رفتن به مطلب

کشف 6 راز درباره سیاره مشتری


YAGHOT SEFID

ارسال های توصیه شده

ماموریت کاوشگر "جونو" برای کشف 6 راز درباره سیاره مشتری کاوشگر "جونو" ناسا سفر طولانی خود را سیاره مشتری آغاز کرد، این فضاپیما که نامش برگرفته از نام الهه رومی ها است برای پنج سال به سفر خود ادامه خواهد داد تا سرانجام به سیاره گازی غول پیکر رسیده و پاسخ بسیاری از سئوالات کلیدی درباره منشا این سیاره را به دست آورد. به گزارش خبرگزاری مهر، زمانی که جونو به مشتری برسد، ناسا انتظار دارد این کاوشگر پیش از اینکه تشعشعات داغ مدارهای این کاوشگر را از بین ببرد، برای یک سال 32 بار مدار مشتری را دور بزند.

به گفته "اسکات بولتون" دانشمند ارشد این پروژه، اطلاعات به دست آمده از جونو می تواند قطعات پازل چگونگی شکل گیری سامانه خورشیدی را در کنار یکدیگر قرار دهد، زیرا مشتری اولین نشانه های شکل گیری این سامانه را در قلب خود پنهان کرده است.

در صورتی همه چیز در طول سفر جونو به خوبی انجام بگیرد، این کاوشگر دهمین فضاپیمایی خواهد بود که به ملاقات غول گازی سامانه خورشیدی خواهد رفت اما دومین فضاپیمایی به شمار می رود که به این سیاره نزدیک خواهد شد. در حال حاضر فضاپیمای گالیله تنها فضاپیمایی است که در مدار مشتری در حرکت است.

این فضاپیماها اطلاعات ارزشمندی را درباره مشتری به زمین ارسال کرده اند اما در کنار این اطلاعات سوالات جدیدی را نیز خلق کرده اند که برخی از مهم ترین آنها که انتظار می رود جونو در طی سفرش برایشان پاسخی بیابد از این قرار هستند:

مشتری چگونه متولد شده است؟

مشتری اولین سیاره زاده خورشید است. این سیاره همچنین بزرگترین و سنگین ترین سیاره سامانه خورشیدی است که 318 بار از زمین سنگین تر است. در صورتی که بتوان فهمید مشتری چگونه متولد شده است، می توان به نشانه هایی از چگونگی ساخته شدن سامانه خورشیدی دست پیدا کرد.

برخی از مدلها نشان می دهند این سیاره در فاصله ای دورتر از فاصله کنونی اش از خورشید، متولد شده و سپس به سوی خورشید مهاجرت کرده است. برخی دیگر معتقدند مشتری در موقعیت کنونی اش به وجود آمده و سپس ستاره های دنباله دار آب موجود در آن را تامین کرده اند. محاسبه حجم آب سیاره مشتری می تواند بهترین نشانه از چگونگی شکل گرفتن سیاره باشد.

677853_orig.jpg

مشتری چقدر آب دارد؟

زمانی که کاوشگر گالیله ابرهای ضخیم سیاره مشتری را زیر و رو کرد، ابزارهای آن به دنبال نشانه ای از حضور آب بودند. در بیشتر نقاط این ابرها کاملا خشک هستند. اما این به آن معنی نیست که کل سیاره از چنین شرایطی برخوردار است. درست مانند این است که فردی از سیاره دیگر در میان یکی از بیابانها یا اقیانوسهای زمین فرود بیاید و فکر کند که تمامی سیاره مثل همان نقطه است.

عملکرد گالیله و جونو مشابه نیست. این کاوشگر با استفاده از تشعشع سنجهایی با قابلیت محاسبه حرارت به اعماق ابرهای مشتری نفوذ خواهد کرد. این درجه حرارتها می توانند از وجود و مقدار احتمالی آب در مشتری اطلاعاتی را در اختیار دانشمندان قرار دهد. این اطلاعات می توانند قطعاتی دیگر از رازهای این سیاره را در کنار یکدیگر قرار دهند.

به گفته محققان، آب بخش بزرگی از روند پاسخگویی به سوال "مشتری چگونه متولد شده" به شمار می رود که می تواند در یافتن پاسخ این سوال که آب زمین از کجا به وجود آمده است نیز تاثیر گذار باشد.

در زیر سطح مشتری چه می گذرد؟

زمانی که کاوشگر گالیله به میان اتمسفر مشتری نفوذ کرد پیش از اینکه ارسال اطلاعات را متوقف کند، فاصله زیادی را نپیمود. جونو در مقابل می تواند بخشهای گسترده ای از این سیاره را از فاصله دور بررسی کرده و به اعماق 100 متری این سیاره نفوذ کند. این فضاپیما با استفاده از تشعشع سنج که برای محاسبه مقدار آب سیاره نیز به کار گرفته می شود، می تواند عمیق ترین و کامل ترین تصاویر را از لایه های در هم پیچیده ابرهای مشتری به ثبت برساند.

677851_orig.jpg

آیا مشتری هسته ای سنگی دارد؟

مدلهای شبیه سازی شده از بخشهای داخلی مشتری فراوانند، تعدادی از آنها برای مشتری هسته ای سنگی را در نظر گرفته اند که 10 برابر زمین است اما تعدادی دیگر سیاره گازی را بدون هسته تصور کرده اند. به گفته محققان تعداد زیادی از این مدلها بر اساس مشاهدات عینی ترسیم نشده اند و از این رو بیشتر آنها بر پایه حدس و گمان بوده اند. اما می توان در نهایت این راز را با کمک جونو آشکار کرد.

طی مدارگردی های جونو جنبشهای خفیف در حرکات کاوشگر می تواند نشانه هایی از وجود و ابعاد هسته سیاره را به دست آورد. در واقع این سیاره تحت میدان گرانشی سیاره به جلو و عقب کشیده خواهد شد و این نوسانات از طریق سیستمهای ارتباطاتی زمینی قابل درک خواهند بود.

منشا مغناطیسی مشتری کجاست؟

این سیاره دارای میدان مغناطیسی قوی و دور افتاده ای است و اینکه واقعا چه نیرویی اداره میدان مغناطیسی این سیاره را در دست داشته و در چه عمقی از سیاره ریشه دارد، همچنان ناشناخته است.

به گفته دانشمندان تا کنون مشخص شده که حرکات مایعات باردار به سوی داخل سیاره از عوامل ایجاد میدان مغناطیسی به شمار می رود، مشتری به سرعت در چرخش است و در هر 10 ساعت یک دور را کامل می کند. این چرخش سریع به این معنی است که انرژی زیادی سلولهای هیدروژن مایع را به حرکت در می آورند و جونو با ترسیم نقشه ای سه بعدی از میدان مغناطیسی در جستجوی این انرژی خواهد بود.

677854_orig.jpg

منشاء شفقهای قطبی مشتری چیست؟

این سیاره به واسطه میدان مغناطیسی قدرتمندی که دارد پرقدرت ترین شفقهای قطبی سامانه خورشیدی را به وجود می آورد. جونو قصد دارد با پرواز بر فراز این شفقها از آنها در نور مرئی، فرابنفش و فروسرخ عکاسی کند. همچنین این کاوشگر قصد دارد طعم ذرات پلاسمایی موجود در قطبهای سیاره را بچشد.

  • Like 1
لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...