رفتن به مطلب

مهریه


ارسال های توصیه شده

یك استاد فقه و حقوق با بیان این‌كه مهریه‌های سنگین از موانع ازدواج محسوب می‌شود، گفت: یكی از دانشجویانی كه می‌شناسم ، مهریه‌اش 3‌ باغ انار، 6 هزار سكه و 10 قیراط برلیان مهریه‌اش بوده است.

 

 

فاطمه میرشمس در گفتگو با فارس گفت: زنان با تعیین مهریه‌های سنگین به دنبال حفظ حقوق خود در برابر مردان هستند

 

وی با اشاره به تاریخچه مهریه ‌گفت: رسم مهریه در ایران باستان و حتی در آئین زرتشتیان وجود داشته و از اركان ازدواج بوده‌ است و هر زمان كه قصد ازدواج داشتند، قباله‌‌ای را تنظیم می‌كردند و مهریه زن را در آن قید می‌كردند.

 

 

 

وی با اشاره به آئین‌ یهودیان، مسیحیت و دوران پس از اسلام اظهار داشت: در آن دوران مهریه نیز وجود داشته است كه در میان همه اقوام بوده و اسلام آن را امضا‌ كرده به این معنی است كه وجود مهریه را قبول كرده‌ ولی در عین حال آن را اصلاح نیز كرده است.

 

این استاد دانشگاه با بیان این‌كه تحقیقات وسیعی در این زمینه انجام شده است، تصریح كرد: با توجه به تحقیقات انجام شده به نظر می‌رسد كه اگر بخواهیم تاریخ و پیشینه مهریه را بررسی كنیم مردان از زمان‌های گذشته برای جلب نظر همسر مورد علاقه خود هدیه‌ای می‌دادند تا بتوانند بدین روش نظر همسر مورد علاقه خود را به دست‌ آورند.

 

پرداخت مهریه از سوی مرد نشانه صداقت و علاقه اش محسوب می‌شود

 

وی با اشاره به ذكر مهریه در سوره نسا‌ قرآن مجید افزود‌:

 

در آیه (4) سوره نسا‌ آمده است مهر زنان را صداق دهید. اما چرا خداوند در این آیه از صیغه امر استفاده كرده و امر به پرداخت مهریه زن كرده است؟ صداق از ریشه صدق گرفته شده و به معنی صداقت است و نكته جالب و لطیف این است كه دادن مهریه از طرف مرد نشانه صداقت، راستگویی علاقه و محبت وی به زن و تشكیل خانواده است.

 

میر‌شمس ادامه داد‌: خداوند خالق مخلوقات است و دستورات خداوند را واجب است تا عمل كنیم. ضمن این‌كه خداوند در رابطه با پرداخت مهریه زن امر كرده است.

 

وی با بیان این مطلب گفت: با توجه به این‌كه مهریه هدیه مرد به زن است اما چرا خانواده‌ها این مسئله را به مرد تحمیل می‌كنند و به گونه‌ای عمل می‌كنند كه طلبكار هستند؟ قرآن مجید مهریه را در حد توانایی مرد تعیین كرده است. در زمان پیغمبر اكرم(ص) با بستن پیمان زناشویی و خواندن صیغه عقد، مردان مهریه را سریع پرداخت می‌كردند.

 

او در این رابطه به صحبت‌های شیخ طبرسی در مجمع‌البیان اشاره كرد و گفت‌: مهریه عطیه است و خداوند به مرد واجب كرده كه مرد این هدیه را پرداخت كند‌ و این مهر هدیه‌ای است از طرف خداوند به زنان.

 

رسم مهریه از هدف خود دور شده ‌است

 

میرشمس گفت: در دنیای امروز رسم مهریه از جایگاه خود منحرف شده و خانواده‌ها غرض‌های دیگری را از این مسئله دنبال می‌كنند. گروهی از خانواده‌ها فكر می‌كنند مهریه قیمت زن است و با توجه به خصوصیات و ویژگی‌های دختر مانند تحصیلات‌، سطح مالی خانواده دختر‌ و یا زیبایی مهریه بالا و پائین می‌شود. عده دیگری از خانواده‌ها مهر را نشانه تفاخر و بلندمرتبه‌ای خود می‌دانند.

 

همه می‌گویند «مهریه را كی داده و كی گرفته‌؟»

 

وی داد‌: مردم تلقی‌های متفاوتی از این مسئله دارند، برخی‌ مهریه را تأمین آتیه زن می‌پندارند و به عنوان حمایت مالی می‌دانند. مهریه به مانند اهرم فشاری است در دست زن كه هر زمان مرد تصمیمی به طلاق همسر خود گرفت و یا قصد ازدواج مجدد داشت از آن به عنوان اهرم استفاده كند.

 

مهریه‌های سنگین از موانع ازدواج است و چون از حد معقول خارج شده و معضل اجتماعی شده دانشمندان و كارشناسان موظفند تا با انجام بررسی‌های دقیق نسبت به پیدا كردن راه حل مناسب اقدام كنند. راه حلی كه هم مهریه زن تأمین شود و هم بار سنگین مهریه‌ای كه به مرد تحمیل می‌شود، كاسته شود و جوانان به ازدواج تشویق شوند.

 

‌میر‌شمس در خصوص ارائه طرح و راهكار از سوی محققان و حقوقدانان اظهار داشت: طرحی در سال 83 تنظیم كردم و به قوه قضائیه دارم در این طرح پیش‌بینی‌هایی انجام گرفته كه بتوانیم مهریه زنان را از حفظ كنیم و از سوی دیگر از این شكل اهرم فشار بودن نیز آن را خارج كنیم همچنین باید مد نظر داشته باشیم كه مهریه سنگین نه به نفع زن است و نه به نفع مرد و باعث می‌شود بعضی از زنان خانواده را تنها به طمع رسیدن به مهریه سنگین خود نابود كنند و مردان نیز روانه زندان شوند.

 

مهریه همسران پیغمبر اكرم برابر 50 دینار است

 

وی گفت‌: مهر سنت كه همان مهری است كه پیامبر در زمان خودش برای همسرانش در نظر گرفته بود‌ حدود 500 درهم كه معادل 50 دینار است و هر دیناری حدود سه چهارم یك سكه است و حدود 5/7 میلیون و به قیمت آن زمان نیز مهر خوبی بوده است‌، منظور این است باید مهریه زن ارزشمند باشد .

 

 

 

مهریه یك دانشجوی دختر،‌ 3‌ باغ انار، 6 هزار‌ سكه و 10 قیراط برلیان

 

این استاد دانشگاه با ابراز تأسف از‌ وجود مهریه‌های سنگین در جامعه و سخت‌گیری‌های خانواده‌ها‌ گفت‌: یكی از دانشجویانی كه می‌شناسم مهریه‌اش 3‌ باغ انار، 6 هزار سكه و 10 قیراط برلیان مهریه‌اش بوده است با توجه به این مهریه‌های سنگینی كه در جامعه شاهد آن هستیم، زمان بسیاری لازم است تا خانواده‌ها بتوانند به رسم واقعی مهریه عمل كنند نه این كه به مانند یك طلبكار عمل كنند.

 

 

 

90 درصد دختران مهریه را بالا می‌گیرند

 

این استاد فقه و حقوق بیان كرد: با توجه به تحقیقات میدانی انجام داده‌ام ،90 درصد دختران مهریه را بالا میگیرند و همه معتقدند به علت بالابودن حقوق مردان و با توجه به این‌كه مرد هر زمان كه اراده كند می‌تواند همسر خود را طلاق بدهد و یا می‌تواند به راحتی ازدواج مجدد كند‌، تنها مهریه می‌تواند حقوق آن‌ها را تأمین كند.

به اعتقاد میرشمس باید مهریه زن متناسب و متعادل باشد و حقوق اضافی كه زمینه سوء‌استفاده مردان را افزایش می‌دهد باید تعدیل شود و به این وسیله هیچ مشكل فقهی و شرعی به وجود نمی‌آید و خیلی از معضلات به وجود آمده در جامعه كه ناشی از وجود چنین حقوقی است، از بین برود.

 

وی با تأكید بر این كه مهریه از موانع ازدواج‌های امروزی است، گفت: یكی از علت‌های بالا بودن مهریه حقوق بالای مردان نسبت به زنان است.

 

وی با بیان این كه قاضی زن در دادگاه‌های خانواده وجود ندارد، گفت: قضات مرد نباید صنفی عمل كنند و تنها طرف مردها را بگیرند لازم است تا تحقیقات میدانی وسیعی انجام شود تا عوامل واقعی وجود این تفكرات نسبت به مهریه شناخته شود و پس از آن بتوانیم با برنامه‌ریزی و بازنگری مجدد در زمینه حقوق و قانون، مشكلات موجود در جامعه حفظ شود و برای جلوگیری از صدمه خوردن و از هم پاشیدن بنیان خانواده اقدام اساسی انجام شود.

لینک به دیدگاه

به گفتگو بپیوندید

هم اکنون می توانید مطلب خود را ارسال نمایید و بعداً ثبت نام کنید. اگر حساب کاربری دارید، برای ارسال با حساب کاربری خود اکنون وارد شوید .

مهمان
ارسال پاسخ به این موضوع ...

×   شما در حال چسباندن محتوایی با قالب بندی هستید.   حذف قالب بندی

  تنها استفاده از 75 اموجی مجاز می باشد.

×   لینک شما به صورت اتوماتیک جای گذاری شد.   نمایش به صورت لینک

×   محتوای قبلی شما بازگردانی شد.   پاک کردن محتوای ویرایشگر

×   شما مستقیما نمی توانید تصویر خود را قرار دهید. یا آن را اینجا بارگذاری کنید یا از یک URL قرار دهید.

×
×
  • اضافه کردن...