faezeh mzk 19231 اشتراک گذاری ارسال شده در 22 آبان، ۱۳۹۱ بخشي از گفتگوي نسبتاً طولاني زيباشهر با پرفسور نادر خليلي با محوريت جايزه آقاخان و نيز بازسازي بم را ميخوانيد، در روزهاي آتي از ساير بخشهاي اين گفتگو و عليالخصوص مدارك ارائه شده از جانب ايشان به حسب مورد استفاده خواهد شد.روندي كه در كشور ما وجود دارد اين است كه تا وقتي كار اشخاص ابتدا در جامعه جهاني شناخته ميشود و بعد اين كار به كشور وارد ميشود، در غير اينصورت تقريبا غير ممكن است كه با وضعيتي كه در كشور در آن قرار داريم غير ممكن است كه در داخل مورد توجه قرار بگيرد؛ در حقيقت و متأسفانه خارجي ها هستند كه بايد به ايراني ها بگويند كه كاري خوب است تا ما بپذيريم و از آن استفاده كنيم! يعني نوعي قضاوت وارداتي... و اين خود باختگي به جهان صنعتي موجب ميشود كه خود ارزشهايمان را نشناسيم و ديگران آنها را برايمان كشف كنند. اميد من اين است كه حداقل بدين ترتيب بتوانم گوشهاي از ارزشهاي والاي 4000 سال ثبت شده تاريخ معماري ايران به واسطه معرفي جهاني به خود مردم ايران به صورت عملي معرفي كنم [البته خليلي در بخش ديگري از گفتگو متوجه ميشويم كه خليلي بارها روش مستقيم معرفي نو آوريهايشان را به مسئولين ذيربط آزموده ولي تا به حال نتيجه نرسيده، نامه هاي او به وزارت مربوطه سالهاست كه بي جوابند...]... اين كه گفتيد براي خودش روشي است و اميدوارم نتيجه بخش باشد، دستتان درد نكند؛ ميخواستم جزئيات جايزه آقاخان را از زبان خودتان بشنوم... اين جايزه را شايد بتوان مشهور ترين جايزه معماري جهان دانست كه از بيش از 20 سال گذشته و سالهاي سال است به كارهايي داده ميشود كه داراي اثري ويژه علي الخصوص در جهان اسلام هر 3 سال يكبار به عدهاي داده ميشود؛ بحث نيز دو سال پيش نامزد اين جايزه شده بود و در اين مدت داوران رقابت مشغول آثار نامزد شده بودند، با من تماس گرفته شد و من مدارك مربوطه را ارسال كردم و به خصوص موضوع چهار عنصر آب، باد، خاك و آتش كه خمير مايه انديشه ابرخشت است براي داوران بسيار جالب توجه بود كه نهايتا با مراجعه به پروژه هاي اجرا شده با اين روش در سراسر جهان و بررسي ميداني، شايسته دريافت جايزه تشخيص داده شد. برنده بودن جايزه اي اينچنيني كه همانطور كه اشاره كرديد حتي در جهان و نه فقط كشورهاي مسلمان چه بسا در جايگاه نخست قرار دارد، را چگونه ارزيابي ميكنيد و مسئوليتي را كه به همراه دارد، به قول معروف احساستان چيست؟! در اصل اين جايزه نيز تأييدي است بر راهي كه 30 سال است آن را تعقيب ميكنم؛ من پيش از اين نيز جايزه انستيتو معماران ايالات متحده و تقدير نامه سازمان ملل را نيز چند جايزه ديگر را دريافت كرده ام و جايزه آقا خان نيز در ادامه كارم به لحاظ اينكه مويد بر درست بودن انديشه است و در عين حال در همه جا نام ايران و معماري ايران برده ميشود ارزشمند است. ميخواستم اين را هم اشاره كنم كه كار شما هم بسيار ارزشمند است، لطفاً اين را چاپ كنيد، در ماههاي گذشته كه نوشتههاي شما را تعقيب ميكنم نگاه جستجو گرتان در مقولات معماري بسيار جالب توجه بوده و علت تماس من هم با شما همين بودهاست.... اين افتخار ماست، به قول خودتان اين هم از آنجايي كه تأييدي بر كار ماست برايمان ارزشمند است [هر دو ميخنديم!]... [در حالي كه ميخندند] در حقيقت ما دو طرف كار را گرفته ايم شما آن طرف ادامه بدهيد و ما هم اينجا در بيابانها ادامه ميدهيم... هر دو اين كار هاي همانطور كه در اول اشاره كردم در راستاي اينكه ما خودمان را به غرب نبازيم، مهم است... در اينجا به اين نكته اشاره ميكنم كه علي الخصوص انتقاداتي كه در پاسخ نوشته هاي شما، به روش ابرخشت شد برايم بسيار جالب بود و باور كنيد بسيار خوشحال شدم كه اين مسائل در ايران مطرح ميشود و پاسخ دادهميشود و البته تنها جوابم هم به مخالفان اين است كه لطفا در قضيه پژوهش كنند و اگر با موضوع بيشتر آشنايي پيدا كنند اين باعث خوشحالي من خواهدشد.... ظاهراً يكي از پروژه ها نيز در ايران ساخته شده است... بله، بعد از جنگ اول عراق و كويت از طرف دفتر امور پناهندگان و دفتر سازمان ملل در تهران با من تماس گرفته شد و خواسته شد كه تعدادي از ساختمانهاي ابرخشتي را براي پناهجويان بسازم؛ پيشنهاد من اين بود كه ابتدانمونهاي در مركز تحقيقات [ساختمان و مسكن] ساخته شود و بعد از آزمايشات در محل مورد نظر نيز بسازند. معماري از ايران به نام مهندس ايراني به اينجا آمد و بعد از آموزش به ايران آمد و در اردوگاه بني نجار در خوزستان 14 عدد بعد از تاييد مركز تحقيقات [ساختمان و مسكن] با پشتيباني سازمان ملل و كميسارياي عالي پناهندگان ساخته شدند. بعد از دو سال اين پروژه ارزيابي شد كه نتايج جالبي داشت، هر واحد ساخته شده كه براي خانواده اي 7 نفره در نظر گرفته شده بود تنها در زمان 6 روز ساخته شده و به بهره برداري رسيده بود. سرعت كار و قيمت بسيار بسيار پايين از نكات مثبت پروژه بود. در حال حاضر يك سال از زلزله بم ميگذرد، در اين يك سال با توجه به مصاحبه هايتان انتظار داشتيم در بازسازي بم شما را ببينيم، در اين مدت براي بميها كاري نتوانستيد انجام دهيد؟! متأسفانه به هيچ وجه؛ با افراد بسياري تماس گرفتم، قولهاي بسياري داده شد، ولي... خودتان بايد بهترميدانيد، حتي ميخواهم بگويم [خليلي: لطفاً اگر ميتوانيد اين را حتماً چاپ كنيد] اميدوارم دولت جديدي كه ميآيد بتواند شجاع تر از اين دولت باشد، در حاليكه مركز تحقيقات در وزارت مسكن روش [روشي در پخت خانههاي خشتي بعد از ساخت و مقاومسازي مضاعف آن] را حدود بيست و چند سال پيش تأييد كرد و ما در زمان انقلاب در مقاوم سازي خانه هاي روستايي خيلي فعال بوديم كه البته آن روند بنا به دلايلي ادامه نيافت. در مرحله دوم هم بعد از ساخته شدن نمونههاي ابرخشتي در خوزستان و نامه رييس وقت مركز تحقيقات ساختمان و مسكن وزارت مسكن مبني بر خواست ايشان بر مطرح كردن اين روش در كنفرانس خانه هاي ارزان قيمت نپال، باز رييس جديدي درمركز تحقيقات آمدند و جلو كار را گرفتند، البته اين اولين بار است كه اين موضوعات را مطرح ميكنم... . من در مورد اينكه در عدم توجه به اين سيستم در بازسازي بم مقصر كه بوده اظهار نطري نميكنم، شايد اين در اين روش برنده اصلي مردم هستند و در بسياري دكانها و كاسبيهايي كه در بم راه افتاده بسته ميشود [ميخنديم] ... جالب اينجاست متخصصيني كه از طرف وزارت مسكن از كاليفرنيا به ايران بعد از زلزله دعوت شدند با من مشاوره مي كردند و از اينكه خود من دعوت نشده بودم متعجب بودند و علي الخصوص رييس هيأت، كه من به او گفتم علتش را از خود مسئولين مربوطه بپرسند...! به نظرم اگر حقيقتاً ميخواهند براي بم كاري بكنند بايد گروهي بي طرف را در مديريت ساخت و ساز آنجا حاكم كنند... . 4 لینک به دیدگاه
faezeh mzk 19231 اشتراک گذاری ارسال شده در 22 آبان، ۱۳۹۱ اونایی که فیل شکن دارن میتونن این مصاحبه با دکتر خلیلی رو هم توی یوتیوب ببینن [h=3] برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید. ورود یا ثبت نام [/h] 4 لینک به دیدگاه
ارسال های توصیه شده