رفتن به مطلب

بیماری حیات وحش «ساریگل» گسترش زیادی نداشته است


ارسال های توصیه شده

مدیرکل دفتر حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست:

بیماری حیات وحش «ساریگل» گسترش زیادی نداشته است / بسیج تمامی محیطبانان خراسان شمالی

 

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

 

سبزپرس – گروه محیط طبیعی: مدیرکل دفتر حیات وحش و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست با اعلام اینکه بیماری قوچ و میش های پارک ملی ساریگل گسترش زیادی نداشته و کانون آلودگی افزایش پیدا نکرده است، از بسیج تمامی محیطبانان خراسان شمالی برای مهار و کنترل بیماری خبر داد.

 

«حسین محمدی» که برای بررسی وضعیت حیات وحش «ساریگل» به اسفراین سفر کرده بود، امروز (شنبه) به خبرنگار سبزپرس گفت: محدوده آلودگی و مشاهده حیوانات بیمار و لاشه ها حدوداً یک سوم پارک و در قسمت حوضه آبخیز جنوبی ساریگل است که این منطقه به طور دقیق و مرتب توسط محیطبانان منطقه بررسی می شود.

او ادامه داد: از روز چهارشنبه، در قالب 13 اکیپ، 13 مسیر مهم پارک ملی که قبلا در آن مسیرها سرشماری حیات وحش انجام شده بود را بررسی کردیم و خوشبختانه هیچ یک از اکیپ ها، گزارش جدید از مشاهده علائم بیماری در مناطقی خارج از کانون آلودگی بیماری اعلام نکردند.

محمدی گفت: به نظر می رسد که بیماری در همان محدوده جنوبی پارک باقی مانده اما باید با گشت و کنترل مستمر جلوی سرایت احتمالی بیماری به محدوده های دیگر نیز گرفته شود. جمعی از محیطبانان استان خراسان شمالی و جمعی از علاقه مندان در این استان نیز به کمک همکارانشان در پارک ملی ساریگل آمده اند و از روز 16 شهریور با پایش شبانه روزی منطقه تلاش می کنند تا جلوی گسترش بیماری و مهار آن را بگیرند.

خروج سریع لاشه ها و حیوانات بیمار، ضدعفونی آبشخورها و محل یافت شدن لاشه ها و همچنین جلوگیری از ورود دام های اهلی به منطقه و واکسیناسیون سریع دام ها از جمله اقداماتی است که به گفته محمدی در اسفراین در حال انجام است.

 

تعداد لاشه ها به 40 رسید

مدیرکل دفتر حیات وحش همچنین تصریح کرد: در جریان گشت زنی و بازدیدی که به همراه مدیرکل حفاظت محیط زیست استان و محیطبانان منطقه داشتیم، به دو لاشه برخوردیم که شواهد نشان می داد که نزدیک به یک ماه از مرگشان می گذرد. اما گزارش ها نشان می دهد که به طور میانگین در چند روز گذشته محیطبانان روزانه یک حیوان لاشه را پیدا کرده اند.

او با بیان اینکه تا کنون جمعا 40 لاشه پیدا شده است گفت: 90 درصد لاشه ها بره هستند و نکته جالب توجه اینکه بیماری بیشتر حیوان های جوان را از پا درآورده است.

محمدی خاطر نشان کرد: حیوانات بیماری که در گله ها مشاهده می شدند، معمولاً در عقب گله بودند، تمایل زیادی به جابه جایی نداشتند و ضعف در آنها مشهود بود.

او همچنین ادامه داد: تب، بی حالی، ضعف شدید و اسهال در ظاهر حیوانات بیمار مشهور است و حیوانات بیمار تمایل زیادی به نوشیدن آب داشتند به خاطر همین بیشتر لاشه ها در اطراف آبشخورها و زیر سایه درختان و درختچه ها مشاهده شدند. ظاهرا حیوان های بیمار به خاطر تب شدیدی که داشتند، به سایه پناه می بردند و یا آب زیادی می نوشیدند.

عقیده ای به استفاده از داروهای شیمیایی برای حیات وحش نداریم

این مقام مسئول تاکید کرد: جمع آوری سریع لاشه ها و ضدعفونی محل لاشه ها و آبشخورها اقدام اساسی برای مهار بیماری است.

او ادامه داد: دوستان سازمان دامپزشکی پیشنهاد کردند که با افزودن داروهای آنتی بیوتیک و واکسن، بیماری را کنترل کنیم اما ما معتقدیم که نباید برای حیات وحش این اقدام را انجام داد.

محمدی در تشریح این مسئله گفت: در پارک ملی ساریگل، حدود یک هزار و 500 قوچ و میش داریم که جمعیت خوبی است و تلف شدن 40 قوچ و میش آمار بالایی نیست. نباید با استفاده از داروهای شیمیایی کاری کنیم که مقاومت حیات وحش در مقابل بیماری ها کاهش پیدا کند. ما می توانیم با اقدام سریع بیماری را کنترل کنیم.

او ادامه داد: معمولا در شیوع بیماری ها، تعدادی از حیوانات قوی هستند و مبتلا نمی شوند و تعدادی دیگر که ضعیف هستند، به بیماری ابتلا پیدا می کنند و ممکن است از میان همین جمعیت بیمار تعدادی جان سالم به در برند و حیوان هایی که ضعیف تر هستند تلف شوند. در واقع حیوانات بیمار در یک فرایند انتخاب طبیعی حذف می شوند و ژن های قوی تر باقی می مانند.

محمدی افزود: از طرف دیگر حیواناتی که به بیماری مبتلا نشده اند، به طور طبیعی نسبت به آن بیماری مقاوم تر می شوند و حیوانات بیماری که زنده می مانند، مقاومت خود را دربرابر بیماری به دست می آورند. این باعث می شود که ژن ها مقاوم تر شوند و نسل حیات وحش پایداری بیشتری داشته باشد و به نفع حیات وحش است.

 

ورود استانداری به موضوع بیماری

مدیرکل دفتر حیات وحش همچنین از تشکیل جلسه ای در استانداری خراسان شمالی و با حضور شخص استاندار خبر داد و گفت: روز چهارشنبه 16 شهریور جلسه ویژه ای با حضور استاندار خراسان شمالی، مدیرکل حفاظت محیط زیست، مدیرکل دامپزشکی، ستاد مدیریت بحران و دستگاه های مرتبط با بحث بیماری در استاندار تشکیل شد که در این جلسه برنامه ای برای مهار بیماری تدوین و تصویب شد.

به گفته محمدی، مسئولیت تشخیص دقیق بیماری و راه های کنترل آن بر عهده دامپزشکی استان گذاشته شده و از طرف دیگر دستگاه های دیگر مانند سازمان امور عشایری با همکاری محیط زیست موظف شدند تا نسبت به واکسیناسیون دام های اطراف پارک ملی ساریگل اقدام کنند و از ورود دام ها به اطراف و داخل منطقه ممانعت به عمل اورند.

محیطبانان با عشق، تمام تلاش خود را برای کنترل بیماری می کنند

این مقام مسئول همچنین با اشاره به اقدامات محیطبانان استان خراسان شمالی برای کنترل بیماری گفت: قشر محیطبان در کشور ما با جان و دل کار می کنند و یکی از نمونه های آن را می توانیم در پارک ملی ساریگل ببینیم.

او ادامه داد: در جریان بازدیدی که از ساریگل داشتیم، محیطبانان سه روز به صورت مداوم و پیوسته در منطقه گشت زنی کردند تا محدوده بیماری را مشخص کنند. یک شب مطلع شدیم که دختر یکی از محیطبانان منطقه به خاطر شرکت در عملیات گشت زنی، قصد دارد تا مراسم عروسی دخترش شرکت نکند. حتی اصرار همکاران و مدیرکل منطقه نیز نتوانست او را راضی کند که در این مراسم شرکت کند. این نشان دهنده عشق محیطبانان به شغلشان است که با وجود همه سختی ها، کنترل و حفاظت مناطق را بر عهده دارند.

مدیرکل دفتر حیات وحش در پایان از تمامی محیطبانان منطقه و محیطبانانی که برای همیاری در کنترل بیماری از مناطق دیگر به ساریگل رفته اند تشکر کرد

لینک به دیدگاه

به گفتگو بپیوندید

هم اکنون می توانید مطلب خود را ارسال نمایید و بعداً ثبت نام کنید. اگر حساب کاربری دارید، برای ارسال با حساب کاربری خود اکنون وارد شوید .

مهمان
ارسال پاسخ به این موضوع ...

×   شما در حال چسباندن محتوایی با قالب بندی هستید.   حذف قالب بندی

  تنها استفاده از 75 اموجی مجاز می باشد.

×   لینک شما به صورت اتوماتیک جای گذاری شد.   نمایش به صورت لینک

×   محتوای قبلی شما بازگردانی شد.   پاک کردن محتوای ویرایشگر

×   شما مستقیما نمی توانید تصویر خود را قرار دهید. یا آن را اینجا بارگذاری کنید یا از یک URL قرار دهید.

×
×
  • اضافه کردن...