رفتن به مطلب

حجاب از دیده جامعه شناسانه


ارسال های توصیه شده

چند تا تایپیک در حال حاضر موجود هستند که میشد این متن رو رو یکی از اونا بذارم ، ولی چون مطلبش زیبا بود دلم نیومد خیلیا نخوننش :icon_pf (44): اگه پاک نشد و قرار شد با تایپیک دیگه ای قاطی بشه لطفا 24 ساعت فرصت بدید بعد:icon_gol::icon_pf (44):

 

-----------------------------------------------------------------

 

فحشا،تعریفی روشن دارد:اجازه به همبستری در قبال قیمتی، مثلا مبلغی پول. به کسی که فحشا، شغل دائمش است می گویند فاحشه، یعنی کسی که به طور مرتب در قبال دریافت پول با بقیه همبستر می شود. در فرهنگهای مردسالار، که به نظر می رسد در دنیای امروز فرهنگ غالب در اکثریت نقاط دنیا هستند، زنی را که با بیش از یکنفر و به اراده خودش و برای کسب لذت شخصی خودش هم همبستر می شود را “تشبیه” به فاحشه می کنند. فاحشه در واقع درجه ای از ضعف است که باعث تحقیر فرد می شود: مثل برده بودن، یا تعلق به طبقه نجس در هند و مثالهای مشابه. اما دربعضی از فرهنگها، هرگونه رابطه جنسی توسط زن که قبل از صدور مجوز برقراری رابطه توسط خانواده و جامعه صادر شود (ازدواج) را هم فحشا می نامند. در اینجا نه دریافت پول مهم هست، نه دفعات همبستری. صرف نخواندن چند کلمه لاتین، عربی، هندی یا … باعث می شود که رابطه جنسی تبدیل به “فحشا و فساد” شود. جرمی که می تواند به قیمت جان طرفین ماجرا تمام شود (کتاب گزارش یک قتل اثر گابریل گارسا مارکز را بخوانید).

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

در بعضی دیگر از فرهنگها، قضیه به همین جا هم ختم نمی شود، تنها نفس عمل جنسی نیست که فحشا است، هر عملی که بتواند میل به همبستری در مرد را بیدار کند، فحشا است. لزوما عمل هم نیست، چون در عمل، اراده ای فعال در کار است، نه اینکه حتی در امر “دلبری”، لزوما اراده دختر به تحریک میل جنسی مرد مشخصی باشد، اما به هر حال فاعلیتی وجود دارد.

در این فرهنگها “وجود” دختر هست که مسئله است.”وجود” زن “طبیعت” زن، “اقتضای زن بودن” یعنی تحریک جنسی مردان، که فحشاست، و فحشا کاری زشت است. دامنه میل جنسی مرد، به عنوان عرصه ای از سلطه اوست که اینچنان مهارنشده تا آنجا می رود که “وجود” دختر را تابعی از میل جنسی خودش تعریف می کند. زنان باید که در برابر او محو باشند، خود را طوری از نگاه پنهان کنند که دیده نشوند، چون مرد، عرصه عمومی را “مالک” و “صاحب” هست و برای همین هست که زن برای حضور در عرصه متعلق به مردان (در مواردی که مجاز شمرده می شود) هم باید طبق خواسته آنها لباس بپوشد. از سر تا به پای خود را پنهان کند تا از طریق تحریک میل جنسی مردانی که حالا به علت فقدان زن در عرصه عمومی، به امر جنسی حریص شده اند، به فحشا متهم نشود، اتهامی که بهای آن را با خون باید پراخت. فکر نکنید که پوشاندن تمام بدن، و مخفی کردن تمام انحنا های طبیعی کافی است، حضورش حتی در جعبه ای دربسته هم باعث تحریک مردان هست، اگر بویش به جا مانده باشد، اگر گرمای تنش باشد، حتی لازم نیست خودش هم باشد، تصور مرد از او که هست، همه اینها برای تحریک مرد کافی است. چون تحریک مساوی است با فحشا، و عاملیت این تحریک تنها حضور زن هست، پس زن در نگاه چنین فرهنگی یعنی فاحشه، مهم نیست چه می کند. پس زن در چنین فرهنگی برای زنده ماندن باید به طور فعال در تلاش برای انکار وجودش باشد. فرهنگ برقع و چادر سیاه، در قالب چنین نگرشی قابل درک است، وگرنه چرا برقع؟ چرا روسری؟ چرا شلاق؟ چرا سر بریدن؟ فاشحه و بدکاره نامیدن زنی که روسریش سفت نیست و بی غیرت خواندن مردی که زنش لباس شب می پوشد، در کدام چارچوب فکری قابل درک است؟

در فرهنگ مردانه این جوامع، هر زنی فاحشه ای بالقوه است، چون باعث تحریک جنسی آنها می شود. جنبه ای از تعصب مردانه به زنانش ، چیزی به جز نگاه فاحشه نگری به اطرافیان خود نیست. تمام زنان این جوامع، “لکاته هایی” هستند که باید مهار شوند. تاسف از دختر داشتن در این فرهنگها، به خاطر همین است که هر دختری که متولد می شود، یک فاحشه بالقوه متولد شده است، خطری برای آبروی خانواده، برای عزت مردان خانواده. معادلات غیررسمی در این جوامع بر همگان شناخته شده است: معادلاتی که هر چند وقت یکبار تحت نام “قتل ناموسی” گوشه ای از آن بیرون می زند. پدیده “تفکیک زن و مرد” در واقع اصالت فرهنگی کشور ماست، اصیل به آن معنا که جوامع شهریش هرگز اختلاط زن و مرد را کاری در خور ندانسته اند، خانه هایش همه “اندرونی” دارد، کلون های زنانه و مردانه دارد، برای حضور زن در عرصه اجتماع مقررات دارد. همه اینها را در سطح خرد می توان اینگونه دید: “تلاش برای جلوگیری از بالفعل شدن فحشای بالقوه تمام زنان”.

حجاب مرحله ای است که جامعه فرض فاحشه بودن زنان را قبول کرده است. به عبارتی این فرض، چنان نهادینه شده است که زنان تنها در موضع دفاعی قرار دارند، از طریق انکار، از طریق پنهان کردن خودشان، از طریق حمله به همجنسانشان، این پیش فرض را رد می کنند، باید به طور فعال اثبات کنند که به لکاته وجودشان مجال بروز نداده اند. همیشه در معرض اتهام قرار دارند. قبول حجاب، قبول این پیش فرض است. دلیل قبول آن، فشار، ناآگاهی، سرکوب، خشونت، تقبیح و … جامعه چنان فشار خرد کننده ای بر زنان وارد می کند، که زنان جرات نفش کشیدن نکنند.

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

تلخ آنجاست که زنانی هستند که در زیر فشار این فرهنگ غیرطبیعی/غیرعقلانی/غیرروحانی تن به پذیرش این می دهند که واقعه “لکاته” هستند و باید خود را مخفی کنند و پنهان شوند. پذیرش این قضیه از سوی زنان، امری عجیب نیست، گروه بزرگی از مردم هند برای قرون بسیار طولانی تنها به صرف “تولد” در خانواده ای خاص، عنوان “نجس” بودن را بر خود دیده اند و آنرا پذیرفته اند، همانگونه که کودکان سیاه پوست متولد از مادری سپاه پوست و چه بسا پدری سفید پوست، برده بودن خود را برای سالیان طولانی پذیرفته بودند. برای قرون متمادی روستازادگان اروپایی به عنوان “سرف” مالک زمین ها بودند و مشکلی با این شیوه زندگی نداشتند. مثالها بسیار هستند، پذیرش و حتی دفاع گروهی زنان از وضعیتشان، حتی قابل سرزنش کردن هم نیست، این شیوه زندگی کردنی است که به آن خو گرفته اند

نگاه فرهنگی و اجتماعی ما به زنان، نگاهی خرد کننده و تحقیر کننده هست. نگاهی که حاصل عدم رشد مدنیت و آگاهی اجتماعی است. دورانی که در آن بردگی ممنوع شناخته شده است و اتفاق مردم دنیا بر ممنوعیت آن (باوجود منافع حاصل از برده داری برای برده داران) است، در برابر دوران رسمیت داشتن بردگی بسیار ناچیز است. فرهنگ تغییر نگرش به زن از لغو برده داری هم بسیار جوان تر است و هنوز به مرحله پیشرفت لغو برده داری هم نرسیده. ما در منطقه و کشوری متولد شدیم که نگاه فرهنگیش به زن، نگاهی است که ذکر شد، بر ماست که این نگاه را تغییر دهیم.

 

 

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

  • Like 11
لینک به دیدگاه

با وجور همه ی اینا من افتخار میکنم ک زنم و تو جامعه - دین -فرهنگ مرد سالار دارم مبارزه میکنم تا جایگاهی ک میخوامو بدست بیارم با همه ی تفکرات متعصبانه مردایی ک از زن فقط وسیله ارضای غریضشونو فهمیدن و اگه بخوایم ی صدم آزادی هایی ک ی مرد یاحتی ی پسر 10 ساله داررو طلب کنیم برچسبای ناجور میزنن بهمون :hanghead:

  • Like 8
لینک به دیدگاه
با وجور همه ی اینا من افتخار میکنم ک زنم و تو جامعه - دین -فرهنگ مرد سالار دارم مبارزه میکنم تا جایگاهی ک میخوامو بدست بیارم با همه ی تفکرات متعصبانه مردایی ک از زن فقط وسیله ارضای غریضشونو فهمیدن و اگه بخوایم ی صدم آزادی هایی ک ی مرد یاحتی ی پسر 10 ساله داررو طلب کنیم برچسبای ناجور میزنن بهمون :hanghead:

بنا به دلایلی کاملا درک میکنم:w72:

  • Like 3
لینک به دیدگاه

بنظر من حجاب خودش عاملیه برای فحشا...........

 

چرا که هر چی انسان و بیشتر محروم کنن بیشتر حریص میشه.......

 

کنجکاوه تا ببینه چه خبره!!!!!!اگه از جنس مخالف به اندازه کافی اطلاعات داشته باشه دیگه فقط دنبال این نیست که جسم طرفو مد نظر داشته باشه...

 

آدمای بی فرهنگ و عقب افتاده زن و به چشم یک وسیله نگاه میکنن.......

 

و من به شخصه متاسفم که جامعمون پر شده از این اشخاص........

 

و حجاب راه درستی برای جلوگیری از فساد نیست بلکه محرکه.:icon_pf (34):

  • Like 4
لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...