رفتن به مطلب

ارسال های توصیه شده

 

0.075217001282134005_children_flowers.jpg

 

1- تقویت (تحسین)(پاداش): بهترین روش برای تربیت کودکان روش تقویت رفتار مطلوب به صورت تحسین یا پاداش است و تا زمانی که می توان به این روش مثبت تربیت کرد بهتر است از تنبیه استفاده نشود. تقویت (تحسین و پاداش) می تواند به روشهای مختلفی به کودک داده شود: یک لبخند، یک نگاه محبت آمیز، گفتن «آفرین»، یا هر کلمه تشویقی دیگر، دادن جایزه و..... همه تقویت محسوب می شوند. اما برای تقویت رفتار مطلوب لازم است به نکات زیر توجه کنیم:

 

- تمرکز بر رفتار و تقویت آن: بر خود رفتار مطلوب تمرکز کنید و آن را تقویت کنید. مهم آنست که به کودک نیز گفته شود که بخاطر کدام رفتار مطلوبش دارد تقویت می گیرد یا تحسین می شود. فرض کنید که کودکی که برای آوردن صبحانه به مادر کمک کرده، اسباب بازیهایش را از وسط اتاق جمع کرده و یک نقاشی زیبا نیز برای مادر کشیده و مادر بعد از تمام این کارها می گوید: «آفرین دختر خوبم». اینجا کودک نمی داند که برای کدام کار خوبش مورد تشویق مادر قرار گرفته و به احتمال زیاد کار آخری را که انجام داده است و پس از آن تشویق شده را به عنوان کار خوب درنظر می گیرد. در این حالت بهتر است که برای تشویق کودک هر کار خوب وی را کاملا مشخص کنیم و سپس او را تشویق کنیم. مثلا بگوییم: «مرسی از اینکه برای آوردن صبحانه کمک مامان می کنی»، «وقتی اسباب بازیهاتو جمع کردی چقدر اتاق تمیز شد» و «وای چه نقاشی قشنگی کشیدی. تو چقدر هنرمندی».

 

 

- استفاده از تقویت های ویژه: گاهی برای انجام رفتار مطلوب کودک از جایزه های مختلف (چه خوراکی چه غیر خوراکی) استفاده می کنیم. اما لازم است توجه داشته باشیم که اولا جایزه ای که برای کودک تعیین می کنیم حتما جایزه ای باشد که کودک به آن علاقه داشته باشد، نه آنچه که در خانه داریم! و اینکه جایزه را بلافاصله بعد از انجام کار مطلوبش به وی بدهیم. اگر بین رفتار مطلوب کودک و جایزه فاصله بیفتد، ارزش جایزه کاهش پیدا می کند.

 

- نسبت و میزان تقویت: به نسبت و میزان تقویتی که می کنید توجه کنید که متناسب با رفتار مطلوب کودک باشد، مثلا برای انجام یک کار مطلوب کودک 5 ساله مثل جمع کردن اسباب بازیهایش بعد از بازی در روز جمعه؛ دادن یک جایزه مثل یک عروسک جدید یا یک ماشین بازی جدید یا 10000 تومان پول جایزه بزرگی است. جایزه متناسب با این کار می تواند: استفاده از کلمات محبت آمیز، یک توجه مثبت، دیدن یک برنامه موردعلاقه در تلویزیون یا نهایتا خرید یک سی دی کارتون باشد.

 

- تقویت بدون قید و شرط: اگر قرار است جایزه ای به کودک بدهید، لطفا برایش قید و شرط نگذارید. مثلا گفتن اینکه: «حالا که اتاقت را جمع و جور کردی برایت سی دی کارتون می خرم اما به شرطی که هرموقع اجازه دادم ببینیش» جایزه با قید و شرط است که با ندادن جایزه خیلی فرقی ندارد.

 

- به قولتان عمل کنید: اگر برای انجام کار مطلوب فرزندتان قول رفتن به پارک یا سینما را می دهید لطفا حتما به قولتان عمل کنید. چون در غیر اینصورت پس از چند بار بدقولی کودک دیگر به انجام رفتار مطلوبش ادامه نخواهد داد.

 

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...