رفتن به مطلب

بحران اقتصادی چیست؟


میلاد68

ارسال های توصیه شده

بحران اقتصادی چیست؟

بحران اقتصادی در نظر اول عبارت است از پیدا شدن "اضافه تولید" یعنی پرشدن بازار از کالاهائی که مشتریِ قادر به پرداخت ندارد. وقتی در بازار مشتری نباشد و کالاها فروش نرود طبعاً تولید کالاها نیز کاهش یافته و متوقف می‌شود و به دنبال آن تعطیل کارخانه‌ها و بیکاری وسیع و میلیونی کارگران بیش می‌آید که به نوبه خود فروش کالاها را باز هم دشوارتر کرده و بر عمق بحران می‌افزاید. سیستم اعتباری سرمایه داری از کار باز می‌ماند، بدهکاران توان پرداخت بدهی خود را در سر موعد از دست می‌دهند. بهای سهام شرکت‌ها در بازار تنزل می‌کند، موسسات سرمایه داری یکی پس از دیگری ورشکست می‌شوند.

 

به این ترتیب آنچه در نظر اول و گام نخست به صورت وجود کالای "زیادی" در بازار تظاهر کرده بود در سیر تکاملی خویش مجموعاً اقتصاد را درهم می‌ریزد و فاجعه‌ای پدید می‌آورد که به مراتب از شدیدترین سوانح طبیعی ویرانگرتر است.

در بحران بزرگی که در سال‌های ۱۹۳۳ - ۱۹۲۹ در گرفت، حجم تولید در جهان به ۴۴% رسید (کمتر از نصف میزان قبل از بحران شد) و بزرگ‌ترین کشورهای سرمایه داری از نظر حجم تولید به سطح ۲۰ یا ۳۰ سال پیش از بحران برگشتند. چهل میلیون نفر کارگر از کار بیکار شده به خیابان‌ها ریخته شدند، هزاران مؤسسه ورشکست گردید. زیانی که از این بحران به اقتصاد جهانی وارد شد بیش از خسارات ناشی از جنگ اول جهانی بود. لبهٔ تیز بحران و نیروی ویرانگر آن علیه کارگران و تولیدکنندگان و سرمایه داران کوچک متوجه است

تاریخ بحران‌های اقتصادی

تاریخ بحران‌های اقتصادی سرمایه داری معلوم است. نخستین بحران بزرگ اقتصادی در ۱۸۲۵ در انگلستان پدید آمد و سپس هر ۸ تا ۱۲ سال یکبار تکرار شد و هر کشوری را که وارد مرحله سرمایه داری شده بود فرا گرفت. از بحران۱۹۳۳ - ۱۹۲۹ به بعد بر اثر تنظیم دولتی – انحصاری اقتصادی کوتاه تر شده ولی در ادواری بودن باز تولید سرمایه داری تغییری رخ نداده است. هر دور باز تولید سرمایه داری از چهار فاز یا مرحله می‌گذرد که عبارت‌اند از:

۱- بحران

۲- رکود اقتصادی یا کسادی

۳- آغاز رونق نوین

۴- رونق

بحران مالی ۲۰۰۷-۲۰۰۸

بحران مالی ۲۰۰۸-۲۰۰۷ مجموعه‌ای از مشکلات اقتصادی است که در سال ۲۰۰۵ اولین بار ظاهر شد و تا سال ۲۰۰۸ ادامه یافت. مشخصه اصلی این بحران در کاهش میزان نقدینگی در نظام بانکی و اعتباری می‌باشد. این بحران با انفجار حباب در بازار مسکن آمریکا آغاز شد. حباب قیمت مسکن در آمریکا، درنهایت منجر بوجود آمدن افراد بدهکار به نظام بانکی شد و خانه‌های این افراد که به عنوان ضمانت در نظر گرفته شده بود به نقدینگی تبدیل نمی‌شد.این بحران که ابتدا در مراکز اعتبارگشایی بروز کرد به علت نقد نشدن وثیقه دریافت کنندگان وام درجه دو به وجود آمد

وام درجه دو به افرادی داده می‌شود که قرض کننده شرایط لازم برای دریافت وام از طریق معمولی را به علت بالا بودن ریسک باز پرداخت آن ندارد.این ریسک ممکن است به علت وضعیت شغلی، پیش‌زمینه مالی، وضعیت درآمد قرض‌کننده باشد. میزان وام درجه دو در سال ۲۰۰۷ حدود یک تریلیون دلار با ۷٫۵ میلیون وثیقه معوقه بود.کل میزان وام داده شده در آمریکا ۱۲ تریلیون دلار می‌باشد

بحران مسکن آمریکا

جرج بوش در سخنانی ورود سرمایه‌ها به بازار وام آمریکا و ایجاد سرمایه اضافی برای دادن وام بیشتر با سود پائین بدون در نظر گرفتن ریسک را عامل این بحران معرفی کرد

افزایش میزان وام‌های مسکن دراز مدت، منجر به افزایش قیمت مسکن شد بطوریکه قیمت مسکن دربین سال‌های ۱۹۹۷ تا ۲۰۰۶ حدود ۱۲۴ درصد افزایش پیدا کرد

برخی از وام گیرندگان از فرصت استفاده کردند تا با افزایش سرمایه خود(مسکن) بتوانند با قردادن آن به عنوان وثیقه وام بیشتری با بهره پائین دریافت نمایند.ولی افزایش ساخت مسکن باعث ایجاد مازاد تولید برمصرف و در نتیجه کاهش قیمت مسکن شد.این موضوع باعث شد که در یافت کنندگان وام نه تنها بدهی خود را نتوانند بپردازند بلکه املاک آنها نیز که به عنوان وثیقه در نظر گرفته شده بود فروش نمی‌رفت.در ژانویه ۲۰۰۸ موجودی خانه‌های فروش نرفته به بالاترین مقدار از سال ۱۹۸۱ یعنی حدود چهار میلیون خانه شامل ۲٫۹ میلیون خانه خالی ازسکنه، رسید

نقش بانک مرکزی آمریکا

گرین اسپن رئیس سابق بانک مرکزی آمریکا به اشتباه خود درکاهش نظارت دولت بر دادن وام‌های بانکی اذعان کرد.به باور او بانک مرکزی و «کمیسیون مبادلات سهام» و خزانه داری همه نقشی در ارتکاب به این اشتباهات بازی کرده‌اند. او همچنین اعلام کرده‌است که در اواسط سال ۲۰۰۵ آشکارا به دولتمردان و قانونگذاران آمریکایی در مورد احتمال وقوع چنین بحرانی در آینده نزدیک هشدار داده‌است اما به آن توجه چندانی نشده‌است. به گرین اسپین انتقادهای زیادی می‌شود که در تقویت بازار آزاد و اعتماد کامل به بانک‌ها، زیاده‌روی کرده‌است

بحران اقتصادی به اتحادیه اروپا و آسیا نیز رسید بحران مالی جهانی ۳٫۹ تریلیون دلار خسارت به بار آورده‌است

آمریکا

دشواری‌های دو شرکت عظیم اعطای وام مسکن، در ایالات متحده آمریکا شرکت‌های فنی می و فردی مک و با اعلام ورشکستگی بانک لمان برادرز و همچنین رقیب آن، موسسه مریل لینچ و بانک واشنگتن موچوال (مشهور به «وامو» WaMu) و... شوک اقتصادی جدیدی در بازارهای آمریکا و اقتصاد جهانی روی داد. اقتصاد آمریکا با مشکلات عدیده‌ای مواجه‌است و بازار و موسسات مالی این کشور تحت فشار زیادی قرار دارند.

کشورهای عربی

بورس کشورهای عربی تنها در ابتدای این بحران ۲۷ میلیارد دلار ضرر کردند

ایران

درپی کاهش قیمت نفت پس از بحران به علت کاهش تقاضا پیش بینی‌ها نشان از زیان ۶۳ میلیارد دلاری ایران از کاهش بهای نفت تا پایان سال ۱۳۸۸ دارد. شاخص بورس تهران نیز پس از کاهش قیمت نفت و فولاد به زیر ۱۰ هزار واحد سقوط کرد

جرج بوش در سخنرانی خود خطاب به ملت آمریکا، گفته:

کل اقتصاد ما در خطر است. ما اکنون در میانه یک بحران مالی جدی هستیم. بدون اقدام سریع کنگره، آمریکا می‌تواند به دام هراسی بزرگ بلغزد

به گفتهٔ وزیر دارایی آلمان، اشتاین‌بروک:

پس از بحران مالی اخیر، جهان دیگر آنی نخواهد شد که قبل از بحران بود. این نگاه رایج در آمریکا که بازار نیاز به کنترل و مقررات ندارد، باعث و بانی بحران اخیر بوده‌است. بحران مالی جهان پیامدهای عمیقی به دنبال خواهد داشت. هیچ کس نباید خود را فریب دهد، جهان دیگر آنی نخواهد شد که قبل از بحران بود. یکی از نتایج بحران این خواهد بود که آمریکا به احتمال زیاد، موقعیت ابرقدرتی خود در نظام مالی جهان را از دست خواهد داد.

 

بانک جهانی نسبت به پیامدهای بحران مالی در جهان هشدار داده است که بحران مالی در جهان، پس از بالا رفتن بهای مواد غذایی و سوخت، می‌تواند ضربه دیگری به کشورهای فقیر بزند.

  • Like 4
لینک به دیدگاه
  • 2 هفته بعد...

متاسفانه در این باره گفتگویی در کلاس با اساتید نداشتیم و هروقت هم که حرف می افتاد میپیچوندن

اما ازسایت مقداری اطلاعات دریافت شد که خدمتتون اعلام میکنم

منبع:http://dari.irib.ir/index.php?option=com_content&view=article&id=28620:2010-12-27-15-16-19&catid=94:-&Itemid=121

تاثير بحران اقتصادي بر زندگي مردم آمريکا مردم آمريکا در حالي به استقبال سال نو ميلادي مي روند که بحران اقتصادي در اين کشور موجب کاهش قدرت خريد انها شده است .

نتايج يک تحقيق امريکايي نشان می دهد ، مردم امریکا حتی قادر به خرید کالاهایی که دراین فصل با تخفیف زیادی به فروش می رسد ، نیستند.

جو بايدن معاون باراک اوباما رئيس جمهورامريکا درمصاحبه با شبکه تلويزيوني " ای بی سی" اعتراف کرده است که اقتصاد آمریکا در وضعیت بسیار بدتر از آن چیزی است که او تصور آن را می کرد.

اين در شرايطي است که سياستمداران دو حزب دموکرات و جمهوريخواه براي استفاده از راي مردم در انتخابات مياندوره اي اخير در شعارهاي تبليغاتي ، ادعاي بهبود وضعيت اقتصادي اين کشور را در اولويت برنامه هاي انتخاباتي خود قرار داده بودند .

موسسه نظر سنجی گالوپ نیز اخیر گزارش داد ، 81 درصد از مردم امریکا از اوضاع کشورشان ناراضی هستند .

شرکت کنندگان در این نظر سنجی ، بیکاری و اوضاع اقتصادی را از جمله دلایل اصلی ابراز نگرانی خود عنوان کردند .

بانک مرکزي امريکا " فدرال رزرو " در اين زمينه اعلام کرد، رشد اقتصادي اين کشور در سال 2010 اري بسيار ناچيز بوده و به همين دليل براي کاهش نرخ بيکاري بالاي امريکا کافي نبوده است.

امريکا همچنين طي جند هفته اخير ، با بيش ‌ترين شمار بیکاران در يک سال گذشته و از ابتداي دوران رکود اقتصادي در سراسر اين کشور مواجه بوده است.

وزارت کار امريکا اعلام کرده است ، حدود 420 هزار نفر در پايگاه بیکاران اين وزارت ‌خانه نام‌نويسي کرده‌اند.

باراک اوباما پيشتر اذعان کرده بود ، 7 ميليون امريکايي در خطر از دست دادن شغل خود قرار دارند و دولت در ايجاد فرصت‌هاي شغلي و يا افزايش کمک‌هاي دولتي به بي‌کاران ناکام مانده است.

صندوق بين‌المللي پول نيز پيش‌بيني کرده است که به دليل توان پايين خريد در ميان مردم امريکا و افزايش بدهي‌هاي اين کشور، اقتصاد امريکا در سال 2011 با رشد اندکي مواجه خواهد بود.

تام كوبرن سناتور جمهوري خواه امريکايي گفت : در صورت ادامه مشكلات اقتصادي و افزايش بيكاري ، طبقه متوسط در آمريكا نابود خواهد شد .

اين سناتور آمريکايي افزود : اگر كسري بودجه امريکا كنترل نشود ، روند بيكاري به 18 درصد افزايش مي يابد و سياست انقباض اقتصادي گسترده ، زندگي طبقه متوسط را از بين مي برد .

" مرکز مطالعات سياست هاي اقتصادي " در آمريکا در گزارشي اعلام کرد : بعد از بحران اقتصادي که به افزايش قيمت املاک و منازل درامريکا منجر شد ، اکنون اختلاف میان طبقات فقير و ثروتمند در این کشور به بيشترين حد در تاريخ آمریکا رسيده است .

در حاليکه اکثريت مردم امريکا با اثرات منفي مشکلات اقتصادي در زندگي روزمره خود مواجه شده اند اما سران کاخ سفيد از سياستهاي پرهزينه نظامي خود دست بر نمي دارند .

  • Like 1
لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...