رفتن به مطلب

ارسال های توصیه شده

  • اهداف
  • تاریخچه و سوابق
  • موقعیت و جانمایی
  • مشخصات رودخانه
  • مشخصات حوضه آبریز
  • موقعیت سد نسبت به سایر سدهای حوضه آبریز
  • ویژگی‌ها
  • اثرات

IntroLogo.jpg

 

اهداف

 

 

 

  • احداث سه واحد 160 مگاواتی با تولید 850 میلیون کیلووات ساعت انرژی سالیانه
  • احداث سد بتنی دو قوسی به ارتفاع 180 متر و طول 202 متر و حجم مخزن 3200 میلیون مترمکعب

 

 

 

تاریخچه و سوابق

 

 

استان ایلام از دسته استان‌هایی با قدمت چند هزارساله و مهد تمدن نخستین اقوام ایرانی و حکومت‌هایی محسوب می‌شود که تاریخ بشر آن را به ثبت رسانده. وجود سنگ نوشته‌ها و آثار به جا مانده از حکومت مادها از یک سو و مقاومت کنونی مردم این سرزمین در مقابل تجاوزات خارجی، لزوم توجه ویژه به این استان را بیش از پیش در کانون توجهات مسئولین دولت قرار داده است. در این میان طرح‌های زیربنایی به عنوان مقدمات و ضرورت‌های پرداختن به این مهم مدنظر قرار گرفته است .

 

 

image002.jpg

 

 

استان ايلام با مساحتي برابر با 19045 كيلومتر مربع در جنوب‌غربي كشور واقع شده كه 1.2 درصد مساحت كل كشور را تشكيل مي‌دهد. بر اساس آمارگيري عمومي نفوس مسكن در سال 1375 اين استان داراي 487886 نفر جمعيت، 7 شهرستان، 17 بخش و 36 دهستان است كه از نظر اقليمي داراي دو اقليم نيمه مرطوب سرد در شمال با متوسط بارندگي 639 ميلي‌متر و بياباني گرم با متوسط بارندگي 200 ميلي‌متر در جنوب استان مي‌باشد. قسمت‌هاي شمالي استان عمدتا كوهستاني بوده و سلسله جبال زاگرس به صورت رشته‌كوه‌هاي موازي در امتداد چين‌خوردگي‌ها، دره‌هاي نسبتا كم‌عرض و ارتفاعات متوالي را به وجود آورده است. در قسمت‌هاي جنوبي استان، كبيركوه حوضه‌هاي آبريز رودخانه‌هاي كوچكي را در دامنه‌هاي جنوبي خود ايجاد كرده كه در نهايت به دشت‌هايي منتهي مي‌گردند. البته اين دشت‌ها در شهرستان دهلران وسيع‌تر مي‌باشند.

استان لرستان سرزميني زيبا با آب و هواي دلپذير و محصور در كوه‌هاي مرتفع و صعب العبور است كه درسلسله جبال زاگرس مياني واقع شده است. وضعيت مناسب اقليمي و آب و هوايي استان وضعيت مطلوبي جهت رشد و توسعه بخش‌هاي مختلف اقتصادي فراهم كرده است . وجود آثار متعدد باستاني كه مؤيد سابقة درخشان فرهنگي است همراه با جاذبه‌هاي فراوان گردشگري از جمله ويژگيهاي ممتاز لرستان مي باشند.

 

image004.jpg

 

استان لرستان با مساحت 28064 كيلومتر مربع در غرب كشور پهناور ايران واقع و 1.7 درصد مساحت كشور را به خود اختصاص داده است. اين استان با بيش از یک میلیون و ششصد هزار نفر جمعيت، 2.6 درصد جمعيت كشور را دارا مي‌باشد. بنابراين استان لرستان از حيث مساحت و نيز جمعيت رتبه چهاردهم را بين استان‌هاي كشور حائز گرديده است.

 

احداث کارخانه سیمان ایلام ، احداث سد ایلام و اینک سد و نیروگاه سیمره که به‌عنوان یک طرح ملی و امروزه طرح ویژه، راهکار توجه به پیشرفت این استان محسوب می‌گردد. لذا به منظور آشنایی با این طرح (سد و نیروگاه سیمره ) تاریخچه‌ای از مطالعات و اجرای آن در زیر ارائه شده است:

• طرح جامع عمرانی حوضه آبریز کرخه: که مطالعات آن در سال 1350 توسط شرکت "الکترو کانسالت" انجام شد.

• طرح عمرانی حوضه آبگیر کرخه: که مطالعات آن در سال 1357 توسط شرکت "عمران و منابع" انجام شد.

• مطالعات مرحله شناخت طرح سرشاخه‌های کرخه: که در سال 1369 به مشارکت شرکت "مهاب قدس" و "الکتروکانسالت" انجام شد و سه ساختگاه شامل" تنگ سازبن"، "تنگه کفه نیل" یا "کفن دهــلا" (سد سیمره) و "تنگ پا علم" جهت مطالعات مقدماتی معرفی گردید.

• مطالعات طرح مقدماتی سد و نیروگاه سیمره که در آذر سال 1372 به مشارکت شرکت مهاب قدس و الکتروکانسالت واگذار شد و از مرداد 1374 با کناره گیری شرکت الکتروکانسالت، ادامه کار در سال 1375 توسط مهاب قدس به نتیجه رسید.

• در اسفند ماه سال 1376 نتایج بررسی کارشناسان" ELC " تحت عنوان گزارش فنی اصلاح و تصویب مطالعات مرحله یکم طرح های سیمره و سازبن ارائه گردید.

• در سال 1376 اجرای کانال انحراف و حفاری و لاینینگ دو تونل انحراف توسط شرکت "ساب" شروع و در سال 1380 به اتمام رسید. در جریان تحویل موقت تونل‌های انحراف، در حادثه سقوط هواپیمای تهران - خرم آباد مورخ 23/11/1380 جمعی از همکاران صدیق طرح به دیار باقی پیوستند.

• حفاری بخشی از تونل آب بر، تمام شفت و جام اول شفت ضربه گیر در سال 1379 توسط شرکت" زیگورات" شروع و در سال 1384 به پایان رسید.

• در تاریخ 21/12/1381 کار احداث فرازبند و نشیب بند، بدنه سد و سازه‌های جنبی شروع شد. و در تیر ماه 1382 همزمان با ادامه اجرای فرازبند و اتمام پیش فرازبند انحراف آب رود سیمره صورت پذیرفت. و در خرداد ماه 1385 حفاری پی سد به اتمام رسید.

• در سال 1382 حفاری بخشی از ساختگاه نیروگاه و احداث راه دسترسی از سازه آبگیر تا محل نیرو گاه توسط شرکت "معتبر" شروع و در سال 1384 این قرارداد به پایان رسید.

• در تاریخ 15/9/1384 قرارداد ساختمان و تجهیزات نیروگاه توسط مشارکت "فراب، فراب اینترنشنال، تابلیه و پرهون طرح"، اجرایی گردید.

• در تاریخ 12/06/1385 قرارداد باقیمانده تونل آب بر با شرکت "پایاب کوثر" آغاز گردید.

• در تاریخ 25/11/1385 بتن ریزی بدنه سد با حضور استاندار محترم ایلام، نماینده منطقه و مدیرعامل شرکت آب و نیرو آغاز شد.

در تاریخ 06/05/1386 با باز شدن پنستاک شماره 2 عملآً ورودی و خروجی تونل افتتاح شد.

 

 

 

 

موقعیت و جانمایی

 

 

سد سیمره در فاصله تقریبی 700 کیلومتری جنوب غربی تهران، حد فاصل دو استان ایلام و لرستان و 40 کیلومتری شمال غربی شهرستان دره شهر بر روی رودخانه سیمره در حال احداث می‌باشد.

 

 

 

مشخصات رودخانه

 

 

image006.jpg

 

رودخانه‌های "سیمره" و "کشکان" سرشاخه‌های رود کرخه هستند. رودخانه سیمره بطول 417 کیلومتر و شیب 0.3 درصد، از به‌هم پیوستن رودخانه‌های "قره سو" و "گاماسیاب" به‌وجود آمده و مهمترین شاخه‌های فرعی آن "چرداول" و "شیروان" مـــی‌باشد.

عرض رودخانه در محل تنگه 50 تا 60 متر است. و شیب در پایین دست دیواره 10 تا 15 درجه و در بالا دست دیواره 45 تا 50 درجه و نسبت عرض به ارتفاع دره 1 به 4 می‌باشد.

 

 

 

مشخصات حوضه آبریز

 

 

image005.jpg

 

سطح حوضه آبریز در محل ساختگاه سد 27886 کیلومتر مربع می‌باشد. دبی متوسط سالانه 109.5 متر مکعب بر ثانیه بوده که در یک دوره آماری 36 ساله محاسبه گردیده است.

متوسط بارندگی سالانه حوضه در یک دوره 34 ساله برابر 460 میلیمتر محاسبه شده است.

 

 

 

 

موقعیت سد

 

 

image007.jpg

 

مطابق شکل زیر،سد سیمره بین سدهای "سازبن" در بالادست و سد" پاعلم" در پایین دست این رودخانه قراردارد.

 

 

 

ویژگی‌ها

 

 

بلند ترین سد استان ایلام

 

 

 

اثرات جانبی

 

 

1. ایجاد اشتغال

2. افزایش قدرت تنظیم سدهای پائین دست

3. درآمدهای جانبی نظیر آبزی‌پروری و توریسم

 

 

منبع: شركت توسعه منابع آب و نيروي ايران

لینک به دیدگاه

به گفتگو بپیوندید

هم اکنون می توانید مطلب خود را ارسال نمایید و بعداً ثبت نام کنید. اگر حساب کاربری دارید، برای ارسال با حساب کاربری خود اکنون وارد شوید .

مهمان
ارسال پاسخ به این موضوع ...

×   شما در حال چسباندن محتوایی با قالب بندی هستید.   حذف قالب بندی

  تنها استفاده از 75 اموجی مجاز می باشد.

×   لینک شما به صورت اتوماتیک جای گذاری شد.   نمایش به صورت لینک

×   محتوای قبلی شما بازگردانی شد.   پاک کردن محتوای ویرایشگر

×   شما مستقیما نمی توانید تصویر خود را قرار دهید. یا آن را اینجا بارگذاری کنید یا از یک URL قرار دهید.

×
×
  • اضافه کردن...