رفتن به مطلب

تعادل فضایی چیست ؟


omid vakili

ارسال های توصیه شده

حالت ادراکی توازن در هر طراحی و ترکیب بندی تحت تاثیر کنش نیروی بصری موجود در بخش های سازنده ی آن قرار می گیرد. طراحی متعادل، نوعی طراحی است که در آن ایجاد هیچ تغییری در کنش متقابل نیروهای بصری لزومی ندارد. عدم تعادل در حالتی پیش خواهد آمد که لازم باشد این نیروها به طریقی با تغییر عناصر تغییر یابند.

چندین عامل ممکن است بر تعادل تاثیر داشته باشند. یکی از مهم ترین آنها راستای حرکت است: عناصری که در راستاهای مخالف حرکت میکنند به یکدیگر تعادل می بخشند. قدرت بصری آشکار عناصر، عامل مهم دیگری است. فرم های بزرگتر نسبت به فرم های کوچک تر مستحکم تر به نظر می آیند، شکل های منظم بسته ، نسبت به انواع نامنظم و باز استحکام بیشتری دارند و فرم های صلب، استوارتر از فرم های پراکنده هستند. رنگ نیز می تواند بر قدرت بصری تاثیر داشته باشد-رنگ های تیره قوی تر از رنگ های روشن و پیش نشین ها تاثیرگذارتر از پس نشین ها هستند. حرکات سریع، طولانی و مکرر نسبت به حرکات کند، کوتاه و با تکرار کمتر قدرتبصری بیشتری دارند.

موقعیت فرم ها تاثیر شدیدی بر تعادل دارد. فرم های عمودی، مستحکم تر از انواع افقی اند. هنگامی که فرم های افقی در ارتباط با خطوط افقی دیگر قرار گیرد پایدارتر می نماید. از تاکید افقی بام ساختمان می توان در تعادل بخشیدن به مجموعه ی عناصر عمودی زیرین آن استفاده کرد. رابطه ای مستحکم بین تعادل و تقارن و عدم تقارن برقرار است. می توان از تعادل نامتقارن برای ایجاد طرح هایی آزادتر، بی باکانه تر و غیر هندسی تر استفاده کرد، در حای که تقارن در طرح ، محصولی منظم ، منظم ، ایستا و استوار پدید خواهد آورد.

jgp5rdb5rx72o4z0t6zl.jpg

این تصویر انتزاعی متعادل به نظر می رسد.

xc6g3mznas51rhpsh64b.jpg

موقعیت عنصر سیاه دال بر اینست که سنگینی کل ترکیب در بالاست.

iv4ytajui8kvj8ce22rh.jpg

این ترکیب بندی، متزلزل ولی متعادل به نظر میرسد.

89bm3r41xzf40pdv0lx.jpg

این تصویر باید متعادل باشد ولی مثلث برعکس باعث می شود نامتعادل به نظر برسد.

  • Like 7
لینک به دیدگاه

تعادل و نیروهای بصری:

oosoyzqre73k5qpx44ry.jpg

نقطه ی سیاه نامتعادل است چرا که طوری به نظر می رسد که گویی به سمت چپ غلطان است.

5qhx7h2h2l8hk5wg9cth.jpg

در اینجا نقطه در راس منحنی ثابت است و نیروهای بصری شدید می خواهند آن را به پایین بکشند.

0y7ofkjusq86vm580u2u.jpg

نقطه به سمت کف منحنی می لغزد

zi937vdsiazbwsmzhwfz.jpg

ثابت ترین موقعیت نسبت به بقیه که همه ی نیروهای بصری نیز تعادل یافته اند.

موقعیت این نقطه ها بر تعادل ترکیب های زیر موثر است:

zeencr0doiwe7g5jjkbd.jpg

الف) در مرکز، توازن کامل برقرار است.

ب)تعادل یافتن در بخش بالاتر نوعی عدم تعادل است و عامل آن، نیروهای بصری.

عکس زیر: ساختمان کوچکی که از نظر نوع ساخت متعادل است(یعنی نخواهد افتاد) ولی باز هم نامتعادل به نظر می رسد. دلیل اینست که : الف) بام برای تیرهای عمودی تکیه گاه بسیار سنگینی است و ب) راستای تخته کوبی مایل قسمت قاب بندی شده، چشم را طوری هدایت می کند که گویی ساختمان باید به سمت راست بیفتد. تیرهای عمودی سنگین تر و قاب بندی با پویایی کمتر می توانست تعادل را بازگرداند

9twdbkskjlo370io5579.jpg

عکس زیر:

ترکیب منظری چمن زار که از نظر تناسب فضای باز و توده های درختان بخوبی تعادل یافته است. دسته های سکویا در فاصله ی میانی به عنوان نقطه ی مرکزی عمل کرده، چشم را به سمت خود نگه می دارند.

ey4zimdix5o88xwnaa0c.jpg

با استفاده از عنصری کوچک با وزن بصری زیاد برای تعدیل عنصری بزرگ تر با نیروی بصری ضعیف تر می توان در طراحی، تعادل برقرار کرد. اگر در ورودی ساختمانی با رنگی درخشنده و تند مثلاً قرمز رنگ آمیزی شود در صورتی که باقی ساختمان به رنگی پس رونده باشد تعادل در طرح ایجاد خواهد شد. یک بام تیره رنگ، وزن بصری بیشتری دارد و ظاهراً استوار بر زمین است، بنابراین به تعادل بصری ساختمان کمک می کند.

  • Like 10
لینک به دیدگاه

سلام

آقا امید توضیحات خیلی خوبی دادن. اما با توجه به اینکه منظور شما تعادل فضایی است و فضا نقش خیلی مهمی در طراحی شهری دارد ... من این موضوع رو از کتاب مبانی نظری و فرایند طراحی شهری دکتر پاکزاد براتون در زیر میذارم....

gtwj3pebzcd2mxol66jl.jpg

 

xgd80957ec1ddr1ip8.jpg

  • Like 8
لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...