رفتن به مطلب

نظام برده داری


spow

ارسال های توصیه شده

یکی از ناعادلانه ترین و غیرانسانی ترین و شرم آور ترین نظامهایی که بشر مولد آن بوده به نظر من نظام برده داری است . در واقع برده داری یکی از پدیده های فاجعه آمیز و تلخ تاریخ می باشد که حتی تا به امروز نیز کم و بیش وجود دارد ولی به شکل و شیوه ای متفاوت نسبت به برده داری اولیه و مثل همه چیز مدرن شده . در واقع مالکیت انسانی بر انسانی دیگر سابقه ای دیرین در تاریخ تمدن بشر داشته است . یعنی یک انسان مالک جان و مال و حتی فرزند انسانی دیگر میشود . جایی تعریف برده داری را چنین نوشه بود : ((برده‌داری یک شکل افراطی نابرابری اجتماعی است که در آن بعضی افراد، در واقع به عنوان دارایی، در تملک دیگران‌اند. برده داری یکی از فرماسیون های است که در جریان تکامل تاریخ، جای کمون اولیه را گرفته است. این نخستین صورت بندی کلاسیک اجتماعی- اقتصادی بر شالوده استثمار فرد از فرد است که در آن طبقات وجود دارد و به جای تساوی بین افراد، مناسبات فرماندهی و فرمانبرداری پدید می‌شود. برده داری، در مرحله تلاشی کمون اولیه و بر شالوده افزایش نابرابری اقتصادی که خود ثمره پیدایش مالکیت فردی بود، شکل گرفت. ))

 

در واقع فرماسیوندر لغت، به معنای صورت‌‌بندی است. به‌عبارت دیگر، مجموعه‌ای از شکل‌ها، صورت‌ها و فرم‌ها را که با یکدیگر مناسبت داشته؛ و از نوعی هماهنگی برخوردار باشند،‌فرماسیون می‌‌گویند. در جامعه‌شناسی، فرماسیون به اشکال اقتصادی، سیاسی و ایدئولوژیکی‌ای گفته می‌شود که با یکدیگر مناسبت داشته باشند . تا کنون پنج فرماسیون در تاریخ بشر مشاهده شده است: : 1- کمون اولیه 2- نظام برده داری 3- فئودالیسم 4- سرمایه داری 5- سوسیالیسم.

 

و همانطور که گفتم برده داری یک شیوه استفاده از انسانهای دیگر است . بردگان در هیچ زمینه ای آزادی عمل نداشتند . حتی از نظر جنسی هم برده بودند و مالک آزاد بود که به هر شکل که میخواهد از آنها بهره جنسی بگیرد و یا آنها را مجبور کند که خود را در اختیار کسی دیگر قرار دهند یعنی یک ارباب می تواند کنیز خود را در اختیار مرد دیگری بگذارد تا آن مرد از وی کام جنسی برگیرد . (در بعضی کشورها و مذاهب به جای برده از لفظ کنیز و غلام استفاده میشده ). پس بردگان زن دچار ستم مضاعف بودند . مالک حتی میتوانست که بردگان خود را بکشد !!!! یا بفروشد . برده به مثابه کالایی که حقوق انسانی ندارد قابل خرید و فروش است . بنابراین بردگان از حداقل حقوق انسانی هم بی بهره بودند . در جامعه برده داری دو طبقه برده و برده دار در مقابل هم قرار دارند که منافع آنها در تضاد با هم می باشد .

 

همانطور که در ابتدا گفتم تجزیه نظام کمون اولیه و سیر جامعه بسوی اشکال بالاترو ایجاد مالکیت خصوصی پایه و اساس شکل گیری نظام برده داری بود . البته نابودی کمون اولیه (درواقع همان جامعه اشتراکی اولیه ) یک ضرورت بود و گامی در جهت پیشرفت عمومی بسوی آینده . ولی شاید می بایست که جامعه کمون اولیه پس از گذار از مراحل مختلف نظامهای متکی بر استثمار و مالکیت خصوصی را نفی کرده و با برخورداری از تمدن به اصول اشتراک و تساوی حقوق برسد . مارکس معتقد است که : ((در دوران برده داری تضاد میان روابط تولیدی و نیروهای تولیدی شروع شد. نظام اجتماعی برده داری از نیروهای تولیدی بهره کشی می کرد و با استثمار غیرانسانی بردگان موجب هلاکت زیادی از آنان می شد. در نتیجه هر قدر زمان می گذشت دوگانگی بین نیروهای تولید و روابط تولیدی برای بردگان وضع اسفناکی به وجود می آورد. به عبارت دیگر برده داران مالکیت کامل ابزار تولید و بردگان (نیروهای تولید) و همه محصول آنها را در دست داشتند و با استثمار بردگان، آنها را در نامناسب ترین وضعیت اقتصادی قرار داده بودند. ))

 

همانطور که از منظر دیالکتیکی عوامل تحول هر نظامی از درون خود ِ آن نظامها بیرون می آیند، عوامل تحول نظام برده داری نیز از درون خود ِ این نظام بیرون آمدند. منشاء تحول در نظام برده داری « کولون ها » بودند. کولون ها عبارت بودند از بردگان آزاد شده یا رعیت های آزاد و غیر برده که روی قطعات کوچکی از زمین که تحت قرار داد و شرایط معینی از مالک زمین گرفته بودند، کار می کردند و در پایان سال زراعی سهم بزرگی از محصول را به صورت جنس یا نقد به مالک می دادند و مقرری های دیگری نیز به شکل مالیات و بیگاری از آنها گرفته می شد. این نوع از زارعین ِ جدید وابسته به زمین بودند، بدین معنی که اگر صاحب ملک، زمین خود را می فروخت، به همراه زمین زارعی که روی آن کار می کرد خرید و فروش می شدند. امتیاز وابسته بودن ِ رعیت نسبت به بردگی این بوده که آنها دیگر همچون بردگان بنده و زر خرید به شمار نمی رفتند و جداگانه مثل غلام و برده فروخته نمی شدند.

 

این نوع جدید از رعیت پیشگان در اواخر دوران برده داری ظهور کردند و پیشینیان سرف ها یا رعایای قرون وسطائی هستند. با مرور زمان و با تحول نظام برده داری به فئودالیسم، تفاوت میان بردگان آزاد شده و کولون ها و دهقانان آزاد از بین رفت و همه به توده وسیع و یکدست "رعیت" که در غرب "سرف" نامیده می شد بدل شدند. از این رو نظام فئودالیسم را "سرواژ" نیز گفته اند.

 

سرانجام سیستم «فئودالیسم» با شورش بردگان و فروپاشی نظام بردگی به وجود آمد. نظام فئودالیسم یا نظام ارباب - رعیتی از شیوه بردگی پیشرفته تر بود، زیرا صنایع دستی پیشرفت کرده بود و ابزار و ماشین های تازه یی اختراع شد که بازدهی کار را به خصوص در صنایع پارچه بافی افزایش داد. وجایگاه رعیت نسبت به بردکان بهتر بود و حداقل حقوقی داشتند . خیلی سال قبل اولین کتابی که درباره برده داری خواندم اگر اشتباه نکنم کلبه عمو تام بود . و فهمیدم که سیاهپوستان چقدر بیشتر از این نظام رنج برده اند . فیلم اسپاراکوس رنج بردگان را که همچون حیوان با آنها رفتار میشده و قیام آنها را به خوبی نمایش میدهد .

 

نکته اینجاست که این شکل وحشیانه رفتار با همنوع هنوز وجود دارد ولی به شکلی دیگر . مثلا خرید و فروش زنان و استفاده از آنها در کشورهای عربی و شاید کشورهای دیگر . در سال 2001 مجلس فرانسه برده داری را بعنوان جنایتی علیه بشریت محکوم نمود و کوبا و سنگال نیز چند بار در سازمان ملل خواستار طرح و محکوم کردن برده داری بودند. سازمان ملل در سال 1999 تعداد انسان های که تحت شرائط برده داری در حال حاضر مشغول به کار هستند 20 میلیون اعلام نمود. در کشور های سودان، یمن و عربستان سعودی هنوز برده داری امری عادی میباشد. در جنوب سودان از سال 1985 تا به امروز 25000 زن و کودک بومی آفریقائی به صورت برده نگهداری می شوند و تا سال 1995 سازمان های غیر دولتی غربی موفق شدند بیش از 20000 از این برده ها را که به اقلیت های مذهبی سودان تعلق دارند از صاحبان عرب سودانی آنها در قبال پرداخت دلار خریداری و آزاد کنند .

 

حتی حیوانات هم حاظر به کشتن همنوع خود نیستند . ولی انسانها یه وحشیانه ترین شکل از همنوع استفاده کرده و میکنند . و حتی همچون فیلم اسپارتاکوس از دیدن صحنه مرگ انسانها نه تنها لذت برده بلکه بزرگترین تفریحشان بوده . به امید روزی که هر انسانی به انسانهای دیگر هم حق حیات و زندگانی برابر بدهد و کرامت انسانی بالاتر از هر چیز باشد .

  • Like 3
لینک به دیدگاه
این یکی رو دیگه حوصله ندارم بخونم.توام وقت گیر آوردی ها این موقع یادت اومده تاپیک بزنی؟:banel_smiley_4:

 

:banel_smiley_4::banel_smiley_4:

  • Like 1
لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...