محمــد 4415 اشتراک گذاری ارسال شده در 19 بهمن، ۱۳۸۹ كشت و صنعت سلمان فارسى در كيلومتر 40 جاده اهواز-آبادان،در جنوب شرقى اهواز در ميان رودخانه كارون بزرگ وجاده مزبور قرار دارد. كل مساحت كشت و صنعت سلمان فارسى بيش از 14 هزار هكتار و مساحت خالص اراضى آن 12 هزار هكتار مى باشد. كشت و صنعت سلمان 01.jpg فارسى داراى شبكه عظيم آبياري-زهكشى مى باشد و ايستگاه اصلى آبرسانى با ظرفيت 36 متر مكعب در ثانيه يكى از بزرگترين ايستگاههاى آبرسانى كشور است.كانالهاى آبرسانى اصلى و فرعى و لوله هاى اصلى آبيارى نيز به طول 94 كيلومتر مى باشد و پمپاژ ثانويه زهكشى به وسيله 24 ايستگاه اصلى آبرسانى در اين كشت و صنعت انجام مى شود.به دليل قرنها شورى خاك درمنطقه جنوب خوزستان ،آبشويى زمينها براى آماده نمودن كشت نيشكر و مراقبت هاى ويژه پس از كشت و نيز حساسيت گياه نيشكر به شورى و ضرورت تهويه ريشه هاى اين گياه ،ايجاد شبكه زهكشى زير زمينى به طول 2203 كيلومتر را ايجاب كرده است. همچنين در كشت و صنعت سلمان فارسى بيش از 330 كيلومتر جاده احداث شده است. كارخانه كشت و صنعت سلمان فارسى همانند ساير كارخانه هاى شكر توسعه شكر ظرفيت پذيرش يك ميليون تن نيشكر و توليد 100 هزار تن شكر خام را در هر فصل زراعى دارد. توليدات ثانويه استحصالى سالانه اين كشت و صنعت 330 هزار تن باگاس و 38 هزار تن گل صافى است.02.jpg كارخانه شكر متشكل از اجزاى مختلفى است كه توليد شكر و انرژى مورد نياز كارخانه را تامين مى كند. واحد توليد شكر شامل آسياب،سالن توليد،انبار شكر خام،سالن شير آهك و آزمايشگاه و واحد توليد انرژى مشتمل بر كوره بخار،نيروگاه و تصفيه كننده آب مى باشد. كشت و صنعت سلمان فارسى در سالهاى آينده و با اتمام پروژه علاوه بر كارخانه شكر،دو كارخانه خوراك دام و كاغذ را نيز در جمع واحدهاى توليدى خود خواهد داشت. كارخانه خوراك دام ساليانه 100 هزار تن خوراك دام و كارخانه كاغذ 500/87 تن كاغذ با استفاده از تفاله نيشكر (باگاس) حاصل از استحصال شكر در كارخانه شكر توليد مى كند. اهداف كلان 1-افزايش سطح رضايتمندى مشتريان ( داخلى و خارجى ) از طريق بهبود كيفيت روشهاى كار و ارتقاء بهره وري 2 -استقرار سيستم مديريت سنجش عملكرد با استفاده از رويكرد BSC 3-غنى سازى و چرخش شغلى بمنظور ارتقاء توان تخصصى پرسنل و تعيين دقيق شرح مسئوليت ها و وظايف پرسنل 4-تقويت آموزش مديران و كاركنان به عنوان راهبرد اصلى بهبود كيفيت و تدوين استراتژى جامع آموزشى سازمان 5-پيشگيرى از بروز سوانح ، مديريت بهداشت شغلى ، استقرار سيستم مديريت ضايعات بمنظور پيشگيرى از آلودگى زيست محيطى و حركت به سمت كشاورزى و صنعت سبز 6-پايش ، اندازه گيرى و بازنگرى مستمر و منظم ميزان تحقق خط مشى ، اهداف كلان، خرد و برنامه هاى عملياتى و سيستم مديريت يكپارچه (حداقل 6 ماهه ) 7-كاهش بهاى تمام شده از طريق كاهش ضايعات و ارتقاء بهره وري 8-توليد ساليانه بيش از يك ميليون تن نيشكر توأم با افزايش درصد قند قابل استحصال 9-افزايش كيفيت شكر مطابق با استانداردهاى جهاني 10-استقرار سيستم نگهدارى و تعميرات پيشگيرانه جامع( TPM PM و CM ) 11-افزايش ايمنى كاركنان با بهره گيرى از متدهاى نوين مديريت ايمني 12-كاهش استفاده از سموم با بهره گيرى از متدهاى مديريت تلفيقى دفع آفات 13-مديريت مصرف (مواد شيميائى ، انرژى الكتريكى ،آب ،كاغذ و .... ) 14-تراز يابى و الگو سازى از حداقل يك سازمان موفق بين المللى در صنعت شكر بمنظور تدوين شاخص هاى بهره وري 15-بكار گيرى اصول اقتصاد مهندسى با رويكرد مهندسى ارزش 16-روز آمد نمودن سيستم IT و اتوماسيون توليد و امور اداري 17-برقرارى ارتباط و تعامل پويا با جامعه از جمله رسانه هاى گروهى با تأكيد بر منافع مشترك گروههاى ذينفع 18-ايجاد و بسط بازار كار مستقيم و غير مستقيم ( ايجاد اشتغال ) براى منطقه در تكميل زنجيره ارزش و بستر سازى صنايع وابسته فعاليت هاي اصلي در اين كشت و صنعت به سه بخش تقسيم مي شوند كه عبارتند از : • فعاليتهاي زيربنائي • فعاليتهاي كشاورزي • فعاليتهاي صنعتي عمليات زير بنائي آماده سازي زمينهاي باير جهت اجراي طرح شامل گستره وسيعي از فعاليتهاي عمراني بوده است كه اهم آنها به شرح زير مي باشد : - تسطيح اراضي .03.jpg - احداث تلمبه خانه هاي اصلي آبياري و زهكشي و نصب تلمبه هاي مربوطه . - احداث تلمبه خانه هاي ثانوي آبياري و زهكشي و نصب تلمبه هاي مربوطه . - كانالهاي آبرساني اصلي . - زهكشهاي روباز . - زهكشهاي زير زميني ( لترال ) . - زهكشهاي جمع كننده زير زميني ( كلكتور ) . - جاده هاي بين مزارع و حمل ني . - زير سازي جاده هاي راه آهن . - خاكريزهاي حفاظتي . - خطوط لوله و كانالهاي فرعي آبياري . - خطوط برق 33 كيلو ولت . - خطوط برق فشار قوي 132 كيلو ولت . - پست تبديل 132 به 33 كيلو ولت . عمليات كشاورزي : ظرفيت توليد كارخانه شكر : - توليد سالانه 100000 تن شكر خام .04.jpg - توليد سالانه 330000 تن باگاس . - توليد سالانه 35000 تن ملاس . - توليد سالانه 40000 تن گل صافي . - مشخصات آسياب : يك خط توليد شامل 5 سري آسياب 6 غلطكي به ابعاد 1080* 2200 ميليمتر به ظرفيت 10000 تن نيشكر در روز . - مشخصات كوره توليد بخار : دو كوره توليد بخار از نوع SD هركدام با ظرفيت 165 تن در ساعت بخار (جمعاً 230 تن) با فشار 30 بار و دماي 380 درجه سانتيگراد . فعاليتهاي صنعتي : مطالعات فني ، اقتصادي و مالي ، خريد داخل و خارج ، حمل تجهزات ، نصب و راه اندازي كارخانجات شكر خام و صنايع جانبي مشتمل بر يك كارخانه خوراك دام و يك كارخانه كاغذ جهت استفاده از نيشكر توليدي مزارع و فرآوردهاي جانبي كارخانجات شكر از اهم فعاليتهاي بخش صنعت مي باشد . 1 لینک به دیدگاه
محمــد 4415 مالک اشتراک گذاری ارسال شده در 19 بهمن، ۱۳۸۹ فرآيند عمليات در بخش كشاورزي كشت نيشكر معمولا از اواسط مردادماه تا اواسط مهرماه بصورت كشت دو رديفه روى پشته (پاين اپل مستقيم) و كشت داخل فارو (پاين اپل معكوس) با فاصله مركز به مركز فاروها 183 سانتيمترانجام مى گيرد. كشت نيشكر در واحدهاى هفتتپه و كارون بصورت جوي، پشته و كشت در كف فارو انجام ميگيرد. در اين روش فاصله مركز به مركز فاروها 150 سانتيمتر است. براى عمل آورى نيشكر چهار عمليات اصلى آماده سازى زمين ، كاشت، داشت و برداشت در بخش كشاورزى به شرح زير انجام مى گردد: 1 آماده سازى زمين: هركدام از كشت و صنعت هى هفتگانه توسعه نيشكر تقريبا دارى 12 هزار هكتار مزرعه نيشكر بوده كه هركدام به 6 قطعه 2 هزار هكتارى تقسيم مى شوند. در هر فصل زراعي، 10 هزارهكتار زير كشت (5 قطعه 2 هزار هكتاري) و 2 هزار هكتار باقى مانده بصورت آيش مى باشد. اين مجموعه ها به نوبه خود به قطعاتamadesazi.jpg جزيى ترى تقسيم گرديده و عمليات آماده سازى زمين بر اساس اين تقسيم بندى ها برنامه ريزى و اجرا مى گردد. عمليات آماده سازى زمين مشتمل بر مراحل زير مى باشد: 1. آبشوئى 2. عمليات شيارزنى (در دو نوبت كه دومى با دستگاه شيار زن باله دار و انحراف 45 درصد انجام ميشود) 3. نرم كردن سطح خاك با ديسك كلوخ شكن 4. كرت بندي 5. ماله زنى هاى اول و دوم با انحراف 45 درجه نسبت به يكديگر 6. تعيين مسير كاشت نى 7. عمليات پشته سازى با عمق 44 تا 48 سانتيمتر و فواصل 5/1 متر از يكديگر 2 كاشت: kasht.jpg در اين مرحله، قلمه هاى نى با ماشين مخصوص بصورت دو رديفه و(Over lap) كاشته شده و روى آن 3 الى 5 سانتيمتر خاك پاشيده ميشود . 3 داشت: عمده فعاليتهايى كه در مرحله داشت صورت مى گيرد شامل: آبياري، كوددهي، علف كشى (pre-Emergence) ، دفع آفات و هلينگ آپ مى باشد. نيشكر براى ادامه رشد و توليد مناسب محصول به آب فراوان و 25 تا 30 بار آبيارى در يك سال زراعى نيازdasht.jpg دارد، با توجه به اينكه در استان خوزستان بخش عمده بارندگى در فصول پائيز و زمستان روى مى دهد، احتياجات آبى گياه منحصراً ميبايست از طريق آبيارى تأمين گردد. سيستمهاى آبيارى نيشكر متفــاوت است و قديميتـــريــن روش كه هنــوز هم در خوزستان بكار ميرود، آبياري" سيفونى " است كه در آن آب مورد نياز گياه بوسيله سيفونهايى بقطر 5/7-5 سانتيمتر وارد فاروها ميشود. در سالهاى اخير روشهاى جديدى در زمينه آبيارى مزارع نيشكر ابداع گرديده و در بسيارى از كشورها از شيوههاى آبيارى باراني، آبيارى قطرهاى و آبيارى هيدروفلوم استفاده ميشود.بدليل تلف شدن آب در سيستم آبيارى سيفونى و نيز بالا بودن هزينههاى آبيارى بارانى و قطرهاى و همچنين نياز به صرف انرژى جهت راهاندازى سيستم در روشهاى فوق در دهه اخير استفاده از روش هيدروفلوم براى آبيارى مزارع نيشكر در پروژههاى جديد توسعه نيشكر در استان خوزستان رايج شده است. در اين روش، بر اساس نياز آبى گياه نيشكر، مقدار آب ورودى به مزرعه توسط دريچه هايى با دبى متغير تنظيم شده و سپس آب وارد لوله هى پلاستيكى به نام هيدروفلوم مى شود كه جنس آن از پلى اتيلن بوده و در طول مزرعه كشيده شده اند كه با نصب دريچه هى قابل تنظيم پلاستيكى بر روى اين لوله ها آبيارى مزرعه با سهولت و راندمان بالاترى انجام مى گيرد. روش هيدروفلوم در مقايسه با روشهاى ديگر آبيارى داراى مزايا و محاسنى بشرح زيراست : • هزينه كم نسبت به آبيارى بارانى و قطرهاى • ممانعت از تجمع املاح در سطح خاك و محدوده ريشه نسبت به روشهاى آبيارى ديگر • كنترل كامل بر روى مقدار جريان ورودى آب به رديفهاى كشت نيشكر • حداقل نياز به نيروى انساني • اشغال محدوده كمترى از سطح مزارع نيشكر • كاهش هزينههاى مراقبت و نگهدارى در مقايسه با روشهاى ديگر • امكان جمعآورى لولهها در زمان استفاده از ماشينآلات آماده سازي، تهيه زمين و نيز برداشت نيشكر با استفاده از اين روش در پروژههاى جديد توسعه نيشكر، در مزارع با قطعات 25 هكتارى در حدود يك كيلومتر لوله با قطر حدوداً 15 اينچ برنامهريزى شده كه آب لازم را با دبى 75 ليتر در ثانيه به مزارع نيشكر هدايت مينمايد. با توجه به بحران آب در قرن حاضر استفاده از اين روش حدوداً 25% ميزان آب مصرفى مزارع نيشكر را كاهش داده و سبب صرفهجويى قابل توجهى در مصرف آب كشاورزى گرديده است. هلينگ آپ: در اراضى كه نى در كف جوى كشت شده است در مرحله رشد گياه نيشكر (30تا40 سانتى متري) با عمليات هلينگ آپ جاى جوى و پشته عوش شده و نى بر روى پشته قرار مى گيرد اين امر باعث سهولت در آبيارى و حركت مناسب آب در فارو شده و عمليات آبيارى با بازده بالاترى صورت مى گيرد. همچنين در زمان برداشت نيشكر كف برى بهترى توسط ماشين هاى برداشت (هاروستر) انجام مى گيرد. 4 برداشت: برداشت نى با دروگرها (Harvester) صورت مى گيرد. تناژ برداشت محصول در سال اول كشت تا 130 تن در هكتار خواهد بود و در شرايط عادى نيز نبايد كمتر از 70 تن باشد از هر مزرعه پنج سال بهره بردارى مى شود.bardasht.jpg سال اول برداشت از مزرعه را Plant و سالهاى دوم الى پنجم را Rotoon مى نامند. نيشكر پس از برداشت توسط كاميونهى حامل (يا وسايل ديگر حمل) به كارخانه منتقل و برى تبديل شدن به شكر مراحل متعددى را طى ميكند. فرآيند عمليات در بخش صنعت نيشكر پس از برداشت، فرآورى شده و سپس به منظور عصاره گيرى نيشكر از مزرعه به محل تغذيه آسياب ها حمل مى گردد. 1 آسياب: بعد از تخليه نى در محل Unloading ، جهت همسطح سازى نى هاى بريده شده از زير دستگاه (Leveler) عبور داده شده و بعد توسط دستگاه چاقوآسياب.gif (Cane Knife) به قطعات ريز و كوچك تبديل مى شود. سپس نيشكر از دستگاه شريدر گذشته و كاملا" در هم تنيده و بصورت الياف خميرى در مى آيد . الياف خميرى از طريق نقاله وارد سيستم عصاره گيرى آسياب هاى (Mill) 1 الى 5 شده و در هر مرحله بر اثر فشار غلطك ها (180-220 kg/cm2 ) مقدارى از شربت نى از آن جدا شده و به مخزن شربت منتقل مى گردد. در خلال عمليات عصاره گيرى مقدارى آب گرم (60-700C) جهت خارج كردن ساكاروز از الياف نيشكر بعنوان Imbibition اضافه مى شود. در اين روش شربت استحصال شده از هر آسياب جهت مخلوط شدن با شربت استحصال شده از آسياب قبلى مخلوط و در نتيجه شربتى بنام Unscreen Juice توليد و پس از عبور از سيستم پالايش (روتارى اسكرين) به سمت سالن توليد شكر منتقل مى گردد. در اين مرحله باگاس خروجى از آسياب (تفاله باقيمانده نيشكر) كه غير قابل استحصال مى باشد بعنوان مواد اوليه به ديگر كارخانجات صنايع جانبى (كاغذ، نئوپان، تخته MDF ، و خوراك دام ) منتقل مى گردد. نمودار فرايند عمليات سالن آسياب: 2 قسمت توليد شكر خام: شربت منتقل شده از آسياب ، توزين و در تانك ذخيره مى شود و به مقدار مورد نياز ايندريدفسفر (P2O5) بهمراه شير آهك بعنوان جذب كننده قوى ناخالصى هاى شربت به آن اضافه مى گرددتوليد شكر خام.jpg . اين شربت كه تقريبا" به حالت سفت در آمده وارد سيستم هيترها شده و از آن عبور مى كند بطوريكه دمى آن نهايتا از 25 درجه به حدود 105 درجه رسانده مى شود سپس شربت خروجى در يك فلاش تانك ريخته شده و مواد ژله اى منعقد كننده (Coaqulant) به آن افزوده مى گردد. ناخالصى هائى كه بوسيله فسفات كلسيم از شربت جدا شده در كف كلارى فاير ته نشين شده و بصورت گل از آن خارج مى گردد. (اين گل ارزشمند ماده اوليه كارخانه كمپاست و كود ميباشد) شربت خروجى از كلارى فايرها كه كاملا" صاف و شفاف گرديده مجددا" به سرى دوم هيترها منتقل شده و گرم مى گردد سپس از دستگاه تبخيركننده عبور داده مى شود تا تغليظ شده و غلظت آن از 14-12 بريكس به حدود 65-60 برسد. شربت خروجى از تبخيركننده بنامSyrup جهت پخت شكر وارد مخازن شربت شده و آماده پخت مى گردد. سيروپ توليدى در ديگهاى پخت در حرارت 65-60 درجه سانتيگراد طى حدود 3-2 ساعت دانه بندي، رشد و تغليظ مى گردد. پخت توليد شده در اين مرحله (موسوم به پخت A) توسط دستگاههاى گريز از مركز به دو محصول A-SUGAR وA-MOLASSE تفكيك شده و شكر A به انبار شكر خام يا قسمت تصفيه هدايت مى گردد. A-MOLASSE وارد ديگهاى پخت شده و پس از پالايش به شكر B و B-Molasse تفكيك ميشود . شكر B به انبار شكر خام و يا قسمت تصفيه منتقل ميگردد. ازB- Molasse توليد شده جهت تزريق به ديگهاى پخت C-seed استفاده شده و در نهايت پخت C C-Masscuite) ) توليد مى گردد اما بدليل اينكه درجه خلوص پخت C پائين مى باشد اين پخت در كريستاليزور ها به زمان بيشترى جهت رشد كريستالهاى شكر نياز دارد . سپس پخت آماده به ماشين هاى هاى گريز از مركز مداوم ارسال شده كه در نهايت شكر C از ملاس نهائى (FINAL MOLASSE) جدا و فاينال ملاس پس از تزريق به مخازن ملاس نهائى منتقل مى گردد. ملاس بعنوان مواد اوليه كارخانجات الكل و خميرمايه و ديگر كارخانجات را تغذيه مى نمايد. شكر C خارج شده از ماشين هاى گريز از مركز به دو حالت حل شده (C-MELT) يا خمير MAGMA مصرف مى شود. ( C.MELT شربت نيمه غليظى است كه همانند SYRUP در پخت A مصرف مى شود) نمودار فرايند عمليات سالن شكر خام: 2-3-قسمت توليد شكر سفيد: شكر خام جهت تصفيه و جداسازى ناخالصيها وارد فرآيند تصفيه شده و پس از پالايش شكر سفيد استحصال مى گردد. جهت استحصال شكر سفيد چندين تكنولوژى توليد موجود است كه در ايران سيستم كربناتاسيون رواج داردتصفيه شكر.jpg . شكر خام (زرد رنگ) توسط دستگاه mingler بصورت خميره در آمده و پس از عبور از دستگاه حل كننده (A/B Melter) با غلظت Brix 65 -60 و در حرارت 75-70 درجه سانتيگراد آماده مى شود. شكر حل شده A/B وارد سيستم پالايش (Schem) شده و با آب آهك تركيب مى گردد و وارد بدنه اوس كربناتاسيون مى شود در اين مرحله گاز CO2 تزريق مى شود. در بدنه هاى دوم و سوم با روش شيميايى توسط كربنات كلسيم مقدار زيادى از ناخالصيها تجزيه مى گردد. شربت را تا دماى 80 درجه سانتيگراد جهت كاهش چسبندگى حرارت داده و پس از عبور از صافى ها، زلال مى نمايند. در اين مرحله به شربت گاز SO2 و ذغال اكتيو جهت رنگ برى افزوده مى شود شربت پس از عبور از صافى ها آماده طباخى است. شربت با دماى 750c در مدت زمان 2 ساعت پخت مى شود و پس از عبور از كريستاليزور و گريز از مركز به شكر R1 و پساب R1 تفكيك مى گردد. شكر R1 پس از مرحله خشك شدن كيسه گيرى و به انبار شكر سفيد حمل مى شود. پساب R1 مجددا" به روش فوق به شكر R2 و پساب R2 تفكيك شده و شكر R2 وارد انبار مى گردد. به همين ترتيب شكر R3 از فرآيند استخراج مى شود . بدليل رنگ تيره R3 در مسير دستگاه هاى گريز از مركز با شكر R1 و R2 مخلوط مى گردد و پساب R3 به قسمت شكر خام جهت مخلوط شدن با SYRUP منتقل مى گردد. نمودار توليد شكر سفيد: برگرفته از سایت شرکت کشت و صنعت سلمان فارسی 1 لینک به دیدگاه
ارسال های توصیه شده