رفتن به مطلب

گیاهان اسانس دار


ارسال های توصیه شده

گیاهان اسانس دار:

اسانس ها ترکیبات پیچیده ای هستند و مخلوطی از استرها، الکل ها، ترپن ها،آلدئیدها و ستن ها می باشند. از اسانس ها بعنوان دارو، طعم دهنده دارو و غذا و در تهیه عطر و ادکلن و موادآرایشی- بهداشتی نظیر کرمهای زیبائی استفاده می شود.محل تجمع اسانس در گیاهان مختلف فرق می کنددر تیره نعنائیان در کرکهای غده ای اپیدرم، درخانواده چتریان در لوله های مترشحه، درگیاه دارچین در پوست تنه،در رازیانه و زیره در دانه،در صندل در چوب، در عطرچای در برگ و ساقه،در اسطوخودوس درگل و برگ،در یاس وگل محمدی در گل، در پرتقال درشکوفه و میوه و در باریچه در صمغ و در آنجلیکا در ریشه وجود دارد.

معمولا اسانس ها به روش تقطیر از گیاهان اسانس دار جدامی شوند. تقطیر باآب و بخار و جدا سازی با بخار از روشهای مرسوم استحصال اسانس است.

روش های دیگراستخراج اسانس عبارتنداز:

1) روش مکانیکی:در اثرفشردن و برش اندام های گیاهان مانند پوست مرکبات و برگاموت اسانس آنهاجدا می شود.

2) روش شیمیائی:استفاده از آنزیم ها برای اسانس های گلوکزیدی مانندخردل و بادام تلخ.

3) روش استفاده ازحلالها:در مواقعی که مقادیرگیاه کم است با استفاده ازحلالهایی مانند اتر اسانس جدا می شود.

4) استفاده ازگازها:مانند استفاده از دی اکسیدکربن

5) تقطیر تجزیه ای.

گیاهان اسانس دار مانند: رزماری، مرزنجوش، برگ بو، پونه، ترخون، خردل، دارچین، زیره، زنجبیل، شوید، بومادران، مریم گلی،نعناع و...اسانس هامی تواند باعث جذب برخی حشرات ویادفع برخی دیگر گردد.

تفاوت اسانس وعرق :

اسانس ها مواد معطره موجود در برخی گیاهان می باشندکه از بو و طعم خاصی برخوردار می باشند و در درجه حرارتهای معمولی تبخیرمی شوند و در آب غیر محلول اند یابه سختی حل میشوند.وزن مخصوصشان کمتراز آب است بنابراین روی سطح آب جمع می شوند.

عرقیات فرآورده هایی هستند که از تقطیر مواد فرار موجود در اندامهای مختلف گیاه همراه با بخارآب به دست می

  • Like 2
لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...