رفتن به مطلب

بومی سازی یا اسلامی سازی، مسئله این است!

Neutron

ارسال های توصیه شده

شاید یکی از مهمترین بحث های امروزی توی علوم انسانی دانشگاههای ایران ، بحث اسلامی کردن علوم انسانی است.

بسیاری بر این نظرند که تئوریهای علوم انسانی و هنر باید اسلامی شوند.

اما از طرفی گروهی معتقدند که ما بیشتر از اسلامی کردن علوم انسانی و هنر به بومی سازی این علوم نیازمندیم.

به طور مثال دکتر پیران ، جامعه شناس معروف و صاحب نام.

به دلیل اینکه دکتر پیران بیشتر طرفدار بومی سازی است و با اینکه در نامة یونسکو، دکتر پیران برای بازنگری در درسهای علوم اجتماعی دانشگاهها معرفی شده، آموزش عالی تحویلش نمیگیرد.

به قول خودش: امروزه تمام نظریه های توسعه زیر سؤال رفته. اگر نتیجة توسعه همین کثافتهایی است که میبینیم؛ از ترافیک تا وضع سکونتگاهها و ... پس حتماً یک جای کار ایراد دارد. بنابراین امروز بیشتر، نطریة توسعة اجتماعی خودنمایی میکند. نظریه ای که در ایران کمتر کسی با آن آشناست و به همین خاطر سر کلاسهای جامعه شناسی توسعه نظرات عهد بوق را به شما آموزش میدهند.

یا این نظرش که در آموزش علوم اجتماعی در ایران، اصولاً نظریه سازی را آموزش نمیدهند.

یا اینکه به شمای دانشجو نمی آموزند که تأثیرسنجی یا مونیتورینگ و نظارت پروژة اجتماعی چیست؟ درحالیکه این متدهای جدید، همان چیزهایی است که امروزه اهمیت فراوان دارند و سازمانهای جهانی در کشورهای توسعه نیافته به دنبال افرادی میگردند که مخصوصاً با اینگونه متدها آشنا باشند تا از پسِ انجام طرحهایشان بربیاند.

از طرفی حميدرضا آيت‌اللهی، رئيس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با بيان اين‌كه دخالت پيداكردن نگرش اسلامی در تحول علوم انسانی از دو جنبه است، گفت: يكی اين‌كه ما مسلمان‌ايم و فرهنگ ما فرهنگ اسلامی است، اين يك نوع نگاه است. دوم اين‌كه ما يك حقی را به نام علوم اسلامی می‌دانيم و چون حق است ساير مسائل را بايد متناسب با انديشه اسلامی در علوم دخالت دهيم.

به نظر شما بومی سازی علوم انسانی بیشتر به درد این مملکت می خورد یا اسلامی سازی آن؟

• Like 9
لینک به دیدگاه

كلا" بايد ببينيم هدف ما از علوم انساني چيه و ميخواهيم خروجي دانشكده هاي علوم انساني چي باشه؟

تو بجثهايي كه درباره تغييرات علوم انساني ميشه تناقض زياده.اول بايد روراست و بي پرده به خودمون بگيم كه چي ميخوايم؟

البته به كتابهاي علوم انساني خصوصا" بعضي رشته هاي خاص مثل علوم سياسي كه نگاه كنيم خروجي چيزي جز انديشه هاي سكولار نخواهد بود.

• Like 6
لینک به دیدگاه
كلا" بايد ببينيم هدف ما از علوم انساني چيه و ميخواهيم خروجي دانشكده هاي علوم انساني چي باشه؟

تو بجثهايي كه درباره تغييرات علوم انساني ميشه تناقض زياده.اول بايد روراست و بي پرده به خودمون بگيم كه چي ميخوايم؟

البته به كتابهاي علوم انساني خصوصا" بعضي رشته هاي خاص مثل علوم سياسي كه نگاه كنيم خروجي چيزي جز انديشه هاي سكولار نخواهد بود.

محسن جان در اين مورد كاملا صحيح مي باشد تشكر ميكنم در اين مورد اگه ميشه بيشتر براي من و دوستان مسله رو باز كنيد:icon_gol:

• Like 4
لینک به دیدگاه
[/b]

محسن جان در اين مورد كاملا صحيح مي باشد تشكر ميكنم در اين مورد اگه ميشه بيشتر براي من و دوستان مسله رو باز كنيد:icon_gol:

ببینید یه سری میگن که اسلامی سازی علوم انسانی در واقع داره یه سری نگاه ارزشی خاص رو در علوم انسانی داخل میکنه که بعضا ممکنه در برخی علوم کم بیاره.

مثال بارزشون هم علم اقتصاد هستش که معمولا انتقاد میشه که یکی از نقاط ضعف اسلام اقتصاد هستش.

اما طرفداران بومی سازی اعتقاد دارند که اون تئوری هایی که وارد علوم انسانی و هنر ما میشن ابتدا باید با ویژگی های بومی ما متناسب سازی بشن. نه اینکه کلا از ورودشون جلوگیری بشه. همزمان هم نظریه سازی از سوی ایرانی ها صورت بگیره.

• Like 3
لینک به دیدگاه
ببینید یه سری میگن که اسلامی سازی علوم انسانی در واقع داره یه سری نگاه ارزشی خاص رو در علوم انسانی داخل میکنه که بعضا ممکنه در برخی علوم کم بیاره.

مثال بارزشون هم علم اقتصاد هستش که معمولا انتقاد میشه که یکی از نقاط ضعف اسلام اقتصاد هستش.

اما طرفداران بومی سازی اعتقاد دارند که اون تئوری هایی که وارد علوم انسانی و هنر ما میشن ابتدا باید با ویژگی های بومی ما متناسب سازی بشن. نه اینکه کلا از ورودشون جلوگیری بشه. همزمان هم نظریه سازی از سوی ایرانی ها صورت بگیره.

ايا اين تفكر وجود نداره كه خيلي عقب افتاديم در اين موارد. اين تفكر مانند اينكه ما دور خودمون يه حصار عظيم بنا كنيم ويه سوراخ بزاريم اون هم با كنترل شديد وقانون هر چه ما گفتيم درسته باشه .در ضمن با تشكر از شما شفاف بود و استفاده كردم :icon_gol: منطق در اين مورد چي ميگه حداقل به عنوان يه فرد تحصيل كرده و اهل مطالعه منطق شما چيه در اين مورد

• Like 2
لینک به دیدگاه
[/b]

ايا اين تفكر وجود نداره كه خيلي عقب افتاديم در اين موارد. اين تفكر مانند اينكه ما دور خودمون يه حصار عظيم بنا كنيم ويه سوراخ بزاريم اون هم با كنترل شديد وقانون هر چه ما گفتيم درسته باشه .در ضمن با تشكر از شما شفاف بود و استفاده كردم :icon_gol: منطق در اين مورد چي ميگه حداقل به عنوان يه فرد تحصيل كرده و اهل مطالعه منطق شما چيه در اين مورد

ببخشید من این جمله ای رو که قرمز کردم رو دقیقا متوجه نشدم. :icon_gol:

• Like 3
لینک به دیدگاه
بنده عذر خواهي مي كنم حق با شماست درخواستم اينه نظرتون در مورد اين موضوع چيست كه خلاصه شده بنده رو راهنمايي كنيد منظورم نظريه سازي از سوي ايراني ها صورت بگيره .:icon_gol:

درود . متوجه شدم.

من تنها درباره ی رشته ی خودم نظر میدم.

به نظر من در نظم آموزشی ما به ما نظریه سازی آموزش نمیدهند و به خاطر همین مسئله عقب افتادیم و در برابر نظریه های خارجی سر تعظیم فرود آوردیم.

در حالی که در چارت علوم انسانی دانشگاههای اروپائی این امر در مقاطع مستر و پی اچ دی انتظار میره.

در واقع از یک دانشجوی ایرانی در مقطع فوق لیسانس و دکترا انتظار نمیره که نظریه ای تولید کنند!

اما بنده با بومی سازی و ایرانیزه کردن تئوری هایی که وارد طراحی شهری شدند موافق ترم.

یکی از دلائل صحبتم اینه که اسلام و ایدوئولوژی ای که به جامعه عرضه میکنه باعث میشه یه نگاه ارزشی که به صحت و سقم خودش مطمئنه مانع از ورود هرگونه تئوری بشه که ممکنه به درد این جامعه بخوره.

اما در عین حال اون تئوری که وارد ایران میشه غالبا با شرایط ایران مقداری تعارض داره که میشه با بومی سازی و تغییر برخی از معیار ها اونو برای جامعه ی ایرانی مناسب سازی کرد یا از اون الهام گرفت و تئوری متناسب با جامعه را تولید نمود.

• Like 3
لینک به دیدگاه
درود . متوجه شدم.

من تنها درباره ی رشته ی خودم نظر میدم.

به نظر من در نظم آموزشی ما به ما نظریه سازی آموزش نمیدهند و به خاطر همین مسئله عقب افتادیم و در برابر نظریه های خارجی سر تعظیم فرود آوردیم.

در حالی که در چارت علوم انسانی دانشگاههای اروپائی این امر در مقاطع مستر و پی اچ دی انتظار میره.

در واقع از یک دانشجوی ایرانی در مقطع فوق لیسانس و دکترا انتظار نمیره که نظریه ای تولید کنند!

اما بنده با بومی سازی و ایرانیزه کردن تئوری هایی که وارد طراحی شهری شدند موافق ترم.

یکی از دلائل صحبتم اینه که اسلام و ایدوئولوژی ای که به جامعه عرضه میکنه باعث میشه یه نگاه ارزشی که به صحت و سقم خودش مطمئنه مانع از ورود هرگونه تئوری بشه که ممکنه به درد این جامعه بخوره.

اما در عین حال اون تئوری که وارد ایران میشه غالبا با شرایط ایران مقداری تعارض داره که میشه با بومی سازی و تغییر برخی از معیار ها اونو برای جامعه ی ایرانی مناسب سازی کرد یا از اون الهام گرفت و تئوری متناسب با جامعه را تولید نمود.

مرسي از لطف شما كامل وشفاف بود چون بنده نظر شخصيتون برام مهم بود ممنون:icon_gol:

• Like 4
لینک به دیدگاه

به نظر من فعلا توی این مملکت نه بومی سازی داره اجرا میشه نه اسلامی سازی.ما فعلا داریم توی کشورمون بیشتر ازمون وخطا انجام میدیم یا کارهایی که 100 سال پیش حتی توی اروپا وامریکا هم نتیجه نداده توی کشورمون کپی میکنیم حالا شاید جواب بده.بعد هم اسم این کپی کردنا رو میزارن بومی سازی.

• Like 4
لینک به دیدگاه
به نظر من فعلا توی این مملکت نه بومی سازی داره اجرا میشه نه اسلامی سازی.ما فعلا داریم توی کشورمون بیشتر ازمون وخطا انجام میدیم یا کارهایی که 100 سال پیش حتی توی اروپا وامریکا هم نتیجه نداده توی کشورمون کپی میکنیم حالا شاید جواب بده.بعد هم اسم این کپی کردنا رو میزارن بومی سازی.

خب ما با هیمن فرض که در این مملکت ، این چیزها رو نداریم سوالمون رو مطرح کردید.

اما نظر شما چیه د مرود بومی سازی یا اسلامی سازی؟

• Like 2
لینک به دیدگاه
  • اضافه کردن...