رفتن به مطلب

ارسال های توصیه شده

روش ماسراسیون ( خیساندن )

براي انجام این روش گیاه خرد شده را در ظرفی که از جنس مناسب باشد ( شیشه، استیل، چینی و غیره ) داخل نموده و مقدار ذکر شده از

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
را بر روي آن می ریزند. براي اینکه از تغییرات شیمیایی، در اثر فعل و انفعالات شیمیایی حاصل از تابش نور بر روي مواد متشکله گیاهی، جلوگیري شود عمل عصاره گیري را در مکانی که از تابش مستقیم خورشید محفوظ است، انجام و با محکم کردن درب ظرف عصاره گیري از
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
جلوگیري می نمایند. عمل عصاره گیري را ضمن تکان دادن و یا همزدن مکرر 5 روز تمام در حرارت اتاق ادامه داده و بعد از این زمان که تعادل غلظت مواد موجود در
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
و بافت گیاهی برقرار گردیده است، عمل عصاره گیري را خاتمه داده و سپس عصاره حاصل را صاف نموده و باقیمانده گیاهی را با دستگاه پرس تحت فشار قرار میدهند. در خاتمه عصاره ها را با هم مخلوط و جهت ته نشین شدن رسوبات و کدورت حاصل 5 روز تمام در حرارت کمتر از 15 درجه سانتی گراد نگهداري نموده و سپس با احتیاط از
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
شدن
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
آن را صاف و در صورت لزوم براساس میزان مواد موثره، عصاره را تنظیم می نمایند. از مزایاي روش ماسراسیون این است که این روش بدون به کار بردن دستگاه ها و ابزار هاي پیچیده و در یک محیط کار محدود قابل انجام بوده و با به کار بردن
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
هاي یکنواخت می توان به کمک این روش عصاره هایی با میزان مواد موثره یکنواخت به دست آورد. از معایب این روش، زمان طولانی انجام عصاره گیري می باشد که می تواند موجب از بین رفتن مواد دارویی در باقیمانده گیاهی گردد. روش ماسراسیون را باید هنگامی به کار برد که گیاه مورد عصاره گیري داراي مقدار کم یا فاقد مواد غیر محلول سلولی باشد.

لینک به دیدگاه

روش پرکولاسیون

با این روش می توان عمل عصاره گیري را به طور کامل انجام داد. براي انجام این روش از دستگاه پرکولاتور که اغلب به صورت استوانه اي یا قیفی ساخته شده، استفاده می گردد. در انتهاي این ظرف یک شیر مناسب تعبیه شده است که به وسیله آن می توان به خوبی سرعت خروج عصاره تهیه شده را تنظیم نمود. در کل نسبت ارتفاع پرکولاتور به میزان پودر گیاهی مورد عصاره گیري 5 به 1 می باشد.به طور کلی شکل استوانه اي ظرف باعث تسهیل در عمل تخلیه پرکولاتور می گردد. جهت انجام عصاره گیري داروهاي گیاهی خرد شده را قبل از داخل کردن به پرکولاتور با 30 درصد از

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
مورد نظر مرطوب نموده و توده حاصل را دو ساعت تمام به حال خود باقی می گذارند. این عمل از خشک شدن و شکاف برداشتن محتویات گیاهی داخل پرکولاتور در مراحل بعد جلوگیري می نمایند. باید توجه داشت که به این ترتیب مقدار اضافه حجم در توده حاوي دارو ایجاد می شود که در غیر این صورت این عمل در داخل پرکولاتور باعث آسیب رساندن به ظرف می شود. داروي گیاهی مرطوب شده را سپس از طریق غربال هاي مخصوص به صورت یکنواخت داخل پرکولاتور می نمایند. بدین ترتیب در اثر خیساندن اولیه، دیواره هاي سلولی براي پذیرش
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
عصاره گیري آماده می شود. ضمن وارد کردن یکنواخت مواد گیاهی به داخل پرکولاتور فشار ملایمی هم بر روي توده گیاهی وارد می نمایند. روي سطح گیاهان مرطوب را با کاغذ صافی پوشانده و با چند استوانه شیشه اي از جا به جا شدن ذرات گیاهی بر روي آن جلوگیري می کنند. باید توجه داشت که قبل از وارد کردن محتویات گیاهی به پرکولاتور بر روي صفحه مشبک که در انتهاي تحتانی پرکولاتور قرار دارد لایه اي از پنبه قرار داد. سپس بقیه
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
را بر روي توده گیاهی اضافه نموده و سعی می نمایند که
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
به طور یکنواخت در کل توده گیاهی نفوذ کند. در هنگام وارد کردن
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
بر روي توده گیاهی باید توجه داشت که شیر پرکولاتور باز باشد، تا هواي داخل پرکولاتور کاملا خًارج گردد. به محض اینکه اولین قطرات عصاره شروع به خارج شدن نماید شیر را بسته و براي مدت 24 تا 48 ساعت عمل پرکولاسیون را در حالی که
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
به طور کامل روي توده گیاهی را پوشانده باشد ادامه می دهند. در طول این مدت عمل تورم تکمیل شده و عمل ماسراسیون بینا بینی انجام می پذیرد. بعد از این مدت می گذارند ضمن ورود مرتب
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
از بالا عصاره قطره قطره از پرکولاتور خارج گردد. سپس سرعت خروج عصاره را بین 4 تا 6 قطره در هر دقیقه به نسبت هر 100 گرم از پودر گیاهی مورد عصاره گیري تنظیم می نمایند. باید در نظر داشت عصاره اي که در ابتدا از پرکولاتور خارج می شود حاوي مقادیر زیادي از مواد متشکله موجود در گیاه بوده و تدریجا عًصاره خارج شده رقیق تر می گردد.

لینک به دیدگاه

روش سوکسله

این طریقه که توسط دانشمند معروف سوکسله 11 ابداع شده است که در حقیقت یک عمل پرکولاسیون مداوم میباشد. در این روش ماده گیاهی را در محفظه اي 12 که اکثرا اًز جنس کاغد تهیه می شود قرار داده و داخل دستگاه سوکسله وارد می نمایند. در این حال با

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
مرتب
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
از بالن تحتانی، به طور مداوم
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
خالص بر روي ماده گیاهی قرار گرفته و موجب خروج کامل مواد موثره از درون سلول هاي گیاهی می گردد. با این دستگاه فقط میتوان از
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
هاي خالص فرار و یا مخلوطی از
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
هایی که داراي نقطه جوش پایینی هستند استفاده نمود. از این روش به طور کلی براي تهیه عصاره ها در مقیاس آزمایشگاهی و به منظور اهداف کنترل استفاده می گردد.

در ادامه روش صنعتی عصاره گیري از گیاهان داروئی شرح داده می شود:

در طی فرایند عصاره گیري، ریشه ها پس از ورود به کارخانه خرد شده و سپس به کمک آب (یا سایر

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
ها) و حرارت عصاره گیري می شوند که مراحل عملیات با توجه به گوناگونی ماشین آلات ساخت شرکتهاي مختلف سازنده تا حدودي شبیه به هم بوده و تقریبا بشرح زیر است :

 

الف- آماده سازي ریشه

 

ریشه ها از نقاط مختلف جمع آوري و به کارخانه حمل گردیده ،سپس ریشه ها در کارخانه انباشته شده که اصطلاحا به آن کوپه می گویند. سپس در مجاورت آفتاب و هواي گرم تابستان به مدت دو ماه قرار گرفته تا کاملا خشک شود سپس ضایعات ریشه و سر شاخه ها حذف گردیده، ریشه هاي تمیز شده به انبار حمل می گردند. پس از تخلیه ریشه ها آنها را در سطح انبار پهن نموده و با رفت و آمد کمپرسی و لودر بر روي ریشه ها باعث خرد شدن ریشه می شوند تا ریشه هاي نرم شده بهتر در آسیاب خرد شوند.

ریشه ها توسط تسمه نقاله بر روي سرند ریخته شده و گرد و خاك آنها گرفته می شود. سپس توسط نوار نقاله به آسیاب منتقل گردیده و بصورت قطعات یک اینچی خرد می گردند. ریشه هاي خرد شده پس از انتقال به انبار توسط کارگران در کیسه هاي پنجاه کیلوئی جمع آوري می گردند. سپس کیسه هاي پنجاه کیلوئی توسط تسمه نقاله براي خوراك یا تغذیه دستگاه استخراج کننده فرستاده می شوند.

 

ب- دستگاه استخراج کننده

 

دراین مرحله کیسه هاي حاوي ریشه در دستگاه استخراج کننده ریخته می شوند و به مدت 2 الی 2/5 ساعت توسط نیروي بخار آب در درجه حرارت 200 الی 250 درجه سانتیگراد جوشانده میشود تا شیره ریشه گرفته شود. جنس این دستگاه از استیل فشرده است و شیره حاصله در آن پس از سپري شدن 2/5 ساعت در یک تانک تصفیه، تخلیه می گردد.

 

ج) تانک تصفیه

 

تانک تصفیه در حدود 2/5 ساعت شیره تولیدي خود را نگه می دارد. در این تانک توري بسیار ظریفی وجود دارد تا شیره از آن عبور نموده وتفاله احتمالی موجود درآن گرفته شود. شیره جهت تصفیه بهتر براي مرحله دوم ***** می گردد.

 

د) دستگاه

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
کننده

 

شیره از صافی دیگري عبور داده شده و به دستگاه

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
کننده ریخته می شود. شیره دریافتی حدود 300 درجه سانتی گراد حرارت داده شده ( نیروي بخار ) که اجراي این عمل باعث می گردد تا شیره سبک به شیره سنگین تبدیل گردیده و تا حدود 40 - 50 درصد آب از آن گرفته شود. شیره بدست آمده به دستگاه اسپري درایر جهت پودر شدن منتقل می گردد.

ه) دستگاه اسپري درایر

 

شیره از دستگاه

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
کننده بوسیله پمپ براي تغذیه یا خوراك فرستاده می شود. سپس بوسیله حرارت خشک ( گرما ) وخارج نمودن بخارات از دستگاه اسپري درایر شیره به پودر تبدیل می شود و براي سیلو یا تانکر ذخیره پودر فرستاده می شود. پودرهاي حاصله در کیسه هاي 50 کیلوگرمی در دو پوشش نایلون و پلی پروپیلن ریخته و بسته بندي می گردد.

لینک به دیدگاه

[TABLE=class: cms_table]

[TR]

[TD=align: right]عصاره هاي گياهي[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=align: right]

پژوهشكده گياهان دارويي يكي از توليدكنندگان اصلي عصاره‌هاي گياهي استاندارد شده و مواد فيتوشيميايي مورد استفاده در صنايع غذايي، دارويي و آرايشي- بهداشتي است كه اين عصاره‌ها در انواع فرآورده‌هاي غذايي و دارويي به صورت خالص، موثر، ايمن و سازگار مورد استفاده قرار مي‌گيرد.

عصاره گياهي استاندارد شده يك عصاره تغليظ شده و يا خشك شده از گياه مي‌ياشد كه از عصاره تام به دست آمده از گياه توسط الكل و يا آب به دست آمده است. معمولا حلال مورد استفاده در فرآيند عصاره‌گيري بسيار حائز اهميت است چرا كه حلال بايستي تمامي تركيبات موثره دارويي گياه تازه و يا خشك را در خود حل بنمايد.

حلال مورد استفاده در استخراج بسته به روش به كار رفته و تركيبات تشكيل دهنده‌ي گياه از آب خالص تا الكل خالص و حتي دي‌اكسيد كربن در دماهاي مختلف و زمان‌هاي متفادت مي‌تواند تغيير كند. تهيه عصاره‌هاي گياهي شامل فرآيندهايي نظير خيساندن (ماسراسيون)، پركولاسيون، سوكسله، رفلاكس و تقطير و خشك كردن در خلاء مي‌باشد.

استخراج فرآيندي است كه بوسيله حلال مناسب اجزاي تشكيل‌دهنده‌ي گياه از آن به دست مي‌آيد. در اين فرآيند فيبرهاي چوبي غير قغابل هضم (سلولز) و ديگر مواد نامحلول گياه مورد نظر نمي‌باشند بلكه مواد محلول گياه كه شامل تركيبات موثره مي‌باشند مد نظر مي‌باشد. حلال استخراج به تركيبات تشكيل دهنده‌‌ي گياه و خواص آنها بستگي دارد.

عصاره‌هاي گياهي به دو طريق مي‌توانند استاندارد شوند:

يكي از اين راه‌ها بر پايه مشخص كردن و محدود كردن عصاره بر پايه يكي يا بيشتر از تركيبات موثره گياه مي‌باشد.

پژوهشكده گياهان دارويي يكي از توليدكنندگان عصاره‌هاي گياهي استاندارد به صورت بسته‌بندي شده مي‌باشد.

محصولات ما شامل: عصاره هيدروالكلي اكاليپتوس، عصاره آويشن، عصاره خشك گل ساعتي، عصاره بابونه و ساير عصاره‌ها مي‌باشد كه براي درمان بيماريهايي نظير چاقي، ديابت، بيماريهاي تنفسي، عصبي، قلبي و .... مورد استفاده قرار مي‌گيرند.

هر بچ از عصاره‌هاي استاندارد مورد تست‌هاي زير قرار مي‌گيرند تا مشخصات آنها مطابق با استانداردهاي جهاني شود:

1- باقيمانده سموم 2- باقيمانده فلزات سنگين

3- باقيمانده آفلاتوكسين 4- باقيمانده ميكروبي

[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

لینک به دیدگاه

چرا نياز به فرآوري گياهان داروئي داريم؟

1ـ گياهان داروئي هميشه به صورت تازه در دسترس ما نمي‌باشند.

2ـ در بسياري از موارد ما نياز به ماده خاصي از گياه داريم و نياز به خود گياه به صورت كامل نيست.

3ـ گياه دارويي به صورت تازه، مدت زمان بسيار كمي قابل نگهداري مي‌باشد به همين منظور گياهان دارويي را پس از برداشت به روش‌هاي مختلف فرآوري مي‌كنيم.

 

بررسي گياه قبل از فرآوري

1ـ بررسي بار ميكروبي: چند نوع باكتري وجود دارد كه فعاليت آنها گياه را غير قابل مصرف مي‌كند: استافيلوكوك، اشرشياكلي، كپك‌ها، مخمرها.

2ـ حشره‌كش‌ها: DDT ـ DDE ـ HCH.

3ـ سموم ميكروبي: آندوتوكسينها باكتريايي، آفلاتوكسينها.

4ـ ضد عفوني كننده‌ها: اتيلن اكسايد، متيل برومايد، فسفين.

5ـ راديواكتيويته: سزيوم، راديوم، يد.

6ـ فلزات سنگين: سرب، كادميوم، جيوه، آرسنيك.

7ـ داروهاي سنتتيك: ديازپام و عوامل خواب آور و ضد التهاب.

8ـ داروهاي حيواني: هورمونهاي تيروئيد

 

بهترين زمان برداشت گياهان دارويي

گلها: بهترين زمان برداشت گلها زماني است كه كاملا باز شده باشند. گلها را پس از تبخير شبنم صبح‌گاهي از روي گلبرگها جمع آوري مي‌كنيم.

بذرها: تخمدان گياه را بطور كامل همراه با حدود 25-15 سانتيمتر از ساقه هنگامي كه بذرها تقريبا رسيده اند جمع آوري مي‌كنيم. البته بايد توجه داشته باشيد كه قبل از پراكنده شدن بذرها بوسيله باد و خورده شدن بوسيله پرندگان جمع‌آوري كنيم.

اندام زيرزميني: ريشه، ريزوم و پياز را در پاييز و در اواخر دوره رويشي هنگامي كه بخش‌هاي هوايي گياه مرده‌اند و قبل از آنكه سفت شدن زمين در برداشت آنها ايجاد اشكال كند، آنها را جمع‌آوري مي‌كنيم.

مورد استثنا: ريشه شيردندان Dandlion در بهار ـ سير قبل از آنكه اندام هوايي آن كاملا از بين برود.

پوست: جمع آوري پوست گياه در اواخر پاييز انجام مي‌شود. هرگز تمام پوست يا يك نوار از پوست كه به صورت حلقه دور درخت قرار دارد را جدا نكنيم.

ساقه و برگ: اگر از همه بخشهاي هوايي استفاده كنيم جمع‌آوري گياه در وسط فصل گل دادن انجام مي‌شود تا مخلوطي از برگ، ساقه، گل و بذر را بدست آوريم.

شيره و صمغ: جمع آوري شيره و صمغ در پاييز انجام مي‌شود هنگاميكه شيره درخت از آن فرو مي‌ريزد. شيره گياهان اسفنجي مانند كاهو وحشي را مي‌توان با فشردن آنها در يك ظرف بدست آورد. براي جمع آوري شيره درختان با ايجاد شكاف و يا سوراخ در آن شيره را جمع‌آوري مي‌كنيم.

 

خشک کردن

به کاهش مقدار رطوبت موجود در اندام های جمع آوری شده گیاهان دارویی بطوری که بتوان بدون هیچ خطری به مدت زمان زیادی از آنها نگهداری کنیم. روش خشك كردن به ميزان و نوع رطوبت در اندام گياه بستگي دارد.

 

انواع رطوبت

رطوبت از نظر شيميايي ممكن است به صورتهاي زير در گیاه وجود داشته باشد:

رطوبت شيميايي، رطوبت فيزيكي و شيميايي (آغشته و چسبنده)، رطوبت مكانيكي

رطوبت شيميايي: اين رطوبت به رطوبت مولكولي نيز معروف است. انرژي پيوند مولكولهاي آب در اين رطوبت بسيار زياد و مستلزم متلاشي كردن مولكولها براي خارج نمودن اين نوع رطوبت است.

رطوبت فيزيكي و شيميايي: اين رطوبت بر حسب ميزان انرژي پيوندهاي مولكولي به دو نوع رطوبت چسبنده و آغشته تقسيم ‌مي‌شود. انرژي بين پيوندهاي آب چسبنده بسيار زياد است و هنگام خشك كردن به سادگي نمي‌توان آن را از اندام مورد نظر خارج نمود در حالي كه پیوند آب آغشته به سطح خارجي سلول از انرژي كمتري برخوردار است و ساده نيز خارج مي‌شود.

رطوبت مكانيكي: اين نوع رطوبت توسط لوله‌هاي مويين گياهان از محيط اطراف جذب و در گياه ذخيره مي‌شود. مقدار رطوبت مكانيكي بستگي به اختلاف میزان رطوبت بين اندام مورد نظر و محيط خارج دارد.

منظور از خشك كردن از بين بردن رطوبت مكانيكي و رطوبت آغشته موجود در گياه مي‌باشد. سرعت خارج شدن آب موجود در اندام گياه به مقدار رطوبت محيط و ميزان درجه حرارت آن بستگي دارد.

در خشك كردن گياهان داروئي سه فاكتور مهم و اساسي را بايد در نظر داشته باشيم:

1- عدم تغيير در ميزان ماده مؤثره موجود در گياه.

2- عدم تغيير در رنگ، بو و طعم.

3- عدم تاثير نامطلوب اقتصادي در محصول.

 

روش‌هاي خشك كردن

خشك كردن در هواي آزاد

اين عمل ممكن است در نور خورشيد و يا در سايه انجام شود و به نوع گياه و قسمتهاي مختلف گياه بستگي دارد. مثلا گلها و برگهاي معطر را بايد در سايه خشك نمود در صورتي كه پوست و چوب و سرشاخه‌ها را مي‌توان در آفتاب نيز خشك كرد. بطوركلي هنگامي مي‌توان از نور خورشيد استفاده نمود كه نور خورشيد مواد مؤثره، رنگ و بوي مطبوع گياه را از بين نبرد. در اين روش در سيني‌هاي مشبك يك متر در يك متر و در زمان 8 تا 20 روز بسته به گياه و دماي محيط انجام مي‌شود. در هر سيني نيم كيلو گل تازه، يك تا 2 كيلوگرم برگ تازه، 2 تا 5/2 كيلوگرم ريشه را مي‌توان قرار داد. سيني‌ها در قفسه‌ها قرار مي‌گيرند و هر چند روز يك بار بايد محل سيني‌ها با هم عوض شود.

 

خشك كردن (خانگي)

گلها: گرد و غبار و آلودگي‌هاي آشكار، خار و حشرات را از گياه جدا كنيد. روي كاغذ يا روزنامه درون يك سيني قرار دهيد تا خشك شود. پس از خشك شدن آن را در يك ظرف تيره رنگ و در بسته نگهداري كنيد. اگر از گل داودي استفاده مي‌كنيد گلبرگهاي خشك شده را جدا كرده و نگهداري كنيد. براي خشك كردن اسطوخودوس آن را همراه با ساقه در يك پاكت كاغذي واژگون خشك كنيد.

برگها: هر 10 ساقه را در يك دسته جمع آوري كرده و ببنديد و آن را به صورت وارونه آويزان كنيد و خشك كنيد. وقتي برگها خشك و شكننده شدند آنها را با مالش از ساقه جدا كنيد و آنها را در يك ظرف تيره رنگ نگهداري كنيد. اگر ساقه و برگ مورد استفاده باشند تمام آنرا خرد كنيد و نگهداري نماييد.

بذرها: تخمدان‌ها را در دسته‌هاي كوچك به صورت وارونه آويزان كنيد و زير آن يك سيني يا كاغذ قرار دهيد تا بذرهايي كه ريخته مي‌شوند را جمع‌آوري كنيد.

ريشه: بعد از برطرف كردن گل و خاك، ريشه را به قطعات كوچك تقسيم مي‌كنيم. قطعات ريشه را روي كاغذ پهن كنيد و در دماي 50 درجه سانتيگراد يا در آفتاب آنها را خشك كنيد.

 

خشك كردن با حرارت مصنوعي

چنانچه درجه حرارت و تهويه به خوبي كنترل شود اين روش خوب و قابل قبول خواهد بود. اين روش نسبت به روش خشك كردن در هواي آزاد داراي مزايايي مي‌باشد. در اين روش فعاليت آنزيم‌ها به سرعت متوقف مي‌شود و باعث جلوگيري از فساد و تجزيه مواد مؤثره گياه مي‌شود.

جريان هواي معمولي (چند روز) (ذرت، گندم، برنج)

جريان هواي گرم (40 تا 80 درجه سانتيگراد) (چند ساعت طول مي‌كشد) (گياهان دارويي)

جريان هواي داغ (200 تا 1000درجه سانتيگراد) (مدت چند دقيقه) (گياهان داروئي خاص: تاتوره، تاجريزي، علوفه دامي)

 

خشك كردن با حرارت مصنوعي با جريان هواي معمولي

اين روش داراي سالنهاي مجهز به فن و هواكش مي‌باشد كه در اثر كوران باد گياهان خشك مي‌شوند. استفاده از تهويه تنها در روزهاي گرم و خشك جايز مي‌باشد و در روزهايي كه رطوبت هوا بيش از 50% باشد استفاده از اين روش مناسب نيست.

 

خشك كردن با حرارت مصنوعي با جريان هواي گرم

اين روش در مقايسه با روش قبل از كيفيت بهتر و سرعت بيشتري برخوردار مي‌باشد. به اين سبب به منظور خشك كردن گياهان اغلب از اين روش استفاده مي‌شود. در اين روش از دماي 40 تا 80 درجه سانتیگراد و تهويه مناسب استفاده مي‌شود و طول زمان خشك كردن چند ساعت مي‌باشد.

براي خشك كردن گياهان دارويي دو نوع خشك كن كابينتي و تسمه‌اي وجود دارد.

 

خشك كن كابينتي

از مزاياي اين خشك‌كن كوچك بودن آن است به طوري كه جاي كمي را اشغال مي‌كند. همچنين مي‌توان درجه حرارت داخل دستگاه و سرعت تهويه آن را تنظيم نمود. از رايج ترين مدلهاي اين خشك‌كن كه در اكثر نقاط دنيا مورد استفاده قرار مي‌گيرد مدل‌هاي دهيدرو و شيلد مي‌باشد.اندامهاي گياهان نظير گلها، برگها و ريشه‌ها در اين دستگاه به نحو مطلوبي خشك مي‌شوند زيرا آنها در فواصل زماني مناسب جابجا مي‌گردند.اين دستگاه بستگي به اندام مورد نظر گياه داشته و معمولا در هر 24 ساعت 3 تا 5 تن از محصول تازه را خشك مي‌نمايد. كه اندامهاي مورد نظر در اين دستگاه جابجا مي‌شوند لذا اين سيستم براي خشك‌كردن ساقه‌ها و انشعابات شاخه‌اي مناسب نمي‌باشد زيرا بر اثر جابجايي اندامهاي مذكور خرد گشته و از كيفيت مواد دارويي مي‌كاهد.

نظر به اينكه كار پر كردن ظروف مخصوص دستگاه، از اندام گياهان مورد نظر و قرار دادن آنها در طبقات مربوطه توسط آدمي انجام مي‌گيرد و پس از اتمام كار باز بايد به طور دستي اقدام به خارج كردن اندامهاي خشك شده نمود لذا كار با اين دستگاه متضمن زحمت زيادي خواهد بود. به همين دليل امروزه دستگاه مذكور عملاً كمتر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

خشك كن تسمه‌اي

اين خشك‌كن از مدرنترين خشك‌كن‌هاي داراي جريان هواي گرم مي‌باشد كه به منظور خشك كردن اندامهاي گياهان دارويي همواره مورد استفاده قرار مي‌گيرد. در اين خشك‌كن 3 تا 5 تسمه متحرك تعبيه شده است.از مزاياي اين نوع خشك‌كن اين است كه براي خارج كردن اندامهاي خشك شده نيازي به متوقف كردن دستگاه نمي‌باشد. درجه حرارت، سرعت تهويه و ميزان رطوبت داخل آن را نيز مي‌توان به خوبي تنظيم نمود (انواع اتوماتيك اين دستگاه نيز در بازار وجود دارد). اين دستگاه هر 24 ساعت قادر به خشك كردن 8 تا 14 تن وزن تازه محصول مي‌باشد. از مزاياي اين دستگاه بازدهي زياد و عدم نياز به كار دائمي است و از معايب آن گران بودن و مصرف زياد انرژي مي‌باشد.

 

خشك كردن با حرارت مصنوعي با جريان هواي داغ

معمولا از اين روش براي خشك كردن علوفه دامي استفاده مي‌شود. درميان گياهان دارويي تنها مي‌توان اقدام به خشك كردن گياهان مانند تاتوره و تاجريزي نمود. در روش هواي داغ دماي 200 تا 1000 درجه سانتیگراد بكار مي‌رود و محصول در زمان 2 تا 5 دقيقه خشك مي‌شود.

درجه حرارت خشك كردن گياهان دارويي بر حسب قسمتهاي مختلف آن متفاوت است:

گلها: 50 ـ 40 درجه (سانتیگراد) برگها: 60 ـ 50 درجه ريشه‌ها: 70 ـ 60 درجه

 

دماي مجاز جهت خشك كردن گياهان دارويي بر حسب مواد موثره:

اسانس‌ها: 50 ـ 40 درجه گلوكوزيدها: 60 ـ50 درجه آلكالوئيدها: 70ـ60 درجه

ويتامينها حداكثر 80 درجه، دماي بيش از 80 درجه نه تنها سبب تجزيه ويتامينها مي‌شود بلكه سبب تجزيه كلروفيل و رنگ سبز گياه و تبديل آن به قهوه‌اي نيز مي‌گردد.

درجه حرارت مناسب فعاليت آنزيم‌ها 60 ـ 50 درجه سانتیگراد مي‌باشد.

 

خشك كردن در حرارت پايين

اين روش بيشتر در مورد نمونه‌هاي گياهي كمياب و يا گياهاني كه مواد مؤثره آنها خيلي زود تحت تاثير باكتريها قرار مي‌گيرند انجام مي‌شود. در اين روش به وسيله سرما مولكولهاي آب را منجمد كرده و سپس بوسيله خلاء آن را خشك مي‌كنند.

 

تاثير خشك كردن بر گياهان دارويي

براي بدست آوردن يك كيلو گياه خشك بايد 8ـ5 كيلو گل تازه يا 6ـ5 كيلو برگ تازه يا 5ـ4 كيلو شاخه‌هاي داراي برگ و گل تازه و يا 4ـ3 كيلو ريشه تازه را خشك نمود.

كاهش جدي آب سبب بروز واكنشهاي غير مفيد در مواد مؤثره گياهان مي‌گردد و تغييرات نامطلوبي را در مواد موثره گياهان ايجاد مي‌كند.

خشك كردن در دماي مناسب سبب تغييرات مطلوبي در مواد موثره مورد نظر ما مي‌شود. مثلا گليكوزيدهاي محرك قلب در برگهاي گل انگشتانه پس از خشك شدن افزايش مي‌يابد و يا پوست تازه گياه سياه توسه به علت وجود برخي تركيبات شيميايي پروتئيني تهوع آور مي‌باشد ولي پس از خشك شدن، تركيبات مذكور تجزيه شده و ماده گياهي مسهل و ملين مي‌گردد (رطوبت حدود 14%).

 

 

اعمال پس از خشك كردن

روي اندام دارويي خشك شده قبل از عرضه به بازار (بر حسب نوع ماده مؤثره و چگونگي استفاده از آن) بايد كارهايي انجام شود كه مهمترين اين كارها عبارت است از:

- جدا كردن اضافات نامناسب و تميز كردن اندام‌هاي خشك شده از گرد و غبار.

در صورتي كه هنگام جمع آوري محصول قسمت‌هايي از گياهان ديگر با اندام‌هاي گياه مورد نظر مخلوط شود بايد جدا گردد. استقرار تهويه‌هاي مناسب هنگام تميز كردن اندام‌ها نيز سبب خارج شدن ذرات گرد و غبار حاصل از عمليات تميز كردن مي‌شود.

- الك كردن اندام مورد نظر با دستگاههاي مخصوص.

- گاهي اوقات گلهاي جمع آوري شده از دمگلهاي طويلي برخوردار مي‌باشند كه بايد اقدام به جدا كردن آنها از گل نمود. براي انجام اين كار نيز دستگاههاي مخصوص طراحي و ساخته شده است.

معمولاً اندام‌هاي گياهاني كه به عنوان چاي (دمكردني) مورد استفاده قرار مي‌گيرند بايد بصورت خرد شده درآورده و مصرف شوند. ميزان خرد كردن اندام‌هاي مذكور بر حسب اندام گياه و چگونگي استفاده از آن متغير است.

 

انبار كردن و نگهداري گياهان دارويي خشك

حفظ و نگهداري گياهان دارويي خشك شده تنها در اماكن خشك امكان پذير مي‌باشد و تهويه اين مكانها هم بايد به صورت جريان هواي خشك باشد.

نگهداري گياهان دارويي در انبارهاي نامناسب و مرطوب حتي براي مدت كوتاه نيز جايز نيست و بر كيفيت دارو تاثير منفي دارد زيرا اغلب پيكرهاي خشك شده گياهان دارويي در مدت كوتاهي قادر به جذب رطوبت از محيط اطراف خود مي‌باشند. علاوه بر اين انبارهاي مخصوص حفظ و نگهداري مواد دارويي بايد كاملا تميز و عاري از هر گونه باكتري باشد. از اينرو توصيه مي‌شود كه اين گونه انبارها پس از ضدعفوني با مواد مناسب مورد استفاده قرار گيرند.

در انبار كردن گياهان دارويي مختلف مجاور يكديگر نيز بايد نهايت دقت را به عمل آورد كه هرگز گياهان دارويي محتوي مواد سمي نظير شاهبيزك، تاتوره، بذرالبنج و … با گياهان دارويي محتوي مواد غير سمي در كنار هم در يك مكان نگهداري نشوند زيرا در اين صورت ممكن است به واسطه انتقال و مخلوط شدن مواد سمي و غير سمي با يكديگر مواد دارويي غير سمي هم زيان آور و مسموميت زا گردند.

از انبار كردن گياهان دارويي كه حاوي بوي تند و نامطبوع مي‌باشند نظير سنبل‌الطيب در كنار گياهان ديگر بايد اجتناب نمود. معمولا پيكره رويشي اكثر گياهان دارويي مخصوصا آنهايي كه داراي ساپونين مي‌باشند بر اثر مرور زمان كاهش مي‌يابند از اينرو توصيه مي‌شود پيكره رويشي گياهان بخصوص گياهاني كه به صورت دمكردني مورد استفاده قرار مي‌گيرند را بيش از يك سال در انبار نگهداري نشود.

 

بسته بندي گياهان دارويي خشك

بسته بندي گياهان دارويي امري بسيار تنوع پذير است و عوامل مختلفي چون مقدار و نوع دارو، مدت نگهداري آن و روش حمل و نقل در اين تنوع اثر دارد. معمولا براي بسته بندي مواد دارويي از كيسه‌هاي كوچك يا بزرگ كاغذي و نايلوني، جعبه‌هاي چوبي يا كارتنهاي مقوايي و يا بسته بندي عدلي استفاده مي‌شود (وزن هر عدل 100ـ

60 كيلوگرم است).

بعضي گياهان دارويي نظير ريشه‌ها و پوست گياهان را در كيسه‌هاي مخصوص ريخته و سپس دهانه آنها را مي‌دوزند. براي بسته بندي بذرها و ميوه‌ها بايد از كيسه‌هاي كوچك استفاده كرد.

چون برخي از گياهان دارويي نظير ميوه نسترن كوهي و ميوه درخت پيرو Juniperi fructus شديداً جاذب‌الرطوبه هستند در اين صورت براي بسته بندي اينگونه مواد بايد حتي الامكان از بسته بندي‌هاي پلاستيكي استفاده نمود.

پيكر رويشي برخي از گياهان به فشار حساس هستند مانند گلهاي بابونه و برگهاي نعناع از اينرو جهت بسته بندي آنها بايد از جعبه‌هاي چوبي يا مقوايي مخصوص استفاده نمود.

 

روش استابليزاسيون

اين روش بيشتر جهت تثبيت عمل آنزيم‌ها و متوقف نمودن اثر آنها بكار مي‌رود. براي اين منظور مي‌توان از بين بردن آنزيم‌ها را به كمك الكل و استون جوشان و يا بوسيله آب و الكل جوشان انجام داد. در اين روش بايد گياهان به قطعات كوچك و مساوي تقسيم شده كه اندازه ذرات از 3/0 سانتيمتر نبايد بيشتر باشد.

 

 

 

استخراج مواد مؤثره گياهان دارويي

استخراج مواد مؤثره موجود در گياه بوسيله حلال‌هاي مختلف انجام مي‌شود. بطوركلي روش استخراج مواد مؤثره موجود در گياهان به نوع بافت‌هاي گياهي و تركيبات گياهي بستگي دارد.

 

حلّال

مهمترين و اساسي ترين عاملي كه بايد در استخراج مواد مؤثره گياهان دارويي مورد توجه قرار گيرد حلّال است كه انتخاب آن به قسمت‌هاي مختلف يك گياه و همچنين به مواد متشكله آن بستگي دارد. بسيار مشكل خواهد بود كه براي هر دسته از تركيبات خام گياهي، حلّال مخصوص انتخاب شود زيرا همراه اين تركيبات مواد ديگري نيز وجود دارد كه بر روي درجه حلاليت اين مواد تاثير مي‌گذارد. به طور كلي بهترين حلالي كه با آن مي‌توان عصاره خام يك گياه را بدست آورد اتانول 80 يا 85% مي‌باشد. زيرا مي‌تواند 80% مواد متشكله گياه را در خود حل نمايد. در عصاره‌هاي آرايشي بهترين حلال‌هاي مورد استفاده پروپيلن گلايكول و بوتيلن گلايكول مي‌باشد كه تا آخر در عصاره باقي مي‌ماند. اين دو حلال و حلالهاي ديگر مثل آب و الكل حلال‌هاي غير روغني مي‌باشند.

حلالهاي غير روغني ‌‌توانايي استخراج اجزاي بيوفنلي، تاننها، ويتامين‌ها، ترپنها و آمينواسيدها را دارند.

حلال‌هايي مانند روغنهاي خوراكي (روغن آفتابگردان،‌ سويا، كنجد، زيتون) را مي‌توان در عصاره‌هاي آرايشي نيز استفاده كرد. اين حلالها، حلالهاي روغني مي‌باشند.

حلالهاي روغني توانايي استخراج كارتنوئيدها و اسيدهاي چرب ضروري را دارند.

بهترين نسبت كه مي‌توان براي گياه و حلال به كار برد نسبت 1 به 5 مي‌باشد.

mm 1 = 20 قطره cc 5 = 1 قاشق چاي خوري cc20 = 1 قاشق غذا خوري

mm 5/62 = يك استكان mm 150 = يك ليوان يا فنجان

 

روش‌هاي استخراج (داروهاي گياهي)

1ـ خيساندن (ماسراسيون)

خيساندن يك عمل قديمي است كه اكثرا بوسيله آب انجام مي‌شود. بطور مثال 25 گرم گياه خشك شده را در 500 سي‌سي آب سرد خيسانده و آن را به مدت 24 ساعت در جاي خنك نگهداري كنيد. در طول اين مدت بايد مرتبا آن را هم زد و سپس آن را صاف نمود. در روش خيساندن از گياهاني استفاده مي‌شود كه ساختمان سلولي كاملي نداشته و يا فاقد ساختمان سلولي باشند و چون بافت سلولي مناسبي ندارند آب سريعتر به آنها نفوذ مي‌كند و براي نفوذ آب به آنها نياز به حرارت هم نمي‌باشد (گياه صبر زرد).

عمل خيساندن معمولا در دماي 20 ـ 15 درجه انجام مي‌شود.

 

2ـ داي‌جسشن (هضم)

اين روش همان روش خيساندن بعلاوه كمي حرارت مي‌باشد و در حالتي استفاده مي‌شود كه اولاً حرارت باعث تخريب ماده موثره نشود ثانياً قدرت استخراج حلال را زياد نمايد. ابتدا گياه را خرد مي‌كنيم. اگر بذر باشد آن را به صورت بلغور درآورده و اگر برگ خشك باشد آن را با دست خرد مي‌كنيم. از گياه تازه فقط براي عصاره آبي استفاده مي‌شود. سپس گياه خرد شده را در داخل ظرف شيشه‌اي ريخته و حلال اضافه مي‌كنيم. در ظرف 1 كيلويي 150 گرم گياه و 750 گرم حلّال مي‌ريزيم و دَرِ ظرف را محكم مي‌بنديم و آن را در قابلمه پر از آب قرار مي‌دهيم بطوريكه كف شيشه در تماس مستقيم با كف ظرفي كه با شعله تماس دارد نباشد. با دماسنج دماي آب را اندازه مي‌گيريم. در عصاره‌هاي روغني دماي آب 75 درجه و در عصاره‌هاي غير روغني دماي آب 65 درجه باشد. زمان استخراج براي عصاره روغني 3 تا 4 ساعت و براي عصاره غير روغني 4 تا 5 ساعت مي‌باشد.

بايد دقت شود كه هر 20 دقيقه شيشه را از آب خارج كنيم و آن را به خوبي تكان دهيم. البته هر دفعه قبل از تكان دادن ابتدا در ظرف را محكم مي‌كنيم و بعد آن را تكان مي‌دهيم. بعد از زمان مورد نياز براي عصاره‌گيري شعله را خاموش مي‌كنيم. براي صاف كردن عصاره بدست آمده از آبميوه گيري‌هاي قديمي كه داراي طلق ژلاتين مي‌باشند استفاده مي‌كنيم. ابتدا كاغذ صافي و پارچه تترون را به اندازه طلق برش مي‌زنيم و سپس به ترتيب ابتدا كاغذ صافي بعد پارچه تترون و بعد طلق را داخل آبميوه گيري قرار مي‌دهيم. سپس مخلوط عصاره و گياه را در چند مرحله داخل آبميوه گيري مي‌ريزيم و تفاله را جدا مي‌كنيم. البته 100 تا 200 گرم اول را كه صاف و شفاف است مي‌توان با صافي سريع صاف نمود. در داخل ظرف شيشه‌اي تيره رنگ و تا سر آن پر باشد در يخچال نگهداري كنيد.

در صورتي كه عصاره غير روغني در اثر حرارت ماده موثره آن تغيير كند مي‌توان با اضافه كردن مقداري الكل (اتانول) ماندگاري عصاره را زياد كنيم. در عصاره‌هاي غير روغني براي ماندگاري بيشتر آن شيشه‌هاي حاوي عصاره را در آب جوش به مدت 20 دقيقه حرارت مي‌دهيم تا پاستوريزه شوند.

براي نگهداري بيشتر عصاره‌هاي روغني مي‌توان مقداري آنتي اكسيدان (نگهدارنده) به آن اضافه كرد. روغن كنجد براي نگهداري طولاني بهترين حلال روغني است.

تركيب اسانس شويد، كاكوتي، زيره، آويشن در داخل روغن زيتون يا روغن آفتابگردان نشاط آور و مقوي معده است.

 

3ـ دمكرده

30 گرم گياه خشك شده يا 75 گرم گياه تازه در cc 500 آب جوش بمدت 10 تا 15 دقيقه دم شود. دوز استاندارد 1 ليوان يا فنجان 3 بار در روز (بزرگسال) است.

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

لینک به دیدگاه

عصاره های گیاهی:

 

واژه عصاره گیاهی را در کتابها و مجلات زیاد دیده ایم اماعصاره گیاهی چیست وچگونه تهیه می شود؟

 

عصاره یکی از اشکال دارویی تهیه شده از گیاهان دارویی است که شامل حلال مناسبی است که مواد موثره گیاه دارویی را در خود حل نموده است.روش های مختلفی برای عصاره گیری از گیاهان دارویی وجود دارد که ساده ترین این روش ها روشهای جوشاندن و دم کردن است.در واقع وقتی شما چای دم می کنید در واقع به نوعی عصاره آن را می گیرید.اما این دو روش کارایی چندانی ندارند چون ممکن است وقتی گیاهی را حرارت دهیم ماده موثره آن در آب جوش قابل حل نباشد و یا در اثر حرارت تجزیه شده و از بین برود و یا اگر بخواهیم عصاره را به مدت طولانی نگهداری کنیم فاسد و غیر قابل استفاده شود.شاید مناسبترین روش برای یک عصاره گیری ساده و خانگی روش ماسراسیون (یا خیس کردن درحلال) باشد.البته برای یک عصاره گیری صحیح و علمی باید به منبع علمی مربوط مراجعه کرد که در آنها برای هر گیاهی روش و حلال مناسب استخراج عصاره نوشته شده است. معمولترین حلال اتانول 70- 96 درجه است که تقریبا بیشتر مواد موثره شناخته شده را در خود حل می کند و همچنین بدلیل ضد عفونی بودن از فاسد شدن عصاره جلوگیری می کند و می توان آن را برای مدت طولانی نگهداری نمود و همچنین در دسترس است.

تهیه عصاره به روش ماسراسیون یا خیس کردن:

گیاه مورد نظر در دمای مناسب خشک می شود و بعد از خشک کردن آسیاب شده و داخل یک ظرف دهان گشاد ریخته شده و حلال مناسب(معمولا اتانول) به آن اضافه و به طور یکنواخت مخلوط می شود.در ظرف محکم بسته می شود و به مدت 12 تا 14 روز گذاشته می شود.در این فاصله محتویات ظرف گاهگاهی همزده می شود.در روش دیگر می توان گیاه آسیا شده را در یک کیسه پارچه ای ریخته و در در حلال غوطه ور نمود.با این کار دیگر نیاز به هم زدن محتویات ظرف نیست.

هشدار: عصاره های گیاهی مثل داروهای شیمیایی13.gif می توانند خطرناک باشند و مصرف آنها نیز باید با تجویز کارشناسان مربوطه باشد.

لینک به دیدگاه

توليد عصاره و مواد موثره گياهي مورد نياز صنايع دارويي با امواج فراصوت

 

پژوهشگران پژوهشکده توسعه صنايع شيمي ايران موفق به عصاره گيري از گياهان مورد نياز صنايع دارويي و بهداشتي از طريق امواج فراصوت (اولتراسونيک) شدند.

 

مهندس عباس جعفري جيد، مدير پروژه در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به روش عصاره گيري افزود: براي توليد مواد موثره گياهي و عصاره ها ابتدا حلالها را در مخازن مخصوص نگهداري مي کنيم و پس از تزريق مبدلهاي ويژه، عمليات پيش گرم سازي بر روي آنها انجام مي شود.

 

وي اظهار داشت: اين مواد پس از پيش گرم سازي به مخزن استخراج انتقال مي يابد تا از طريق امواج فراصوت عمل استخراج انجام شود. سپس براي بازيابي حلالها، آنها را به تبخير کننده‌ تحت خلاء انتقال مي دهيم تا در دماي حدود 35 درجه سانتيگراد عمل تبخير و بازيابي حلال انجام شود.

 

مدير پروژه با بيان اينکه پس از تبخير، عمليات خنک ‌سازي و بازيابي حلال توسط دو مبدل بزرگ صورت مي گيرد، ادامه داد: تفاله هاي گياهان مورد نظر توسط ***** پرسهاي موجود گرفته و پس از گرفتن مواد زائد مانند فلزات سنگين چون "آرسنيک" در نهايت عصاره خالص و شفاف استحصال مي شود.

 

جعفري در خصوص چگونگي انجام فرآيند استخراج عصاره ها و مواد موثره گياهي از طريق امواج فراصوت خاطر نشان کرد: امواج فراصوت باعث ايجاد حبابهاي بسيار ريز در حلال و نفوذ حلالها به داخل برگ گياه مي شود که اين امر موجب مي شود که ماده موثره و عصاره به راحتي استخراج شود.

 

عضو هيئت علمي پژوهشکده توسعه صنايع شيمي ايران با بيان اينکه اين پروژه با همکاري سازمان گسترش و نوسازي صنايع ايران و پژوهشکده‌ گياهان دارويي جهاد دانشگاهي اجرايي شد، اضافه کرد: با تکميل اين پروژه موفق شديم واحد نيمه صنعتي توليد عصاره ها و مواد موثره گياهي را با استفاده از امواج اولترا سونيک راه اندازي کنيم.

 

وي با تاکيد بر اينکه در اين واحد مواد موثره گياهي مورد نياز صنايع مختلف توليد مي شود، گفت: در اين مرکز مي توان عصاره ها و مواد موثره گياهي را به صورت هاي مايع و پودر خشک توليد کرد و از آنجا که انجام اين عمليات به صورت خودکار و با حداقل دخالت نيروي انساني انجام مي شود، کاهش آلودگي ميکروبي عصاره ها را در پي دارد.

 

جفعري با اشاره به کاربردهاي عصاره هاي گياهي اين واحد نيمه صنعتي، گفت: مواد موثره و عصاره هاي گياهي توليد شده در اين واحد نيمه صنعتي در صنايع مختلف دارويي، آرايشي و بهداشتي کاربرد دارد.

لینک به دیدگاه

برای عصاره گیری از مغزها یا گیاهان دارویی به یک روغن به عنوان پایه احتیاج دارید. بهتر است که از روغن زیتون خالص استفاده کنید. روغن زیتون خالص ضد التهاب و ضد درد است. 1 قاشق غذاخوری از ماده ی مورد نظری که می خواهید عصاره گیری کنید را در 1 فنجان روغن زیتون خالص بریزید. این مخلوط را برای نیم ساعت به صورت بن ماری حرارت دهید و صاف کنید. به این صورت عصاره گیری با حدود شصت درصد ماده موثره انجام خواهید داد.

لینک به دیدگاه

به گفتگو بپیوندید

هم اکنون می توانید مطلب خود را ارسال نمایید و بعداً ثبت نام کنید. اگر حساب کاربری دارید، برای ارسال با حساب کاربری خود اکنون وارد شوید .

مهمان
ارسال پاسخ به این موضوع ...

×   شما در حال چسباندن محتوایی با قالب بندی هستید.   حذف قالب بندی

  تنها استفاده از 75 اموجی مجاز می باشد.

×   لینک شما به صورت اتوماتیک جای گذاری شد.   نمایش به صورت لینک

×   محتوای قبلی شما بازگردانی شد.   پاک کردن محتوای ویرایشگر

×   شما مستقیما نمی توانید تصویر خود را قرار دهید. یا آن را اینجا بارگذاری کنید یا از یک URL قرار دهید.

×
×
  • اضافه کردن...