رفتن به مطلب

حذف تنها ژئوپارک ایران تأسف بار است


ارسال های توصیه شده

بیژن فرهنگ دره شوری، بنیانگذار ژئوپارک قشم:

حذف تنها ژئوپارک ایران تأسف بار است

 

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

 

سبزپرس – گروه محیط طبیعی: بنیانگذار ژئوپارک قشم حذف این ژئوپارک را «تأسف بار» دانست.

 

بیژن فرهنگ دره شوری درباره مهلت شش ماهه یونسکو برای حذف ژئوپارک قشم از فهرست خود به سبزپرس گفت: مردم روستاهای قشم در زمان ثبت ژئوپارک، از این کار استقبال کردند و به جای اینکه سازمان منطقه آزاد سعی کند تا این ژئوپارک را که به نفع مردم است، حفظ کند، نسبت به آن بی توجه است.

او خاطرنشان کرد: در همان ابتدا که ما پیشنهاد ثبت ژئوپارک را ارائه کردیم، نماینده یونسکو به ایران آمد و از منطقه پیشنهادی ما بازدید کرد. او جدولی 100 صفحه ای داشت که موارد به صورت ریز در آن درج شده بود و به هر کدام نمره می داد. خوشبختانه نمراتی که او به ژئوپارک ما داد، بالا بود و برای ثبت قشم کافی بود.

دره شوری گفت: خانمی که به عنوان نماینده یونسکو به قشم آمده بود، به تمامی روستاهای اطراف محدوده ژئوپارک رفت و با مردم محلی صحبت کرد. طبق رسمی که در کارهای جهانی حفظ محیط زیست راه افتاده، نظر جامعه محلی برای سازمان های بین المللی خیلی مهم است. آنها به سراغ نهادهای مردمی مثل شوراهای روستا و کانون های صنفی مردمی می روند و از آنها نظرسنجی می کنند.

او ادامه داد: جالب بود که مردم خودشان می گفتند که اگر اینجا ژئوپارک شود، سوپرمارکت ها و مغازه هایشان رونق می گیرد. آنها می گفتند که مسافر نیاز به ماشین، غذا و محل اقامت دارد و خیلی از آنها قایق کرایه می کنند. مردم از ثبت ژئوپارک حمایت کردند چون می دیدند که به نفعشان است.

بنیانگذار ژئوپارک قشم افزود: همان ابتدای کار، ما گزارشی تهیه کردیم که شامل شرایط محیط زیستی، زیست جانوری، زمین شناسی و باستان شناسی جزیره می شد. یونسکو هم یک سری مطالعاتی و پرسش های اقتصادی درباره جامعه محلی داشت. مثلا در مورد میزان درآمد متوسط خانوارها و ما هم آنها را راهنمایی کردیم. یونسکو هم بعضی از مطالباتش را به ما گفت.

او ادامه داد: بر اساس مطالبات یونسکو و دستورالعمل هایی که برای مدیریت چنین عرصه هایی وجود دارد، طرح جامعی را در سازمان منطقه آزاد قشم تهیه کردیم که شامل موارد فنی و مدیریتی ژئوپارک می شد.

به گفته دره شوری، در این طرح جامع ورودی عرصه ها انتخاب شد و قرار بر این بود تا مواردی چون احداث جاده دسترسی بازدید کنندگان، نصب تابلوهای اطلاع دهنده و مواردی از این قبیل عملی شود که با تغییر مدیریت منطقه آزاد قشم هیچ یک از این کارها انجام نشد.

دره شوری با «تاسف بار» خواندن حذف ژئوپارک قشم از فهرست یونسکو گفت: متاسفانه در کشور ما توجه بسیار کمی به مسایل محیط زیست و منابع طبیعی خصوصا در رسانه ملی وجود دارد. چند وقت قبل یک شبکه تلویزیونی ژاپن با من تماس گرفتند و گفتند که می خواهند درباره ژئوپارک قشم فیلم بسازند. وقتی با آنها عازم قشم شدم متوجه شدم که همه عوامل این فیلم شامل کارگردان و تهیه کننده و حتی عوامل فنی مانند مسئول سه پایه دوربین اطلاعات بسیار زیادی درباره ژئوپارک قشم دارند و این ژئوپارک برایشان خیلی مهم بود. اما در ایران اهمیتی به این مسایل داده نمی شود.

به گزارش سبزپرس، تنها شش ماه از دو سال فرصتی که سازمان علمی فرهنگی ملل متحد (یونسکو) برای ساماندهی وضعیت ژئو پارک قشم در اختیار ایران قرار داده بود، باقی مانده است.

یونسکو از ایران خواسته بود تا برنامه مدیریت این ژئوپارک شامل برنامه های حضور گردشگران در عرصه، فعالیت های مطالعاتی و تحقیقاتی و فعالیت های آموزشی و حفاظتی را تدوین و ارائه کند. همچنین ایجاد زیرساخت های رفاهی و کنترل و هدایت بازدید کنندگان نیز بخشی از این خواسته است و برای این کار، مهلتی دو ساله در نظر گرفته شده بود.

ژئوپارک یا پارک زمین شناسی به منطقه ای گفته می شود که چندین پديده شاخص زمين شناسى در آن قرار گرفته باشد. در این محدوده ممکن است علاوه بر جاذبه‌های زمین‌شناسی، تعدادی جاذبه‌های طبیعی، فرهنگی، هنری و تاریخی نیز وجود داشته باشد.

ژئوپارک ها توسط سازمان علمی فرهنگی یونسکو به ثبت می رسند و توسط بالاترين مقام حکومتی منطقه اى که ژئوپارک در آن واقع شده است اداره مى شوند. هدف از ایجاد ژئو پارک ها حفظ جاذبه های طبیعی به ویژه زمین شناختی، گسترش ژئوتوریسم و ایجاد توسعه پایدار در آن منطقه و تعامل لازم با جامعه محلی پیرامونی آن است. این پارک های طبیعی قابلیت بالایی را برای کمک به آموزش در زمینه های مختلف علوم زمین شناسی و محیط زیست را دارد.

ژئوپارک قشم نیز با وسعتى بالغ بر30 هزار هکتار در غرب جزیره قشم قرار گرفته است. این ژئوپارک دارای هشت سایت به نام های «دره ستاره ها»، «کورکورا کوه»، «بام قشم»، «دره تنديس ها»، «دره شور»، «تنگه چاه کوه»، «نمکدان» و «دولاب» است که در سال 1385 به ثبت رسید.

یونسکو اسفندماه سال جاری را به عنوان زمان بازرسی نهایی از ژئوپارک در نظر گرفته است و اگر در این زمان، ایران به تعهدات خود عمل نکرده باشد، ژئوپارک قشم از فهرست یونسکو حذف خواهد شد.

  • Like 1
لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...