رفتن به مطلب

مرثیه ای برای میراث تاریخی کشور

ارسال های توصیه شده

نيمه مرداد امسال يکي از هولناکترين ماهها براي بناهاي تاريخي ايران بود.

طي18روز آغازین مرداد ماه هر روز حداقل يک خبر از تخريب ميراث فرهنگي ايران منتشر شده اما آن چه که در اين ميان جالب است بي توجهي سازمان ميراث فرهنگي به اين موضوع مي‌باشد.

به گزارش مهر،از اول تا هجدهم مردادماه هر روز يک خبر درباره تخريب يکي از بناهاي تاريخي ثبت شده در فهرست آثار ملي در رسانه ها منتشرشده است البته اگرقرارباشداخبارمربوط به آثاردرآستانه تخريب را هم در نظر بگيريم وضعيت به مراتب فاجعه بارتراست.

تاريخ 400 ساله خانه نواب صفوي در آتش

يکي از اين خبرها درباره آتش گرفتن خانه نواب صفوي بود. خانه نواب صفوي که به شماره 12124 در سال 1384 به ثبت فهرست آثار ملي رسيده بود در آتش بي توجهي مسئولان ميراث فرهنگي سوخت.

غرق بزرگترين آبشار کشور در سد خرسان 3

يکي ديگر از پيامدهاي سد سازي در ايران به زير آب رفتن بزرگترين آبشار ايران است. آبشار آتشگاه در استان چهارمحال و بختياري به عنوان طولاني ترين آبشارايران ويکي ازجاذبه هاي اکوتوريستي اين استان بااجرايي شدن عمليات ساخت سدخرسان 3 به زير آب مي‌رود.

برآمدگي 60 سانتي گنبد مسجد امام

کاشيکاري سه ترک از ترک‌هاي گنبد مسجد امام داراي وضعيت استحکامي نامناسبي است که بايد مرمت آن در اولويت دستور کار ميراث فرهنگي قرار بگيرد. کاشي هاي گنبد اين مسجد نيز اکنون براي لانه پرنده ها به محل مناسبي تبديل شده است. پرندگان در پشت اين کاشيکاريها لانه کرده‌اند و برخي از قسمتهاي گنبد نزديک 60 سانتي متر بالا آمده است.

آغاز عمليات ساخت هتل در حريم آتشگاه

با وجود اعتراض و مخالفت سازمان ميراث فرهنگي نسبت به هرگونه ساخت و ساز در حريم درجه يک آتشگاه به عنوان کهن ترين اثر تاريخي اصفهان، نه تنها شهرداري از صدور مجوز ساخت هتل و مجتمع تجاري در نزديکي اين اثر ملي خودداري نکرد بلکه شرکت پيمانکار مراحل اوليه ساخت هتل را نيز آغاز کرده است.

ميراث تهران هر دو دقيقه يک بار مي‌لرزند

تعداد آثار و بناهاي تاريخي تهران که روي خط مترو واقع شده‌اند کم نيست.ازعمارت مسعوديه که هر 2 دقيقه يکبار با عبور مترو از ايستگاه ملت تا بهارستان به لرزه مي‌افتد. تا آثار متعددي که در بافت تاريخي تهران در منطقه 12 شهري واقع است. آثارو بناهاي تاريخي درمواجهه با مترو سپري ندارند، بخش عمده اي از بناهاي تاريخي چون عمارت مسعوديه بين ايستگاه ملت و بهارستان، حريم مسجد فخرآباد در ايستگاه دروازه شميران موزه علي اکبرصنعي درضلع شمال غربي ميدان امام خميني و مسجد فرازنده جنب متروي شوش قرارگرفته اند اين درحالي است که تعداد قابل توجهي اثر از جمله ملک موقوفه قاجاري فرمانيان درتجريش و نابودي قنات آب شاهي و به دنبال آن خشک شدن نيمي از درختان کاخ گلستان قربانيان حضور و عبور مترو محسوب مي‌شوند. اما پس از مرور اين اخبار، تيترهايي همچون قلعه کهن با کاربري مخابراتي، تخريب خانه صداقت، پل تاريخي هوره در محاصره زباله ها ، پل قديمي لالي به زير آب رفت ، حفر تونل متري زير بافت تاريخي يزد براي ايجاد موزه قنات!، تخريب مجسمه مرمر و پله‌هاي کاخ اشرف سعدآباد توسط پژو 206،کاروانسراي تاريخي دالکي در حال تخريب،نصب مخازن آب در حريم دخمه هاي يزد،خطرتخريب طولاني‌ترين اثر گچ‌بري دوره ساساني در بنديان درگز،تبديل کاروانسراي شاه عباسي شهر ري به انباري،عمارت نواب يزد محل تجمع معتادين و حمام باغ لله در آستانه نابودي، هجوم حفاران غيرمجاز به محوطه پارينه سنگي انديکا نيز در رسانه ها خود نمايي مي‌کنند.

ويراني قلعه 1700 ساله"دختر" در فارس

اما خبري که روزگذشته به عنوان آخرين وهجدمين خبر بر روي خروجي خبرگزاري مهر قرار گرفت مربوط به قلعه دختر شهر تاريخي بيشاپور در فارس بود که بر اساس اين گزارش اين اثربا قدمت يک هزارو700سال آنچنان درحال ويراني ونابودي است که با ادامه اين روند پيش بيني مي‌شود که بنا فرو بريزد.

رئيس ميراث فرهنگي تهران در شوراي شهر

بر اساس اخبار و گزارش هاي منتشر شده تاکنون،تنها عکس العمل در خصوص تخريب آثار تاريخي در کشور مربوط به شوراي شهر تهران است که از رئيس ميراث فرهنگي اين استان براي پاسخگويي در حوزه تخريب‌هاي صورت گرفته در شهر تهران دعوت بعمل آورده است. به گزارش ايلنا،‌ احمد مسجد جامعي، در سيصد و نود و چهارمين جلسه علني شوراي شهر تهران با بيان اين مطلب گفت:اين روزها شاهد بي توجهي بسيار زياد به تاريخ و بافت‌هاي تاريخي تهران هستيم؛شهري كه قدمت و ظرفيت‌هاي ميراثي آن از ساير كلانشهرها بيشتر نباشد، كمتر نيست. مسجد جامعي باهشدار اينكه ميراث تهران درمعرض تخريب قراردارد تصريح كرد:هم اكنون خانه محمدمقدم نيزدرآستانه تخريب قرار گرفته و براين اساس از رئيس سازمان ميراث فرهنگي استان تهران مي‌خواهيم كه در شورا حضور يابد. با توجه به بررسي اخبار منتشر شده از وضعيت ميراث فرهنگي کشور آن هم تنها در نيمي از يک ماه اين پرسش مطرح است که سازمان متولي حفاظت و نگهداري از ميراث تاريخي کشور(سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري) کجاست؟

• Like 20
لینک به دیدگاه

واقعا متاسفم........تا زمان بچه های ما هیچ اثری از این میراث باقی نمیمونه

کاش میشد یه کاری کنیم...بریم اعتراض کنیم یا دم در این مجلس خراب شده که ایشالا زودتر خراب بشه تحصن کنیم....لاقل نگیم که ماهم هیچ کاری نکردیم:hanghead:

• Like 7
لینک به دیدگاه
واقعا متاسفم........تا زمان بچه های ما هیچ اثری از این میراث باقی نمیمونه

کاش میشد یه کاری کنیم...بریم اعتراض کنیم یا دم در این مجلس خراب شده که ایشالا زودتر خراب بشه تحصن کنیم....لاقل نگیم که ماهم هیچ کاری نکردیم:hanghead:

چن ساله الانم چند ماهه به طور جدی تر و پررنگ تر مردم دارن واسه دریاچه ارومیه خودشون و پاره پاره میکنن

اونجا قضیه خیلیم جدی تره چون زندگیه یه گروه آدم و موجودات دیگه هم در خطره

ولی کی میشنوه؟

دولت خدمتگزار چن روز پیش رفته بوده نزدیکای خوی و ماکو که با ارومیه دو ساعت فاصله داره سد افتتاح کرده!!!!

ولی کی دلش به حال دریاچه ارومیه سوخته آخه!

اینایی که من گفتم که دیگه میراث تاریخیه خرابم بشه کی ککش میگزه؟

بسپاریم بر سنگ مزارمان تاریخ نزنند؛ تا آیندگان ندانند بی‌عرضگانِ این برهه از تاریخ ما بوده‌ایم...

:hanghead:

• Like 5
لینک به دیدگاه

واقعا فاجعه ست.از بین رفتن آثار تاریخی یعنی از بین رفتن هویت.

چند وقته که می خوام راجع به آثار تاریخی فارس تحقیق کنم اما متوجه شدم خیلی هاش دیگه هیچی ازشون باقی نمونده.آدم هایی رو میشناسم که آدم های خیلی خوب و منطقی ای هستن اما وقتی با اونا راجع به ارزش این آثار و اهمیت حفظشون صحبت می کنم متوجه نمی شن چون وضعیت بافت قدیم خیلی داغونه..اکثرا محل رفت و آمد افراد لا ابالی و معتاده...و از لحاظ بهداشتی خیلی مساله داره ...اینا هم سعی می کنن به جای حل مشکل مساله رو پاک کنن.باید فرهنگ سازی بشه باید خود مردم متوجه بشن تا نذارن خراب شه...وگرنه مسئولین که ...!!!

• Like 5
لینک به دیدگاه
واقعا فاجعه ست.از بین رفتن آثار تاریخی یعنی از بین رفتن هویت.

چند وقته که می خوام راجع به آثار تاریخی فارس تحقیق کنم اما متوجه شدم خیلی هاش دیگه هیچی ازشون باقی نمونده.آدم هایی رو میشناسم که آدم های خیلی خوب و منطقی ای هستن اما وقتی با اونا راجع به ارزش این آثار و اهمیت حفظشون صحبت می کنم متوجه نمی شن چون وضعیت بافت قدیم خیلی داغونه..اکثرا محل رفت و آمد افراد لا ابالی و معتاده...و از لحاظ بهداشتی خیلی مساله داره ...اینا هم سعی می کنن به جای حل مشکل مساله رو پاک کنن.باید فرهنگ سازی بشه باید خود مردم متوجه بشن تا نذارن خراب شه...وگرنه مسئولین که ...!!!

هویت ما فقط با حفظ آثار اسلامی معنی پیدا میکنه نه ایرانی....

قبل از اون طاغوته و از بین بره بهترم هست!

• Like 3
لینک به دیدگاه
چن ساله الانم چند ماهه به طور جدی تر و پررنگ تر مردم دارن واسه دریاچه ارومیه خودشون و پاره پاره میکنن

اونجا قضیه خیلیم جدی تره چون زندگیه یه گروه آدم و موجودات دیگه هم در خطره

ولی کی میشنوه؟

دولت خدمتگزار چن روز پیش رفته بوده نزدیکای خوی و ماکو که با ارومیه دو ساعت فاصله داره سد افتتاح کرده!!!!

ولی کی دلش به حال دریاچه ارومیه سوخته آخه!

اینایی که من گفتم که دیگه میراث تاریخیه خرابم بشه کی ککش میگزه؟

:hanghead:

خيلي جالبه هيچكس عين خيالشم نيست

حتي نميخوام بهش فكر كنن يا اينكه جرات بحث در مورد موضوع رو ندارن.

• Like 1
لینک به دیدگاه
  • اضافه کردن...