masi eng 47044 اشتراک گذاری ارسال شده در 4 بهمن، ۱۳۹۳ Sweet potato (سیب زمینی شیرین )، گیاهی است چندساله از خانواده Convolvulaceae (نیلوفر صحرایی) که بومی مناطق گرمسیری آمریکا و اندونزی میباشد. امروزه این گیاه به علت داشتن غده های خوراکی در اکثر مناطق دنیا از جمله چین ،هندوستان و سایر مناطق اسیا و افریقای شمالی و اروپا كاشته می شود . در کشور ما ،ایران در بلوچستان می روید و در برخی مناطق دیگر نیز كاشته می شود. خانواده نیلوفر صحرایی شامل 500 گونه گیاه یک ساله و چندساله میباشد که اکثرا تاک مانند میباشند. سیب زمینی شیرین به جز مصرف خوراکی، از آنجایی که دارای برگهای زیبا و رنگارنگ میباشد به عنوان گیاه پوششی و برای مرزبندی و کاشت در باغ نیز مورد استفاده قرار می گیرد. sweet potato گیاهی است چند ساله که معمولا به صورت یکساله نگهداری میشود . دارای شاخه های دراز و خزنده روی زمین میباشد که ساقه ها تا 4 متر نیز رشد میکنند ، ریشه آن متورم ، دراز و شیرین می باشد. این گیاه دارای سرعت رشد سریعی میباشد. برگهای آن قلبی شكل مخروطی موجدار با دمبرگ دراز و به رنگهای بنفش ، ارغوانی و گاهی سفید دیده میشوند. گلهای آن منظم ، جام گلها به شكل قیف است، این گلها به رنگهای سفید، صورتی و یا بنفش میباشند. محصول این گیاه معمولا قسمت زیر زمینی آن است كه نوعی غذه كاذب می باشد چون متورم است و محتوی نشاسته و مواد غذایی و مواد شیرین است. این گیاه دارای ارقام مختلفی است كه بر حسب رنگ و بزرگی و كوچكی غذه آنها مشخص می شود . از جمله سیب زمینی شیرین با غده قرمز خاكستری ، سیب زمینی شیرین زرد رنگ ، نوعی با غده ریز به نام Pataate minime كه در اسپانیا كاشته می شود. و پر محصول است و سرانجام نوعی با غده درشت Patate igname كه وزن هر غده آن تا چند كیلو گرم نیز می شود و رنگ گوشت آن سفید است . نگهداری سیب زمینی شیرین در انبار خیلی مشكل است . زیرا زود فاسد می شود و در درجه حرارت كمتر از 5 درجه در مجاورت رطوبت هوا خراب می شود و در درجه حرارت بالا و رطوبت نیز مدت زیاد به صورت غده نمی توان نگه داشت. به همین دلیل برای نگهداری غده ها به منظور كشت بهترین را ه این است كه در ماسه و جای بسیار سالم و مناسبی حفظ شود تا در بهار سال بعد مورد استفاده قرار گیرد شرایط محیط رشد گیاه Ipomoea batatas به شرح زیر میباشد : خاک : خاک باغچه مخلوط با خاک برگ و مرطوب و خوب زهکشی شده. این گیاه در برابر خاک خشک نیز مقاوم میباشد. نور: آفتاب کامل. سیب زمینی شیرین نباید در محل سایه و نیمسایه قرار داشته باشد زیرا رشد خوبی نخواهد داشت. دما: دمای بین 21 تا 34 درجه برای رشد این گیاه مناسب است .( البته سیب زمینی شیرین در برابر سرما نیز مقاوم میباشد.) آبیاری : به طور متوسط انجام شود. کوددهی :کوددهی باعث رشد بهتر گیاه خواهد شد. سیب زمینی شیرین در حدود 10 درصد قند و 15 درصد فكول ( نشاسته سیب زمینی ) دارد. طبق تجزیه ای كه به عمل آمده روشن شده است كه علاوه بر قند و نشاسته ، سیب زمینی شیرین دارای مقداری مواد چرب و ایپومائین ، فیتوسترول ، كاروتن ، كلروژنیك اسید ، و ویتامینهای A,B,C می باشد. خواص و کاربرد گیاه سیب زمینی شیرین : در چین از غده آن به عنوان مقوی برای معده و طحال و كلیه استفاده می شود. در هندو چین برای تقویت اشخاصی كه دوره نقاهت بیماری را می گذرانند و همچنین برای اشخاص مبتلا به بیماری دریا گرفتگی تجویز می شود. در شبه جزیره مالایا از آن مشروبی درست می كنند كه برای رفع تشنگی درموارد تب می خوردند. در اندونزی برگهای خرد شده آن راروی محل سوختگی و مفاصل سفت شده می مالند . ساقه ها و شاخه های آن را روی مفاصل روماتیسمی سفت شده می بندند . نوعی از ان كه دارای غده قرمز قهوه ای رنگ است كه برای اسهال خونی مفید است. و شیره غده خام گیاه را روی سوختگی می مالند تسكین می دهد. از عده ارغوانی رنگ آن در موارد بیماری قند به كار برده می شود . در هندوستان از ریشه گیاه به عنوان ملین استفاده می شود و از سر شاخه های له شده گیاه به صورت ضماد برای رسانید دمل استفاده می شود. آفات و امراض : در مورد گیاه سیب زمینی شیرین باید مراقب سوسک کک ، بیماری قارچی برگها ، پوسیدگی ساقه و بیماری لکه برگی باشید. تکثیر : برای تکثیر این گیاه میتوانید به 2 روش اقدام کنید. 1- کاشت بذر : برای این منظور در فصل بهار اقدام کنید و ابتدا بذرها را به مدت 24 ساعت در آب قرار دهید و سپس اقدام به کاشت کنید. 2- قلمه زدن : ساده ترین روش برای تکثیر این گیاه قلمه زدن میباشد . ابتدا قطعاتی از ساقه رونده گیاه به طول 30 سانتیمتر را از آن جا کنید و تمامی برگها بجز برگهای کوچک انتهایی را جدا کرده و قلمه ها را در خاک قرار دهید ، پس از مدتی گیاه شروع به رشد خواهد کرد . (فصل بهار یا تابستان برای قلمه زدن مناسب است .) : منابع [TABLE] [TR] [TD] برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید. ورود یا ثبت نام [/TD] [/TR] [TR] [TD] برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید. ورود یا ثبت نام [/TD] [/TR] [TR] [TD] برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید. ورود یا ثبت نام [/TD] [/TR] [TR] [TD] برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید. ورود یا ثبت نام [/TD] [/TR] [TR] [TD] برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید. ورود یا ثبت نام [/TD] [/TR] [TR] [TD] برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید. ورود یا ثبت نام [/TD] [/TR] [/TABLE] لینک به دیدگاه
ارسال های توصیه شده