رفتن به مطلب

نقطه ی آبی کمرنگ . . .


Hossein.T

ارسال های توصیه شده

در 13 اکتبر سال 1994 ، ستاره شناس مشهور جناب آقای Carl Sagen توو دانشگاه Carrol یه سخنرانی عمومی رو انجام داد که در طول اون سخنرانی ، عکس زیر رو به حضار نشون داد :

 

pbd_sm.jpg

عکسی که میببینین ، بوسیله ی فضاپیمای Voyager 1 در سال 1990 گرفته شد. این عکس زمانی گرفته شده که این فضا پیما در حال ترک منظومه ی شمسی بود و از سیاره ی نپتون و پلوتون هم گذشته بود و در مکانی حدود 32 درجه بالای سطح خورشید و فاصله ای حدود 6 میلیارد کیلومتری کره ی زمین قرار داشت.

وقتی در حال ترک منظومه ی شمسی بود ، ایستگاه های کنترل زمینی دستوری رو به فضاپیما صادر کردن که برای آخرین بار رو به منظومه ی شمسی قرار بگیره و از سیاراتی که گذشته ، از اون فاصله عکس بگیره.

نقطه ای که توو عکس بالا میبینین و اندازش حتی از یک پیکسل عکس هم کوچیک تره ، کره ی زمینه! بطور کاملا تصادفی و چون که فضاپیما در زاویه ای خیلی نزدیک به خورشید قرار داشت ، کره ی زمین بین یکی از اشعه های متصاعد شده از خورشید قرار گرفته که درعکس کاملا مشخصه.

 

PaleBlueDot.jpg

 

سخنرانی آقای Carl Sagen هم در مورد این عکس ، فوق العاده زیباست که بخشیش رو اینجا قرار میدم :

 

«از این چشم‌انداز دور، كره زمین،‌ این نقطۀ آبیِ كوچك،‌ هیچ اهمیت خاصی ندارد. ولی برای ما قضیه فرق می‌كند. دوباره به این نقطه نگاه كنید ... دقت كنید ... این نقطه، همین نقطه كوچك، خانه ماست. این عكس، عكس ماست. هر كه را دوست دارید،‌ هر كه را می‌شناسید، هر كه تا به حال اسمش به گوش‌تان خورده و هر انسانی كه تا امروز زیسته،‌ روی این نقطه است. این نقطه مجموعه‌ای‌ست از همه شادی‌ها و رنج‌ها. هزاران دین مختلف، ایدئولوژی‌‍‌های فلسفی، دستاوردهای علمی، اندیشه‌های اقتصادی، همه روی این نقطه شكل گرفته است. همه شكارچیان و قربانیان، همه قهرمانان و بزدلان، همه سازندگان و نابودگران تمدن، همه شاهان و دهقانان، همه زوج‌های عاشق، مادران و پدران، كودكان آینده‌ساز، مخترعان و كاشفان، همه استادان اخلاق، همه سیاست‌مداران فاسد، همه فوق ستاره‌های محبوب و همه رهبران منفور، همه قدیسان و گناه‌كاران تاریخ نژاد ما، همه و همه اینجا زیسته‌اند: روی ذره‌ای گرد و غبار معلق در پرتو آفتاب.

زمین صحنه‌ای‌ست بسیار کوچک در عرصه وسیع کیهانی. فكرش را بكنید ... چه خون‌هایی كه توسط فرمانروایان و امپراطورهای تاریخ ریخته شده،‌ فقط برای اینكه لحظه‌ای طعم پیروزی بر كسری از این نقطه را بچشند. فكرش را بكنید ... بر ساكنان گوشه‌ای از این نقطه توسط ساكنان گوشه‌ای دیگر از همین نقطه چه ستم‌ها و شقاوت‌هایی رفته، فقط به خاطر اندكی تفاوت در رنگ، زبان، مذهب و اندیشه. فكرش را بكنید ... این جنایت‌ها چقدر در تاریخِ این نقطه تكرار شده‌اند. فكرش را بكنید ... در این نقطه چقدر حرصِ كشتن بوده و هست. فكرش را بكنید ... این نقطه چقدر نفرت تحمل كرده است.

اما اكنون تصویر نقطه‌ای رنگ‌پریده، تصور پوچ و ساختگی از جلال و شكوه‌مان را به چالش كشیده است. این تفكر كه ما صاحب جایگاهی ویژه در جهان هستیم، با نگاهی به این تصویر، به توهم نزدیك می‌شود. سیاره ما لكه‌ای‌ست كوچك و تنها، محصور در تاریكی بی‌انتهای كیهان. گمنامی و بی‌نشانی ما در عظمت هستی، مسئله‌ای بزرگ در دل دارد: تا کنون چه نشانه‌ای دیده شده که امیدوارمان کند کمکی از خارج خواهد آمد تا از شر خودمان نجات‌مان دهد؟

زمین تنها مأمنی‌ست که برای حیات می‌شناسیم. دنیای دیگری نیست که میزبان مهاجرت نژاد ما باشد. در حال حاضر تنها می‌توانیم از نقاط دیگر بازدید کنیم، اما سکونت، امکانی‌ست که شاید در آینده دور محقق شود. چه خوش‌مان بیاید، چه بدمان بیاید، محل سكونت، زندگی و ابراز وجود ما زمین است.

می‌گویند علم ستاره‌شناسی تجربه‌ای‌ست شخصیت‌ساز که فروتنی می‌آموزاند. شاید هیچ چیز بهتر از نقطۀ آبیِ كمرنگ، این تصویر دوردست از دنیای كوچك ما، پوچی غرور و خودرایی بشر را نمایش ندهد. در مورد من چنين است كه دیدن این تصویر مسؤلیتی را پيش چشمم می‌گذارد: که با یكدیگر مهربان‌تر باشیم و این نقطۀ آبیِ كمرنگ، همین خانه کوچک‌مان را حفظ كنیم و گرامی بداریم.»

 

پیشنهاد میکنم

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
این بخش از سخنرانیش رو هم حتما گوش بدید.

با حسی که این متن رو قرائت میکنه و آهنگ پس زمینش ، واقعا موو به تن من سیخ کرد.

pbd_sm.jpg

  • Like 13
لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...