shirin.agro 6340 اشتراک گذاری ارسال شده در 21 اسفند، ۱۳۹۰ سايز تخم مرغها به سن مرغ، نژاد مرغ، وزن مرغ، جيره غذايي مرغ و شرايط محيط پرورش مرغ بستگي دارد. 1- جامبو(JUMBO):هر كدام از آنها بيش از 69 گرم وزن داشته و هر 12 عدد آنها 850 گرم وزن دارد. 2- خيلي بزرگ(EXTRA LARGE):هر كدام از آنها 69-64 گرم وزن داشته و هر 12 عدد آنها 765 گرم وزن دارد. 3- بزرگ(LARGE):هر كدام از آنها 63-56 گرم وزن داشته و هر 12 عدد آنها 680 گرم وزن دارد. 4- متوسط(MEDIUM):هر كدام از آنها 55-49 گرم وزن داشته و هر 12 عدد آنها 595 گرم وزن دارد. 5- كوچك(SMALL):هر كدام از آنها 48-42 گرم وزن داشته و هر 12 عدد آنها 510 گرم وزن دارد. 6- خيلي كوچك(PEEWEE):هر كدام از آنها كمتر از 42 گرم وزن داشته و هر 12 عدد آنها 425 كرم وزن دارد. پو سته تخم مرغ مطالعات در ضخامت پوسته تخم مرغ از نظر اقتصادی بسیار مهم است زیرا هر ساله بر اثر شکستگی تخم مرغ زیان فراوانی به مرغداران وارد می آیدضخامت تخم مرغ یک خصوصیت کمی است و لذا عوامل ژنتیکی و محیطی بر آن تاثیر دارند با انتخاب و بهنژادی می توان کیفیت تخم مرغ را افزایش داد . برای تعیین وضع پوسته از سه روش استفاده می شود . برای اندازه گیری تخم مرغ ضخامت پوسته تخم مرغ می توان مستقیما به وسیله دستگاه های مخصوص پوسته را اندازه گرفت و یا با اندازه گیری مقامت پوسته ضخامت آن را مشخص کرد و یا با استفاده از تغییر وزن تخم مرغ ضخامت آن را مشخص کرد و یا با استفاده از تغییر وزن تخم مرغ ضخامت آن را تعیین نمود زیرا هر چه پوسته نازک تر باشد تبخیر آب سریعتر و در نتیجه کاهش وزن بیشتر خواهد بود . طبق آزمایشاتی که صورت گرفت بین ضخامت پوسته و مقامت پوسته همبستگی مثبتی (.0.65-0.75) وجود دارد و ایننشان می دهد که غیر از ضخامت پوسته عوامل دیگری از قبیل تعداد منافذ و قطر منافذ و طرز قرارگرفتن بلور های کلسیم در پوسته و همچنین نحوه قرار گرفتن شبکه آلی در پوسته دخالت دارد . طبق آزمایشات رومانوف که با استفاده از دستگاه های مخصوص اندازه گیری ضخامت پوسته تخم مرغ بر روی 3998 عدد تخم مرغ انجام گرفت اندازه ضخامت پوسته 0/244-0/373 و بطور متوسط 311/0 میلی متر تعیین شده است . تعیین مقاوت پوسته تخم مرغ عوامل محیطی وراثی هر دو در ضخامت پوسته موثر است حرارت سبب کم شدن ضخامت پوسته می شود این امر اغلب با کاهش و نقصان مقدار کلسیم خون توام است تغذیه نیز در ضخامت پوسته اثر فراوانی دارد مرغ های که ویتامین Dو ca جیره آنها کافی نیست اغلب ضخامت پوسته تخم مرغشان کم می شود کمبود منگنز همین اثر را دارد چنانچه شرایط محیطی در یک گله یکنواخت شود باز مشاهده می شود که اختلاف کم و بیش زیادی از نظر ضخامت پوسته در افرادمختلف وجود دارد این امر منحصرا بر اثر صفات ژنتیکی و ظرفیت ارثی آنها تعیین می شود پس می توان گفت کیفیت پوسته تخم مرغ یک صفت ژنتیکی و ارثی است . اثر عوامل محیطی در ضخامت پوسته الف ) حرارت محیط : افزایش حرارت محیط ضخامت پوسته تخم مرغ کاهش می دهد زیرا اولا باعث کاهش درمصرف خوراک می باشد ودر نتیجه مصرف کلسیم می گردد ثانیا باعث بالا رفتن مصرف آب می شودکه در نتیجه دفع ادرار می شود و یون بی کربنات بیشتری دفع می گردد و ثالثا سرعت تنفسی بالا می رود که درنتیجه آن مقدار گاز کربنیک بیشتری دفع می شود و گاز کربنیک کمتری برای تشکیل کربنات کلسیم باقی می ماند . ب) تغذیه : مقادیر کافی کلسیم و ویتامن D و منیزیم و منگنز و نیز ویتامین C برای تشکیل تخم مرغ های دارای پوسته ضخیم لازم است . د ) سن : با بالا رفتن ضخامت سن ضخامت پوسته کاهش می یابد زیرا اولا اندازه تخم مرغ افزایش می یابد و ثانیا میزان نگهداری و حفظ کلسیم توسط بدن با افزایش سن کاهش می یابد و توصیه می شود که با افزایش سن مقدارکلسیم جیره نیز اندکی افزایش می یابد . ه) دارو ها بعضی از داروها مثل سولفا نومید ها به علت اینکه فعالت آنزیم کربنیک آنهیداز را کاهش می دهدکه باعث کاهش ضخامت پوسته می شود . 3) شکل و قالب تخم مرغ شکل و قالب تخم مرغ از لحاظ بازار پسندی و استفاده در جوجه کشی دارای اهمیت است هر چه سن مرغ افزایش یابد شکل و قالب تخم مرغ ها به حالت عادی نزدیکتر می شود معمولا تخم مرغ های که در هنگام شروع تخمگذاری توسط مرغ های جوان گذارده می شود اغلب طویل و نازک است ولی بمرور شکل عادی خود را می گیرد برای مشخص کردن قالب تخم مرغ از دستگاه های مخصوصی که به آسانی قالب و شکل تخم مرغ را مشخص می کند استفاده می شود ولی با اندازه گیری طول و پهنای تخم مرغ شاخص Index بدست می آید که قالب آن را معین می کند شاخص شکل =(عرض تخم مرغ / طول تخم مرغ ) *100 عوامل ژنتیکی در چگونگی شکل و قالب تخم مرغ دخالت دارند و با انتخاب و بهنژادی می توان شکل وقالب را یکنواخت و اصلاح کرد . رنگ پوسته از نظر رنگ پوسته نژاد های مرغ به دو دسته تفسیم می شوند یکد ستهکه دارای تخم مرغ با پوسته سفید هستند و دسته دیگر دارای تخم مرغ با پوسته قهوه ی است که رنگ پوسته در طمع وارزش غذایی آن تاثیری نداردوفقط قیمت تخم مرغ های قهوه ی به خاطر آن گرانتر است زیرا مرغ های این نژاد داری جثه بزرگتری نسبت به نژاد دیگر دارد و غذای بیشتری مصرف می کند . استثنائا یک نژاد آمریکایجنوبی بنام اروکانا Araucana وجود دارد که تخم مرغ با پوسته آبکی می گذارد رنگ پوسته بسته به سلیقه بازار متفاوت است در مورد رنگ پوسته در بعضی کشور ها تخم مرغ با پوسته سفید ودر برخی دیگر تخم مرغ با پوسته قرمز مورد توجه بازار است از اینرو بسته به سلیقه بازار مرغداران نزاده ای معین را نگه داری می کنند. در نژادهای که تخم مرغ با رنگ قهوه ی می گذارند در میزان تراکم رنگ اختلاف وجود دارد بعضی نژادها مانند نیو همشایر دارای پوسته قهوه ی روشن و برخی مانند سا*** دارای پوسته قهوه ی روشن وبرخی مانند نژاد هلندی بارنولد ر دارای پوسته قهو ه ی تیره است بطور کلی برای تعیین رنگ تخم مرغ ازاشل های رنگ بین سفید تا قهوه ی تشکیل شده استفاده می شود . ساختمان پوسته تخم مرغ گاهی از لحاظ تعداد منافذ و قطر آن ها و نیز شفافیت پوسته تخم مرغ اختلافاتی دیده می شود بعضی از نژادها تخم مرغ های تولید می کنند که تعدتاد منافذ آن ها بیشتر از حد معمول است و نیز قطر آن ها بیشتر از حالت عادی است که ای امر سبب تبخیر بیشتر آب از پوسته می شود بعضی از تخم مرغ ها ی دارای پوسته شیشه هستند. و نوررا بیشتراز تخم مرغ های معمولی منعکس می کنند . گروهی دیگری از تخم مرغ ها دارای دانه های آهکی هستند و یا تجمع کلسیم در بعضی نقاط پوسته بیشتر است . این خصوصیات بیشتر جنبه ژنتیکیو ارثی دارند عامل بروز بعضی از آن ها ژن های غالب و بعضی ژن های مغلوب می باشد با انتخاب و بهنژادی بایستی این گونه حالات غیر عادی را از گله حذف کرد و بدین ترتیب کیفیت تخم مرغ را افزایش داد . کیفیت داخلی تخم مرغ کیفیت زرده و سفیده و ترکیب شیمیایی آن و همچنین حالت غیر طبیعی داخل تخم مرغ دارای اهمیت است. هر چند مقدار سفیده غلیظ تر باشد کیفیت سفیده بهتر است ارتفاع سفیده به وسیله دستگاه ی بنام ها تعیین و از رابطه زیر محاسبه می شود 0.37 [1.9 + 100 ∕-100)G(300W√LOG [ H- 100 =H.U تعدادی از مرغ های تخم گذار تخم های تولید می کنند که درصد سفیده غلیظ آن کم است این گونه مرغ ها بایستی از گله حذف شوند و با انتخاب افرادی که درصد سفیده غلیظ آن ها زیاد تر است کیفیت سفیده را افزایش داد . اندازه و رنگ زرده در کیفیت بازار پسندی آن دخالت دارد اندازه زرده تا حد زیادی تحت تاثیر عوامل ژنتیکی است .برای تعیین کردن کیفیت زرده از شاخص زرده استفاده می شود که با تقسیم ارتفاع زرده به قطر آن بدست می آید . الف ) کیفیت سفیده تخم مرغ سفیده تخم مرغ از دو قسمت رقیق و غلیظ تشکیل شده است هر چه مقدار سفیده غلیظ بیشتر باشد تخم مرغ از نظر بازار دارای ارزش بیشتری است . تخم مرغ های دارای سفیده غلیظ محکم تر هستند و ارتفاع سفیده بیشتر است . کیفیت زرده تخم مرغ اندازه زرده بسته به نژاد فرق می کند آزمایشات مختلف نشان داده که این موضوع کمتر مربوط به توارث است رنگ زرده نیز که امروز از نظر اقتصادی مهم می باشد بیشتر بستگی به تغذیه و مقدار رنگدانه محتوی در غذا دارد در مورد کیفیت و رنگ زرده تخم مرغ هنوز تحقیقات قطعی که اثر توارث را روشن کند صورت نگرفته ولی بیشتر معتقدند که تغییرات و اختلافات موجود بیشتر بر اثر عوامل محیطی و مخصوصا جیره غذایی می باشد . ترکیب داخلی تخم مرغ باید عاری از هر گونه حالت غیر عادی باشد از جمله لکه خون و گوشت که لکه خون بدلیل پاره شدن مویرگ های خونی بوجود می آیدو لکه ها ی خونی در اثر وجود خروس در گله مرغ های تخمگذار که باعث نطفه دار شدن تخم مرغ می شود و چون شرایط مناسب نیست تبدیل به جنین نمی شود . درجه بندي تخم مرغ ها درجه بندي تخم مرغها بر حسب كيفيت و ظاهر پوسته، سفيده و زرده تعيين ميگردد: 1-درجه AA: * پوسته: تميز-فاقد ترك خوردگي-زبر- سفت - بدون بدشكلي و با فرم طبيعي (بيضي شكل و با يك انتهاي پهن تر) * اتاقك هوايي: با عمق كمتر از 3 ميلي متر. * سفيده: با قوام و با اندكي ارتفاع-سفيده غليظ مشهود است-نسبت سفيده غليظ از سفيده رقيق بيشتر است. * زرده: سفت و باقوام است-در مركز سفيده قرار دارد- با لبه هاي مشخص -غشاي ويتلين محكم و سفت است-زرده گرد است. * شالاز: برجسته ونمايان است. * نماي پس از شكسته شدن: تخم مرغ سطح كمي را اشغال ميكند. * كهنگي: حداكثر 10 روز. 2-درجه A: * پوسته: تميز- فاقد ترك خوردگي- سفت - زبر- بدون بدشكلي و با فرم طبيعي (بيضي شكل و با يك انتهاي پهنتر) * اتاقك هوايي: با عمق كمتر از 6 ميلي متر. * سفيده: با قوام و با اندكي ارتفاع-سفيده غليظ مشهود است-نسبت سفيده غليظ از سفيده رقيق بيشتر است. * زرده: سفت و باقوام است-در مركز سفيده قرار دارد- با لبه هاي مشخص -غشاي ويتلين محكم وسفت است-زرده گرد است. * شالاز: برجسته ونمايان است. * كهنگي: حداكثر 15 روز. * نماي پس از شكسته شدن: سطح بيشتري نسبت به تخم مرغ درجه AA اشغال ميكند. 3- درجه B: * پوسته:اندكي لكدار و كثيف-داراي اندك بدشكلي و فرم غير طبيعي. * اتاقك هوايي: با عمق 9 ميلي متر.كيسه هوايي ممكن است شناور گردد. * سفيده: نسبت سفيده رقيق از سفيده غليظ بيشتر است- سفيده رقيق و آبكي است. * زرده: در مركز سفيده واقع نيست-مسطح است-غشاي ويتلين شكننده است و زرده پس از شكستن تخم مرغ ممكن است پخش گردد. * شالاز: نامشخص است. * كهنگي: بيش از 15 روز. * نماي پس از شكسته شدن: سطح وسيعي را اشغال ميكند. 4- درجه C: پوسته كثيف و تركدار-سفيده بسيار آبكي و رقيق-در سفيده لخته خون ديده ميشود-اتاقك هوايي بيش از 9 ميلي متر عمق دارد-زرده كاملا مسطح و پخش شده. نكته:تخم مرغهاي درجه C در بازار مواد غذايي عرضه نميگردد. نكته:هر چه نسبت سفيده غليظ به سفيده رقيق بيشتر باشد تخم مرغ تازه تر و مرغوبتر است. تغييراتي كه با گذشت زمان و افزايش كهنگي در تخم مرغ پديد مي آيد: 1- اتاقك هوايي بزرگتر و حجيم تر ميشود. (به علت ورود هوا به آن) 2- تخم مرغ افت حجمي پيدا ميكند. (به علت خروج دي اكسيد كربن و آب) 3- زرده مسطح تر شده و قطرش افزايش مي يابد. زرده ممكن است بيضوي شكل تر گردد. 4- غشاء خارجي زرده (ويتلين) شكننده تر ميگردد. 5- شالاز نامشخص تر ميشود. 6- با خروج دي اكسيد كربن PH تخم مرغ افزايش مي يابد. 7- سفيده غليظ، رقيق و آبكي ميگردد. 8- تخم مرغ پس از شكسته شدن سطح بيشتري را اشغال ميكند. 9- پوسته از حالت زبري درآمده و صافتر و صيقلي تر ميشود. منبع:patoghu.com 11 لینک به دیدگاه
ارسال های توصیه شده