رفتن به مطلب

گیاه ماکا (Lepidium meyenii


ارسال های توصیه شده

[h=1]ماکا[/h] [TABLE]

[TR]

[TD=width: 319] نام عمومی: Maca

نام علمی Lepidium meyenii

نام فارسی: ماکا

زادگاه: ارتفاعات بلند پرو

 

[/TD]

[TD=width: 319, align: left]

 

maka_clip_image002.jpg

 

[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

طبیعت سخاوتمند کره زمین، گیاهان زیادی را در درون خود پرورش داده که به علت وجود سیستم دفاعی منحصر به فردشان قادرند در اقلیم های سخت این کره خاکی حیات داشته باشند. شرکت اوناگرین تعداد زیادی از این گیاهان را شناسایی نموده و در فرمولاسیون محصولات خود استفاده نموده است.

ماکا در ارتفاع 3500 تا 4500 متری کوه های آند در کشور پرو می روید. ماکا از معدود گیاهانی است که در توانسته در شرایط دشوار ارتفاعات بلند آند، آفتاب سوزان، روزهای داغ، شب های سرد و بادهای خشک آن دوام بیاورد.

در طب سنتی پرو، از خشک شده ریشه این گیاه برای تقویت سیستم ایمنی بدن، درمان کم خونی، درمان سل و تقویت قوای جنسی استفاده می شده است.

بومیان ارتفاعات بلند پرو هر روز 500 گرم ماکا می خورند.

عصاره ریشه ماکا که در محصولات اناگرین استفاده شده، اثر انرژی زایی و تحریک کنندگی شناخته شده ای بر فیبروبلاستهای پوست دارد.

عصاره ریشه ماکا ظرف 4 هفته ظاهر عمومی (Complexion) پوست را 35 درصد بهبود می بخشد.

 

 

 

"Maca" redirects here. For other uses, see

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
.

[TABLE=class: infobox biota, width: 200]

[TR]

[TH=bgcolor: #90EE90, colspan: 2, align: center]Lepidium meyenii[/TH]

[/TR]

[TR]

[TD=colspan: 2, align: center]

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=colspan: 2, align: center]Root[/TD]

[/TR]

[TR]

[TH=bgcolor: #90EE90, colspan: 2, align: center]

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
[/TH]

[/TR]

[TR]

[TD]Kingdom:[/TD]

[TD]

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD](unranked):[/TD]

[TD]

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD](unranked):[/TD]

[TD]

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD](unranked):[/TD]

[TD]

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]Order:[/TD]

[TD]

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]Family:[/TD]

[TD]

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]Genus:[/TD]

[TD]

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]Species:[/TD]

[TD]L. meyenii[/TD]

[/TR]

[TR]

[TH=bgcolor: #90EE90, colspan: 2, align: center]

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
[/TH]

[/TR]

[TR]

[TD=colspan: 2, align: center]Lepidium meyenii

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
[/TD]

[/TR]

[TR]

[TH=bgcolor: #90EE90, colspan: 2, align: center]

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
[/TH]

[/TR]

[TR]

[TD=colspan: 2, align: left] Lepidium peruvianum

[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

 

Lepidium meyenii, known commonly as maca, is an

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
of the
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
native to the high
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
of
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
around Lake Junin.
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
It is grown for its fleshy
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
(a fused hypocotyl and
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
), which is used as a
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
, a
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
, and a supposed
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
. Its
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
and
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
names include maca-maca, maino, ayak chichira, and ayak willku.

 

 

[h=2]Botanical characteristics[/h]

The first person to describe this species was Gerhard Walpers who, in 1843, named it Lepidium meyenii. In the 1990s Dr. Gloria Chacon made a further distinction of different species. She considered the widely cultivated natural maca of today to be a newer domesticated species, L. peruvianum.

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
Most botanists today doubt this distinction, however, and continue to call the cultivated maca L. meyenii. The Latin name recognized by the USDA also continues to be Lepidium meyenii.
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
There is a still ongoing debate about the correct nomenclature, and whether the distinction between meyenii and peruvianum is botanically correct or if they are the same species.
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

The growth habit, size, and proportions of maca are roughly similar to those of the

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
and the
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
, to which it is related. The green, fragrant tops are short and lie along the ground.
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
The thin, frilly leaves sprout in a rosette at the soil surface, not growing more than 12 to 20 cm in height. The leaves show a
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
according to reproductive stage. They are more prominent in the vegetative phase, and are continuously renewed from the center as the outer leaves die. The off-white,
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
flowers are borne on a central
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
, and are followed by 4–5 mm siliculate fruits, each containing two small (2-2.5 mm) reddish-gray ovoid seeds. Seeds are the maca’s only means of reproduction. Maca reproduces mainly through self-pollination and is an autogamous species. The genome consists of 2n=8x=64 chromosomes. From experiments with different day lengths it may be concluded that maca is a
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
.
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
Some sources consider the maca to be an annual plant, as in favorable years it can complete a life cycle within a year.
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

 

 

[h=2]Root[/h]

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

 

 

 

Maca root powder

 

 

 

Maca is the only member of its genus with a fleshy

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
, which is fused with the taproot to form a rough inverted-pear-shaped body. Maca does vary greatly in the size and shape of the root, which may be triangular, flattened circular, spherical, or rectangular, the latter of which forms the largest roots. Maca hypocotyls may be gold or cream, red, purple, blue, black, or green. Each is considered a genetically unique variety, as seeds of the parent plants grow to have roots of the same color. Recently, specific
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
(in maca, 'phenotype' pertains mainly to root color) have been propagated exclusively to ascertain their different nutritional and therapeutic properties.
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
Cream colored roots are the most widely grown and are favored in Peru for their enhanced sweetness and size.

Darker colored maca roots (red, purple, black) contain significant amounts of natural iodine that may avoid the growth of goiters resulting from consumption of the lighter colored maca. Black maca is considered the strongest in energy and stamina-promoting properties, being both sweet and slightly bitter in taste.

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
Red maca is becoming popular with many people, and has been clinically shown to reduce
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
size in rats.
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

]

 

 

 

[h=3]Growth conditions[/h]

The natural environment of the maca is at 11-12ºS latitude and at an elevation of 3800–4400 m above sea level.

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
At this elevation, temperatures of the growing season vary between -2 to 13°C in monthly mean minimum or maximum respectively. Temperatures can decline, however, as low as -10°C and
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
are common. Strong winds and sunlight also are characteristics of the native habitat of the Maca. Maca today is still mainly cultivated in
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
, in the high
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
of Bolivia, and to a small extent also in
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
.
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
is used to fertilize maca croplands

 

 

 

[h=3]Cultivation[/h]

Maca seedlings usually emerge about one month after sowing with the onset of the rainy season in October. In the vegetative phase, until May to June, the lower part of the hypocotyl as well as the upper part of the tap root grows in size. After 260 to 280 days it is formed to the harvestable hypocotyl. If the root is left in the soil, it is dormant for two to three months in the time of the cold, dry season until August. Then it will form a generative shoot on which the seeds ripen five months later. One plant is capable of forming up to thousand tiny seeds of which 1600 weigh approximately one gram. Thus only relatively few plants are needed for propagation. The plants for cultivation are selected for preferred size and color, then placed 50–100 cm deep in pits with alternate layers of grass and soil to protect them from drying out. They are fertilized heavily. The cultivation cycle is strictly linked to seasonality.

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

Traditionally, land preparation was done by hand. Nowadays, also tractor plowing is used. As maca grows on sites where no other crops can be cultivated, it is often found after long fallows of sheep grazing pastures.

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
Maca croplands thus traditionally are only fertilized with sheep and alpaca manure, however, fertilizer application could prevent soils from depleting in nutrients.

Weeding or pesticide application usually is not necessary as the climate is not suitable for most weeds or pests. Nearly all maca cultivation in Peru is carried out organically, as maca itself is seldom attacked. Maca is sometimes interplanted with potatoes, as it is known to maca farmers that the plant naturally repels most root crop pests.

The harvest is done manually, with the leaves left on the field as livestock feed or organic fertilizer.

The yield for a cultivated hectare may reach an estimated 15 tons in fresh hypocotyls resulting in approximately 5 tons of dried material.

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
According to the Ministry of Agriculture of Peru however, average maca yields for 2005 were only 7t/ha, with a great variation between different sites.
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
Although maca has been cultivated outside the Andes, it is not yet clear whether it develops the same active constituents or potency outside of its natural habitat. Hypocotyls grown from Peruvian seeds form with difficulty at low elevations, in greenhouses or in warm climates.

[h=2]Constituents[/h]

The

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
value of dried maca root is high, similar to
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
grains such as
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
and
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
. The average composition is 60-75%
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
, 10-14%
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
, 8.5%
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
, and 2.2%
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
. Maca is rich in the dietary minerals
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
and
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
(with low content of
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
), and contains the
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
,
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
,
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
,
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
, and
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
as well as
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
including
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
,
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
, and
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
, and 19 amino acids.
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

 

(

1R,3S)-1-Methyltetrahydro-carboline-3-carboxylic acid

 

 

 

In addition to sugars and proteins, maca contains

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
,
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
, and its
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
derivative, and the
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
,
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
and
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
. The
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
extract of maca tuber also contains (1R,3S)-1-methyltetrahydro-carboline-3-carboxylic acid, a molecule which is reported to exert many activities on the
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
.
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
Many different
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
were found in maca.
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

Further, maca contains

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
and
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
,[
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
] and includes
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
.
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
Maca's reported beneficial effects for ***ual function could be due to its high concentration of proteins and vital nutrients;
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
maca contains a chemical called
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
, which reputedly has aphrodisiac properties.
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

[h=2]Uses and preparation[/h]

Maca is mainly grown for the nutritional and health value of its root. The majority of harvested maca is dried. In this form, the hypocotyls can be stored for several years.

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
In Peru, maca is prepared and consumed in various ways, although traditionally it always is cooked. The freshly harvested hypocotyl may be roasted in a pit (called
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
), which is considered a delicacy. Fresh roots usually are available only in the vicinity of the growers. The root also can be mashed and boiled to produce a sweet, thick liquid, dried and mixed with milk to form a porridge. The cooked roots also are used with other vegetables in empanadas, jams, or soups. The root may be ground to produce a flour for bread, cakes, or pancakes. If fermented, a weak
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
called
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
de maca may be produced. In 2010 a U.S.-based brewery called Andean Brewing Company, became the first company to produce and commercialize beer made from Maca under the brand KUKA Beer. From the black morphotype a liquor is produced. Also the leaves are edible or may serve as animal fodder. They can be prepared raw in salads or cooked much like Lepidium sativum and Lepidium campestre, to which it is closely related genetically.
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

The growing demand of the supplement industry has been one of the primary reasons for maca's expanding

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
in Peru and Bolivia.
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
The prominent product for export is maca
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
, which is a baking flour ground from the hard, dried roots. It is called "harina de maca." Maca flour (powder) is a relatively inexpensive bulk commodity, much like wheat flour or potato flour. The supplement industry uses both the dry roots and maca flour for different types of processing and concentrated extracts. An internet query will show dozens of different extracts available, each touting a particular efficaciousness for a traditional use or health claim. Another common form is maca processed by
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
. This is an extrusion process which separates and removes the tough fiber from the roots using gentle heat and pressure, as raw maca is difficult to digest due to its thick fibers and goitrogen content. Gelatinization was developed for maca specifically to mimic the activity of cooking, and to allow gentler digestion. Gelatinized maca is employed mainly for therapeutic and supplement purposes, but also can be used like maca flour, as a flavor in cooking. Available also is a freeze-dried maca juice, which is squeezed from the macerated fresh root, and subsequently freeze-dried high in the Andes.

Maca has been harvested and used by humans in the Andean Mountains for centuries. Contrary to frequent claims that maca's cultivation was common in what is today Peru, it has been shown that until the late 1980s, maca has been cultivated only in a limited area around

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
, in Central Peru. Historically, maca often was traded for lowland tropical food staples, such as
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
,
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
,
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
(tapioca roots),
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
, and
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
. It also was used as a form of payment of Spanish imperial taxes.
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
It is cited that maca was eaten by
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
imperial warriors before battles. Their legendary strength allegedly was imparted by the preparatory consumption of copious amounts of maca, fueling formidable warriors. After a city was conquered, the women had to be protected from the Inca warriors, as reportedly they became ambitiously virile from eating such quantities of maca. This is of course an appealing endorsement for the masculine angle of maca's recent marketing campaign.
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
Whether or not this often-repeated legendary use is true has yet to be determined. Those who have studied maca's history have not been able to locate formal mention of this particular use historically.
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

 

Maca root powder

 

 

 

[h=2]Health effects[/h]

Maca is consumed as food for humans and livestock, suggesting any risk from consumption is rather minimal. It is considered as safe to eat as any other vegetable food, however, maca does contain

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
, which can cause
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
when high consumption is combined with a
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
low in
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
. However, darker colored maca roots (red, purple, black) contain significant amounts of natural iodine, a 10-gram serving of dried maca generally containing 52 µg of iodine.
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
Although this is common in other foods with high levels of glucosinolate, it is uncertain if maca consumption can cause or worsen a
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
.[
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
]

[h=3]Aphrodisiac claims[/h]

Maca has been marketed for its supposed benefits for ***ual performance, however there is no evidence that it benefits ***ual or erectile dysfunction in older people,

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
and overall any evidence of aphrodisiac properties is limited.
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

[h=2]Marketing potential[/h]

Due to its purported effects on

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
, maca has experienced a major gain of commercial interest as well as research in the last few decades. In the 1990s, a quick expansion of cultivated land with maca was observable. As the demand raised rapidly, the producer’s prices increased. Due to high expectations, however, the production expanded too rapidly and in the year 2000 the prices fell again.
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

Market studies have shown a very low acceptance of the particular maca taste in consumers when first exposed to it. Apparently the taste is acquired, which creates a barrier for the further propagation of this food as a vegetable. The economic interest lies hence more in the medical application of the root's constituents.

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

[h=2]References[/h]

 


    [*=left] Hermann, M, Bernet T. "
    برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
    "[
    برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
    ] Agricultural Biodiversity and Livelihoods Discussion Papers 1. Bioversity International, Rome, Italy, 101 p., 2009.
    [*=left] Taylor LG (2005). The healing power of rainforest herbs: a guide to understanding and using herbal medicinals. Garden City Park, NY: Square One Publishers.
    برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
    برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
    .
    [*=left]
    برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
    . USDA PLANTS database. Retrieved 2008-11-23.
    [*=left] Flores, Hector; Walker, Guimares (April 2003). "Anean Root and Tuber Crops: Undergroun Rainbows". Hort science 38.
    [*=left] Clément, Céline; Diaz Grados; Diego A.; Bharathi A.; Khan I. A.; Mayer A. C.; Ponce A.; Dante D.; Manrique I.; Kreuzer M. (2010). "Influence of colour type and previous cultivation on secondary metabolites in hypocotyls and leaves of maca (Lepidium meyenii Walpers)".
    برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
    90 (5): 861–869.
    [*=left]
    برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
    . Free Online Botanical Encyclopedia. Skyfield Tropical.
    [*=left] Gonzales GF, Miranda S, Nieto J, et al. (2005).
    برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
    . Reprod Biol Endocrinol. 3 (1): 5.
    برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
    :
    برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
    .
    برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
    برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
    .
    برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
    برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
    .
    [*=left]
    برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
    . Rain-tree.com. Retrieved 2012-10-26.
    [*=left] Piacente, Sonia; Carbone, V., Plaza, A., Zampelli, A. & Pizza, C. (2002). "Investigation of the Tuber Constituents of Maca (Lepidium meyenii Walp.)". Journal of Agricultural and Food Chemistry 50 (20): 5621–5625.
    برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
    :
    برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
    .
    برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
    برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
    .
    [*=left] Zhao J, Muhammad I, Dunbar DC, Mustafa J, Khan IA (February 2005). "New alkamides from maca (Lepidium meyenii)". Journal of Agricultural and Food Chemistry 53 (3): 690–3.
    برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
    :
    برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
    .
    برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
    برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
    .
    [*=left] Muhammad, I; Zhao J., Dunbar D.C. & Khan I.A. (2002). "Constituents of Lepidium meyenii 'maca'".
    برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
    59 (1): 105–110.
    برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
    :
    برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
    .
    برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
    برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
    .
    [*=left] Chacón de Popovici, G (1997). La importancia de Lepidium peruvianum ("Maca") en la alimentacion y salud del ser humano y animal 2,000 anos antes y desputes del Cristo y en el siglo XXI. Lima: Servicios Gráficos "ROMERO".
    [*=left] National Research Council (1989). Lost crops of the Incas: little-known plants of the Andes with promise for worldwide cultivation. Washington, D.C: National Academy Press. p. 57.
    [*=left]
    برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
    . Retrieved 2007-05-24.
    [*=left] Downie, Andrew. "
    برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
    " New York Times. January 1, 2008.
    [*=left] Valentova, K.; Ulrichova J. (2003). "Smallanthus sonchifolius and Lepidium meyenii - prospective Andean crops for the prevention of chronic diseases". Biomedical papers of the Medical Faculty of the
    برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
    ,
    برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
    147 (2): 119–30.
    برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
    برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
    .
    [*=left] Cam, Sergio."http://web.archive.org/web/20090130151135/http://chakarunas.com/chke-historical.htm" Maca in Early Peruvian Records
    [*=left] Kilham, Christopher (2000). Tales from the Medicine Trail: Tracking Down the Health Secrets of Shamans, Herbalists, Mystics, Yogis, and Other Healers. [Emmaus PA]: Rodale Press.
    برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
    برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
    .
    [*=left] Ernst E, Posadzki P, Lee MS (September 2011). "Complementary and alternative medicine (CAM) for ***ual dysfunction and erectile dysfunction in older men and women: an overview of systematic reviews". Maturitas 70 (1): 37–41.
    برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
    :
    برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
    .
    برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
    برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
    .
    [*=left] Shin BC, Lee MS, Yang EJ, Lim HS, Ernst E (2010).
    برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
    . BMC Complement Altern Med 10: 44.
    برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
    :
    برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
    .
    برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
    برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
    .
    برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
    برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
    .

لینک به دیدگاه

Maca (Lepidium meyenii) is a hearty root

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
grown in the high Andes of Bolivia and Peru. Cultivated since pre-Incan times, it is prized by indigenous peoples for its nutritional and medicinal properties along with its power as an aphrodisiac, energy enhancer and hormonal balancer

 

Nutritional Profile:

A dietary staple for the indigenous peoples of the Andes, Maca (L. meyenii) is rich in nutrients, containing 31 different minerals, amino acids, antioxidants, alkaloids and sterols. Maca is an "adaptogen", a substance which brings the body to a heightened state of resistance to disease. Studies suggest that it has a balancing effect on the hypothalamus, which in turn balances other endocrine glands in the body.

 

Clinical Research:

Maca (L. meyenii) root has flourished for thousands of years in the high Andes at altitudes up to 14,000 feet, in extreme climatic conditions where few other plants can survive a single season. Scientists suggest that Maca's remarkable endurance may help to explain its energizing and adaptogenic properties. Peruvian and

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
researchers have conducted clinical tests on both humans and animals, verifying Maca's capacity to strengthen the libido and increase sperm count.

 

Benefits of Maca

 

Increases libido and improves ***ual function

Promotes hormonal balance for men and women

Relieves symptoms of menopause

Increases resistance to disease and strengthens immunity

Increases energy, endurance, and stamina

Reduces stress and improves sleep quality

For Men:

The native peoples of Bolivia and Peru have used Maca root as a libido enhancer and reproductive aid for thousands of years. Since being "rediscovered by modern science" Maca supplements have become popular as a safe and natural way to improve ***ual vitality, desire and performance.

For Women:

Bolivian natives have traditionally turned to Maca root to treat a variety of female health problems, from infertility to menstrual dysfunction and menopausal difficulties. In North America, some naturopaths and clinicians suggest Maca as a safe alternative to HRT (hormone replacement therapy), for balancing hormones and improving ***ual function.

Maca%20seed%20Lepidium%20meyenii%20%281%29.jpg

Maca%20seed%20Lepidium%20meyenii%20%283%29.jpg

Maca%20seed%20Lepidium%20meyenii%20%282%29.jpg

منبع:http://www.masiid.blogfa.com

لینک به دیدگاه

Maca (Lepidium meyenii) is a hearty root

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
grown in the high Andes of Bolivia and Peru. Cultivated since pre-Incan times, it is prized by indigenous peoples for its nutritional and medicinal properties along with its power as an aphrodisiac, energy enhancer and hormonal balancer

 

Nutritional Profile:

A dietary staple for the indigenous peoples of the Andes, Maca (L. meyenii) is rich in nutrients, containing 31 different minerals, amino acids, antioxidants, alkaloids and sterols. Maca is an "adaptogen", a substance which brings the body to a heightened state of resistance to disease. Studies suggest that it has a balancing effect on the hypothalamus, which in turn balances other endocrine glands in the body.

 

Clinical Research:

Maca (L. meyenii) root has flourished for thousands of years in the high Andes at altitudes up to 14,000 feet, in extreme climatic conditions where few other plants can survive a single season. Scientists suggest that Maca's remarkable endurance may help to explain its energizing and adaptogenic properties. Peruvian and

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
researchers have conducted clinical tests on both humans and animals, verifying Maca's capacity to strengthen the libido and increase sperm count.

 

Benefits of Maca

 

Increases libido and improves ***ual function

Promotes hormonal balance for men and women

Relieves symptoms of menopause

Increases resistance to disease and strengthens immunity

Increases energy, endurance, and stamina

Reduces stress and improves sleep quality

For Men:

The native peoples of Bolivia and Peru have used Maca root as a libido enhancer and reproductive aid for thousands of years. Since being "rediscovered by modern science" Maca supplements have become popular as a safe and natural way to improve ***ual vitality, desire and performance.

For Women:

Bolivian natives have traditionally turned to Maca root to treat a variety of female health problems, from infertility to menstrual dysfunction and menopausal difficulties. In North America, some naturopaths and clinicians suggest Maca as a safe alternative to HRT (hormone replacement th

لینک به دیدگاه

یه توضیحی در زمینه این گیاه من بدم بهتون.. برگرفته از تحقیقات خودمه...:

 

گیاه ماکا در ارتفاعات کشور پرو و بولیوی رشد میکنهتوسط مردم بومی این کشورها.. این گیاه رو هم به عنوان مواد غذایی و هم به عنوان خواص دارویی مورد استفاده قرار میگرفته..

یک داروی مقوی غرایز جنسیو برای تقویت انرژی و متعادل کردن هورمون ها کاربرد داشت.. میدونید این گیاه شبیه چه گیاهی.. شبیه گیاه جین سینگه.. که در مکمل ها.. از این دو گیاه استفاده میشه..

دارای 31مواد مغذی/اسیدامینه/انتی اکسیدان/الکالوئید/استرول

اومدن بررسی کردن.. دیدن که برروی هیپوتالاموس مغز یه اثر متعادل داره

خواص دیگر این گیاه:

افزایش میل جنسی

ترویج تعادل هورمونی برای زنان و مردان

تسکین علائم یائسگی

افزایش مقاومت به بیماری و تقویت ایمنی

انرژی، استقامت و استقامت را افزایش می دهد

کاهش استرس و بهبود کیفیت خواب

لینک به دیدگاه

به گفتگو بپیوندید

هم اکنون می توانید مطلب خود را ارسال نمایید و بعداً ثبت نام کنید. اگر حساب کاربری دارید، برای ارسال با حساب کاربری خود اکنون وارد شوید .

مهمان
ارسال پاسخ به این موضوع ...

×   شما در حال چسباندن محتوایی با قالب بندی هستید.   حذف قالب بندی

  تنها استفاده از 75 اموجی مجاز می باشد.

×   لینک شما به صورت اتوماتیک جای گذاری شد.   نمایش به صورت لینک

×   محتوای قبلی شما بازگردانی شد.   پاک کردن محتوای ویرایشگر

×   شما مستقیما نمی توانید تصویر خود را قرار دهید. یا آن را اینجا بارگذاری کنید یا از یک URL قرار دهید.

×
×
  • اضافه کردن...