رفتن به مطلب

آزمایش تیتر کردن اسید و باز


ارسال های توصیه شده

تئوری آزمایش

 

در روش تیتر کردن سلولی با غلظت مشخصی به محلول دیگر اضافه می‌شود تا
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
بین دو
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
حل شده کامل گردد. محلولی که غلظت آن مشخص باشد، محلول استاندارد است. در عمل تیتر کردن ، محلول استاندارد را از یک بورت به محلولی که باید غلظت آن اندازه گرفته شود، می‌افزایند و این عمل تا وقتی ادامه دارد که واکنش بین محلول استاندار تیتر شونده کامل شود. پس با استفاده از حجم و غلظت محلول استاندارد و حجم محلول تیتر شونده ، غلظت محلول تیتر شونده را حساب می‌کنند.

وسایل لازم

 

 

  • بورت 50 میلی لیتر

  • بالون ژوژه 100 میلی لیتری و 50 میلی لیتری

  • ارلن مایر 250 میلی لیتری

  • بشر 100 میلی لیتری

  • ترازوی دقیق

 

مواد شیمیایی لازم

 

 

  • تیتر ازول کلریدریک اسید 0،1 نرمال

  • سود

  • اگزالیک اسید خالص

  • فنل فتالئین

روش آزمایش

بخش اول : تعیین نرمالیته سود مجهول

 

نمونه مجهول سود (NaOH) در بالون ژوژه 100 میلی لیتری را با
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
به حجم رسانده ، هم می‌زنیم. پس یک بورت 25 میلی لیتری را ابتدا با آب مقطر سپس با محلول
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
تهیه شده شستشو می‌دهیم و توسط گیره به پایه متصل می‌کنیم. داخل بورت ، محلول سود ریخته ف محلول را در صفر تنظیم می‌کنیم.

 

 

 

 

  • در نوک بورت نباید حباب هوا وجود داشته باشد. در صورت وجود داشتن هوا در نوک بورت باید شیر بورت را کمی باز کرد تا نوک بورت از مایع پر شود.

  • در موقع خواندن بورت ، چشم باید در امتداد سطح مایع بوده و عدد مقابل خط زیر سطح مقعر مایع خوانده شود.

 

حال یک ارلن مایر که پیپت 10 میلی لیتری و با کلریدریک اسید 0،1 نرمال شستشو داده ایم، 10 میلی لیتر کلریدریک اسید 0،1 نرمال می ریزیم. سپس 2 قطره فنل فتالئین اضافه می‌کنیم. ارلن را زیر بورت قرار داده ، با دست چپ بشر بورت را باز می‌کنیم تا قطره قطره محلول سود به محلول اسید اضافه شود و با دست راست ، ارلن را به‌آهستگی حرکت دورانی می‌دهیم. طی این عمل ، محلول داخل ارلن ، رنگ ارغوانی (صورتی رنگ) می‌شود و این نشانگر بازی شدن محلول داخل ارلن است. افزایش
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
را متوقف کرده و حجم سود مصرفی را از روی بورت می‌خوانیم.

 

از فرمول زیر نرمالیته سود مجهول به‌راحتی محاسبه می‌شود:

 

 

اسید V * اسید N = سود V * سود N

 

اسید V * اسید N /سود N = سود N

 

 

بخش دوم : تعیین نرمالیته اگزالیک اسید

 

یک گرم اگزالیک اسید را داخل بشر 100 میلی لیتری ریخته و کمی آب مقطر به آن اضافه می‌کنیم تا
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
شود و سپس محلول را به یک بالون ژوژه 50 میلی لیتری انتقال داده و به حجم می‌رسانیم. توسط پیپت ژوژه ، 10 میلی لیتر از این محلول را داخل ارلن مایر 250 میلی لیتری می‌ریزیم و دو قطره فنل فتالئین به آن اضافه می‌کنیم. سپس بورت را از سود با نرمالیته معلوم پر می‌کنیم و محلول داخل ارلن را با آن تیتر می‌کنیم.

 

روش تیتر کردن به این صورت است که طبق بخش اول ، سود را قطره قطره به محلول داخل ارلن افزوده تا صورتی کم‌رنگ ایجاد شود. سپس حجم بورت را یادداشت می‌کنیم. نرمالیته اسید با استفاده از رابطه زیر به‌سادگی حاصل می‌شود.

سود V *سودN = اسید V * اسید N

 

سود V *سود N / اسیدN = اسید N

 

نتایج آزمایش

 

  1. با استفاده از رابطه فوق با داشتن حجم اسید ، حجم و نرمالیته باز می‌توان نرمالیته اسید را بدست آورد.

  2. با معلوم بودن حجم باز و نرمالیته و حجم اسید به‌راحتی می‌توان نرمالیته باز را محاسبه کرد.

  3. در رابطه فوق برای حجم از هر واحدی می‌توان استفاده کرد، مشروط بر اینکه هر دو حجم ( یعنی اسید V و باز V) دارای یک واحد باشند.

  4. در محلول که دارای نرمالیته یکسان باشند، با حجم‌های مساوی بر یکدیگر اثر می‌کنند.

 

پرسش های پیشنهادی

 

 

  1. چند نمونه از تیتراسیون که در زندگی روزمره شما کاربرد دارد نام ببرید.

  2. برای تیتر کردن اسید معده (HCl) ، باز مناسب چه ماده ای است؟

 

 

  • Like 2
لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...