رفتن به مطلب

ارسال های توصیه شده

علت نامگذاری این نوع سنگهای بزرگ به علت ایجاد و ماندگاری انها درلگنچه ی کلیه وکالیسهای ماقبل ان است که به شکل شاخ گوزن در میایند

 

k1ndly7ajrbcuhqijic7.jpg

  • Like 3
لینک به دیدگاه
  • 5 ماه بعد...

وقتي سنگ هاي کليه براي شما مسئله مي گردد:اگر يک بار سنگ کليه پيدا کرده و آن را دفع کرده باشيد، مي دانيد که چقدر دردناک است. بعضي معتقدند که از درد زايمان نيز بدتر است.خوشبختانه پزشکان امروزه مي توانند به شما کمک کنند تا با درمان هاي مناسب و برنامه هاي پيش گيري کننده بطور سريع و مطمئن سنگ هاي سيستم ادراري را مرتفع سازيد. روش هاي پيشگيري کننده در صورتي که در سرتاسر عمر اجرا گردد خطر عود مجدد را بسيار کاهش مي دهند.سنگ هاي ساکن در گوشه و کنار کليه اغلب درد ايجاد نمي نمايند ولي بيشتر آن ها بخصوص اگر به حرکت درآيند دردهاي فراموش نشدني ايجاد مي کنند اين دردها اغلب به صورت موج از پهلو و پشت شروع شده، به جلوي شکم و کشاله ران و دستگاه تناسلي منتهي مي گردند. ساير علائم، تهوع، استفراغ، ادرار خوني يا سوزش و تکرر ادرار است.داشتن سابقه فاميلي شما را در خطر ابتلاء بيشتري قرار مي دهد. بررسي هاي پزشکي به پزشک کمک مي کند تا از علت نوع، سنگ درمان و روش پيشگيري آن آگاه شويد.مثلاً روش هايي وجود دارد که کمک مي کند تا سنگ به طور طبيعي دفع شود يا آن را با ماشين مخصوص خرد نمايد يا اقدام به جراحي نمايد و يا با پيشگيري مثل جذب زياد آب خاطره بد آن را به دور دست ها بسپارد.

لینک به دیدگاه

آيا شما در خطر ابتلاء به سنگ کليه هستيد؟

 

 

افرادي که دچار سنگ مي شوند اغلب وجوه مشترک دارند اگر شما مردي ميان سال باشيد سه برابر بيشتر از خانم هاي مسن سن خود در خطر ابتلاء مي باشيد اگر آب زياد مصرف نمي کنيد يا در منطقه گرم زندگي مي کنيد باز هم احتمال گرفتاري شما بيشتر مي گردد.بدين منظور مي توانيد به سؤالات زير پاسخ دهيد خود را محک بزنيد

 

.آيا کمتر از هشت ليوان آب در روز مصرف مي کنيد؟خير £ بله £

آيا در مناطق گرمسير زندگي مي کنيد؟خير £ بله £

آيا قبلاً مبتلا به سنگ ادراري بوده ايد؟خير £ بله £

آيا مردي بين سنين 30-50 هستيد؟خير £ بله £

آيا اغلب عادت داريد مواد پرکلسيم مصرف کنيد؟خير £ بله £

آيا اغلب عادت داريد نمک زياد مصرف کنيد؟خير £ بله £

آيا اغلب موادي که اگزالات زياد دارند مثل انواع نوشابه رنگي، شکلات، اسفناج، چاي و دانه هاي روغني مصرف مي کنيد؟خير £ بله £

آيا عفونت کليه داشته و يا تکرار شده است؟خير £ بله £

هر چه جواب سؤالات شما بله باشد خطر بيشتر است اما پس از مطالعه دقيق اين نوشتار مي توانيد به ميزان زيادي اين خطرات را کاهش دهيد.

لینک به دیدگاه

اندازه سنگ ها:

 

يا آنقدر کوچک هستند مثل شن يا آنقدر بزرگ اندازه گردو و معمولاً انواع متوسط را مي توان با دستگاه خرد کرد و انواع بزرگ را با جراحي هاي مختلف خارج نمود.

 

با چگونگي ايجاد سنگ آشنا شويم:

 

کليه هاي لوبيايي شکل شما در حقيقت صافي هاي بدن هستند آن ها در سرتاسر روز و شب خون را تصفيه و مواد شيميايي و املاح را که خورده و آشاميده ايد را از آن جدا مي نمايند.کليه هاي سالم مواد شيميايي حل نشده را که بدن نياز ندارد در ادرار آزاد مي نمايند. اما اگر بعضي از آن ها در کليه باقي بماند و تجمع نمايد تشکيل سنگ مي دهد.درست مثل ورود جسم خارجي در يک صدف که در اطراف آن مرواريد تشکيل مي گردد.اين سنگ ها مي توانند در کليه باقي مانده و يا به حرکت درآيند. اندازه، جنس و محل قرار گرفتن سنگ نوع برنامه درماني را تعيين مي نمايد.از دست دادن مايع زياد از بدن و غليظ شدن ادرار منجر به رسوب مواد شيميايي مي گردد. مصرف توأم موادي که داراي اگزالات و کلسيم هستند و افزايش جذب آن ها از روده ها و زيادي دفع آن ها از کليه ها از علل تشکيل سنگ هستند. عفونت هاي مکرر دستگاه ادراري با تغيير در تعادل حالت اسيدي و قليايي ادراري و کاهش جريان آن نيز جزو عوامل مستعد کننده است.

لینک به دیدگاه

چه جاهايي سنگ تشکيل مي شود؟

 

کليه داراي يک قسمت گوشتي يا کارخانه ايجاد ادرار است که توسط قيف هايي از قسمت هاي مختلف اين کارخانه ادرار تحويل و به داخل محوطه اي به نام لگنچه ريخته مي شود و از آنجا به وسيله لوله اي به نام حالب ادرار به مثانه منتقل و سپس دفع مي گردد سنگ در داخل قيف ها تشکيل بعضي از آن ها به داخل حالب حرکت کرده و از آنجا گير مي کند که باعث دردهاي شديد مي گردد.

 

بعضي در داخل قيف ها با لگنچه باقي مي ماند بزرگ مي شود به حدي که گاهي شبيه شاخ گوزن مي گردد.

 

بررسي هاي پزشکي

 

منظور اين است که پزشک دريابد آيا بيمارش قبلاً سنگ داشته است يا خير مثل پرسيدن اينکه:

 

آيا سنگ داشته ايد؟

 

آيا سابقه فاميلي داريد؟

 

آيا درد ناگهاني و مبهم پهلو داريد يا اينکه تب مي کنيد؟

 

چقدر آب در روز مصرف مي کنيد؟

 

و اگر داريد با مشخص کردن اندازه، شکل، محل، ترکيب آن درمان مناسب را انتخاب نمايد.

 

اندازه گيري درجه حرارت و يا بررسي حساسيت پشت و کمر و پهلوها از ديگر معاينات احتمالي خواهد بود.

 

آزمايشات تشخيصي

 

1- آزمايش ادرار جهت بررسي وجود خون و عفونت در آن

 

2- کشت ادرار

 

3- آزمايش خون: در صورتي که افزايش سلول هاي سفيد ديده مي شود به عفونت مشکوک مي شويم.

 

تصوير برداري:

 

1- عکس ساده: تصويري از تمام شکم داده و به طور کلي محل اغلب سنگ ها را مشخص مي نمايد.

 

2- عکس ivp يا اصطلاحاً رنگي: که با تزريق ماده حالب انجام شده و جزئيات کليه ها، حالب ها و مثانه را مشخص مي نمايد.

 

3- سونوگرافي: که وجود احتمالي سنگ و يا انسداد را در سيستم ادراري نشان مي دهد.

لینک به دیدگاه

درمان طبي

 

بيشتر سنگ هاي ادراري کوچک بوده و خودبخود دفع مي گردند بطوري که گاهي اندازه آن مثل هسته هاي ريز موجود در ميوه جات مي باشد. رنگ سنگ ممکن است قهوه اي- سياه يا طلايي باشد. در اين مواقع درمان بصورا انتظاري بوده و نياز به صبر و حوصله دارد.

 

1- مصرف آب فراوان

 

2- جمع آوري ادرار در ظرف يا عبور آن از پارچه نازک جهت پيدا کردن سنگ دفع شده.

 

3- در صورت دردهاي شديد از مسکن که توسط پزشک تجويز شده مي توان استفاده کرد.

 

4- گاهي براي کنترل درد لازم است بطور موقت در بيمارستان و بخش هاي سرپايي بستري گرديد. گاهي در مورد سنگ ها اسيداوريکي يا سيستيني پزشک داروهايي تجويز مي نمايد تا به حل شدن سنگ کمک نمايد. البته ممکن است مجبور باشيد براي تمام زندگي خود آن را مصرف نماييد. در صورت وجود سنگ هاي عفوني پزشک آنتي بيوتيک توصيه کرده و پس از اتمام دارو اقدام به خارج نمودن سنگ خواهد نمود. سنگ هاي کلسيم اگزالات با دارو حل نمي شوند ولي دارو در پيشگيري از وقوع مجدد آن ها مؤثر است.

لینک به دیدگاه

سنگ هاي اسيداوريکي

 

توليد بيش از اندازه اسيداوريک که با وجود ميزان زياد گوشت در غذاي روزانه تشديد مي گردد و ممکن است منجر به توليد سنگ اسيداوريکي شود.

 

داروهايي مثل آلوپورنيول مقدار اسيداوريک را کاهش داده و بي کربنات سديم يا جوش شيرين اين نوع سنگ را حل مي نمايد. پيشگيري شامل مصرف آب زياد، کاهش مصرف گوشت و معاينات پزشکي مي باشد.

 

سنگ هاي سيستيني

 

غير شايع و ارثي هستند و از تجمع سيستين (يک نوع اسيد آمينه) زياد در ادرار ايجاد مي گردد. پني سيلين آمين باعث کاهش آن و بي کربنات باعث حل سنگ هاي سيستيني مي گردند. پيشگيري با مصرف آب زياد، کاهش مصرف متيونين (ماده شيميايي موجود در ماهي) و معاينات مرتب پزشک مي باشد.

 

سنگ هاي عفوني

 

اين سنگ ها در اثر عفونت مکرر کليه و مثانه که باعث تغييرات شيميايي محيط آن ها و به هم خوردن تعادل اسيد و باز مي شود ايجاد مي گردد.

 

آنتي بيوتيک به مدت طولاني جهت رفع عفونت قبل از هر گونه اقدام درماني ديگر توصيه مي شود.

 

جهت پيشگيري: مصرف آنتي بيوتيک طولاني مدت، مصرف آب فراوان و ويزيت مکرر پزشک لازم است.

لینک به دیدگاه

درمان هاي غير طبي

 

سنگ شکني برون اندامي يا eswl

 

اگر سنگ سيستم ادراري بطور طبيعي دفع نشود و درمان هاي طبي مؤثر نباشد آن وقت شما کانديداي خوبي براي سنگ شکني هستيد. اين وسيله تقريباً جديد سنگ ها را خرد کرده بطوري که اغلب نياز به دخالت جراحي نمي باشد. اين وسيله با استفاده از يک منبع انرژي و با متمرکز کردن اين انرژي بر روي سنگ و ايجاد موج، سنگ را به قطعات ريز تبديل مي نمايد. البته گاهي نياز است چند بار اين عمل تکرار شود و يا از ساير وسايل بطريق درون اندامي جهت تسهيل در خرد شدن سنگ استفاده نمود.

 

 

درمان جراحي

 

امروزه سنگ شکن بسياري از سنگ ها را درمان مي نمايد و اقدامات جراحي کمتر از سابق بکار مي آيد منتهي در بعضي از موارد جراحي قبل، بعد و يا بجاي ساير اقدامات لازم مي شود.

 

اگر بيماري احتياج به جراحي داشته باشد معمولاً پزشک با بيمار در ميان مي گذارد و نحوه انجام، خطرات، عوارض، نوع بيهوشي و غيره را توصيح مي دهد.

 

مانند عر اقدام درماني ديگر پيگيري و برنامه هاي پيشگيري کننده جهت کاهش شانس ابتلاء مجدد را جدي بگيريد.

لینک به دیدگاه

روش هاي جراحي:

 

- خارج کردن سنگ از طريق حالب با وسيله اي به نام يورتروسکوپ

 

اين وسيله کمک مي کند که پزشک سنگ هاي انتهاي حالب را بدون دادن شکاف پزشکي به خصوص اگر اندازه آن کوچک باشد خارج نمايد. معمولاً اقامت بيمار در بيمارستان کوتاه بوده و ممکن است تا مدتي يک سوند ظريف داخل سيستم جهت راحتي تخليه ادرار از کليه با شما براي مدتي کوتاه باقي بماند.

 

ممکن است چند روزي درد خفيف يا ادرار خون آلود داشته باشيد اگر دچار تب، خونريزي شديد يا درد هاي مقاوم شديد با پزشک خود تماس بگيريد.

 

در ضمن جهت پيشگيري از تشکيل سنگ مجدد برنامه هاي ارائه شده توسط پزشک و ملاقات مرتب با وي را فراموش نفرماييد.

 

- سنگ شکني با سوراخ کوچک پوستي

 

اين روش به نام سنگ شکني از طريق پوست خوانده مي شود.

 

معمولاً سنگ هاي کليوي بزرگتر از 5/2 سانتي متر با ايجاد شکاف کوچک بر روي پوست و با عبور لوله اي باريک به داخل کليه و خرد کردن سنگ درمان مي گردند. در اين روش ممکن است بيمار جهت خارج شدن راحت ادرار از کليه تا مدتي کوتاه سوندي داشته باشد که يک سر آن در کليه و سر ديگر آن از راه پوست خارج گردد.

 

اين سوند 3-2 روز بعد توسط پزشک خارج خواهد شد کنترل سه ماهه نشان خواهد داد که آيا ذراتي از سنگ هنوز باقي است يا خير؟ در صورت بروز تب، خونريزي از محل زخم يا ادرار و دردهاي مقاوم با پزشک تماس بگيريد.

لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...