رفتن به مطلب

تپه های تند خارتوران، سرخ و آتشین!


ارسال های توصیه شده

[h=4]جاذبه های طبیعی-فرهنگی ایران/

تپه های تند خارتوران، سرخ و آتشین!

[/h]

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

 

[h=5]سبزپرس – گروه محیط طبیعی؛ علیرضا اسلام پناه: منطقۀ خوارتوران به «آفریقای ایران» مشهور است. منطقۀ حفاظت شده ای که شاید بهشت گردشگرانی باشد که دستی هم در شناسایی گونه های جانوری و حیات وحش دارند. این منطقۀ حفاظت شده در جنوب شرقی شهرستان شاهرود در بخش «بیارجمند» قرار دارد و به دلیل پوشش منحصر به فرد جانوری و جای دادن گونه های با اهمیت پوزپلنگ آسیایی و گورخر ایرانی، یکی از مهمترین مناطق حفاظت شده در خاورمیانه محسوب می شود.[/h] به گزارش سبزپرس، برای دیدن منطقۀ حفاظت شدۀ توران، باید به منتهی الیه جنوب شرقی شهرستان شاهرود سفر کنید. این مجموعه در ضلع جنوبی جادۀ تهران- مشهد و در شمال شرقی کویر مرکزی ایران واقع است. علاوه بر آنچه ذکر شد و دیگر جاذبه های متنوع این منطقۀ زیبا، جذابیت های دیگری برای سفر به این منطقۀ بکر و استثنایی وجود دارد.

یکی از این جاذبه ها، محصولات زراعی و دامی و غذاهای محلی آن است. فلفل؛ پرمصرف ‌ترین سبزی جهان، که به عنوان دارو و چاشنی غذا نیز مورد استفاده قرار می‌ گیرد از محصولات کشاورزی این منطقه است.

دهستان هاي «فرومد» (شهرستان میامی) و «خارتوران» (بخش بیارجمند شهرستان شاهرود) مناطق اصلي كشت اين محصول در کشور هستند. ميزان توليد فلفل در شهرستان های شاهرود و میامی كه به دليل مرغوبيت، قابليت صدور به خارج از كشور را دارند، حدود 80 درصد نياز كشور است و سالیانه بیش از يك هزار تن محصول از مزارع فلفل برداشت می شود. کاشت فلفل قرمز پس از انقلاب اسلامی در برخي از مناطق خارتوران جايگزين كشت خشخاش شده و امروزه به عنوان كشت اصلی و غالب كشاورزان این منطقه مشهور است.

ارقام کشت شده در منطقه توران، بیشتر رقم محلی بوده و ميانگين برداشت آن حدود دو تن در هر هكتار است. عمده فروش این محصول به صورت خشک شده است. برای این منظور معمول است که پس از برداشت، فلفل ها را بر روی تپه ها و اراضی اطراف روستاها و کلاته های منطقه در مقابل نور خورشید پهن می کنند. پس از خشک شدن فلفل را آسیا کرده و به بازار عرضه می دارند. با وجود پیشرفت کارخانه های فلفل کوبی در کشور، مردم این منطقه هنوز از شیوه های سنتی و آیین گذشتگان خود پیروی می کنند و با پهن کردن فلفل ها روی تپه ها در ماه های آذر و دی مناظر زیبایی را خلق می کنند و از دور دست در نگاه اول، دشت های شقایق تصور می شود.

chili-biarjomand%20_15_.jpg

در این فصل سال، از هر خانه ای صدای هاون و چرخش سنگ آسیاهای دستی برای نرم کردن فلفل های خشک شده به گوش می رسد، خانه هایی از جنس خشت و گل، ساده و صمیمی با سقف های گنبدی ...

همانطور که در ابتدا ذکر شد این محصول و شیوه خشک کردن آن در کنار تپه رمل های ماسه ای خارتوران یکی از جاذبه های گردشگری منطقه به شمار می رود و علاوه بر آن مشتقات و غذاهای با چاشنی فلفل مردم این منطقه خود انگیزه ای برای سفر به خارتوران است. گویی به سرزمین 72 ملت هندوستان پای گذاشته ای، کما اینکه به تازگی به دلیل کیفیت بالا و عیار تندی فلفل ها، پای شرکت های هندی نیز جهت خرید این محصول به منطقۀ شاهرود باز شده است.

 

غذاهای تند از فلفل های محلی

تنوع غذاهای تند و خوشمزه جوامع محلی بسیار زیاد است غذاهایی که شاید اسمش را تا به حال نشنیده اید؛ «شولی هویج»، «قروتو»، «غوره جوش»، «قاتِقی» و... که به شیوه تهیه یکی از آنها اشاره می کنیم:

قاتِقی (Ghateghi) غذایی فوق العاده تند است که یقیناً با خوردن اولین لقمه سوزش زیادی در دهان خود احساس خواهید کرد و ناخودآگاه در جستجوی یک لیوان آب خواهید بود، اما افسوس که خوردن آب هم چاره آن نیست! پس از چند لحظه تحمل ادامه خواهید داد و از طعم این غذای منحصر به فرد لذت خواهید برد.

شیوه پخت آن، اینگونه است که ابتدا مقداری گردو، گشنیز خشک خرد شده و فلفل قرمز (مقداری بیشتر) را در هاون کوبیده، سپس پیاز داغ همراه با روغن را به مخلوط اضافه می کنند و در آخر کشک و ماست چکیده را کمی رقیق کرده و بروی آن می ریزند و آن را روی حرارتی ملایم می جوشانند.

 

فلفل و پایین آمدن ریسک ابتلا به بیماری قلبی

فلفل 25 گونه متعدد دارد که پنج گونه آن مورد استفاده است. این پنج گونه خود به 140 نوع تقسیم می ‌شود و اولین بار به وسیله هندی‌ها شناخته شد. دلیل ایجاد سوزش در دهان پس از خوردن فلفل، مولکولی به نام «کاپسایسین» (capsicin) است.

جالب است بدانید این مولکول به قدری قوی است که اگر یک گرم از آن را در یک ظرف 10 لیتری آب حل کنید، باز هم تندی خود را دارد. حتماً شما نیز این تجربه را داشته‌اید که با خوردن فلفل، دهان و زبانتان بسوزد، اما این حس سوزش گرچه کاملاً واقعی است، ولی هیچ اثری از سوختگی مانند تاول برجا نمی ‌گذارد.

chili-biarjomand%20_9_.jpg

اگر از فلفل قرمز به طور مداوم در رژیم غذایی خود استفاده کنید، نه تنها به هضم غذاها کمک کرده اید، بلکه ریسک ابتلا به بیماری های قلبی را نیز کاهش داده اید. پیش از این تصور می شد که فلفل قرمز سبب وخیم تر کردن زخم معده می شود، اما این ترس با توجه به تحقیقات گسترده ای که انجام پذیرفته از میان رفت و پژوهشگران به این نتیجه رسیدند که فلفل به دلیل دارا بودن «کپسیکم» می تواند از ایجاد لخته های خونی خطرناک نیز جلوگیری به عمل آورد. علاوه بر توانایی جلوگیری از انسداد شریان های خونی، محققان به این نتیجه رسیدند که وجود ماده كاپسايسين در فلفل كه عامل طعم تند اين گياه است، باعث نابودي سلول هاي سرطاني مي شود. شاید یکی از دلایل در امان بودن هندی ها از سطح پایین بهداشت در این کشور همین مصرف بالای فلفل است.

اگر گذارتان به شاهرود افتاد حتماً از منطقۀ حفاظت شده خارتوران بیارجمند و روستای هدف گردشگری «قلعه بالا» و رمل های ماسه ای «رضا آباد» دیدن کنید. حتماً سری هم به آرامگاه «جرجیس نبی» در دهستان زمان آباد بزنید که فاصله زیادی تا این منطقه ندارند و می توانند سفر فلفلی شما را جذاب تر کند.

امید است در سال آینده با برگزاری اولین جشنوارۀ فلفل در منطقۀ خارتوران و یا روستای فرومد، به تندی پذیرای شما در قارۀ کوچک ایران (شاهرود) باشیم!

  • Like 1
لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...