رفتن به مطلب

سقط روزانه 221جنین در ایران


ارسال های توصیه شده

در ایران به گفته مدیركل دفتر سلامت خانواده و جمعیت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی؛ در هر ساعت 9 جنین، هر روز 221 جنین و هر سال حدود 90 هزار جنین در كشور به صورت قانونی و غیرقانونی سقط می شوند.

 

رییس انجمن ژنتیك پزشكی كشور می گوید: «مجوز قانونی سقط جنین های معلول قبل از چهارماهگی صادر می شود و اگر تا قبل از چهارماهگی بارداری تشخیص داده شود كه جنین مشكل ژنتیكی یا معلولیت دارد، با رضایت مادر مجوز قانونی ختم حاملگی صادر می شود.»

 

سقط جنین در كشور با وجود پستی و بلندی های خود در ایران و سایر كشور های جهان به گفته امیر عباس غفاری در حالی انجام می شود كه تقریبا دو درصد نوزادانی كه متولد می شوند مشكل ژنتیكی مادرزادی دارند و در بسیاری از كشور های دنیا به یكی از مسایل مبتلا به نهاد های بهداشتی و درمانی تبدیل شده است.

 

او می گوید: البته این آمار در برخی موارد بسته به میزان ازدواج فامیلی تا پنج درصد نیز افزایش می یابد، زیرا شایع ترین علت بیماری های ژنتیك در تولد نوزادان ازدواج های فامیلی با افرادی مانند پسرخاله - دخترخاله، پسرعمو - دخترعمو، دخترعمه – پسردایی و دختردایی - پسرعمه است.

 

سقط جنین حذف یا بیرون آمدن یا آوردن جنین مرده یا زنده از رحم است كه می تواند خواسته یا ناخواسته باشد. سقط جنین خواسته، به معنای پایان بخشیدن به بارداری به وسیله دارو یا عمل جراحی پیش از زمانی است كه جنین بتواند زنده زاده شود. سقط جنین عمدی می تواند در حاملگی ناخواسته همراه با مصرف دارو یا دستكاری رحمی باشد. در چنین مواردی ممكن است بعد از سقط جنین بررسی پزشكی از جهت دفع كامل محتویات رحم ضروری باشد. همچنین سقط خودبه خودی یا ناخواسته به معنای مرگ جنین در شكم مادر و قبل از تولد است كه علل سقط مختلف است از ناهنجاری جنین گرفته تا تروما، عفونت و بیماری مادر.

 

با این حال در ایران به گفته مدیركل دفتر سلامت خانواده و جمعیت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی؛ در هر ساعت 9 جنین، هر روز 221 جنین و هر سال حدود 90 هزار جنین در كشور به صورت قانونی و غیرقانونی سقط می شوند.

 

او می گوید: به طور كلی هر سال 18 میلیون جنین در جهان سقط می شود و هر روز 50 هزار مورد سقط جنین غیرقانونی انجام می شود به طوری كه سالانه 150 هزار زن به علت سقط جنین جان خود را از دست می دهند.

 

مطلق معتقد است: اگر برنامه های مدون تنظیم خانواده در كشور به خوبی اجرا شود از 25 درصد مرگ و میر مادران در هنگام بارداری و عوارض بعد از آن جلوگیری می شود.

 

در مقابل سقط جنین در كشور به شكلی است كه بر اساس آمار های غیررسمی بسیاری از سقط های صورت گرفته به شكل غیرقانونی است؛ چرا كه بر اساس قوانین موجود سازمان پزشكی قانونی تا قبل از سال 1385 مجوز سقط جنین های موارد خاص كه شامل حدود 50 بیماری ژنتیكی می شد را می داد، اما در دو سال قبل تمام معلولیت های ژنتیكی كه موجب عسر و حرج مادر بعد از تولد مادر شود به شرط درخواست و رضایت مادر تا قبل از چهارماهگی این مجوز داده می شود.

 

افزایش غیرقانونی سقط جنین در كشور

با این حال آمار های غیررسمی نشان می دهد 70درصد سقط جنین ها در ایران در محیط های غیربهداشتی و توسط افراد غیرمتخصص انجام می شود، به طوری كه یك متخصص زنان و زایمان با هشدار نسبت به افزایش و عوارض سقط های غیرقانونی در كشور گفت: متاسفانه بارداری در میان گروه سنی 18 و 19 ساله كشور افزایش یافته است.

 

دكتر ژانت مهجوری با ابراز تاسف نسبت به انجام سقط جنین توسط ماماهایی كه شرایط انجام آن را رعایت نمی كنند، به «شرق» می گوید: اغلب دختران و زنانی با طیف سنی ۳۰ تا ۵۰ ساله به دلیل بارداری ناخواسته و از ترس آبرو اقدام به سقط جنین می كنند و این درحالی است كه این عمل عوارضی همچون پارگی رحم، نازایی ثانویه، خونریزی طولانی و سقط ناقص را موجب می شود. مهجوری ادامه می دهد: اغلب افرادی كه برای انجام سقط جنین مراجعه می كنند دختران و زنانی هستند كه به دلیل فقر مالی و از روی ناچاری به عقد موقت تن داده اند.

 

این افراد به دلیل بارداری ناخواسته، فقر فرهنگی، عدم آگاهی از روش های جلوگیری از بارداری نوین و ترس از آبروی خود حاضر به انجام این كار می شوند. به گفته این متخصص زنان، سقط جنین در شرایط و امكانات غیربهداشتی و استریلیزه انجام می شود و در كنار انجام سقط های غیرقانونی توسط افراد ناشناس، داروها و آمپول های این عمل نیز در بازارهای سیاه همراه با عارضه به فروش می رسد كه سقط ناقص را سبب می شود.

 

رییس انجمن ژنتیك پزشكی در ادامه راهكار جلوگیری از داشتن فرزندی با مشكلات مادرزادی را مشاوره ژنتیكی دانست و به فارس گفت: این روش نه تنها برای ازدواج های فامیلی حتی برای زوج هایی كه با هم نسبت فامیلی ندارند، موثر است. البته این طور نیست كه هر كس ازدواج فامیلی كرد فرزند معلول خواهد داشت و هر كس با غیرفامیل ازدواج كند مشكلی ندارد. عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی تاكید كرد: مشاوره قبل از بارداری، غربالگری مادران در سه ماهه اول بارداری و غربالگری نوزاد هنگام تولد و تشخیص به موقع بسیار مفید است.

 

به عنوان مثال اگر نوزاد مشكل متابولیك گوارش داشته باشد نباید از شیر مادر بخورد، چرا كه با خوردن شیر مادر بیماری اش آغاز می شود بلكه باید با خوردن شیر مخصوص در مان شود. غفاری اضافه كرد: غربالگری در اوایل بارداری هم بسیار موثر است، چرا كه اگر تشخیص داده شود جنین دارای مشكل ژنتیكی یا معلولیتی است - كه بعدها مادر در نگهداری او دچار رنج می شود- طبق مصوبه دو سال اخیر مجلس شورای اسلامی و با رضایت مادر تا از قبل از چهارماهگی مجوز قانونی برای ختم حاملگی داده می شود.

 

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی گفت: تفكر غلطی كه در جامعه ما رایج است، این است كه افراد فكر می كنند فقط در ازدواج با خانواده پدری مانند پسرعمو - دخترعمو مشكل ژنتیكی به وجود می آید در صورتی كه نسبت خطر ازدواج فامیلی از هر دو سو به یك اندازه است. مگر در مواردی كه یك بیماری در یك طرف شیوع داشته باشد كه در آن صورت خطر آن هم بیشتر می شود.

  • Like 2
لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...