رفتن به مطلب

ارسال های توصیه شده

تعمير کاران ،جهت انجام کارهاي تعميراتي به ابزارهاي مخصوص نياز دارند که آگاهي از روش صحيح استفاده و کاربرد آنها ضروري است.

خودرو ،مجموعه اي کامل و پيچيده است ،که هر قسمت آن با روش خاصي با يکديگر متصل مي باشد .

مهم ترين نکته اي که در مورد ابزار بايد دانست ،تميز نگه داشتن آنها و قرار دادن هر يک پس از استفاده ،در محل خود است .

 

1-1-1- آچارهاي تخت :

از آن براي باز کردن يا بستن پيچ و مهره ها استفاده مي شود .اندازه يک آچار با فاصله دهانه آن تعيين مي شود . بنابراين دو اندازه رايج وجود دارد :يکي متريک و ديگري اينچي است .

در سيستم متريک ،اندازه آچارها از آچار 7 ميليمتري شروع شده ،ميليمتر به ميليمتر افزايش پيدا مي کند و تا 25 ميليمتر و گاهي بيشتر هم مي رسد .

اينچ به يک اينچ

 

 

اينچ شروع شده ،با افزايش مرحله اي

 

 

در سيستم اينچي ،اندازه آچارها از

و گاهي بيشتر هم مي رسد .براي آنکه بتوان آچار تختي را در يک دهانه تنگ مورد استفاده قرار داد ،دهانه آچار را نسبت به بدنه آن با زاويه 15 درجه مي سازند.

 

آچارهاي تخت ديگري هم وجود دارد که زاويه دهانه آنها نسبت به بدنه ،داراي زاويه 22/5 ، 30 ، 60 و 90 مي باشد .

hmovaled01-02-01.jpg

آچارهاي مينياتوري با اندازه هاي خيلي کوچک ساخته مي شوند و براي تعمير دستگاه هاي جرقه و آلترناتورها که داراي پيچ و مهره هاي کوچکي هستند ،به کار مي روند. آچارهاي تخت مخصوصي وجود دارد که براي تنظيم فيلر سوپاپ موتورهاي L شکل ،به کار مي رود . اين آچارها نازکتر هستند ،ولي بلند ساخته مي شوند .

 

2-1-1- آچار رينگي :

براي جلوگيري از سر خوردن ( لغزيدن )آچار از روي مهره يا سر پيچ ،آچار رينگي به کار مي رود . آچار رينگي داراي 12 شيار است که هر دو شيار در طرفين يک گوشه مهره يا سر پيچ قرار مي گيرد و با زاويه به آن نيرو وارد مي شود و براحتي مهره يا پيچ را باز مي کند و امکان لغزش آن از بين مي رود .

 

hmovaled01-03-03.jpg

 

3-1-1- آچار بوکس :

اين آچار مانند آچار رينگي مي باشد . لغزش آچار از روي مهره ،به وسيله تعدادي شيار کنترل مي گردد .

 

ولي نوع 12 شياره آن متداول تر است . در انتهاي آچار بوکس يک شکاف مربع شکل به ضلع 1/4 -1/8-1/2

 

که دسته بوکس ،مستقيم ،هندلي و يا جغجغه اي در آن قرار مي گيرد .

 

 

hmovaled01-04.jpg

 

از آچار بوکس بيشتر براي باز کردن و بستن مهره هاي داخل شيارها و شمعهاي موتور ،استفاده مي کنند.

 

hmovaled01-05.jpg

 

4-1-1-آچار درجه دار (تورک متر ) :

يکسان بستن پيچها ،بويژه در مورد بستن پيچهاي سر سيلندر و مهره هاي ياتاقانهاي ميل لنگ ،اهميت زيادي دارد . براي سفت کردن اين نوع پيچها يا مهره ها از آچار درجه دار استفاده مي گردد .آچار درجه دار داراي ميله نشان دهنده است که مقدار سفت کردن پيچ را بر حسب گشتاور وارد شده به آن ،نشان مي دهد . مقياس روي صفحه مدرج بر حسب m.N ، m.kg ، ft-1b ويا in-1b مي باشد .

hmovaled01-06.jpg

آچار فرانسه ،براي باز کردن پيچهاي بزرگ به کار مي رود . اين آچارها بر حسب طولشان دسته بندي مي شوند . مهمترين عيب اين نوع آچارها به هم خوردن اندازه آنها و لغزيدن آنها از روي مهره است.

هر نوع آچاري که براي کار روي مهره يا پيچ انتخاب مي شود ،بايد با آچار خور آن به خوبي منطبق شود .

بخشي از آچارهاي مختلف که در اتو مکانيک کار برد دارند ديده مي شوند .

hmovaled01-08.jpg

آچارهاي مورد مصرف در کارگاه اتومکانيک

لینک به دیدگاه

5-1-1- انبر دست ها :

انبردست ها را بنام هاي :انبردست ،انبر دست محور لغزان ،سيم چين ،دم باريک ،انبر کلاغي ،انبر قفلي ،خار باز کن ،خار جمع کن و غيره مي نامند .

 

6-1-1- انبر دست محور لغزان :

به علت لغزنده بودن محور انبر دست فکين آن بيشتر باز شده و مورد استفاده آن را گستر ده تر مي کند .

hmovaled01-09-01.jpg

hmovaled01-09-02.jpg

 

7-1-1- دم باريک :

براي در آوردن قطعات کوچک سقوط نموده در شيارها و يا نصب کردن پيچ و مهره در مواضع تنگ و کارهاي مشابه بکار مي رود .

hmovaled01-11.jpg

انواع دم باريک

8-1-1- انبر کلاغي :

اين انبر داراي فک لغزنده طولاني بوده و براي انجام کارهاي مختلف بکار مي رود . اين انبر را طوري ساخته اند تا در هر اندازه اي که قرار گيرد فک هاي آن بطور موازي با هم به جسم تکيه کند .

hmovaled01-12.jpg

انبر کلاغي

9-1-1- انبر قفلي :

اين انبر از نوع قفل شونده است . وقتي فکهاي آن به قطعه اي که بايستي باز شود مي چسبد تماس محکم و استواري برقرار نموده و به آساني آن را از محل خود باز مي کند .

hmovaled01-13.jpg

انبر قفلي

10-1-1- سيم چين :

سيم چين براي بريدن سيم ها و قطع پين ها و غيره بکار مي رود .

hmovaled01-14.jpg

سيم چين

11-1-1- خار بازکن :

انبر خار بازکن يا خار جمع کن براي خارج کردن خار از قطعات مختلف بکار مي رود . يکي خار را در محل خود باز مي کند تا بتوان آن را خارج نمود و ديگري خار را جمع مي نمايد ( خار گژنپين ) .

hmovaled01-15.jpg

خار بازکن

12-1-1- آچار پيچ هاي دو سر دنده :

براي بستن يا باز کردن پيچ هاي دو سردنده ابزار مخصوصي بکار مي رود . پيچ در سوراخ ابزار قرار گرفته . با آچار بوکس محور متحرک را مي پيچانند تا آنرا ببندد يا باز کند .

hmovaled01-16.jpg

آچار پيچ دو سردنده

لینک به دیدگاه

13-1-1- آچار هاي پيچ گوشتي :

در کارگاه اتومکانيک آچار پيچ گوشتي هاي متعددي بکارمي رود.

 

hmovaled01-18-01.jpg

hmovaled01-17.jpg

 

انواع پيچ گوشتي و انواع آچار پيچ گوشتي

1-13-1-1- آچار پيچ گوشتي دو سو :

از اين آچار براي بستن يا باز کردن پيچ هاي شيار دار استفاده مي شود .

 

2-13-1-1- آچار پيچ گوشتي چهار سو :

آچار پيچ گوشتي چهار سو براي باز و بستن پيچ هاي شيار دار چهار سو بکار مي رود .

 

3-13-1-1- آچار پيچ گوشتي خم :

وقتي پيچ درمحل تنگي بسته شده و فضاي بالاي آن خيلي کوچک باشد از آچار پيچ گوشتي خم ، براي بستن يا باز کردن آن استفاده مي شود .

 

2-1- آچار مهره هاي گرد :

مهره هايي که داراي شيار محيطي بوده و به علت بزرگي يا شرايط خاص فاقد آچار خور مي باشند به وسيله آچار مهره باز يا بسته مي شود .

hmovaled01-20-01.jpg

hmovaled01-20-02.jpg

دو نوع آچار مهره

 

3-1- چکش ها :

چکش ها بر حسب وزن قسمت فلزي آن تقسيم بندي مي شود . گاهي چکش ها را بر حسب نرمي و سختي دسته بندي مي نمايند . اين چکش ها از جنس پلاستيک ، مس ، برنج و سرب ساخته مي شوند . ممکن است چکش ها را از نظر شکل تقسيم بندي نمايند . مانند چکش صافکاري ، چکش جازدن پين و غيره .

hmovaled01-23.jpg

چکش هاي نرم و سخت

4-1- قلم ها

1-4-1- قلم تخت :

قلم تخت براي قطع کردن ورق ها ، سرپرچها و غيره بکار مي رود .

 

2-4-1- قلم شيار :

اين قلم داراي نوک باريکي است و براي ايجاد شکاف باريک مانند جار خار بکار مي رود .

 

3-4-1- قلم لب گرد :

براي ايجاد شيارهاي هلالي شکل از قلم لب گرد استفاده مي شود .

hmovaled01-25-02.gif

hmovaled01-25-03.jpg

hmovaled01-25-04.jpg

hmovaled01-25-05.jpg

انواع قلم

در موقع براده برداري از سطح کار ضخامت براده به زاويه گرفتن قلم بستگي دارد هرگاه زاويه را بزرگ انتخاب کنند ضخامت براده بيشتر و اگر زاويه را کوچک انتخاب نمايند ضخامت براده نازکتر خواهد بود .

 

hmovaled01-27-01.gifhmovaled01-27-02.gifhmovaled01-27-03.gif

عمق براده را با زاويه قلم معين مي کنند .

 

 

5-1- دريل ها و لوازم يدکي آنها :

دريل ها براي سوراخ کردن و نيز کربن زدايي از قطعات موتور بکار مي رود . در شکل 30-1 انواع دريل دستي و الکتريکي و لوازمات آنها ديده مي شود .

 

hmovaled01-30.jpg

دريل و متعلقات آن

 

6-1- سوهان ها :

سوهان ها از فولاد ساخته مي شوند بوسيله سوهان ها از سطوح قطعات براده برداري شده و سطوح تماس را پرداخت مي کنند . لبه هاي برنده يا آج هاي سوهان به صورت موازي و يا متقاطع ساخته مي شوند . در شکل زير نام قسمتهاي مختلف سوهان و مقاطع انواع سوهان ديده مي شود .

hmovaled01-31.jpg

سوهان با برش موازي ( بالا ) و سوهان با برش متقاطع ( پايين )

سوهان گرد براي بزرگ کردن سوراخ ها و يوهان مثلث ساييدن قطعات پرداخت شده و نرم از لب گيره استفاده مي کنند تا داغ گيره بر روي قطعات باقي نماند . در موقع پرشدن فاصله هاي بين آجها که بخصوص در سوهانکاري اجسام نرم اتفاق مي افتد از برس سيمي استفاده کرده و سوهان را تميز نماييد .

لینک به دیدگاه

7-1- لحيم کاري :

به وسيله لحيم کاري دو قطعه فلز به يکديگر متصل مي شوند . در کارگاه اتو مکانيک از لحيم براي پر کردن سطوح ناصاف بدنه اتومبيل ، اتصالات برقي استفاده مي شود . سيمهاي برقي را اگر بدون لحيم به يکديگر متصل کنند در اثر ارتعاشات از يکديگر جدا شده و مدار قطع مي گردد .

hmovaled01-35.jpg

روش لحيم کاري اتصالات سيم ها

لحيم آلياژي است از قلع و سرب که با نسبت هاي مختلف با يکديگر مخلوط ، و با نقطه ذوب متفاوت ساخته مي شود . لحيمي که در حرارت کم ذوب مي شود براي کارهاي ظريف و کوچک مصرف شده و لحيم نرم گفته مي شود . لحيمي که در حرارت زياد ذوب مي شود براي لحيم کاري قطعات بزرگ بکار رفته و لحيم سخت ناميده مي شود .

hmovaled01-36.jpg

انواع هويه برقي

هويه ها يا به صورت مسي بوده و با چراغ کوره اي گرم مي شوند و يا به صورت برقي بوده و در فرمهاي مختلف ساخته شده و داراي قدرت گرمايي متفاوت است . هويه هاي مسي را قبل از لحيم کاري بايد پوششي از لحيم بدهند . به اين منظور ابتدا نوک هويه را تميز کرده و آن را گرم مي کنند . سپس نوک آن را در روغن لحبم فرو مي کنند . آن گاه روي آجر نسوز يا کريستال آمونياک جامد لحيم را به هوريه تماس مي دهند .

 

hmovaled01-38.jpg

وسايل لحيم کاري و آزمايش

 

8-1- کمان اره :

براي بريدن فلزات از کمان اره استفاده مي کنند . کمان اره داراي يک بدنه فلزي و دو فک است يکي از فکها متغير بوده و در موقع تعويض تيغ اره در محل خود جلو و عقب مي رود . تيغ اره ها از فولاد سخت تهيه شده و در انواع مختلف وجود دارد . تيغ اره ها در دو انتها داراي سوراخي هستند که به کمان اره متصل مي شوند . تيغ اره ها يي که براي مصارف دستي ساخته مي شوند داراي اندازه هاي مختلفي هستند که بر حسب تعداد دندانه در واحد طول مشخص مي شود . معمولا تعداد دنده ها در هر اينچ از طول تيغ اره 14 ، 18 ، 24 و 32 مي باشد هر چه تعداد دنده در واحد طول زيادتر باشد تيغ اره دنده ريزتر خواهد بود . انتخاب نوع تيغ اره براي کارهاي روزانه در پيشبرد درست کار نقش مهمي دارد .

hmovaled01-39.jpg

کمان اره

بطور کلي براي اره کاري موادي مانند آهن ، برنز و چدن تيغ اره اي که داراي 14 دنده در هر اينچ است مناسب مي باشد . براي برش قطعات سخت تر از تيغ اره اي که داراي 14 دنده در هر اينج است مناسب مي باشد . براي برش قطعات سخت تر از تيغ اره دنده ريز ( 18 دنده درهر اينچ ) استفاده مي شود .

براي برش لوله هاي برنجي ، آهني و اشيايي که داراي ديواره نازک هستند تيغ اره با دنده ريزتر مناسب مي باشد ( 24 دنده در هر اينچ )

براي برش ورق هاي نازک و يا لوله هاي جدار نازک ريزترين دنده توصيه مي شود ( 32 دنده درهراينچ )

موثر ترين سرعت کار براي برش با دست آن است که هر کورس تيغ اره در يک ثانيه انجام شود . براي اره کار قطعات نازک بهتر است آنها را در بين دو قطعه مواد نرم مانند چوب قرار دهند و در هنگام برش هر سه قطعه بريده شود . در غير اينصورت دندانه هاي تيغ اره در کار قلاب مي کند .

hmovaled01-42-01.gifhmovaled01-42-02.gifhmovaled01-42-03.gif

 

hmovaled01-42-04.gifhmovaled01-42-05.gif

روش انتخاب تيغ اره بر حسب نوع کار

 

لینک به دیدگاه

فصل اول : ابزار شناسي

قسمت دوم

 

9-1- مته کاري و برقوزني :

گاهي لازم است در روي بدنه خودرو مته کاري انجام شده و قطعاتي به آن متصل شود . به اين منظور ار دريل هاي برقي استفاده مي شود .

1-9-1- مته ها از فولاد کربني و يا فولاد تندبر ساخته مي شوند . مته داراي دو لبه برنده است که نسبت به مرکز آن قرينه اند .

 

2-9-1- تيز کردن مته ها :

قبل از پرداختن به سوراخکاري لازم است وضعيت مته بررسي شود . مته نامناسب و کند اشکالات زير را همراه دارد :

1- پيشروي آهسته

2- عدم دقت در سوراخ ايجاد شده و خارج از مرکز بودن آن

3- شکستن مته

 

3-9-1- مته تيز و مناسب داراي مشخصات زير مي باشد :

1- زاويه برش مته در هر دو لبه برنده يکسان است .

2- لبه هاي برنده داراي طول يکسان هستند

hmovaled01-45.jpg

زواياي مختلف مته

3- پشت لبه برنده در هر دو طرف به يک نسبت ساييده شده است .

4- زاويه گوه مته صحيح انتخاب شده است .

زواياي برنده لبه ها را با شابلن اندازه مي گيرند تا هر دو يکسان تير شوند .

 

براي تيز کردن مته لازم است آن را به يکي از جهت هاي زير حرکت دهند :

1- به چپ

2- به راست

3- به پايين

 

 

برقو

برقو از سه قسمت تشکيل شده است : بدنه ، دم ، لبه هاي برنده

برقو را مي توان با دست و يا با دريل چرخانيد . در صورتيکه با دريل بکار گرفته شود سرعت آن نبايد بيشتر از RPM 50 باشد . برقو ها از فولاد سخت ساخته مي شوند و لازم است در جعبه هاي چوبي ديواره دار نگهداري شوند تا به يکديگر اصابت نکنند . در شکل زير دو نوع بقوي ثابت ديده مي شود : برقو با لبه برنده مستقيم و برقو با لبه برنده مارپيچي در قسمت پايين شکل برقوي قابل تنظيم به چشم مي خورد . برقوي مارپيچي براده برداري بهتر و ملايم تري انجام مي دهد و کمتر قلاب مي کند . برقوهاي ثابت به اندازه دقيق ئ استاندارد وجود دارد . برقوهاي قابل تنظيم را بايد با دقت زياد بکار برد و قبل از برقو کاري به وسيله ميکرو متر قطر تيغه ها را اندازه مي گيرند .

hmovaled01-48.jpg

انواع برقو

10-1- قلاويز و حديده

در شکل زير چند قلاويز ديده مي شود . و در شکل 50-1 حديده و حديده گردان را مي بينيد قلاويز براي دنده کردن داخل استوانه ها ( مهره ) بکار مي رود در حاليکه حديده سطوح خارجي استوانه را دنده مي کند ( پيچ ) .

hmovaled01-49.jpg

انواع قلاويز

 

 

hmovaled01-50.jpg

حديده قابل تنظيم و حديده گردان

 

hmovaled01-51.jpg

پيچ و مهره

در موقع قلاويز کاري و حديده کاري بايد نکات زير را بکار بست :

1- در هر دور که ابزار بطرف راست مي چرخد نيم دور آن را بطرف چپ بگردانيد تا براده هاي جدا شده از بين لبه هاي برنده آزاد گردد .

2- اعمال نيروي زياد باعث شکستن ابزار ، خراب شدن قطعه کار و ناصاف شدن دنده ها مي شود .

3- در موقع دنده کردن قطعات فولادي بهتر است روغن به ابزار بزنند .

4- براي دنده کردن قطعات آلومينيمي زدن نفت بهتر است .

5- براي دنده کردن برنج يا چدن هيچگونه روغن بکار نبريد .

 

11-1- ابزار تميز کردن

در شکل زير چند نوع ابزار پاک کن ديده مي شود که از آنها براي تميز کردن قطعات باز شده موتور و کربن زدايي استفاده مي کنند . برخي از اين ابزارها دستي و برخي ديگر با دريل بکار برده مي شوند .

 

hmovaled01-52-01.gif

hmovaled01-52-02.gif

ابزارهاي پاک کن

لینک به دیدگاه

12-1- وسايل شارژ باطري

در قسمت شارژ باطري وسايل مختلفي وجود دارد که عبارتند از :

1- دستگاه شارژ کننده باطري قابل تنظيم که مقدار ولتاژ و آمپر شارژ آن تغيير مي کند .

2- هيدرومتر ، براي اندازه گيري غلظت آب اسيد .

3- ظرف آب اسيد ، براي ريختن آب در خانه هاي باطري به وسيله ي قيف .

4- سيم هاي رابط که براي بستن باطريها به دستگاه شارژ به کار مي رود .

5- ولتمتر باطري يا دستگاه تست باطري .

 

hmovaled01-53-01.jpg

13-1- بخشي از وسايل ضروري کارگاه اتومکانيک

الف – وسايل مربوط به سوپاپ

1- فنر جمع کن : به وسيله فنر جمع کن فنر سوپاپ ها را جمع کرده و خار سوپاپ را در مي آورند .

2- روغن سنباده : براي آب بندي سوپاپ ها از روغن سنباده که در دو نوع زبر و نرم وجود دارد استفاده مي کنند .

3- چوب سوپاپ گردان : پس از زدن روغن سنباده به سوپاپ آن را به وسيله سوپاپ گردان که داراي لاستيک مکشي است در روي سيت سوپاپ حرکت دوراني مي دهند .

hmovaled01-54.jpg

وسايل کار روي سوپاپ

 

ب – جراثقال سقفي : براي بلند کردن موتور از روي شاسي از جرثقيل هاي مختلفي استفاده مي کنند که در شکل 55-1 نوعي از آن ديده مي شود .

 

hmovaled01-55.jpg

کابل و جراثقال سقفي

 

ج – کاسه کش يا چرخ کش : براي درآوردن کاسه چرخ از کاسه کش استفاده مي کنند .

hmovaled01-56.jpg

روش درآوردن کاسه چرخ

 

د – وسايل چرخ : در کارگاه اتومکانيک پمپ هاي باد برقي ( کمپرسور ) وجود دارد گاهي نيز از پمپ بادپايي استفاده مي شود . در شکل 57-1 فشار سنج باد لاستيک همراه والو درآر ، عمق سنج آج لاستيک و پمپ بادپايي ديده مي شود .

 

hmovaled01-57.jpg

پمپ باد – فشار سنج باد لاستيک و عمق سنج آج

 

هـ - جک ، زيرانداز و خرک : براي بلند کردن اتومبيل از جک روغني استفاده مي شود . هر گاه بخواهند هم زمان جلو يا عقب اتومبيل را به يک اندازه بلند کنند از خرک گذاري استفاده مي شود .

 

hmovaled01-58.jpg

hmovaled01-59-01.jpg

وسايل لازم براي کار در زير خودرو

لینک به دیدگاه

و – پمپ هاي روغن : پمپ روغن به صورت روغن دان براي روغنکاري هاي معمولي به صورت گريس پمپ براي روغنکاريمواضع گريس خور و به صورت واسکازين کش براي پر کردن جعبه دنده و ديفرانسيل به کار مي رود .

 

hmovaled01-60.jpg

14-1- وسايل بستن قطعات به يکديگر

وسايل مختلفي وجود دارد که قطعات موتور را به هم متصل مي کند اين قطعات در شکل 62-1 نشان داده شده اند .

 

 

hmovaled01-62-01.gifhmovaled01-62-02.gifhmovaled01-62-03.gif

hmovaled01-62-04.gifhmovaled01-62-05.gifhmovaled01-62-06.gif

hmovaled01-62-09.gifhmovaled01-62-10.gifhmovaled01-62-11.gif

انواع پيچ ، مهره و واشر

1-14-1- پيچ و مهره :

پيچ و مهره ها در ابعاد و اندازه هاي مختلفي ساخته مي شوند .

 

1-1-14-1- پيچ :

ميله اي است با دندانه خارجي که در داخل سوراخ دنده شده اي ( قلاويز ) قرار گرفته و دو قطعه را بهم متصل مي کند .

پيچ سردار بوسيله آچار تخت يا رينگي بسته مي شود ولي پيچ با سر مخروطي با آچار پيچ گوشتي باز يا بسته مي شود .

اندازه پيچ بر حسب قطر مفتول آن بيان مي شود . تقسيم بندي پيچها باتوجه به شکل سر آنها و مقدار دندانه اي که در واحد طول از ميله پيچ بوجود آمده بعمل مي آيد .

 

hmovaled01-63.jpg

انواع پيچي که با پيچ گوشتي باز و بسته مي شود.

 

hmovaled01-64-01.gif

پيچ دوسر دنده

 

hmovaled01-64-02.gif

پيچ هاي نيم دنده

 

 

2-1-14-1- مهره :

وقتي دو قطعه به يکديگر متصل شده و فاقد دنده باشند از پيچ و مهره استفاده مي کنند .

 

 

hmovaled01-65-01.gifhmovaled01-65-02.gifhmovaled01-65-03.gifhmovaled01-65-04.gif

hmovaled01-65-05.gifhmovaled01-65-06.gifhmovaled01-65-07.gifhmovaled01-65-08.gif

انواع مهره

 

 

2-14-1- مهره هاي قفل شونده :

مهره هاي قفل شونده در مواقعي بکار مي رود که احتمال باز شدن مهره در اثر ارتعاشات وجود داشته باشد . انواع مهره هاي قفل شونده در شکل زير ديده مي شود .

hmovaled01-66-01.jpg

hmovaled01-66-02.jpg

مهره و قفل شونده – مهره نيروي جانبي به پيچ وارد کرده و از باز شدن جلوگيري مي کند.

 

3-14-1- واشرهاي قفل شونده و ساده :

در شكل هاي زير چند نوع واشر ساده و قفل شونده ديده مي شوند . واشر ساده براي توزيع فشار به سطح اتصال و واشر هاي قفل شونده و فنري براي جلوگيري از باز شدن پيچ و مهره ها بکار مي رود .

 

4-14-1- مهره سر خود :

براي سرعت عمل در مونتاژ قطعات از مهره سر خود استفاده مي کنند . مهره سر خود بيشتر در بدنه هاي جدا شدني اتومبيل و در اطاقهاي خودرو ها استفاده مي شود .

hmovaled01-67-01.gif

hmovaled01-67-02..gif

hmovaled01-68.gif

مهره سر خود

 

لینک به دیدگاه

5-14-1- پيچ خودرو :

پيچ هاي خودرو در اتصال بدنه خودروها بکار مي رود . اين نوع پيچ در ورق هاي نازک خود بخود پيشروي مي کند و نياز به دنده کردن ندارد .

hmovaled01-69-01.gifhmovaled01-69-02.gifhmovaled01-69-03.gif

hmovaled01-69-04.gifhmovaled01-69-05.gif

انواع پيچ خودرو براي اتصالات فنري

 

 

6-14-1- خارها :

خارها براي نصب چرخ دنده يا چرخ زنجير در روي محور بکار مي رود . خارها بصورت هلالي ، مربع شکل ، ميله اي و اشپيل ساخته مي شوند .

 

7-14-1- پيچ سنج :

تيغه هاي مختلفي در پيچ سنج وجود دارد که هر يک با اندازه هاي متفاوتي دنده شده است . با قرار دادن دنده يکي از تيغه ها با پيچ مورد آزمايش مي توان عمق و گام آنرا تعيين نمود .

 

8-14-1- پرچها :

پرچها بين فلزي هستند که در يکطرف داراي سر بوده و در طرف ديگر آزاد مي باشند . پس از عبور دادن پرچ از سوراخهاي دو قطعه اي که به هم متصل مي شوند سر ديگر آن را با چکش يا قالب پرچ مي نمايند .

 

hmovaled01-74.jpg

hmovaled01-75.jpg

مراحل مختلف پرچکتري چکش و مراحل مختلف پرچکاري قالبي

 

 

9-14-1 – دستگاه پرچ کن :

دستگاه پرچ کن براي مواقعي بکار مي رود که بخواهند دو قطعه را از يک طرف بهم پرچ کنند و طرف ديگر بسته بوده و امکان پرچ وجود نداشته باشد . اين پرچها را پرچ کور مي نامند . روش پرچکاري به ترتيب زير است :

1- ابتدا سوراخي در قطعات کار ايجاد مي کنند .

2- ساقه بلند پرچ را در دستگاه قرار مي دهند .

3- قسمت ضخيم پرچ را وارد سوراخ قطعه کار مي کنند .

4- دسته پرچ کن را فشار داده تا سر پرچ در طرف نا پيداي قطعه قرار گيرد . شکل 77-1 مراحل آن را نشان مي دهد .

 

hmovaled01-77.jpg

انواع پرچ و مراحل پرچکاري با دستگاه پرچ

 

 

hmovaled01-78.jpg

الماس سنگ صاف کن

 

hmovaled01-79.jpg

قطر داخلي ياتاقان به وسيله ميکرومتر داخلي اندازه گيري

 

hmovaled01-80.jpg

پلاستيک مخصوصي براي اندازه گيري لقي ياتاقان ها بکار برده مي شود

 

 

hmovaled01-81.jpg

با ميکرومترخارجي طول محورميل لنگ را اندازه مي گيرند تا ساييدگي را در طول آن تعيين کنند

 

 

hmovaled01-82.jpg

با فيلر لقي هاي بين قطعات متحرک کنترل مي شود .

 

لینک به دیدگاه

 

15-1- آچار آلن :

از آچار آلن براي بازکردن پيچهاي بدون سر ، که داراي شکاف گود شش گوش هستند ، استفاده مي شود . آچار آلن به صورت L و از فولاد سخت ساخته مي شود

 

hmovaled01-85.jpg

hmovaled01-86.jpg

خار بازکن

 

 

فصل اول : ابزار شناسي

قسمت سوم

16-1- سنبه ها

سنبه ها ي مختلفي در کارگاهها به کار مي رود . يکي از کاربردهاي آن ، در آوردن پيچها و ميخ پرچها مي باشد که پس از پراندن سر پرچ با قلم ، ابتدا با سنبه معمولي ، باقيمانده آن را جابه جا نموده ، سپس با سنبه ساقه بلند ، آن را از سوراخ خارج مي کنند . در شکل زيري انواع سنبه ديده مي شود .

 

hmovaled01-87.jpg

چند نوع سنبه

 

17-1- قلاويز پيچ درآر

وقتي که پيچ به طور نادرست محکم شود ، در محل خود بريده مي شود . براي درآوردن باقيمانده پيچ شکسته ، از پيچ درآر استفاده مي گردد . در شکل B89-1 انواع قلاويز پيچ درآر ديده مي شود . براي اين کار ، انتهاي پيچ شکسته را با مته مناسبي سوراخ نموده ، شکل A 89-1 سپس پيچ درآر را در محل سوراخ قرار مي دهند و به طرف چپ مي چرخانند تا پيچ شکسته خارج گردد .

hmovaled01-89.jpg

(A )مته زدن ( B) چند پيچ در آر( قلاويز چپ گرد )

 

18-1- قيچي آهن بر

براي بريدن ورق ها و بعضي واشرها به قيچي هاي مخصوصي نياز است . قيچي ها را لب صاف و يا لب گرد مي سازند . قيچي هاي لب گرد ، براي برش هاي منحني شکل به کار مي رود .

 

hmovaled01-90.jpg

انواع قيچي

لینک به دیدگاه

19-1- اندازه گيرهاي مورد استفاده در کارگاه اتومکانيک

ريز سنج ( ميکرو متر ) :

وسيله اي است که براي اندازه گيري فتصله خطي بين دو نقطه ، با دقت 01/0 ميليمتر و يا 001/0 اينچ بکار گرفته مي شود .

ميکرومتر در دو نوع داخلي و خارجي وجود دارد . نوع داخلي براي اندازه گيري فاصله بين دو نقطه به کار مي رود مانند اندازه گيري قطر داخلي سيلندر .

ميکرومتر خارجي شکل زير براي اندازه گيري قطر خارجي استوانه و يا ضخامت قطعات به کار برده مي شود .

hmovaled01-91-01.gif

hmovaled01-91-02.gif

روش اندازه گيري قطر داخل سيلندر با ميکرومتر داخلي و ميله رابط

hmovaled01-92.gif

ميکرومتر خارجي

 

1-19-1- ميکرومتر متريک

گام دندانه ي فک متحرک ميکرومتر در سيستم متريک ، 5/0 ميليمتر است يعني يک دور چرخش کامل غلاف ، فک متحرک را فقط 5/0 ميليمتر عقب يا جلو مي برد .

روي بدنه ميکرومتر از صفر تا 25 ،50 و 75 ميليمتر مدرج گرديده است .بعلاوه خطوط 0/5 ميليمتري هم در بين هر خط يک ميليمتري وجود دارد . وقتي غلاف در جهت راست پيچانده شود و فک متحرک به فک ثابت برسد ، لبه ي غلاف هم روي خط صفر منطبق مي گردد .

هر گاه يک دور غلاف را به چپ بگردانيم ، لبه ي غلاف روي خط 0/5 ميليمتري و اگر دو دور کامل بگردانيم روي خط يک ميليمتري قرار مي گيرد و صفر غلاف بر عدد يک ميليمتر منطبق مي شود .

غلاف را نيز مدرج ساخته اند و محيط آن را به 50 قسمت مساوي تقسيم کرده اند . بنابراين هرگاه در نظر بگيريم که يک دور چرخش کامل غلاف ، معادل 5/0 ميليمتر ، فک متحرک را حرکت دهد ، پس چرخش يک خط آن به اندازه1/50گام ( 5/0 ميليمتر ) آن را تغيير خواهد داد :

1/50x0/5=1/100mm

و هرگاه به اندازه دو خط غلاف را بچرخانيم ، فک متحرک به اندازه 2/100 ميلمتر تغيير مکان مي دهد :

2/50x0/5=1/100mm

بنابراين براي خواندن ميکرو متر سيستم متريک ، مانند زير عمل مي کنيم :

 

اندازه کار با دقت يکصدم ميليمتر = عدد روی غلاف +عدد ديده شده روي بدنه

100

لینک به دیدگاه

2-19-1- ميکرومتر اينچي :

گام دندانه فک متحرک ميکرومتر اينچي ، برابر1/40اينچ است .يعني گام پيچ آن 025/0 اينچ جلو يا عقب مي رود.

 

گام دندانه فک متحرک ميکرومتر اينچي ، برابر

hmovaled01-94.jpg

ميکرو متر اينچي

بدنه ميکرومتر را به فواصل 025/0 اينچي مدرج نموده اند و هر چهار فاصله برابر 1/0 اينچ شده است . وقتي غلاف را به راست بچرخانند و فک متحرک به فک ثابت برسد ، عدد صفر غلاف با عدد صفر بدنه با هم منطبق مي شود . اگر غلاف را يک دور کامل به چپ بگردانيم ، عدد صفر غلاف با خط محور هماهنگ شده ، لبه ي غلاف روي اولين خط ( 025/0 اينچي ) قرار خواهد گرفت .

روي محيط غلاف را به 25 قسمت مساوي تقسيم کرده اند . بنابراين هر گاه غلاف به اندازه يکي از اين قسمتها به چپ يا راست حرکت کند ، فک متحرک به اندازه زير تغيير مکان خواهد داد :

1/25 x 0/025in= 1/1000

 

و هر گاه غلاف به اندازه دو تا از قسمتها تغيير کند :

2/25 x 0/025in= 2/1000

براي خواندن اندازه ميکرو متر اينچي چنين عمل مي کنيم :

گام+0/025 xعدد صحيح ديده شده در روي بدنه

اندازه كار با دقت1/100 اينچ=عددروي غلاف0/025 xتعداد خطوط مدرج بدنه

 

 

در موقع استفاده از ميکرومتر ، نبايد غلاف را بيش از اندازه سفت نمود زيرا دقت ميکرومتر از بين رفته ، پيچها و قاب آن تغيير شکل مي دهند .

براي جلوگيري از سفت نمودن بي مورد ، در بعضي از ميکرومتر ها جغجغه به کار رفته است و با آن را غلاف را سفت مي کنند ، هرگاه فک متحرک به قطعه کارر برسد ، جغجغه هرز شده ، از اعمال فشار اضافه جلوگيري مي کند . روش خواندن ميکرومتر داخلي ، مانند ميکرومتر خارجي است .

بعضي از ميکرومتر ها داراي فک ثابت چند تايي هستند که با تعويض هر کدام مي توان کاربرد ميکرومتر را گسترش داد .

 

 

 

3-19-1- اندازه گير پرگاري :

هرگاه دقت قطعه کار چندان مورد نظر نباشد ، مي توان از اندازه گير خارجي ( کاليبر ) يا داخلي براي انتقال اندازه استفاده نمود .

 

hmovaled01-96.jpg

 

4-19-1- اندازه گير تلسکوپي :

از اندازه گير تلسکوپي ، براي اندازه گيري قطر سوراخهاي کوچک استفاده مي کنند .

hmovaled01-97.jpg

اندازه گير تلسکوپي

اندازه گير تلسکوپي خود وسيله ي اندازه برداري مستقلي نيست . بلکه يک نوع وسيله انتقال اندازه است . براي انتقال اندازه با اين وسيله ، آن را در داخل استوانه قرار مي دهند و پس از پيچاندن مهره انتهاي آن ، فکهاي اندازه گير با ديواره استوانه تماس مي گيرند . سپس آن را از داخل استوانه خارج ساخته ، به وسيله ميکرومتر ، فاصله بين دو فک را اندازه مي گيرند .

hmovaled01-98.jpg

روش اندازه گيري با اندازه گير تلسکوپي

 

5-19-1- اندازه گير قطر سوراخهاي کوچک :

از اين اندازه گير ، براي تعيين قطر گيت سوپاپ و امثال آن استفاده مي کنند . در اين روش نيز قسمت انبسساطي اندازه گير را در داخل استوانه قرار مي دهند و سپس از پيچاندن مهره ي انتهاي آن ، فکهاي ابزار با ديواره تماس مي گيرد . سپس آنرا خارج نموده ، با ميکرومتر اندازه مي گيرند

 

hmovaled01-99.jpg

اندازه گير قطر سوراخها

6-19-1- کوليس :

کوليس وسيله اي است که با آن مي توان قطر خارجي ، قطر داخلي و عمق شکاف قطعات را اندازه گيري نمود .

hmovaled01-100.jpg

کاربرد کوليس

لینک به دیدگاه

 

7-19-1- روش اندازه گيري با کوليس متريک :

ورنيه کوليس ، قطعه اي است که روي خط کش به طور کشويي حرکت کرده ، فک متحرک کوليس را نسبت به فک ثابت ، دور يا نزديک مي کند .

در روي ورنيه ، فاصله 9 ميليمتر را به دو قسمت تقسيم نموده اند . بنابراين هر قسمت ورنيه ميليمتراست . و اختلاف هر فاصله ورنيه با هر فاصله ي خط کش 1/0 مي باشد :

mm 1- mm9/0= 0/1mm

يک فاصله يک فاصله

ورنيه خط کش

بنابراين ، دقت کوليس هم 1/0 ميليمتر است : اختلاف اندازه بين هر يک از = دقت کوليس تقسيمات ورنيه و خط کش

 

8-19-1- روش خواندن کوليس متري :

اگر صفر ورنيه در مقابل يکي از خطوط تقسيمات خط کش باشد در اين صورت ، عدد کسري وجود ندارد و اعداد قرار گرفته در سمت صفرورنيه ، اندازه کوليس مي باشد.

 

9-19-1- روش خواندن کوليس اينچي :

در يک نوع کوليس ، هر اينچ از خط کش اصلي را به ده قسمت بزرگ و چهل قسمت کوچک تقسيم نموده اند .

يا 025/0 اينچ و هر چهار قسمت کوچک – که برابر يک قسمت بزرگ است – 1

40

بنابراين هر فاصله کوچک

برابر 1/0 اينچ مي باشد .

ورنيه را 25 قسمت ، يعني قسمت 5 تايي تقسيم نموده اند . به طوري که 25 قسمت ورنيه با 24 قسمت خط کش برابر است . پس اختلاف هر يک از تقسيم بنديهاي خط کش و ورنيه عبارتست از : 6/0=025/0×24

اندازه ي هر قسمت خط کش × تعداد قسمتهاي خط کش اندازه 24 قسمت خط کش =

6/0 = اندازه هر قسمت ورنيه × 25 قسمت ورنيه

اندازه هر قسمت ورنيه = 0/6

25

= 0/024in

 

بنابراين ، دقت اين نوع کوليس اينچي يك هزارم اينچ خواهد بود .

اينچ را به 8 قسمت تقسيم 1

40

در نوع ديگر،هر اينچ خط کش به 16 قسمت تقسيم شده است . در روي ورنيه

نموده اند . بنابراين ، اندازه ي هر يک از قسمتهاي ورنيه ، برابر است با :

 

7

16

8

 

= 7 اينچ

128

 

اختلاف اندازه ي هر يک از تقسيمات خط کش و ورنيه با دقت چنين کوليسي برابر است با :

( 1

16

)'' - ( 7

128

)'' = 8-7

128

= ( 1

128

)''

 

 

10-19-1- اندازه گير عقربه دار ( ساعت اندازه گير ) :

مقدار ساييدگي داخل سيلندر را از نظر دو پهن شدن و پيچيدگي با اندازه گير عقربه اي اندازه مي گيرند . به اين منظور اندازه گير را در داخل سيلندر قرار داده ، آن را بالا و پايين مي برند . در ضمن بالا و پايين بردن ، به انحراف عقربه نسبت به صفر صفحه ، توجه مي کنند

hmovaled01-105.jpg

اندازه گير عقربه دار ( ساعت اندازه گير )

دقت ساعت اندازه گير در سيستم متريک ، ايينچ است . از ساعت اندازه گير براي اندازه گيري لقيهاي مجاز ميل لنگ ، لنگي فلايويل و غيره ، استفاده مي شود . به اين منظور پايه ي ساعت مناسب به کار برده مي شود .

 

11-19-1- فيلرها :

از فيلر براي اندازه گيري فواصل خيلي کوچک موجود بين دو قطعه استفاده مي کنند .

hmovaled01-106.jpg

فيلر اينچي

هر تيغه فيلر ، داراي ضخامت دقيق و حساب شده اي است و اندازه ي تيغه را بر حسب صدم ميليمتر يا هزارم اينچ روي آن حک مي نمايند . گاهي فيلرها داراي اندازه متريک و اينچي هستند. هرگاه چنين فيلري در اختيار نباشد ، مي توان تساوي زير را در نظر گرفته ، آنها را به هم تبديل نمود :

1mm-0.04in

0/1mm=0/004in

براي استفاده از فيلر ، تيغه ي مناسبي را در فاصله ي لقي مورد نظر قرار مي دهند . هرگاه فيلر در آن به طور جذب قرار گيرد ، فاصله بين دو قطعه به اندازه ضخامت تيغه فيلر خواهد بود .

از فيلرها براي اندازه گيري فاصله ي دهانه ي پلاتين دلکو ، لقي سوپاپها و دهانه ي پلاتينهاي شمع و غيره استفاده مي کنند .

لینک به دیدگاه

خود آزمايي :

1. موارد کاربرد آچار رينگي را نام ببريد .

براي جلوگيري از سر خوردن ( لغزيدن )آچار از روي مهره يا سر پيچ ،آچار رينگي به کار مي رود . آچار رينگي داراي 12 شيار است که هر دو شيار در طرفين يک گوشه مهره يا سر پيچ قرار مي گيرد و با زاويه به آن نيرو وارد مي شود و براحتي مهره يا پيچ را باز مي کند و امکان لغزش آن از بين مي رود .

 

2. معايب انتخاب نادرست آچار ، براي باز کردن پيچ يا مهره را نام ببريد ؟

اگر آچار بزرگتر از اندازه ي آچار خور مهره باشد و با لغزيدن بر روي آن ، گوشه هاي مهره را گرد خواهد کرد . مهم ترين عيب اين نوع آچارها به هم خوردن اندازه ي آنها و لغزيدن آنها از روي مهره است.

 

3. روش خواندن عدد اندازه در کوليس را توضيح دهيد . ( نوع ميليمتري و نوع اينچي )

ورنيه کوليس ، قطعه اي است که روي خط کش به طور کشويي حرکت کرده ، فک متحرک کوليس را نسبت به فک ثابت ، دور يا نزديک مي کند .

در روي ورنيه ، فاصله 9 ميليمتر را به دو قسمت تقسيم نموده اند . بنابراين هر قسمت ورنيه ميليمتراست . و اختلاف هر فاصله ورنيه با هر فاصله ي خط کش 1/0 مي باشد :

mm 1- mm9/0= 0/1mm

يک فاصله يک فاصله

ورنيه خط کش

 

بنابراين ، دقت کوليس هم 1/0 ميليمتر است : اختلاف اندازه بين هر يک از = دقت کوليس تقسيمات ورنيه و خط کش

 

روش خواندن کوليس متري :

اگر صفر ورنيه در مقابل يکي از خطوط تقسيمات خط کش باشد در اين صورت ، عدد کسري وجود ندارد و اعداد قرار گرفته در سمت صفرورنيه ، اندازه کوليس مي باشد.

روش خواندن کوليس اينچي :

در يک نوع کوليس ، هر اينچ از خط کش اصلي را به ده قسمت بزرگ و چهل قسمت کوچک تقسيم نموده اند .

بنابراين هر فاصله کوچک 11/4 يا 0/025 اينچ و هر چهار قسمت کوچک – که برابر يک قسمت بزرگ است – برابر 1/0 اينچ مي باشد .

ورنيه را 25 قسمت ، يعني قسمت 5 تايي تقسيم نموده اند . به طوري که 25 قسمت ورنيه با 24 قسمت خط کش برابر است . پس اختلاف هر يک از تقسيم بنديهاي خط کش و ورنيه عبارتست از : 6/0=025/0×24

اندازه ي هر قسمت خط کش × تعداد قسمتهاي خط کش اندازه 24 قسمت خط کش =

6/0 = اندازه هر قسمت ورنيه × 25 قسمت ورنيه

اندازه هر قسمت ورنيه = 0/6

25

= 0/024in

 

بنابراين ، دقت اين نوع کوليس اينچي يك هزارم اينچ خواهد بود .

اينچ را به 8 قسمت تقسيم 1

40

در نوع ديگر،هر اينچ خط کش به 16 قسمت تقسيم شده است . در روي ورنيه

نموده اند . بنابراين ، اندازه ي هر يک از قسمتهاي ورنيه ، برابر است با :

 

 

اختلاف اندازه ي هر يک از تقسيمات خط کش و ورنيه با دقت چنين کوليسي برابر است با :

 

 

 

4. روش کار صحيح با ميکرومتر و خواندن عدد اندازه چگونه است ؟ ( نوع ميليمتري و نوع اينچي )

گام دندانه ي فک متحرک ميکرومتر در سيستم متريک ، 5/0 ميليمتر است يعني يک دور چرخش کامل غلاف ، فک متحرک را فقط 5/0 ميليمتر عقب يا جلو مي برد .

روي بدنه ميکرومتر از صفر تا 25 ،50 و 75 ميليمتر مدرج گرديده است .بعلاوه خطوط 0/5 ميليمتري هم در بين هر خط يک ميليمتري وجود دارد . وقتي غلاف در جهت راست پيچانده شود و فک متحرک به فک ثابت برسد ، لبه ي غلاف هم روي خط صفر منطبق مي گردد .

هر گاه يک دور غلاف را به چپ بگردانيم ، لبه ي غلاف روي خط 0/5 ميليمتري و اگر دو دور کامل بگردانيم روي خط يک ميليمتري قرار مي گيرد و صفر غلاف بر عدد يک ميليمتر منطبق مي شود .

غلاف را نيز مدرج ساخته اند و محيط آن را به 50 قسمت مساوي تقسيم کرده اند . بنابراين هرگاه در نظر بگيريم که يک دور چرخش کامل غلاف ، معادل 5/0 ميليمتر ، فک متحرک را حرکت دهد ، پس چرخش يک خط آن

گام ( 5/0 ميليمتر ) آن را تغيير خواهد داد :

1 X 0/5mm= 1 mm

50 100

 

 

2/100 و هرگاه به اندازه دو خط غلاف را بچرخانيم ، فک متحرک به اندازه ميلمتر تغيير مکان مي دهد :

2 X 0/5mm= 2 mm

50 100

 

بنابراين براي خواندن ميکرو متر سيستم متريک ، مانند زير عمل مي کنيم :

اندازه کار با دقت يکصدم ميليمتر = عدد روی غلاف +عدد ديده شده روي بدنه

100

 

 

 

6. اعدادي که روي آچارهاي متريک و اينچي نوشته شده ، معرف چيست ؟

اندازه يک آچار با فاصله دهانه آن تعيين مي شود .

در سيستم متريک ، اندازه آچارها از آچار 7 ميليمتري شروع شده ، ميليمتر به ميليمتر افزايش پيدا مي کند و تا 25 ميليمتر و گاهي بيشتر هم مي رسد .

در سيستم اينچي ، اندازه آچار ها از 3 اينچ شروع شده ،با افزايش مرحله اي 1 اينچ به يک اينچ و گاهي بيشتر هم مي رسد .

8 16

 

7. پيچ شکسته را چگونه مي توان از داخل قطعه کار خارج کرد ؟

براي در آوردن باقيمانده ي پيچ شکسته ، از پيچ درآر استفاده مي گردد .

 

8. موارد کاربرد آچار تورک متر را نام ببريد .

يکسان بستن پيچها ،بويژه در مورد بستن پيچهاي سر سيلندر و مهره هاي ياتاقانهاي ميل لنگ ،اهميت زيادي دارد . براي سفت کردن اين نوع پيچها يا مهره ها از آچار درجه دار استفاده مي گردد .آچار درجه دار داراي ميله نشان دهنده است که مقدار سفت کردن پيچ را بر حسب گشتاور وارد شده به آن ،نشان مي دهد . مقياس روي صفحه مدرج بر حسب m.N ، m.kg ، ft-1b ويا in-1b مي باشد .

 

 

فصل دوم : تعميرات موتور موتوسيکلت

 

نکات

1-1-2- نکات فني ضروري در هنگام تعمير :

• در هر تعمير هميشه از واشر سيلندر نو استفاده شود .

• پيچهاي سر سيلندر را از قسمت مرکزي و دورترين فاصله سفت کنيد .

• حتب الامکان از وسايل توصيه شده از طرف کارخانه و نيز از روغنهاي توصيه شده ، براي هر قسمت استفاده گردد .

• از ابزارهاي مخصوص استفاده شود تا عمر مفيد قطعات موتور افزايش يابد .

• قطعات موتور پس از پياده شدن ، در حلال مناسبي شستشو داده شود . همچنين ، قطعات درگير با هم چرب گردند .

• پس از جمع کردن موتور ، محلهاي توصيه شده ، گريس کاري سود و صحت کار هر قسمت بررسي گردد .

لینک به دیدگاه

3-1-2- اندازه گيري مقدار روغن و نحوه ي تعويض آن :

الف – موتور را در حالت ايستاده و در زميني مسطح قرار دهيد و سپس با ميله ي اندازه گير يا در بعضي از موتورها با توجه به روغن نما ، مقدار روغن موتور را مشخص کنيد .

ب – در حالتي که موتور ، گرم و روغن ، کاملا سيال است با قرار دادن تشک در زير موتور پيچ کارتل روغن را باز کرده و محتواي آن را خالي کنيد . پس از چند دقيقه پيچ کارتل را سرجاي خود بسته و روغن تازه را تا حدي که در روي روغن نماو ميله ي اندازه گير مشخص شده است ، داخل موتور بريزيد .

مقدار روغن موتور بايد بين دو علامت دوي ميله باشد .

روغن مناسب براي تمام فصول ، روغن اتومکاتيک SAEIOW-40 يا SAEIOW-30 مي باشد و در صورت عدم دسترسي به چنين روغنهايي طبق جدول 2-2 ، نسبت به استفاده از روغن اقدام نماييد .

جدول 2-2 : نوع روغن بر حسب درجه محيط

1

بالاتر از 15°c

Sae30

2

بين 0°cتا 15°c

Sae20w يا sae20

3

زير0°c

Sae10ww

 

4-1-2- شمع موتور :

قبلا وضعيت شمع را از نظر داشتن رسوب و سالم بودن الکترودها بررسي کنيد . سپس دهانه ي الکترودها ي شمع را به اندازه 6/0 تا 7/0 ميليمتر يا 024/0 تا 028/0 اينچ تنظيم کنيد .

 

2-2- تنظيم لقي سوپاپها

• قبلا علامت T روي فلکه را با علامت بدنه منطبق نماييد و در اين حالت با دست ، لقي سوپاپها را آزمايش کنيد .

• اگر سوپاپها سفت باشند ، يک دور کامل موتور را بچرخانيد تا علايم مجددا به هم انطباق پيدا نمايد ، زيرا ممکن است سيلندر در حالت کار قرار نداشته باشد .

• با فيلر 08/0 ميليمتر ، لقي سوپاپها را ميزان نموده ، سپس مهره ي ضامن را سفت کنيد .

• پس از سفت کردن مهره ضامن ، يک بار ديگر لقي را با فيلر 08/0 ميليمتر کنترل کنيد .

hmovaled02-04.gif

تنظيم لقي سوپاپها

1-2-2- تايمينگ جرقه و تنظيم پلاتين :

• قبلا لازم است فاصله ي دهانه پلاتين با فيلر تنظيم شود . به اين منظور از فيلر 3/0 تا 4/0 ميليمتر يا 012/0 تا 016/0 اينچ استفاده مي شود .

hmovaled02-05.gif

نحوه تنظيم پلاتينها

براي فيلنمودن ، فيبر پلاتين را طوري روي بادامک قرار دهيد تا دهانه ي پلاتينها به اندازه حداکثر باز شود . سپس فيلر را در ميان فکهاي پلاتين قرار دهيد . چنانچه فاصله ي پلاتينها تنظيم نيست ، پيچ پايه پلاتين ثابت را باز کرده ، با جابه جا نمودن آن فاصله ي لازم را به دست آوريد .

• پس لز تنظيم پلاتينها لازم است نقطه ي شروع جرقه زني ( باز شدن دهانه ي پلاتين ) هم کنترل شود . به اين منظور به روش زير عمل مي کنيم :

• علامت F روي فلکه را با علامت ثابت بدنه ، هماهنگ نماييد .

• فيش سيم ها را جدا کنيد و لامپ آزمايش را مانند شکل 5-2 در مدار پلاتين سري قرار دهيد .

• در موقع عبور کردن علامت F روي فلکه از مقابل علامت ثابت بدنه ، بايد لامپ آزمايش خاموش شود .

• اگر تايمينگ جرقه غلط است ، پيچ پايه ي پلاتين را باز کنيد . آچار پيچ گوشتي را در شکاف پايه ثابت قرار داده ، در حالي که علايم تايمينگ را مقابل هم قرار داده ايد ، آنقدر مکان پلاتين ها را تغيير بدهيد تا لامپ آزمايش خاموش شود .

• پس از تعيين محل دقيق تايمينگ جرقه ، پيچ پايه را سفت کنيد . مجددا دهانه پلاتينها را آزمايش کنيد و اگر فيلر آن به هم خورده باشد ، پلاتينها را تعويض نماييد .

 

2-2-2- تميز کردن ***** روغن :

• روغن موتور را تخليه کنيد و سپس درپوش کارتل سمت راست و درپوش ***** را باز کنيد .

• با پارچه تميز بدون کرک ، رسوبات داخل محفظه ***** را پاک کنيد .

• درپوش ***** را که در زير کارتل طرف چپ قرار دارد باز کرده ، توري روغن را خارج کنيد .

• توري روغن را در حلال مناسبي بشوييد و با باد کمپرسور خشک کنيد .

hmovaled02-06.gif

تميز کردن *****

 

3-2-2- شستشوي صافي هوا :

• درپوش طرف راست و درپوش صافي هوا را برداريد .

• ***** هوا را با آزاد کردن گيره ي آن ، در آوريد .

• المنت صافي را با حلال مناسبي شستشو دهيد . توجه کنيد که بنزين براي شستشو خطرناک است و به سهولت آتش سوزي رخ مي دهد .

• المنت صافي را با روغن دنده نمره 80 تا 90 آغشته نماييد تا کاملا اشباع شود و سپس روغنهاي اضافي را پاک کنيد . اگر روغن دنده در اختيار نباشد ، با روغن موتور نمره ، مي توان اين کار را انجام داد .

• ***** را در محل خود نصب نماييد .

hmovaled02-07.jpg

شستشوي *****

4-2-2- تنظيم لقي زنجير :

اشپيل را در آورده ، مهره را شل کنيد . سپس با پيچ تنظيم ، لقي زنجير را ميزان نماييد پس از آن ، مهره را سفت کنيد و اشپيل را در محل خود قرار دهيد .

 

hmovaled02-09.gif

تنظيم لقي جانبي زنجير و روش تنظيم لقي زنجير

لینک به دیدگاه

3-2- پياده و سوار کردن موتور

موتور را به ترتيب زير پياده کنيد و به طريف عکس ، آن را جمع کنيد .

• واير شمع را برداريد .

• سيم کلاچ و دور سنج را باز کنيد .

• لوله اگزوز را باز کنيد . در محلي که لوله به موتور بسته مي شود ، يک واشر و دو مهره و در طرف شاسي يک پيچ و يک مهره به کار رفته است .

• کاربراتور را باز کنيد .

• رکاب را جدا کنيد .

• پدال تعويض دنده را باز کنيد .

• در پوش محفظه ي چپ را باز کنيد .

• زنجير را پياده کنيد .

• فيش سيمها را باز نماييد .

• روغن موتور را خالي کنيد .

• پيچهاي بدنه موتور را به ترتيب A ، B ، C ، D و E مطابق شکل زير باز کنيد . اين پيچها در موقع جمع کردن موتور با گشتاور 2000 تا 3000 نيوتن سانتيمتر سفت شوند .

hmovaled02-11.gif

جدول 3-2 : مشخصات موتور

HTML clipboard

 

 

رديف

شرح

اندازه ها

1

دهانه سيلندر

نوعCG110 –00/52 تا 01/52 ميليمتريا0472/2تا 0476/2اينچ حداکثر قطر سيلندر که نياز به تعمير دارد 10/52 ميليمتر

نوع CG125 –50/56تا 51/56ميليمتريا 2244/2تا 2247/2اينچ حداکثر قطر سيلندر که نياز به تعمير دارد 60/56 ميليمتر

2

بزرگترين قطر پيستون

در نوع CG110 – 96/51 تا 99/51 ميليمتر يا 0457/2 تا 0468/2 اينچ حداقل قطر مورد نياز براي تعمير 80/51 ميليمتر

در نوع CG125 – 45/56 تا 48/56 ميليمتر يا 2225/2 تا 2237/2 اينچ حداقل قطر قابل قبول 35/56 ميليمتر

3

گژنپين

99/14 تا 00/15 ميليمتر يا 5903/0 تا 5906/0 اينچ

حداقل قطر قابل قبول 96/14 ميليمتر

4

سوراخ تکيه گاه گژنپين

00/15 تا 01/15 ميليمتر يا 5907/0 تا 5909/0 اينچ

حداکثر قابل قبول 04/15 ميليمتر

5

لقي جانبي رينگ پيستون

رينگ بالا : 03/0 تا 05/0 ميليمتر يا 0012/0 تا 0020/0 اينچ

رينگ دوم : 02/0 تا 05/0 ميليمتر يا 0008/0 تا 0020/0 اينچ

حداکثر لقي مورد نياز براي تعمير 10/0 ميليمتر

6

فاصله دهانه رينگ

رينگ بالا و دوم : 15/0 تا 35/0 ميليمتر يا 0059/0 تا 0138/0 اينچ

حداکثر فاصله مورد نياز براي تعمير 60/0 ميليمتر

7

ضخامت رينگ

درموتور CG110

رينگ بالا : 20/1 تا 22/1 ميليمتر يا 0472/0 تا 480/0 اينچ

حداقل قطر مورد نياز براي تعمير 15/1 ميليمتر

رينگ دوم 20/1 تا 25/1 ميليمتر يا 0472/0 تا 0492/0 اينچ

حداقل قطر مورد نياز براي تعمير 15/1 ميليمتر

در موتور CG125

رينگ بالا و دوم : 50/1 تا 52/1 ميليمتر يا 0591/0 تا 0598/0 اينچ

حداقل قطر مورد نياز براي تعمير 45/1 ميليمتر

8

طول ميل تايپت

15/141 تا 45/141 کيليمتر يا 5571/5 تا 5689/5 اينچ

حداقل طول مورد نياز براي تعمير 00/141 ميليمتر

9

اهرم L شکل روي بادامک

قطر داخلي محور 00/12 تا 02/12 ميليمتر يا 4724/0 تا 4731/0 اينچ حداکثر قطر مورد نياز براي تعمير 05/12 ميليمتر

10

محور اهرم L شکل

قطر خارجي محور 97/11 تا 99/11 ميليمتر يا 4715/0 تا 4722/0 اينچ

حداقل قطر مورد نياز جهت تعمير 95/11 ميليمتر

11

طول آزاد فنر داخلي سوپاپ

5/33 ميليمتر يا 319/1 اينچ

حداقل طول مورد نياز براي تعمير 0/30 ميليمتر

12

طول آزاد فنر خارجي سوپاپ

9/40 ميليمتر يا 610/1 اينچ

حداقل طول مورد نياز براي تعمير 8/39 ميليمتر

13

لقي بين ساق سوپاپ و گاز و راهنماي آن

01/0 تا 03/0 ميليمتر يا 0004/0 تا 0014/0 اينچ

حداکثر لقي مورد نياز براي تعمير 12/0 ميليمتر

14

لقي بين ساق سوپاپ دود و راهنماي آن

03/0 تا 05/0 ميليمتر يا 0012/0 تا 0022/0 اينچ

حداکثر لقي مورد نياز براي تعمير 14/0 ميليمتر

15

پهناي سيت سوپاپ

2/1 تا 5/1 ميليمتر يا 047/0 تا 059/0 اينچ

حداکثر پهناي مورد نياز براي تعمير 2 ميليمتر

16

قطر ساق سوپاپ گاز

45/5 تا 46/5 ميليمتر يا 2146/0 تا 2175/0 اينچ

حداقل قطر مورد نياز براي تعمير 40/5 ميليمتر

17

قطر ساق سوپاپ دود

43/5تا 44/5 ميليمتر يا 2138/0 تا 2167/0 اينچ

حداقل قطر مورد نياز براي تعمير 40/5 ميليتر

18

فشار تراکم

(10 تا 12) كيلو گرم بر سانتي متر مكعب يا ( 142 تا psi(170

19

مقادير گشتاور بستن

سر سيلندر با پيچ - M8با گشتاور (230 تا 280 ) کيلوگرم سانتيمتر پيچهاي محور اهرم L شکل ( 180 تا 230) کيلوگرم سانتيمتر

1-3-2- قطعات موتور :

رعايت نکات توصيه شده در زير ، به هنگام جمع کردن قطعات موتور الزامي است .

hmovaled02-12.gif

معرفي قطعات موتور

 

4-2- تعميرات موتور بدون پياده کردن آن

1-4-2- روش باز کردن اهرم L شکل :

• پيچ 8 ميليمتري روي محور را باز کنيد .

• اهرم L شکل را با دست نگه داريد .

• محور آن را در جهت فلش نشان داده شده ، خارج کنيد .

hmovaled02-13.gif

پياده کردن محور اهرم L شکل

 

2-4-2- بررسي و کنترل اهرم L شکل :

اهرم L شکل دستگاه سوپاپ را از نظر ساييدگي ، خرابي و ترکيدگي محل تماس با بادامک کنترل نماييد .

 

hmovaled02-14.gif

3-4-2- اندازه گيري قطر محور اهرم L شکل :

محور را در دو جهت 90 درجه ، اندازه گيري نماييد . قطر قابل قبول بين 98/11 تا 99/11 ميليمتر يا 4715/0 تا 4722/0 اينچ است .

حداقل اندازه ي قابل قبول 95/11 ميليمتر .

hmovaled02-15.gif

اندازه گيري محور اهرم L شکل

 

 

لینک به دیدگاه

فصل دوم : تعميرات موتور موتوسيکلت

قسمت دوم

4-4-2- اندازه گيري طول ميل تايپت :

ميل تايپتها را از دو نظر بررسي مي کنند :

• خميدگي نداشتن

• طول قابل قبول

طول قابل قبول بين : 15/141 تا 45/141 ميليمتر يا 5571/5 تا 5689/5 اينچ است .

حداقل طول قابل قبول : 00/141 ميليمتر .

hmovaled02-16.gif

اندازه گيري ميل تايپت

 

5-4-2- اندازه گيري قطر داخلي اهرم L شکل :

قطر داخلي بين 00/12 تا 02/12 ميليمتر يا 4724/0 تا 4731/0 اينچ است .

حداکثر اندازه قابل قبول : 05/12 ميليمتر

hmovaled02-17.gif

کنترل اهرم L شکل دود و گاز

 

6-4-2- روش نصب اهرم L شکل :

محور را طوري در محل خود جا بزنيد که سوراخ 8 ميليمتري روي آن در امتداد پيچ 8 ميليمتري قرار گيرد . سپس پيچ را محکم نماييد .

 

5-2- روش پياده کردن پيستونها :

1-5-2- سر سيلندر موتور را باز کنيد :

• ميل لنگ را بچرخانيد تا پيستون از داخل بلوکه خارج شود .

• پارچه تميزي زير پيستون پهن کنيد تا از افتادن خارگژنپين در داخل موتور جلوگيري شود . آنگاه خار را بيرون آوريد .

• پس از خارج نمودن گژنپين ، پيستون را از شاتون جدا کنيد .

• رينگها را از روي پيستون جدا سازيد.

hmovaled02-18.gif

مرحله پياده کردن پيستون

2-5-2- اندازه گيري دهانه ي سيلندر :

در موتور قطر دهانه بين 00/52 تا 01/52 ميليمتر يا 0472/2 تا 0476/2 اينچ است .

حداکثر اندازه ي قابل قبول : 10/52 ميليمتر – 0512/2 اينچ .

در موتور قطر دهانه بين 50/56 تا 51/56 ميليمتر يا 2244/2 تا 2247/2 اينچ است .

حداکثر اندازه ي قابل قبول : 60/56 ميليمتر يا 2283/2 اينچ .

 

3-5-2- اندازه گيري قطر پيستون :

در موتور بزرگ ترين قطر بين 96/51 تا 99/51 مليمتر يا 0457/2 تا 0468/2 اينچ است .

حداکثر اندازه ي قابل قبول : 80/51 ميليمتر در موتور : بزرگ ترين قطر بين 45/56 تا 48/56 ميليمتر يا 2225/2 – 2237/2 اينچ است .

حداکثر اندازه قابل قبول : 35/56 ميليمتر .

hmovaled02-19.gif

اندازه گيري پيستون و سيلندر

چهار نوع پيستون اورسايز در اختيار مي باشد که افزايش اندازه ي پيستونها مرحله اي است و از 25/0 ميليمتر تا 00/1 ميليمتر مي رسد .

 

4-5-2- اندازه گيري قطر گژنپين :

قطر گژنپين بين 99/14 تا 00/15 ميليمتر يا 5903/0 تا 5906/0 اينچ است .

حداقل قطر قابل قبول : 96/14 ميليمتر

hmovaled02-20.gif

اندازه گير گژنپين و محل تکيه آن در پيستون

 

5-5-2- اندازه گيري تکيه گاه گژنپين :

قطر داخلي تکيه گاه بين 00/15 تا 01/15 ميليمتر يا 5907/0 تا 59090/0 اينچ است .

حداکثر قطر قابل قبول : 04/15 ميليمتر

hmovaled02-21.gif

اندازه گير گژنپين و محل تکيه آن در پيستون

 

6-5-2- اندازه گيري لقي جانبي رينگ پستون :

رينگ بالا : 03/0 تا 05/0 ميليمتر يا 0012/0 تا 0020/0 اينچ .

رينگ دوم : 02/0 تا 05/0 ميليمتر يا 0008/0 تا 0020/0 اينچ .

حداکثر اندازه قابل قبول : 10/0 ميليمتر.

hmovaled02-22.gif

اندازه گيري لقي جانبي رينگها

 

7-5-2- اندازه گيري فاصله دهانه رينگهاي پيستون :

• دهانه ي رينگ بالا و دوم : 15/0 تا 35/0 ميليمتر يا 0138/0 تا 0059/0 اينچ .

• حداکثر فاصله ي قابل قبول : 60/0 ميليمتر

hmovaled02-23.gif

اندازه گيري دهانه رينگ

چهار نوع رينگ اورسايز متناسب با پيستونهاي اورسايز به کار رفته است که اندازه هاي مرحله اي از 25/0 تا 00/1 ميليمتر افزايش مي يابد .

 

8-5-2- اندازه گيري ضخامت رينگها :

رينگ بالا : در موتور CG110 : 20/1 تا 22/1 ميليمتر يا 0472/0 تا 0480/0 اينچ است .

حداقل اندازه ي قابل قببول : 15/1 ميليمتر .

در موتور CG125 : از 50/1 تا 52/1 ميليمتر يا 0591/0 تا 0598/0 اينچ است . حداقل اندازه قابل قبول : 451/1 ميليمتر . رينگ دوم : در موتور : 20/1 تا 25/1 ميليمتر يا 0472/0 تا 0492/0 اينچ است . حداقل اندازه ي قابل قبول : 50/1 تا 52/1 ميليمتر يا 0591/0 تا 0598/0 اينچ است . حداقل اندازه ي قابل قبول : 45/1 ميليمتر

hmovaled02-24.gif

اندازه گيري ضخامت رينگ

 

9-5-2- روش سوار کردن پيستون و رينگها :

• روي رينگها علايم N و R و T حک شده است . اين علايم بايد به طرف بالا قرار گيرد .

• دهانه ي رينگها نسبت به هم با زاويه 120 درجه ، نصب مي شود که در شکل فوق موقعيت صحيح آن نشان داده شده است .

hmovaled02-25.gif

ترتيب نصب رينگهاي پيستون

 

6-2- روش باز و بسته کردن دستگاه سوپاپ

• به وسيله فنر جمع کن مخصوص که در شکل زير ديده مي شود ، مي توان خار پشت بشقابک فنر سوپاپ را خارج نمود . فنر جمع کن را زيادتر از اندازه سفت نکنيد زيرا راهنماي سوپاپ را معيوب مي کند .

• مار پيچ فنر خارجي سوپاپ در يک انتها جمع تر است . قسمت مارپيچ جمع تر را به طرف سر سيلندر قرار دهيد .

hmovaled02-26.gif

روش نصب فنرهاي سوپاپ

• در زير راهنماي سوپاپ ، دو عدد واشر قرار مي گيرد . در موقع نصب کردن راهنما ، واشرها را فراموش نکنيد .

• راهنماي سوپاپ را به وسيله ميله ي تکيه گاهي مخصوص و از طرف داخل رو به خارج ، از سر سيلندر خارج کنيد .

hmovaled02-27-03.gif

روش خارج کردن راهنماي سوپاپ

• براي جا زدن راهنما از ابزار مخصوص ديگري استفاده نماييد و از طرف خارج ، آن را در سر سيلندر جا بزنيد

hmovaled02-27-02.gif

روش جا زدن راهنماي سوپاپ

• راهنماي نو ، پس از نصب شدن بايد برقو زده شود . با توجه به مشخصات و اندازه هاي داده شده ، برقوي مناسبي انتخاب نماييد و راهنما را برقو بزنيد

hmovaled02-27-01.gif

روش برقو زدن راهنماي سوپاپ

لینک به دیدگاه

1-6-2- اندازه گيري طول آزاد فنرهاي سوپاپ :

فنرهاي بيروني هر دو سوپاپ گاز و دود ، 9/40 ميليمتر يا 610/1 اينچ است .

حداقل اندازه ي قابل قبول : 8/39 ميليمتر .

فنرهاي داخلي هر دو سوپاپ گاز و دود ، 5/33 ميليمتر يا 319/1 اينچ است .

حداقل اندازه ي قابل قبول : 0/30 ميليمتر .

hmovaled02-28.gif

اندازه گيري طول فنر

 

 

فصل دوم : تعميرات موتور موتوسيکلت

قسمت سوم

2-6-2- اندازه گيري لقي راهنماي سوپاپ :

سوپاپ گاز : 01/0 تا 03/0 ميليمتر يا 0004/0 تا 0014/0 اينچ است .

حداکثر اندازه ي قابل قبول : 12/0 ميليمتر .

سوپاپ دود : 03/0 تا 05/0 ميليمتر يا 0012/0 تا 0022/0 اينچ است .

 

hmovaled02-29.gif

اندازه گيري راهنماي سوپاپ

 

3-6-2- اندازه گيري مقدار نشست سوپاپ :

سيت سوپاپ ، داراي سه سطح برش است که زواياي آنها عبارتند از : برش اول با زاويه ، برش دوم با زاويه ، و برش سوم با زاويه . سيت سوپاپ را با دستگاه سيت تراش اصلاح مي کنند . موقعي که سطوح تماس سوپاپ با سيت آن ساييدگي يکنواخت نداشته باشد ، عمل آب بندي سوپاپ رضايت بخش نخواهد بود .

حداکثر اندازه ي قابل قبول : 0/2 ميليمتر.

hmovaled02-30.gif

اندازه گيري راهنماي سوپاپ

 

4-6-2- اندازه گيري قطر ساق سوپاپ :

سوپاپ گاز : 45/5 تا 46/5 ميليمتر يا 2146/0 تا 2175/0 اينچ است .

حداقل اندازه ي قابل قبول : 42/5 ميليمتر .

 

سوپاپ دود : 43/5 تا 44/5 ميليمتر يا 2138/0 تا 2167/0 اينچ است .

حداقل اندازه قابل قبول : 40/5 ميليمتر .

hmovaled02-31.gif

اندازه گيري سوپاپ

( شکل31-2 ) اندازه گيري سوپاپ( صفحه 56 کتاب )

5-6-2- روش نصب سيستم سوپاپ :

سوپاپها را پس از تعمير و آب بندي ، به روش عکس باز کردن آن روي سر سلندر نصب کنيد .

با استفاده از واشر نو ، سر سيلندر را روي سيلندر نصب کنيد . ( پيچهاي سر سيلندر را به صورت ضربدري سفت نماييد . )

 

7-2- اندازه گيري فشار تراکمموتور شرايط :

1. موتور بايد ئذ حالت گرم اندازه گيري شود .

2. ساسات را در حالت کاملا باز قرار دهيد.

hmovaled02-32.gif

تنظيم ساسات

3. دسته گاز را تا انتها بپيچانيد

hmovaled02-33.gif

جهت پيچاندن دسته گاز

4. فشار سنج مناسبي در محل شمع به موتور ببنديد .

5. هندل را به طور کامل به پايين فشار دهيد .

اندازه ي فشار تراکم موتور : 02/10 تا 0/12 کيلو گرم بر سانتيمتر مربع يا 170 تا 142 پوند بر اينچ مربع .

 

1-7-2- علل کمبود فشار تراکم :

• نشتي داشتن سوپاپ

• خراب بودن و چسبيده بودن رينگها

• سوخته بودن واشر سر سيلندر

• غلط بودن فيلر سوپاپها

 

2-7-2- علل افزايش فشار تراکم :

• غالبا علل اصلي افزايش فشار تراکم ، رسوبات کربن در محفظه ي اختراق و کف پيستون مي باشد.

hmovaled02-34.gif

اندازه گيري کمپرس سيلندر

 

8-2- روش پياده کردن اويل پمپ و کلاچ

اين عمليات را مي توان در موتور پياده نشده انجام داد و قبلا لازم است روغن موتور را تخليه کرد .

• در پوش طرف راست را باز کنيد .

• در پوش (1) روتور را که با سه پيچ به محفظه ***** بسته مي شود ، باز کنيد .

• مهره ي ضامن (2) روي محور را باز کنيد . اين مهره با گشتاور 4000 تا 5000 نيوتن سانتيمتر سفت مي شود .

• مجموعه ي اويل پمپ (3) را از پايين محور خارج نماييد

hmovaled02-36.gif

اندازه گيري کمپرس سيلندر

• صفحه ي محرک کلاچ (4) را که چهار عدد پيچ دارد ، باز کنيد .

• خار فنر (5) را از روي محور خارج نماييد . قطر خار 20 ميليمتر است .

• مجموعه صفحات کلاچ و ديسکهاي بين آنها را از بدنه ي کلاچ ، خارج نماييد .

• مجموعه صفحات کلاچ و ديسکهاي بين آنها را از بدنه ي کلاچ ، خارج نماييد .

• واشر پشت صفحات را که به منظور ايجاد فاصله نسبت به بدنه ي کلاچ نصب مي شود ، در مبي آوريد .

• محور تعويض را خارج نماييد .

• بادامک تعويض دنده را با باز کردن پيچ مرکزي آن در آوريد .

• قطعه ضامن کننده کاسه کلاچ را با باز کردن تنها پيچ آن ، باز کنيد .

 

1-8-2- روش پياده و سوار کردن دستگاه کلاچ و روتور ***** :

عمليات زير بدون پياده کردن موتور انجام مي شود :

• با ابزار نشان داده شده در شکل ، کلاچ را طوري مهار کنيد که حرکت چرخشي نکند .

• مهره 16 ميليمتري ضامن کننده سر روتور را ، با آچار نشان داده شده ، باز کنيد .

• به روش عکس ، دستگاه کلاچ و روتور را سوار کنيد

hmovaled02-37.gif

دستگاه کلاچ

لینک به دیدگاه

2-8-2 روش پياده و سوار کردن اويل پمپ :

• دنده ي محرک پمپ را طوري قرار دهيد که دو پيچ بدنه ي پمپ از شکاف بدنه ديده شود .

• با آچار چار سوي دسته بلند ، دو عدد پيچ چهار سو را باز کنيد تا مجموعه ي اويل پمپ باز شود .

• محور ، داراي قسمت صافي است که در ياتاقان درپوش عقب در يک وضعيت جا مي رود . به علاوه درپوش عقب پمپ و بدنه ي پمپ با زايده اي به هم متصل مي شود .

در شکل زير مجموعه صفحات کلاچ و ديسکهاي فشاري و بدنه کلاچ ديده مي شود .

hmovaled02-39.gif

مجموعه کلاچ

شکل زير ، مجموعه ي محور تعويض دنده را در دو حالت پياده شده و سوار شده نشان مي دهد .

hmovaled02-40.gif

مجموعه محور تعويض دنده

شکل زير روشهاي نصب قطعه ضامن کننده کاسه کلاچ و بادامک تعويض دنده را نشان مي دهد .

hmovaled02-41-02.gif

قطعه ضامن کننده کلاچ

3-8-2- اندازه گيري روتور پمپ و محفظه ي آن :

• سطوح روي روتور داخلي و خارجي را از نظر خط داشتن بررسي کنيد و در صورت خراب بودن آن را تعويض نماييد .

• لقي بين برجستگي روتور داخلي و خارجي ، 15/0 ميليمتر يا 0060/0 اينچ مي باشد .

هر گاه لقي از 20/0 ميليمتر يا 0080/0 اينچ تجاوز کند ، پمپ قدرت کافي ندارد و بايد آن را تعويض نمود.

hmovaled02-42-03.gif

اندازه گيري لقي روتور پمپ

• لقي بين رينگ پمپ و بدنه ي آن نيز 15/0 ميليمتر است و حداکثر لقي قابل قبول 25/0 ميليمتر مي باشد

hmovaled02-42-02.gif

اندازه گيري لقي شعاعي روتور داخلي نسبت به بدنه پمپ

 

 

4-8-2- اندازه گيري طول آزاد فنر کلاچ و قطر صفحه کلاچ :

• طول آزاد فنر کلاچ 50/35 ميليمتر و حداقل طول قابل قبول 20/34 ميليمتر مي باشد .

• نيروي فنر در 23 ميليمتر انقباض برابر است

hmovaled02-44.gif

اندازه گيري طول آزاد فنر کلاچ

• ضخامت صفحه کلاچ 90/2 تا 00/3 ميليمتر و حداقل ضخامت قابل قبول 60/2 ميليمتر . صفحه کلاچ را در صورت خط داشتن زياد و يا تغيير رنگ شديد ، بايد تعويض نمايند .

 

9-2- پياده کردن دنده محرک ميل سوپاپ و ژنراتور جريان متناوب ( مگنت )

باز کردن و بستن قسمتهاي زير با نصب بودن موتور بر روي شاسي ، انجام مي گيرد و به ترتيب زير مي باشد :

• درپوش (1) طرف چپ موتور را باز کنيد .

• مهره فلايويل (2) را که با گشتاور 4000 تا 5000 نيوتن سانتيمتر سفت شده ، باز کنيد .

• استاتور (3) ژنراتور را از بدنه ي موتور جدا نماييد

hmovaled02-45.gif

مجموعه مگنت يل ژنراتور

• محور چرخ دنده (4) محرک ميل بادامک را در آوريد .

• ژنراتورها ُبه دو صورت دو و سه بوبينه مي باشد لذا در موقع تعويض بايد به اين مساله توجه شود

 

1-9-2- روش پياده و سوار کردن فلايويل :

مراحل زير ، نياز به پياده کردن موتور ندارد .

مهره 12 ميليمتري مرکزي فلايويل را با نگهداشتن فلايويل به وسيله ي آچار مخصوص ، باز کنيد . هر گز از چکش براي خارج ساختن فلايويل استفاده نکنيد .

پس از باز کردن مهره وسط ، فلايويل را با ابزار فلايويل کش ، بيرون بکشيد .

hmovaled02-46.gif

روش باز کردن فلايويل موتور

 

 

فصل دوم : تعميرات موتور موتوسيکلت

قسمت چهارم

 

2-9-2- روش نصب سيم خنثي :

انتهاي سيم خنثي را با جمع کردن فنر ، در سوراخ محور قرار دهيد ، و با رها نمودن فنر ، سيم را روي آن تثبيت نماييد .

3-9-2- روش جا زدن دنده ميل بادامک :

دو علامت موجود در روي دنده ميل بادامک و دنده تايمينگ را هماهنگ کرده ، دنده ها را در اين حالت نصب نماييد

hmovaled02-47.gif

درگيري دنده تنظيم جرقه

 

4-9-2- پلاتينهاي مدار جرقه :

وضع پلاتينهاي مدار جرقه و عايق بندي آن به وسيله واشرها در شکل زير ديده مي شود.

hmovaled02-48.gif

مجموعه پلاتينها

لینک به دیدگاه

5-9-2- اندازه گيري ارتفاع بادامک :

ارتفاع بادامک بين 768/32 تا 928/32 ميليمتر يا 2900/1 تا 2964/1 اينچ مي باشد . حداقل فاصله قابل قبول 628/32 ميليمتر است

hmovaled02-49.gif

اندازه گيري ارتفاع بادامک

 

6-9-2- اندازه قطر داخلي چرخ دنده ميل بادامک :

قطر داخلي چرخ دنده 00/12 تا 02/12 ميليمتر يا 4724/0 تا 4731/0 اينچ است

hmovaled02-50.gif

اندازه قطر داخلي چرخ دنده ميل بادامک

 

7-9-2- اندازه قطر محور چرخ دنده ميل بادامک :

قطر محور چرخ دنده 97/11 تا 98/11 ميليمتر يا 4711/0 تا 4718/0 اينچ است.

hmovaled02-51.gif

اندازه گيري لقي محور چرخ دنده

 

8-9-2- لقي بين محور و قطر داخلي چرخ دنده :

لقي محور و ياتاقان داخلي چرخ دنده ، بين 02/0 تا 05/0 ميليمتر يا 0006/0 تا 0020/0 اينچ مي باشد .

حداکثر لقي قابل قبول 06/0 ميليمتر است .

 

10-2- روش شارژ باتري

براي شارژ کردن باتري موتور لازم است که جريان توليدي متناوب مکنت ، به جريان مستقيم تبديل گردد . بدين منظور سر راه برق خروجي مگنت ، يک عدد ديودسيليکوني ، مطابق شکل زير ، قرار مي دهيم .

hmovaled02-53.gif

مدار جرقه

 

11-2- وضعيت پلاتينها

در شکل زير وضعيت پلاتينهاي مناسب و غلط ، نشان داده شده است .

hmovaled02-54.gif

بررسي پلاتينها

ضمن کار موتور ، پلاتين خال ميزند که براي اصلاح آن از سوهان مخصوص پلاتين ( سوهان نرم ) يا سنباده ي نرم استفاده مي کنند .

 

12-2- قبل از پياده کردن کاربراتور

قبل از پياده کردن کاربراتور ، لازم است بنزين آن کاملا تخليه شود تا از ايجاد آتش سوزي جلوگيري گردد و سپس طبق روش زير به پياده کردن کاربراتور و اجزاي آن اقدام شود .

لوله ورودي بنزين ( 1 ) را از کاربراتور جدا کنيد .

پلانجر کاربراتور ( 2 ) را باز کنيد .

لوله هواکش ( 3 ) را جدا نماييد .

مهره هاي ( 11 ) اتصال بدنه کاربراتور را باز نموده ، آن را از موتور جدا کنيد .

پياله کاربراتور ( 4 ) را باز کنيد . براي باز کردن پياله ، کافي است که گيره پياله ( 5 ) را آزاد کنيد .

در کاربراتور ( 6 ) را باز کرده پلانجر ( 7 ) را از بدنه آن بيرون بياوريد .

سيم گاز کاربراتور( 8 ) را از شکاف پلانجر در آورده ، همراه فنر ( 12 ) کنار بگذاريد .

سوزن ( 9 ) و ژيگلور کاربراتور را با هم تعويض نماييد .

با وارونه کردن کاربراتور ، مي توانيد به وسيله ي ميله اي ، محور شناور را خارج نموده ، شناور ( 10 ) را از محل خود در آوريد

hmovaled02-57.gif

شکاف روي پلانجر کاربراتور در سمت راست قرار مي گيرد .

 

نگهدارنده ژيگلور اصلي را باز کنيد ، سپس ژيگلور را به سمت بالا فشار دهيد تا از محل خود خارج شود

hmovaled02-55.gif

اجزاي کاربراتور

1-12-2- تنظيم شناور :

کاربراتور را مانند شکل زير نگهداريد و با شابلن ، ارتفاع شناور را mm 24 تنظيم کنيد . در صورتي که شناور ميزان نباشد ، اهرم شناور را خم کنيد تا شناور در ارتفاع 24 ميليمتري قرار گيرد. انتهاي اهرم شناور بايد عمود بر سوپاپ سوزني قرار گيرد.

hmovaled02-58.gif

روش تعويض سوزن و ژيگلور آن

hmovaled02-61.jpg

تنظيم شناور

hmovaled02-62.jpg

تنظيم فاصله اهرم شناور با سوپاپ سوزني

لینک به دیدگاه

2-12-2 جمع کردن کاربراتور :

در موقع جمع کردن بايد به روش عکس باز کردن عمل نمود و پس از نصب ، در روي موتور تنظيم کرد .

 

3-12-2- تنظيم سوخت دور آرام :

موتور را در حال گرم ، ميزان کنيد .

 

 

پيچ سوخت دورآرام را کاملا ببنديد و سپس 3 1 آن را باز کنيد .

8

موتور را روشن کنيد سپس به وسيله پيچ دريچه هوا ، سرعت دور آرام را در حداقل ممکن ميزان کنيد . پيچ سوخت دور آرام را ببنديد يا باز کنيد تا دور آرام به بيشترين مقدار ممکن برسد .

سپس با پيچ دريچه هوا دور آرام را ميزان نماييد . پيچش آن در جهت عقربه هاي ساعت ، دور موتور را افزايش مي دهد و برعکس ، پيچش آن در خلاف عقربه هاي ساعت دورموتور را کم مي کند

hmovaled02-63.jpg

تنظيم دور آرام

دور آرام موتور بين 1100 تا 1300 دور در دقيقه مي باشد .

 

4-12-2- تنظيم سيک گاز :

بازي دسته ي گاز بين 10 تا 15 درجه مي باشد . بازي کم را از طرف فرمان و بازي زياد را از طرف کاربراتور ميزان مي کنند . اگر نتوان مقدار بازي سيم گاز را ميزان نمود ، لازم است سيم گاز را تعويض کرد

hmovaled02-64.jpg

تنظيم سيم ساسات

 

 

خود آزمايي :

1. روش اندازه گيري مقدار روغن در موتور چگونه است ؟

موتور را در حالت ايستاده و در زميني مسطح قرار دهيد و سپس با ميله ي اندازه گير يا در بعضي از موتورها با توجه به روغن نما ، مقدار روغن موتور را مشخص کنيد .

 

2. روش پياده و سوار نمودن پيستون و رينگها را بدون پياده کردن موتور ، توضيح دهيد .

سر سيلندر موتور را باز کنيد :

• ميل لنگ را بچرخانيد تا پيستون از داخل بلوکه خارج شود .

• پارچه تميزي زير پيستون پهن کنيد تا از افتادن خارگژنپين در داخل موتور جلوگيري شود . آنگاه خار را بيرون آوريد .

• پس از خارج نمودن گژنپين ، پيستون را از شاتون جدا کنيد .

• رينگها را از روي پيستون جدا سازيد .

 

 

3. چند نوع رينگ اورسايز متناسب با پيستون وجود دارد ؟ حدود اندازه ي آنها را نام ببريد ؟

چهار نوع رينگ اورسايز متناسب با پيستونهاي اورسايز به کار رفته است که اندازه هاي مرحله اي از 25/0 تا 00/1 ميليمتر افزايش مي يابد .

 

 

4. اندازه گيري طول آزاد فنرهاي سوپاپ چگونه تعيين مي شود ؟

فنرهاي بيروني هر دو سوپاپ گاز و دود ، 9/40 ميليمتر يا 610/1 اينچ است .

حداقل اندازه ي قابل قبول : 8/39 ميليمتر .

فنرهاي داخلي هر دو سوپاپ گاز و دود ، 5/33 ميليمتر يا 319/1 اينچ است

حداقل اندازه ي قابل قبول : 0/30 ميليمتر

 

 

5. روش اندازه گيري فشار تراکم داخل سيلندر چگونه است ؟

******

 

6. روش تنظيم سوخت در دور آرام چگونه است ؟

موتور را در حال گرم ، ميزان کنيد .

پيچ سوخت دو رآرام را کاملا ببنديد و سپس آن را باز کنيد .

موتور را روشن کنيد سپس به وسيله پيچ دريچه هوا ، سرعت دور آرام را در حداقل ممکن ميزان کنيد پيچ سوخت دور آرام را ببنديد يا باز کنيد تا دور آرام به بيشترين مقدار ممکن برسد .

سپس با پيچ دريچه هوا دور آرام را ميزان نماييد . پيچش آن در جهت عقربه هاي ساعت ، دور موتور را افزايش مي دهد و برعکس ، پيچش آن در خلاف عقربه هاي ساعت دورموتور را کم مي کند

 

7. فلايويل چگونه از روي موتور پياده مي شود ؟

روش پياده و سوار کردن فلايويل : مراحل زير ، نياز به پياده کردن موتور ندارد . مهره 12 ميليمتري مرکزي فلايويل را با نگهداشتن فلايويل به وسيله ي آچار مخصوص ، باز کنيد . هر گز از چکش براي خارج ساختن فلايويل استفاده نکنيد

پس از باز کردن مهره وسط ، فلايويل را با ابزار فلايويل کش ، بيرون بکشيد .

 

8. قسمتهاي مختلف اهرم L شکل را اندازه گيري کنيد و عيوب آن را مشخص نماييد .

******

HTML clipboard

 

 

فصل سوم : سرويس و نگهداري متعلقات موتور

نکات

3- سرويس و نگهداري متعلقات موتور

1-3- پياده کردن و نصب متعلقات موتور

1-1-3- پياده کردن و نصب باتري :

پيچ هر يک از سرکابلهاي باتري را شل نماييد . دهانه هر بست را با پيچ گوشتي باز و آنها را از قطبها جدا کنيد . سپس ميله هاي مهار باتري را باز نموده ، باتري را از روي شاسي پياده کنيد . موقع نصب کردن لازم است جاي باتري ، قطبها و بستها با محلول مناسب تميز شود . براي جلوگيري از سولفاته شدن ، بستها و قطبها با گريس چرب شود . سطح آب باتري کنترل گردد . در صورت کم بودن ، با آب مقطر تا حدود يک سانتيمتر بالاي صفحات ، جبران گردد.

 

hmovaled03-01-02.jpg hmovaled03-01-01.jpg

hmovaled03-01-03.jpg

hmovaled03-01-05.jpg

2-1-3- تعويض ***** هوا :

محفظه ***** را از روي کاربراتور باز کنيد . ***** کهنه را از محفظه خارج کنيد . پس از تميز کردن محفظه و ***** ، آنها را جمع کنيد . سپس محفظه را روي کاربراتور نصب نماييد

3-1-3-پياده کردن ، سرويس و نصب کاربراتور : پس از پياده کردن هواکش و باز نمودن پيچهاي اتصال کاربراتور به بدنه موتور ، آن را از موتور جدا کنيد . اجزاي آن را باز کرده ، پس از شستشو ، بررسي و تعويض قطعات فرسوده ، آن را جمع و روي موتور نصب نماييد

hmovaled03-02.jpg

کاربراتور

لینک به دیدگاه

به گفتگو بپیوندید

هم اکنون می توانید مطلب خود را ارسال نمایید و بعداً ثبت نام کنید. اگر حساب کاربری دارید، برای ارسال با حساب کاربری خود اکنون وارد شوید .

مهمان
ارسال پاسخ به این موضوع ...

×   شما در حال چسباندن محتوایی با قالب بندی هستید.   حذف قالب بندی

  تنها استفاده از 75 اموجی مجاز می باشد.

×   لینک شما به صورت اتوماتیک جای گذاری شد.   نمایش به صورت لینک

×   محتوای قبلی شما بازگردانی شد.   پاک کردن محتوای ویرایشگر

×   شما مستقیما نمی توانید تصویر خود را قرار دهید. یا آن را اینجا بارگذاری کنید یا از یک URL قرار دهید.

×
×
  • اضافه کردن...