masi eng 47044 اشتراک گذاری ارسال شده در 15 اسفند، ۱۳۹۳ ساخت نانولولهها از پروتئين موجود در شير توانايي پروتئين شير، آلفا لاکتالبومين، در خودآرايي و تبديل به نانولوله، صنعت مواد غذايي را با يک ماده جديد و مهم براي ژله و کپسوله کردن روبهرو کرده است. در حالي که اين پروتئين تاکنون از سوي شرکت دانمارکي Arla، توليد کننده اول آلفالاکتالبومين، به عنوان يک جزء در فرمولاسيون مواد غذايي کودکان بهکار برده شده است، قابليت نانولوله شدن آن، باعث شده تا دريچهاي نو به کاربردهاي ديگر اين پروتئين باز شود. توليدکنندگان مواد غذايي به طور فزايندهاي به سمت فناوريهاي کپسوله کردن گرايش پيدا ميکنند تا از اين طريق به تغييرات مورد نياز رسيده، ارزش محصولات خود را افزايش دهند. در حالي که بيشتر نگاهها به سمت ميکروکپسوله کردن دوخته شده است، J. Graveland-Bikker، از مرکز تحقيقات صنايع غذايي NIZO ، معتقد است خواص ويژه آلفا- لاکتالبومين موجود در پروتئين شير، در نانوکپسوله کردن نقش کليدي دارد. تحت شرايط مناسب، آلفا لاکتالبومين به وسيله آنزيم پروتئاز آزاد شده از باسيل licheneiformls، ميتواند بهصورت جزئي هيدروليز شود. با قرار دادن اين پروتئين هيدروليز شده در معرض يونهاي کلسيم تشکيل نانولولههاي خطي امکانپذير ميگردد. اين نانولولهها که گفته ميشود تنها نانولولههاي پروتئيني غذايي هستند پايداري خوبي دارند و در شرايط پاستوريزه شدن هم مقاومت ميکنند (72 درجه سانتيگراد در 40 ثانيه) و هم تصفيهسازي سرد و خشک را تحمل ميکنند. Bikker گفت:"ويژگي خاص نانولولههاي آلفالاکتالبومين حفرههاي آنهاست، زيرا اين حفرهها، آنها را قادر ميسازد تا به عنوان يک حامل عمل کرده، مولکول موادي مانند ويتامينها و آنزيمها را با خود کپسوله و از آنها محافظت ميکند". پروفسور de kruif، از ديگر محققان اين گروه، گفت: کاربرد بسيار جالب نانولولهها، استفاده از آنها به عنوان حامل دارو و کپسولهکنندگي آن است. اندازه حفره لوله در حدود 7/8 نانومتر بوده، در نتيجه مولکولها وارد آن ميشوند، سپس انتهاي آن مسدود ميشود. نانولولههاي آلفا لاکتالبومين، با دهانهاي به قطر هشت نانومتر ميتوانند به دو صورت انتها بسته و باز تشکيل شوند. تحقيقات اخير نشان ميدهد کپسولهاي ليپيدي ميتوانند مانند لولهها به کار برده شوند. خود پروتئين در صورت غنيسازي با يون کلسيم ارزش غذايي بالايي پيدا ميکند و يک منبع غني آمينواسيد ميشود. آمينواسيد L- tryptophan. به مقدار زيادي در صنعت توليد غذايي حيوانات استفاده ميشود و در عين حال از آن در مصارف غذايي براي انسان مانند غذاهاي تقويتي پزشکي و مکملهاي غذايي نيز استفاده ميشود. خواص نانولولهها تنها به کپسوله کردن محدود نميشود، اين مواد پتانسيل بالايي در افزايش ويسکوزيته و ژلهاي کردن دارند. دانسيته و خطي شدن بالاي آلفالاکتالبومين ميتواند باعث ايجاد صنعت تغليظکنندگي متناوب گردد. اين ماده قادر است ژلهاي شود و با تغيير pH به حالت اسيدي، پيوندها شکسته شده، به حالت اول باز ميگردد. نکته جالب توجه ديگر، شفاف بودن ژل تشکيل شده است که ميتواند توجه ويژهاي را در کاربردهاي صنعت غذا به خود معطوف کند. پروفسور de kvulf گفت: "ما قصد داريم يک تغليظکننده لبني را با ساختار و ترکيب نانولولهها و با شفافيت ژلها بسازيم. اين ماده هماکنون هيچگونه کاربردي در بازار ندارد ولي توجه صنعت مواد غذايي را به خود جلب کرده است". لینک به دیدگاه
ارسال های توصیه شده