رفتن به مطلب

تانک T-84 Oplot ، ستاره زرهی اوکراین


FARHUD

ارسال های توصیه شده

kzeisagarprk3yhha1yx.jpg

 

Oplot نام تانکی است که توسط دفتر طراحی ماشین آلات خارکیف موزوروف طراحی شد و در نیروهای مسلح اوکراین مورد استفاده قرار گرفت . اگرچه از این تانک همواره به عنوان "یک ارتقا" و زیر سایه ی نام مخوف T-80 یاد میشود ، اما ارتقاهای وسیع لحاظ شده بقدری است که به جرات میتوان T-84 را یک تانک جدید و مدعی نبردهای امروزی نامید .

 

پس از فروپاشی شوروی ، صنایع نظامی و شرکتهای اوکراینی با مشکلات زیادی در بحث فنی ساخت تانک و تامین قطعات مواجه شدند بطوریکه صادرات تانکهای T-80UD به پاکستان نیز به دلیل همین مشکلات طرف اوکراینی متوقف گردید .

 

پس از این این مشکلات ، وزارت ماشین آلات سنگین اوکراین تصمیم گرفت با حمایت وسیع از شرکتهای اوکراینی و با بومی کردن تجهیزات نظامی ، استارت استقلال فنی صنایع نظامی اوکراین در تانکسازی را بزند . نتیجه ی این طرح بدون شک قابل قبول بود : سازندگان اوکراینی نه تنها در زمینه تکنولوژی تانکهای شوروی به خودکفایی رسیدند بلکه یک تانک ارتقا یافته بر پایه ی تانک دیزلی T-80UD به نام T-84 را عرضه کردند .

 

T-84 اولین بار در سال 1995 در نمایشگاه بین المللی تسلیحات در امارات متحده عربی رونمایی شد و در همان زمان ، قرارداد خرید 320 دستگاه از این تانک برای ارتش پاکستان منعقد گردید . در سال 1999 ، این تانک وارد نیروهای مسلح اوکراین شد و در سال 2001 نمونه ی اصلاح شده ی این تانک موسوم به T-84 Oplot وارد ارتش اوکراین شد .

 

طراحی کلی تانک T-84 Oplot همانند T-80 میباشد اما Oplot دارای ارتقاهای متمایز کننده ای در فاکتورهای مختلف میباشد .

 

حفاظت (Protection) :

 

 

تانک Oplot دارای یک برجک کاملا جدید است و از یک سیستم حفاظتی منسجم و یکپارچه استفاده میکند که متشکل از زره کامپوزیت ، زره واکنشی و اخلالگرهاست . زره برجک و بدنه (جلو و دو طرف بدنه) Oplot از یک زره کامپوزیت سرامیکی تقویت شده با یک لایه از زره واکنشی انفجاری (ERA) نسل سوم Nozh ، تشکیل شده است که حفاظت تانک را در مقابل گلوله های APFSDS و Heat افزایش میدهد .

 

ab65wusicgtvs5jj1z0.jpg

 

همچنین ، قسمت بالای تانک T-84 Oplot برای مقابله با حملات از بالا (Top attack) توسط موشکهای ضد تانکی همچون جاولین ، زره پوش شده و طرفین بدنه تانک علاوه بر موارد بالا ، به لایه های لاستیکی برای افزایش مقاومت تانک در برابر موشکهای ضد تانک تجهیز شده اند .

 

تانک T-84 Oplot علاوه بر موارد بالا از سیستم اخلالگر الکترواپتیکی Varta (نگهبان) برای مقابله با موشکهای هدایت لیزری نیز استفاده میکند ، این سیستم در تانک T-90 با نام Shtora-1 نیز استفاده شده . سیستم Varta همانند نمونه ی مشابه روسی خود از سه بخش هشدار دهنده ی لیزر ، اخلالگرهای مادون قرمز و لانچرهای دودزا تشکیل شده است .

 

بخش هشدار دهنده ی لیزری از یک پنل کنترل و 2 حسگر لیزری دقیق در جلو و 2 حسگر لیزری با دقت پایین در عقب برجک تانک ، تشکیل شده است ، این حسگرهای لیزری به تشعشعات لیزری دستگاههای مختلف از جمله مسافت یاب های لیزری ، شناسایی گر لیزری و موشکهای هدایت لیزری حساس هستند و به خدمه امکان واکنش موثر در مقابل این موشکهای هدایت لیزری میدهد .

 

znwdwwznz7kladqrbwuw.jpg

 

دو حسگر دقیق لیزری در جلوی برجک

 

j3i5d34o3mz9to9atgi.jpg

 

دو حسگر دقت پایین در عقب برجک

 

 

پس از کشف هدف ، اخلالگرهای مادون قرمز که در طرفین توپ اصلی نصب شده اند با القای یک سیگنال غیر واقعی در مدار هدایتی موشک از طریق انتشار پالس های سیگنال مادون قرمز کدینگ شده ، موشک را منحرف میکند .

 

12 لانچر دودزای Aerosol که ذکر شد ، میتواند هم به عنوان بخشی از سیستم اخلالگر Varta (شلیک اتوماتیک) و هم بعنوان یک سیستم مستقل برای ایجاد استتار برای تانک (شلیک دستی) مورد استفاده قرار بگیرد . این لانچرها بطور الکتریکی شلیک میشود و در دو بخش در طرفین تانک نصب شده اند . لازم به ذکر استکه دود ناشی از نارنجکهای دودزای Aerosol دارای مقاومت بیشتری در مقابل آشکار سازهای حرارتی نسبت به دودهای نارنجکهای متعارف است .

 

علاوه بر لانچرها ، خود تانک میتواند با تزریق مستقیم سوخت دیزل در اگزوز ، تولید دود برای استتار کند و بعلت تهدیدات نظامی رو به رشد لیزری ، سامانه های اپتیکی تانک برای حفاظت از چشم خدمه در مقابل حمله ی مستقیم لیزرها تقویت شده اند .

 

 

Oplot دارای یک سیستم حفاظت NBC از نوع Overpressure است که هم خدمه و هم سامانه های داخل تانک را از اثرات انفجار اتمی ، گرد و غبار رادیواکتیو و عامل های باکتریولوژیک و سمی حفاظت میکند . T-84 Oplot همچنین از سیستمهای مدرن برای کاهش اثرات حرارتی ، راداری و آکوستیکی استفاده میکند که از جمله ی ان میتوان به سیستم منزوی کردن حرارت و صفحات لاستیکی برای کاهش اثرات راداری تانک استفاده کرد .

 

 

 

تحرک (Mobility) :

 

 

تانک T-84 Oplot همانند سلف خود ، T-80UD از موتور دیزلی استفاده میکند ، اما موتور بکار رفته در T-84 Oplot از نوع قویتر 6TD-2 با قدرت 1200 اسب بخار است ، این موتور برای کار در شرایط سخت بخصوص در دماهای بالا (55+ درجه سانتیگراد) ساخته شده است که شاید یکی از دلایل این کار را هدف گیری کشورهای خاورمیانه و آفریقا به عنوان مشتریان احتمالی این تانک دانست .

 

این موتور دیزلی قدرتمند با نسبت قدرت به وزن 26 اسب بخار بر تن ، نه تنها تحرک تانک را نسبت به T-80 بشدت افزایش داده ، بلکه آنرا حتی در مقابل آخرین تانکهای غربی مثل Abrams چابک تر نموده است .

612sxfcdnlt9padgttkb.jpg

 

موتور 6TD-2 با اینکه در اصل یک موتور دیزلی است اما قابلیت استفاده از سوختهای مختلف مثل بنزین ، Kerosene (نفت سفید) ، سوخت جت و ترکیبی از این سوخت ها را دارد . این موتور دارای یک گرمکن پیش از استارت (Preheater) است که قابلیت استارت در دماهای بسیار پایین را به تانک میدهد . مخزن داخلی موتور ظرفیت 700 لیتر سوخت و مخزن خارجی (بالای شنی های تانک) دارای ظرفیت 440 لیتر سوخت است که در مجموع ، برد 400 کیلومتری را به تانک میدهد .

 

 

این موتور برای تصفیه ی هوای ورودی از گرد و غبار و ذرات معلق ، از یک فیتلر دو تکه استفاده میکند که قسمت اول آن یک فیتلر سانتریفیوژی بوده و با استفاده از نیروی گریز از مرکز ، ذرات معلق را جدا میکند ، قسمت دوم این سیستم تصفیه نیز یک صافی است . موتور Oplot قادر است با این سیستم تصفیه تا 1000 کیلومتر در هوای داغ و گرد و غباری عملیات کند ، بدون اینکه نیاز به تعویض فیتلرها باشد .

 

موتور 6TD-2 دارای یک سامانه برای استارت اتوماتیک و نظارت بر پارامترهای موتور است ، از معایب این موتور میتوان به وابستگی آن به واحد الکتریکی مستقل برای استارت زدن در شرایط نامناسب اشاره کرد .

 

سیستم تعلیق این تانک بطوری طراحی شده است که بیشترین تحرک ممکن را در عین راحتی خدمه ، به تانک بدهد . هر مجموعه ی شنی تانک از 6 چرخ تشکیل شده است که از شنی های لاستیکی استفاده میکنند و ضربه گیرهای هیدرولیک نیز برای چرخ های اول ، دوم و ششم تعبیه شده است .

 

تسلیحات (Armament) :

 

تانک T-84 همانند بیشتر تانکهای شرقی از یک توپ 125 میلیمتری به عنوان توپ اصلی ، یک تیربار موازی 7.62 میلیمتری و یک توپ ضد هوایی 12.7 میلیمتری تشکیل شده است ، خدمه ی تانک نیز مجهز به مسلسل های سبک ، نارنجک و یک اسلحه کمری هستند .

 

سلاح اصلی این تانک یک توپ تثبیت شده ی 125 میلیمتری KBA3 از نوع بی خان است که قابلیت شلیک انواع گلوله ها از جمله گلوله های ثاقب (APDSFS) ، انفجاری شدید (HEAT) ، انفجاری شدید ترکشی (HE-FRAG) ، گلوله های ترکشی شراپنل (ABFS)و موشکهای هدایت لیزری را دارد . این توپ با استفاده از یک سیستم گلوله گذار خودکار چرخ و فلکی تغذیه میشود و مجهز به استخراج کننده ی بخار و فشار شکن در نوک لوله ی 6 متری خود می باشد . توپ هم از نظر عمودی و هم افقی تثبیت شده است .

 

گردش برجک تانک بطور الکتریکی و حرکت لوله ی تانک در ارتفاع بصورت هیدرولیک انجام میشود ، برجک تانک در مدت 5 ثانیه 180 درجه میچرخد و لوله ی تانک دارای سرعت زاویه ای (عمودی) 40 درجه در ثانیه است . برای مواقع اضطراری ، امکان حرکت دستی برجک و لوله ی تانک فراهم شده است .

 

 

r7g986w78yg281ecrvmp.jpg

 

مکانیزم گردش الکتریکی برجک تانک

 

تانک T-84 Oplot دارای ظرفیت 40 گلوله است که 28 گلوله آن در سیستم گلوله گذار خودکار و 7 گلوله دیگر در سمت راست بدنه تانک (کنار راننده تانک) قرار میگیرد که باعث کاهش احتمال انفجار مهمات در صورت هدف قرار گرفتن تانک میشود . 5 گلوله ی دیگر نیز در یک محفظه ی ایزوله ی حفاظت شده در برجک ذخیره میشود .

 

یکی از ویژگی های تانک Oplot همانند همتایان شرقی خود ، قابلیت استفاده از موشکهای هدایت لیزری برای درگیر شدن با اهداف که چندین کیلومتر با تانک فاصله دارد ، است . تانک Oplot قادر است با استفاده از این موشکها ، با اهداف زمینی و هوایی در فاصله ی 5 کیلومتری خود درگیر شود . این موشکهای هدایتی از سر جنگی دوگانه برای نفوذ در زره های واکنشی ساخته شده اند .

 

تیربار ضد هوایی 12.7 تانک در بالای برجک تانک قرار گرفته و توسط فرمانده تانک و از طریق یک سامانه ی مخصوص ، کنترل میشود که قابلیت شلیک به اهداف ، بدون نیاز به بیرون آمدن از تانک را به فرمانده تانک میدهد .

 

 

تانک Oplot برای استفاده از این تسلیحات به یک سیستم کنترل آتش پیشرفته مجهز است که امکان انهدام اهداف ثابت یا متحرک را در حالتی که تانک ثابت یا متحرک است به خدمه میدهد .

 

سیستم کنترل آتش تانک از سامانه های مختلف شناسایی و کنترل تشکیل شده است که در ادامه به آنها پرداخته خواهد شد :

 

1- علاوه بر پریسکوپ های معمولی که برای تمام خدمه تانک نصب شده ، سامانه دید در روز 1G46M برای توپچی تانک که از یک تثبیت کننده دو محوره برای افزایش دقت سامانه ، یک مسافت یاب لیزری و سامانه ی کنترل موشک هدایت لیزری استفاده میکند . قدرت بزرگنمایی این سامانه بین 2.7X تا 12X است . مسافت یاب لیزری این سامانه دارای برد 9.990 متر و دقت 10 متر میباشد . به منظور حفاظت از المان های اپتیکی این سامانه در مقابل نور ناشی از شلیک گلوله ی توپ ، کانالهای اپتیکی این سامانه مجهز به حسگرهای نوری شده اند که در هنگام کشف نور شلیک توپ ، کانالهای اپتیکی بطور اتوماتیک خاموش میشوند تا از آسیب جلوگیری شود .

 

 

2- سامانه ی آشکار ساز حرارتی Buran-Catherine-E هم توسط فرمانده تانک و هم توسط توپچی برای کشف و هدفگیری دوربرد اهداف در هر شرایط آب و هوایی مورد استفاده قرار میگیرد ، این سامانه معمولا توسط توپچی مورد استفاده قرار میگیرد اما فرمانده تانک میتواند با استفاده از پنل مخصوص مقابل خود ، کنترل این سامانه را در صورت لزوم از توپچی بگیرد .

 

8x9ypw7wzxyojv0iuovl.jpg

 

3- سامانه ی دید و نظارت PNK-5 فرمانده تانک از یک سامانه ی دید در روز/شب TKN-5 و تعیین کننده ی موقعیت توپ اصلی تشکیل شده است . سامانه دید TKN-5 از نوع تثبیت شده بوده و دارای 3 کانال است : کانال دید در روز معمولی - کانال دید در روز با بزرگنمایی 7.6X - کانال دید در شب ، . این سامانه از یک مسافت یاب لیزری مستقل نیز استفاده میکند .

 

rax3df84oc9scj52p10.jpg

 

سامانه TNK-5

 

4- سامانه ی کنترل از راه دور توپ ضدهوایی PZU-7 به فرمانده تانک اجازه میدهد بدون نیاز به خارج شدن از تانک ، توپ ضدهوایی را کنترل و اهداف را منهدم کند .

 

digexdf50stelu6sgb5h.jpg

سامانه کنترل توپ ضد هوایی PZU-7

 

5- قلب تپنده ی سیستم کنترل آتش تانک ، کامپیوتر بالستیک LIO-V است که با دریافت داده ها از جمله سرعت تانک ، سرعت زاویه ای هدف ، سرعت باد ، فاصله ی هدف ، دمای هوا ، فشار هوا از حسگرها و خدمه تانک ، محاسبات بالستیک لازم برای شلیک گلوله با حداکثر دقت را انجام میدهد . کامپیوتر همچنین زمان انفجار پرتابه های هدایت شونده در بالای سر دشمن را نیز محاسبه میکند .

 

 

علاوه بر این ، کامپیوتر از طریق حسگرهای نصب شده در لوله ی توپ از آخرین کیفیت لوله ی توپ (که در اثر گرمای زیاد شلیک گلوله بطور مداوم کاهش میابد) اطلاع یافته و حتی این فاکتور را نیز به محاسبات خود اضافه میکند .

 

تجهیزات جانبی (Other Features) :

 

علاوه بر موارد گفته شده در بالا ، تانک Oplot از برخی تجهیزات جانبی دیگر نیز بهره میبرد .

 

تانک از یک منبع تغذیه مستقل EA-8 با توان 8 کیلووات استفاده میکند . این منبع انرژی الکتریکی لازم برای Preheater موتور تانک را تامین میکند و به خدمه تانک اجازه میدهد بدون نیاز به روشن کردن موتور (در حالت سکون تانک یا نگهبانی خاموش) ، از سامانه ها و تجهیزات الکترونیکی تانک استفاده کنند . موقعیت این منبع در پشت بدنه ی تانک سمت راست است .

 

9nr7iohhe0bpvsys7pc.jpg

 

تانک همچنین به سامانه های ناوبری ماهواره ای مبتنی بر سیستمهای GLONASS و NAVSTAR مجهز شده است که از طریق آن ، فرمانده تانک میتواند بطور دیجیتالی اطلاعات لازم را در یک کانال رادیویی بین بقیه تانکها به اشتراک بگذارد .

 

 

لازم به ذکر است ، مدل صادراتی این تانک بنام Yatagan با برجک تغییر یافته (شبیه برجک تانک آبرامز) و توپ 120 میلیمتری استاندارد ناتو برای مشتریان خارجی عرضه شده است.

 

 

 

منبع :

 

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

مترجم : Cheka

لینک به دیدگاه

به گفتگو بپیوندید

هم اکنون می توانید مطلب خود را ارسال نمایید و بعداً ثبت نام کنید. اگر حساب کاربری دارید، برای ارسال با حساب کاربری خود اکنون وارد شوید .

مهمان
ارسال پاسخ به این موضوع ...

×   شما در حال چسباندن محتوایی با قالب بندی هستید.   حذف قالب بندی

  تنها استفاده از 75 اموجی مجاز می باشد.

×   لینک شما به صورت اتوماتیک جای گذاری شد.   نمایش به صورت لینک

×   محتوای قبلی شما بازگردانی شد.   پاک کردن محتوای ویرایشگر

×   شما مستقیما نمی توانید تصویر خود را قرار دهید. یا آن را اینجا بارگذاری کنید یا از یک URL قرار دهید.

×
×
  • اضافه کردن...