رفتن به مطلب

ارسال های توصیه شده

نقشه اتوکدی محدوده خیابان پیروزی تهران رو که شامل شمال و جنوب خیابون هستش از لینک زیر به صورت DWG می تونید دانلود کنید:

دانلود نقشه

توضیحات زیر هم درباره محله پیروزی هستش. البته این نقشه کد شامل کل محله پیروزی نمیشه. بلکه همونطور که گفتم محدوده اطراف خیابان پیروزی هستش.

پیشینه تاریخی
محله پیروزی در بدنه شمالی خیابان پیروزی قرار گرفته است که در گذشته به نام جاده ی دوشان تپه مشهور بوده است. این خیابان از محدوده میدان شهدا ( دروازه دوشان تپه ) اغاز میشده و تا پای کوه دوشان تپه ( کوه سنگی ) در محدوده ی میدان شهید کلاهدوز امتداد داشته است. دروازه ی شمال شرقی تهران به نام دروازه شمیران ( در حدود چهار راه سرچشمه ) و دروازه ی شزقی به نام دروازه دولاب ( در حدود میدان قیام ) راه ای رسیدن به دوشان تپه بودند بعد ها که تهران در سال 1284 قمری گسترش یافت ی دروازه شمیران به میدا ابن سینا در جنوب پل چ.بی منتقل شد و دروازه دوشان تپه در محدوده میدان شهدا ساخته شد. همچنین« ناصر الدین شاه قاجار مقرر داشت تا از دروازه دوشان تپه ( میدان شهدای فعلی ) جاده ای به سمت مشرق احداث و در انجا باغی ایجاد نمایند» ( حسن بیگی ‚ 1361 ‚ ص 285).

در زمان ناصر الدین شاه در پی تخریب برج و باروی شاه تهماسبی و توسعه ی دار الخلافه ی ناصری ( دهه 1280 ق/ 1870 م ) ‚ باروی جدیدی بر چهار گوشه ی شهر کشیدند که زمین های بیرونی دروازه شمیران و زمین های سر راه دوشان تپه و دروازه دولاب و از میان اراضی ابشار و دردار در درون شهر جای گرفتند ( اعتماد السلطنه ‚ 1367 ‚ ج2 ‚ ص 1342 ) . شهر جدید حالتی 8 ضلعی به خود گرفت و در هر جبهه چهارگان ‚ سه دروازه بنا نهادند و هر کدام را نامی دادند که تهران را به ابادی مهمی در پیرامونش پیوند میداد : شمران‚ دولت ‚ یوسف اباد ‚ باغ شاه ‚ قزوین ‚ گمرک ‚ خانی اباد ‚ غار ‚ حضرت عبدالعظیم ‚ خراسان ‚ دولاب و دوشان تپه ( بلاغی ‚ 1250 ‚ ج 1 ‚ ص105 ).

زمین های سر راه این ابادی ها نیز توسعه یافتند که از ان میان بود زمین های سر راه دوشان تپه که از موقعیت نظامی برخوردار بودند.

در عهد قاجاریه یکی از بنا های شاخص در نزدیکی محله پیروزی کنونی قصر دوشان تپه بود. در میان کلیه ساختمان های خارج از دارالخلافه ‚ قصر دوشان تپه از اهمیت ویژه ای برخوردار بود. شاهان قاجار خصوصا ناصر الدین شاه علاقه ویژه ای به ان داشتند. ان تپه که به دوشان تپه شهرت داشت در گذشته محل لانه های بیشماری خرگوش بود. ببر هایی که به طمع شکار خرگوش ها به این تپه نزدیک میشدند این مکان را به محل مناسبی برای شکار ببر تبدیل میکردند. افراد خاندان سلطنتیکه برای تفریح و شکار به دوشان تپه میامدند ‚ در قصر سلطنتی ان اقامت میکردند.

خیابان دوشان تپه از از زمان سلطنت مظفرالدین شاه قاجار به فرح اباد مشهور شده بود از دروازه دوشان تپه واقع در میدان شهدای امروزی بطرف شرق میرفت و به فرح اباد و قصر فیروزهکه باغ و ساختمانی جهت خوشگذرانی شاهان قاجار بود ختم میشد. این مکان به کوه سرسره شهرت داشت و از محله پیروزی کنونی عبور میکرد.

سر در ورودی باغ قصر فیروزه با نقاشی های مختلفی از اشکال شیر وببر و پلنگ و مناظری از شکار های عهد ناصری زینت داده شده بود که نشان از علاقه ی وافر بزرگان ان زمان به شکار حیوانات داشت. در قسمتی از باغ نیز بعضی از حیوانات جهت سرگرمی و بازی نگهداری میشدند. این باغ امارتی به نام کلاه فرنگی داشت که محل سکونت و استراحت فصل های بهار ِ تابستان ِ پاییز و زمستان در ان به درستی روشن و مشخص شده بود. خیابان دوشان تپه گذر گاهی سرسبز بود که بسیار باریک ساخته شده بود و در روز های سیزده بدر که مردم سر به صحرا و بیایان میگذاشتند ‚ عبور و مرور از ان به سختی صورت میگرفت.

محدوده زمین های محله پیروزی و محلات اطراف ان هم به دوشان تپه و هم به نام فرح اباد شهرت داشته است.

در دهه ی 1330 و 1340 ساخت و ساز در این محدوده به صورت گسترده ای اغاز شد. اما پروژه ساختمانی 400 دستگاه باعث توجه بیشتر به این زمین ها شد که از قالب صرفا نظامی به در امده و در ان مجتمع های مسکونی ساخته شد. ساخت و ساز این پروژه از سال پنجاه و سه شمسی اغاز و تا پایان سال پنجاه و پنج به اتمام رسید. در دوران پهلوی انتهای فرح اباد به سمت تهران پارس کاملا مسدود بود. در ان زمان ‚ دیوار پشت کوه سنگی به محل شکارگاه و دیوار پایین ان به قلعه قصر فیروزه منتهی میشد. میدان اسب دوانی مخصوص دربار ‚ کوه سنگی و قصر فیروزه از بنا های قدیمی و مشهور این محله به حساب میایند.

اماکن عمومی و شاخص
اماکن شاخص محله پیروزی عبارتند از : فلکه دوم و فلکه اول نیروی هوا ‚ مسجد و حسینیه های الانبیا ‚ خوانساری ها ‚ مسجد انصار المهدی ‚ مسجد قدس و... ‚ خیابان نیروی هوایی ‚ خیابان پیروزی ‚ این محله براساس نظم معابر شهری و به گونه ی شطرنجی ساخته شده و محور اصلی ان خیابان نیروی هوایی و فلکه دوم است . ساخت هماهنگ محله مهمترین ویژگی کالبدی ان است.

جمعیت و ساکنان محله
محله پیروزی از دوگروه جمعیتی شکل گرفته است ; کارکنان ارتش و به ویژه نیروی هوایی و دیگر ساکنان که عمدتا گروه مهاجران از شهرستان ها را شامل میشوند. مسجد ها و حسینیه ی خوانساری ها نشان دهنده ی حضور پررنگ تر این گروه قومی در محله است. جمعیت پیروزی در زمان تنظیم گزارش شهرداری تهران در سال 1385 ‚ به تعداد 14829 تن در 4440 خانوار بوده است.

منبع توضیحات: پرتال محله پیروزی

لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...