رفتن به مطلب

ریاضی‌دان یعنی هنرمند


ارسال های توصیه شده

سوم مارس برابر با زادروز «پل ریچارد هالموس» ریاضی‌دان مجاری-آمریکایی است. او که زاده سال 1916 بود توانست در مورد نظریه احتمال، آمار، نظریه عمل‌گرها، فضاهای هیلبرت، منطق ریاضی و بسیاری دیگر از مباحث ریاضیات تالیفات متعددی داشته‌ باشد. هالموس در نهایت در دوم اکتبر 2006 درگذشت. او ریاضیات را به عنوان بخشی از دانش بشر می‌دانست که چیزی بزرگ و باشکوه است.

«پل ریچارد هالموس» در سوم مارس سال ۱۹۱۶ در مجارستان زاده شد و در سن سیزده ‌سالگی هنگام مهاجرت مجاری‌ها به آمریکا وارد شد. او در سن شانزده سالگی وارد دانش‌گاه «ایلینویز» شد و لیسانس خود را در این دانش‌گاه دریافت کرد و مدرک کارشناسی ارشد خود را در رشته فلسفه و ریاضیات کسب کرد.

او مدرک تحصیلی خود را طی سه سال کسب کرد و در سن نوزده سالگی فارغ‌التحصیل شد و سپس برای کسب مدرک دکترا در رشته فلسفه شروع به تحصیل کرد اما بعد از کمی مشکلات به ریاضیات گروید و در سال ۱۹۳۸ در این رشته فارغ‌التحصیل شد.

پایان نامه دکترای او در مورد «ثابت‌های حرکت اتفاقی خاص: نظریه ریاضی سیستم‌های شرط بندی»، بود. مدتی بعد از آن، هالموس به موسسه مطالعات پیش‌رفته وارد شد و مشغول به کار شد و در همان دوران اولین کتاب خود را به نام «فضاهای برداری با بعد متناهی» را نوشت که به سرعت به عنوان یک کتاب ریاضی خوب شهرت یافت.

هالموس پس از آن به ترتیب در دانش‌گاه‌های ساراکوز، شیکاگو، میشیگان، کالیفورنیا، دانش‌گاه هاوایی و دانش‌گاه ایندیانا تدریس کرده ‌است و از زمان بازنشستگی او از دانش‌گاه ایندیانا در سال ۱۹۸۵ تا هنگام مرگش، به دپارتمان ریاضیات دانش‌گاه «سانتا کلارا» پیوست و سرانجام پل ریچارد هالموس در دوم اکتبر سال ۲۰۰۶ درگذشت.

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

در یک سری از مقالات که در کتاب منطق جبری او در سال 1962 که به تازگی به چاپ رسیده است، وی جبرهای «پلی‌آ‌دیک» را اختراع کرد، یک نسخه جبری از منطق مقدماتی که با جبرهای استوانه‌ای معروف «آلفرد تارسکی» متفاوت بود. علاوه بر کمک‌های اصلی او در ریاضیات، هالموس یک توضیح دهنده غیرعادی و جذاب برای ریاضیات دانش‌گاهی است.

هالموس تالیفات بسیاری در زمینه‌های مختلف دارد و ذکاوت خاصی در مورد انتخاب عناوین جذاب برای مقالات خود داشته است به عنوان مثال: «ریاضیات کاربردی، ریاضیات بد است»، «هیجان تجرید»، «ریاضیات آمریکا از سال 1940 تا دو روز قبل» چند مورد از عنوان‌های مقالات اوست.

او در سال ۱۹۸۵ در کتاب «من می‌خواهم یک ریاضی‌دان باشم» که شرحی از خودش است، روشن ساخته ‌است که چه چیزی علت علاقه او برای این‌که یک ریاضی‌دان آکادمیک قرن بیستم آمریکا باشد بوده است. او این کتاب را یک شرح زندگی نمی‌داند بلکه او را یک شرح کار ریاضی درباره خود می‌خواند چرا که او در این کتاب به زندگی خود به عنوان یک ریاضی‌دان می‌پردازد.

او هم‌چنین پیش‌نهاد تقسیم ریاضیات به دو رشته ریاضی‌شناسی و علوم ریاضی فیزیک را مطرح ساخت و به‌علاوه در مورد این‌که ریاضی‌دانان و نقاش‌ها تا چه حد به طور شبیه به هم کار و فکر می‌کنند صحبت کرد. در مقاله‌ای در نشریه «دانشمند آمریکایی» هالموس گفته: که ریاضیات یک هنر خلاق است و بهتر است ریاضی‌دانان به عنوان هنرمند شمرده شوند، نه خلق کننده‌های اعداد!

در مصاحبه‌ای دیگر از هالموس سوال شد: «ریاضیات برای شما چیست؟» و او جواب داد: «آن امنیت، اطمینان، حقیقت، زیبایی، زیرکی، نظم، معماری، است. من ریاضیات را به عنوان بخشی از دانش بشر می‌دانم که چیزی بزرگ و باشکوه است.»

منبع‌ها:

گوگل

زندگی‌نامه پل ریچارد هالموس

ویکی‌پدیا

  • Like 1
لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...