رفتن به مطلب

جامعه شناسان ایرانی


ارسال های توصیه شده

عبدالحسین نیک‌گهر

 

 

ed735a1f190460ec16bb0431bc9b6813.jpg

 

 

 

- استاد دانشگاه، جامعه شناس و مترجم

- متولد ۱۳۱۶ تالش

- تحصیلات ابتدایی و دبیرستان در رشت، دیپلم ششم ادبی دبیرستان مروی تهران ۱۳۳۵

- لیسانس فلسفه و علوم تربیتی، دانشجوی رتبه اول از دانشگاه تبریز ۱۳۳۹ و اعزام به فرانسه

- دكترای جامعه شناسی دانشگاهی از سوربن ۱۳۴۳

- تدریس در دانشگاه مشهد ۱۳۴۵ تا ۱۳۴۷

- استادیار جامعه شناسی دانشگاه تهران ۱۳۴۸ - ۱۳۵۰

- اعزام به فرانسه و اخذ دكتری دولتی جامعه شناسی از سوربن ۱۳۵۳

- دانشیار جامعه شناسی دانشگاه تهران ۱۳۵۴

- رئیس مؤسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی دانشگاه تهران ۱۳۵۴- ۱۳۵۵

- مدیر گروه آموزشی جامعه شناسی دانشگاه تهران ۱۳۵۶ - ۱۳۵۷

- رئیس دانشكده علوم اجتماعی و تعاون دانشگاه تهران ۱۳۵۷-۱۳۵۸

- راهنمایی ده ها پایان نامه در دوره كارشناسی ارشد و دكتری

- طرح و اجرای بیش از یكصد طرح پژوهشی در مؤسسات تحقیقاتی زیر:

- موسسه عالی پژوهش تأمین اجتماعی ۱۳۷۰ - ۱۳۷۹

- پژوهشگاه نیرو ۱۳۸۲- ۱۳۸۳

- مركز ملی مطالعات و سنجش افكار عمومی از ۱۳۷۵ تا امروز

تألیف و ترجمه بیش از سی جلد كتاب از جمله:

-تكاپوی جهانی، اثر ژان - ژاك سروان شرایبر (چاپ هفتم ۱۳۶۹)

- منطق كنش اجتماعی، اثر ریمون بودون (چاپ سوم ۱۳۸۳)

- جامعه شناسی ماكس وبر، اثر ژولین فروند (چاپ سوم ۱۳۸۳)

- جامعه شناسی تالكوت پارسونز، اثر گی روشه (۱۳۷۶)

- مبانی جامعه شناسی (تألیف چاپ پنجم ۱۳۸۳)

- فرهنگ انتقادی جامعه شناسی اثر ریمون بودون و فرانسوا بوریكو چاپ اول (۱۳۸۵) فرهنگ معاصر

- روش تحقیق در علوم اجتماعی، اثر ریمون كیوی و... (چاپ چهاردهم ۱۳۸۵) انتشارات توتیا

- جامعه شناسی شهر، اثر یانكل فیالكوف (۱۳۸۳) انتشارات آگه

- جامعه شناسی هنر، اثر ناتالی هنینك (۱۳۸۴) انتشارات آگه

- جامعه شناسی ورزش، اثر ژاك دو فرانس (۱۳۸۵) انتشارات آگه

- فرهنگ علوم اقتصادی - بازرگانی، اداری (تألیف ۱۳۷۰)

- خاطرات ریمون آرون، (۲جلد، ۱۱۰۶ صفحه)، ۱۳۶۶

- شوربختی روس، هلن كارردانكوس، ۱۳۷۱

- آینده آزادی، ژان ماری گنو، ۱۳۸۰

- پایان دموكراسی، ژان ماری گنو، ۱۳۸۱

- جامعه شناشی جورج زیمل، اثر فردریك واندنبرگ (زیر چاپ)

جامعه شناسی در تمام وجوه زندگی امروزی ریشه دارد و اصولاً با تمام علوم امروز در ارتباط است. جامعه شناسی هنر، جامعه شناسی ورزش، جامعه شناسی شهر و...

یك تحلیل جامعه شناختی به ما كمك می كند تا چگونه در حل مشكلاتمان كمر خم نكنیم و با آن به خوبی روبه رو شویم. جامعه شناسان با ارائه راهكارهای مفید و دقیق انسان ها را یاری می رسانند و در این مسیر مترجمانی كه با احاطه كامل به علم جامعه شناختی توانسته اند محققان و اساتید و دانشجویان را كمك كنند، بسیار محدودند. استاد ارجمند دكتر عبدالحسین نیك گهر از آن دسته از مترجمانی است كه با احاطه بر علم جامعه شناسی و داشتن تجربه عملی و علمی بیش از۳۰ اثر ترجمه و تألیف كرده است و در ترجمه هایش سلامت متن را رعایت كرده و سعی داشته بنا به فراخور جامعه اش كتاب های جدید و منبع را ترجمه كند و آنها را در اختیار علاقه مندان قرار دهد.

نیك گهر را با ترجمه «جامعه شناسی تالكوت پارسونز» گی روشه یا «جامعه شناسی قشربندی و نابرابری های اجتماعی»، «روش تحقیق در علوم اجتماعی» ریمون كیوی و بسیاری كتاب های دیگر می شناسند. او استادی فعال و پرانرژی است كه از انرژی خویش در راستای پركردن خلأ كتاب های آموزشی استفاده می كند.عبدالحسین نیك گهر، استاد دانشگاه، جامعه شناس و مترجم، به سال ۱۳۱۶ در شهر تالش دیده به جهان گشود. پدرش تاجر بود و به خاطر تجارت و تحصیل كودكانش به شهر رشت نقل مكان كرد. از سال ۱۳۲۲ ساكن رشت شد و دبستان و دبیرستان را در بهترین مدارس رشت گذراند. بعد از پایان دوره دبیرستان بی درنگ در دانشگاه تبریز پذیرفته شد و توانست در رشته فلسفه و علوم تربیتی با كسب رتبه اول مدرك كارشناسی اش را دریافت كند.در سال ۱۳۳۹ به خاطر موفقیت و كسب رتبه اول به فرانسه اعزام شد. از همراهان او می توان به دكتر علی شریعتی اشاره كرد. در سال ۱۳۴۳ مدرك دكترای جامعه شناسی اش را از دانشگاه سوربن كسب كرد.

بعد از بازگشت از فرانسه مدتی در دانشگاه فردوسی مشهد جامعه شناسی تدریس می كرد و مدتی بعد به دانشگاه تهران منتقل شد. و در امتحان استادیاری آن دانشگاه كه در سال ۱۳۴۷ برگزار شد شركت كرد و توانست در سال های ۱۳۴۸ تا ۱۳۵۰ به عنوان استادیار دانشگاه تهران مشغول به تدریس شود.

در سال ۱۳۵۰ با توجه به شرایط جامعه- انقلاب فرهنگی- فرصت مطالعاتی ایجاد شد و برای دومین بار به فرانسه عزیمت كرد تا با تكمیل تحصیلاتش بتواند به كشور و جامعه اش خدمت كند، در این ایام او توانست مدرك دكترای دولتی جامعه شناسی اش را از دانشگاه سوربن دریافت كند. عبدالحسین نیك گهر در سال ۱۳۵۴- ۱۳۵۵ رئیس مؤسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی دانشگاه تهران، در سال ۱۳۵۶- ۱۳۵۷ مدیر گروه آموزشی جامعه شناسی دانشگاه تهران، در سال ۱۳۵۷-۱۳۵۸ رئیس دانشكده علوم اجتماعی و تعاون دانشگاه تهران بوده است و اكنون در مركز مطالعات و سنجش افكار عمومی مشغول به كار و تحقیق است. او از سال ۱۳۷۵ تاكنون با حضور مستمر در این مركز با اجرای صدها طرح تحقیقاتی توانسته به رشد و ارتقای فرهنگی این سرزمین كمك شایانی كند.

نیك گهر معتقد است: «هرشری را می توان به خیری تبدیل كرد.» او با آن كه در سن ۴۵ سالگی بازنشسته شده اما با ارائه طرح های تحقیقاتی و داشتن بیش از سی جلد تألیف و ترجمه توانسته است در حوزه كاری اش مؤثر باشد.او تألیفات وترجمه هایش را به منظور پركردن فضاها و خلأهای كتب درسی مورد تدوین و تألیف قرارداده و در این زمینه نیز بسیار موفق بوده است. زیرا تألیفات و ترجمه هایش چندین چاپ به خود دیده اند و این مسأله خود گواه همین امر است. عبدالحسین نیك گهر معتقد است: «جهانی سازی اگر آگاهانه صورت نگیرد، فرهنگ ها را در مقابل هم قرار می دهد. تنها با داشتن علم اطلاعات نمی توانیم با همدیگر رابطه برقرار كنیم. انسان ها نیاز به شناسایی فرهنگ های مختلف دارند.با شناختن فرهنگ یكدیگر می توانیم به همدیگر ارزش قائل شویم و از باید و نباید های یكدیگری آگاه شویم. اگر پیام از شمال می آید مردمان سرزمین جنوبی قادر به درك آن پیام نیستند. زیرا فضا و مكان و زمان فرستنده پیام با فضا، مكان و زمان گیرنده پیام یكسان نیست كه واكنش های تأسف باری به وجود می آورد. در واقع یازده سپتامبر یك هشدار است كه تنها اطلاعات شبكه ای نمی تواند دنیا را به هم وصل كند و آنها را نزدیك گرداند و به یك سو كه همان صلح جهانی است هدایت كند. صلح جهانی و تفاهم جهانی آرزویی كه با این روش هیچگاه محقق نمی شود.

در این راستا، باید با برنامه ریزی فرهنگی و طرح های فرهنگی انسان ها را به سمت ارتقای فرهنگی هدایت كرد وگرنه گسیختگی فرهنگی نتایج ناگوار و سختی به بار می آورد.»

كتاب «جامعه شناسی شهر» اثر یانكل فیالكوف با ترجمه عبدالحسین نیك گهر یكی از كتاب هایی است كه مورد توجه بسیاری از محققان و علاقه مندان قرار گرفته است.این كتاب از پنج فصل تشكیل شده است: شهر، پدیده جامعه شناختی، شهر، صورت اجتماعی، شهر، یك یا چند سبك زندگی، شهر، یك سازمان سیاسی و پیمایش شهری امروز و یگانگی شهر، این كتاب تلفیقی است از آموزش هایی كه در دانشگاه ها و مؤسسات آموزش عالی معماری و شهرسازی درباره شهر تدریس می شود. اهل حرفه، جامعه شناسان، جغرافی دانان، انسان شناسان، دانشجویان معماری و شهرسازی با پرسش های شان به مرور زمان به عمق اندیشه ما درباره شهر افزوده اند.این كتاب دو اصل روش شناختی را مد نظر دارد: رویكرد تاریخی و تحقیق میدانی.عبدالحسین نیك گهر با روحیه بسیار صمیمی و مهربانش این كتاب با ارزش و ارزنده را به همكارانش در مركز ملی مطالعات و سنجش افكار عمومی پیشكش كرده است. او معتقد است كه حضور همكارانش طراوت كلاس درس را برایش یادآوری می كند.«جامعه شناسی ورزش» اثر ژاك دوفرانس نیز عنوان دیگری از ترجمه های عبدالحسین نیك گهر است كه توسط نشر توتیا به بازار كتاب آمده است.نیك گهر معتقد است: «جامعه شناسی ورزش رشته ای نوپا و در حال بالندگی است. جامعه شناسان به اهمیت بازی ها و ورزش ها، به عنوان یك پدیده فرهنگی - اجتماعی پی برده اند و به ورزش به عنوان رفتار و «عادت واره ای» كه ساختار اجتماعی را بازتاب می دهد، توجه نشان می دهند.این كتاب نیز همچون دیگر ترجمه های نیك گهر مورد استقبال و توجه اساتید و دانشجویان علاقه مند به عرصه های جدید پژوهشی در جامعه شناسی قرار گرفته است.

«جامعه شناسی هنر» اثر ناتالی هینیك نیز یكی دیگر از تألیفات نیك گهر است.جامعه شناسی هنر، دانشی میان رشته ای است كه با تاریخ فرهنگی، زیبایی شناسی، تاریخ هنر، انسان شناسی، روان شناسی اجتماعی، جامعه شناسی انتقادی، جامعه شناسی پیمایشی و... مرزهای مشترك و نامشخص دارد.

این كتاب، نخستین درسنامه جامعه شناسی هنر به زبان فارسی است كه درونمایه آن را نه «هنر و جامعه»، نه «هنر در جامعه»، بلكه «هنر به مثابه جامعه» تشكیل می دهد.

در این كتاب مؤلف از مرور رویكردهای متفاوت به موضوع هنر، از جمله رویكرد زیباشناختی، تاریخی و انتقادی و بیان دستاوردهای هر یك از آنها و نقد عالمانه مدل های تحلیلی گذشته كه بر خلاف متعارف «شفافیت شان با بهره وری واقعی شان نسبت معكوس دارد»، رویكردهای امروزی را كه كمتر بار ایدئولوژیكی دارند و نیز كمتر معرف حضور متخصصان هستند، معرفی می كند.

نیك گهر با ترجمه سه گانه جامعه شناسی هنر، جامعه شناسی ورزش و جامعه شناسی شهر در راستای تازه و نو كردن فضای آموزش عالی حوزه های جامعه شناسی گام مهمی برداشته است كه خدمتی بسیار ارزنده و قابل تقدیر است.

یكی از ترجمه های بسیار روان عبدالحسین نیك گهر «روش تحقیق در علوم اجتماعی» اثر ریمون كیوی و لوك وان كامپنهود است. این كتاب ترجمه یكی از جدیدترین كتاب های درسی روش تحقیق در علوم اجتماعی است. مؤلفان كتاب، ریمون كیوی و لوك وان كامپنهود از استادان دانشگاه و محققان سرشناس بلژیكی هستند كه علاوه بر تدریس نظری و تحقیق كاربردی، عمری را در مؤسسات تحقیقات دانشگاهی صرف تربیت محققان اجتماعی كرده اند و این كتاب حاصل تجربه های چندین ساله این استادان است كه در این سالیان به دست آمده است. البته گفتنی است كه ترجمه ساده و روان نیك گهر موجب شده این اثر با استقبال ویژه ای روبرو شود. از نظر نیك گهر تحقیق كاربردی و آموزش نظری، لازم و ملزوم یكدیگرند و هر یك به اتكای دیگری به پیش می رود. آموزش نظری قوه تخیل و استدلال منطقی را پرورش می دهد كه بدون اینها تدوین فرضیه های نو و مبتكرانه كه پایه و اساس هر تحقیق كاربردی است، به سامان نمی رسد.

این كتاب یكی از مرجع های دانشجویان و محققان است و مورد توجه استادان و دانشجویان علوم اجتماعی قرار گرفته است.

از دیگر ترجمه ها و تألیفات نیك گهر، «خاطرات ریمون آرون» - ۲ جلد - «شوربختی روس» هلن كارردانكوس، «آینده آزادی» ژان ماری گنو، «پایان دموكراسی»، ژان ماری گنو، «جامعه شناسی جورج زیمل» اثر فردریك واندنبرگ، «مبانی جامعه شناسی تالكوت پارسونز» اثر گی روشه، «مبانی جامعه شناسی» تألیف، «تكاپوی جهان» اثر ژان - ژاك سروان شرایبر، «منطق كنش اجتماعی» اثر ریمون بودون و «جامعه شناسی ماكس وبر» اثر ژولین فروند را می توان نام برد.

«فرهنگ انتقادی جامعه شناسی» اثر ریمون بودون و فرانسوا بوریكو، از تازه ترین آثار ترجمه عبدالحسین نیك گهر است كه به تازگی توسط فرهنگ معاصر به چاپ رسیده است.این فرهنگ در ۸۶۰ صفحه و ۱۰۳ مدخل است كه موضوع های آن در ۸ گروه خانگی زیر دسته بندی شده است:

۱) طبقات بزرگ پدیده های اجتماعی (مانند تعارض های اجتماعی، ایدئولوژی ها و...)

۲) انواع وجوه اصلی سازمان اجتماعی (مانند دیوانسالاری، سرمایه داری و...)

۳) مفاهیم عمده خاص جامعه شناسی (نابسامانی اجتماعی، كاریزما و...)

۴) مفاهیم متداول و مشترك چندرسانه (ساخت، نظام)

۵) پارادایم ها و نظریه ها (ساخت گرایی، كاركردگرایی، فرهنگ گرایی و...)

۶) مسائل نظری عمده اجتماعی (نظارت اجتماعی، قدرت، اقتدار و...)

۷) مسائل عمده معرفت شناسی (عینیت، پیش بینی، نظریه و...)

۸) بنیانگذاران عمده جامعه شناسی (دوركیم، ماكس وبر، اسپنسر، زیمل و...)

نیك گهر ترجمه این كتاب را در سال ۱۳۷۵ شروع می كند و با وسواس علمی و دقت آن را در سال ۱۳۸۵ به پایان می رساند. او در این مدت با همت و حوصله و رویكردی متفاوت ترجمه این اثر ارزنده را به علاقه مندان علوم اجتماعی و محققان ارائه كرده است و تلاش او بسیار ستودنی است.

نیك گهر معتقد است: «ما تولید فرهنگی نداریم، اما تولید مادی داریم» و از نظر او تولید مادی چاپ كتاب و خوانده شدن كتاب تولید فرهنگی است. او با امید ایجاد شرایطی برای تولید فرهنگی با پشتكار و همتی متعالی دست به تألیف و ترجمه كتاب های بسیار مفید زده و می زند.

نیك گهر، بین سال های ۱۹۶۰ تا ۱۹۶۳ دانشجوی ریمون آرون بوده است و از دوستان او می توان مرحوم دكتر احمد تفضلی، بهمن سركاراتی زبان شناس نام برد.عبدالحسین نیك گهر با آن كه ۶۹ سال دارد، در صحت و سلامت كامل مشغول تحقیق و ترجمه است.نیك گهر با پشتكار خود تاكنون توانسته یك تنه آثار بسیاری در زمینه تألیف و ترجمه از خود به جا بگذارد به طوری كه همه كتاب هایش مورد استقبال و توجه بسیاری از اساتید دانشگاه و دانشجویان قرار گرفته است.

نیك گهر با صرف بیشتر روزهای عمرش به تحقیق، برای اعتلای ایران و فرهنگ سازی تلاش فراوان كرده است. وجود استادانی این چنین در ایران موجب قوت قلب جامعه فرهنگی كشور است. امیدواریم عبدالحسین نیك گهر كه واقعاً همچون گوهری نیك می درخشد مانند كوه استوار و با صلابت بماند و در مسیر ارتقای فرهنگی كشورمان بیش از پیش از او آثار ارزنده ای را شاهد باشیم.

 

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

  • Like 3
لینک به دیدگاه

دكتر ناصر تكميل همايون

 

 

6People330453.jpg

 

خلاصه : دكتر ناصر تكميل همايون در سال 1315 در قزوين متولد شد. وي در دو رشته تاريخ و جامعه شناسي در سالهاي 1351 و 1356 موفق به اخذ درجه دكترا از دانشگاه پاريس (سوربن) شد.آنچه وي را از ديگر پژوهشگران اجتماعي – فرهنگي ايران به صورتي ويژه متمايز مي كند، تحصيل و تسلط بر تاريخ ايران ( خصوصا ابعاد اجتماعي تاريخ ايران ) در گذشته و حال، در كنار تحصيل دانشگاهي جامعه شناسي است. در صورتي كه بتوان براي شناخت صحيح فرهنگها خصوصا فرهنگ ايراني، آگاهي از تاريخ و خصوصا تاريخ اجتماعي را لازم دانست، دكتر تكميل همايون به خوبي از عهده اين مهم بر آمده است.

گروه : علوم انساني

رشته : جامعه شناسي

تحصيلات رسمي و حرفه اي : ناصر تكميل همايون در دو رشته تاريخ و جامعه شناسي در سالهاي 1351 و 1356 موفق به اخذ درجه دكترا از دانشگاه پاريس (سوربن) شد.

مشاغل و سمتهاي مورد تصدي : ناصر تكميل همايون استاد و عضو هيئت علمي پژوهشگاه علوم انساني و مطالعات فرهنگي است. وي علاوه بر موقعيت دانشگاهي، سرپرستي بخش «فرهنگ و تاريخ» در موسسه تحقيقي - انتشاراتي «دفتر پژوهشهاي فرهنگي» را بر عهده دارد. وي در اين موسسه به طور ويژه اشراف علمي انتشار مجموعه كتابهايي موجز و دقيق درباره ابعاد گوناگون تاريخ و فرهنگ را برعهده گرفته است.

فعاليتهاي آموزشي : ناصر تكميل همايون علاوه بر پژوهش و تاليف، سالها به تدريس تاريخ و علوم اجتماعي در برخي دانشگاهها و خصوصا پژوهشگاه علوم انساني مشغول بوده، به نحوي كه مقام دانشگاهي استادي رادر اختيار دارد.

چگونگي عرضه آثار : ناصر تكميل همايون راهنماي بخشي از پايان نامه هاي دانشجويي هم بوده است. وي 142 مقاله فارسي و 4 مقاله انگليسي هم در آثار خود نهاده است. تكميل همايون تاكنون بيش از ده عنوان كتاب از مجموعه « از ايران چه مي دانم؟» را به نگارش درآورده است. تاكنون حدود 75 مجلد از اين مجموعه به چاپ رسيده و بيش از ده مجلد ديگر نيز در شرف انتشار است. اين مجموعه كتابها، از آنجا كه توسط متخصصين هر موضوع به نگارش درآمده و اشراف علمي دقيقي بر آنها واقع شده، مورد اقبال و استقبال فراوان مخاطبان قرار گرفته است. آثار ايشان و نتايجي كه وي از خلال بحثهاي تاريخي – اجتماعي درباره عناصر فرهنگي- اجتماعي ايران، با بهره مندي از نوعي نگاه تاريخي، ارائه مي كند، سندي مهم از اهميت دانش تاريخي در بررسي اجتماعي ايران است. گرچه محدوده موضوعات آثار او آنچنان وسيع است كه نوعي فقدان مركزيت در توليدات ايشان را به ذهن متبادر مي كند، تحليل آماري موضوعات آثار ايشان نشان مي دهد كه وي بيش از همه درباره ابعاد گوناگون شهر تهران در دوره هاي جديد، تاريخ اجتماعي ايران، عناصر مدرن تاريخ ايران ( مرزبندي ها، نيروهاي نظامي، تعليم و تربيت)، استانهاي جنوبي ايران، خليج فارس و درياهاي ايراني و نيز معماري ايراني به تحقيق و پژوهش دست زده است.

آثار :

1 تاليف كتاب تاريخ اجتماعي و فرهنگي تهران، 3 جلد، دفتر پژوهشهاي فرهنگي، چاپ اول 1377 چاپ دوم 1380

2 تاليف كتاب تاريخ ايران در يك نگاه، دفتر پژوهشهاي فرهنگي، چاپ اول 1382چاپ سوم 1384

3 تاليف كتاب تاريخ تحولات قشون در تاريخ معاصر ايران، دفتر پژوهشهاي فرهنگي، 1376

4 تاليف كتاب تهران، دفتر پژوهشهاي فرهنگي، 1382

5 تاليف كتاب دانشگاه گندي شاپور، دفتر پژوهشهاي فرهنگي، 1384

6 تاليف كتاب كتابشناسي تهران، پژوهشگاه علوم انساني و مطالعات فرهنگي، 1369

7 تاليف كتاب ميهن دوستي در ايران، استقلال، 1359

8 تاليف كتاب نقش علمي و فرهنگي يونسكو در پژوهش راههاي تاريخي ابريشم، سروش، 1376

9 تاليف كتاب آبسكون يا جزيره آشوراده، دفتر پژوهشهاي فرهنگي، چاپ اول 1379 چاپ سوم 1380

10 تاليف كتاب آموزش و پرورش در ايران، دفتر پژوهشهاي فرهنگي، زير چاپ 1384

11 تاليف كتاب استان هرمزگان، (اجراي طرح با دانشگاه هرمزگان)

12 تاليف كتاب خليج فارس، دفتر پژوهشهاي فرهنگي، چاپ اول 1380 چاپ چهارم 1383

13 تاليف كتاب خوارزم، دفتر پژوهشهاي فرهنگي، 1383

14 تاليف كتاب رويدادها و ياد مانهاي تاريخي تهران، جلد اول (از چهار جلد)، دفتر پژوهشهاي فرهنگي، 1384 (زير چاپ).

15 تاليف كتاب سرگذشت درياي مازندران، دفتر پژوهشهاي فرهنگي، چاپ اول 1380 چاپ سوم 1383

16 تاليف كتاب گستره فرهنگي و مرزهاي تاريخي ايران زمين، دفتر پژوهشهاي فرهنگي، چاپ اول 1379 چاپ سوم 1380

17 تاليف كتاب مرزهاي ايران در دوره معاصر، دفتر پژوهشهاي فرهنگي، چاپ اول 1379 چاپ دوم 1380

18 تاليف كتاب مشروطه خواهي ايرانيان، مركز بازشناسي ايران و اسلام، جلد دوم زير چاپ 1384

19 تاليف كتاب مشروطه خواهي ايرانيان، مركز بازشناسي ايران و اسلام، جلد اول 1383

20 تاليف كتاب مكتبخانه (آموزش كودكان و نوجوانان)، پژوهشگاه علوم انساني و مطالعات فرهنگي، زير چاپ

21 تاليف كتاب نظام و نهادهاي آموزشي در ايران باستان، پژوهشگاه علوم انساني و مطالعات فرهنگي، 1382

 

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

  • Like 2
لینک به دیدگاه
  • 1 ماه بعد...

دکتر مرتضی فرهادی

 

 

farhady.jpg

 

 

 

دکتر مرتضی فرهادی در سال 1323 در ملایر دیده به جهان گشود. ایشان دارای دکتری رشتۀ جامعه شناسی می باشد. فرهادی عضو هیئت علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبئی می باشد. نامبرده از سال 1346 همکاری با مطبوعات را شروع کرده و تا کنون به شکل‌های گوناگون آن را ادامه داده است

و در حال حاضر، سردبیری فصلنامة «علوم اجتماعی» دانشکدۀ علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی را به عهده دارد. کتابهای " فرهنگ یاریگری در ایران" و "واره: نوعی تعاونی سنتی کهن و زنانه در ایران" تالیف،وی، به ترتیب در دوره های سیزدهم و بیستم انتخاب کتاب سال جمهوری اسلامی ایران از طرف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان کتاب سال برگزیده شدند.گروه : علوم انسانی رشته : علوم اجتماعی تحصیلات رسمی و حرفه ای : مرتضی فرهادی پس از طی تحصیلات ابتدایی و متوسطه، تحصیلات دانشگاهی را در مقطع لیسانس در رشتۀ روان شناسی، فوق لیسانس در رشتۀ ارتباطات اجتماعی و دکترا در رشتۀ جامعه شناسی به پایان رساند.مشاغل و سمتهای مورد تصدی : مرتضی فرهادی از سال 1346 همکاری با مطبوعات را شروع کرده و تا کنون به شکل‌های گوناگون آن را ادامه داده است و در حال حاضر، سردبیری فصلنامة «علوم اجتماعی» دانشکدۀ علوم اجتماعی می باشدفعالیتهای آموزشی : مرتضی فرهادی از کمی قبل از انقلاب اسلامی تا کنون، در دانشکده‌های مختلف به تدریس دروسی نظیر مبانی مردم شناسی، مردم شناسی روستایی، مردم شناسی ایران، مردم شناسی هنر، مردم شناسی فرهنگی، جامعه شناسی ایلات وعشایر، جامعه شناسی روستایی، تعاونی‌های سنتی، نظریه‌ها و سازمان‌های مشارکتی، روان‌شناسی اجتماعی و ... پرداخته است. نخستین پژوهش میدانی و مردم شناسی وی در سال 1347 انجام و در سال 1348، در نخستین ویژه‌نامة روستایی ایران به نام کتاب روستا به چاپ رسیده است.وی هم اکنون عضو هیئت علمی دانشکدۀ علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی است.جوائز و نشانها : کتاب موزه‌های درباد ایشان کتاب برجستة هشتمین دورة معرفی کتاب‌های برگزیدة دانشگاه تهران و پژوهش برگزیدۀ فرهنگی سال 1375 در زمینة مردم شناسی و تاریخ هنر بوده است. کتاب "فرهنگ یاریگری در ایران " وی نیز برندة جایزة نخست نهمین جشنوارة روستایی وزارت جهاد سازندگی، کتاب برجستۀ هفتمین دورة معرفی کتاب‌های دانشگاهی دانشگاه تهران و کتاب برگزیدة سیزدهیمن دورة کتاب سال جمهوری اسلامی در زمینة علوم اجتماعی شده است. همچنین کتاب"واره: نوعی تعاونی سنتی کهن و زنانه در ایران" تالیف وی ، در دوره بیستم انتخاب کتاب سال جمهوری اسلامی ایران از طرف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ،به عنوان کتاب سال برگزیده شد.چگونگی عرضه آثار : مرتضی فرهادی در حوزة مردم شناسی و توابع آن، رکور‌ددار چاپ مقاله در مجلات علمی ـ پژوهشی وعلمی ـ ترویجی بوده و تا کنون بیش از 119 مقالة چاپ اول در سالنامه‌ها، فصلنامه ها، گاهنامه‌ها و ماهنامه‌های علمی ـ تخصصی به چاپ رسانده است. از سال 1357 تا کنون از ایشان 10 جلد کتاب و پژوهشنامه و یک جلد کتاب شعر به چاپ رسیده است. همچنین افزون بر چهل مقاله در موضوعات مختلف جامعه‌شناسی و مردم شناسی درمجلات و نشریات گوناگون از ایشان به چاپ رسیده است که برخی از آن‌ها عبارت‌اند از: 1. «گونه شناسی یاوری‌ها و یاریگری‌های سنتی در ایران»، نامة علوم اجتماعی، دورة جدید، ش1 (پاییز 1367)، دانشکدة علوم اجتماعی دانشگاه تهران؛ و کیهان فرهنگی، سال 2، شمارة 10 (دی‌ماه 1364) 2. «آیا کشاورزان ایرانی تکرو هستند؟»، فصلنامۀ تعاون روستایی و کشاورزی، ش 3 و 4 (زمستان 67 و بهار 1368). سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران. 3. «سابقة تاریخی و معناشناسی نام خمین»، مجله باستان‌شناسی و تاریخ، ش6 (نیمسال اول 1368)، مرکز نشر دانشگاهی. 4. «نقش میش در هنرهای کلامی و ادبیات عامیانة عشایر سیرجان و چند شهر پیرامون آن»، فصلنامة هنر، ش11 (تابستان 1365)، وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی. 5. «دگریاری و خودیاری در جشن میان بهار در اسک لاریجان آمل»، فصلنامة رشد علوم اجتماعی، ش3 (بهار 1369) دفتر تحقیقات و برنامه‌ریزی و تألیف کتب درسی. ایشان، همچنین، ده کتاب آمادة چاپ دارند که در آیندة نزدیک، منتشر خواهد شد. آثار : 1 در فصل‌های خنده‌ دشوار ویژگی اثر : (مجموعة شعر)2 فرهنگ یاریگری در ایران ویژگی اثر : تالیف،این کتاب در دوره سیزدهم کتاب سال جمهوری اسلامی ایران ،از طرف وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی معرفی و برگزیده شده است.آشنایی با کتاب: «فرهنگ یاریگری در ایران»: فرهنگ یاریگری در ایران؛ مرتضی فرهادی؛ تهران: مرکز نشر دانشگاهی، 1373. موضوع کتاب فرهنگ یاریگری در ایران، شناخت یاریگریهای سنتی و گونه شناسی آنها و معرفی بهترین مصادیق یاریگری در دو زمین? آبیاری و کشاورزی (کشتکاری و باغداری) است. مؤلف لزوم بهره گیری از تجربیات تعاونیها و یاریگریهای سنتی در تعاونیهای جدید و همچنین بسیج گسترد? مردم به منظور مشارکت در امر توسعه را از مهمترین انگیزه های خود برای تألیف کتاب بیان کرده است. اطلاعات ارائه شده در کتاب، بخشی از طریق مسافرتهای مؤلف به نقاط مختلف ایران و تحقیقات میدانی و مصاحبه و بخشی دیگر نیز با استفاده از منابعی که در کتاب هم ذکر شده به دست آمده است. «فرهنگ یاریگری در ایران» می تواند به عنوان یک الگوی پژوهشی، علمی و آموزشی در زمینه مردم شناسی کاربردی، جامعه شناسی، جغرافیای انسانی، تعاون و... به شمار رود. همچنین توضیح شیوه های مدیریت سنتی و دسته جمعی بر منابع طبیعی و فعالیتهای تولیدی سنتی در ایران بیان تعاریف مشخص و دقیق برای هر یک از موضوعات مطروحه را می توان از دیگر ویژگیهای کتاب برشمرد. کتاب فرهنگ یاریگری در ایران و سه بخش و هشت فصل تدوین شده است 3 موزه‌های بازیافته 4 نامه کمره ویژگی اثر : دو جلد5 نگاهی به اهمیت و پیشینة کبوترخانه‌های ایران 6 واره: نوعی تعاونی سنتی کهن و زنانه در ایران ویژگی اثر : تالیف،این کتاب ، در دوره بیستم انتخاب کتاب سال جمهوری اسلامی ایران از طرف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ،به عنوان کتاب سال معرفی و برگزیده شد. آشنایی با کتاب: واره واره: نوعی تعاون سنتی کهن و زنانه در ایران؛ درآمدی به مردم شناسی و جامعه‌شناسی تعاون و مشارکت مردمی نوشتة مرتضی فرهادی؛ ویراستة غلامحسین صالح‌نسب. ـ تهران: وزارت جهاد کشاورزی، معاونت ترویج و مشارکت مردمی، دفتر مطالعات و برنامه‌ریزی، 1380.630 ص.: مصور، نوشته، جدول، نمودار. واژه‌نامه. «واره» نوعی سازمان غیر رسمی تعاونی سنتی غالباً زنانه و بسیار کهن، با محور اصلی هم‌یاری از نوع تجمیعی(همگرا) است. در «واره» اعضا بیشتر به یک کاسه کردن تولیدات شیری خود توجه دارند؛ اما در کنار آن، هم به انواع دیگر یاریگری و هم به انواع دیگر مبادله، روی می‌آورند. سازمان واره دارای کارکردهای مختلف اقتصادی، اجتماعی، روانی، آموزشی و تفریحی است و به جهت کارکردهای مهم آن، هزاران سال است که در جامعة سنتی ما و برخی کشورهای همسایه وجود دارد. اثر پژوهشی حاضر که به همت و پشتوانة سه دهه تلاش محقق ارجند سامان پذیرفته است، یکی از بهترین نمونه‌های پژوهش در زمینة دانش بومی در ایران است. نویسنده با به تصویر کشیدن کلیة خطوط و زوایای پنهان یک سازمان اجتماعی پیچیده در بین زنان روستایی ایران، به خوبی نشان داده است که دانش بومی ما، در عین پیچیدگی، خود، یک ثروت عظیم فرهنگی و اجتماعی است. این کتاب، حاصل کندوکاوی عمیق برای شناساندن ابعاد نا شناخته و ارزشمند دانش بومی و برخی شیوه‌های مشارکتی زنان روستایی این مرز و بوم است. اهتمام مؤلف محترم درتدوین این کتاب که حاصل پژوهش‌های گسترده و مستمر خود اوست، جای تقدیر و ستایش دارد. غالب منابع و ارجاعات، دست اول است. کتاب از آن روی که مبتنی بر یک سلسله تحقیقات روشمند و مستند و دقیق و بدیع است، یکی از آثار ارزشمند در حوزه‌های پژوهش‌های مردم‌شناسی و جامعه‌شناسی روستایی به شمار می‌رود. کتاب شناسی مفصل (شامل کتاب‌ها، پژوهش‌ها، پایان‌نامه‌ها، گزارش‌های تحقیقی و ...) و فهارس نُه گانه (نام ‌اشخاص، نام طوایف و عشایر و اقوام، نام جای‌ها، فهرست اصطلاحات و واژگان محلی و...) بر مزیـّت آن افزوده است.

 

 

فهرست تفصیلی آثار:

کتاب‌ها:

الف‌ ـ کتاب‌های‌ چاپ‌ شده‌

*ـ در فصل‌های‌ خنده‌ دشوار (مجموعة‌ شعر)

تهران‌، 1357، انتشارات‌ شب‌شکن‌.

*ـ نامه‌ کمره‌ (دو جلد)

جلد اول‌ (جغرافیا و جغرافیای‌ تاریخی‌ و معناشناسی‌ نام‌ برخی‌ جای‌ها)

جلد دوم‌ (چند برش‌ در فرهنگ‌ کشاورزی‌ و دامداری‌ شهرستان‌ کمره‌) تهران‌ 1369، امیرکبیر.

*ـ نگاهی‌ به‌ اهمیت‌ و پیشینة‌ کبوترخانه‌های‌ ایران‌

تهران‌، 1372، جشنوارة‌ هنری‌ ادبی‌ روستا.

تصاویر: محمدطاهر بهزادی‌ و دیگران‌.

مترجم‌ فارسی‌ به‌ انگلیسی‌، عرفان‌ پرویز.

Aatbor: Morteza Farhadi:

Title:Survey on importance and History of Pigeon. Houses in Iran.

Photoes: Behzadi & Others.

Ist Edition: Spring 1372.

Printed & Bound by: Publlcation and Video Center of Jehad Sazandegi Clrculation: 3000Edition.

*ـ فرهنگ‌ یاریگری‌ در ایران‌ (درآمدی‌ بر مردم‌شناسی‌ و جامعه‌شناسی‌ تعاون‌ در ایران‌)

جلد اول‌ (یاریگری‌ در کشت‌ کاری‌ و آبیاری‌). تهران‌، 1373، مرکز نشر دانشگاهی‌.

برنده‌ جایزه‌ نخست‌ نهمین‌ جشنواره‌ روستا (وزارت‌ جهاد سازندگی‌).

و کتاب‌ برگزیده‌ سیزدهمین‌ دوره‌ کتاب‌ سال‌ جمهوری‌ اسلامی‌ در زمینه‌ علوم‌ اجتماعی‌.

و کتاب‌ برجسته‌ هفتمین‌ دوره‌ کتاب‌های‌ برگزیده‌ دانشگاه‌های‌ کشور، از سوی‌ دانشگاه‌ تهران‌.

*ـ موزه‌هایی‌ در باد (رساله‌ای‌ در باب‌ مردم‌شناسی‌ هنر)

تهران‌، 1377. دانشگاه‌ علامة‌ طباطبایی‌.

پژوهش‌ برگزیده‌ فرهنگی‌ سال‌ در زمینة‌ مردم‌شناسی‌ و تاریخ‌ هنر.

کتاب‌ برجسته‌ هشتمین‌ دورة‌ معرفی‌ کتابهای‌ برگزیدة‌ دانشگاه‌ تهران‌.

*ـ موزه‌های‌ بازیافته‌ (گمانه‌زنی‌هایی‌ در فرهنگ‌ عشایر و روستائیان‌ سیرجان‌، بافت‌، بردسیر و شهر بابک‌ استان‌ کرمان‌).

تهران‌، 1378، انتشارات‌ کرمان‌شناسی‌.

*ـ واره‌ نوعی‌ تعاونی‌ سنتی‌ کهن‌ و زنانه‌ در ایران‌

درآمدی‌ به‌ مردم‌شناسی‌ و جامعه‌شناسی‌ تعاون‌ و مشارکت‌ مردمی‌

تهران‌، 1380. معاونت‌ ترویج‌ و مشارکت‌ مردمی‌ وزارت‌ جهاد کشاورزی‌.

کتاب‌ برگزیده‌ بیستمین‌ دورة‌ کتاب‌ سال‌ جمهوری‌ اسلامی‌ در زمینة‌ علوم‌ اجتماعی‌.

برنده‌ جایزه‌ و دیپلم‌ افتخار سومین‌ جشنواره‌ ملی‌ زن‌ و روستا (عذرا).

*ـ کشتکاری‌ و فرهنگ‌

چون‌ و چراهایی‌ بر کشاورزی‌ صنعتی‌ و شیوه‌های‌ سنتی‌ بهورزی‌ و بهداری‌ و توان‌ بخشی‌ زمینی‌ در ایران‌...

تهران‌، 1382. موسسه‌ پژوهش‌های‌ برنامه‌ریزی‌ و اقتصاد کشاورزی‌، وزارت‌ جهاد کشاورزی‌.

*-انسانشناسی یاری گری

تهران، 1388 ، نشر ثالث.

 

 

مقاله‌های‌ چاپ‌ شده‌:

الف‌ ـ فصلنامه‌ها و سالنامه‌های‌ تخصصی‌

1- "Notes ethnologiques sur Ask. a Larijan sur Amol". LUQMAN (Annales des presses universitairesd'Iran Revue semestrielle. Douziإme annإe numإro 2. printemps. إtإ 1996.

2. "Pigeon towers”. The splendour of Iran. Volum 2 (islamic period). 2001. Booth-Clibborn.com P. 66-73.

3. "Rock engravings during archers era in Krman"cats a soas(circle of an cient Iranian). 2000.University of London.

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
information/rock%20 engravings%20

of%20kerman.

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

4. "Cultural backrounds in naturai resourees"Jangal va Martaasocial and economic (quarterly). 1994.

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
iran.com/Htdoes/clippings/social/94000so06.html

5. "Die Taubenh user von Iran". bersetzung von Ali Mohaghegh.IRANISTIK. Deutschsprachige Zeitschrift for iran istische Studien. 2.Janrgang, Heft 1&2/2003-2004.

6. «گونه‌شناسی‌ یاوری‌ها و یاریگری‌های‌ سنتی‌ در ایران‌»، نامة‌ علوم‌ اجتماعی‌، دوره‌ جدید، ش‌ 1 (پاییز 1367) دانشکده‌علوم‌ اجتماعی‌ دانشگاه‌ تهران‌.

همچنین‌ در:

کیهان‌ فرهنگی‌، سال‌ 2، شماره‌ 10 (دی‌ ماه‌ 1364).

7. «آیا کشاورزان‌ ایرانی‌ تکرو هستند؟»، فصلنامه‌ تعاون‌ روستایی‌ و کشاورزی‌، ش‌ 3 و 4 (زمستان‌ و بهار 1367). سازمان‌مرکزی‌ تعاون‌ روستایی‌ ایران‌.

8. «بُنه‌شناسی‌ (پیشینه‌ پژوهش‌، نقد آرا در چگونگی‌ پیدایش‌ بنه‌). فصلنامه‌ تحقیقات‌ جغرافیایی‌، ش‌ 15 (زمستان‌ 1368).معاونت‌ فرهنگی‌ آستان‌ قدس‌ رضوی‌.

و همچنین‌ در:

فصلنامه‌ کرمان‌، ش‌ 4 (بهار 1371). مرکز کرمان‌شناسی‌.

9. «پُپ‌ گوش‌ (واکسیناسیون‌ پیش‌ از پاستور) در میان‌ عشایر سیرجان‌ و چند شهر پیرامون‌ آن‌»، فصلنامه‌ عشایری‌ ذخایرانقلاب‌، ش‌ 5 (زمستان‌ 1367)، دبیرخانه‌ شورای‌ عالی‌ عشایر ایران‌.

و همچنین‌ در:

مجله‌ دانشمند، سال‌ 29، ش‌ 5 (مرداد 1370)

10. «واره‌، گمنام‌ و بی‌آوازه‌ با صد نام‌ و آوازه‌ (رساله‌ای‌ در باب‌ تاریخ‌ نوعی‌ تعاونی‌ کهن‌ و زنانه‌)، نامة‌ علوم‌ اجتماعی‌، دوره‌جدید، جلد دوم‌ شماره‌ 2 (تابستان‌ 1370).

و همچنین‌ در:

فصلنامه‌ ذخایر انقلاب‌، شماره‌ 16 (پاییز 1370)

11. «سابقه‌ تاریخی‌ و معناشناسی‌ نام‌ خمین‌». مجله‌ باستان‌شناسی‌ و تاریخ‌، ش‌ 6 (نیمسال‌ اول‌ 1368)، مرکز نشردانشگاهی‌.

و همچنین‌ در:

راه‌ دانش‌ (فصلنامه‌ تحقیقات‌ فرهنگی‌ ـ هنری‌ استان‌ مرکزی‌)، ش‌ 3 و 4 (پاییز و زمستان‌ 1374). اداره‌ کل‌ فرهنگ‌ و ارشاداسلامی‌ استان‌ مرکزی‌.

12. «نقش‌ میش‌ در هنرهای‌ کلامی‌ و ادبیات‌ عامیانه‌ عشایر سیرجان‌ و چند شهر پیرامون‌ آن‌». فصلنامه‌ هنر، ش‌ 11 (تابستان‌1365)، وزارت‌ فرهنگ‌ و ارشاد اسلامی‌.

و همچنین‌ در:

فصلنامه‌ عشایری‌ ذخایر انقلاب‌، ش‌ 7 (تابستان‌ 1368).

13. «بیل‌ گردانی‌ (آخرین‌ بازمانده‌ یک‌ ورزش‌ پهلوانی‌ و آیینی‌ در ایران‌». فصلنامة‌ ورزش‌، ش‌ 7، دفتر تحقیقات‌ و آموزش‌سازمان‌ تربیت‌ بدنی‌ جمهوری‌ اسلامی‌ ایران‌.

و همچنین‌ در:

فصلنامة‌ رشد علوم‌ اجتماعی‌، سال‌ سوم‌، ش‌ 10 (زمستان‌ 1370)

و همچنین‌ در:

ماهنامه‌ آبزیان‌، ش‌ 12 و 13 (آبان‌ و آذر 1370).

و همچنین‌ در:

«بیل‌ گردانی‌"، آخرین‌ بازمانده‌ یک‌ ورزش‌ پهلوانی‌ و آیینی‌ در نیمه‌ور محلات‌». مجموعه‌ مقالات‌ نخستین‌ همایش‌ بازی‌،فرهنگ‌، جوانان‌، تهران‌ بهار 1382، پژوهشکده‌ مردم‌شناسی‌ سازمان‌ میراث‌ فرهنگی‌ کشور.

و همچنین‌ در:

فصلنامة‌ راه‌ دانش‌، ش‌ ( ). اداره‌ کل‌ فرهنگ‌ و ارشاد اسلامی‌ استان‌ مرکزی‌.

14. «واره‌ و دلایل‌ تداوم‌ آن‌». فصلنامة‌ علوم‌ اجتماعی‌، سال‌ اول‌، ش‌ 1 و 2 (پاییز و زمستان‌ 1370).

15. «بُرّ ابُرّی‌: رقابتی‌ که‌ به‌ یاریگری‌ می‌انجامد». فصلنامة‌ رشد آموزش‌ علوم‌ اجتماعی‌، ش‌ 2 (زمستان‌ 1368)، دفترتحقیقات‌ و برنامه‌ریزی‌ و تالیف‌ کتب‌ درسی‌.

16. «نقش‌ مازنجیل‌: نشانه‌شناسی‌ و ردیابی‌ فرهنگی‌ نقشی‌ از نقش‌ و نگارهای‌ گلیمینه‌های‌ طایفة‌ کورکی‌». نامه‌ فرهنگ‌ ایران‌،دفتر دوم‌ (1365)، بنیاد نیشابور.

و همچنین‌ فشرده‌ای‌ از این‌ مقالة‌ مفصل‌ در:

کتاب‌ ماه‌ هُنر (ویژه‌نامة‌ فرش‌)، ش‌ 23 و 24 (مرداد و شهریور 1379).

17. «کشت‌ آدوری‌ (خاروابسته‌)». مجموعه‌ مقاله‌های‌ سمینار جامعه‌شناسی‌ و توسعه‌ (19ـ21 آذر 1370). تهران‌، 1373،سازمان‌ مطالعه‌ و تدوین‌ کتب‌ علوم‌ اجتماعی‌ دانشگاه‌ها (سمت‌).

و همچنین‌ در:

فصلنامة‌ کرمان‌، ش‌ 1 (تابستان‌ 1370)، مرکز کرمان‌شناسی‌.

و همچنین‌ در :

ماهنامة‌ جهاد، ش‌ 134 (آبان‌ ماه‌ 1369). وزارت‌ جهاد سازندگی‌.

18. دگریاری‌ و خودیاری‌ در جشن‌ میان‌ بهار در اسک‌ لاریجان‌ آمل‌». فصلنامة‌ رشد علوم‌ اجتماعی‌، ش‌ 3 (بهار 1369)، دفترتحقیقات‌ و برنامه‌ریزی‌ و تالیف‌ کتب‌ درسی‌.

و همچنین‌ در:

هفتاد مقاله‌، گردآوری‌ یحیی‌ مهدوی‌ ـ ایرج‌ افشار، تهران‌، 1371، جلد 2، انتشارات‌ اساطیر.

و همچنین‌ در:

فصلنامه‌ پژوهش‌ زنان‌. ش‌

19. «وره‌، نوعی‌ تعاونی‌ سنتی‌ کهن‌ و زنانه‌ در کمره‌». نامة‌ فرهنگ‌ ایران‌، دفتر سوم‌ (1368)، بنیاد نیشابور.

و همچنین‌ در:

ماهنامة‌ سنبله‌، ش‌ 13 (آبان‌ 1368 و شمارة‌ 14 (آذر و دی‌ 1368).

20. «بُنه‌شناسی‌ (تعاریف‌ و گونه‌شناسی‌)». فصلنامة‌ تحقیقات‌ جغرافیایی‌، ش‌ 24 (بهار 1371).

و همچنین‌ در:

فصلنامه‌ کرمان‌، ش‌ 5 (تابستان‌ 1371) مرکز کرمان‌شناسی‌.

21. «تقویم‌ آب‌ و هوایی‌ در ایلات‌ و عشایر سیرجان‌، بافت‌ و میمند شهر بابک‌». نشریه‌ دانشکدة‌ ادبیات‌ و علوم‌ انسانی‌، دوره‌اول‌ ش‌ 2 و 3 (زمستان‌ 1369 و بهار 1370)، دانشگاه‌ شهید باهنر کرمان‌.

و همچنین‌ در:

فصلنامه‌ عشایری‌ ذخایر انقلاب‌، ش‌ 11 (تابستان‌ 1369).

و همچنین‌ در:

نامواره‌ دکتر محمود افشار. جلد ششم‌: گردآوری‌ ایرج‌ افشار و با همکاری‌ کریم‌ اصفهانیان‌، تهران‌، 1370.

22. «نقش‌ و نگارهای‌ گلیمینه‌های‌ طایفه‌ کورکی‌ از ایل‌ قرایی‌ سیرجان‌ و بردسیر». فصلنامه‌ عشایری‌ ذخایر انقلاب‌، ش‌ 12،(پاییز 1369) و به‌ نقل‌ از آن‌ در:

روزنامه‌ جهان‌ اسلام‌، پنجشنبه‌ 18 مهر 1370.

23. «خمین‌ و کمره‌ در سفرنامه‌ها». فصلنامه‌ تحقیقات‌ جغرافیایی‌، ش‌ 4، سال‌ پنجم‌ (زمستان‌ 1369)، معاونت‌ فرهنگی‌آستان‌ قدس‌ رضوی‌.

و همچنین‌ با اضافاتی‌ در:

فصلنامه‌ راه‌ دانش‌، ش‌ 19 و 20 (پاییز و زمستان‌ 1378).

24ـ «انواع‌ خودیاری‌ و گونه‌آمیزی‌های‌ آن‌». فصلنامه‌ رشد علوم‌ اجتماعی‌، ش‌ 5 (پاییز 1369). دفتر تحقیقات‌ و برنامه‌ریزی‌ وتالیف‌ کتب‌ درسی‌.

25. «مشکه‌سازی‌ و مشکه‌زنی‌ در چهارده‌ روستای‌ کمره‌»، فرهنگ‌ ایران‌ زمین‌، جلد بیست‌ و هشتم‌، تهران‌ 1368.

و همچنین‌ در:

جشن‌ نامه‌ دکتر محمدحسن‌ گنجی‌ (مجموعه‌ مقالات‌ جغرافیایی‌)، به‌ کوشش‌ دکتر ایرانپور جزنی‌، تهران‌، 1371، انتشارات‌گیتاشناسی‌.

و همچنین‌ در:

فصلنامه‌ تحقیقات‌ جغرافیایی‌، شماره‌ 25، (تابستان‌ 1371) بنیاد پژوهش‌های‌ اسلامی‌.

26. زمینه‌های‌ فرهنگی‌ در منابع‌ طبیعی‌ و لزوم‌ بازنگری‌ به‌ مسائل‌ اجتماعی‌ در منابع‌ طبیعی‌، سمپوزیوم‌ مسایل‌ اجتماعی‌ درمنابع‌ طبیعی‌ (اسفند 69). معاونت‌ امور اجتماعی‌ وزارت‌ جهاد سازندگی‌.

و همچنین‌ در:

فصلنامه‌ جنگل‌ و مرتع‌، ش‌ 35 (زمستان‌ 1373)، سازمان‌ جنگل‌ها و مراتع‌ کشور.

27. «کبوترخانه‌های‌ ایران‌، اعجاز معماری‌ و خلاقیت‌ در کار کشاورزی‌». ایران‌ زمین‌، سال‌ دوم‌، ش‌ 3 و 4 (تابستان‌ 1372).معاونت‌ امور سیاحتی‌ و زیارتی‌ وزارت‌ فرهنگ‌ و ارشاد اسلامی‌.

و همچنین‌ در:

صفّه‌ (نشریه‌ علمی‌ پژوهشی‌ معماری‌ و شهرسازی‌). ش‌ 13 و 14 (بهار و تابستان‌ 1373). دانشکده‌ معماری‌ و شهرسازی‌دانشگاه‌ شهید بهشتی‌.

28. «واره‌، نوعی‌ تعاونی‌ سنتی‌ و زنانه‌». فصلنامه‌ رشد علوم‌ اجتماعی‌، ش‌ 6 و 7 (زمستان‌ 1369 و بهار 1370).

و همچنین‌ در:

گاهنامه‌ کشاورزی‌. ش‌ 2 (شهریور 1373)، اراک‌، سازمان‌ کشاورزی‌ استان‌ مرکزی‌.

29. «معرفی‌ ابزارها در مجموعة‌ سنگ‌نگاره‌های‌ صخره‌ای‌ نو یافته‌ در تیمره‌». فصلنامه‌ راه‌ دانش‌، ش‌ 5 و 6 (بهار و تابستان‌1375). اداره‌ کل‌ فرهنگ‌ و ارشاد اسلامی‌ استان‌ مرکزی‌.

30. «نیمه‌ور، کهنسال‌ نام‌ آور»، فصلنامه‌ راه‌ دانش‌. ش‌ 7 و 8 (پاییز و زمستان‌ 1375).

31. «ترانه‌های‌ کار مشک‌زنی‌ در روستاهای‌ کمره‌». فصلنامه‌ راه‌ دانش‌، ش‌ 9 و 10 (بهار و تابستان‌ 1376).

32. «مختصات‌ شیئی‌ مقدس‌ و اصل‌ همربایی‌ قطب‌های‌ همنام‌، مصادیق‌: شیر، آب‌، آتش‌ و سفیدمانی‌ در فرهنگ‌ ایرانی‌».نمایة‌ پژوهش‌، ش‌ 7 و 8 (پاییز و زمستان‌ 1377).

33. «موزه‌هایی‌ در باد، معرفی‌ مجموعة‌ عظیم‌ سنگ‌نگاره‌های‌ نویافته‌ تیمره‌». فصلنامه‌ علوم‌ اجتماعی‌ ش‌ 7 و 8 (پاییز وزمستان‌ 1374). دانشکده‌ علوم‌ اجتماعی‌ دانشگاه‌ علامه‌ طباطبایی‌.

34. «لایروبی‌ و جشن‌ پایان‌ لایروبی‌ و حکومت‌ زنان‌ در توجه‌غاز سامن‌ ملایر». فصلنامه‌ رشد علوم‌ اجتماعی‌. ش‌ 17 (پاییز1372).

35. «نظریه‌های‌ همکاری‌ در کار اندیشه‌ورزان‌ و دانشمندان‌ علوم‌ اجتماعی‌ و دلایل‌ کم‌توجهی‌ نسبی‌ به‌ آن‌». فصلنامه‌ تعاون‌روستایی‌ و کشاورزی‌. ش‌ 1. 2 (تابستان‌ و پاییز 1374).

36. «چوم‌سوزان‌، سازمان‌ سنتی‌ مبارزه‌ با سرماهای‌ نابهنگام‌ در روستاهای‌ الیگودرز، سمیرم‌، شهرکرد و نجف‌آباد». فصلنامه‌تحقیقات‌ جغرافیایی‌، ش‌ 31 (زمستان‌ 1372).

و همچنین‌ در:

ناموارة‌ دکتر محمود افشار، جلد دهم‌، تهران‌ 1377. بنیاد موقوفات‌ دکتر محمود افشار.

37. «صنعت‌ بر فراز سنت‌ یا در برابر آن‌؟». مقالات‌ منتخب‌ فرهنگ‌ و توسعه‌. ج‌ 2، سمینار فرهنگ‌ و توسعه‌ وزارت‌ فرهنگ‌ وارشاد اسلامی‌.

و ویراستة‌ خلاصه‌ شده‌ای‌ از آن‌ در:

نامة‌ پژوهش‌. ش‌ 1 (تابستان‌ 1375). مرکز پژوهش‌های‌ بنیادی‌ و همچنین‌ در:

فصلنامه‌ فرهنگ‌ (ویژه‌ علوم‌ اجتماعی‌). ش‌ 22 و 23 (تابستان‌ و پاییز 1376). پژوهشگاه‌ علوم‌ انسانی‌ و مطالعات‌ فرهنگی‌.

و به‌ نقل‌ از آن‌ در:

روزنامة‌ همشهری‌. شماره‌های‌ 1112 تا 1114 (14 ـ 16 آبان‌ ماه‌ 1375). و همچنین‌ در:

روزنامة‌ کار و کارگر، ش‌ (22 ـ 28 آبان‌ ماه‌ 1377).

38. «شهرستان‌ محلات‌، کانونی‌ تاریخی‌ با جاذبه‌های‌ بسیار در پیرامون‌ اراک‌». فصلنامه‌ راه‌ دانش‌. ش‌ 1 و 2 (بهار و تابستان‌1374).

39. «مشارکت‌ زنان‌ روستایی‌ و ایلی‌ ایران‌ در گروه‌های‌ یاریگر و سازمان‌های‌ تعاونی‌ سنتی‌». فصلنامه‌ اقتصاد کشاورزی‌ وتوسعه‌. سال‌ سوم‌ (بهار 1374).

40. «رفتارهای‌ یاریگرانه‌ جانوران‌». فصلنامه‌ تعاون‌ روستایی‌ و کشاورزی‌. ش‌ 3 و 4 (تابستان‌ و پاییز 1374).

41. «برخی‌ روش‌های‌ پیشگیرانه‌ در دانش‌ عامیانه‌ در میان‌ عشایر و روستاییان‌ استان‌ کرمان‌». کنگرة‌ بین‌المللی‌ تاریخ‌ پزشکی‌در اسلام‌ و ایران‌. (11 و 14 مهر ماه‌ 1371).

و همچنین‌ در:

مجموعه‌ مقالات‌ دومین‌ سمینار و دهه‌ کرمان‌شناسی‌. کرمان‌ 1374. مرکز کرمان‌شناسی‌.

42. «سنگ‌نگاره‌های‌ سه‌ جانور منقرض‌ شده‌ در نقوش‌ ما قبل‌ تاریخی‌ و نویافته‌ تیمره‌». راه‌ پژوهش‌. ش‌ 6 و 7 (پاییز 1374).معاونت‌ پژوهشی‌ دانشگاه‌ علامه‌ طباطبایی‌.

و همچنین‌ در:

ماهنامه‌ سنبله‌. ش‌ 73 (مهر ماه‌ 1374).

43. «کبوترخانه‌های‌ اصفهان‌ در منابع‌ خارجی‌». مجله‌ باستان‌شناسی‌ و تاریخ‌. سال‌ هشتم‌. ش‌ 15 (پاییز و زمستان‌ 72). مرکزنشر دانشگاهی‌.

44. «انواع‌ باران‌ در فرهنگ‌ و گویش‌ سیرجان‌ و چند شهر پیرامون‌ آن‌». نشریة‌ دانشکدة‌ ادبیات‌ و علوم‌ انسانی‌. دوره‌ سوم‌ ش‌1 (بهار 1371). دانشگاه‌ شهید باهنر کرمان‌.

و همچنین‌ در:

ماهنامة‌ فروهر، ش‌ 6 و 7 (آبان‌ و آذر 1362). (دو مقاله‌).

45. «مشک‌سازی‌ و مشک‌زنی‌ در روستاها و ایلات‌ و عشایر سیرجان‌ و چند شهر پیرامون‌ آن‌». فصلنامه‌ کرمان‌. ش‌ 19(زمستان‌ 1374). مرکز کرمان‌شناسی‌.

46. «گمانه‌ها و چون‌ و چراهایی‌ بر دیدگری‌های‌ نقوش‌ صخره‌ای‌ تیمره‌». فصلنامة‌ علوم‌ اجماعی‌. ش‌ 9 (پاییز 1376).دانشکده‌ علوم‌ اجتماعی‌ دانشگاه‌ علامه‌ طباطبایی‌.

47. «آسیب‌شناسی‌ پژوهش‌های‌ فرهنگ‌ عامیانه‌ و لزوم‌ مردم‌نگاری‌ و مردم‌شناسی‌ دانش‌ها و فن‌آوری‌های‌ عامیانه‌ و کارابزارهای‌ سنتی‌ در ایران‌». فصلنامه‌ علوم‌ اجتماعی‌. ش‌ 5 و 6 (پاییز و زمستان‌ 1373) دانشکدة‌ علوم‌ اجتماعی‌ دانشگاه‌ علامه‌طباطبایی‌.

و به‌ نقل‌ از آن‌ در:

کاربرد دانش‌ بومی‌ در توسعه‌ پایدار. تالیف‌ محمدحسین‌ عمادی‌، اسفندیار عباسی‌. تهران‌، 1378. مرکز تحقیقات‌ و بررسی‌مسائل‌ روستایی‌ وزارت‌ جهاد سازندگی‌.

چاپ‌ جدید با افزوده‌های‌ بسیار و با نام‌ جدید:

«مردم‌نگاری‌ دانش‌ها و فن‌آوری‌های‌ سنتی‌، "نان‌ِ شب‌" مردم‌نگاران‌ ایران‌». نمایة‌ پژوهش‌، سال‌ سوم‌، ش‌ 11 و 12 (پاییز وزمستان‌ 1378).

48. «گزارش‌ اجمالی‌ و مقدماتی‌ یک‌ کشف‌». تحقیق‌ در علوم‌ انسانی‌. ش‌ 1 (بهار 1375). نشریة‌ معاونت‌ پژوهشی‌ دانشگاه‌علامه‌ طباطبایی‌.

49. «گزارش‌ سنگ‌ نبشته‌های‌ تنگ‌ غرقاب‌ گلپایگان‌. نامواره‌ دکتر محمود افشار. جلد نهم‌ (1375). بنیاد موقوفات‌ دکترمحمود افشار.

50. «معرفی‌ نقوش‌ صخره‌ای‌ نویافته‌ در سیرجان‌ و شهر بابک‌». فصلنامه‌ میراث‌ فرهنگی‌. ش‌ 17 (بهار و تابستان‌ 1376).سازمان‌ میراث‌ فرهنگی‌.

51. «بحران‌ محیط‌ زیست‌ در ایران‌ و لزوم‌ بازنگری‌ به‌ دانش‌های‌ بومی‌ و راهکارهای‌ فرهنگ‌ ملی‌». نمایة‌ پژوهش‌، ش‌ 15 و16 (پاییز و زمستان‌ 77)، (ویژه‌ دانش‌ها و فن‌آوریهای‌ سنتی‌).

52. «ماکیان‌داری‌ سنتی‌ در روستای‌ کمره‌». فصلنامه‌ راه‌ دانش‌، ش‌ 15 و 16 (پاییز و زمستان‌ 77).

53. «چون‌ و چراهایی‌ بر نظریة‌ تکروی‌ و فردگرایی‌ تاریخی‌ ایرانیان‌ و به‌ ویژه‌ کشاورزان‌ ایرانی‌». مجموعه‌ مقالات‌ سمیناربررسی‌ علل‌ و عوامل‌ تقدم‌ مصالح‌ جمعی‌ بر منافع‌ فردی‌، تهران‌، 1379، انتشارات‌ باز.

54. «ترانه‌های‌ کار، کار آوای‌ فراموش‌ شده‌ کارورزان‌ و استادکاران‌». فصلنامه‌ علوم‌ اجتماعی‌، ش‌ 11 و 12 (پاییز و زمستان‌1379)، دانشکده‌ علوم‌ اجتماعی‌ دانشگاه‌ علامه‌ طباطبایی‌.

55. «مال‌: تعاونی‌ سنتی‌ دامداری‌ در عشایر ایران‌». فصلنامه‌ عشایری‌ ذخایر انقلاب‌، دوره‌ جدید، ش‌ 27 و 28 (پاییز وزمستان‌ 1379).

56. «گله‌ و شبان‌ و یاریگری‌ در چرانیدن‌ دام‌ چکنه‌ در ایران‌». فصلنامة‌ تحقیقات‌ جغرافیایی‌، ش‌ 58 و 59 (پاییز و زمستان‌1379).

57. «لیلان‌ کانون‌ روستاهای‌ ارمنی‌نشین‌ کمره‌». آپاگا، فصلنامه‌ پژوهشی‌ ایران‌شناسی‌ و ارمنی‌شناسی‌. ش‌ 1 و 2 (بهار وتابستان‌ 1379).

58. «نقد آراء در تعریف‌ و نظریه‌های‌ گونه‌شناسی‌ یاریگری‌». نامة‌ انسان‌شناسی‌، ش‌ 1 (بهار و تابستان‌ 1381)، انجمن‌انسان‌شناسی‌ ایران‌.

59. «"تیلون‌ دادن‌"، "آرنگ‌ سازی‌" و "گیرماسه‌" (تیره‌گری‌ و روشنگری‌ آب‌)». دو شگرد کمتر شناخته‌ شده‌ در کشاورزی‌سنتی‌ ایران‌، فصلنامه‌ اقتصاد کشاورزی‌ و توسعه‌، س‌ 9، ش‌ 33 (بهار 1380) وزارت‌ کشاورزی‌.

60. «آیا کشاورزی‌ ایرانی‌ بدوی‌ است‌؟». فصلنامه‌ اقتصاد کشاورزی‌ و توسعه‌، س‌ 9 ش‌ 35 (پاییز 1380) وزارت‌ جهادکشاورزی‌.

61. «آدمی‌گری‌ و یاریگری‌، واقعیت‌ها و ضرورت‌ها و پیشینه‌ یاریگری‌ (همکاری‌، مشارکت‌) در تاریخ‌ آدمیان‌. فصلنامه‌ علوم‌اجتماعی‌، ش‌ 15 و 16 (پاییز و زمستان‌ 1361).

62. «فضای‌ مفهومی‌ مشارکت‌ (هم‌ معنایی‌ و ناهم‌معنایی‌ یاریگری‌ با مشارکت‌ و همکاری‌ و تعاون‌)». فصلنامه‌ علوم‌ اجتماعی‌،ش‌ 19 (پاییز 1381).

63. «نگاهی‌ به‌ مشارکت‌های‌ سنتی‌ زنان‌ ایرانی‌ با محور اصلی‌ همیاری‌ (همیاری‌ همگرا و واگرا)». زن‌ و فرهنگ‌ (مجموعه‌مقالاتی‌ در بزرگداشت‌ یکصدمین‌ سال‌ تولد بانو مارگارت‌ مید). به‌ کوشش‌ محمد میرشکرایی‌ ـ علیرضا حسن‌زاده‌، تهران‌،1382، سازمان‌ میراث‌ فرهنگی‌، نشر نی‌.

64. «مدخل‌ بُنه‌». دانشنامة‌ جهان‌ اسلام‌، جلد چهارم، تهران، بنیاد دایره المعارف اسلامی، 1377.

65. «مدخل‌ بُنه‌». دایرة‌المعارف‌ بزرگ‌ اسلامی‌، جلد دوازدهم‌ (برمکیان‌ ـ بوسنوی‌)، تهران‌، 1383، زیر نظر کاظم‌ موسوی‌بجنوردی‌، مرکز دایرة‌المعارف‌ بزرگ‌ اسلامی‌.

و به‌ نقل‌ از آن‌ در:

روزنامة‌ اطلاعات‌، ش‌ 23191 (چهارشنبه‌ 6 آبان‌ 1383).

66. «ساخت‌های‌ جهانی‌ همکاری‌». فصلنامه‌ علوم‌ اجتماعی‌، ش‌ 26 (بهار 1383)، دانشکده‌ علوم‌ اجتماعی‌ دانشگاه‌ علامة‌طباطبایی‌.

67. "فرهنگ هواشناسی و گاه شماری کمره ای"، کتاب فصل ، شماره 4 (بهار 1360)

68. "مدخل تعاون"، دایرة‌المعارف‌ بزرگ‌ اسلامی‌، جلد پانزده (1387)، مرکز دایرة‌المعارف‌ بزرگ‌ اسلامی‌.

69. "سواد و کتاب در کمره" (مروری بر مکتبخانه، آموزشگاه های جدید، کتاب و رسانه در کمره)، فصل نامه را دانش، شماره 21 و 22 (بهار و تابستان 1379)، اداره کل ارشاد اسلامی استان مرکزی. همچنین در:

فصلنامه رشد علوم اجتماعی، دوره 11، شماره 36 ( پاییز 1386).

70. "گیاه مردم نگاری گیاهان خود روی کمره"، فصلنامه علوم اجتماعی، شماره 34 و 35 (تابستان و پاییز 1385)، ویژه نامه گیاه مردم شناسی.

71."نوبر نارس گیاه مردم شناسی"، فصلنامه علوم اجتماعی، شماره 34 و 35 (تابستان و پاییز 1385)، ویژه نامه گیاه مردم شناسی.

72. "قالیچه های گل برجسته دره جوزان ملایر"، نامه انسان شناسی، شماره 5 (بهار و تابستان 1383)، انجمن انسان شناسی.

73. "ترانه کمیاب گرانسالی، کشف یا خلق؟" فصلنامه فرهنگ مردم (ویژه نامه دکتر علی بلوک باشی)، شماره 27 و 28 ( بهار 1388).

74."بررسی الگوی زمانی چرا در البرز شرقی"، مقاله مشترک با دکتر حسین بارانی، منابع طبیعی ایران، شماره 1 و 2 (بهار و تابستان 1382) ، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران.

75. "بازتاب آموزه های دینی در فرهنگ ایرانی و بنیادهای دگر یار ناهمتراز"، فصلنامه علوم اجتماعی، شماره 46 (پاییز 1388).

ب‌ ـ مقالات‌ چاپ‌ شده‌ در ماهنامه‌ تخصصی‌:

79. 1ـ3. «فرهنگ‌ یاری‌ در باغداری‌». ماهنامه‌ سنبله‌. ش‌ 3ـ4 (مرداد ـ مهر) 1367 (سه‌ مقاله‌).

81. 4ـ5. «انهدام‌ منابع‌ سنتی‌ آب‌ و پیامدهای‌ اجتماعی‌ ـ اقتصادی‌ ناشی‌ از آن‌». ماهنامه‌ جهاد. ش‌ 115ـ116 (بهمن‌ و اسفند 67 وفروردین‌ 68). (دو مقاله‌).

83. 6ـ7. «کبوترخانه‌های‌ ایران‌». ماهنامه‌ سنبله‌. ش‌ 7 و 8 (بهمن‌ و اسفند 1367. (دو مقاله‌).

86. 8ـ10. «فرهنگ‌ یاری‌ در کشتکاری‌». ماهنامه‌ جهاد. ش‌ 13 و 14 و 15 (بهمن‌ و اسفند 64 و فروردین‌ 65)، وزارت‌ جهادسازندگی‌ (سه‌ مقاله‌).

87. 11. «عروسی‌ آب‌». ماهنامه‌ آبزیان‌. ش‌ 4 (اردیبهشت‌ 1364). و همچنین‌ در: ماهنامه‌ سیر و سیاحت‌. سال‌ دوم‌. ش‌ 2 (اردیبهشت‌ 1368).

89. 12 - 13. «جغرافیای‌ تاریخی‌ کمره‌». ماهنامه‌ آینده‌. سال‌ دهم‌. ش‌ 10 و 11 (دی‌ و بهمن‌ 1363) و سال‌ دوازدهم‌، ش‌ 10 (دی‌1365) (دو مقاله‌).

90. 15. «تقویم‌ آب‌ و هوایی‌ در کمره‌». ماهنامه‌ چیستا، سال‌ چهارم‌. ش‌ 1 (شهریور 1365).

92. 16 و 17. «فرهنگ‌ یاری‌ در آبیاری‌». ماهنامه‌ جهاد. ش‌ 97 و 98 (فروردین‌ و خرداد 1366). (دو مقاله‌).

94. 18-19. «سده‌ سوزان‌ در ایلات‌ و عشایر سیرجان‌ و چند شهر پیرامون‌ آن‌». ماهنامه‌ فروهر، ش‌ 8 و 9 (دی‌ و بهمن‌ 1362).(دو مقاله‌).

96. 20 - 21. «کارگزاران‌ و سازمان‌های‌ سنتی‌ آبیاری‌ در ایران‌». ماهنامه‌ جهاد. ش‌ 107 و 108 (فروردین‌ و اردیبهشت‌ 1367).(دو مقاله‌). و همچنین‌ در: ماهنامه‌ آبزیان‌. ش‌ 4 و ش‌ 9 (1372).

97. 23. «حضور آب‌ در آئینه‌های‌ ایرانی‌». ماهنامه‌ آبزیان‌. ش‌ 3 (فروردین‌ 1364).

100. 24- 27. «یاریگری‌ها و تعاون‌های‌ سنتی‌ در زمینه‌ آب‌ و آبیاری‌ در ایران‌». ماهنامه‌ زیتون‌. ش‌ 37 و 44 و 45 (مرداد و اسفند1363 و فروردین‌ و اردیبهشت‌ 1364). وزارت‌ کشاورزی‌ (سه‌ مقاله‌).

101. 28. «محاسن‌ قنات‌ و راه‌های‌ سنتی‌ استفاده‌ زراعی‌ از آب‌های‌ زمستانه‌ چشمه‌ها و کاریزها». ماهنامه‌ جهاد. ش‌ 121 (مهر1368).

102. 29. «باران‌خواهی‌ در میان‌ عشایر سیرجان‌ و بافت‌ و بردسیر و میمند شهر بابک‌». ماهنامه‌ آینده‌. سال‌ یازدهم‌. ش‌ 1ـ3(فروردین‌ ـ خرداد 1364).

103. 30. «قنات‌ تمام‌ آفتابی‌ و گمانه‌ای‌ در چگونگی‌ آفرینش‌ کاریز در ایران‌». ماهنامه‌ آبزیان‌. ش‌ 5 (خرداد 1364).

105. 31- 32. «کبوترخانه‌های‌ کمره‌». ماهنامه‌ سنبله‌. ش‌ 17 و 18 (فروردین‌ و خرداد 1369) (دو مقاله‌).

106. 33. «ماشین‌های‌ آبی‌ و استفاده‌های‌ غیرزراعی‌ از آب‌های‌ زمستانه‌ چشمه‌ها و کاریزها». ماهنامه‌ جهاد. ش‌ 121 (مهرماه‌1368).

107. 34. «ابر، در گویش‌ عشایر و روستاییان‌ سیرجان‌ و بافت‌ و میمند شهر بابک‌». ماهنامه‌ فروهر. ش‌ 1 و 2 (فروردین‌ و اردیبهشت‌1366).

108. 35. «پیش‌بینی‌ آب‌ و هوا، در میان‌ عشایر و روستاییان‌ سیرجان‌ و بافت‌ و میمند شهر بابک‌». ماهنامه‌ چیستا. سال‌ سوم‌. ش‌ 8(اردیبهشت‌ 1365).

109. 36. «باد، در فرهنگ‌ و گویش‌ عشایر و روستاییان‌ سیرجان‌ و بافت‌ و میمند شهر بابک‌». ماهنامه‌ مفید. ش‌ 18 (آبان‌ 1366).

110. 37. «بند کهن‌ نیمه‌ور و تاسیسات‌ آبیاری‌ سنتی‌ آن‌». ماهنامه‌ آبزیان‌. ش‌ 8 (تیر 1370).

111. 38. «گیاهان‌ و درختان‌ مقدس‌ در فرهنگ‌ ایران‌». ماهنامه‌ آینده‌. سال‌ نوزدهم‌. ش‌ 3 و 4 (تیر ـ شهریور 1372).

112. 39. «نیمه‌ور و کشاورز نیمه‌ وری‌ که‌ می‌خواهد دنبه‌ها را از پشت‌ میش‌های‌ ایرانی‌ بردارد». سنبله‌. ش‌ 52 (شهریور 1372).

113. 41. «روی‌ آوری‌ به‌ کشاورزی‌ سنتی‌». ماهنامه‌ سنبله‌. ش‌ 63 (مرداد 1373).

114. 42. «زور و زر». ماهنامه‌ سنبله‌. ش‌ 64 (شهریور 1372).

115. 43. «شیوه‌های‌ توان‌بخشی‌ زمین‌... (انواع‌ کود دامی‌)». ماهنامه‌ سنبله‌. ش‌ 65 (آبان‌ 1373).

116. 44. شیوه‌های‌ توان‌ بخشی‌ زمین‌ در کشاورزی‌ سنتی‌». ماهنامه‌ سنبله‌. ش‌ 68 (بهمن‌ 1373).

117. 45. «تحلیلی‌ مردم‌شناختی‌ از نقش‌ و نگارهای‌ گلیمینه‌های‌ طایفة‌ کورکی‌». کتاب‌ ماه‌ هنر. ش‌ 1 (مهر 1377).

118. 46. "واره "، کتاب ماه علوم اجتماعی، شماره 6 (شهریور 1387).

119. 47. "بازتابیده یاریگری در زبان و ادب فارسی (مشارکت در فرهنگ ایرانی)"، کیهان فرهنگی، شماره 282 و 283 (فروردین و اردی بهشت 1389).

ج‌ ـ گفتگوها:

 

مصاحبه‌ها

ـ «مشارکت‌های‌ سنتی‌ زنان‌، الگویی‌ برای‌ گسترش‌ تعاونی‌ها». زن‌ روز، (ویژه‌ نامه‌)، شنبه‌ 13 آذر ماه‌ 1372، صص‌ 44 ـ 47.

ـ «کاشف‌ حقیقی‌ واکسیناسیون‌ کیست‌؟». نوآوران‌. ش‌ 37 (مرداد و شهریور 1368). سازمان‌ پژوهش‌های‌ علمی‌ و صنعتی‌ایران‌.

و به‌ نقل‌ از نوآوران‌ در:

تهران‌ تایمز. (ده‌ سپتامبر 1990). و:

روزنامه‌ رسالت‌، ش‌ 1062 (دوشنبه‌ شهریرو 1368).

ـ مسعود رضوی‌. «زندگی‌، هنر و پژوهش‌، (مصاحبه‌ درباره‌ دو کتاب‌ موزه‌هایی‌ در باد و فرهنگ‌ یاریگری‌ در ایران‌)»، نمایة‌پژوهش‌، ش‌ 2 (تابستان‌ 1376)، صص‌ 54ـ64.

ـ «با تبسم‌ و با رشته‌ای‌ نخ‌». کتاب‌ ماه‌ هنر. ش‌ 1 (مهر 1377). صص‌ 2ـ7.

ـ «چند پرسش‌ یک‌ دیدگاه‌ (گفتگو با دکتر مرتضی‌ فرهادی‌ مولف‌ کتاب‌ فرهنگ‌ یاریگری‌ در ایران‌». ماهنامه‌ تعاون‌، ش‌ 58(تیر ماه‌ 1375)، صص‌ 28 ـ 33.

ـ روشن‌ رحمانی‌. «حکومت‌ زنان‌ (گفتگو با دکتر فرهادی‌ مردم‌ شناس‌ ایرانی‌ و استاد فریدون‌ جنیدی‌)»، گاهنامة‌ مردم‌ گیا(گاهنامة‌ علمی‌ و عاموی‌ فرهنگ‌ مردم‌)، ش‌ 7 و 8 (1376 / 1997)، شهر دوشنبه‌ تاجیکستان‌، صص‌ 186 ـ 201.

ـ محمدعلی‌ آزادیخواه‌، «گمنام‌ و بی‌آوازه‌ با صد نام‌ و آوازه‌، گفتگوی‌ محمدعلی‌ آزادیخواه‌،...» هفته‌ نامة‌ نگارستان‌، سیرجان‌،ش‌ 252 (شنبه‌ 25 بهمن‌ 1382) و 253 (شنبه‌ 2 اسفند ماه‌ 1382).

 

 

میزگرد:

ـ علیرضا احمدخسروی‌. «دانش‌ها و فن‌آوری‌های‌ مردمی‌ در آیینه‌ علم‌ و تجربه‌ صاحب‌نظران‌»، نمایة‌ پژوهش‌، ش‌ 13 و 14(بهار و تابستان‌ 1379)، صص‌ 4 ـ 32.

ـ کیانوش‌ کیانی‌ هفت‌لنگ‌. «عشایر و هویت‌ ایرانی‌ (1)»، فصلنامة‌ مطالعات‌ ملی‌، ش‌ 17 (1383)، صص‌ 265 ـ 311.

ـ کیانوش‌ کیانی‌ هفت‌لنگ‌. «عشایر هویت‌ ایرانی‌ (2)»، فصلنامة‌ مطالعات‌ ملی‌، ش‌ 18 (1383)، صص‌ .

 

 

معرفی‌ و نقد کتابهای‌ منتشر شده‌:

1ـ نامة‌ کمره‌

ـ مهناز ملکی‌ معیری‌. «معرفی‌ کوتاهی‌ از نامة‌ کمره‌»، فصلنامة‌ علوم‌ اجتماعی‌، ش‌ 1 و 2 (پاییز و زمستان‌ 1370)، ص‌ 280.

ـ ایرج‌ افشار (استاد). معرفی‌ کتاب‌ نامة‌ کمره‌، ماهنامة‌ آینده‌، س‌ 17. ش‌ 9ـ12 (آذر تا اسفند 1370)، ص‌ 911.

ـ علی‌اکبر حسن‌زاده‌. «معرفی‌ کتاب‌ نامة‌ کمره‌»، فصلنامة‌ رشد علوم‌ اجتماعی‌، ش‌ 6 و 7 (زمستان‌ 1369 و بهار 1370)، ص‌78.

ـ یوسف‌ قریب‌ (دکتر). «کمره‌ یا خمین‌»، ماهنامة‌ سنبله‌، ش‌ 28 (تیر ماه‌ 1370)، ص‌67.

- "Buchدber (die region von) kamareh (Nہme - ye kamareh)"

Sepkbrum Iran (Bonn), Vol 3 (1991). PP. 128-129.

- A. Rounbakhshan "Nہme-ye kamare (Le livre de kamare),

IUQMAN.

ـ علیرضا قبادی‌ (دکتر). «فرهنگ‌ و جغرافیای‌ کمره‌»، کتاب‌ ماه‌ علوم‌ اجتماعی‌، ش‌ 56 و 57 (ویژه‌ انسان‌شناسی‌)، خرداد وتیر 1381.

2ـ فرهنگ‌ یاریگری‌ در ایران‌

ـ غلامرضا علیزاده‌ (دکتر). «از نگاه‌ دیگران‌»، قاصد، ش‌ 1 (آذر 1373)، ص‌ 7 (به‌ نقل‌ از روزنامه‌ ابرار 21 مهر 1373).

ـ عباس‌ عبدالله‌ گروسی‌. «معرفی‌ کتاب‌ فرهنگ‌ یاریگری‌ در ایران‌» ماهنامه‌ تعاون‌، ش‌ 41 (بهمن‌ 1373)، صص‌ 62 و 63.

ـ هیئت‌ تحریریه‌. «فرهنگ‌ یاریگری‌ در ایران‌»، ماهنامة‌ زیتون‌، ش‌ 125 (فروردین‌ و اردیبهشت‌ 1374)، صص‌ 50 و 51

ـ هیئت‌ تحریریه‌. «معرفی‌ کتاب‌ فرهنگ‌ یاریگری‌ در ایران‌»، ماهنامة‌ آبزیان‌، ش‌ 9 (اسفند 1373)، ص‌ 43.

ـ هیئت‌ تحریریه‌. یاریگری‌ در ایران‌»، ماهنامة‌ سنبله‌، ش‌ 68 (بهمن‌ 1373)، ص‌ 76.

ـ اسفندیار عباسی‌. «یاریگری‌ دانشگاه‌ و روستا، نگاهی‌ به‌ کتاب‌... فرهنگ‌ یاریگری‌ در ایران‌»، ماهنامه‌ سنبله‌، ش‌ 70(فروردین‌ و اردیبهشت‌ 1374، صص‌ 38ـ41).

ـ احمد حب‌ علی‌ موجانی‌. «نظر به‌ خویش‌»، نشر دانش‌، س‌ 15. ش‌ 1 و 2 (آذر و اسفند 1373)، صص‌ 31ـ33.

A. Rouhbakhshan. "Farhang-e yari-gari dar Iran / The Tradition of co-operation in Iran. LUQMAN.X1,1, Automne-hiver 1994-95. PP. 99-100.

ـ علیرضا حسینی‌ پاکدهی‌ (دکتر). «فرهنگ‌ یاریگری‌ در ایران‌...» فصلنامه‌ علوم‌ اجتماعی‌، ش‌ 7 و 8 (پاییز و زمستان‌ 1374).صص‌ 327ـ329.

ـ صادِق احمدیان‌. «معرفی‌ کتاب‌ فرهنگ‌ یاریگری‌ در ایران‌»، مجله‌ جهاد، س‌ 15، ش‌ 171 (بهمن‌ و اسفند ماه‌ 1373)،ص‌ 63.

ـ ایاز داراب‌پور. «موفقیت‌ یک‌ اثر، فرهنگ‌ یاریگری‌»، فصلنامة‌ تعاون‌ روستایی‌ و کشاورزی‌، دوره‌ جدید، ش‌ 4 و 5 (تابستان‌و پاییز 1374)، ص‌ 141 و 142.

ـ جواد صفی‌نژاد (استاد). «فرهنگ‌ یاریگری‌ در ایران‌»، نامة‌ انسان‌شناسی‌، ش‌ 2 (پاییز و زمستان‌ 1381).

3ـ موزه‌هایی‌ در باد

ـ ابراهیم‌ زارعی‌. «سیاحت‌ صخره‌های‌ سخن‌ گو...»، فصلنامة‌ راه‌ دانش‌، ش‌ 13 و 14 (بهار و تابستان‌ 1377)، صص‌ 331 ـ340. و همین‌ مقاله‌ در: کتاب‌ ماه‌ هنر، ش‌ 9 (خرداد 1378)، صص‌ 13ـ15.

ـ محمد رسول‌ دریا گشت‌. «معرفی‌ کتاب‌ موزه‌هایی‌ در باد»، کتاب‌ ماه‌ علوم‌ اجتماعی‌، س‌ 3 و ش‌ 2 (آذر ماه‌ 1378)، ص‌ 14.

ـ فریدون‌ آورزمانی‌. «نگرشی‌ کوتاه‌ بر موزه‌هایی‌ در باد»، نمایة‌ پژوهش‌، ش‌ 9 و 10 (بهار و تابستان‌ 1378)، صص‌ 100 ـ104.

ـ فریدون‌ آورزمانی‌. «نگذاریم‌ موزه‌هایی‌ در باد به‌ موزه‌هایی‌ بر باد بدل‌ شوند.» فصلنامة‌ کرمان‌، ش‌ 39 و 40 (زمستان‌ 1379و بهار 1380)، صص‌ 48 ـ 53.

ـ جلال‌الدین‌ رفیع‌فر (دکتر). «نقد و بررسی‌ کتاب‌ موزه‌هایی‌ در باد»، نامة‌ علوم‌ اجتماعی‌، ش‌ 15 (بهار و تابستان‌ 1379)،صص‌ 189 ـ 199.

ـ فریدون‌ آورزمانی‌. «پارینه‌تر ترانه‌ مکتوب‌ عصر کمانداری‌»، جهان‌ کتاب‌، ش‌ 99 و 100 (اردیبهشت‌ 1379)، صص‌ 24 ـ26.

ـ محمد لطیف‌کار. «موزه‌هایی‌ در باد و فراموشی‌»، چشمه‌، ش‌ 4 (تیرماه‌ 1384)، کرمان‌، موسسة‌ فرهنگی‌ مفرغ‌ کار، صص‌15ـ18.

4ـ موزه‌های‌ باز یافته‌

ـ ابراهیم‌ زارعی‌. «نقدی‌ بر کتاب‌ موزه‌های‌ بازیافته‌، بازخوانی‌ دانش‌ بومی‌ و فرهنگ‌ و ادبیات‌ عشایر کوچنده‌»، قسمت‌ اول‌خبرنامة‌ دانشگاه‌ علامة‌ طباطبایی‌، ش‌ 37 (آبان‌ ماه‌ 1379)، صص‌ 29 ـ 35. قسمت‌ دوم‌. ش‌ 38 (تیر ماه‌ 1380)، صص‌ 37 ـ43.

ـ اسفندیار عباسی‌. «شناخت‌شناسی‌ بومی‌، فرهنگ‌ یاریگری‌ با طبیعت‌»، نمایة‌ پژوهش‌، ش‌ 13 و 14 (بهار و تابستان‌1379)، صص‌ 160ـ165.

ـ علیرضا شاه‌حسینی‌. «معرفی‌ منابع‌ عشایری‌، موزه‌های‌ بازیافته‌»، فصلنامة‌ عشایری‌ ذخایر انقلاب‌، دوره‌ جدید، ش‌ 3 و 4(پاییز و زمستان‌ 1379)، صص‌ 231 ـ 233.

5ـ واره‌ (نوعی‌ تعاونی‌ سنتی‌ کهن‌ و زنانه‌ در ایران‌)

ـ رضا سرافرازی‌. «معرفی‌ کتاب‌ واره‌»، فصلنامة‌ راه‌ دانش‌، ش‌ 17 و 18 (بهار و تابستان‌ 1378)، صص‌ 339 ـ 342.

ـ ناهید مطیع‌ (دکتر). «نقد کتاب‌ واره‌ نوعی‌ تعاونی‌ سنتی‌ کهن‌ زنانه‌ در ایران‌»، فصلنامة‌ اقتصاد کشاورزی‌ و توسعه‌، ش‌ 37(بهار 1381)، صص‌ 303 ـ 308. و در: فصلنامة‌ علوم‌ اجتماعی‌، ش‌ 17 (بهار 1381)، صص‌ 155 ـ 160. و فصلنامة‌ راه‌دانش‌. ش‌ 19 و 20 (بهار و زمستان‌ 1378)، ص‌ 289 ـ 293.

ـ اسماعیل‌ رمضانی‌. «واره‌، پژوهشی‌ بی‌منت‌ باران‌»، جهان‌ کتاب‌، ش‌ 145 و 146، (اردیبهشت‌ 1381 ویژه‌ نمایشگاه‌ کتاب‌تهران‌)، «صص‌ 46 و 47 و در فصلنامة‌ راه‌ دانش‌، ش‌ 19 و 20، صص‌ 282 ـ 289.

ـ محمدرسول‌ دریاگشت‌. «واره‌، نوعی‌ تعاونی‌ سنتی‌ کهن‌ و زنانه‌ در ایران‌»، فرهنگ‌ مردم‌، سال‌ سوم‌، ش‌ 10 (1383).

6-کشتکاری و فرهنگ

-مرتضی سالمی قمصری."دانش بومی بهداشت خاک و توانبخشی زمین در ایران"نقدی بر کتاب کشتکاری و فرهنگ.فصلنامه علوم اجتماعی،شماره 40(بهار 87)صص139-117.

7- انسان شناسی یاری گری

 - سینا علی محمدی، "انسان‌شناسی یاریگری"، روزنامه جام جم ، شماره : یکشنبه 09 خرداد 1389. سایت :

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

 -زهرا غزنویان، "انسان‌شناسی یاریگری"، سایت انسان شناسی و فرهنگ:

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

 

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

  • Like 1
لینک به دیدگاه

دکتر محمود روح الامینی

 

03.JPG

دکتر محمود روح الامینی درمهرماه سال 1307 در کوهبنان کرمان متولد شد. خود درباره تولدش می گوید : «زمانى که من متولد شدم هنوز شناسنامه در زادگاهم نبود. اما در سال۱۳۱۰ شناسنامه (سجل احوال) وارد منطقه ما شد. قبل از آن که خیابانى در کوهنبان، که حالا شهر بزرگى است، کشیده شود، به آن ده مى گفتیم ومحل تولد من نیز همین ده کوهنبان است. روزگارى زلزله اى شدید منطقه را تکان دادو تخریب کرد» دکتر روح الامینی مطابق سنت آن زمان تحصیل را در مکتب خانه آغاز کرد، سپس تحصیلات خود را در مدرسه ایرانشهر کرمان که بانیانش زرتشتیان بوده اند ادامه داد. تحصیل در آن زمان هرگز امری سهل الوصول نبود،‏‏ چنانکه ابشان خود به یاد می آورد : ”چهار روز تمام با الاغ از ده مان طول کشید تا خود را به این مدرسه برسانم و براى ورود به کلاس ششم ابتدایى امتحان بدهم “

دکتر روح الامینی درباره دبیرستانی که در آن تحصیل می کرد،‏ می گوید : ” صبح نخستین روز که به دبیرستان رفتم، آمیرزا برزو در صحن مدرسه روبروى در ورودى ایستاده بود، دوباره خود را معرفى کردم. دستور داد نامم را در کلاس اول متوسطه (کلاس هفت) نوشتندو راهى کلاس شدم... آمیرزا برزو، در هندوستان، که در آن زمان در دست انگلیس ها بود تحصیل و کار کرده بود و نیز انجام خدمت سربازى ـ که در آن زمان «خدمت اجبارى » نامیده مى شد ـ باعث شده بود که وى با روحیه اى منضبط، صبح ها زودتر از همه بیاید و عصرها آخرین نفر باشد که مدرسه را ترک مى کند... از ویژگیهاى مدرسه ایرانشهر این بود که هفته اى سه روز، بعدازظهرها و برخى سالها ، هر روز ـ «آمیرزا برزو» به چوب مى آمد. به این معنى که به کلاسها مى آمد و کسانى که در یکى از درسها نمره کمتر از هفت گرفته بودند، به همان مقدار چوب به کف دستشان مى زد، این چوب خوردن و تنبیه، بیشتر جنبه نمادین داشت… “

دکتر روح الامینى تا کلاس سوم دوره متوسطه را در مدرسه ایرانشهر به تحصیل پرداخت و پس از آن به تنها دبیرستان کرمان رفت و تا کلاس پنجم متوسطه را در این دبیرستان به تحصیل پرداخت. آنگاه برای ادامه تحصیل در کلاس ششم در سال 1328 به دبیرستان دارالفنون تهران مهاجرت کرد.در آن دوره کلاسهای ششم دبیرستان تنها در آن دبیرستان برگزار می شد.

پس از پایان دوره دبیرستان، وی تحصیلات خود را در سال 1331 در دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران آغاز کرد و در سال 1334 موفق به اخذ لیسانس زبان و ادبیات فارسی گردید. وی در دوران تحصیل خود در این مقطع توانست از محضر اساتید بزرگی چون دکتر محمد محمدی، استاد پورداوود، دکتر صادق کیا، دکتر خطیبی، بدیع الزمان فروزانفر، دکتر محمد معین، پرویز ناتل خانلری ، احسان یار شاطر و عبدالعظیم قریب استفاده نماید.

 

 

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

  • Like 1
لینک به دیدگاه
دکتر مرتضی فرهادی

 

 

farhady.jpg

وای خدا هیچوقت کلاسهاشو یادم نمیره چه پوستی ازمون میکند:icon_pf (34):

میومد سر کلاس 10 نفر رو پای تخته ردیف میکرد که درس بپرسه.اونم چه سوالایی.مثلا میپرسید از خونتون تا اینجا چند نوع درخت تو خیابون دیدی؟یا پیرهنت چند تا دگمه داره:icon_pf (34):

دکتر محمود روح الامینی

 

03.JPG

خدا رحمتشون کنه چند روز پیش فوت کردن

  • Like 1
لینک به دیدگاه

اصغر کریمی

 

t89eir4zsmg9pz3qhp.jpeg

 

اصغر کریمی از انسان شناسان متخصص در زمینه فرهنگ ایرانی به خصوص ایل بختیاری است. وی در سال 1319 در زنجان دیده به جهان گشود. در دوران کودکی به تهران آمد و تحصیلات ابتدایی و متوسطه (در رشته ریاضی) را در این شهر در سال های ۱۳۲۶ تا ۱۳۳۸ گذراند. کریمى بعد از پایان تحصیلات دوره متوسطه از طرف اداره فرهنگ عامه سازمان هنرهاى زیباى کشور به عنوان گردآورنده فولکلور (فرهنگ عامه) در شهرها و روستاها و عشایر ایران ،مشغول به کار شد، او در طى این سال ها عضو گروه هاى پژوهشى در پژوهش هاى میدانى مردم شناسى در نقاط مختلف کشور بوده؛ نیز همراه با هوشنگ پورکریم (مردم شناس) عضو گروه مشترک پژوهشهاى مردم شناسى در ترکمن صحرا بوده است.

کریمی در طی سال های 1338 تا 1354 به تحقیق و پژوهش میدانی در نقاط مختلف ایران پرداخته و با بسیاری از مردم شناسان متخصص در زمینه ایران همکاری مستمر داشته و با گروه های مرتبط در این زمینه، به اکثر مناطق ایران سفرهای پژوهشی کرده است. وی بعد از سال ها فعالیت مستمر در حوزه فولکلور (فرهنگ عامه) تصمیم به ادامه تحصیل در رشته مورد علاقه اش( جامعه شناسی و انسان شناسی) گرفت و برای دسترسی به این مهم راهی فرانسه شد. او در فرانسه موفق به اخذ درجه لیسانس در رشته های جامعه شناسی و مردم شناسی از دانشگاه «اکس مارسی» شهر «اکس-آن-پروانس» در سال های ۱۳۵۴ تا ۱۳۶1 گردید. او دوره ی فوق لیسانس خود را نیز در رشته ی مردم شناسی در همین دانشگاه در سال های۱۳۵۴ تا ۱۳۵۷ به پایان رساند. کریمی در سال ۱۳۵۷ در دانشگاه «رنه دکارت سوربن» شهر پاریس به ادامه تحصیل در مقطع دکترا در رشته مردم شناسی پرداخت اما وی تحقیق و نگارش رساله ی دکترایش با عنوان « درباره نظام مالکیت ارضی در ایل بختیاری بر اساس بنچاق های موجود» به دلایلی، نیمه تمام رها کرد و به ایران بازگشت. پس از بازگشت به ایران، او در خلال سال های ۱۳۵۷ تا ۱۳۶۱ سرپرستی بخش تحقیقات ایلات و عشایر مرکز مردم شناسى ایران، زیر نظر وزارت علوم و آموزش عالی را عهده دار گردید. وی از سال1361 تا 1365 با پیوستن به سازمان میراث فرهنگی کشور به عنوان کارشناس بخش تحقیقات مردم شناسی ایلی و عشایری و روستایی مشغول به کار گردید. وی در یک دوره زمانی نیز مدیر برنامه ریزی موزه ها و نمایشگاه های سازمان میراث فرهنگی کشور شد و طرح تشکیل موزه های جدید در کشور و اجرای آنها را طی سه سال یعنی از سال 1370 تا 1373 پی گرفت. او در خلال این سال ها، مشاور علمی برنامه های مردم شناسی سازمان میراث فرهنگی و به مدت پنج سال نیز دبیر اجرایی کمیته ملی ایکوموس ایران، شورای بین المللی بناهها و محوطه های تاریخی بود.

اصغر کریمی از سال 1379 به بنیاد دایرة المعارف بزرگ اسلامی پیوست و به عنوان عضو هیأت علمی در این نهاد مشغول به فعالیت شد. کریمی از سال 1381 مدیر گروه جغرافیا در بنیاد دایرة المعارف اسلامی بوده است. مسؤلیتی که تا امروز ادامه دارد. اصغر کریمی در کنار مسؤلیت های اجرایی که تا کنون بر عهده داشته دو حوزه را توأمان دنبال کرده است، یکی ترجمه آثاری مرجع در زمینه کاری خویش و دیگری پژوهش های مردم نگاری. کریمی از سال 1351 عضو علمی مرکز ملی تحقیقات علمی فرانسه بوده و به عضویت جامعه مردم شناسان کشور فرانسه نیز در آمده است. او تحقیقات خود را در قالب مقالات ارزشمندی در نشریات تخصصی حوزه ی مردم شناسی به چاپ رسانده و همچنین در دانشنامه کاشان مدخل هایی نگاشته است.

وی همچنین عضو گروه مشترک پژوهش هاى مردم شناسى ایران و ایالات متحده آمریکا در ترکمن صحرا همراه با هوشنگ پورکریم و ویلیام آیرونز (مردم شناس آمریکایى) در سال ۱۳۴۷ ‎؛ عضو گروه مشترک پژوهش هاى مردم شناسى و موزه شناسى ایران و فرانسه در شهرستان هاى یزد و کرمان همراه با خانم دکتر ترزا باتستى، مردم شناس فرانسوى و رئیس دپارتمان ایران شناسى موزه انسان پاریس در سال ۱۳۴۸؛ کارشناس تحقیقات ایلى و عشایرى در مرکز مردم شناسى و فرهنگ عامه ایران (وزارت فرهنگ و هنر) در سال های ۱۳۴۸ تا ۱۳۵۰؛ عضو گروه مشترک پژوهش هاى مردم شناسى ایران و اتریش در ایلات کهکیلویه و بویراحمد همراه با دکتر لفلر مردم شناس اتریشى در سال ۱۳۴۹؛ عضو گروه مشترک پژوهش هاى مردم شناسى ایران و فرانسه در ایل بختیارى همراه با دکتر ژان پیر دیگار (مردم شناس فرانسوى) در سال۱۳۵۰؛ عضو گروه مشترک پژوهش هاى مردم شناسى ایران و فرانسه در گیلان و آذربایجان شرقى همراه با دکتر برومبرژه (مردم شناس فرانسوى)، دکتر بازن (جغرافیدان فرانسوى) و دکتر عسکرى ( انسان شناس ایرانى) در سال ۱۳۵۰؛ عضو علمى مرکز ملى تحقیقات علمى فرانسه از سال ۱۳۵۱؛ عضو جامعه مردم شناسان کشور فرانسه از سال ۱۳۵۲ ؛ سرپرست بخش تحقیقات ایلى و عشایرى مرکز مردم شناسى ایران( وزارت علوم و آموزش عالى) در سال های ۱۳۵۷ تا ۱۳۶۱؛ کارشناس مسئول تحقیقات ایلى و عشایرى (وزارت علوم و آموزش عالى) در سال های ۱۳۶۱تا ۱۳۶۵ ‎؛ پژوهشگر و مسئول تحقیقات مردم شناسى ایلى و عشایرى و روستایى (سازمان میراث فرهنگى کشور) در سال های ۱۳۶۵ تا ۱۳۷۰؛ مدیر برنامه ریزى موزه ها و نمایشگاه هاى سازمان میراث فرهنگى کشور؛ تهیه طرح تشکیل موزه هاى جدید در کشور و اجراى آنها در سال های ۱۳۷۰تا ۱۳۷۳ ؛ مشاور علمى برنامه هاى مردم شناسى در سال های ۱۳۷۳تا ۱۳۷۵ ؛ دبیر اجرایى کمیته ملى ایکوموس ایران ( شوراى بین المللى بناها و محوطه هاى تاریخى) در سال های ۱۳۷۶ تا ۱۳۸۱؛ عضو هیأت علمى بنیاد دایرة المعارف اسلامى از سال ۱۳۷۹تاکنون و مدیر گروه جغرافیا در بنیاد دایرة المعارف اسلامى از سال ۱۳۸۱تا کنون بوده است.

 

 

آثار وی درباره ایران :

کتاب:

کریمی‌، ‌اصغر، سفر به‌ دیار بختیار‌ی‌، تهر‌ان‌، فر‌هنگسر‌ا، ۱۳۶۸، [۲۲۸, ۱۶] ص‌

م‍ارس‍ل‌ ب‍ازن‌، ک‍ری‍س‍ت‍ی‍ان‌ ب‍رم‍ب‍رژه‌، ب‍ا ه‍م‍ک‍اری‌ اص‍غ‍ر ع‍س‍ک‍ری‌ و اص‍غ‍ر ک‍ری‍م‍ی، گ‍ی‍لان‌ و آذرب‍ای‍ج‍ان‌ ش‍رق‍ی‌: ن‍ق‍ش‍ه‌ه‍ا و اس‍ن‍اد م‍ردم‍ش‍ن‍اس‍ی‌، ‏ترجمه مظفرالدین فرشچیان، تهران، توس، 1365، 220 ص + 42 ص

 

 

مقاله:

صدیق‌، مصطفو‌ی‌؛ کریمی‌، ‌اصغر، سفالگر‌ی‌ در لالجین،‌ نشریه‌ ‌هنر و مردم، س‌ جدید،ش ۳۰، فروردین‌ ۱۳۴۴، ص ۱۰-۱۶

کریمی‌، ‌اصغر، د‌امد‌ار‌ی‌ در ‌ایل‌ بختیار‌ی‌، نشریه ‌هنر و مردم، دوره‌ و شماره‌: ۱۲۹ و ۱۳۰، تیر- مرد‌اد ۱۳۵۲ ، ص ۴۲-۵۵

کریمی‌، ‌اصغر، کهنک‌، نشریه‌ ‌هنر و مردم‌، دوره‌ و شماره ۸۵ ، ‌آبان‌ ۱۳۴۸، ص ۳۵-۴۴

کریمی‌، ‌اصغر، بازیها‌ی‌ کودکان‌ در روستا‌ی‌ کهنک، نشریه‌ ‌هنر و مردم‌، دوره‌ دو‌ازد‌هم‌،ش ۱۳۸، فروردین‌ ۱۳۵۳، ص۵۱-۵۶

کریمی‌، ‌اصغر، سی‌سخت‌ (ده‌ بزرگ‌)، نشریه‌ ‌هنر و مردم‌ ، ش 121 ، ‌آبان‌ ۱۳۵۱، ص ۷۹-۹۲

کریمی‌، ‌اصغر، "حساب‌ سیاق‌" یا "حساب‌ دینار‌ی‌"، نشریه‌ مردم‌شناسی‌ و فر‌هنگ‌ ‌عامه‌ ‌ایر‌ان‌، ش ۳ ، زمستان‌ ۱۳۵۶، ص ۹۱-۱۰۰

کریمی‌، ‌اصغر، و‌احد‌ها‌ی‌ ‌اند‌ازه‌گیر‌ی‌ در ‌ایل‌ بختیار‌ی‌ و حساب‌ سیاق، نشریه‌ مردم‌شناسی‌ و فر‌هنگ‌ ‌عامه‌ ‌ایر‌ان، ش ۱، تابستان‌ ۱۳۵۳، ص ۴۷-۵۷

پیر دیگار، ژ‌ان‌؛ کریمی‌، ‌اصغر، بررسی‌ توزیع‌ چند پدیده‌ فر‌هنگی‌ در منطقه‌ بختیار‌ی‌ (ز‌اگرس‌ مرکز‌ی‌)، ترجمه‌ ‌هوشنگ‌ پورکریم‌، ‌ نشریه‌ مردم‌شناسی‌ و فر‌هنگ‌ ‌عامه‌ ‌ایر‌ان‌، ش ۱، تابستان‌ ۱۳۵۳، ص ۱۰۲-۱۰۷

کریمی‌، ‌اصغر، نظام‌ مالکیت‌ ‌ارضی‌ در ‌ایل‌ بختیار‌ی، نشریه‌ ‌هنر و مردم‌، س‌ شانزد‌هم‌،ش ۱۸۹ و ۱۹۰، تیر - مرد‌اد ۱۳۵۷، ۶۷-۸۳

کریمی‌، ‌اصغر، نگا‌هی‌ به‌ زندگی‌ و ‌آد‌اب‌ و سنن‌ در ‌ایلات‌ ‌هفت‌ لنگ‌ و چهار لنگ‌، ‌نشریه‌ ‌هنر و مردم‌، دوره‌ جدید، ش۱۱۱، د‌ی‌ ۱۳۵۰، ص ۳۴-۴۷

کریمی‌، ‌اصغر، بختیار‌ی‌، د‌ایره‌‌المعارف‌ بزرگ‌ ‌اسلامی‌، ج‌ ۱۱، ص‌ ۴۸۷-۴۹۶

‏‏ ‏ ‏ک‍ری‍م‍ی‌، اص‍غ‍ر، ‏اک‍و م‍وزه‌ (م‍وزه‌ ان‍س‍ان‌ و ب‍وم‌)‏، م‍وزه‌ه‍ا، ش‌ ۱۵، ب‍ه‍ار ۱۳۷۴، ص‌ ۳۹ ـ ۴۷

‏ ‏ک‍ری‍م‍ی‌، اص‍غ‍ر، نظام مالکیت ارضی در ایل بختیاری، هنر و مردم، سال شانزدهم، ش 189-190 ، تیر و مرداد 1357، ص 67-83

 

 

 

ترجمه:

دیگار، ژ‌ان‌پیر، بختیار‌ی‌‌ها، زیر نفوذ ‌غرب‌، پذیرش‌ فر‌هنگ‌ ‌غرب‌ و فر‌هنگ‌زد‌ایی‌، ترجمه‌ ‌اصغر کریمی، ‌ایر‌ان‌ و ‌اقتباس‌‌ها‌ی‌ فر‌هنگی‌ شرق‌ ‌از مغرب‌ زمین‌، زیرنظر یان‌ ریشار، ترجمه‌ ‌ابو‌الحسن‌ سروقد مقدم‌. مشهد: ‌آستان‌ قدس‌ رضو‌ی‌، معاونت‌ فر‌هنگی‌، ۱۳۶۹: ۱۳۳-۱۴۹

د‌انجلیس، جانمایه‌ معمار‌ی‌ ‌هخامنشی‌ و یونانی‌ (در قرن‌‌ها‌ی‌ ششم‌ و پنجم‌ ق‌.م‌)، ترجمه‌ ‌اصغر کریمی‌، نشریه‌ ‌اثر، ش ۲۲ و ۲۳، ص ۱۳-۲۴

کالی‌ یر‌ی‌، پیر فر‌انسیسکو، سنگ‌ مسافت‌نما‌ی‌ یونانی‌ ‌از ناحیه‌ تخت‌ جمشید، ترجمه‌ ‌اصغر کریمی‌، نشریه‌ اثر، ش ۸ ۲، ۱۳۷۶، ص ۹۶-۱۲۲

ر. گیرشمن‌، چغاز نبیل‌ (دور - ‌اونتاش‌)، ترجمه‌ ‌اصغر کریمی‌، تهر‌ان‌، سازمان‌ میر‌اث‌ فر‌هنگی‌ کشور، ۱۳۷۳ – ۱۳۷۵، (4 جلد)

فونتن‌، پاتریس، قالی‌ ‌ایر‌ان‌، یا، با‌غ‌ ‌همیشه‌ بهار، ترجمه‌ ‌اصغر کریمی‌، تهر‌ان‌، معین، ۱۳۷۵، ۱۸۴ ص‌

‌هانگلوین‌، ‌آرمن‌، قالیها‌ی‌ ‌ایر‌انی‌: مو‌اد و ‌ابز‌ار، سو‌ابق‌ نقوش‌، شیوه‌‌ها‌ی‌ بافت، ترجمه‌ ‌اصغر کریمی‌، تهر‌ان، فر‌هنگسر‌ا‌ی‌ (یساولی‌)، ۱۳۷۵، ۱۰۴ ص‌

‌این‌ کتاب‌ ترجمه‌ بخشی‌ ‌از کتابیست‌ تحت‌ ‌عنو‌ان‌ ‎"Les tapis de l’Orient"‬

دسمه‌ گرگو‌ار، هلن؛ ‌ فونتن، پاتریس، ‌ار‌اک‌ و ‌همد‌ان‌: نقشه‌‌ها و ‌اسناد مردم‌ نگار‌ی، ترجمه‌ ‌اصغر کریمی‌، با ‌همکار‌ی‌ محمد ‌علی‌ ‌احمدیان ‌و ‌ابو‌القاسم‌ طا‌هر‌ی‌، مشهد، باز، ۱۳۷۰، ۱۱۷ص‌

گیرشمن‌، رومن‌، "سی‌یلک‌" کاشان‌ (کهنترین‌ زیستگاه‌ ‌انسان‌ در فلات‌ ‌ایر‌ان‌)، ترجمه‌ ‌اصغر کریمی‌، تهر‌ان‌، سازمان‌ میر‌اث‌ فر‌هنگی‌ کشور (پژو‌هشگاه‌)، ۱۳۷۸

دیگار، ژ‌ان‌ پیر، فنون‌ کوچ‌نشینان‌ بختیار‌ی‌، ترجمه‌ ‌اصغر کریمی‌، با ‌همکار‌ی‌ گروه‌ جغر‌افیا‌ی‌ بنیاد پژو‌هشها‌ی‌ ‌اسلامی، مشهد، آستان‌ قدس‌ رضو‌ی‌، 1366 ، ۳۱۰ ص‌

پاپلی‌ یزد‌ی‌، محمدحسین‌، کوچ‌نشینی‌ در شمال‌ خر‌اسان‌، مترجم‌ ‌اصغر کریمی، مشهد، ‌آستان‌ قدس‌ رضو‌ی‌، ۱۳۷۱، ۶۳۸ ص‌

فیلبرگ‌، کارل‌ گونار، ‌ایل‌ پاپی‌: کوچ‌نشینان‌ شمال‌ ‌غرب‌ ‌ایر‌ان‌، ترجمه‌ ‌اصغر کریمی‌، تهر‌ان، فر‌هنگسر‌ا، ۱۳۶۹، ۳۰۴ ص‌

گیرشمن‌، رومن‌، بیشاپور، ترجمه‌ ‌اصغر کریمی‌؛ تهر‌ان‌، سازمان‌ میر‌اث‌ فر‌هنگی‌ کشور (پژو‌هشگاه‌)، ۱۳۷۸(2 جلد)

گیرشمن‌، رومن‌، "سیلک‌" کاشان، ترجمه‌ ‌اصغر کریمی‌، تهر‌ان‌، سازمان‌ میر‌اث‌ فر‌هنگی‌ کشور (پژو‌هشگاه‌)، ۱۳۷۹

فونتن، پاتریس‌،‌ قالی‌ ‌ایر‌ان‌ یا با‌غ‌ ‌همیشه‌ بهار، ترجمه‌ ‌اصغر کریمی‌، نشریه‌ کتاب‌ ماه‌- ‌هنر، ش ۵۳ و ۵۴، بهمن‌ و ‌اسفند ۸۱، ص ۹

پ‍اپ‍ل‍ی‌ ی‍زدی‌، م‍ح‍م‍دح‍س‍ی‍ن‌، ‏ک‍وچ‌ن‍ش‍ی‍ن‍ی‌ در ش‍م‍ال‌ خ‍راس‍ان‌، ت‍رج‍مه‌ اص‍غ‍ر ک‍ری‍م‍ی‌، ‏م‍ش‍ه‍د، آس‍ت‍ان‌ ق‍دس‌ رض‍وی‌، ۱۳۷۱، ۶۳۸ ص‌

‏‏ دی‍گ‍ار، ژان‌ پ‍ی‌ی‍ر، ف‍ن‍ون‌ ک‍وچ‌ن‍ش‍ی‍ن‍ان‌ ب‍خ‍ت‍ی‍اری‌، ت‍رج‍م‍ه‌ اص‍غ‍ر ک‍ری‍م‍ی‌ ب‍ا ه‍م‍ک‍اری‌ گ‍روه‌ ج‍غ‍راف‍ی‍ای‌ ب‍ن‍ی‍اد پ‍ژوه‍ش‍ه‍ای‌ اس‍لام‍ی، م‍ش‍ه‍د، آس‍ت‍ان‌ ق‍دس‌ رض‍وی‌، ۱۳۶۶، ۳۱۰ ص‌

‏ ‏ ف‍ون‍ت‍ن ، پ‍ات‍ری‍س، ق‍ال‍ی‌ ای‍ران‌، ی‍ا، ب‍اغ‌ ه‍م‍ی‍ش‍ه‌ ب‍ه‍ار، ت‍رج‍م‍ه‌ اص‍غ‍ر ک‍ری‍م‍ی‌، ‏ت‍ه‍ران‌، م‍ع‍ی‍ن‌ان‍ج‍م‍ن‌ ای‍ران‍ش‍ن‍اس‍ی‌ ف‍ران‍س‍ه‌ در ای‍ران‌، ۱۳۷۵، ‏۱۸۴ ص‌

‏‏ س‌. ج‌. ف‍ی‍ل‍ب‍رگ‌، س‍ی‍اه‌ چ‍ادر: م‍س‍ک‍ن‌ ک‍وچ‌ن‍ش‍ی‍ن‍ان‌ و ن‍ی‍م‍ه‌ک‍وچ‌ن‍ش‍ی‍ن‍ان‌ ج‍ه‍ان‌ در پ‍وی‍ه‌ ت‍اری‍خ‌، ت‍رج‍م‍ه‌ اص‍غ‍ر ک‍ری‍م‍ی، ‏م‍ش‍ه‍د، آس‍ت‍ان‌ ق‍دس‌ رض‍وی‌، ۱۳۷۲، ‏۴۳۸ ص‌

ه‍ان‍گ‍ل‍دل‍ی‍ن‌، آرم‍ن‌، ‏ق‍ال‍ی‌ ج‍وش‍ق‍ان‌، اص‍غ‍ر ک‍ری‍م‍ی‌، ق‍ال‍ی‌ ای‍ران‌، ش‌ ۵۱، م‍ه‍ر و آب‍ان‌ ۱۳۸۲، ص‌ ۳۶ - ۳۷

ه‍ان‍گ‍ل‍دی‍ن‌، آرم‍ن‌، ‏ق‍ال‍ی‌ف‍ارس‌: ش‍ی‍راز ـ خ‍م‍س‍ه‌ ـ ق‍ش‍ق‍ای‍ی‌ ـ اف‍ش‍اری‌ ـ آب‍اده، اص‍غ‍ر ک‍ری‍م‍ی‌، ‏ق‍ال‍ی‌ ای‍ران‌، ش‌ ۵۲، آذر و دی‌ ۱۳۸۲، ص‌ ۲۵ ـ ۲۷

‏ه‍ان‍گ‍ل‍دی‍ن‌، آرم‍ن، ‏ق‍ال‍ی‌ ه‍ری‍س‌، گ‍راوان‌ و س‍راب، اص‍غ‍ر ک‍ری‍م‍ی‌، ‏ق‍ال‍ی‌ ای‍ران‌، ش‌ ۵۲، آذر و دی‌ ۱۳۸۲، ص‌ ۲۳ ـ ۲۴

‏ه‍ان‍گ‍ل‍دی‍ن‌، آرم‍ن، ق‍ال‍ی‍ه‍ای‌ ای‍ران‍ی‌: م‍واد و اب‍زار، س‍واب‍ق‌ ن‍ق‍وش‌، ش‍ی‍وه‌ه‍ای‌ ب‍اف‍ت‌، ت‍رج‍م‍ه‌ اص‍غ‍ر ک‍ری‍م‍ی‌، ت‍ه‍ران‌، ف‍ره‍ن‍گ‍س‍رای‌ (ی‍س‍اول‍ی‌)، ۱۳۷۵، ۱۰۴ ص

 

 

منبع زندگی نامه : در میان مردم : درباره اصغر کریمی، ‏ایران ، ۳۰ بهمن ۱۳۸۵،ص 11

لینک به دیدگاه
  • 1 ماه بعد...

دکتر نادر افشار نادری

 

دکتر نادر افشار نادری در سال 1305 در مشهد به دنیا آمد. پدرش اسماعیل میرزا با شش پشت از نوادگان نادرشاه افشار بود. خانواده میرزا اسماعیل هشت فرزند داشت که«نادر» کوچکترین این فرزندان به شمار می رفت. نادر برادری به نام «داوود میرزا» داشت. این دو، شش خواهر نیز داشتند. نادر تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در مشهد به پایان برد. برای تحصیل دانشگاهی به تهران آمد و در حین تحصیل رشته فلسفه وعلوم تربیتی در دانشگاه تهران، در وزارت فرهنگ آن روز ( وزارت آموزش وپرورش فعلی ) به تدریس می پرداخت. در سال 1337 موفق به اخذ درجه لیسانس گردید و تحصیلات خود را در رشته جامعه شناسی در مؤسسة مطالعات وتحقیقات اجتماعی‌دانشگاه تهران ادامه داد و در سال 1339 مدرک کارشناسی ارشد خود را دریافت کرد. آنگاه برای تحصیلات تکمیلی راهی کشور فرانسه شد. در فرانسه وی به تحصیل رشتة مردم‌شناسی‌پرداخت و در سال 1343 مدرک دکترای خود را در این رشته دریافت کرد. پس از بازگشت به ایران، در سال 1344 و با موافقت دکتر غلامحسین صدیقی، به تدریس«‌ مردم‌شناسی نظری‌« مشغول شد. دکتر افشار نادری همواره پژوهش را با تدریس ترکیب کرده بود. وی با گروه‌های تحقیقاتی مؤسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی همکاری می کرد، تا سرانجام، با سه محقق دیگر یعنی جواد صفی‌نژاد، هوشنگ کشاورز صدر و حسن پارسا، گروه عشایری ‌را از درون گروه روستایی/ عشایری موسسه مطالعات اجتماعی جدا کرد و به آن استقلال بخشید وسرپرستی آن را به عهده گرفت.

وی در این جایگاه سفرهای پژوهشی بسیاری را انجام داد و بسیاری از نقاط ایران از قزوین ‌به ‌ترکمن صحرا، از کهگیلویه وبویراحمد به کوشک و باشت وبابوئی، از عشایرنشین شاهسون به ایل بهمئی‌را مورد بررسی قرار داد. انگیزه تحقیق او در کهگیلویه، مقاله دکتر علی بلوکباشی درباره ایل بهمئی بود. از سفرهای پژوهشی دکتر افشار نادری به این موارد می توان اشاره کرد : سفربه باقرآباد قزوین، منطقة دشتابی بوئین زهرا در بهمن1344 ( نتایج این تحقیق منتشرنشده است )، اولین سفرعشایری پژوهش‌گران گروه عشایری به سرپرستی او در تیرومرداد1345. دراین سفر 25 روزه ابتدا سراسرمنطقه ترکمن صحرا تا نوارمرزی ایران و شوروی(سابق) مورد بررسی پژوهشی عشایری قرارگرفت.پس از پایان این سفرقلمروعشایرنشین شاهسون مورد بررسی پژوهشی قرارگرفته، سراسر منطقه، دره‌ها و کوهستان‌های عشایرنشین تا ابه ‌حاتم ‌بک و فرزندانش (سرپرست‌‌بزرگ‌شاهسون‌ها) مورد مطالعه قرار گرفت( نتایج این تحقیق نیز منتشرنگردیده است)، سفر مقدماتی پژوهشی به کهگیلویه وبویراحمد (شش روز در زمستان1345:)، گروه ‌پژوهشی ‌عشایری در این سفر، ‌بررسی مقدماتی در شش ایل منطقه را آغاز نموده و گزارشی در این مورد به سازمان عمران منطقه‌ای کهگیلویه وبویر احمد ارسال داشت، ضمن معرفی و به دست دادن شناختی از شیوة زیست کوچندگی عشایر، ضرورت مطالعه طرح جامع یکساله را متذکر گردید.(پیشگفتار+108 صفحه، این تحقیق نیز به ورت عمومی انتشار نیافت. ) طرح بررسی ایلات ایران : در این طرح ‌پژوهشی 12 نفر پژوهشگر مرد و زن در سراسر ماههای سال 1346 ‌به ‌سرپرستی ‌نادر افشارنادری به صورت پراکنده ‌در ایل‌های ‌مختلف مطالعه کردند. در این ‌پژوهش ‌نتیجه نهائی، ، به صورت تکثیری به این شرح زیردر سال 1347 منتشرگردید : 1 ـ چرام، ده شیخ حسین: شهریور1347، مهندس عزیزرخش خورشید. (مقدمه+101 ص.) 2 ـ سی سخت بویراحمدسفلی، شهریور1347، جوادصفی نژاد.( مقدمه +118ص.) 3 ـ باشت و بابوئی، شهریور1347، حسن پارسا.(93 ص.) 4 ـ کوشک دشمن زیاری، شهریور1347 ، هوشنگ کشاورز.( 100 ص.) 5 ـ یاسوج بویراحمدعلیا، شهریور1347 ، علی اکبرقدیری. 109( ص.) 6 ـ سوق طیبی شهریور1347 ، جواد صفی نژاد، هوشنگ کشاورز، نادرافشارنادری.(58 ص.) 7 ـ مونوگرافی ایل بهمئی شهریور1347 ، نادرافشارنادری.(ُنه +182 ص.) 8 ـ جمعیت وشناسنامة ایلات کهگیلویه شهریور1347 ، کارگروهی.( بیست وهفت +460 ص.) 9 ـ اطلس ایلات کهگیلویه شهریور1347، جوادصفی نژاد.( هفت +223 ص.) تمام مجلدات با نقشه های منطقه‌ای و محلی و نیز نمودارهایی همراه است .وی به عنوان یکی از متخصصان کوچ عشایر، از صاحب نظران اسکان عشایر به شمار می رفت.

 

 

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

لینک به دیدگاه
  • 3 هفته بعد...

دکتر على بلوکباشى

 

 

دکتر على بلوکباشى در سال ۱۳۱۴ به دنیا آمد. تحصیلات آغازین خود را در تهران به پایان برد و به زودی به دانش و پزوهش علاقه مند شد. ایشان درباره علاقه مندی خود به نویسندگی و پژوهش می گوید : « در سالهاى ابتدایى دوران دبستان جزوه بینوایان که هفته به هفته چاپ مى شد را با پول توجیبى که هر هفته مى گرفتم، مى خریدم و بااشتیاق تمام مى خواندم و هر هفته منتظر مى ماندم تا جزوه بعدى بیاید تا ادامه داستان را بخوانم. پشت هر کدام از این جزوات جلدى بود که خواننده ها نظرشان را بنویسند و براى ناشر بفرستند و من در یکى از این جزوات احساس خودم را از داستان نوشتم و براى [ موسسه] انتشاراتى معرفت فرستادم و آنها این نوشته مرا چاپ کردند و چاپ این نوشته از من، آن هم در سنین ده-دوازده سالگى باعث شد که دلبسته نوشتن شوم .... تا اینکه نوبت دبیرستان شد و من دیپلم طبیعى آن زمان را گرفتم. ولى عاشق ادبیات بودم و على رغم اینکه مى توانستم در دانشگاه رشته پزشکى را دنبال کنم، رفتم به آموزشگاه شبانه خزاعلى و دیپلم ادبى گرفتم» .

به نظر می رسد که دکتر محجوب، معلم ادبیات آن دبیرستان استعداد پژوهش را در وی کشف می کند و گامی عملی در پرورش این استعداد بر می دارد : «براى کلاس شادروان محجوب قصه اى نوشتم به نام«گربه سفیده» که محتوایش زندگى فرهنگى مردم یک خانواده سنتى و رابطه بین عروس و مادرشوهر را نشان مى داد. داستان را وقتى که در کلاس خواندم دکتر محجوب خیلى از آن استقبال کرد. گفت این داستان همه چیز دارد. از ساخت و پرداخت بگیر تا بن مایه و هر آنچه که یک داستان خوب لازم دارد را در خود دارد و باید این داستان را چاپ کنم.» این داستان کوتاه بعدها در مجله پیام نوین به چاپ رسید.پس از پایان دبیرستان، وی وارد دانشکده ادبیات دانشگاه تهران می شود و در سال ۱۳۴۱ در رشته ادبیات با مدرک لیسانس فارغ التحصیل مى گردد. اولین بارقه های پژوهش انسان شناختی از همین زمان در وی ایجاد می شود و او نیز به خوبی این انگیزه و استعداد را پرورش می دهد : «از همان دوران شروع کردم به تحقیق درباره مردم و فرهنگ مردم. همان زمان هم به استخدام اداره کل هنرهاى زیباى کشور در آمدم و در موزه مردم شناسى مشغول به کار شدم. پس از تشکیل اداره فرهنگ عامه مرا به آنجا فرستادند و اداره فرهنگ عامه را آنجا بنا نهادم و تمام آثار مکتوبى که درباره فرهنگ عامه مردم داشتیم را شروع به شناسایى و جمع آورى و بایگانى کردم» . اکنون تحقیق مردم شناسانه به تلاش علمی غالب او تبدیل می شود و او تحقیق بر روى اقوام ایرانى را آغاز مى کند و پس از چند سال پژوهش و سفر و مطالعه، مصمم به ادامه تحصیل در آلمان می گردد.

لینک به دیدگاه
  • 2 هفته بعد...

دکتر ناصر تکمیل همایون

 

دکتر ناصر تکمیل همایون در سال 1315 در قزوین متولد شد. وی در دو رشته تاریخ و جامعه شناسی در سال‌های 1351 و 1356 موفق به اخذ درجه دکترا از دانشگاه پاریس (سوربن) شد. دکتر تکمیل همایون استاد و عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی است. وی علاوه بر موقعیت دانشگاهی، سرپرستی بخش «فرهنگ و تاریخ» در موسسه تحقیقی - انتشاراتی «دفتر پژوهشهای فرهنگی» را بر عهده دارد. وی در این موسسه به طور ویژه اشراف علمی انتشار مجموعه کتابهایی موجز و دقیق درباره ابعاد گوناگون تاریخ و فرهنگ را برعهده گرفته است. این مجموعه کتابها که با عنوان عمومی « از ایران چه می دانم؟» منتشر می شوند، اغلب در حدود 100 صفحه حجم دارند و در قطع خشتی به چاپ می رسند. دکتر تکمیل همایون تاکنون بیش از ده عنوان کتاب از این مجموعه را به نگارش درآورده است. تاکنون حدود 75 مجلد از این مجموعه به چاپ رسیده و بیش از ده مجلد دیگر نیز در شرف انتشار است. این مجموعه کتابها، از آنجا که توسط متخصصین هر موضوع به نگارش درآمده و اشراف علمی دقیقی بر آنها واقع شده، مورد اقبال و استقبال فراوان مخاطبان قرار گرفته است.

دکتر تکمیل همایون علاوه بر پژوهش و تالیف، سالها به تدریس تاریخ و علوم اجتماعی در برخی دانشگاهها و خصوصا پژوهشگاه علوم انسانی مشغول بوده، به نحوی که هم اکنون مقام دانشگاهی استادی رادر اختیار دارد.

لینک به دیدگاه
  • 4 هفته بعد...

دکتر ثریا تریماینه

 

 

دکتر ثریا تریمین(شیبانی) (Soraya Tremayne) از انسان شناسان متخصص ایران به شمار می رود که خود تباری ایرانی . درباره تحلیل اجتماعی و توسعه، هویت اجتماعی و توسعه، تغذیه و قومیت،‌ باروری، تولید مثل و جنسیت به تحقیق می پردازد.

خانم شیبانی درسال 1970 در نیجریه، از سال 1975 تا 1978 در رومانی، از سال 1984 تا 1988 در مالزی و از سال 1991 تا 1993 در هونگ کنگ به تحقیق درباره مسائل فوق پرداخته است. او همچنین هر سال حداقل یکبار به ایران سفر کرده و درباره ابعاد گوناگون اجتماعی و فرهنگی تولیدمثل انسانی و نیز درباره جوانان به تحقیق پرداخته است. وی پروژه های متعددی را در زمینه تحلیل اجتماعی و توسعه برای سازمان ملل متحد، دولتها و سازمانهای غیردولتی انجام داده است.

دکتر شیبانی در حال حاضر ریاست گروه مطالعات باروری و تولید مثل (Fertility and Reproduction Studies Group) را در موسسه انسان شناسی اجتماعی و فرهنگیِ دانشگاه آکسفورد بر عهده دارد. وی علاوه بر فارسی که زبان مادری اوست، به زبان انگلیسی و فرانسه مسلط است و تاحدی نیز زبان رومانیایی آشنایی دارد.

 

 

 

آثار او درباره ایران :

و دوقلوها هرگز همدیگر را نخواهند دید : سیاستهای سلامت باروری جمهوری اسلامی ایران

Tremayne, S. (2004). 'And never the twain shall meet: the reproductive health policies of the Islamic Republic of Iran' in Unnithan.M (ed) Reproductive change, agency and the State: cultural transformations in childbearing. Berghahn.

مدرنیته و ازدواج زودرس در ایران : نگاهی از درون

Tremayne, S. (2006). Modernity and early marriage in Iran: a view from within Journal of Middle East women studies. 2:1 pp 65-94.

تغییر و « چهره» در ایران مدرن

Tremayne, S. (2006). Change and 'face' in modern Iran [in thematic issue 'Everyday life in the Middle East'] Anthropology of the Middle East. 1:1 pp 25-41

لینک به دیدگاه
  • 1 ماه بعد...

دکتر شهلا حائری

 

دکتر شهلا حائری ( Shahla Haeri ) استاد انسان شناسی فرهنگی در دانشگاه بوستون آمریکا و مدیر برنامه مطالعات زنان در این دانشگاه است و به طور وسیعی درباره دین، حقوق و پویایی های هویت جنسی در جهان نگاشته است. وی پژوهشهای انسان شناختی خود را در ایران، هند و پاکستان به انجام رسانده و در سال 1985 – 1986 در مرکز مطالعات خاورمیانه دانشگاه هاروارد، در سال 1986-1987 در مرکز پمبروک برای تدریس و تحقیق درباره زنان، در سال 1987-1988 در شورای پژوهش علوم اجتماعی و در سال 1996 در کالج سنت آنتونی در دانشگاه آکسفورد به پژوهش پرداخته است.

 

 

آثار او درباره ایران

کتابها :

قانون شهوت : ازدواج موقت، متعه، در ایران

Law of Desire: Temporary Marriage, Mut’a, in Iran (1989, 1993)

جنسیت نیمه خودآگاه در سینمای ایران

Haeri, shahla, 2001 "Subliminal *** in Iranian Cinema." Anthropology News, March.

بنیادگرایی و حقوق زنان در ایران و پاکستان

Haeri, shahla, 1996 "Fundamentalism & Women's Rights in Iran & Pakistan," (in Persian), Iran Nameh, Vol.XIV, No.1, Winter.

ازدواج موقت و دولت در ایران : مباحثه ای اسلامی درباره جنسیت زنانه

Haeri, shahla, 1992 "Temporary Marriage and the State in Iran: An Islamic Discourse on Female ***uality," Social Research: An International Quarterly of the Social Sciences, Vol.59, No.1, Spring, pp.201-23

تاریخجه ای از انسان شناسی زنان در ایران

Haeri, shahla, 1991 “A Brief History of Anthropology of Women in Iran,” in The Second Proceedings for Iranian Women Studies Foundation, 2: 46-68, Summer.

طلاق درایران معاصر : حق ویژه مرد در اراده شخصی

Haeri, shahla, 1990 "Divorce in Contemporary Iran: A Male Prerogative in Self-Will," Islamic Family Law. Eds. C. Mallat and J. Connors. London: Graham and Trotman, pp.55-67.

نهاد ازدواج موقت ( متعه ) در ایران :‌ چشم اندازی رسمی و تاریخی

Haeri, shahla, 1983 "The Institution of Mut'a Marriage in Iran: A Formal and Historical Perspective," Women and Revolution in Iran. Ed. G. Nashat, Westview Press, pp.231-51.

زنان، قانون و تغییر اجتماعی در ایران

Haeri, shahla, 1980 "Women, Law and Social Change in Iran," Women in Contemporary Muslim Societies. Ed. J.I. Smith, Lewisburg: Bucknell University Press, pp.209-234.

و نیز فیلم مستند « خانم رئیس جمهور : زنان و رهبری سیاسی در ایران» که درباره شش زن کاندیدای ریاست جمهوری سال 2001 در 46 دقیقه تهیه شده است.

  • Like 2
لینک به دیدگاه
  • 2 سال بعد...

مرتضی کُتُبی

 

دکتر مرتضی کتبی در روز دوم آذر ماه سال 1311 هجری شمسی در تهران متولد شد. تحصیلات ابتدایی را در تهران آغاز کرد و در سال 1324 توانست تصدیق ششم ابتدایی را از دبستان بَدِر اخذ نماید. شش سال بعد، در سال 1330 دیپلم طبیعی خود را از دبیرستان دارالفنون دریافت داشت. آنگاه وارد دانشگاه شد و تحصیل در رشته زبان‌های خارجی (فرانسه- انگلیسی) را در دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران آغاز کرد و در سال 1335 توانست در این رشته لیسانس بگیرد.

پایان نامه او در این مقطع ترجمه « جنگ تروا به وقوع نخواهد پیوست» (La guerre de Troie n'aura pas lieu)، اثر ژان ژیرودو بود . در همان سال گواهینامه علوم تربیتی و ورزش را از دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران و دانشسرای عالی دریافت کرد. وی از سال 1335 تا 1337 به عنوان دبیر زبان‌های فرانسه و انگلیسی در دبیرستان‌های شهرستان آمل به خدمت پرداخت. از آن پس به هدف تکمیل تحصیلات به فرانسه سفر کرد و در دانشکده ادبیات دانشگاه پاریس (سوربن) به تحصیل روان‌شناسی پرداخت و در سال 1339 از این رشته لیسانس گرفت. (گواهینامه‌های روان‌شناسی عمومی، روان‌شناسی کودک و نوجوان، تعلیم و تربیت، روان‌شناسی اجتماعی)، او تحصیل در فرانسه را در مقاطع بالاتر ادامه داد تا اینکه در سال 1341 موفق به اخذ درجه دکتری دانشگاهی در رشته ادبیات فرانسه با عالی‌ترین درجه (Très honorable)، از دانشکده ادبیات دانشگاه پاریس (سوربن) گردید. پایان نامه ایشان در مقطع دکترا « بورژوازی قبل از جنگ فرانسه در خانواده تیبو، اثر رُژه مارتن دوگار: مطالعه روان‌شناختی و جامعه شناختی» (La Bourgeoisie française d'avant-guerre, dans les Thibault de Roger Martin du Gard,(étude psychologique et sociologique) نام داشت که در سال 1341 (1962) در 250 صفحه، به زبان فرانسه ارائه شد. دکتر کتبی پس از بازگشت به ایران در سالهای 1342 تا 1343 به عنوان دبیر زبان های فرانسه و انگلیسی در دبیرستان های شهرستان ساری به تدریس مشغول گردید. در همان سالها به عنوان گوینده اخبار به زبان فرانسه در رادیو ایران به فعالیت می پرداخت. از سال 1343 تا 1347 به عنوان دبیر زبان فرانسه در دبیرستان البرز تهران (در چارچوب طرح احیای زبان فرانسه، انستیتوی فرانسه در ایران) به کار مشغول شد. همچنان که از سال 1346 تا 1347 به دعوت دکتر غلامحسین صدیقی، ریاست موسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی، به عنوان استاد مدعو جهت تدریس نظریه‌ها در روان شناسی اجتماعی در مقطع کارشناسی ارشد دعوت شد. دکتر کتبی در بهمن/ اسفند 1346 به کارآموزی در مؤسسه فرانسوی افکار عمومی (I.F.O.P.)، پاریس (شعبه گالوپ در ایالات متحده امریکا) و نیز سازمان رادیو، تلویزیون فرانسه (O.R.T.F.) پرداخت. از همان سال ایشان به عنوان استادیار روان‌شناسی اجتماعی در دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران به تدریس مشغول شد. از سال 1349 به هدف تهیه دکترای دولتی برای فرصت مطالعاتی به کشور فرانسه سفر کرد و تا سال 1953 در آنجا به تحقیق مشغول بود. در سال 1351- 1352 نیز در مرکز مطالعات عالی آسیا و آفریقای جدید (C.H.E.A.M) پاریس به کارآموزی پرداخت. نهایتا در سال 1353 در رشته روان‌شناسی اجتماعی، دکتری دولتی (اِتا) با عالی ترین درجه (Très honorable)، را از دانشگاه رنه دکارت، پاریس 5 دریافت نمود. پایان نامه او در این مقطع « مسائل و گرایش‌های داوطلبان ورود به دانشگاه در کشورهای در راه «توسعه»: مورد ایران» ((Problèmes et attitudes des étudiants entrant à l'université dans les pays en voie de développement ( le cas de l'Iran). نام داشت که به زبان فرانسه تکثیر گردید. وی پس از بازگشت به ایران فعالیتهای آموزشی سنگینی را آغاز کرد و از آن سال ( 1353) تا سال 1374 با درجه دانشیاری روان‌شناسی اجتماعی در دانشکده علوم اجتماعی و تعاون دانشگاه تهران به تدریس مشغول گردید. ایشان در سال 1374 به درجه استادی رسید. پایان تدریس رسمی ایشان در دانشگاه تهران به سال 1381 باز می گردد که در 5 بهمن ماه آن سال ایشان به صورت رسمی از دانشگاه تهران باز نشسته شد. اما تا کنون به تدریس در دانشگاه های دیگر اشتغال دارد. وی همچنین در سالهای 1357 تا 1360 در خبرگزاری فرانسه (A.F.P.) پاریس و تهران به کار مشغول بود. کارنامه آموزشی دکتر کتبی بسیار پربار است. در طول بیش از سه دهه ایشان در مقاطع مختلف تحصیلی، از دبیرستان تا مقطع دکترای دانشگاهی به تدریس و آموزش پرداخت. او در دبیرستان‌های البرز تهران، و دبیرستان های استان مازندران (آمل و ساری) زبان‌های فرانسه و انگلیسی را تدریس کرد و در دانشگاه‌های تهران، هنرِ فارابی، شهید بهشتی (ملی سابق)، علامه طباطبایی، تربیت معلم، تربیت مدرس، شاهد، آزاد اسلامی، امام خمینی (قم)، مدرسه عالی بیهقی (یونیسف)، مدرسه عالی شمیران، مدرسه عالی آموزشیاری (سازمان بهزیستی کشور) به تدریس روان‌شناسی اجتماعی (عمومی و کاربردی)، بررسی افکار عمومی، پویایی گروهی، بهداشت روانی، مقدمات روان‌شناسی، جامعه شناسی خانواده، جامعه‌شناسی ادبیات، انگیزه و رفتار در مسائل جمعیتی، روش‌های تحقیق در علوم اجتماعی، تکنیک‌های خاص تحقیق در علوم اجتماعی، ترجمه متون علوم انسانی و اجتماعی به فرانسه و به فارسی، ترجمه متون نظم و نثر به فرانسه و به فارسی، نامه نگاری، واژه شناسی در مقطع کارشناسی، نظریه ها در علوم اجتماعی،نظریه‌ها در روان‌شناسی اجتماعی، امور فرهنگی، کارگاه ترجمه، ترجمه متون علمی و فنی، آیین نگارش و اصول ویرایش، ساختارهای دستوری زبان فرانسه در مقطع کارشناسی ارشد و سمینار تحقیقات اجتماعی در ایران در مقطع دکترا پرداخت. وی در دوره زمانی میان سالهای 1359 – 1370 به عنوان استاد مدعو در برخی از دانشگاه های خارجی به تدریس پرداخت که از آن جمله می توان به استاد مدعو تاریخ و تمدن ایران معاصر در مؤسسه ملی السنه و تمدن‌های شرقی (INALCO)، دانشگاه پاریس III (سوربن جدید)، M.I.153، استاد مدعو جامعه‌شناسی ایران معاصر در دانشگاه پاریس (III سوربن جدید) UER Orient، استاد مدعو تاریخ ایران معاصر در دانشگاه پاریس X، نانتر (Nanterre، استاد مدعو و مدیر بخش پایان نامه‌های مؤسسه عالی مدیریت (Inst.Sup.de Gestion)، پاریس اشاره کرد. در طی این سالها دکتر کتبی مسئولیت های علمی بسیاری را نیز بر عهده داشته است که از آن جمله می توان به وابسته پژوهشی در بخش جامعه شناسی، مؤسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه تهران ( 1342-1346)، مؤسس و مدیر بخش روان‌شناسی اجتماعی، مؤسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه تهران (1346-1349)، مدیر بخش سنجش افکار تلویزیون ملی ایران (1347-1348)، عضو هیأت موسس رشته روان‌شناسی اجتماعی (کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری، موافقت شورایعالی برنامه ریزی وزارت فرهنگ و آموزش عالی (14/10/1376)، مدیرمؤسسه مطالعات وتحقیقات اجتماعی،دانشکده علوم اجتماعی وتعاون، دانشگاه تهران( که از آن کناره گیری نمود)، عضو شورایعالی پژوهش دانشگاه تهران (1355-1357)، عضو شورای پژوهشی گروه جامعه شناسی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران (1378-1381) اشاره کرد. دکتر کتبی تا به امروز در انجام طرح‌های پژوهشی بسیاری دخیل بوده که از آن جمله می توان به این موارد اشاره کرد : دستیاری پژوهش در طرح شرایط روانی – اجتماعی کار صنعتی در ایران (یونسکو)، دستیاری پژوهش در طرح بررسی ساختار اجتماعی بافت قالی در ایران (شرکت فرش ایران)، دستیاری پژوهش در طرح خانواده و بستگی‌های خانوادگی در ایران، وابسته پژوهش در طرح بررسی وضع جنسی، باروری و مرگ و میر در سه منطقه تربت حیدریه، شهسوار و تهران، مدیر پژوهش در طرح گرایش‌ها و مسائل داوطلبان ورود به دانشگاه (وزارت علوم و آموزش عالی)، مدیر پژوهش در طرح واکنش کودکان 7 تا 12 ساله به پیام‌های دریافتی از خانواده، مدرسه و تلویزیون (وزارت فرهنگ و هنر)، مدیر پژوهش در طرح جایگاه دروغ و الگوهای رفتاری آن در روابط اجتماعی ما (دانشگاه تهران)، مدیر طرح بررسی عوامل کمی و کیفی فقر ترجمه در کشور نسبت به نیازهای عظیم توسعه، مصوب وزارت فرهنگ و آموزش عالی ( این طرح تحقیقاتی به دلیل فقر بودجه معوق ماند.) دکتر کتبی تا به امروز در انجمن های علمی بسیاری عضویت داشته که از آن میان می توان به عضویت در هیأت رئیسه انجمن علوم اجتماعی به ریاست دکتر غلامحسین صدیقی (1341)، انجمن جهانی جامعه شناسی (1345)، انجمن بین المللی روان شناسی (1355)، سمپوزیوم بین المللی انجمن‌های ملی اولیاء و مربیان (1354)، انجمن جمعیت شناسی ایران (1372)، انجمن جامعه شناسی ایران (1378)، انجمن انسان شناسی ایران (1381)، انجمن روانشناسی اجتماعی ایران (1383-1385) اشاره نمود. ایشان همچنین در سال 1376 انجمن فارغ التحصیلان علوم اجتماعی ایران را تاسیس کرد و به عنوان اولین رئیس آن انجمن به فعالیت پرداخت. نیز جزء موسسین انجمن روان شناسی اجتماعی ایران به شمار می رود و تا پیش از کناره گیری نائب رئیس آن انجمن بود. ایشان طبق مصوبه شورای پژوهشی دانشگاه تهران در مورد انتخاب محقق برجسته این دانشگاه، در مورخه 12/8/1380، به عنوان دومین محقق برجسته با 5/368 امتیاز انتخاب شد. دکتر کتبی متأهل و دارای سه فرزند به نامهای کامبیز – فلوران متولد 1341، لورانس – دنیا متولد 1343 و هانری – کیوان متولد 1345 می باشد. فعالیتهای علمی دکتر کتبی شرکت در مجامع علمی در ایران: 1343 کمیته برنامه ریزی زبان فرانسه در ایران، وزارت آموزش و پرورش( فرهنگ سابق) 1344 کمیته برنامه ریزی سیاحت جوانان، سازمان جلب سیاحان، تهران 1346 کمیته علوم اجتماعی رادیو، اداره رادیو، تهران 1346 دهمین سمینار بین المللی تحقیق درباره خانواده، انجمن بین المللی جامعه شناسان، تهران 1347 کمیته تهیه مقدمات کنفرانس آموزش علمی و فنی، وزارت علوم و آموزش عالی، تهران 1347 کمیته تحقیق در مورد برنامه ریزی و هماهنگی عوامل تغذیه کودکان پیش دبستانی 1347 کمیته مربوط به تأسیس آموزشگاه ده یاری، سازمان زنان ایران، تهران 1347 کمیته تحقیق در مورد برنامه‌های تلویزیون 1348 کمیته مربوط به سمینار تأثیر وسایل ارتباط جمعی بر حوانان، کمیسیون ملی یونسکو، تهران 1348 سمپوزیوم آسیایی انجمن‌های ملی اولیاء و مربیان، تهران 1348 کمیته ملی تحقیق درباره خانواده، مؤسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی، دانشگاه تهران 1348 کمیته مشاغل زنان، سازمان زنان ایران، تهران 1354 دومین دوره سخنرانی‌ها و مباحثات در مورد خانواده و فرهنگ، تهران 1355 سمپوزیوم بین المللی سازمان تلویزیون ملی ایران، مشهد، ایران 1356 هشتمین کنگره تحقیقات ایرانی، کرمان، ایران 1369 نخستین کنفرانس دفاع مقدس، دانشگاه امام حسین، تهران 1370 سمینار جامعه شناسی و توسعه، دانشگاه تربیت مدرس/ سمت، تهران 1373 دومین کنفرانس بررسی مسائل ترجمه، دانشگاه تبریز، ایران 1374 سمینار در مورد روش‌ها و فنون در آموزش و تحقیق علوم اجتماعی در ایران، یونسکو، تهران 1377 سمینار آموزش علوم اجتماعی در ایران، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران 1378 شورای تخصصی گروه آموزش زبان فرانسه، دانشگاه تربیت مدرس، تهران 1378 همایش تأثیر جنگ بر ادبیات معاصر، دانشکده زبان‌های خارجی، دانشگاه تهران 81/1380 کمیته برنامه ریزی و تداوم فعالیت‌های علمی و پژوهشی دفتر امور شبه خانواده، سازمان بهزیستی کشور، تهران در خارج: 1345 ششمین کنگره جهانی جامعه شناسی، اویان، فرانسه 1349 هفتمین کنگره جهانی جامعه شناسی، وارنا، بلغارستان 1353 هشتمین کنگره جهانی جامعه شناسی، تورونتو، کانادا 1354 سمپوزیوم بین المللی انجمن‌های ملی اولیاء و مربیان، مانتون، فرانسه 1355 بیست و یکمین کنگره بین المللی روان‌شناسی (بزرگداشت ژان پیاژه با حضور وی)، پاریس 1357 نهمین کنگره جهانی جامعه شناسی، اوپسالا، سوئد سخنرانی ها : در ایران: 1346 روابط دختر و پسر در شرایط کنونی ایران، کاخ جوانان، تهران 1347 تحدید موالید در برابر فرهنگ سنتی، دانشگاه‌های تهران، اصفهان و شیراز (سلسله سخنرانی) 1347 طرح مسئله تنظیم خانواده از دیدگاه جامعه شناسی روستایی، سپاه بهداشت، پادگان فرح آباد (چهار سخنرانی) 1348 مسائل مربوط به آموزش عالی، کانون دانشجویان دانشگاه تهران 1348 روانشناسی اجتماعی رهبری در ارتش، دانشگاه پدافند ملی، تهران 1349 جوانان دانشجو در برابر مسائل ملی، کانون دانشجویان دانشگاه تهران 1354 مسائل روش شناختی و انسانی تحقیقات جامعه شناختی در ایران، مؤسسه فرانسوی تحقیقات در ایران شناسی (I.F.R.I.)، تهران (به زبان فرانسه) 1354 معرفی پروفسور هانری ژن، رئیس دانشگاه آزاد بروکسل، مؤسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی، دانشگاه تهران (به زبان فرانسه و ترجمه همزمان) 1355 بررسی روش‌های تحقیق غربی در علوم اجتماعی در برخورد با مسایل روانی – اجتماعی در ایران، انجمن روانشناسی ایران (با حضور دکتر علی اکبر سیاسی)، تهران 1370 تحقیقات اجتماعی ما در خدمت جامعه نیازمند ما قرار ندارد. سمینار "جامعه شناسی و توسعه" 19-21 آذر 1375 ارائه "در جست و جوی هویت گم شده"، دفتر امور خانواده‌های نیازمند و بی سرپرست،معاونت امور اجتماعی، سازمان بهزیستی کشور، تهران 1376 نقش انجمن‌های فارغ التحصیلی در پیشرفت رشته‌های تخصصی، نخستین مجموع عمومی انجمن فارغ التحصیلان علوم اجتماعی ایران، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران 1378 گفت و شنود با نوجوانان دوره راهنمایی، منطقه 15 وزارت آموزش و پرورش 1378 ادبیات جنگ در ایران، دانشکده زبان‌های خارجی، دانشگاه تهران 1378 تجربه یک ترجمه، دانشکده زبان‌های خارجی، دانشگاه تهران 79/1378 روان‌شناسی رشد در سنین ابتدایی، طرح جامع کلاس‌های آموزش خانواده، مناطق 6 و 11 وزارت آموزش و پرورش (سلسله سخنرانی) 1379 غرب زدگی: هسته اصلی اندیشه جلال آل احمد. کارگاه اندیشه اجتماعی جلال آل احمد، دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران 26 اردیبهشت 1381 نقش انجمن‌ها در کشورهای پیشرفته و فعالیت‌های مختلف آنها در نخستین مجمع عمومی انجمن روانشناسی اجتماعی، فرهنگسرای شفق، تهران 1383 گزارش کار دو سالانه انجمن روانشناسی اجتماعی ایران و نقد فعالیت‌ها، دومین مجمع عمومی انجمن روان‌شناسی اجتماعی، دانشکده روان‌شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه تهران 1383 به یاد استاد گرانمایه مرحوم دکتر غلام حسین صدیقی، مراسم سیزدهمین سالگرد فوت ایشان 85/1384 مسائل جوانان دانش آموز امروز ما، گسست نسل‌ها: پنج سخنرانی برای دانش آموزان و والدین آنها، منطقه 1 وزارت آموزش و پرورش در فرانسه: 1351 ساختار خانواده در ایران، مرکز مطالعات عالی آفریقا و آسیای جدید (C.H.E.A.M.)، پاریس 1355 زمین لرزه در ایران، سمینار یک روزه، مطالعه رفتارهای مربوط به حوادث ناگهانی و خطرناک، پاریس 1358 رفراندوم برای جمهوری یاسلطنت، رادیو «فرانسه بین المللی» (France Inter)، پاریس 1358 تحلیلی بر انقلاب اسلامی ایران، مرکز مطالعات عالی آفریقا و آسیای جدید، پاریس 1358 طبیعت قدرت در ایران، رادیو «اروپای یک» (Europe 1)، پاریس 1359 ایران بعد از انقلاب، مرکز مطالعات عالی آفریقا و آسیای جدید، پاریس 1359 بحث آزاد در مورد وقایع ایران، کمیسیون فرانسوی عدالت و صلح"Commission française "justice et paix"، پاریس 1360 تعطیلی دانشگاه‌ها در ایران، رادیو «فرانسه فرهنگی» (France culture)، پاریس 1360 آیا بی معنا معنا دارد؟ (L'insensé a-t-il un-sens?) با همکاری ژان پی یر دیگار، کریستیان برومبرژه، نوشین یاوری (90 دقیقه)، رادیو «فرانسه فرهنگی»، پاریس تجربیات تحریری در ایران: 1377 عضو هیأت تحریریه فصلنامه زبان و ادب، دانشکده ادبیات و زبان‌های خارجی، دانشگاه علامه طباطبایی 1380 عضو هیأت تحریریه مجله علوم روان‌شناختی (تحولی، بالینی، پرورشی، اجتماعی)، دانشکده روان‌شناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران 1381 عضو هیأت تحریریه فصلنامه سوء مصرف مواد مخدر (3م) 1385 عضو هیأت تحریریه فصلنامه علوم اجتماعی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه علامه طباطبائی در فرانسه: 1359 عضو هیأت تحریریه سالنامه چکیده‌های ایران شناسی (Abstracta Iranica)، موسسه فرانسوی تحقیقات ایران‌شناسی(I.F.R.I.)، تهران آثار و انتشارات کتابها و مقالات 1 - مسکن و بهداشت روانی، کنگره بهداشت روانی در واشنگتن، ژوئن 1964، تهران، مؤسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی، دانشگاه تهران، 1343، 5 ص.، تکثیر شده، به زبان فارسی و فرانسه (با همکاری پ. وی یی). Habitation et santé mentale 2 - شرایط روانی – اجتماعی کار صنعتی در ایران، مطالعه نخست: اصلیت کارگران صنعتی تهران، تهران، مؤسسه مطالعات وتحقیقات اجتماعی، دانشگاه تهران، اوت 1965 (1344)، 143 ص.، تکثیر شده، به زبان فرانسه (با همکاری پ. وی یی). Psycho-sociologie du travail industriel en Iran. Première étude: origine des ouvriers de Téhéran, ترجمه این اثر به زبان فارسی به دست دکتر باقر ساروخانی انجام شد و تحت عنوان روان‌شناسی اجتماعی کار صنعتی در ایران، کتاب اول: خاستگاه کارگران تهران، درتاریخ 1357، در انتشارات دانشگاه تهران به چاپ رسید 3 - مسائل مربوط به ترکیب اجتماعی قالیبافی و روش تحقیق آن، سمینار درباره گزارش مقدماتی طرح صنعت فرش، جزوه شماره 1، تهران، مؤسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی، دانشگاه تهران، اردیبهشت 1344، صص. 25 تا 35، تکثیر شده، به زبان فارسی. 4 - رفتار روستایی در برابر یک مسئله تازه: گسترش گیاه شیرین بیان در زمین‌های کشاورزی کرمانشاه، تهران، مؤسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی، دانشگاه تهران، ژوئیه 1966 (تیر 1345)، 6 ص.،تکثیر شده، به زبان فرانسه. (با همکاری ژ. روفی و ف. کی زر). Projet d'étude d'un village rural de kermanchah dans l'aire de la réglisse, 5 - خانواده‌ها و بستگی‌های خانوادگی در ایران، ششمین کنگره جهانی جامعه شناسی، اویان فرانسه، سپتامبر 1966، Les Cahiers Internationaux de Sociologie (دفترچه‌های بین المللی جامعه شناسی)، سپتامبر 1966، (شهریور 1345)، صص. 93 تا 103، به زبان فرانسه، تکثیر شده، به زبان فارسی(با همکاری پ. وی یی). Familles et unions de familles 6 - روش و مسائل بررسی باروری در ایران قسمت1، مجله مسائل ایران، سال 4، شماره 4، صص. 50 تا 58، آبان 1345(با همکاری پ. وی یی و ب. پرهام). این قسمت اشتباهاً به نام حامل مقاله علی اسدی زیر عنوان موقعیت زن و مرد در ایران چاپ و در شماره 12 همین سال تصحیح گردید. 7 - تولد و مرگ در یک جامعه اسلامی، مجلهDiogène (دیوژن)، شماره 57، 1967 (1346)، صص. 114 تا 141، به زبان فرانسه، تکثیر شده، به زبان فارسی(با همکاری پ. وی یی و ب. پرهام). Naissance et mort dans une société islamique 8 - بررسی مسائل تلویزیون در ایران، مجله سخن، شماره 5، اردیبهشت 1346، صص. 491 تا 499. 9 - روش و مسائل بررسی باروری در ایران قسمت 2، مجله مسائل ایران، سال 5، شماره 4، صص 27 تا 36، آبان 1346. این مقاله مجدداً در مجله خواندنی‌ها، سال 28، شماره 38، 12 دی 1346، صص 43 تا 47 به چاپ رسید. 10 - وضع امور جنسی در ساختار اجتماعی ایران، دهمین سمینار بین المللی تحقیق درباره خانواده، مارس 1968، تهران، مؤسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی، دانشگاه تهران، اسفند 1346، 8 ص،تکثیر شده،به زبان فرانسه. 11 - زلزله دیگری در انتظار مردم خراسان است، مجله با مشاد، شماره 91، شهریور 1347، صص. 7 و 8. این مقاله مجدداً در روزنامه کیهان، شماره 7555، مهر 1347، ص 6، ستونهای 3، 4، 5، با عنوان روانشناسی فاجعه درج شده است. 12 - مسائل انسانی تحقیق در علوم اجتماعی در ایران، نامه علوم اجتماعی، دوره 1، شماره 1، پائیز 1347، صص. 64 تا 79 (باهمکاری لیلا سپهری). 13 - فهرست مطالب دربارة خانواده، تهران، گروه روان شناسی اجتماعی، مؤسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی، دانشگاه تهران، دی ماه 1347، 40 ص.، تکثیر شده(با همکاری). 14 - فهرست مطالب دربارة وسایل ارتباط جمعی در ایران (رادیو، مطبوعات، سینما، تلویزیون و تأتر)، تهران، گروه روانشناسی اجتماعی، مؤسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی، دانشگاه تهران، سال 1347، 131 ص.، تکثیر شده (با همکاری). 15 - یک تکنیک ملی سنجش افکار، تهران، گروه روان شناسی اجتماعی، مؤسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی، دانشگاه تهران، اسفند ماه 1347، 53 ص.، 47 فرم و 1 نمودار، تکثیر شده (با همکاری). 16 - تلویزیون درتهران اسفند ماه 1346،تهران، گروه روانشناسی اجتماعی، مؤسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی، دانشگاه تهران و تلویزیون ملی ایران، شهریور 1347، 110 ص. و6 ص. پرسشنامه (با همکاری). 17 - تلویزیون در اصفهان (تحقیقی اجتماعی – فرهنگی برای ورود تلویزیون)، تهران، گروه روانشناسی اجتماعی، مؤسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی، دانشگاه تهران وتلویزیون ملی ایران، فروردین 1348، 90 ص. و5 ص. پرسشنامه و 6 نمودار، تکثیر شده(با همکاری). 18 - تلویزیون در شیراز (تحقیقی اجتماعی – فرهنگی برای ورود تلویزیون)، تهران، گروه روانشناسی اجتماعی، مؤسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی، دانشگاه تهران و تلویزیون ملی ایران، فروردین 1348، 91 ص. و 5 ص. پرسشنامه و 6 نمودار، تکثیر شده(با همکاری). 19 - تلویزیون در رشت (تحقیقی اجتماعی – فرهنگی برای ورود تلویزیون)، تهران،گروه روانشناسی اجتماعی، مؤسسه مطالعات وتحقیقات اجتماعی، دانشگاه تهران وتلویزیون ملی ایران، فروردین 1348، 91 ص. و 5 ص. پرسشنامه و 6 نمودار، تکثیر شده(با همکاری). 20 - سنجش افکار، شماره مخصوص بولتن تلویزیون ملی ایران، فروردین 1348، صص. 60 تا 62 و 72. 21 - عقاید وافکار دانشجویان رشته‌های فنی وصنعتی نسبت به رشته‌های خود (تحقیقی درمورد مسائل آموزش فنی و صنعتی)، تهران، گروه روانشناسی اجتماعی، مؤسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی، دانشگاه تهران و وزارت علوم و آموزش عالی، اردیبهشت 1348، 82 ص. و 6 ص. پرسشنامه، تکثیر شده(با همکاری). 22 - مسائل مربوط به آموزش متوسطه در ایران، تهران، گروه روان‌شناسی اجتماعی، مؤسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی، دانشگاه تهران، مرداد 1348، 84 ص.، تکثیر شده (با همکاری). 23 - مسائل مربوط به آموزش عالی در ایران، تهران، گروه روان‌شناسی اجتماعی، مؤسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی، دانشگاه تهران، مرداد 1348، 82 ص.، تکثیر شده(با همکاری). 24 - مسائلی چند درباره آموزش عالی و دانشگاه‌ها در ایران، انجمن ملی اولیاء و مربیان، آبان 1348، 15 ص.، تکثیر شده‌، به زبان های فارسی و فرانسه. 25 - حقیقی درباره تماشاگران تلویزیون (تهران، اصفهان، شیراز، رشت)، نامه علوم اجتماعی، گروه روانشناسی اجتماعی، مؤسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی، شماره 3، بهمن 1348، صص. 57 تا 69. 26 - مسائل مربوط به اوقات فراغت جوانان در ایران، تهران، گروه روانشناسی اجتماعی، مؤسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی، دانشگاه تهران، مرداد 1349، 76 ص.،تکثیر شده(با همکاری). 27 - اهمیت و بُرد تلویزیون در ایران، هفتمین کنگره بین المللی جامعه شناسی، سپتامبر، 1970، وارنا، بلغارستان، تهران، گروه روانشناسی اجتماعی، مؤسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی، دانشگاه تهران، شهریور 1349، 29 ص.، تکثیر شده، به زبان فرانسه. Importance et portée de la télévision en Iran, 28 - چگونه تبلیغات به عنوان یک واقعیت بر افکار عمومی تأثیر می‌گذارد؟ مجله صنعت چاپ، شماره38-47، سال1350 شماره38، صص11و13 و شماره 47، صص.11و 12. 29 - خانواده ایرانی در برابر تغییر،مجموعه گزارشات کارآموزی، مرکز مطالعات عالی در مورد آفریقا و آسیای جدید C. H.E.A.M. ، 1972(1351)، صص. 17 تا 30 (با همکاری ج. بهنام). La famille iranienne face au changement 30 – مسائل روش شناختی تحقیق در کشورهای در راه «توسعه»، مورد ایران، Revue Française de Sociologie (مجله فرانسوی جامعه شناسی)، جلد 15، شماره 3، ژوئیه- سپتامبر 1974 (1353)، صص. 393-404 (با همکاری م. ویلت). Problèmes méthodologiques de l'enquête dans les pays en voie de "développement", le cas de l'Iran 31 - پژوهشی پیرامون ورود دانشجو به دانشگاه، نامه علوم اجتماعی، دوره 1، شماره 4، تیر 1353، صص. 57 تا 76. 32 - ارزیابی مسائل کنونی تحقیق در علوم اجتماعی، گزارش میزگرد با شرکت پروفسور هانری ژن، رئیس دانشگاه آزاد بروکسل، تهران، مؤسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی، 1354، 20 ص.، تکثیر شده، به زبان فرانسه. Evaluation des problèmes actuels en sciences sociales 33 - کودک در برابر پیام ها، مجموعه سخنرانی های دومین دوره جلسات سخنرانی و بحث درباره خانواده و فرهنگ،آبان 1354 صص.317 تا 323، تهران، وزارت فرهنگ و هنر/ دانشگاه تهران. 34 - بازتاب پیام‌های خانواده، مدرسه و تلویزیون درزندگی کودکان، نامه علوم اجتماعی، دوره 2، شماره 1، بهار 1355، صص. 71 تا 103. 35 - رفتار جوانان دیپلمه در برابر تغییرات اجتماعی (خانواده، ازدواج، تحصیلات عالی، آینده)، تهران، خرداد 1355، (ژوئن 1976)، 63 ص.، تکثیر شده، به زبان های فارسی و فرانسه. 36 - 1180 سال عمر، هر روز درتهران پشت چراغ قرمز تلف می‌شود، روزنامه کیهان، شماره 9881، 16 خرداد 1355، ص. 19. 37 - جامعه پذیری کودک درمحیط رشد سریع، بیست و یکمین کنگره بین المللی روانشناسی، 18-25 ژوئیه1976، پاریس، 1355، 5 ص. به زبان فرانسه. Socialisation de l'enfant en milieu de ''développement" rapide 38 - زمین لرزه در ایران، روز مطالعه رفتارهای مربوط به وقایع ناگهانی و خطرناک، 26-27 ژوئیه1976، پاریس، 1355، 8 ص.، به زبان فرانسه. Tremblement de terre en Iran 38 - فئودالیسم سازمانی مانع پا گرفتن تحقیقات در ایران است. هشتمین کنگره تحقیقات ایرانی، کرمان، شهریور 1356، صص. 573 تا 581. 39 - بررسی روش‌های تحقیقی غرب در برخورد با مسائل اجتماعی روانشناسی اجتماعی ایران، نامه علوم اجتماعی، دوره 2، شماره 3، زمستان 1356، صص. 52 تا 65 (با همکاری م. ویلت). 40 - ازدواج جوانان ایرانی، کنگره بین المللی فدراسیون بین المللی اولیاء و مربیان، مه 1975، مجموعه مقالات Etre parent aujourd'hui، تولوز، انتشاراتPrivat ، سال 1977، 1356 صص. 109 تا 124. Le mariage chez les étudiants en Iran 40 - نامه سرگشاده به آقای مهدی بازرگان، نخست وزیر ایران، روزنامه آیندگان،12 فروردین، 1358،شماره 3322، ص.8-9. (1358)، صص. 6 و 7 (با همکاری ژ.ل.واندورن). Idéologie de L'Imam Khomeyni. Société et religion selon L'Imam Khomeyni 42 - ترجمه حکومت اسلامی ،اثر روح ا. خمینی، پاریس، Fayolle، 1979 (1358)، 167 ص. (با همکاری ب. سیمون). Pour un gouvernement islamique 43 - شکست امام تنها شکست دین نیست، شکست انقلاب توده‌هاست، روزنامه جنبش، 14آبان 1358، شماره 63 صص. 3 و 4 و28 آبان 1358 شماره 65، صص. 4 و 5. 44 - تحلیل روانی – اجتماعی طبقات اجتماعی در ایران پس از انقلاب، پاریس، مجله Les Temps Modernes (عصر جدید)، دسامبر 1979 (آذر 1358)، صص. 1113 تا 1132. Essai d'analyse psycho-sociologique des classes sociales en Iran post-révolutionnaire 45 - ایران، یک نخستین جمهوری، پاریس، انتشارات.S.A سال 1983، (1362)، 295 ص.(زیر نظر). Iran, une première république, le grand satan et la tulipe 46 - گزارش مصاحبه با دو مجروح شیمیایی ایرانی در جنگ عراق علیه ایران به روز نامه لوموند. پاسخ به مطلب افترا آمیزی که در مورد این مجروحان در تاریخ 24 مارس 1984(4 فروردین1363) ص.5، چاپ آخر همین روزنامه درج شده بود(از چاپ این گزارش امتناع ورزیده شد). 47 - نقش پدیده شرق شناسی در استعمار غربی،کیهان فرهنگی، تیرماه 1363، شماره 4، صص. 17 تا 21.(این مقاله زیر نام مستعار دکتر اسماعیل قشقایی به چاپ رسید.) 48 - تحقیقی روانی – اجتماعی درباره کانون زبان ایران، تهران، سال 1365، 30-130 ص. 49 - چند کلمه در مورد ترجمه، فصلنامه ترجمه، سال 1366، شماره‌های 3 و 4، صص. 1 تا 4. 50 - غربزدگی، اثر جلال آل احمد، پاریس، انتشارات L'Harmattan، سال 1988، 1367، 176 ص. (با همکاری ف. بارس –کتبی و د. سیمون). L'Occidentalite 51 - آموزش زبان فرانسه در ایران، همایش بین المللی زبان فرانسه در تهران (16 تا 23 ژانویه)، چاپ در مجله فرانسوی زبان Le Message de l'Islam (پیام اسلام)، ژوئیه 1990، (1369)، صص. 26 تا 29. L'enseignement du français en Iran 52 - زلزله روانی هنوز مردم مصیبت زده ما را می‌لرزاند، روزنامه اطلاعات، 21 مرداد، 1369، شماره 19111، ص. 7. این مقاله مجدداً درمجله کلک، شهریور 1369، سال 1، شماره 6، صص 166 تا 171 و در روزنامه همشهری، 7 دی 1382 (بهنگام زلزله بم) به چاپ رسید. 53 - در جست و جوی هویت گم شده، رمان، تهران، انتشارات فردوس، سال 1370، 346 ص. 54 - مقدمه‌ای بر غربزدگی جلال آل احمد، Occidentalite L'به زبان فرانسه، روزنامه اطلاعات، 26 شهریور 1370، شماره 19425، ص. 6، به زبان فارسی. 55 - تحقیقات اجتماعی ما در خدمت جامعه نیازمند ما قرار ندارد. سمینار جامعه شناسی و توسعه، 19-21 آذرماه 1370، تکثیر شده، 16ص. 56 - کاربردهای علوم اجتماعی در جنگ (تبلیغات)، کنفرانس بررسی دفاع مقدس، دانشگاه امام حسین (ع)، 8 و 9 مهر 1371، مجموعه مقالات اولین نشست دانشگاه امام حسین (ع)، سال 1371، صص. 231 تا 258.(جایزه بهترین مقاله ها) 57 - جایگاه روان‌شناسی اجتماعی در علوم اجتماعی، فصلنامه دفتر دانش، بهار 1372، سال 1، شماره 4، صص. 68 تا 71. 58 - نقش شرق شناسی در استعمار غربی، فصلنامه علوم اجتماعی. سال 1372، شماره‌های 3 و 4، صص. 215 تا 236. این مقاله در روزنامه اطلاعات سال 1372، شماره‌های 20092، صص. 3 و 4؛ 20093 ص 6 و 20094، ص. 6. تجدید چاپ شده است. 59 - نقش پدیده شرق شناسی در نظام امپریالیستی غربی، روزنامه تهران تایمز، 16 فوریه 1993،(1372)، شماره 265، صص. 12 و 15، به زبان انگلیسی. Role of phenomenom of orientalism in western Imperialism 60 - جامعه شناسی ادبیات به چه کار می‌آید؟ ترجمه بخشی از اثر روبر اسکارپیت تحت عنوانA quoi sert la sociologie de la tittérature?، ماهنامه جامعه سالم، سال 1372، سال 3، شماره 10، صص. 62 تا 64. از فرانسه به فارسی. 61 - نگرش‌های مزاحم و مناسب تحقیقات اجتماعی، سمینار جامعه شناسی و توسعه (19-21 آذرماه 1370)، مجموعه مقاله‌های سمینار جامعه شناسی و توسعه (جلد اول)، تهران، سمت، 1372، صص. 269 تا 291. 62 - تحقیقات علوم اجتماعی و مسئله توسعه در ایران، ماهنامه جامعه سالم، شماره 10، 1372، صص. 63 - وقتی که غرب دیگر صادر نمی‌شود، ترجمه مقاله Quand l'Occident ne s'exporte plus اثر برتراند بدیع، مجله سنجش، 1373، سال 1، شماره 1، صص. 14 تا 17. 64 - تجربه یک ترجمه: غربزدگی، اثر جلال آل احمد، دومین کنفرانس بررسی مسائل ترجمه، 12-14 مهر 1373، دانشگاه تبریز. 65 - اقتراح: جامعه شناسی و فرهنگ، نشریه کلمه، شماره 12 ، آذر و دی 1373، صص.6-8. 66 - جامعه شناسی ادبیات، ترجمه Sociologie de la littérature، اثر روبر اسکارپیت، تهران، سمت، 1374، 135 ص.، (با مقدمه مترجم)، (چاپ چهارم در سال 1385). 67 - شرق شناسی، غرب شناسی: گفت وگو با دکتر مرتضی کتبی، کیهان فرهنگی، سال 12، مرداد و شهریور 1374، صص. 4 تا 7. 68 - نظریه‌ها در روان‌شناسی اجتماعی، ترجمه Les Théories en psychologie sociale، اثر مورتون دوچ و روبر م. کراوس، تهران، دانشگاه تهران، 1374، 269 ص. (چاپ پنجم در سال 1386). 69 - کاوش در جامعه شناسی روانی،ترجمه L'enquête en psycho-sociologie، اثر هلن شوشا، تهران،نشر نی، سال 1379، 261 ص. 70 - یک بررسی روش شناختی در علوم اجتماعی در ایران، مجموعه مقالات سمینار بررسی روش‌ها و فنون مورد استفاده در آموزش و پژوهش علوم اجتماعی کشور، مؤسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی، وزارت فرهنگ و آموزش عالی، 20 تا 23 تیر 1374، سال 1375، صص. 263 تا 280. 71 - جامعه شناسی بیماری و پزشکی، ترجمه La sociologie de la maladie et de la médecine، اثر فیلیپ آدام و کلودین هرتسلیک، قم، نشر باورداران، 1376، 182 ص. (با همکاری). این اثر در سال 1385 در نشر نی با مقدمه مرتضی کتبی در 182 ص. تجدید چاپ شده و به چاپ سوم رسیده است. 72 - افکار عمومی نیروی سیاسی کم شناخته، فصلنامه رسانه، تابستان 1376، سال 8 ، شماره 2، صص. 42 تا 47. 73 - مشاهده در حین مشارکت، ترجمه بخشی از کتاب L'enquête en psycho-sociologie اثر هلن شوشا، فصلنامه علوم اجتماعی، شماره 9، پائیز 1376، صص. 169 تا 191. 74 - کالبد شکافی فوتبال، روزنامه ابرار ورزشی قسمت 1: شماره 1156، 27 آذر 1376 ص. 4؛ قسمت 2: شماره 1159، 1 دی 1376، ص. 4 و5 75 - وضعیت روان شناسی اجتماعی در دانشگاه و آینده آن در ایران، در: خلاصه مقالات سمینار بررسی عوامل موثر در ارتقاء آموزش علوم اجتماعی، وزارت فرهنگ و آموزش عالی، موسسه پژوهشی و برنامه ریزی آموزش عالی/ یونسکو،30 بهمن 1376، ص.19. 76 - پژوهش گریزی، علل و عوامل عدم استقبال ازکار پژوهش در علوم اجتماعی، خلاصه سخنرانی‌های سمینار آموزش علوم اجتماعی در ایران، دانشگاه تهران، دانشکده علوم اجتماعی، 29 تا 30 اردیبهشت 1377، تکثیر شده، 4 ص. 77 - جایگاه دروغ و الگوهای رفتاری آن در روابط اجتماعی ما، نامه علوم اجتماعی، پائیز و زمستان 1377، شماره 12، صص. 136 تا 156. 78 - از اندرون دل نوجوانان، (درگفت و شنود با دکتر مرتضی کتبی)، تهران، ماهنامه پیوند، انجمن اولیاء و مربیان، بهمن 1378، شماره 244، صص. 40 تا 46، نشریه ماهانه آموزشی- تربیتی، تهران، بهمن 1378، شماره 244، صص.312 تا 318. 79 - علوم اجتماعی ما و پژوهش میان رشته ای، مجله سخن سمت، سال 5، شماره 1، بهار 1379، صص. 16 تا 24. 80 - درآمدی بر روان شناسی اجتماعی، ترجمه Introduction à la psychologie sociale، زیر نظر کلود تاپیا، تهران، نشر نی، سال 1379، 263 ص. (چاپ سوم سال 1386). 81 - بیداری علمی در حوزه روانشناسی اجتماعی، کتاب هفته، 118، شماره پیاپی 1376، 23 اسفند 1379، صص. 57 و 58. 82 - افکار عمومی، ترجمه L'opinion publique، اثر ژودیت لازار، تهران، نشر نی، سال 1380، 215 ص. (چاپ سوم، سال 1384). 83 - دروغ پدیده روانی – اجتماعی کلان وکهن: انگیزه‌ها، ابزارها، صورت‌ها، مجله سخن سمت، سال 1381، سال 8، شماره 1، صص. 45 تا 67. 84 - یاد بود حشمت ا...طبیبی، نامه انسان شناسی، بهار و تابستان 1381، دوره 1، شماره 1، صص. 223 و 224. 85 - یادبود پی یر بوردیو انسان شناس – جامعه شناس، 1930-2002، ترجمهIn memoriam: Pierre, Bourdieu anthropologue-.sociologue 1930-2002 ، نامه انسان شناسی، بهار و تابستان 1381، دوره 1، شماره 1، صص. 224 تا 234. 86 - پی یر بوردیو و فرهنگ مدرسه،نامه انسان شناسی، بهار و تابستان 1382، دوره 1، شماره 3، صص. 215 تا 222. 87 - یادبود نادر افشار نادری مردم شناس، نامه انسان شناسی، بهار وتابستان 1382، دوره 1، شماره 1، صص. 231 تا 233. 88 - علوم انسانی : گستره شناخت‌ها، ترجمه Les Sciences Humanies: Panorama des connaissances اثر ژ.ف. دورتیه، تهران، نشر نی، 1382، 440 ص. (چاپ دوم، سال 1384)، (با همکاری). برنده جایزه کتاب سال 1382 دانشگاه تهران. 89 - سخن آغازین: درباره روانشناسی اجتماعی و انجمن روانشناسی اجتماعی ایران، خبرنامه انجمن روانشناسی اجتماعی ایران، سال 1، شماره 1، زمستان 1382، صص. 1 تا 3. 90 - به یاد استاد گران مایه مرحوم دکتر غلامحسین صدیقی، سخنرانی در مراسم سیزدهمین سالگرد فوت، 9 اردیبهشت1383، تکثیر شده، 8ص. 91 - واژگان بوردیو، ترجمه Le Vocabulaire de Bourdieu ، اثر کریستی ین شویره، اولیویه فونتن، تهران، نشرنی، سال 1385، 152 ص. 92 - رون‌شناسی اجتماعی: دُرّ یتیم علوم اجتماعی در ایران، همایش مسایل علوم اجتماعی، انجمن جامعه شناسی ایران، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 14 اردیبهشت 1385،( زیر چاپ). 93 - نباید به یک کتاب اکتفا کرد، خبر نامه سمت. دوشنبه 27 شهریور 1385، ص.3. معرفی و نقد ( به زبان فارسی در نامه علوم اجتماعی ) 1 - بهنام ،جمشید. نقدی بر «ساختار خانواده و خویشاوندی در ایران. اثر ، دوره 1، شماره 4، تیر 1353، صص. 174 تا 178. معرفی و نقد ( به زبان فارسی در کتاب ماه علوم اجتماعی) 2 - گلشن فومنی،محمد رسول. پویایی گروهی و سنجش آن. سال1، شماره1( مسلسل 1)، آبان 1376، صص.21 و23. 3 - ساروخانی، باقر. دریوزگان، پژوهشی در شناخت تکدی در شهر تهران، سال2، شماره 3، 30 دی 1377، ص.11. 4 - ساروخانی، باقر. روش های تحقیق در علوم اجتماعی. سال2، شماره5،(مسلسل17) اسفند1377، ص.26. 5 - اسکلن برگ،جیمز. بزرگ مردان روان شناسی اجتماعی. (ترجمه رضا شاپوریان)، . سال2، شماره10،(مسلسل22) مرداد1378، ص.8. 6 - هولاندر، ادوین پی. و همکاران. روان شناسی اجتماعی: رهبری و قدرت؛ تاثیرات ارتباط جمعی؛ افکار عمومی و فعالیت سیاسی،(ترجمه احمد رضوانی)، سال3، شماره5-6 ، (مسلسل29-30)، اسفند1378 و فروردین 1379،ص.19. معرفی و نقد به زبان فرانسه درسالنامه چکیده های ایرانشناسی (Abstracta Iranica)، ضمیمه مجله مطالعات ایرانشناسی (Supplément à Studia Iranica)، موسسه فرانسوی تحقیقات ایرانشناسی در تهران (Institut Français d'Iranologie de Téhéran)، مجله کتابشناسی در زمینه ایرانی-آریایی (Revue bibliographique pour le domaine irano-aryen) جلد 3 /1980 (1359)، 7 - معرفی و نقد شماره 697، ادیبی، حسین. طبقه متوسط جدید در ایران. تهران نشر جامعه تهران، 1979.چ جلد4 / 1981 (1360)، 8 - معرفی و نقد شماره 422، ضوابطی، م. پژوهشی در نظام طلبگی. تهران، بنگاه ترجمه و نشر کتاب، 1359(1980)، 206ص. 9 - معرفی و نقد شماره509، مسائل کشاورزی ایران. کاویان، 1359(1980)، شماره اول، 109ص. 10 - معرفی و نقد شماره544، Haghighat,Ch. Iran, la révolution inachevée et l'ordre américain, Paris, Anthropos, 1980, 212p. جلد 5 / 1982 (1361)، 11 - معرفی و نقد شماره 690، Ginger, Serge. Nouvelles lettres persanes. Journal d'un Français à Téhéran. 1974/1980.Paris, Anthropos, 1981, 255p. 12 - معرفی و نقد شماره 728، Ghanem, H. Iran. Démocratie et technologie, une interaction explosive. Lutte pour une justice. Shorbrooke( Québec), Didon, 1980, 224p. 13 - معرفی و نقد شماره 746 ، Vernoux, J. L'Iran des Mollah. La révolution introuvable. Paris, Anthropos, 1981, 185p. جلد6 / 1983 (1362) ، 14 - معرفی و نقد شماره 45 ، Vatan Doust, Q. Iranian History and Culture: A Biographical Guide to the English Sources, Washington, Washington University, 1977, 47p. 15 - معرفی و نقد شماره510، Abdullaev, Z.Z. Promysblennest i zarezbdenie rabocbego klassa irana v constse xix e nacbale XXe vv. (L'industrie en Iran et la naissance de la classe ouvrière vers la fin du XIX et le début du XX siècle), Baku, 1963. présenté partiellement par Kazemzadeh, Marina, sous le titre 16 - کارگران ایران در اواخر قاجاریه، کتاب آگاه، تهران، آگاه، 1360(1981)، 1،ص. 99-114.

17 - معرفی و نقد شماره 512، اشرف، احمد. مراتب اجتماعی در دوران قاجاریه، کتاب آگاه، تهران، آگاه، 1360(1981)،1 ،صص. 68-69.

18 - معرفی و نقد شماره 513، اشرف، احمد. تداوم برخی از ویژگی های تاریخی زندگی شهری در ایران: از دوران ساسانی به دوران اسلامی. تهران، آرش، 6، شهر، 1360(1981)، صص. 132-145.

19 - معرفی و نقد شماره 520، حداد عادل، غلامعلی. کتاب های آموزشی و پرورشی بعد از انقلاب. تهران، نشر دانش، 2،2،بهمن/ اسفند1360 ( فوریه/مارس1982)، صص.5-14. جلد7 / 1984 (1363)،

20 - معرفی و نقد شماره 380، کتابی، احمد. سرزمین میرزا کوچک خان. تهران، نشر معصومی، آذر 1362(دسامبر1983)، 136ص.

20 - معرفی و نقد شماره 710 ، آشوری، داریوش. درآمدی به معانی جهان سوم. تهران، کتاب آگاه، 1362(1983)، صص. 181-208 .

21 - معرفی و نقد شماره 765، همایون، داریوش. دیروز و فردا: سه گفتار درباره ایران انقلابی. ایالات متحده امریکا،1360 (1981)، 150ص.

22 - معرفی و نقد شماره 783، خمینی، روح الله. طلیعه انقلاب اسلامی: مصاحبه های امام خمینی در نجف، پاریس و قم، مقر انقلاب فرهنگی. تهران، مرکز انتشارات دانشگاهی، 1362(1983)،382ص.

23 - معرفی و نقد شماره 872، صفی نژاد، جواد. ابزار کار سنتی در عشایر مرکزی ایران. تهران، نشر اتحادیه مرکزی تعاونی های عشایر ایران، تیر1362(ژوئیه1983)، 114ص. جلد8 / 1985(1364)،

24 - معرفی و نقد شماره 3 ، اشرف الکتابی، منوچهر. کتابشناسی جامعه شناسی. تهران مرکز اسناد و مدارک علمی، 1363(1984)، 282ص.

25 - معرفی و نقد شماره 30، کیهان فرهنگی، مجله ماهانه. تهران ،کیهان ژورنال، 1363(1984).

26 - معرفی و نقد شماره 38، رفیعی، محمدعلی- صادق صمیمی،ز.- مقیم بیگی، ش. پیک کتاب. تهران، بهجت، 1363(1984).

27 - معرفی و نقد شماره 652، محمود، احمد. زمین سوخته. تهران، نشر نو، 1361(1982)،344ص.

28 - معرفی و نقد شماره685، قره باغی، عباس. حقایق درباره بحران ایران. پاریس، نشر سهیل،1362(1984)، 516ص. جلد9/ 1986(1365)،

29 - معرفی و نقد شماره 440، نجاتی،غلامرضا(سرهنگ). جنبش ملی شدن صنعت نفت ایران و کودتای 28 مرداد 1332. تهران، شرکت سهامی انتشار،1364(1985)، 523ص.

30 - معرفی و نقد شماره559، بهار، مهرداد. پژوهشی در اساطیر ایران، جلد1: متون و یادداشت ها. تهران، 1362(1983)، 326+24ص.

31 - معرفی و نقد شماره 741، حلبی، علی اصغر. مقدمه ای بر طنز و شوخ طبعی در ایران. تهران، پیک 1364(1985)، 220ص.

32 - معرفی و نقد شماره 805، دهباشی، علی. یادنامه جلال آل احمد، جلد1. تهران، پاسارگاد،1364(1985)، 736ص.

33 - معرفی و نقد شماره 831، زمانی نیا، مصطفی. کوچ اسماعیل. تهران، پاسارگاد،1364(1985)، 206ص.

34 - معرفی و نقد شماره 891، در کوش، سعید. درآمدی بر اقتصاد شهری. تهران، مرکز نشر دانشگاهی، 1364(1985)،244ص.

35 - معرفی و نقد شماره 908، راوندی، مرتضی. سیر فرهنگ و تاریخ تعلیم و تربیت در ایران و اروپا. تهران، نشر گویا،1364(1985)، 318ص. جلد10/ 1987(1366)،

36 - معرفی و نقد شماره 23، مقدم فر، حمید. کتابشناسی روزنامه نگاری. مراغه، روزنامه اوحدی،1365(1986)،100ص.

37 - معرفی و نقد شماره 841، ازکیا، مصطفی. جامعه شناسی توسعه و توسعه نیافتگی روستایی ایران. تهران، اطلاعات، 1365(1986)، 324ص.

38 - معرفی و نقد شماره 870، ابوالحمد، عبدالحمید. مبانی سیاست، جامعه شناسی سیاسی. جلد1، چاپ سوم، تهران، توس، 1365(1986)،593ص.

39 - معرفی و نقد شماره 912، مثل برف آب خواهیم شد.مذاکرات شورای فرماندهان ارتش،دی/ بهمن 1357.تهران، نشر نی، 1365(1987)،262ص. جلد11/ 1988(1367)،

40 - معرفی و نقد شماره 431، خالصی، عباس. تاریخچه بست و بست نشینی.تهران، علمی،1365(1987)،188ص.

41 - معرفی و نقد شماره1109، فهرست اسامی شخصیت های سیاسی و اجتماعی در اسناد لانه جاسوسی امریکا، جلد 1-60.تهران، صابرین، 1365(1987)،302ص.

42 - معرفی و نقد شماره1130، ممتاز، ژ. (زیر نظر). تجاوز عراق به ایران و موضع گیری سازمان ملل متحد، با همکاری مشفا، ن. - تارم سری ،م. – عالم، الف. و مستقیمی، ب.تهران، مرکز بین المللی مطالعات عالی دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دانشگاه تهران،1366(1987)، 165ص.

43 - معرفی و نقد شماره 1193، ابریشمی، محمد حسن. شناخت زعفران ایران، با معرفی محمد علی جمالزاده و ایرج افشار.تهران، توس، 1366(1987)،328ص. جلد12/ 1989(1368)،

44 - معرفی و نقد شماره 511، ذوقی، ایرج. ایران و قدرت های بزرگ در جنگ دوم جهانی.تهران، پژنگ، 1367(1988)،422ص. جلد13/ 1990(1369)،

45 - معرفی و نقد شماره 328، زمانی نیا، مصطفی. در شبیخون نیشابور.تهران، آگاه، 1365(1986)، 160ص.

46 - معرفی و نقد شماره 361، میرزایی، محمد. ارزیابی سرشماری1365 بر اساس شاخص های سنی و جنسی، نامه علوم اجتماعی، شماره مخصوص 1،2، 1368(1989)، صص.69-82.

47 - معرفی و نقد شماره363، مهاجرانی، علی اصغر و همکاران. بررسی نیروی انسانی در ایران، نامه علوم اجتماعی، شماره مخصوص3،1 ، 1368(1989)، صص.121-143.

48 - معرفی و نقد شماره 364، محتاط، محمد رضا. سیمای اراک، جامعه شناسی شهری.تهران، آگاه، 1368(1989)، 573ص.

49 - معرفی و نقد شماره 419، موسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی(بخش تحقیقات عشایری)، منابع و مآخذ عشایر ایران، شورای عالی عشایری ایران، 1366(1988)، 296ص. جلد14/ 1991 (1370)،

50 - معرفی و نقد شماره 940، طبیبی، حشمت الله. پیدایش تصوف و زمینه های اجتماعی آن، نامه علوم اجتماعی، 1،2 ، 1369(1990)،صص. 54-89. جلد15 و 16/1992-1993 (1371-1372)،

51 - معرفی و نقد شماره 51،فصلنامه علوم اجتماعی، تهران ، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه علامه طباطبائی، 1370(1991)، 283 ص.،جلد1، شماره های 1و2.، شماره مخصوص غلامحسین صدیقی(1905-1991).

52 - معرفی و نقد شماره1410، فهیمی، سید مهدی. فرهنگ جبهه.تهران، ناشر ین مختلف، 14 جلد منتشر شده، 20 مجلد پیش بینی شده، 1369-1370(1990-1991).

53 - معرفی و نقد شماره1436، رضا قلی، علی. جامعه شناسی خود کامگی.تهران ، نشر نی، 1370(1991)،244ص.

54 - معرفی و نقد شماره1595، زنجانی، حبیب الله. جمعیت کشور و چگونگی توزیع آن در سطح سرزمین(تا سال 1390).تهران، مرکز مطالعات و تحقیقات شهر سازی و معماری در ایران. وزارت مسکن و شهر سازی، 1369(1991)، 16ص.، نقشه+ جدول.

55 - معرفی و نقد شماره1622، مجموعه مقالات سمینار استراتژی توسعه زندگی عشایری. تهران، سازمان امور عشایری در ایران، 1370(1991)، 320ص.

56 - معرفی و نقد شماره1626، صفی نژاد، جواد،عشایر مرکزی ایران.تهران، امیر کبیر، 1368(1989)، 23-736ص.، نقشه+ تصویر.

57 - معرفی و نقد شماره1627، صفی نژاد، جواد. بنه: نظام های زراعتی سنتی در ایران.تهران، امیر کبیر،1368(1389)، 584ص. جلد 17، 18، 19 / 1994-1995-1996 (1373-1374-1375)،

58 - معرفی و نقد شماره 19 ، شهبازی، شراره- عمرانی، نوشین. کتابشناسی توضیحی خانواده.تهران، شهرداری تهران، معاونت امور اجتماعی، 1372(1993)، 290ص.

59 - معرفی و نقد شماره 339، باقری، علی. جامعه و حکومت در ایران، کتاب اول: دوران قاجار.تهران، مرکز نشر بین الملل، 1371(1992)،340ص.

60 - معرفی و نقد شماره 786، مختاری، محمد. انسان در شعر معاصر با تحلیل شعر نیما، شاملو، اخوان، فروغ فرخزاد.تهران، توس، 1372(1993)، 645ص.

61 - معرفی و نقد شماره 802، فرهادی، مرتضی. مشارکت زنان روستایی و ایلی ایران در گروه های یاریگر و سازمان های تعاونی سنتی، فصلنامه اقتصاد کشاورزی و توسعه، بهار1374(1995)،صص.107-120(شماره مخصوص "نقش زنان در کشاورزی").

62 - معرفی و نقد شماره 878، ازکیا، مصطفی. شرکت های سهامی زراعی، تهران، وزارت کشاورزی،1372(1993)، 488ص.

63 - معرفی و نقد شماره 880، فرهادی، مرتضی. پیشینه تاریخی خمین، اراک. فصلنامه راه دانش[اراک، دفتر ارشاد اسلامی]، شماره 3-4، تابستان/پاییز1374(1995)،صص.314-335. مصور+ 1 نقشه.

64 - معرفی و نقد شماره 881، فرهادی، مرتضی. سنگ نگاره های سه جانور منقرض شده در نقوش ماقبل تاریخی و نویافته تیمره، فصلنامه راه دانش، شماره6-7، پاییز1374(1995)،صص.145-152.(این اثر در مجله سنبل، شماره 73 مهر1374(1995) صص. 46-47 مجددا چاپ شده است.)

65 - معرفی و نقد شماره 890، فرهادی، مرتضی. کبوتر خانه های ایران،در هم آمیزی زیبایی و کارایی.تهران، صف، دانشگاه شهید بهشتی، شماره های13-14 ، بهار/تابستان 1373(1994)، صص. 66-77.

66 - معرفی و نقد شماره 891، فرهادی، مرتضی. کشت آدوری(خار وابسته)، در: محمد تقوی، مجموعه مقالات سمینار جامعه شناسی و توسعه، جلد2، تهران، سمت، 1373(1994)،صص. 345-364.

67 - معرفی و نقد شماره 892، فرهادی، مرتضی. مشک سازی و مشک زنی در روستاها و ایلات و عشایر سیرجان و چند شهر پیرامون آن، فصلنامه کرمان، مرکز کرمان شناسی، شماره 19، زمستان1374(1995)، صص. 66-75.

68 - معرفی و نقد شماره 893، فرهادی، مرتضی. برخی روش های پیشگیرانه در دانش پزشکی عامیانه در میان عشایر و روستاییان استان کرمان، در: مجموعه مقالات دومین سمینار کرمان شناسی، کرمان، مرکز کرمان شناسی،1374(1995)،صص. 179-190.

69 - معرفی و نقد شماره 894، فرهادی، مرتضی. آسیب شناسی پژوهش های فرهنگی عامیانه و لزوم مردم نگاری و مردم شناسی دانش و فن آوری های عامیانه و کار ابزار های سنتی در ایران، فصلنامه علوم اجتماعی، شماره های 5-6، پاییز/ زمستان، 1373(1994)، صص. 85-114.

70 - معرفی و نقد شماره 895، فرهادی، مرتضی. موزه هایی در باد: معرفی مجموعه عظیم سنگ نگاره های نویافته در تیمره، فصلنامه علوم اجتماعی، شماره های7-8، پاییز/ زمستان 1374(1995)، صص. 13-61. جلد24 / 2001 (1379-1380)،

71 - معرفی و نقد شماره 142، فرهادی، مرتضی. موزه هایی در باد: رساله ای در باب مردم شناسی هنر.تهران، دانشگاه علامه طباطبایی،1377(1998)، 408ص.

72 - معرفی و نقد شماره 324، احمدی، حمید. قومیت و قوم گرایی در ایران، از افسانه تا واقعیت.تهران، نشر نی، 1378(1999)، 440ص.

73 - معرفی و نقد شماره 326، فکوهی، ناصر. از فرهنگ تا توسعه: توسعه سیاسی، اجتماعی و اقتصادی در ایران.تهران، نشر فردوس، 1379(2000)، 344ص.

74 - معرفی و نقد شماره 327، فکوهی، ناصر. خشونت سیاسی: نظریه ها، مباحث، اشکال و راه کارها.تهران، نشر قطره، 1378(1999)، 287ص.، نمایه.

75 - معرفی و نقد شماره 328 ، فکوهی، ناصر. اسطوره شناسی سیاسی: هنر- اسطوره- قدرت.تهران، نشر فردوس،1378(1999)، 432ص. نمایه. جلد25/ 2002 (1380-1381)،

76 - معرفی و نقد شماره 3 ، فرهنگ گیلان. فصلنامه، 18 شماره[از زمستان1377(1998) تا تابستان1382(2003)].

77 - معرفی و نقد شماره 7 ، نامه انسان شناسی. ارگان انجمن انسان شناسی ایران، فصلنامه، نشر انجمن انسان شناسی ایران، جلد1، شماره1، بهار تابستان1381(2002)، 236ص.+ 31ص. به زبان فرانسه.

78 - معرفی و نقد شماره 263 ، ابریشمی، محمد حسن. هوش و ادراک رستنی ها.اطلاعات علمی، سال17، شماره1، آبان1381(2002)، صص. 26-29.

79 - معرفی و نقد شماره 286 ، کزازی، میر جلال الدین. نامه باستان: ویرایش و گزارش شاهنامه فردوسی.تهران، سمت، 3جلد1380-1381-1382(2001-2002-2003)، 481+686+612ص.

80 - معرفی و نقد شماره 310، مجله علوم روان شناختی: تحولی – بالینی- پرورشی- اجتماعی.تهران، دانشگاه تهران ، 7 شماره چاپ شده، 1380-1382(2001-2003).

81 - معرفی و نقد شماره 341 ، ابریشمی، محمد حسن. نگاهی به پیشینه وام ها و اعتبارات کشاورزی.بانک کشاورزی، فصلنامه، شماره های2-3، تابستان/ پاییز1380(2001)، صص.201-209.

82 - معرفی و نقد شماره 351، ابریشمی، محمد حسن. چهارشنبه سوری منشا از شبانگاه قتل متوکّل دارد.بهاریه، اسفند 1380 فروردین 1381(2002)،صص. 36-44.

83 - معرفی و نقد شماره 352 ، ابریشمی، محمد حسن. گل در فرهنگ ایرانی: دام و کشت و صنعت، مجله ماهانه، شماره های29-35 ،1381(2002)، صص. 20-24، 22-27،26-30، 16-19و 18-22.

84 - معرفی و نقد شماره 358، فکوهی، ناصر. تاریخ اندیشه و نظریه های انسان شناسی.تهران، نشر نی، 1381(2002)،474ص.

85 - معرفی و نقد شماره359، فرهادی، مرتضی. موزه های بازیافته: گمانه زنی هایی در فرهنگ عشایر و روستاییان سیرجان، بافت، برد سیر و شهر بابک استان کرمان.کرمان، مرکز کرمان شناسی،1381(2002)، چاپ اول 1378(1999)، 393ص. جلد26/ 2001 (1381-1382)،

86 - معرفی و نقد شماره 58 ، جعفری دهاقی، محمود. بازشناسی منابع و مآخذ تاریخ ایران باستان: از ورود آریایی ها تا سقوط امپراتوری ساسانی.تهران، سمت، 1382(2003)، 321ص. ،کتابشناسی+ نمایه.

87 - معرفی و نقد شماره 260، ازغندی، سید علی رضا. تاریخ تحولات سیاسی و اجتماعی ایران1320-1357(1941-1979).تهران، سمت، بهار1382(2003)،414ص.،کتابشناسی.

88 - معرفی و نقد شماره 332، روزی طلب، غلام رضا- جلالی، ناهید. هنر خاتم.تهران. سمت، 1382(2003)، 319ص.، عکس+ کتابشناسی+ اصطلاح نامه.

89 - معرفی و نقد شماره 360، کزازی، میر جلال الدین. نامه باستان: ویرایش و گزارش شاهنامه فردوسی. جلد4، تهران، سمت، ، 1383(2004)، 752ص.

90 - معرفی و نقد شماره 410، آذربایجانی، مسعود و همکاران. روان شناسی اجتماعی با نگرش به منابع اسلامی.تهران، سمت، پاییز1382(2003)، 615ص. کتابشناسی+ واژه نامه+ 4 نمایه.

91 - معرفی و نقد شماره 420، محدثی، حسن. دین و حیات اجتماعی، دیالکتیک تغییرات.تهران، فرهنگ و اندیشه 1381(2003)، 244ص.

92 - معرفی و نقد شماره 456، بلوک باشی، علی. جامعه ایلی در ایران.دفتر پژوهش های فرهنگی، مجموعه "از ایران چه می دانم؟"، شماره31، 1382(2003)، 119ص

93 - معرفی و نقد شماره 461 ، فرهادی، مرتضی. واره: نوعی تعاونی سنتی کهن و زنان در ایران(درآمدی به مردم شناسی و جامعه شناسی تعاون و مشارکت مردمی).تهران، وزارت کشاورزی، 1380(2001).627ص.کتابشناسی+ جداول+ لغت نامه+ گرافیک+ نقشه. جلد27/ 2004 (1382-1383)

94 - معرفی و نقد شماره 364، تاجیک، محمد رضا. تجربه بازی سیاسی در میان ایرانیان.تهران، نشر نی، چاپ دوم، 1382(2003)، 215ص.

95 - معرفی و نقد شماره 368، ابریشمی، محمد حسن. زعفران: از دیرباز تا امروز، دایره المعارف تولید، تجارت و مصرف،تهران، امیر کبیر، 1383(2004)،832ص، 36 تابلو+ 32ص.(فهرست مطالب+صورت جداول+یادداشت ایرج افشار+پیشگفتار مولف و معرفی)

 

پایان نامه‌های تحصیلات عالیه

1- 1 ) راهنمایی دکتری شادرو، محمدرضا. پژوهشی در داستان کوتاه فارسی، زیر نظر مرتضی کتبی، اساتید مشاور: منصور وثوقی و محمدرضا شفیعی کدکنی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1376.

1- 2) مشاوره دکتری نبوی، عبدالحسین. بررسی عوامل اجتماعی – اقتصادی مؤثر در شیوع جرائم در جامعه شهری اهواز، زیر نظر مصطفی ازکیا، اساتید مشاور: علیرضا محسنی تبریزی ، مرتضی کتبی و منصور وثوقی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1374.

حاجی زاده میمندی، مسعود. جامعه شناسی مطبوعات ایران، زیرنظر باقر ساروخانی، اساتید مشاور: مرتضی کتبی و منصور وثوقی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1376.

1- 3) داوری دکتری امیدی، علی، معماری کاروانسرا در اصفهان، استاد داور مرتضی کتبی، دانشکده هنرهای زیبای پاریس، (1976) 1355.

شمس، پرویز، (دکتری)، سوسیالیسم و انقلاب ایران، زیر نظر فرای ریشارد، استاد مشاور پوآریه،‌استاد داور و رئیس ژوری: مرتضی کتبی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه نیسِ فرانسه،(2 ژوئیه 1984)، 11 تیر 1363.

حسینی زاد، سید مجید. تحولات اجتماعی و سینمایی ایران، زیر نظر منصور وثوقی، استادان داور: باقر ساروخانی و مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1374.

عصمت اللهی، محمد هاشم. بررسی مسیر تحول مطبوعات افغانستان در چارچوب نظریه‌های آزادی و کنترل مطبوعات، زیر نظر نعیم بدیعی، اساتید مشاور کاظم معتمد نژاد و حسین علی افخمی؛ استاد داور: مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه علامه طباطبایی، 1380.

مسعودی، امیدعلی. جامعه اطلاعاتی در برابر چالش‌های نظارتی فن‌آوری اطلاعات و ارتباطات چشم انداز ایران در سال 1400، زیر نظر کاظم معتمدنژاد، اساتید مشاور: نعیم بدیعی و مهدی محسنیان راد؛ اساتید داور: مرتضی کتبی و علی دلاور، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه علامه طباطبایی، 1384.

2-1) راهنمایی کارشناسی ارشد ناظم زاده، ناصر. اثر برنامه‌های تلویزیونی بر کودکان و نوجوانان، زیرنظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی ، دانشگاه تهران، 1354.

پورحسینی، خسرو. معنی، ارزش و مصرف پول نزد کودکان تهران، زیر نظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1354.

خالوئی، محمدعلی. تعریف اجتماعی جنایت: مطالعه در مرکز کار و آموزش قزالحصار، زیرنظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1355.

شریعتی، تقی ناصر. بررسی عوامل مؤثر در رضامندی بیمه شدگان از خدمات درمان تأمین اجتماعی، زیر نظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1355.

برومند، نسرین. تحقیق دربارة چگونگی راههای کسب موفقیت جوانان کارمند، زیرنظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1355.

ساده، مهدی.کاربرد ضرب المثل در توجیه فرهنگ عامیانه، زیر نظر مرتضی کتبی، اساتید مشاور غلامعباس توسلی و مهدی ثریا، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1355.

نیکنام اصل، ابوالفضل. مداخله والدین و آشنایان در ازدواج زنان و مردان کارمند ساکن تهران، زیر نظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1355.

کیال، علی. مطالعه فعالیت‌های فراغتی دانشجویان دانشکده علوم اجتماعی در دو گروه درآمد بالا و پائین، زیرنظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1356.

بهنام مرادی، شهربانو. بررسی و مقایسه طرز تفکر و رفتار پرستاران در زمینه همسر گزینی و ازدواج، زیر نظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1356.

سجاد، احمد. خانواده‌های گسترده گرجی در فریدون شهر، زیر نظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1356.

فجرک، علی. ‌بررسی روابط ارباب رجوع با اداره و تأثیر آن بر مدت انجام پرونده در شهرداری تهران، زیر نظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1356.

بیتا، محمد جواد. ارزشیابی خدمات درمانی دو بخش از مراکز روانپزشکی رازی، زیرنظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، 1357.

مهردادیان، علی محمد. تطابق ارزش زمان‌ها در زبان فارسی و فرانسه، زیر نظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه تربیت مدرس، 1370.

علی اکبری، بهمن. تئوری بازگشت به سوی خویش در اندیشه دکتر شریعتی، زیر نظر مرتضی کتبی، استاد مشاور غلامعباس توسلی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1373.

بخارایی، احمد. نقش رسانه در توسعه، زیر نظر مرتضی کتبی، استاد مشاور باقر ساروخانی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1374.

شفیعی، محمد. بررسی کمی و کیفی ناسازگاری سربازان وظیفه در حین خدمت و علل بروز جرائم آن، زیرنظر مرتضی کتبی، استاد مشاور علیرضا محسنی تبریزی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1375.

هاشمی، سیدضیاء. تغییرات اجتماعی در نهج البلاغه، زیر نظر مرتضی کتبی، استاد مشاور غلامعباس توسلی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1375.

نوربخش، سید مرتضی. عوامل روانی- اجتماعی مؤثر بر وضعیت تحصیلی نابینایان، زیر نظر مرتضی کتبی، استاد مشاور علیرضا محسنی تبریزی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1375.

فتحی، سید مرتضی. بستر فرهنگی اعتیاد، زیر نظر دکتر مرتضی کتبی،‌استاد مشاور محمود روح الامینی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی، 1376.

قاسمی، علیرضا. روزنامه نگاری غیرحرفه‌ای در ایران و تطور آن در پرتو وقایع سیاسی- اجتماعی سالهای 20-32، زیرنظر مرتضی کتبی، استاد مشاور باقر ساروخانی دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1377.

نبئی، سودابه. بررسی میزان استفاده و رضامندی شهروندان تهرانی از روزنامه ایران، زیرنظر مرتضی کتبی، استاد مشاور مهدی محسنیان راد، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه علامه طباطبایی، 1377.

فرجام فر، جلال. بررسی انگیزه‌های روانی- اجتماعی مشارکت دانشجویان ساکن تهران، دانشگاه تهران، زیرنظر مرتضی کتبی، استاد مشاور مصطفی ازکیا، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1379.

شالباف، عذرا. بررسی تأثیر تحصیلات زن به توزیع قدرت در خانواده، زیرنظر مرتضی کتبی، استاد مشاور باقر ساروخانی، استاد داور ژاله شادی طلب، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1379.

ترغیبی، شاهرخ. تغییرات خانواده در عشایر، زیر نظر مرتضی کتبی، استاد مشاور مقصودی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1379.

شکوهی، مرتضی. بررسی انگیزه‌های باروری در زنان روستایی، زیرنظر مرتضی کتبی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن، 1380.

اکبری، مصطفی ... 2- 2) مشاوره کارشناسی ارشد کبریایی، احمد. موقعیت خانوادگی و رابطة آن با موقعیت تحصیلی دانش آموزان، زیرنظر غلام عباس توسلی، استاد مشاور مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1354.

خدامرادی، منصوره. نقش آموزشی رادیو و تلویزیون، زیرنظر باقر ساروخانی، استاد مشاور مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1354.

مهدوی، محسن. اثر فوت پدر بر حالت پرخاشگری فرزندان، زیرنظر ژاکلین طوبی، اساتید مشاور: مرتضی کتبی و مشهور، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1354.

فقیرزاده، صالح. مقایسه نظر و عمل خانواده در آبادان، خرمشهر وشادگان، زیر نظر جمشید بهنام، استاد مشاور مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1354.

سام آرام، عزت الله. بررسی اثرات برنامه‌های عمرانی در روستاهای عهدآباد شهریار بر ساخت اجتماعی و اقتصادی خانوارهای ساکن آن در سال‌های 47-54، زیرنظر سیاوش امینی، استاد مشاور مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1355.

تقوی، نعمت الله. ساخت‌های خانواده: ازدواج، قدرت، خویشاوندی در روستاهای ایران، زیر نظر جمشید بهنام، استاد مشاور مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1355.

امیر شیبانی، محمد علی. محدودیت‌های رشد و تأثیر انجمن‌های علمی و تخصصی در ایران، زیر نظر محمد توکل، اساتید مشاور: مرتضی کتبی و رضا منصوری، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1372.

ربانی خوراسگانی، علی. بیگانگی اجتماعی به همراه بررسی موردی بیگانگی اجتماعی در بین پذیرفته شدگان مراکز آموزشی علامه حلی تهران در سال 71-72، زیر نظر علیرضا محسنی تبریزی، استاد مشاور مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1372.

امیری، نادر، .فرآیند باز آفرینی واقعیت اجتماعی در ادبیات داستانی جلال آل احمد، زیرنظر غلام عباس توسلی، استاد مشاور مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1372.

پناهی، شادبانو. ترجمه بخشی از کتاب «در جست و جوی هویت گمشده» اثر مرتضی کتبی، زیرنظر سید حامد رضیئی، استاد مشاور مرتضی کتبی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شمال، 1373.

باقی نصرآبادی، علی. بررسی اندیشه‌های اجتماعی متفکر شهید استاد مرتضی مطهری، زیرنظر غلامعباس توسلی، استاد مشاور مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1373.

اسماعیلی، رضا. بررسی عوامل بزهکاری اجتماعی در اصفهان، زیرنظر علیرضا محسنی تبریزی، استاد مشاور مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1373.

گیویان، عبدالله.بررسی آنومی علل و عوامل مؤثر بر آن در میان دانشجویان دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، زیر نظر باقر ساروخانی، استاد مشاور مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1373.

مهاجری، اصغر. جنگ و قشربندی اجتماعی، زیر نظر غلامعباس توسلی، استاد مشاور مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1374.

مهدویان، مرتضی. روش مقایسه در علوم اجتماعی و بررسی آن در آثار ابوریحان بیرونی، زیر نظر غلام عباس توسلی، اساتید مشاور: مرتضی کتبی و محمد توکل، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1374.

خوش فر، غلامرضا. مقایسه تحلیلی ارزش‌های خانواده، مدرسه و گروه همسالان از دیدگاه دانش آموزان پسر دبیرستانی شهر تهران، زیر نظر باقر ساروخانی، استاد مشاور مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1374.

طوسی، علی اکبر. جامعه روستایی در ادبیات معاصر ایران با تکیه بر رمان، زیر نظر مصطفی ازکیا، استاد مشاور مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1375.

موسوی دیز کوهی، سید هاشم. طنز در گیلان، زیر نظر محمود روح الامینی، استاد مشاور مرتضی کتبی و حشمت الله طیبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1375.

ساغری دوز، محبوبه. بررسی جامعه شناختی پارامترهای ذهنی – فرهنگی زمینه ساز توسعه. زیرنظر محمد توکل، استاد مشاور مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1376.

سلیمی، گیتا. بررسی موانع فکری، اجتماعی، فرهنگی گسترش توریسم در ایران از دیدگاه جامعه شناسی زیر نظر محمد توکل، استاد مشاور مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1376.

حقایق خراسانی، بتول. سنجش میزان استرس شغلی و بررسی تأثیر آن بر خشنودی شغلی و سلامت روان کارگران و کارکنان شرکت داروسازی داروپخش، زیر نظر علیرضا محسنی تبریزی، استاد مشاور مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1378.

پارساپژوه، سپیده،. شکل گیری شخصیت فرهنگی درمیان دختران نوجوان اسلام آباد کرج، زیر نظر ناصر فکوهی، اساتید مشاور دکتر مرتضی کتبی و جواد ناطق پور، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1379.

صفابخش، محسن. حاشیه نشینی، زیر نظر محسنی تبریزی،‌استاد مشاور مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1380.

جعفری، علی اکبر. بررسی نگرش اقشار جامعه نسبت به تلویزیون (تبلیغات تجاری)، زیر نظر مهدی محسنیان راد، استاد مشاور مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی علامه طباطبایی، 1380.

بابایی، اسدالله. تبیین جامعه شناختی بحران هویت در جامعه معاصر ایران، استاد مشاور مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، 1380.

کمالی، مهرک. زن در رمان معاصر ایران: بررسی رمان جامعه شناختی بامداد خمار، استاد مشاور مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، 1380.

2- 3) داوری کارشناسی ارشد رهبری، غلامحسین،.بررسی آگهی‌های تبلیغاتی روزنامه کیهان در دهه 55-44، زیرنظر باقر ساروخانی، اساتید داور: مرتضی کتبی و حسین مشهور، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1354.

طلایی، داریوش .مطابقت عروض و نواهای ایرانی (تار)، استاد داور مرتضی کتبی، دانشگاه نانتر پاریس10،1365،(1986).

عبدی، عیسی. مقایسه حرف‌های اضافه A،De و Enدر زبان فرانسه و معادل‌های فارسی آنها و تحلیل اشتباهات مرتکب شده محصلین ایرانی، زیر نظر گ. دیهیم، استاد مشاور رویا لطافتی، استاد داور مرتضی کتبی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه تربیت مدرس، 1375.

ترابی، علیرضا. بررسی آراء و اندیشه‌های جرج هربرت مید، اروینگ گافمن و موریس روزنبرگ، زیرنظر تقی آزاد ارمکی، استاد مشاور علیرضا محسنی تبریزی، استاد داور مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1377.

انصاری، فرشته. بررسی نحوه گذران اوقات فراغت بر شکل‌گیری شخصیت فرهنگی با تأکید بر دو دبیرستان دخترانه ارشاد و رضوانی شهر تهران، زیر نظر ناصر فکوهی، استاد داور مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1379.

پاشا، نورالله. بررسی نگرش عقلانی دانش آموزان پسر دبیرستان‌های دولتی شهر تهران و عوامل مؤثر بر آن، زیر نظر جعفر سخاوت، استاد مشاور عذرا جارالهی، استاد داور مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه علامه طباطبایی، 1379.

ایوبی، پروانه. آموزش زبان فرانسه، استاد داور مرتضی کتبی، دانشگاه تربیت مدرس، 1380.

3- 1) راهنمایی کارشناسی آل بویه، پژند.ترنوور، زیر نظر مرتضی کتبی، دانشگاه علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1353.

جوادی ترشیری، حسین. تأثیر تلویزیون در انجام تکالیف دبستانی، زیر نظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1353.

سعادتمند، منوچهر. اثرات منفی برخی کتب مطالعه‌ای در 5 دکه تهران، زیر نظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1353.

عارف نسب، غلامرضا. بررسی علل و عوامل عدم بازده کافی نظام آموزش و پرورش در تحصیلات متوسطه، زیر نظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1353.

ناظری، محسن.تاثیر تبلیغات تجارتی رادیو و تلویزیون در افکار عمومی، استاد راهنما مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1354.

بازارگان، محسن .کاربرد تکنیک تحلیل محتوی در بررسی عریضه‌های مردم ایران، زیرنظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1354.

قنائیان نجف آبادی، غلامعلی. بررسی جنبه‌های مختلف خدمت وظیفه عمومی زیرنظر مرتضی کتبی، دانشگاه علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1354.

هنرور عراقی، منیژه. علل عقب افتادگی دانش آموزان 8-12 ساله در یک مدرسه جنوب شهر تهران، زیر نظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1354.

نعیمی، علی اکبر. تحول تاریخی پست ایران، زیرنظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1354.

پوررحیمی، رضا. مطالعه دخالت روابط شخصی در تعیین میزان حقوق کارمندان وزارتخانه‌های مشمول قانون استخدام کشوری، زیر نظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1355.

عسگری، نصرالله. گروه سنجی، زیر نظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران،‌1355.

اوسط صائب، علی. بررسی چگونگی روابط غیر صوری بین کارمندان، زیر نظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1355.

رحیمی فرزان، حسن. انگیزه‌های خودکشی، زیرنظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1355.

بهشتی روی، محمدرضا. بررسی ویژگی‌های گروهی یک بخش از شرکت مخابرات ایران در تهران، روش گروه سنجی، زیر نظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1356.

پناهی، محمد حسین. تصویر روانی - اجتماعی پدیده پیکان، در شهر تهران، زیرنظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1356.

دالوند، غلامرضا. بررسی ترافیک تهران، شرایط اجتماعی رانندگان تاکسی، زیر نظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1356.

ابوطالبی، حمید. نقش مذهب شیعه در فعالیت‌های اجتماعی جوانان، زیرنظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1357.

قائلی، مسعود. رسانه‌های گروهی انقلابی در انقلاب اسلامی ایران، زیر نظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1361.

عوادزاده، محمد.ترجمه سه مقاله از مرتضی کتبی:" ازدواج دانشجویان درایران"، "اهمیت و برد تلویزیون در ایران"، "مسکن و بهداشت روانی" ، زیر نظر مرتضی کتبی، دانشکده ادبیات و زبان‌های خارجی، دانشگاه علامه طباطبائی، 1368.

انصاری، امیر. ترجمه مقاله: «تحلیل روانی – اجتماعی طبقات اجتماعی در ایران پس از انقلاب، مسائل روش شناختی تحقیق در کشورهای در حال توسعه، مورد ایران»، اثر مرتضی کتبی، زیر نظر مرتضی کتبی، دانشکده ادبیات و زبان های خارجی، دانشگاه علامه طباطبایی، 1368.

رئیسی، مریم.ترجمه متون انسانی و اجتماعی (ابستراکتا ایرانیکا)، زیر نظر مرتضی کتبی، دانشکده ادبیات و زبانهای خارجی، دانشگاه علامه طباطبایی، 1370.

عباداللهی حمید. زمینه‌های خانوادگی موثر بر بزهکاری نوجوانان در کانون اصلاح و تربیت کوی کن، زیر نظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1372.

محمدی شکیبا، عباس. بررسی جامعه شناختی پست موازی، زیر نظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1372.

اشرف آبادی، احمد. بررسی فیلم‌های سینمایی ایران در دو مقطع، زیر نظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1372.

آقا محسنی، امیرمحمود. بررسی ترجمه کتاب خانواده تیبو، زیر نظر مرتضی کتبی، دانشکده ادبیات و زبان‌های خارجی، دانشگاه علامه طباطبایی، 1372.

میلانی، منصور. ترجمة «اهمیت و بُرد تلویزیون در ایران»، اثر مرتضی کتبی و ترجمه داستان کوتاهی از نادین گوردیی: «آیا هیچ جای دیگری برای ملاقات‌های ما باقی نمانده است؟»، زیرنظر مرتضی کتبی، دانشکده ادبیات و زبان‌های خارجی، دانشگاه علامه طباطبایی، 1372.

فاتحی، حمیدرضا. تأثیر پایگاه طبقاتی در گرایش‌های شغلی دانش آموزان پسر سال چهارم دبیرستان‌های دو منطقه از تهران (3 و 18)، زیر نظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1373.

یوسفی، سعید،.ترجمه وان گوگ، نوشته فرانک ادگار، زیر نظر مرتضی کتبی، دانشکده ادبیات و زبان‌های خارجی، دانشگاه علوم طباطبائی، 1373.

عبدالملکی، احمد، . خانواده و روابط زوجین در اسلام، زیر نظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1373.

مطیع حق شناس، نادر. بررسی وضعیت توزیع ادبی در تهران و دیدگاه ناشران زیرنظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1373.

مصطفی پور کندلوسی، کامبیز. بررسی هویت فرهنگی از طریق سنجش میزان تعلق اجتماعی گروهی از دانش جویان دهکده کندلوس، زیرنظر مرتضی کتبی، دانشگاه علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1373.

عبداللهی، داود. بررسی کارکردهای اقتصادی پیام‌های بازرگانی در اذهان دانش آموزان دوم راهنمایی مدرسه راهنمایی جواد الائمه منطقه 11 تهران، زیر نظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1373.

آقازاده، حسین. بررسی علل گرایش خوانندگان مطبوعات نسبت به روزنامه همشهری و سنجش میزان آن در منطقه 6 تهران، زیر نظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1374.

اکبری پور، صفدر. بررسی علل و عوامل افت تحصیلی دانش آموزان مقطع متوسطه شهرستان اسلام آباد غرب، زیر نظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1374.

شکوهی، مرتضی. بررسی مفهوم شریک زندگی در بین دانش‌جویان دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران سال 1373،

زیرنظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1374.

بیات ریزی، زهره. جایگاه نغزگویی در تفکر عامیانه، زیر نظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1374.

یحیی زاده، باقر. ارتباط و زبان‌ها، زیرنظر مرتضی کتبی، دانشکده ادبیات و زبان‌های خارجی، دانشگاه علامه طباطبایی، 1374.

سلگی، رضاحسین. منوگرافی روستای برزول، زیر نظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1374.

نقدی بازنشین، علی. برداشت‌های ذهنی دانش آموزان دختر و پسر سال سوم دبیرستان‌های ناحیه یک شهرستان کرج از سریال‌های تلویزیونی، زیرنظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1374.

کاسگل پورمناره بازاری، ابراهیم. بررسی عوامل تخریب جنگل‌های شهرستان تاش و پیامدهای روانی آن، زیر نظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشکده تهران، 1375.

مستخدمین حسینی، حمید. بررسی دیدگاه عرفانی، هنری و اجتماعی سهراب سپهری، زیر نظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1375.

شیردل، علیرضا. بررسی سطح آرزومندی شغلی و تحصیلی دانش آموزان و مقایسه آن با آرزوهای والدین، زیر نظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1375.

فیضی، ایرج. علل و عوامل کم روئی و پیامدهای آن در بین دانشجویان، زیر نظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1375.

طالعی مهربانی،محمد رضا. بررسی مسائل کارکنان دو شغله دولت در شهر تهران، زیر نظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1375.

بارفروش، احمد. بررسی علل دگرگونی‌های فکری جلال آل احمد، زیر نظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1375.

پاکدل، پروین. احساس بیگانگی نسبت به کار در ادارات دولتی، زیر نظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1375.

پور عظیمی، محمد.نقش پول در تعلیم و تربیت، زیر نظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1376.

کثیری قمی، علیرضا. بررسی عامل مؤثر بر افت تحصیلی دانش آموزان پسر در درس زبان انگلیسی در مدارس راهنمایی منطقه 16 تهران، زیر نظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1376.

علوی، سید نورالدین. انسان‌شناسی به عنوان زیر بنای فکری دکتر علی شریعتی، زیر نظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1376.

بختیاری، داود. موانع ذهنی و عینی نماز از دیدگاه جوانان، زیر نظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1377.

زحمتی هوجقان، نرگس. نگاهی به انسان در آثار دکتر شریعتی، زیر نظر مرتضی کتبی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1377.

 

منبع: انسان شناسی و فرهنگ

  • Like 3
لینک به دیدگاه
  • 1 سال بعد...
  • 2 ماه بعد...
×
×
  • اضافه کردن...