رفتن به مطلب

ارسال های توصیه شده

مفهوم بیومکانیک

 

 

بيومكانيك واژه‌اي مركب از bio به معني: (زيست و زندگاني) و mechanic به معني: (افزارگر) يا كاركننده يا ابزار يا به عبارتي تعميركار است كه به معني: (توان‌مندي بدني در جهت نشان دادن هستي چيزهاست.) يا به عبارتي «بيومكانيك» واژه‌اي مركب، تشكيل يافته از دو كلمة: (بيو) به معني: طبيعت و )مكانيك( به معني: عمل و كاركرد يك ماشين است. اين واژه در جمع به معني )طبيعت عمل( است.

می توان بيومكانيك را از دیدگاه هنری نوعي «رياضت و زيبايي‌شناسي فيزيكي» دانست كه سعي دارد تا به طبيعت عمل يا در واقع همان «ريشة چيزها» دست يابد. بيومكانيك يعني عمل نهفته و خلاصه‌شده برگرفته از هستي «چيزها». هر پديده‌اي در هستي، يك «چيز» محسوب مي‌شود؛ پس مي‌توان به كمك تلاشي رياضت‌گونه و بدني «چيستي» يا «ماهيت» آن را متجلي كرد. بيومكانيك اعمالي است؛ خلاصه‌شده و در نهايت دقت و كنترل كه هدفش «انتقال معني يك احساس» يا «بيان احساسي نهفته در صحنه» است

تقريباً در اوايل دههُ 70 ميلادی، جامعهُ بين المللی واژه "بيو مکانيک" را برای دانش مطالعه سيستم های حياتی از ديد مکانيکی انتخاب نمود. بيو مکانيک از ابزار مکانيک برای مطالعات آناتوميکی و بررسی کارکرد اندام حياتی استفاده می کند. اين علم طيف گسترده ای را از مطالعه تئوری تا کاربردهای عملی می پوشاند.

مطالعه کامل مکانيک شامل دو موضوع اساسی می باشد: استاتيک، که مطالعه اجسامی است که، در اثر نيرويی که بر آن ها ااعمال می شود، در حال سکوني يا وضعيت تعادل باقی می‌مانند و ديناميک، که مطالعه اجسام متحرک است. ديناميک را به نوبه خود می توان به زير گروه های سينماتيک و سينتيک تقسيم بندی نمود. سينماتيک را می توان علم حرکت ناميد، زيرا ااين علم، در مورد روابطی بحث می کند که مابين جابجايی ها، سرعت ها و شتاب ها در حرکت انتقالی و دورانی وجود دارند. اين علم با نيروهای درگير کاری ندارد بلکه فقط به توصيف حرکت ناشی از آن ها می پردازد. سينتيک در مورد اجسام متحرک و نيروهايی بحث می کند که عمل می نمايند تا ايجاد حرکت کنند . برای روشن شدن اين مطلب که مطالب مکانيکی فوق را چگونه در مورد بيومکانيک به کار می بريم، می توان به مورد زير اشاره کرد:

Dillman (1971)، سينماتيک و سينتيک حرکت تاب خوردن پا را در طول دويدن، مطالعه کرد. در حالی که، plangenthoef (1968)روش مطالعه ديناميک را با استفاده از يک کامپيوتر پيشنهاد نمود.

در رابطه با تکنیکها ومهارتهای ورزشی ، بیو مکانیک باین شرح تعریف می شود:

بیو مکانیک علمی است که با بکارگیری قوانین فیزیک و مکانیک در حرکات ورزشی و فعالیت های روزمره انسان تجزیه و تحلیل عمل و عکس العمل نیروهای داخل و خارجی وتاثیرات نهایی این نیروها بر بدن انسان صحبت می کند.

تاریخچه بیومکانیک

 

با وجود آنکه بيومکانيک از لحاظ انجمن های رسمی بين المللی دانش نوينی به حساب می آيد اما تاريخچه پيدايش و ادامه حيات آن چيز ديگری را نشان می دهد:

در بررسی هايی که در مطالعات ارسطو در قرن 14 پيش از ميلاد صورت گرفته است، مشخص شده که وی قصد داشته تا با استفاده از تحليل های هندسی، کارکرد ماهیچه ها را در توليد حرکت حيوانات توصيف کند.

حدود 2000 سال بعد، لئوناردو داوينچی (1519-1425 بعد از ميلاد) در نقاشی های آناتوميکی معروفش، مکانيک ايستادن، راه رفتن و پريدن را تشريح کرد و گاليله(1643-1564بعد از ميلاد) حدود صد سال بعد اولين تلاش ها را برای آناليز رياضی کارکردهای فيزیولوژيکی انجام داد. به خاطر تلاش های پيشگامانهwilliam Harvey

(1657-1578 بعد از ميلاد) در تعريف آناتوميکی سيرکولاسيون خون در بدن، او را پدر مكانيك سيالات زيستي(biofluid) مدرن مي دانند. Alfonso Borelli را نيز به خاطر فعاليت های گسترده اش در زمينه تفسير و توضيح نيروهايی که توسط ماهيچه توليد می شود، نقش استخوان ها به عنوان محور و ارتباط تنگاتنگ سيستم استخوانی با ماهيچه ها، پدر مکانيک جامدات زيستی (biosolid) قلمداد می کنند.

از اولين متوني كه به بررسي كمي بيومكانيك راه رفتن و آناليز گيت (gait) مي پرداخت، مي توان به كتابDe Muto Animalum نوشتۀ Borelli اشاره كرد. وي شاگرد گاليله بود و در كارهايش از نتايجي كه گاليله در مطالعات خود به دست آورده بود براي پيشبرد اهدافش در زمينه مطالعه بيومكانيك استفاده نمود.

كارهاي اين پيشگامان در زمينه بيومكانيك توسط افراد بزرگي نظير Isaac Newoton(1727-1642بعد از ميلاد)

، Danie Bernoulli(1782-1700بعداز ميلاد)، Poiseuille Jean.L.M(1869-1799بعد از ميلاد)

، Thomas Young(1829-1773بعد از ميلاد) وبسياري ديگر پيگيري شد. بررسي تمام فعاليت ها و اقدامات اين افراد در زمينه بيومكانيك نياز به فضايي بسيار زياد براي توضيح دارد كه در اين بحث نمي گنجد.

بیومکانیک در زمینه های مختلف

 

بیو مکانیک در پزشکی

 

بیومکانیک به استفاده از مکانیک کلاسیک در زمینه های مهندسی پزشکی و بررسی حرکت تغییرات مواد جریان های درون بدن و طرح آنها و انتقال مواد شیمیایی در محیط می پردازد

پیشرفت در این شاخه به ساخت قلب مصنوعی ، دریچه های قلب ، مفاصل مصنوعی درک بهتر از عملیات و کارکرد قلب ، ریه ، شریان ها ،مویرگ ها ،استخوان ها ،غضروف ها ،تاندون ها، دیسکهای بین مهره ای و پیوندهای سیستم اسکلتی-عضلانی بدن شده است.

2923%20%281%29.jpg

بیومکانیک در ورزش

 

راه رفتن بيومكانيك

2923%20%282%29.jpg

مطالعه سینماتیک راه رفتن انسان به کوشش ناظر متخصص و با تجربه و به کمک ابزارهای تحلیل حرکت ،بیومکانیک راه رفتن نامیده می شود . تحلیل حرکت های بدن، فعالیت های ماهیچه ای و خصوصیات مکنیکی بدن در حین راه رفتن زیر مجموعه های این مبحث دانسته می شوند .

ابزاری که امروزه درخدمت ورزش است لزوما برای بیومکانیک ورزش ساخته و پرداخته نشده است. از این ابزارها در اصل در بیمارستان ها و کلینیک ها ( مثلا در آنا لیز راه رفتن معلولان و بیماران ) استفاده می شود.

توپ

2923%20%283%29.jpg

تولید غیر استاندارد ابزار نه تنها با عملکرد غیر استاندارد آن ابزار همراه است بلکه غالبا صدمات و جراحاتی نیز در پی می آورد. بهره برداری نامناسب از فناوری های موجود جهانی در شاخت توپ فوتبال یکی از نمونه های ملموس این کمبود است.

در برخی از تولیدات تغییر شکل توپ بدون محاسبه است زیرا از علم و فناوری کافی در تولید این محصول استفاده نمی شود .

عواملی مانند جنس نخ توپ نوع لایه های داخلی و خارجی و ابعاد و وزن توپ در بهبود کارایی آن مو ثرند. شناسایی این عوامل و درک تاثیر هر یک از آنها از نظر فنی و مهندسی در عملکرد صحیح این ابزار دارای اهمیت است.

تنیس

بخش های مختلف هر ضربه با اصول بیو مکانیک ارتباط دارند بگونه ای که به درک بهتر نحوه آماده شدن برای حرکات سوئینگ به عقب، سوئینگ به جلو، تماس و فالو تروو کمک می کند .

_آمادگی و سوئینگ (تاب) به عقب

_آمادگی و سوئینگ (تاب) رو به عقب (حرکت رو به توپ)

_آمادگی و سوئینگ (تاب) رو به جلو

_لحظه تماس

_ ادامه حرکت راکت فالو تروو

برخی از مهمترین کاربردهای بیومکانیک در تنیس :

_از اصول بیو مکانیک برای درک بهتر تکنیک های موثر و تشخیص اشکالات و تصحیح آنها استفاده کنید.

_ در تنیس تعادل در حرکت ضروری است . بازیکن باید بیاموزد که سر و بالاتنه باید در هنگام زدن ضربه ثابت باشد .

_آغاز همه ضربه ها با خم کردن زانوان و وارد آوردن فشار به زمین همراه است بنابراین بازیکن باید بیاموزد که زانوان خود را به نحو موثری خم کند .

_برای افزایش قدرت ضربات زمینی، در طی آماده شده برای زدن ضربه ، آرنج ها باید نزدیک بدن باقی بمانند .

_به منظور حداکثر ساختن قدرت، بهبود کنترل، به تاخیر انداختن بروز خستگی و جلوگیری از بروز آسیب، بازیکن باید به استفاده موثر از زنجیره هماهنگی توجه داشته باشد و ...

چرخه دو

2923%20%284%29.jpg

دو چرخه ابزار پیشرفته مکانیکی است که که اجزای آن پس از تجزیه و تحلیل متخصصان طراحی و ساخته می شود.تغییرات شکل کلاه دوچرخه سواران در چند دهه گذشته یکی از نمونه های شاخص کاربرد علوم فنی و مهندسی در ورزش است.تغییرات در طراحی این کلاه ها نتیجه بررسی مستمر در دو زمینه ی ایمن بودن و شکل آیرودینامیکیشان است . در طراحی و ساخت کلاه دو چرخه سوار عواملی مانند وزن ابعاد جنس و يژگى های ایرو دینامیکی کلاه در نظر گرفته می شود. به همین ترتیب کو چکترین اجزای این وسیله ی پیچیده همواره در دست تغییر و باز نگریست .

شنا

2923%20%285%29.jpg

در رقابت های بین المللی شنا اختلاف زمان یک دهم ثانیه هم می تواند مشخص کننده تمایز نفرات اول و هشتم باشد . همچنین بر اساس پژوهش های به عمل آمده بهترین شناگران کسانی اند که استارت های کار آمد تری در شروع مسابقه دارند . هدف اصلی تحقیقاتی که در این زمینه صورت گرفته است مشخص کردن کارآمدترین استارت از میان استارت های مورد نظر است تا شناگر بتواند با استفاده از استارت بهینه زمان کمتری صرف کند و رکورد بهتری به ثبت رسند. در استارت های چنگی و تکنیک چنگی داخل دارای زمان بهتری نسبت به چنگی خارج( در حدود02/0 ثانیه) است . این برتری به علت زمان کمتر سکو در تکنیک چنگی داخل (در حدود 09/0 ثانیه) نسبت به چنگی خارج است و تکنیک چنگی خارج دارای برتری زمانی 01/0 ثانیه برای پرواز و 06/0 ثانیه برای سرخوردن نسبت به چنگی داخل است.

در مجموع تکنیک چنگی داخل به اندازه ی 02/0 ثانیه بهتر از چنگی خارج عمل می کند .

وزنه برداری

2923%20%286%29.jpg

بیومکانیک با در نظر گرفتن آناتومی بدن و محل اتصال بین عضلات، به محاسبه نیروهای وارد بر عضلات در دو حالت استاتیک و دینامیک پرداخته و بدین وسیله ضریب ایمنی، حد تحمل و توان عضلات ورزشکاران را مورد بررسی قرار می دهد. این در حالی است که می-تواند از خسارات ناشی از اعمال نیروی زیاد و غیر مجاز نیز جلوگیری کند.

به گزارش پورتال علمی تخصصی دانش پژوهان ورزش که نیروهای وارده بر عضلات بایسپس و ترایسپس را در حرکت یک ضرب و دو ضرب ورزشکاران رشته وزنه برداری مورد بررسی قرار دادند. در این تحلیل دو بعدی، پارامترهای سینماتیکی یک طرفه اندام تحتانی در 5 فاز حرکت 1) شروع حرکت (وزنه روی زمین) 2) کشیدن وزنه 3) وزنه در ناحیه سر 4) پائین آوردن لحظه ای وزنه 5) بالا رفتن و ارتفاع گرفتن وزنه، از سه مارکر مشخص در مرکز مفاصل مچ، آرنج و شانه استفاده و سپس تصویربرداری در صفحه فرونتال انجام شد. با استفاده از تغییر مختصات مارکرها، اطلاعاتی در مورد سرعت و شتاب نشانگرها، طول عضو و زاویه قرارگیری آن در لحظات مورد نیاز و سرعت و شتاب زاویه ای عضو بدست آمد. سپس با استفاده از پارامترهای موجود و مقادیر استخراج شده از جدول آنتروپومتری، نیروها و گشتاورهای وارد بر عضلات محسابه شد. نتایج تحقیق پژوهشگران نشان داد که مقادیر نیرو در حالت استاتیک بسیار بیشتر از حالت دینامیک و نیروی عضله بایسپس بیشتر از ترایسپس بود. این امر نشان دهنده بیشتر بودن ریسک خطر در عضله ترایسپس ورزشکاران رشته وزنه برداری می باشد. ضمن اینکه بیشترین نیروی اعمالی به عضله بایسپس در حالت دینامیک طی فاز چهارم و مرحله ای که وزنه به سمت پائین حرکت می-کند می باشد.

تجهيزات تست هاي بيومكانيكي عبارتند از:

۱- صفحه نيروسنج (Force Plate )

۲- سيستم آناليز حركت ( Motion Analysis )

۳- دستگاه الكترومايوگرافي ( EMG )

سيستم تحليل حركت:

 

اين سيستم برای اندازه گيری اطلاعات سينماتيکی حرکت به کار می رود. اين اطلاعات شامل جابه جايی، سرعت و شتاب های خطی و زاويه ای می شود. سيستم يادشده دارای دو بخش نرم افزاری و سخت افزاری است. بخش سخت افزاری دربرگيرندة فريم کاليبراسيون، دوربين ها و نشانگرها (markers ) است.

با استفاده از اين سيستم می توان حرکت را در دو بعد (با استفاده از يک دوربين) يا سه بعد (با استفاده از دو دوربين يا بيش تر) تجزيه و تحليل کرد. گفتنی است که دوربين های آناليز حرکت دارای قابليت تصويربرداری تا نرخ 1000 هرتز (1000 فريم در ثانيه) هستند.

مراحل کار با سيستم های ساخت کارخانجات مختلف، متفاوت است ولی به طور کلی مراحل کار در آزمون آناليز حرکت از قرار زير است:

پس از تنظيم مکان دوربين ها، نخستين مرحله در تست آناليز حرکت، مرحلة کاليبراسيون است. در اين مرحله، از فريم کاليبراسيون (شکل زير) تصويربرداری صورت می گيرد و به اين وسيله، مشخصات مکانِ آزمون تعيين می شود.

2923%20%287%29.jpg

پس از اين مرحله، بر روی مفاصل مورد نظر نشانگر نصب می شود. جايگزينی مکان دقيق نشانگر، مستلزم کسب تجربه است.

2923%20%288%29.jpg

پس از قرارگيری نشانگرها بر روی مفاصل، از حرکت ورزشکار با دوربين هايی با سرعت بالا فيلمبرداری می شود. سپس بر روی تصاوير فرآيندهای ويدئويی صورت می گيرد و تصاوير نهايی به نرم افزار تحليل حرکت وارد می شوند. اين نرم افزار با دنبال کردن نشانگرها، اطلاعات سينماتيک حرکت را استخراج می کند.

سکوی نيرو:

 

سکوی نيرو تعامل نيرويی فرد با زمين را اندازه گيری و ثبت می کند.

2923%20%289%29.jpg

اين دستگاه با توجه به نيروهاي اعمالي بر صفحه آن، نيرو را به سه راستاي عمود بر هم Fx، Fy و Fz ، تجزيه مي‌کند. علاوه بر اين سه خروجي، به كمك نرم‌افزار مي‌توان مقادير زير را نيز اندازه‌گيري کرد:

- گشتاورها در حول محورهای Z,Y,X

- مراكز فشار ax و ay

- ضرايب اصطكاك

دستگاه الکترومايوگرافی (EMG ):

اين دستگاه فعاليت الکتريکی عضلات را اندازه گيری و ثبت می کند.

2923%20%2810%29.jpg

الکترودهای اين دستگاه بر دو نوع سوزنی و سطحی می باشند. تصوير اين دو نوع الکترود در زير آمده است:

2923%20%2811%29.jpg

فعاليت های ماهيچه ای در حين انجام حرکات ورزشی توسط اين دستگاه قابل اندازه گيری هستند. اين دستگاه ها غالباً دارای 4 يا 8 کانال اندازه گيری می باشند.

منابع:

 

bme.mshdiau.ac.ir

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

bme.aut.ac.ir

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

معرفی بیومکانیک و مهندسی ورزش ( دکتر احمد رضا عرشی و مهندس الهام شیرزاد)

  • Like 7
لینک به دیدگاه

خيلي ممنون از تاپيك خوبتون :icon_gol::icon_gol::icon_gol:

من يه توضيح اضافه كنم كه دكتر عرشي خودشون يكي از اساتيد گروه مهندسي ورزش هستن و با آكادمي ملي المپيك همكاري ميكنن.

خيلي پروژه هاي جالبي هم در اين زمينه انجام دادن.

به همين خاطره كه اكثر اين توضيحات به مهندسي ورزش مربوط ميشه و خيلي خوبه چون من خودم اطلاع چنداني در زمينه ي اين گرايش ندارم.

خيلي خوبه كه در مورد ساير مباحث مربوط به بيومكانيك هم مثل ورزش به تفصيل بحث بشه.

من سعي ميكنم مطلب خوبي در اين مورد آماده كنم. از ساير دوستان هم مي خوام كه اگه ممكنه همكاري كنن تا بيشتر از هم ياد بگيريم :w16:

با تشكر

موفق و پيروز باشيد :icon_gol:

  • Like 5
لینک به دیدگاه

همونطور كه توي پست قبل گفتم يه مقدار در مورد جنبه هاي ديگه ي بيومكانيكم بد نيست يه معرفي صورت بگيره.

 

بيومكانيك توي خيلي موارد گوناگوني وارد حوزه ي پزشكي شده. از كفش و صندلي تا قلب مصنوعي

يكي يكي با هم ميريم جلو...

 

بيومكانيك در زمينه ي قلب و عروق

 

توي اين زمينه بيومكانيك با استفاده از قوانين مكانيك كمك بزرگي به پزشكي كرده. از جمله اونا در زمينه ي درمان ميشه به قلب مصنوعي، دريچه هاي مصنوعي قلب، استنت ها، گرفت عروق، كاتتر ها و بالون ها و خيلي موارد ديگه اشاره كرد.

در زمينه هاي تشخيص و آزمايش هم كاربرد هاي مختلفي براي بيومكانيك هست. ازجمله بررسي جريان خون توي عروق با استفاده از مدل سازي نرم افزاري يا تست هاي مكانيكي، مدل ساري براي پيدا كردن بهترين روش هاي جراحي و طراحي بهينه براي تجهيزاتي مثل دريچه هاي مصنوعي و ...

 

  • Like 3
لینک به دیدگاه

براي اينكه چيزايي كه گفتم قابل درك تر باشه به عنوان نمونه چند تا عكس مي ذارم:

 

bloodflow03.jpg

اين عكس مدل سازي كه با استفاده از تصوير سي تي انجام شده رو نشون ميده. توي اين عكس به ترتين مراحل مدل سازي رو ميبينيم:

اول تصوير گرفته شده با استفاده از سي تي اسكن رو داريم. با دادن اون به عنوان ورودي به نرمافزار هاي مدل سازي مثل فلوئنت و ... ميشه هندسه ي دقيقي از ناحيه ي دوشاخگي كاروتيد داشته باشيم.

مرحله ي بعد كه نشون داده شده مش زدنه و مرحله ي آخر هم پروفيل جريان خون حين عبور از اين ناحيه هست

 

arterycolor1M.jpg

اينم تصوري يه مدل از آنوريسمه.

 

 

f4-u1.0-B978-1-4160-2805-5..50080-X..gr6.jpg&t=1

توي اين تصوير نسل هاي مختلف دريچه هاي مكانيكي رو ميبينيم :ws3:

 

st-jude-mechanical-valve.jpg

دريچه اي كه امروزه خيلي استفاده ميشه دريچه ي St Jude هست. الآن تو ايران هم اين دريچه ي مكانيكي بيشتر از بقيه ي هم نوعاش مورد استفاده قرار ميگيره

 

توي اين تصوير مدل سازي كه براي بررسي جريان عبوري از اين دريچه صورت گرفته رو ميبينيد.

 

d_bluestein_004_001.gif

:ws3:

 

 

1031.jpg

اينم يه تصوير از دريچه ي مكانيكي دو لتيSorin Bicarbon

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

اين دريچه يكي از مدرن ترين و بهينه ترين طراحي هاي موجود براي دريچه هاي دو لتي مكانيكي هست :ws17:

اينم يه تصويري از مدل سازي جريان حين عبور از اين دريچه :

bileaflet.png

اينم يه مدل سه بعدي از دريچه اي كه توي ناحيه ي آئورت قرار گرفته :

 

bio69_full.jpg

:ws17:

 

 

  • Like 5
لینک به دیدگاه

و اما در نهايت تلاش بشر براي كپي برداري از سيستم حياتي... :banel_smiley_4:

توي عضو مهمي مثل قلب نتيجه شده اين:

 

معرفي ميكنم قلب مصنوعي مكانيكي آبيوكر... محصول شركت آبيومد :ws3:

 

artificialheart_zoom.jpg&t=1

:ws17: Abiocor :ws17:

abiocor_large.jpg

 

اميدوارم تلاش ها يه روزي نتيجه بده و شاهد باشيم كه بيماران نيازمند اين تكنولوژي ها مدت بيشتري بتونن زندگي كنن... :sigh:

  • Like 3
لینک به دیدگاه

كاربرد بيومكانيك در زمينه ي رباتيك

 

خب حالا به بررسي كاربرد هاي بيومكانيك توي رباتيك ميپردازيم

اينم بخش هاي مختلفي داره.

اوليش كه مهم ترين هم هست جراحي رباتيكه كه براي دسترسي بهتر و دقت بيشتر از ربات براي جراحي بيمار استفاده ميشه. اين تكنولوژي خيلي پيشرفت كرده و سيستم جراحي رباتيك داوينچي توي اين زمينه حرف اول رو ميزنه . :ws3:

 

da%20vici%20robot.jpg

 

پزشك اين طرف پاي كنسول ميشينه جراحي ميكنه

 

 

daVinciSurgicalSystem.jpg

 

 

اون طرف بازو هاي ربات بيمار رو جراحي ميكنن. :ws3:

 

Robotic%20surgery_clip_image001_0000.jpg

اينههههههههههههههههه acigar.gif

  • Like 4
لینک به دیدگاه

مورد بعدي توي اين زمينه نانو بيوربات ها هستن كه اگه راه بيوفتن تحول بزرگي توي سيستم پزشكي و درمان بيماران رخ ميده. :w16:

الآنم تا يه حدي كارايي شده ولي براي موارد خيلي حاد به كار ميره چون خيلي هزينه بره... :imoksmiley:

 

nanorobot-1.gif&t=1

image007.jpg

:ws3: خيلي خوشتيپه

 

treat_cancer.jpg

  • Like 4
لینک به دیدگاه

كاربرد بيومكانيك در طراحي و استفاده از اعضا و اندام هاي مصنوعي

 

اين مورد خودش به دسته هاي مختلفي تقسيم ميشه...

بر اساس اينكه اعضا چه كاربردي داشته باشن... بارگذاري روشون چطوري باشه ... توي بالاتنه باشن يا پايين تنه داخلي باشن يا خارجي و ...

 

از بين اين ارتز ها و پروتز ها من چند تا رو اينجا ميذارم كه بيشتر آشنا شيم باهاشون. :4chsmu1:

 

پروتز بازوي مصنوعي، براي بيماراني كه از ناحيه ي بازو دستشون قطع شده...

 

paralympic03.jpg

 

ilimb_prosthetic_hand.jpg

 

luke-artificial-arm-video.jpg

MonkeyArtificialArm-thumb-468x347.jpg

انواع جديد اين بازو ها كار هاي مختلفي رو مي تونن انجام بدن.

مي دونيد براي اينكه كار هايي با اين ظرافت رو بتونه انجام بده چقد مطالعه، مدل سازي و آزمايش انجام شده؟

 

اگه اين بازو كنترلش درست نبود اون ليوان بايد ميشكست... :imoksmiley:

 

كار كردن با اين بازو ها به آموزش نياز داره. مثلا اگه آموزش كافي نباشه نيرويي كه موقع دست دادن وارد ميكنن ميتونه استخون هاي دست طرف مقابل رو خورد كنه :ws3:

 

 

 

  • Like 4
لینک به دیدگاه

يكي از مثال هاي اعضاي مصنوعي پايين تنه هم در شكل نشون داده شده. تفاوت اعضاي پايين تنه اينه كه وزن بدن در اكثر موارد بهشون وارد ميشه و بايد به نسبت اعضاي بالا تنه توانايي تحمل بارگذاري بيشتري داشته باشن.

 

cleg_4646.jpg

 

تصور كنيد كه راه رفتن معمولي با اينا خيلي سخته ديگه چه برسه به كارايي مثل پايين اومدن از پله يا شيب :shame:

 

خيلي بايد طراحي بهينه باشه تا نه سنگين باشه و گيت رو به هم بزنه و از طرفي بايد تجهيزات كافي رو داشته باشه تا قابليت كنترلش مناسب باشه...

  • Like 4
لینک به دیدگاه

كاربرد بيومكانيك در ارتوپدي

 

در اين زمينه ميشه به اعضاي مصنوعي كه براي درمان ضايعات استخواني در بدن كار گذاشته ميشن، پيچ و پلاك هاي ارتوپدي، انواع فيكساتور ها و... اشاره كرد.

 

يكي از اعضاي مصنوعي داخلي كه يكي از جراحي هاي شايع ارتوپدي براي كار گذاري اونه پروتز زانو هست

 

روي اين مورد خيلي كار شده و پيشرفتاي زيادي هم داشتن. :w16:

 

si55551671.jpg

 

july-fea-3.jpg

 

 

kneeimplant_L.jpg

 

 

july-fea-2.jpg

 

  • Like 4
لینک به دیدگاه

پيچ و پلاك هاي ارتوپدي هم كه انواع مختلفي دارن.

نوع پيچ و پلاك وابسته به اينكه كجا و براي چه درصدي از ضايعات استفاده ميشن، مشخص ميشه.

 

orthopedic_implant_and_surgical_instruments.jpg

توي اين تصوير انواع مختلفي از پيچ و پلاك ها نيل ها و .. رو ميبينيد

 

pain_from_osteo_photo.jpg

توي اين تصوير ايكس-ري(:w58:) هم پيچ و پلاك مورد استفاده براي ناحيه ي مفصل هيپ و استخوان فمور رو مي بينيد.

 

fusion-device.jpg

پيچ و پلاك استفاده شده در ناحيه ي مهره ها...

  • Like 5
لینک به دیدگاه

فيكساتور ايليزاروف يكي از معروف ترين فيكساتور هاي خارجيه كه براي فيكس كردن استخوان در ناحيه ي شكستگي مورد استفاده قرار ميگيره.

 

اين فيكساتور ها فاصله ي استخوان ها و بارگذاري تو محل شكستگي رو جوري تنظيم ميكنن كه ترميم استخوان زودتر و به بهترين شكل صورت بگيره. :w16:

 

walker.gif

:ws3:

 

FractureHealing.jpg

  • Like 4
لینک به دیدگاه

بيومكانيك در زمينه ي ارگونومي

طراحي محيط كار و زندگي با توجه به بهترين حالت هايي كه انسان ميتونه درسون قرار بگيره تا عضلات و استخوان هاش علاوه بر اينكه سالم بمونن، بيشترين كارايي رو داشته باشن مسئله ايه كه توي اين قسمت بيومكانيك بهش پرداخته ميشه.

اين قسمت انواع صندلي ها ، تخت ها، طراحي همه جانبه(نورو صوت و ...) محل كار ، كفش هاي طبي و مواردي از اين دست رو در بر ميگيره.

 

Aetrex%20BlowUp2.jpg

كفش هاي طبي طراحي هاي مختلفي دارن و بر خلاف چيزي كه توي جامعه هست هر كسي به كفشي نياز داره كه براي خودش طراحي شده باشه نه هر كفشي كه ظاهر زيبايي داشته باشه.

لطفا اگه اين متنو ميخونيد شديدا از پوشيدن كفشاي پاشنه بلند يا بدون پاشنه پرهيز كنيد.

اثرات بلند مدتشون خيلي وحشتناكه ...

 

نحوه ي نشستن روي صندلي هنگام كار هم خيلي مهمه و اصول خاص خودشو داره.

step3_300.gif

ergonomic-chair.jpg&t=1

طراحي هاي مختلف صندلي هاي ارگونوميك هم هستن كه توي اين تصوير يكي از اين نمونه ها رو مينويسيد.

 

executive-ergonomic-chair.jpg

  • Like 4
لینک به دیدگاه

ممنون من واقعا نمی دونستم اینقدر گسترده و جالبه :ws37:

الآن همه اینا تو ایران انجام می شه؟

یعنی کسی که مهندسی پزشکی خونده تو همه ی این زمینه ها می تونه کار کنه؟

  • Like 1
لینک به دیدگاه
  • 1 سال بعد...
ممنون من واقعا نمی دونستم اینقدر گسترده و جالبه :ws37:

الآن همه اینا تو ایران انجام می شه؟

یعنی کسی که مهندسی پزشکی خونده تو همه ی این زمینه ها می تونه کار کنه؟

من اين پستو خيلي دير ديدم صبا جان ببخشيد.

آره همه‌ي اينا به فراخور امكاناتي كه هست توي ايران انجام ميشه. :w16:

همين توي دانشكده‌ي ما هر كدوم از اساتيد روي يه تعدادي از اين قسمتا كار ميكنن. البته اينا كاراي عمده هستن. بعضي كاراي ديگه هم دارن انجام ميشن كه اينجا نياوردمشون.

  • Like 1
لینک به دیدگاه
  • 2 سال بعد...
×
×
  • اضافه کردن...