساده تر است. 3- برای مناطقی که زمین گران قیمت است برای بدست آوردن بیشترین محصول با تراکم بالا کاربرد دارد. 4- در این طرح آلودگی خاک وجود ندارد و آلودگی آب هم کمتر است. 5- کنترل شرایط محیطی از جمله نور، دما، رطوبت و ترکیب هوا بسیار ساده تر است. 6- در مناطقی که آب شور دارد کاربرد دارد حتی اگر نمکهای محلول در آب به مقدار 500ppm با شد می توان با یک شستشوی محیط آن را بکار برد. محیط کشت : طبقه بندی سیستمهای کشت هیدروپونیک توسط دکتر جان لارسن انواع سیستمها غیر آلی آلی مخلوط 1-ایستاده (معلق) گراول پیت موس پیت موس و پرلیت 2-تکنیک فیلم غذایی ماسه پین بارک پرلیت و پین بارک 3-آئروپونیک پرلیت خاک اره پیت موس و پرلیت 4-هواکشت راک وول ظروف کشت : در حال حاضر ظروفی که یک گالن و یا دو گالن نامیده می شوند بیشتر عمومیت دارند. امروزه تولید کنندگان از یک کیسه پلاستیکی به عنوان محیط رشد استفاده می کنند. توجه : 1- برای همه ظروف رشد، عمق باید 2/3 تا 2 برابر قطر سایه گیاه در زمانی که به حداکثر رشد برسد در نظر گرفته شود.مثلا اگر سطح سایه گیاهی 12 سانتی متر است عمق ظرف باید بین 18 تا 24 سانتی متر باشد. 2- گیا هانی که سایه بزرگتر و زمان رشد بیشتری دارند و گیاهانی که در کنار ظروف کشت هستند باید عمق بیشتری داشته باشند. محلول غذایی : مهمترین مسئله در کشت هیدروپونیک مدیریت محلول غذایی آن است که از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.شما باید خواص و آثار عناصر مختلف را بر رشد گیاه بدانید تا در صورت بروز عوارض کمبود یا ازدیاد یک عنصر بتوانید عنصر مورد نظر را شناسایی کنید و آن را به محلول اضافه کنید. عناصر اصلی و مهم : 9 تا از 16 عنصر ضروری را جزو عناصر مهم طبقه بندی کرده اند: کربن، هیدروژن، اکسیژن، نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، و گوگرد عناصر کم مصرف(ریز مغزها) گیا هان به طور قابل ملاحضه ای به غلظت کمی از ریز مغزها که از عناصر اصلی هستند احتیاج دارند.این عناصر عبارتند از : بر، کلر، مس، آهن، منگنز، مولیبدن، و روی سیستمهای کشت هیدروپونیک: در اینجا تعدادی از روشهای کشت هیدروپونیک را نام می بریم. شما می توانید بر اساس طرحی که در ذهن خود دارید نیز اقدام به این کار کنید ولی این روشها آزمایش شده است . الف)سیستمهای هیدروپونیکی خالص (واقعی) 1- سیستم ایستا محلول غذایی این یک تکنیک قدیمی هیدروپونیک است ولی هنوز برای مطالعات غذایی انواع مختلف گیاهان بکار می رود. برای این روش مواد زیر لازم است 1- محلول غذایی 2 – تلمبه هوا 3- شبکه ای از تارهای ریشه ای مناسب تلمبه، هوا را دائما به داخل محلول پمپ می کند.حباب های هوا هم اکسیژن محلول غذایی را فراهم می کنند و هم محلول را به جریان در می آورند.یک نوع ساده آن به نحوی است که یک درپوش که نور از آن عبور نکند را برداشته و یک سوراخ برای عبور ریشه در آن ایجاد می کنیم و یک لوله هوا که به پمپ متصل است را در ظرف کشت قرار می دهیم محلول غذایی را در ظرف می ریزم و درپوش را گذاشته و گیاه را در آن قرار می دهیم. در این سیستم محلول غذایی هر 7 الی 14 روز یکبار عوض می شود همچنین تلفات آب را باید روزانه جبران کرد حجم محلول غذایی برای یک گیاه (2 تا 4 گالن)9 تا 18 لیتر است 2- روش کلارک این تکنیک برای مطالعه عناصر مورد نیاز ذرت و سورگوم بکار رفته ولی روشهای مدیریت محلول غذایی آن را می توان برای گیاهان دیگر نیز بکار برد. در این سیستم ریشه گیاهان را به حالت ایستاده در محلول غذایی قرار می دهند .کاهو و دیگر سبزیجات علفی رشد خوبی در این سیستم دارند. 3- تکنیک فیلم غذایی مهمترین روش هیدروپونیک یک پیشرفت مهم در زمینه هیدرو پونیک در سال 1970 با ابداع تکنیک فیلم غذایی توسط آلن کوپر اتفاق افتاد از این روش اغلب با عنوان NFT یاد می شود. در این روش ریشه گیاهان به حالت معلق در یک آبشخور یا کانالی از محلول غذایی در یک سیستم بسته قرار می گیرند و محلول غذایی در محیط گردش می کند 4- آئروپونیک یک از تکنیک های خوش آتیه هیدروپونیک آئروپونیک است. در این روش توزیع آب و عناصر ضروری به ریشه گیاه توسط و سائل ریز کننده مثل مه پاش و میست(یک نوع ریز کننده آب و محلول غذایی )انجام می شود. مزیت این روش تهویه مناسب ریشه ها است .در این روش ریشه ها در هوا رشد می کنند .این روش به صورتی طراحی شده است که امکان استفاده مناسب از آب و عناصر ضروری را فراهم می کند . ریشه ها در این روش باید مرتبا در معرض ارسال محلول غذایی قرار گیرند.در اکثر سیستمهای آئروپونیک در انتهای ریشه ها یک مخزن کوچک آب قرار داده می شود که ریشه ها همیشه به آب دسترسی داشته با شند ب)سیستمهای جذر و مد (فروکش – جریان ) محلول غذایی از این نوع سیستمهای رشد هیدروپونیک سالیان سال استفاده می کردند . هر چند که امروزه آنها به صورت اقتصادی بکار نمی روند و بیشتر کاربرد خانگی و مشغولیتی دارند.ترکیب این ساختار عبارت است از یک محیط ریشه ای خنثی از قبیل گراول، ماسه و پوکه معدنی و ظروف رشد که حجم های یکسانی از محلول غذایی در داخل آنها وجود دارد و لوله های تغذیه کننده و دریچه ها و پمپ های مورد نیاز ج)سیستمهای قطره چکان، گلدانی یا کیسه ای/آبشخور کانالی محلول غذایی این سیستم رشد هیدروپونیک امروزه کاربرد معمول پیدا کرده است که به صورت تجاری در کشت گیاهان در یک محیط کیسه ای یا گلدانی بکار می رود در این زمینه پرلیت بیشترین کاربرد را دارد.در اطراف کیسه های بکار رفته سوراخهایی برای حرکت پرلیت ایجاد می کنند همچنین برای اینکه به آب و محلول غذایی اضافی اجازه بدهند که از محیط خارج شود و تهویه مناسب صورت بگیرد آب چکان هایی بر لبه کیسه ها قرار می دهند .البته بعضا اصلاحاتی در این سیستم برای تطبیق با محصولات مختلف بوجود آمده .برای مثال کیسه های عمودی آویزان برای کاهو و یا گیاهانی که در کناره کیسه ها قرار می گیرند. برای مثال گیاه توت فرنگی را در سوراخهای کناره کیسه های پرلیت قرار می دهند و محلول غذایی از بالای کیسه ها توسط قطره چکانهای و یا آبشخور های نصب شده به طرف پایین سرازیر می شود د)سیستم مستقیم قطره ای، محلول غذایی راک وول امروزه راک وول در مناطق مختلف جهان برای تولید گوجه فرنگی، خیار و فلفل کاربرد بیشتری دارد. راک وول از یک ماده خنثی که از مخلوط سنگ های آتشفشانی است درست شده .این سنگها را با سنگ آهک مخلوط کرده و تا دمای 1500 تا 2000 درجه سانتی گراد گداخته می کنند الیاف نرمی آزاد می شود که آنها را به هم می پیچند.سپس آنها را به صورت صفحات فشرده در می اورند وآنها را در داخل صفحات پشم سنگ قرار می دهند. صفحات را به صورت یکنواخت بر روی یک سطح قرار می دهند همچنین باید راه هایی برای عبور جریان محلول غذایی و آب در نظر گرفته شود و محلول غذایی بوسیله قطره چکان توزیع می شود. تکنیک های کشت محیط کشت هیدروپونیک با یک محیط خارجی احاطه می شود که می تواند گلدان یا کیسه نیز باشد. آب، شامل کودهای افزودنی با توجه به تقاضای اتمسفری گیاه بکار می رود. در سیستم هایی که گراول و ماسه در آن وجود دارد برای جمع آوری نمک های تجمع یافته احتیاج به یک شستشو بوسیله آب است.

لینک به دیدگاه

دستگاه هيدروپونيك تمام كامپيوتري

 

بطور كلي سيستم هاي هيدروپونيك تمام اتوماتيك بصورت مانيتورينگ قابل برنامه ريزي و كنترل ميباشند . قابل توجه اينكه كليه قطعات و ملزومات توليد شده اين شركت از رايجترين قطعات موجود در بازار قطعات كامپيوتر ميباشد كه به هيچ عنوان كاربر را با مشكلات تامين قطعات و تعمير دستگاه مواجه نخواهد نمود چرا كه برخلاف تمام سيستمهاي موجودي كه از كشورهاي كره ، چين و غيره بعنوان دستگاه اتوماتيك هيدروپونيك وارد بازار ايران شده است اين سيستم مشكل تامين قطعات نخواهد داشت ، و نيز سيستم هاي فوق وارداتي بطور كلي فاقد برنامه هاي كنترل نرم افزاري بوده و صرفا بصورت كنترل الكتريكي و الكترونيكي با مدار هاي كاملا بسته طراحي شده اند كه درصورت بروز هرگونه مشكل قطعا مدت زمان زيادي براي تهيه قطعه معيوب و جايگزين كردن آن با قطعه سالم از كمپاني مربوطه را به خود اختصاص ميدهد و با توجه به مشكلات عديده ورود قطعات مذبور مشكلات نگاهداري سالن ها به مرات بيشتر خواهد شد لذا قابل توجه اينكه هيچ دستگاهي درحال حاضر درايران براي فروش وجود ندارد كه بتواند كليه پارامترهاي داخل سالن را به صورت كاملا اتوماتيك كنترل نمايد ، بهر تقدير نظر كاربران محترم را به موارد و امكانات دستگاه هيدروپونيك كامپيوتري اين شركت جلب مينمايد .

 

 

 

هر دستگاه بصورت كامل توانائي كنترل 10 سالن مجزا را دارا ميباشد كه شامل

 

و غيره ..

 

قيمت هر دستگاه هيدروپونيك بدون تجهيزات داخل سالن ( سنسورهاي كنترل دستگاه و شيرهاي برقي كنترل كننده سطح مايعات پمپ هاي آبرساني و آبياري و غيره ) 34 ميليون تومان ميباشد . 1- كنترل دقيق زمانبدي آبرساني يك تا ده سالن كشت طبق برنامه نرم افزاري سيستم پردازش مركزي دستگاه بصورت صددرصد اتوماتيك . 2- كنترل كود دهي ( كود ميكرو و ماكرو ) از يك تا ده سالن كشت طبق برنامه نرم افزاري سيستم پردازش مركزي دستگاه بصورت صددرصد اتوماتيك . 3- كنترل دماي سالنها بصورت جداگانه از يك تا ده سالن كشت طبق برنامه نرم افزاري سيستم پردازش مركزي دستگاه بصورت صددرصد اتوماتيك 4- كنترل رطوبت هواي داخل سالن بصورت جداگانه از يك تا ده سالن كشت طبق برنامه نرم افزاري سيستم پردازش مركزي دستگاه بصورت صددرصد اتوماتيك 5- كنترل رطوبت خاك مصنوعي بصورت جداگانه از يك تا ده سالن كشت طبق برنامه نرم افزاري سيستم پردازش مركزي دستگاه بصورت صددرصد اتوماتيك 6- كنترل ph آب هر سالن بصورت جداگانه از يك تا ده سالن كشت طبق برنامه نرم افزاري سيستم پردازش مركزي دستگاه بصورت صددرصد اتوماتيك 7- كنترل ed آب ( شوري آب ) بصورت جداگانه از يك تا ده سالن كشت طبق برنامه نرم افزاري سيستم پردازش مركزي دستگاه بصورت صددرصد اتوماتيك 8- كنترل مقداردي اكسيد كربن هرسالن بصورت جداگانه از يك تا ده سالن كشت طبق برنامه نرم افزاري سيستم پردازش مركزي دستگاه بصورت صددرصد اتوماتيك 9- كنترل نورسالن هاي بصورت جداگانه از يك تا ده سالن كشت طبق برنامه نرم افزاري سيستم پردازش مركزي دستگاه بصورت صددرصد اتوماتيك 10- كنترل فيدبك آب مصرفي سالنها بصورت جداگانه از يك تا ده سالن كشت طبق برنامه نرم افزاري سيستم پردازش مركزي دستگاه بصورت صددرصد اتوماتيك ( در اين سيستم آب اضافي سالنها پس از تسويه و گندزدايي مجددا به سيستم برگشت داده خواهد شد ولذا درصد زيادي در كاهش آب مصرفي دخيل خواهد بود چرا كه علاوه بر كاهش هزينه هاي مصرفي آب كاهش چشمگيري در كودهاي ميكرو و ماكرو خواهد داشت ) . 11- كنترل پنجره ها و سايبان ها بصورت جداگانه از يك تا ده سالن كشت طبق برنامه نرم افزاري سيستم پردازش مركزي دستگاه بصورت صددرصد اتوماتيك. 12- استفاده از پمپ هاي استاندارد شده توليد شده كارخانجات موتوژن 13- استفاده از شيربرقيهاي رايج بازار و قابل تعويض بودن آنها درصورت مشكل با شيربرقي هاي ديگر ( عدم انحصاري بودن شيربرقي ها ) 14- استفاده از سيستم نرم افزاري بسيار پيشرفته جهت كنترل هر سالن جهت هر نوع كشت با هرنوع ويژگي و قابل برنامه ريزي توسط اپراتور سالن 15- استفاده از ميكسرتمام استيل جهت ميسكر كردن كودهاي مورد لزوم 16- استفاده از بردهاي الكترونيكي توليد شده شركت و پشتيباني قطعات بصورت مستمر 17- استفاده از بردهاي الكتريكي و كنتاكتورهاي با كيفيت و استاندارهاي بالا و قابل جايگزين نمودن آنها با هرنوع كنتاكتورديگر ( عدم انحصاري بودن ) 18- استفاده از كنترولرهاي بسيار دقيق و قابل جايگزين نمودن آنها با هرنوع ديگر ( عدم انحصاري بودن )

لینک به دیدگاه

کشت هیدروپونیک :

 

مقدمه : کشت بدون خاک شامل انواعی از روشهای غیر متعارف کاشت گیاهان است . مانند کشت آبی و کشت در ماسه و کشت در سنگریزه و کشت هوایی و کشت داخل لوله و ...

برای مشاهده این عکس در ابعاد واقعی اینجا را کلیک کنید

 

کلمه هیدروپونیک برای اولین بار در آمریکا استفاده شد و مترادف با کشت بدون خاک است . ولی در آلمان و انگلیس کشت آب برای این روش نام گذاری می شود .

 

روش کشت گیاهان بدون خاک از سالها قبل در فلسطین اشغالی استفاده می شده است . در این منطقه به دلیل کمبود آب و خاک این روش جایگزین مناسبی برای زراعت روشهای متداول است .

 

اهداف کشت هیدروپونیک :

 

کشت هیدروپونیک :

 

مقدمه : کشت بدون خاک شامل انواعی از روشهای غیر متعارف کاشت گیاهان است . مانند کشت آبی و کشت در ماسه و کشت در سنگریزه و کشت هوایی و کشت داخل لوله و ...

 

کلمه هیدروپونیک برای اولین بار در آمریکا استفاده شد و مترادف با کشت بدون خاک است . ولی در آلمان و انگلیس کشت آب برای این روش نام گذاری می شود .

 

روش کشت گیاهان بدون خاک از سالها قبل در فلسطین اشغالی استفاده می شده است . در این منطقه به دلیل کمبود آب و خاک این روش جایگزین مناسبی برای زراعت روشهای متداول است .

 

اهداف کشت هیدروپونیک :

 

1- تولید میوه و سبزی تازه در زمینهای خشک، سنگی، باتلاقی و زمینهایی که به هر دلیل غیر قابل کشت هستند.

2-بهرهبرداری از اماکن متروکه مثل انبار، گاراژ و غیره

3- کشت گیاهان علوفه ای بطور متوالی برای واحدهای کوچک دامداری

4- صرفه جویی قابل ملاحضه در مصرف آب در مناطق که آب کمیاب است.

 

5 - بازده بیشتر در تولید سبزیجات و گلهای خارج از فصل درگلخانه

6-سهولتپیش بینی میزان عملکرد

7- کیفیت بهتر محصولات

8- کاهش میزان ابتلا به بیماریهای ارگانیک و انگلی گیاهان

 

9- کاهش هزینه نیروی انسانی به علت حذف عملیاتی که به خاک مربوط می شود.

 

در زیر انواعی از کشت های هیدروپونیک توضیح داده می شوند :

 

کشت آبی یا مایع : ریشه گیاه به طور مداوم در محلول غذایی قرار دارد و گیاه از قسمت طوقه ( حد فاصل ریشه و ساقه ) بیرون از مایع است و با پلاستیک و مقوا و ... بالا نگه داشته شده است . کشت درون لوله هم نوعی از کشت مایع است .

 

کشت در ماسه : ریشه گیاهان در داخل مواد جامدی که دارای قطر کوچکتر از 3 میلی متر باشند قرار دارد و این مواد مانند پلاستیک و پشم سنگ و یا هر ماده دیگری که آلی نباشد ممکن است .

 

کشت در سنگریزه : ریشه گیاهان در موادی که قطری بیشتر از 3 میلی متر دارند قرار گرفته مثل سنگ خارا و گدازه آتشفشانی و بازالت و هر ماده غیر آلی دیگر .

 

در این روش آبیاری به دو صورت آبیاری لوله ای ( زیرزمینی ) که مواد غذلیی در مخزنی بوده و به بستر رشد گیاه پمپ می شود و آبیاری سطحی که محلول غذایی رقیق در سطح محیط رشد توسط لوله سوراخداری پخش می شود ( کود مایع به آب مصرفی گیاه در هنگام آبیاری اضافه شده است )

 

کشت در هوا : در این روش ریشه گیاهان در محیطی قرار گرفته که به وسیله قطراتی آب که حاوی مواد غذایی لازم است اشباع شده است . این روش به تجهیزات پیشرفته نیاز دارد .

 

کشت در ورمی کولیت : ریشه گیاه در ورمی کولیت که با موادی معدنی مخلوط شده است قرار دارد

 

کشت در پشم سنگ : ریشه گیاه در داخل پشم سنگ و مواد معدنی که خصوصیاتی شبیه به پشم سنگ دارند قرار می گیرد

 

کشت آبی : این کشت بیشتر برای گیاهان زینتی به کار می رود .

 

کشت در پلاستیک : ریشه در داخل کیسه های پلاستیکی قرار داشته و مواد اطراف ریشه هم شامل کمپوست یا پیت یا خاک اره و ... می باشد .

 

برای مشاهده این عکس در ابعاد واقعی اینجا را کلیک کنید

 

به طور کلی کشت بدون خاک از دو سیستم پیروی می کند :

 

1-سیستم باز : محلول غذایی مججد استفاده نشده مثل کشت در پشم سنگ و کشت کیسه ای و کشت در سنگریزه

 

2- سیستم بسته : محلول غذایی مجدد مورد استفاده قرار می گیرد و به عبارت دیگر محلول در یک چرخه قرار دارد و به آن فقط مواد غذایی که کاهش می یابند و آب اضافه می شود .

 

اما این روش کشت بدون خاک یک سری مزایا و معایبی نسبت به دیگر روشهای متداول کشت گیاهان دارد که در زیر بیان می شوند :

 

1-چون محلول غذایی مایع است به راحتی می توان آن را کنترل کرد و تنها مواد غذایی که کاهش یافته است را به محلول اضافه کرد در حالی که در خاک این کار غیر ممکن است ( هزینه زیادی دارد ) .

 

2-گیاهان را می توان در مناطقی پرورش داد که در حالت عادی رشد نمی کنند

 

3-مصرف آب در این روش به طور قابل ملاحظه ای کاهش می یابد و این یک مزیت برای نواحی خشک است .

 

4-در این روش ضد عفونی کردن محیط رشد بسیار شده و کم هزینه است در حالی که ضد عفونی کردن خاگ گران قیمت و غیر ممکن است . پس در این روش آلودگیهای ریشه بسیار کم دیده می شود .

 

5- در این روش می توان از آبهای شور هم استفاده کرد .

 

6-در این روش محصول بسیار بیشتر و کیفیت عالی داشته چون مواد غذایی به راحتی در اختیار گیاه قرار داشته است پس در حقیقت کیفیت و کمیت محصول در واحد سطح افزایش چشمگیری دارد .

 

7-در این روش از حجم ریشه ها به شدت کاسته می شود و بزرگ شدن ریشه ها در حد میکروسکوپی است و چون ریشه ها نسبت به کشت خاکی کم شده کمتر هم دچار بیماری می شوند .

 

8-مهمترین عیب این روش این است که به سرمایه گذاری بالایی نیاز دارد زیرا تمام سیستمها باید اتوماتیک باشد .

 

9-برای کشت گیاهان با این روش به افرادی نیاز است که در این زمینه تخصص و آگاهی داشته باشند .

 

10-آلودگی آبهای زیر زمینی هم در اثر مخلوط شدن با محلول های غذایی مشکلی دیگر است .

 

11-دفع ضایعاتی مثل پشم سنگ که به عنوان محیط رشد هستند هم مشکل است .

برای مشاهده این عکس در ابعاد واقعی اینجا را کلیک کنید

 

به طور کلی دوستان این روش یکی از روشهای نوین در کشاورزی بوده که بسیار جای کار دارد و در حالی که بسیاری از کشورها این کار را انجام می دهند لااقل در ایران جای کار کردن زیاد دارد و علارقم اینکه سرمایه و دانش زیادی لازم دارد ولی به عنوان یکی از رشته هایی است که آینده ای درخشان در دنیای کشاورزی دارد .

 

10- امکان کشت مداوم یک گیاه معین در یک زمین ثابت بدون اینکه احتیاج به آیش باشد.11- سهولت کشت گیاهان زینتی آپارتمانی چه در منزل و چه در گلخانه به علت یکی شدن عملآبیاری و کود دهی و همچنین به علت کاهش فضای لازم

 

چگونه نیاز غذایی هر گیاه را به دست می آورند :

 

دانشمندان با سوزاندن گیاه و وزن کردن خاکستر آن و همچنین با استفاده از تجربیات زراعی خود می توانند میزان تقریبی نیاز گیاه به عناصر معدنی را تخمین بزنند . مثلا گیاهان جالیزی برای رشد خود نیاز به پتاس زیادی دارند و گیاهان زینتی و سبزیجات به ازت بیشتری نیاز دارند و گیاهان دانه دار فسفر بیشتری در خود ذخیره می کنند . علاوه بر آن گیاهان لیفی مانند کنف به کمک فسفر تنومندتر می گردند . خاکستر گیاهان همیشه حاوی درصد زیادی از عناصر یا عناصر اولیه، پتاسیم، کلسیم، منیزی، فسفر ، گوگرد و آهن است که جزیی از ترکیب ماده آلی به شمار می روند . بعضی از عناصر مثل فسفر و گوگرد جزیی از ساختمان سلول هستند. منیزیم در ساختمان سبزینه موجود است. بر ، مس، منگنز و روی به مقدار بسیار کم در گیاه موجوند و عناصر کمیاب یا میکروالمنت نام دارند.

در یک محلول مناسب غذایی باید نسبت به عناصر مختلف با در نظر گرفتن احتیاجات هر گیاه و مراحل مختلف زندگی آنان تعیین می شود. که در این محاسبات باید شرایط محیطی را نیز به حساب آورد و چون تاثیر فزاینده یا کاهنده ای بر احتیاجات دارند.

 

استفاده از کشت هیدروپونیک : امروزه برخی کشورها همانند آمریکا ، فرانسه ، کانادا ، آفریقای جنوبی ، هلند ، ژاپن ، استرالیا ، آلمان در زمینه های مختلف کشت هیدروپونیک فعالیت های زیادی انجام می دهند . در ایران کشت هایدروپونیک محصولات سبزی، صیفی و برخی میوه ها مانند توت فرنگی رونق قابل توجهی نیافته است. اما در برخی از نقاط ایران مانند شهرهای هشتگرد کرج، کرمانشاه، تهران و جزیره کیش تولید محصولات باغی به روش کشت هیدروپونیک و به صورت تجاری گسترش یافته است.

لینک به دیدگاه

کشت هيدروپونيک soilless

در کشت هيدروپونيک از خاک اثری نيست و گياه تمام نيازهای خود را

مستقيما از آب دريافت می کند . از مضايای اين نوع کشت می توان به تغذيه

کياه ، کنترل علفهای هرز و بيماريها ، رعايت بهداشت ، بلوغ گياه ، کيفيت

محصول و عملکرد نام برد.

 

hydrorot.jpg

 

عناصر کم مصرف - راهنمای تولید محلول غذایی برای کشت هیدروپونیک.....

بر:

غلظت مناسب بر در حدود 50 تا 10 mg/l در ماده خشک است.

علائم کمبود: کاهش رشد و آسيب قسمتهاي فوقاني گياه و ريشه

علائم زيادي : بي رنگي و لکه دار شدن حاشيه برگها و همچنين مرگ حاشيه برگها

غلظت بر در انواع محلولهاي غذايي در حدود 3/0 mg/l مي باشد. اسيد بوريک يکي از منابع تهيه بر است.

 

کلر:

غلظت کلر در برگها حدود 15/0 درصد است. ميزان بيش از 1/0 براي اکثر ميوه جات زياد خواهد بود.

علائم کمبود: ازدياد نمک در محيط - علائم مسموميت سوختگي برگها يا حاشيه آنها و همچنين زردي بي موقع برگها است.

برخي از منابع تامين کلر عبارتند از : کلريد پتاسيم يا کلريد کلسيم - اگر غلظت کلر در محلول زياد باشد مانع از جذب يونهاي ديگر مانند نيترات مي شود.

 

مس:

ميزان مطلوب مس در حدود 10 تا 2 mg/l در (ppm) ماده خشک است. مس در فتوسنتز و همچنين در ترکيب پروتئين کلروپلاست نقش دارد. مس بعنوان يک آنزيم فعال کننده شناخته مي شود.

علائم کمبود: توقف رشد گياهان و کلروز برگهاي پير از علائم کمبود مس است . همچنين در رشد محصولات ميوه اي تاثير مي گذارد و محصولات آنها از حالت طبيعي کوچکتر هستند.

غلظت مطلوب در محلول غذايي 001/0 تا 01/0 mg/l مي باشد. ميزان بيشتر از 4 mg/l در محلول غذايي باعثشيوع بيماري هاي قارچي مي شود.

منبع تهيه مس سولفات مس مي باشد.

 

عناصر اصلی و مهم:

نيتروژن:

نيتروژن يکي از اجزاي موجود در پروتئين است که به صورت غذا در گياه ذخيره مي شود. نيتروژن معمولا در بخشهاي ديگري از سلول مثل کلروفيل و همچنين در ساختار آمينو اسيدها نيز وجود دارد.

علائم کمبود: روشن تر شدن قسمتهاي سبز گياه - تغيير رنگ برگهاي پير به رنگ سبز روشن و علائم شديدتر رنگ برگ به زردي مي گرايد و سرانجام موجب مرگ برگ مي شود.

علائم زيادي: افزايش نيتروژن باعث توليد گياه پر آب و ضخيم و در نتيجه تغيير رنگ شاخ و برگ به رنگ سبز تيره مي شود. همچنين گياه نسبت به بيماريها و آفات حساسيت زيادي پيدا مي کند.افزايش نيتروژن در محصولات ميوه اي باعث آسيب شکوفه و گل مي شود و کيفيت محصول را کاهش مي دهد.

بهترين ميزان براي يونهاي نيترات 75% و براي آمونيوم25% مي باشد. در سيستم هاي چرخه اي 5% آمونيوم از کل نيتروژن کافي است ولي در سيستم هاي غير چرخه اي يک درصد بيشتري احتياج است.

افزايش غلضت نيترات باعث کاهش تعداد تارهاي کشنده ريشه نيز مي شود. اگر منبع اصلي تامين نيتروژن آمونيوم با شد مي تواند گياه را مسموم کند. آثار اين مسموميت در ساقه و برگها توسعه پيدا مي کند و برگها به صورت پياله ظاهر مي شوند و همچنين بافت هاي آوندي خراب مي شوند. آمونيوم مانع از عملکرد کلسيم، که براي نگهداري ديواره سلولي لازم است مي شود در نتيجه گياه پژمرده مي شود. اگر شاخه هاي مبتلا شده را از وسط ستون ريشه اي ببريم يک محيط سياه و فاسد از بافت پيوندي را مشاهده مي کنيم.

غلظت نيتروژن در اکثر فرمولهاي محلول غذايي بين 100 تا 200 mg/l است و نسبت نيترات به آمونيوم در حدود 3 يا 4 به 1 است .

منابع نيتروژن عبارتند از : منو يا دي هيدروژن فسفات آمونيوم به عنوان معمولي ترين منبع تهيه آمونيوم مي باشد. ولي در کل از نيترات کلسيم ، نيترات پتاسيم و اسيد نيتريک براي تهيه نيترات و از نيترات آمونيوم براي تهيه آمونيوم استفاده مي شود .

 

فسفر:

ميزان فسفر در گياهان از 2/0 تا 5/0 درصد در ماده خشک تغيير مي کند.

 

 

ابکشت یا هایدروپونیک(مقاله ای از کار علمی هیدروپئنیک در کانکس)

مقدمه :

آبکشت يا هایدروپونیک روش نويني براي پرورش گياهان است که در آن خاک زراعي بکار نمي رود. پايه و اساس اين تکنيک عبارت است از تغذيه گياه در محلولي که کليه عناصر غذايي لازم و اساسي گياه در آن وجود دارد. ريشه گياه ممکن است يا مستقيما در محلول غذايي يا در بستري از مواد خنثي که آغشته به محلول غذايي استقرار گيرد.

فن کشت بدون خاک عناوين مختلفي دارد، آبکشت يا هايدروپونيک، هوا کشت معلق، کشت در مايع يا هايدروکالچر، آبکشت به معناي عام خود شامل همه روشهايي است که در آنها از خاک استفاده نمي شود و آب در يک زمان هم منبع مواد غذايي و هم وسيله انتقال آن به گياه بشمار مي رود و باين ترتيب همه عناوين فوق را در بر مي گيرد. لفظ هايدروپونيک در اصل از کلمه يوناني (پونس) به معناي (کار) مشتق شده است و به معناي چيزي است که با آب کار مي کند و در فارسي اصطلاحات آبکشت خوانده مي شود. ولي در عمل، آبکشت اختصاصا به يکي از روشهاي کشت بدون خاک گفته مي شود که در آن گياهان در بستري از مواد خنثي که آغشته به محلول غذايي است پرورش مي يابند در حاليکه بستر به زمين متکي است.

هدفها و امکانات گوناگون کاربرد آبکشت (مزايا):

1- توليد ميوه و سبزي تازه در زمينهاي خشک، سنگي، باتلاقي و زمينهايي که به هر دليل غير قابل کشت هستند.

2- بهره برداري از اماکن متروکه مثل انبار، گاراژ و غيره

3- کشت گياهان علوفه اي بطور متوالي براي واحدهاي کوچک دامداري

4- صرفه جويي قابل ملاحضه در مصرف آب در مناطق که آب کمياب است.

5- بازده بيشتر در توليد سبزيجات و گلهاي خارج از فصل در گلخانه

6- سهولت پيش بيني ميزان عملکرد

7- کيفيت بهتر محصولات

8- کاهش ميزان ابتلا به بيماريهاي ارگانيک و انگلي گياهان

9- کاهش هزينه نيروي انساني به علت حذف عملياتي که به خاک مربوط مي شود.

10- امکان کشت مداوم يک گياه معين در يک زمين ثابت بدون اينکه احتياج به آيش باشد.

11- سهولت کشت گياهان زينتي آپارتماني چه در منزل و چه در گلخانه به علت يکي شدن عمل آبياري و کود دهي و همچنين به علت کاهش فضاي لازم

 

 

کشت بدون خاک گلهای اپارتمانی و سبزیجات در منازل و محیط های اداری

 

الف- نحوه کاشت: کاشت گياه به چند صورت بذر، غده، ريشه، نهال و قلمه صورت مي کيرد. براي اين منظور ابتدا محل بستر کشت را که از پرليت و يا ماسه و يا تواما پر شده با محلول غذايي بسيار رقيق و حتي با آب تنها کاملا خيس نموده آنگاه بذر را کاشته و روي آنها با همان مواد مصنوعي بستر 2 تا 3 سانتيمتر پوشانده مي شود. اگر قرار است غده، ريشه، نهال يا قلمه کاشته شود محل آنها را کمي گود کرده تا براحتي در جاي خود مستقر شود. آنگاه اطراف آن بميزان 2 تا 3 سانتيمتر از مواد مصنوعي بستر پر مي گردد. براي آبياري بذر و يا نهالهاي کاشته شده گلها مي توان چند روزي آنها را تا استقرار کامل با آب تنها آبياري نمود و همين شيوه را ميتوان براي کاشت بذر و نهال سبزيجات بکار بست، با اين تفاوت که با شروع رشد رويشي آنها بخصوص در مورد گياهان نور پسند بايستي آوند کشت را در محلي مستقر نمود که از نظر تابش نور مشکلي نداشته باشد و حداقل نور مورد نياز روزانه به گياهان کاشته شده بتابد يا از نور مصنوعي استفاده گردد. در صورتيکه براي اغلب گلهاي آپارتماني بعلت عدم نياز به نور مستقيم خورشيد آوند کشت را مي توان در سايه و هر نقطه مناسب از منزل نگهداري نمود.

براي تهيه انواع نشاء چون بصورت متراکم تهيه مي گردد لازم است مسير کاشت پيوسته و فواصل بين رديف هاي کشت نيز کوتاهتر باشد. همچنين بستر ها را مي توان بصورت ناوداني و به عرض و عمق 5 تا 10 سانتيمتر و طول دلخواه تهيه و فضاي آنها را از پشم سنگ مخصوص کشت هيدروپنيک پر نمود، آنگاه بذر کاري کرد.همچنين مي توان از مکعبهاي فشرده شده پشم سنگ استفاده نمود که در اين حالت در زمان انتقال نشاء مکعب ها همراه نشاء منتقل مي گردند.

اينگونه مکعبها کوچک قابل جايگذاري در بستر هاي کاشت اصلي مي باشند ولي از همين مکعب هاي پشم سنگ نوع بزرگتر و فشرده تر تهيه شده اند که اطراف و کف آنها با لفافهايي پوشيده شده و به عنوان بستر اصلي تا پايان رشد گياه به تنهايي باقي مي مانند.

 

هایدروپونیک کشت بدون خاک

كلمه هايدروپونيك از تركيب دو واژه يوناني هايدرو به معناي آب و پونوس به معناي كار و تلاش ساخته شده است.

اين كلمه را اولين بار دكتر گريك استاد يكي از دانشگاههاي كاليفرنيا به كار گرفت.

هايدروپونيك روشي براي كشت گياهان، بدون خاك است. در اين روش گياه در آبي، غني از مواد مغذي رشد مي كند. با اين وجود كشت هايدروپونيك مي تواند به عنوان روشي جهت رشد گياهان ، در ساير محيط هاي متراكم مثل مخلوط پوست درختان، بدون خاك مورد استفاده قرار گيرد.روش هايدروپونيك يك روش پيشرفته باغباني است كه هم در خانه و هم در تجارت مورد استفاده قرار مي گيرد. در اين سيستم هيچگونه علف هرزي رشد نمي كند و گياهان حاصل از اين روش معمولا سالم تر و زودرس ترند و فضاي كمتري را اشغال مي كنند.

اساس سيستم هايدروپونيك آب است، پس اين سيستم مي تواند كاملا اتوماتيك باشد؛ مزيت اتوماتيك بودن سيستم اين است كه اگر باغبان براي مدت زيادي در گلخانه حاضر نبود، گياه از كمبود اب و مواد غذايي ، تلف نخواهد شد.

 

در استان ایلام نخستین گلخانه ی هیدروپونیک تواید گیاهان دارویی به بهره برداری رسید:

 

نخستين واحد گلخانه اي هيدروپونيك توليد گياهان دارويي درغرب كشور دراستان ايلام به بهره برداري رسيد.

محمد علي اقدسي مدير باغباني سازمان جهاد كشاورزي استان ايلام در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاري كشاورزي ايران ضمن اعلام اين خبرگفت : اين واحد گلخانه اي درزميني به مساحت 2 هزار و500 مترمربع ، به صورت هيدروپونيك ، بدون خاك طبيعي وبا استفاده ازخاك صنعتي احداث شده است.

وي درادامه افزود : براي احداث اين واحد گلخانه اي 950 ميليون ريال تسهيلات ازمحل اعتبارات تبصره اي به مجريان طرح پرداخت شده است.

مهندس اقدسي با اشاره به اينكه عمده سطح زيركشت اين گلخانه به كشت ورون ، نعناع فلفي ، مليس ، لوان و رزماري اختصاص دارد ، گفت : تاكنون يك دوره برداشت محصول در اين گلخانه صورت گرفته كه برداشت 500 الي 600 كيلوگرم برگ گياه ورون يا به ليمو ازجمله آنها بوده است.

وي تصريح كرد : در اين واحد گلخانه اي ، گياهان دارويي با استفاده از شيوه آبياري قطره اي پرورش مي يابند.

مهندس اقدسي تاكيد كرد : درصورت تخصيص اعتبارات لازم و انعقاد قرارداد بامجريان طرح ، در اين گلخانه مي توان نسبت به تكثير بوته هاي گياهان دارويي نيزاقدام كرد.

وي با بيان اينكه در اين گلخانه شروع برداشت هر 45 روز يكبار صورت مي گيرد، گفت : به مدت هفت سال از قسمت برگ اين گياهان دارويي براي تهيه داروهاي خواب آور و پارتنجال استفاده مي شود.

 

 

 

کشت هایدروپونیک

کشت هایدرو پونیک

کلمه ی هایدرو پونیک از ترکیب دو کلمه یونانی هایدرو به معنای آب و پونوس به معنای کار و تلاش ساخته شده .این کلمه را اولین بار دکتر گریک استاد یکی از دانشگاههای کالیفرنیا به کار گرفت .

مزایای کشت هایدروپونیک:

1) امکان پرورش گیاهان به روش هایدروپونیک در تمام نقاط وجود دارد .

2) تراکم در واحد سطح کشت هایدروپونیک بالاست.

3) کاهش میزان کار سنگین

4) حفظ و نگهداری آب

5) کاهش مشکلات ناشی از وجود آفات و بیماری ها

6) ریشه کن کردن مشکل علف های هرز

7) افزایش تولید محصول

Cool حفظ ونگهداری مواد غذایی

9) کنترل شریط محیطی

10) کنترل شیمیایی منطقه ی ریشه آسان است

11) استقرار آسان تر گیاهان جدید

12) آیش در برنامه ی تناوب کشت محصولات وجود ندارد .

و معایب این روش:

1) مشکل تهویه

2) عدم وجود خاصیت تامپونی

3) سرمایه گذاری زیاد اولیه

اکنون زمان آن رسیده که ما نیز با دیدی کارشناسانه به تمام عوامل راهی را انتخاب کنیم که در خور یک مهندس کشاورزی است.

و حالا یه روش جدید تر:

کشت ایروپونیک یا هوا کشت سیستمی است که محلول غذایی به صورت پاشش مستقیم و به شکل قطرات ریز (مه پاش) از طریق ریشه ی گیاه جذب می شود .در این روش هم باید عمل تهویه مورد تهویه قرار گیرد.

لینک به دیدگاه
  • 2 سال بعد...

پیت نارگیل: Coconut Peat = Coir Dust

از فراوری پوست میوه نارگیل حاصل می شودکه مراحل آن به قرار زیر است

تجزیه > درجه بندی > خشک کردن > پرس کردن

CEC متوسط تا زیاد دارد، PH برابر 5/4 تا 9/6 است، پایداری آن عالی است، دانسیته حجمی آن پائین است

پشم سنگ Rock wool

از ذوب کردن صخره های بازالت یا برخی مینرالهای دیگر در دمای 1500 درجه سانتیکراد موادی ساخته میشود که مشابه فیبرهای ریز است.

تهویه آن عالی است، نگهداری رطوبت آن خوب است، CEC این بستر پائین است، PH خنثی تا قلیایی با اثر کم در محیط کشت دارد، پایداری بسیار زیاد بوده ودانسیته آن 264 گرم در لیتراست.

 

پرلیت Perlite

خاکهای آلومینیو سیلیکاتی هستند که حدود1000 درجه سانتیکراد حرارت دیده اند.خصوصیاتی مشابه ماسه ولی سبک را دارند.

حاوی فلوراید است که در بر خی گیاهان حساس نظیر لیلیوم لونگیفلوروم و دراسنا می تواند خسارتزا باشند، نگهداری آب کم و تهویه عالی دارد که این خاصیت با مصرف بسیار بالای آب و مواد غذایی همراه است و از آن به عنوان بستر مناسبی یاد نمی کنند.CEC خیلی کم وPH تقریبا 5/7 دارد. پایداری بسیار بالا بوده و دانسیته حجمی آن 80 تا 120 گرم بر لیتردارد.

لینک به دیدگاه

به گفتگو بپیوندید

هم اکنون می توانید مطلب خود را ارسال نمایید و بعداً ثبت نام کنید. اگر حساب کاربری دارید، برای ارسال با حساب کاربری خود اکنون وارد شوید .

مهمان
ارسال پاسخ به این موضوع ...

×   شما در حال چسباندن محتوایی با قالب بندی هستید.   حذف قالب بندی

  تنها استفاده از 75 اموجی مجاز می باشد.

×   لینک شما به صورت اتوماتیک جای گذاری شد.   نمایش به صورت لینک

×   محتوای قبلی شما بازگردانی شد.   پاک کردن محتوای ویرایشگر

×   شما مستقیما نمی توانید تصویر خود را قرار دهید. یا آن را اینجا بارگذاری کنید یا از یک URL قرار دهید.

×
×
  • اضافه کردن...