رفتن به مطلب

تعریف شما از طراحی شهری | کافه دیزاین

ارسال های توصیه شده

سلام

راستش این اولین تاپیک من تو تالار شهرسازیه...

موضوعات کافه دیزاین رو که میخوندم برام خیلی جالب بود... و فکر کردم جای این تاپیک هم باید اینجا باشه...

وقتی کتاب فرآیند طراحی شهری رو میخوندم دیدم 1فصل کامل به تعریف طراحی شهری اختصاص داده شده... که از اول تا آخر نظریات افراد و گروه های مختلف مختلف نوشته شده...

گاهی نظرات خیلی شبیه هستن و فقط واژه ها جابجا شده و گاهی هم تفاوت های تعاریف رو میبینیم...

بعضی از تعاریف:

-لوکوربوزیه: طراحی شهری عبارت است از ایجاد نظم و انضباط در محیط شهری

-تونی گارنیه: طراحی شهری عبارت است از سازماندهی به روابط بین عناصر شهری.

-رایت: طراحی شهری را از دید یک نوع آزادی و دمکراسی جدید مطرح میکند

-بارنت: طراحی شهری عبارت است از یک سیاست عمومی در مورد فضا و شکل شهر.

-طراحی شهری بخشی از معماری است که به ایجاد محیط شهری میپردازد...

-طراحی شهری اصولا بخشی از برنامه ریزی شهری است که با سازمان فضایی جامعه سروکار دارد.

.

.

....

حالا میخوام بدونم هرکدوم از شما به عنوان یه شهرساز یا طراح شهری یا کسی که به این موضوع علاقه مند هست... تعریفتون از این علم یا هنر چیه؟

• Like 9
لینک به دیدگاه
  • پاسخ 64
  • ایجاد شد
  • آخرین پاسخ

بهترین ارسال کنندگان این موضوع

بهترین ارسال کنندگان این موضوع

خب منم بعدیشو میگم

هیپوداموس: طراحی شهری یعنی استفاده از یه سری ابزار در جهت ارتقاء نظم و کیفیت بصری فضا با استفاده از مجموعه ای از قوانین و سیاست های تعیین شده

طراحی شهری هنر شکل دادن به محیط شهری در جهت ایجاد محیطی مطلوب برای ساکنان آن

• Like 8
لینک به دیدگاه
سلام

سلام انوشه جان

راستش این اولین تاپیک من تو تالار شهرسازیه...

خیلی خوش اومدی

موضوعات کافه دیزاین رو که میخوندم برام خیلی جالب بود... و فکر کردم جای این تاپیک هم باید اینجا باشه...

مرسی لطف کردی

وقتی کتاب فرآیند طراحی شهری رو میخوندم دیدم 1فصل کامل به تعریف طراحی شهری اختصاص داده شده... که از اول تا آخر نظریات افراد و گروه های مختلف مختلف نوشته شده...

گاهی نظرات خیلی شبیه هستن و فقط واژه ها جابجا شده و گاهی هم تفاوت های تعاریف رو میبینیم...

من با توجه به نظر خودم اول دوست نظرات زیر رو نقد کنم بعد نظر خودم رو میدم.

بعضی از تعاریف:

-لوکوربوزیه: طراحی شهری عبارت است از ایجاد نظم و انضباط در محیط شهری

این تعریف به نظرم بیشتر داره به جنبه کالبدی و فیزیکی توجه میکنه بنابراین تعریفی ناقص هستش(البته با توجه به شناختی که از لوکوربوزیه دارم میگم که تعریفش کالبدی)

-تونی گارنیه: طراحی شهری عبارت است از سازماندهی به روابط بین عناصر شهری.

تونی گارنیه هم همانند لوکوربوزیه یه معمار-شهرساز ترقی گرا بود و دیدی فیزیکی و کالبدی داشت.

-رایت: طراحی شهری را از دید یک نوع آزادی و دمکراسی جدید مطرح میکند

این یکی تعریف نیست رویکرد رایت محسوب میشه و نوع نگاهش به طراحی شهری.

-بارنت: طراحی شهری عبارت است از یک سیاست عمومی در مورد فضا و شکل شهر.

تعریف جاناتان بارنت هم مانند دو نفر اولی فیزیکی و کالبدی است.

-طراحی شهری بخشی از معماری است که به ایجاد محیط شهری میپردازد...

از نظر من که بخشی از معماری نیست بلکه تو این رشته یا حرفه، شناخت معماری جزیی اساسی از کار است و به نظر من طراح شهری خوب آمیخته ای است از یک معمار و یک علوم اجتماعی دان(بخصوص یک جامعه شناس).

-طراحی شهری اصولا بخشی از برنامه ریزی شهری است که با سازمان فضایی جامعه سروکار دارد.

متاسفانه هیچ کدوم از این تعاریف اون جامعیت رو در مورد تعریف طراحی شهری نداشت و همگی رویکردی کالبدی به شهر داشتند.

.

....

حالا میخوام بدونم هرکدوم از شما به عنوان یه شهرساز یا طراح شهری یا کسی که به این موضوع علاقه مند هست... تعریفتون از این علم یا هنر چیه؟

و اما نظر من:

طراحی شهری علم و هنر و حرفه ای است که برای ایجاد و نگهداری محیط شهری در رابطه با دستیابی به اهداف گوناگون(اهداف اقتصادی، زیست محیطی ، اجتماعی، زیبایی شناختی و معنایی و ...) به تجزیه و تحلیل، برنامه ریزی و طراحی محیط می پردازد.

• Like 8
لینک به دیدگاه

سلام انوشه جان.

ممنون از تاپیک خوبت.

در مورد تعریف طراحی شهری باید گفت که هیچ وقت طراحی شهری رو نمیشه تعریف کرد.

تمامی تعریف هایی که گذاشتی در واقع تعاریفی بود که طوری دوره ی های مختلف با توجه به اقتضائات زمانی و مکانی تعریف شده اند.

طراحی شهری با توجه به ظرف پروژه تعریف میشه. بستگی به پروژه داره. در واقع طراحی شهری توی جاهای مختلف تعریف مختلف داره.

اما در نهایت و در دوره بلوغ طراحی شهری میتوان این تعریف را از دکتر گلکار پذیرفت:

ig9mktpbn7kz4cvpm68j.jpg

• Like 9
لینک به دیدگاه

برای اینکه بهتر متوجه بشی که تعاریف طراحی شهری توی زمان های مختلف متفاوت بوده و هر کسی از ظن خودش یه جنبه اش رو پر رنگ تر دونسته این نمودار از مقاله دکتر گلکار (از تولد تا بلوغ طراحی شهری) رو که خوب روی این قضیه مانور داده رو برات میذارم:

92g9maaoywvxrdq89hh4.jpg

• Like 9
لینک به دیدگاه
  • 2 هفته بعد...

انوشه جان امروز داشتم کتاب نظریه ای جدید در طراحی شهری الکساندر رو میخوندم.

بخون جالبه!

«روشن است كه برنامه‌ريزي شهري درصدد ايجاد كليت نيست. انديشه‌ي برنامه‌ريزي شهري تنها به اجراي قوانين و مقررات معين سرگرم شده است. معماري نيز بيش از اندازه با مشغله‌ي ذهني مشكلات تک ساختمان‌ها دست به گريبان است و طراحي شهري نيز تاکنون به‌دنبال زيبايي بوده است؛ گويي مشكل را همچون موضوعی زيباشناختي و از جنبه ی بصري مي‌توان حل كرد. با اين حال عبارت طراحي شهري دست كم شهر را به‌عنوان چيزي پيچيده در ذهن مجسم مي‌كند كه بايد آن را در سه بُعد و نه دو بُعد بررسي كرد. بنابراين ما عبارت «طراحي شهري» را در عنوان كتاب قرار داديم، زيرا از دید ما از ميان همه ی نظام‌هاي موجود، طراحي شهري به مسئوليت ايجاد كليت شهر، نزديك‌تر است».

:w02:

• Like 5
لینک به دیدگاه
انوشه جان امروز داشتم کتاب نظریه ای جدید در طراحی شهری الکساندر رو میخوندم.

بخون جالبه!

«روشن است كه برنامه‌ريزي شهري درصدد ايجاد كليت نيست. انديشه‌ي برنامه‌ريزي شهري تنها به اجراي قوانين و مقررات معين سرگرم شده است. معماري نيز بيش از اندازه با مشغله‌ي ذهني مشكلات تک ساختمان‌ها دست به گريبان است و طراحي شهري نيز تاکنون به‌دنبال زيبايي بوده است؛ گويي مشكل را همچون موضوعی زيباشناختي و از جنبه ی بصري مي‌توان حل كرد. با اين حال عبارت طراحي شهري دست كم شهر را به‌عنوان چيزي پيچيده در ذهن مجسم مي‌كند كه بايد آن را در سه بُعد و نه دو بُعد بررسي كرد. بنابراين ما عبارت «طراحي شهري» را در عنوان كتاب قرار داديم، زيرا از دید ما از ميان همه ی نظام‌هاي موجود، طراحي شهري به مسئوليت ايجاد كليت شهر، نزديك‌تر است».

از نظر استاد جوزف طراحی شهری رو باید در 4 بعد بررسی کرد نه سه بعد...اون بعد چهارم هم زمانه چون طراحی شهری یک فرایند در طول زمانه

خداییش حال کردی نظریه الکساندر رو بردم زیر سوال:w02:

• Like 4
لینک به دیدگاه
از نظر استاد جوزف طراحی شهری رو باید در 4 بعد بررسی کرد نه سه بعد...اون بعد چهارم هم زمانه چون طراحی شهری یک فرایند در طول زمانه

خداییش حال کردی نظریه الکساندر رو بردم زیر سوال:w02:

خوشگله این کتاب اصلا به خاطر این معروفه که در مورد فرایند صحبت میکنه.

"الکساندر باور دارد که فرم به تنهایی نمی تواند يك کليت را بیافریند، بلکه کليت، خود نتيجه‌ي يک فرايند است. شهر، شبکه‌ای بسیار بزرگ از فرايندهاست و بايد دریافت که چه ويژگی‌هايی باعث پيوند میان اين فرایندها و ايجاد يک کل می‌شود." (از نظریه ای جدید در طراحی شهری)

اون بعد چهارم هم که میگی بذاریم کنار سه بعد دیگه انگار داری کنار پیاز و خیار و گوجه فرنگی، یه اتوبوس میذاری ... قاتیش نکن با تئوری انیشتین اون یه چیز دیگه اس.

آره جیگر، چش بسته غیب گفتی، واسه هرکی بتونی شاخ بشی واسه داش کریستوفرمون نمیتونی. :w02:

• Like 4
لینک به دیدگاه
خوشگله این کتاب اصلا به خاطر این معروفه که در مورد فرایند صحبت میکنه.

"الکساندر باور دارد که فرم به تنهایی نمی تواند يك کليت را بیافریند، بلکه کليت، خود نتيجه‌ي يک فرايند است. شهر، شبکه‌ای بسیار بزرگ از فرايندهاست و بايد دریافت که چه ويژگی‌هايی باعث پيوند میان اين فرایندها و ايجاد يک کل می‌شود." (از نظریه ای جدید در طراحی شهری)

اون بعد چهارم هم که میگی بذاریم کنار سه بعد دیگه انگار داری کنار پیاز و خیار و گوجه فرنگی، یه اتوبوس میذاری ... قاتیش نکن با تئوری انیشتین اون یه چیز دیگه اس.

آره جیگر، چش بسته غیب گفتی، واسه هرکی بتونی شاخ بشی واسه داش کریستوفرمون نمیتونی.

آها آخه من کتابشس رو نخوندم پس نظریه الکساندر به نظریه من خیلی نزدیکه چون دوتامون به فرآیند معتقدیم:ws37:

ببین من اینور دنیا الکساندر اون ور دنیا بعد تفکراتش به تفکرات من نزدیکه چه باحال بود!:w16:

حالا جدا از شوخی منم تعریف خودم رو از طراحی شهری می نویسم عابدی جون لطفا اصلاحش کن یعتنی بهم بگو که چرت و پرت نوشتم یا نه؟؟:banel_smiley_52:

به نظر من طراحی شهری نظم بخشیدن به عناصر شهری از طریق اصول زیبایی شناختیه(استاد جوزف):w02:

• Like 4
لینک به دیدگاه

حالا جدا از شوخی منم تعریف خودم رو از طراحی شهری می نویسم عابدی جون لطفا اصلاحش کن یعتنی بهم بگو که چرت و پرت نوشتم یا نه؟؟:banel_smiley_52:

به نظر من طراحی شهری نظم بخشیدن به عناصر شهری از طریق اصول زیبایی شناختیه(استاد جوزف):w02:

خب اومدیمو نظم دادی به عناصر شهری از طریق اصول زیبایی شناسی، بعدش؟:ws38:

• Like 4
لینک به دیدگاه
خب اومدیمو نظم دادی به عناصر شهری از طریق اصول زیبایی شناسی، بعدش؟:ws38:

بعد.... این نظم بخشی باید در راستای ایجاد حس تعلق به مکان باشه و ما بتونیم هویت رو به وجود بیاریم...از اصول و قواعد بومی الگو بگیریم تا بتونیم هویت بخشی کنیم...

چی گفتم من که خودمم نفهمیدم:ws3:درسته؟؟؟

• Like 4
لینک به دیدگاه
بعد.... این نظم بخشی باید در راستای ایجاد حس تعلق به مکان باشه و ما بتونیم هویت رو به وجود بیاریم...از اصول و قواعد بومی الگو بگیریم تا بتونیم هویت بخشی کنیم...

چی گفتم من که خودمم نفهمیدم:ws3:درسته؟؟؟

تو هویت رو بوجود میاری؟ طراح هویت بخشی میکنه؟ اصلا هویت چیه؟!؟!

اصول و قواعد؟ اصول چی هست اصلا؟

• Like 4
لینک به دیدگاه

نه اینکه هویت رو من به وجود بیارم.. هویت در طول زمان به وجود میاد ولی با رعایت اصول و قواعد بومی میتونیم در طی یک فرایند این هویت رو در مکان به وجود بیاریم..البته میدونم که هویت صرفا توسط طراح به وجود نمیاد بلکه شرایط محیطی و فعالیت ها اون رو به وجود میارن ولی طراح می تونه یه جاهایی استارتش رو بزنه....

• Like 4
لینک به دیدگاه

در مورد اصول یه سری قواعد استاندارد شده است در واقع نسبی هستش ولی دیگه مورد قبول جمع قرار گرفته مثلا اینکه ارتفاع هر طبقه مسکونی حدود 3 متر هستش یه استاندارده که میتونه تغییر هم کنه ولی اکثرا همین رو به کار میبرن...

• Like 4
لینک به دیدگاه
نه اینکه هویت رو من به وجود بیارم.. هویت در طول زمان به وجود میاد ولی با رعایت اصول و قواعد بومی میتونیم در طی یک فرایند این هویت رو در مکان به وجود بیاریم..البته میدونم که هویت صرفا توسط طراح به وجود نمیاد بلکه شرایط محیطی و فعالیت ها اون رو به وجود میارن ولی طراح می تونه یه جاهایی استارتش رو بزنه....

هویت نه به وجود میاد. از بین میره. همیشه هست هر چیزی هویت داره.

بعضی وقتا یه هویت به هویت دیگه ای تبدیل میشه.

هویت یه صوف نیست. هویت یعنی ویژگی های یه پدیده که یه چیزی رو از چیز دیگه ای متمایز میکنه یا به اون شبیهش می کنه.

تعریفی که تو ارائه دادی یه تعریف محدوده از طراحی شهری و به تعریف طراحی شهری آرایشی نزدیک تره.

تو توی این تعریف طراح رو نخبه دونستی که میاد برای حل مسائل مردم. ابن تعریف مال دهه 60 هستش.

کتابای توسلی که به عنوان به عنوان اولین کتابای طراحی شهری هستن، بر اساس این تعریف نگاشته شدن.

• Like 4
لینک به دیدگاه
در مورد اصول یه سری قواعد استاندارد شده است در واقع نسبی هستش ولی دیگه مورد قبول جمع قرار گرفته مثلا اینکه ارتفاع هر طبقه مسکونی حدود 3 متر هستش یه استاندارده که میتونه تغییر هم کنه ولی اکثرا همین رو به کار میبرن...

یادت باشه ما توی طراحی شهری هیچ وقت استاندارد نداریم. بهتره حرف از مدول بزنی.

شاید توی یه نژادی میانگین قدی افراد کمتر از 1:60 باشه، انوقت میانگین طبقات میشه 2.5 متر.

به خاطر همین الکساندر حرف از زبان الگو میزنه.

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
برو این سایتو ببین چند تا الگو معرفی کرده.

هیچ وقت تو طراحی شهری حرف از استاندارد نزن.

حرف از اصول هم نزن. (حق داری بزنی ، چون استادا همه از اصول طراحی نام می برن، حتی استاد خود من که یه بار سر همین قضیه با هم بحثمون شد) بهتره بگی موازین طراحی.

میدونی معادل انگلیسی"اصل" توی ادبیات طراحی شهری و فلسفه چیه؟

• Like 3
لینک به دیدگاه
خب پس چرا میگن شهرهای معاصر ایران بی هویت هستن؟؟؟

این تعریف از هویت که مثله تعریف بقای انرژی شد!

اشتباه میگن. مد شده.

این سوال رو توی مصاحبه تو تربیت مدرس از من پرسیدن. من به بمانیان گفتم اشتباه می گین. همین یکی از دلائل مهم حذف شدن من توی آزمون مصاحبه دکترا خواهد بود. :banel_smiley_4:

ر.ک به هویت و این همانی با فضا-صفه، پاکزاد

هویت شهر-بهزادفر

دقیقا همینه.

مثل قانون بقای انرژیه.

توی جوزف با جوزف 4 سال پیش هویتتون یکیه؟

• Like 4
لینک به دیدگاه

• اضافه کردن...