رفتن به مطلب

نتایج تحقیق نیوساینتیست در مورد ایران نیز می تواند صادق باشد


ارسال های توصیه شده

نتایج تحقیق نیوساینتیست در مورد ایران نیز می تواند صادق باشد

سدها موجب بیابان زایی و در نتیجه بروز بارش سیل آسا و سیل می شوند

 

 

 

 

 

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

 

سبزپرس- گروه تغییرات اقلیمی، نگار حسینی: در تازه ترین گزارشی که در مجله نیوساینتیست منتشر شده است، در پی بررسی 633 سد در سراسر جهان این نتیجه به دست آمده که ساخت سد موجب تغییر الگوی بارش در حوزه سد و بروز بارش های سیل آسا و به تبع آن روان شدن سیل شده است. در ایران، از مهم ترین مشکلاتی که تاکنون در اثر ساخت سد گزارش شده، تاثیر غیرمستقیم سدها در بیابان زایی بوده است که این خود بر اثر تخریب جنگل ها، خشکاندن رودخانه ها، از بین بردن سفره های آب زیرزمینی و نیز تبخیر شدید آب از مخزن سدها رخ داده است. گفته می شود حدود 10 میلیارد مترمکعب از آب تجدیدپذیر در پشت مخازن سدها تبخیر می شود. از "فاطمه ظفرنژاد"، پژوهشگر آب در مورد احتمال صادق بودن نتیجه مقاله نیوساینتیست در سدهای ایران پرسیدیم.

 

 

ظفرنژاد در ابتدا به نقش جنگل در پیشگیری از بروز سیل اشاره می کند و می گوید: «جنگل به مثابه یک اسفنج، بخش بسیار بزرگی از آب باران را در خود نگاه می دارد و اجازه روان شدن به آن را نمی دهد؛ این است که در صورت تخریب جنگل این آب می تواند به شکل سیل روان شود.»

 

اما این سوال مطرح می شود که در کجا تاثیر جنگل زدایی بر بروز سیل دیده شده است و اساسا این موضوع چه ارتباطی به ساخت سد دارد. او در مورد جنگل زدایی و بروز سیل می گوید: «یکی از مسایل موثر در بروز سیل، بارش شدید است که این، البته مساله ای بالقوه است. بسیاری از سیل های جهان متاخر هستند، برای مثال در استان مازندران و سایر استان های شمالی در حال حاضر وقوع سیل هایی گزارش می شود که پیش از این گزارش نشده است. این سیل ها در اثر جنگل زدایی های گسترده ای اتفاق می افتد که در اثر دخالت انسان رخ داده است که یکی از این انواع دخالت، ساخت سد بوده است.»

به اعتقاد او، سدها معمولا در آبخیزها ساخته می شوند و سدی وجود ندارد که در بیابان ساخته شده باشد، بنابراین سدسازی، اساسا جنگل های زیادی را از بین برده است، در جایی که سدها در آبخیزهایی ساخته می شوند که معمولا مناطق بکر جنگلی یا کشت باغ هایی با پوشش متراکم هستند. برای مثال، از همان ابتدا برای دسترسی به سد، جاده ساخته می شود که این خود یکی از دلایل جنگل زدایی در حوزه سدها است.

در ساخت تمام 40 سد شمالی ایران از سد سفیدرود تا گلستان و تجن و البرز، اراضی جنگلی تخریب شده اند. همچنین در غرب ایران و در ساخت سدهای کارون یک، دو، سه و چهار جنگل های زیادی زیر آب رفته است.

اما در مقاله نیوساینتیست، به تغییر الگوی بارش در اثر ساخت سد اشاره شده است. ظفرنژاد در این باره می گوید: «به هر حال در اثر اقدامات انسانی الگوی بارش تغییر کرده است. یکی از دلایل مرتبط با سدها هم البته می تواند به تبخیر سپردن آب در پشت مخازن سدها یا اتلاف آب در جابه جایی از یک نقطه به نقطه دیگر باشد.»

 

به گفته او، اما به هر حال، مایه اصلی تغییر اقلیم، بیابان زایی است که اساسا به دست انسان انجام شده است. تغییر اقلیم، الگوی بارش را تغییر می دهد، این گرم شدن دو درجه ای زمین موجب تغییر الگوی بارش شده است؛ برای مثال در نقاطی که پیش از این بارش اتفاق نمی افتاد، در حال حاضر می توانیم بارش را ببینیم، البته با این توضیح که حجم کل بارش در جهان تغییری نکرده است

 

نوشته شده در ساعت 15:57:56 , مورخ 12/10/1388

کد خبر : 88101050

لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...