masi eng 47044 اشتراک گذاری ارسال شده در 27 فروردین، ۱۳۹۳ در حال حاضر، بيش از 14 ميليون فرد مبتلا به سرطان در جهان زندگي ميکنند. مرکز کنترل و پيشگيري از بيماريهاي آمريکا تخمين ميزند که تا سال 2030، تعداد مبتلايان به سرطان در جهان به بيش از 21 ميليون نفر هم برسد... تاکنون حدود 200 نوع سرطان در دنيا شناسايي شده و محققان معتقدند که بسياري از آنها اگر در مراحل اوليه تشخيص داده شوند، قابلدرمان خواهندبود. يکي از مشکلاتي که بيماران مبتلا به سرطان که در حال شيميدرماني هستند، با آن دست و پنجه نرم ميکنند، مشکلات تغذيهاي، محدوديتهاي غذايي، بياشتهايي و تغيير حس چشايي است. بههمين دليل در صفحه «سفره سالم» اين شماره، چند نکته ساده و کاربردي تغذيهاي را به اين گروه از بيماران پيشنهاد ميکنيم تا با رعايت آنها بتوانند لذت بيشتري از غذايي که ميخورند، ببرند و فايده بيشتري هم به بدنشان برسانند. اگر غذايتان بيمزه است... به غذاهاي خود سسهاي خانگي بدون مواد افزودني بزنيد. هنگام پخت غذاهاي گوشتي، مقداري سس خردل، سس کچاپ، سس سويا، سبزيهاي معطر يا سرکه اضافه کنيد. سير سرخکرده هم طعم خوبي به گوشتها ميدهد. از روز قبل، گوشت را در مخلوطي از سير و پياز رندهشده بخوابانيد. پودر انواع مغزها را هنگام سرو به غذاها اضافه کنيد. انواع پنير مانند پنير چدار ميتوانند طعم متفاوتي به غذاي شما بدهند. به نوشيدنيهاي خود مقداري عسل، دارچين يا شکر بيفزاييد. به غذاهاي شيرين، مقداري شکر قهوهاي، شيره خرما يا عسل، اضافه کنيد. بهجاي افزودن نمک اضافي به غذاهايي که حس ميکنيد طعم چندان مطلوبي ندارند، کمي گلپر، آبليمو يا سرکه به آنها بيفزاييد. با غذاهايي که تهمزه شيريني دارند، خرما و کشمش بخوريد. با غذاهايي که تهمزه ترشي دارند يا با انواع خورشها، آلو بخوريد. اگر غذايتان زيادي شيرين است... اگر تغيير حس چشايي باعث ميشود برخي از غذاها را بيش از اندازه شيرين حس کنيد، کمي نمک يا آبليموي تازه هنگام سرو به آنها بيفزاييد. به نوشيدنيهاي شيرين و برپايه شير که ميخواهيد طعم ملايمتري داشته باشند، کمي ماست، قهوه فوري يا شير پرچرب اضافه کنيد. اگر حس دهانيتان بيش از اندازه به شيريني حساس شده، نوشيدنيهاي بدون شکر را مصرف کنيد. شير ساده، قهوههاي فوري بدون شکر و انواع چاي ميتوانند گزينههاي خوبي براي شما باشند. بهجاي خوراکيهاي شيرين، مواد غذايياي مانند پنير، تخممرغ، مغزها و کره بادام?زميني را در برنامه صبحانه و عصرانه خود داشته باشيد. از شيرينکنندههاي مصنوعي استفاده نکنيد. در کنار غذاهاي شيرين، سبزيها و صيفيهاي تازه و فراوان بخوريد. اگر ميخواهيد روند شيميدرمانيتان به خوبي سپري شود... در طول شيميدرماني، غلات کامل و سبوسدار را جايگزين غلات آرد سفيد کنيد. بهجاي آبميوههاي صنعتي، آبميوههاي تازه و سالم خانگي بخوريد تا هم کمي جبران کمبود وزنتان بشود و هم آنتياکسيدانهاي بيشتري به بدنتان برسد. براي تقويت ايمني بدنتان، ميوهها و سبزيهايي با رنگ تيره مانند پرتقال، هويج، آلو سياه، کلم بروکلي، اسفناج، گوجهفرنگي، فلفل دلمهايهاي رنگي، توت فرنگي، انگور قرمز، گريپفروت قرمز، هلو، زردآلو، فلفل سبز، هندوانه، انبه، انار، آلبالو، گيلاس، تمشک، شاهتوت و ذرت بخوريد. نصف بشقاب غذاي هر وعدهتان از انواع سبزيهاي تازه تشکيل شده باشد. در ضمن، به سالادهاي خود نخودفرنگي، گوجهفرنگي گيلاسي، جعفري و ذرت شيرين اضافه کنيد. روزي 4 ميوه فصل بخوريد. هفتهاي 2 تا 3 وعده حبوبات را در برنامه غذاييتان بگنجانيد. لبنيات کمچرب بخوريد. از روغن زيتون، روغن بذر کتان و روغن کانولا براي طبخ غذاهايتان استفاده کنيد. دور کره و روغنهاي جامد را خط بکشيد. ميوهها و مغزهاي خام را در وعده صبحانه هم داشته باشيد. همراه چاي و نوشيدنيهاي خود، يک تکه کوچک شکلات تلخ هم بخوريد. کمتر گوشت قرمز و گوشتهاي فرآوريشده بخوريد. براي مدتي خوردن غذاهاي سرخکرده را کنار بگذاريد. ميوههاي خشک را در ميانوعدههايتان داشته باشيد. تاحد امکان، ماهي، ميگو، گوشت بوقلمون، شترمرغ و سينه مرغ را جايگزين گوشت قرمز کنيد. تا ميتوانيد در طول روز، آب بخوريد. مصرف آب کرفس هم برايتان مفيد است. خوراکيهاي حاوي ويتامين C مانند انواع مرکبات، کيوي، فلفل دلمهاي و پياز را در طول روز مصرف کنيد. اگر دچار عوارض شيميدرماني شدهايد... اگر در اثر شيميدرماني دچار کاهش اشتها شدهايد هم هيچ کدام از وعدههاي غذايي خود را حذف نکنيد. شما ميتوانيد حجم کمتري غذا اما در وعدههاي بيشتري بخوريد. اگر حوصله جويدن نداريد، از اطرافيان خود بخواهيد که غذاها را براي شما له يا رنده کنند. اگر در اثر شيميدرماني دچار اسهال شديد، مصرف برنج بدون روغن يا کمروغن، موز و سيب را در برنامه روزانهتان داشته باشيد. براي پيشگيري از خشکي دهان، مصرف شير و ماست در طول روز و سوپ رقيق قبل از غذا را فراموش نکنيد. اگر دچار يبوست شديد، روغن زيتون و آلوي خيسشده همراه غذاهاي خود بخوريد. اگر دچار سوزش گلو و حلق هستيد، از مصرف انواع فلفل تازه و پودري خودداري کنيد. براي پيشگيري از تهوع هنگام غذا خوردن در طول دورههاي شيميدرماني، براي مدتي قيد مصرف غذاهايي را که بوي زياد يا طعم تندي دارند بزنيد. حتي زماني که تهوع و استفراغ داريد، تاجايي که ميتوانيد آب بنوشيد. اگر ميخواهيد غذاهايتان ايمن باشد تخممرغهايي را که خارج از يخچال نگهداري ميشوند يا تاريخ مصرفشان گذشته است، نخريد و نخوريد. تاريخ مصرف تمام خوراکيهايي را که ميخواهيد بخريد، نگاه کنيد. خوراکيهاي باز و فلهاي نخريد. لبنيات غيرپاستوريزه و محلي نخوريد. از مصرف غذاهاي مانده بپرهيزيد. ميوهها و سبزيهايي را که از نحوه شستشوي آنها خبر نداريد، نخوريد. براي مدتي دور غذاهاي رستوراني را خط بکشيد. در مورد مصرف گياهان دارويي، دمنوشها و مکملهاي غذايي حتما با پزشک مشورت کنيد. منابع: WebMD, Mayo Clinic لینک به دیدگاه
ارسال های توصیه شده