رفتن به مطلب

ماهی چیست ؟ ومطالب های دیگر....


پسری از بابلسر

ارسال های توصیه شده

[h=2][/h]

ماهی ها اولین مهره دارانی هستند که در روی زمین به وجود آمده اند. حدود 320 میلیون سال پیش ، یعنی زمانی که عصر طلایی ماهی ها به حساب می آمد و آبزیان بهترین و پیشرفته ترین موجودات زنده دنیا را تشکیل می دادند ، تراکم و گسترش ماهی ها دراوج خود قرار داشت. اولین ماهیانی که در سطح زمین بوجود آمدند ماهی ها بدون آرواره بودند که فسیلهای آنان در رسوبات دوره دونین Devonian یافت می شوند.پس از آن در همین دوره ماهی ها آرواره دار اولیه از جمله ماهی ها غضروفی که در واقع اجداد اصلی کوسه ماهیان امروزی هستند به وجود آمدند .در اواخر دوره دونین ، ماهی ها استخوان دار اولیه در روی زمین ظاهر شدند .ماهی ها امروزی انواع تکامل یافته ای هستند که در طول اعصار ا ز تغییرات تکاملی این ماهی ها به وجود آمده اند .
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
از نظر تقسیم بندی جانوری ، ماهی ها اولین گروه مهره داران را تشکیل می دهند .این جانوران عموما خونسرد و دارای ستون فقرات ، برانشی و باله می باشند که در آب زندگی می کنند و اکسیژن مورد نیاز خود را از آن می گیرند.البته در محیط زیست ماهی ها ، جانوران دیگری مانند پستانداران آبزی از قبیل نهنگ آبی، دلفین ها و خزندگان مانند لاک پشت آبی ، و نیز انواع بی مهرگان مانند صدفها ، میگوها و غیره نیز زندگی می کنند که با ماهی ها کلا جزو آبزیان قلمداد می شوند .علم مطالعه و شناسایی ماهی ها را ماهی شناسی یا ایکتیولوژی Ichthyoiogy می گویند .

اگر چه زمان حاضر دیگر عصر طلایی ماهی ها نیست ، با وجود این امروز هم ماهی ها قسمت عمده مهره داران را بوجود می آورند.در حال حاضر بیش از 20000 گونه از انواع مختلف ماهی در آب های دنیا زندگی می کنند و برخی از دانشمندان معتقدند که حدود 40 هزار گونه ماهی دردنیا وجود دارد .در مقایسه با تعداد گونه های ماهی ها ، کل تعداد گونه های شناخته شده پرندگان 8600 عدد ، پستانداران 4500 عدد ، خزندگان 6000 عدد و دوزیستان 2500 عدد می باشد .بنابراین از 37600 گونه انواع مهره داران زنده شناخته شده در مجموع 6/42 درصد آنها را ماهی ها تشکیل می دهند ، در صورتی که پستانداران 12 درصد ، پرندگان 9/22 درصد خزندگان 16 درصد و دوزیستان 6/6 درصد آنها را تشکیل می دهند .

علاوه بر گسترش و تنوع گونه ها ، شکل و اندازه ماهی ها نیز بسیار متفاوت است .برخی از انواع کوسه ماهی ها تا 21 متر طول و 25 تن وزن می رسند در صورتی که برخی از ماهی ها تزیینی وقتی طول آنها کمی بیشتر از یک سانتیمتر است بالغ می شوند ، ماهی گوپی کوتوله Mistchthys وقتی به طول 12 می لیمتر می رسد بالغ می گردد ، در حالی که فیل ماهی دریای خزر که تا وزن 1471 کیلوگرم هم صید شده است در 20 سالگی بالغ می شود .

درحال حاضر بیش از 71 درصد سطح زمین را آب تشکیل می دهد ؛.یعنی از 510 میلیون کیلومتر مربع وسعت زمین حدود 361 میلیون کیلومتر مربع آن را آب پوشانیده است .از 149 میلیون کیلومتر مربع خشکی نیز حدود 5/3 میلیون کیلومتر مربع آن را آب های داخلی تشکیل می دهند .درهمه این آبها یعنی از آب های بسیار سرد اقیانوس منجمد شمالی با درجه حرارت زیر انجماد تا چشمه های آب گرم با حرارت حدود 40 درجه سانتیگراد( چشمه های آبگرم اطراف بندر عباس) ، و نیز از آب های شیرین بسیار نرم تا آبهای شور که حتی تخم مرغ در آنها شناور می گردد ماهی ها زندگی می کنند .این جانوران همچنین درغارهای تاریک و اعماق بسیار زیاد اقیانوسها که دارای تاریکی مطلق و فشار بیش از 1100 اتمسفر است زندگی می کنند .حد ارتفاع شناخته شده زیست ماهی ها از 5000 متر بالای سطح دریا تا 11000 متر زیر سطح دریا متفاوت است . تنوع ماهی ها :

ماهی ها از نظر زندگی کردن در آب ، تنفس با برانشی و حرکت با باله ها مشابه هم هستند ولی از نظر شکل ظاهری ، ساختمان بدن ، اندازه و گسترش زمانی و مکانی به حدی متنوع هستند که برای شناسایی کلی آن ها احتیاج به طبقه بندی خاصی می باشد .تاکنون کوششهای زیادی برای طبقه بندی ماهی ها انجام شده و سبک و روش های متفاوتی توسط ماهی شناسان ارائه گردیده است .درطبقه بندی ماهی ها ، معمولا آنهایی که به یکدیگر شباهت دارند در یک گروه قرار گرفته و هر گروه نیز تقسیم بندی های دیگری در داخل افراد خود دارند .
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
به طور کلی ماهی ها زنده امروزی را به سه گروه تقسیم می کنند که عبارتنداز:

1- ماهی ها بدون آرواره یا Agnatha

2- ماهی ها غضروفی یا Chondrichthys

3- ماهی ها استخوانی یا Osteichthys

به طور کلی ماهی ها در تقسیم بندی خود دارای 3 کلاس (رده)، 6زیر کلاس ، 44 راسته 40 زیر راسته ، 251 خانواده و بیش از 25000 گونه و زیر گونه می باشند . ساختمان بدن ماهی ها

از آنجا که برای شناسایی ماهی ها لازم است علاقه مندان به نگهداری ماهی های تزیینی مختصری درمورد ساختمان بدن و اختصاصات تشریحی آن ها آگاهی داشته باشند ، لذا در اینجا به طور خلاصه به شرح پاره ای از این اختصاصات می پردازیم (شکل 1 اختصاصات ساختمان خارجی ماهی را نشان می دهد ):
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
1- شکل بدن

به طور کلی ماهی ها دوکی شکل و برش عرضی آن ها بیضی شکل است .با وجود این شکل عمومی برخی از ماهی ها ممکن است کروی ، مارمانند ، پهن ، نخ مانند، نواری ، پهن کشیده و غیره باشد .
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

2- پوشش بدن

بدن ماهی ها از پوست نسبتا سختی پوشیده شده است که گاهی جدا کردن آن مشکل می باشد .این پوست درداخل سوراخهای بدن ماهی نیز نفوذ کرده و روی کره چشم را هم می پوشاند .قسمتی از آن که روی چشم قرار می گیرد دارای رنگ شفاف می باشد .فلس ها که درواقع حفاظت پوست ، عضلات و اعضای داخلی بدن را به عهده دارند، در داخل پوست قرار دارند .اندازه فلسها از حد میکروسکوپی تا اندازه یک سکه دو ریالی یا بزرگتر متفاوت است .تعداد فلسهای روی یک ردیف گرد دور بدن و همچنین تعداد فلسهای روی خط جانبی ماهی ها یک گونه معمولا مساوی بوده و اکثرا در طبقه بندی ماهی ها نیز از آن استفاده می شود .از نظر رنگ آمیزی نیز ماهی ها متغیر بوده و ممکن است بی رنگ، ساده و یا رنگین باشند .
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
3- زوائد بدن

باله ها که وسیله حرکت ماهی ها در جهات مختلف می باشند زوائد اصلی بدن آنها را تشکیل می دهند .از نظر تعداد ، باله های یک ماهی به فرد و زوج تقسیم می شود . باله های سینه ای و شکمی جزو باله های زوج و باله های پشتی ، مخرجی و دمی جزو باله های فرد محسوب می شوند .

باله چرمی که معمولا دربرخی ازماهی ها مانند ماهی ها آزاد و قزل آلا و بیشتر کاراسین ها و نیز برخی از گربه ماهی ها دیده می شود ، باله فردی است که از نظر ساختمانی با باله های دیگر فرق می کند .برخی از ماهی ها ممکن است فاقد یک یا تعدادی از باله ها بوده و گاهی ممکن است تعداد باله های پشتی از یک عدد بیشتر باشد .در هر حال این باله ها هرگز مانند باله های زوج قرینه نیستند .
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
4- سوراخ های بدن

سوراخ های بدن ماهی عبارتند از: دهان ، برانشی ها ، چشم ها و مخرج .همانطور که قبلا گفته شد لایه ای از پوست شفاف روی چشم ها را می پوشاند .معمولا در هر طرف سر ماهی یک یا دو سوراخ حسی وجود دارد که تا حدی کار بینی را انجام می دهند .
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
5- خط جانبی

اکثر ماهی ها در طرفین بدن دارای خطی به نام خط جانبی می باشند که با ساختمان خاصی که دارند می توانند برخی از اختصاصات آب مانند شوری ، جریان آب و درجه حرارت را حس نمایند .در برخی از ماهی ها سیستم خاصی بین خط جانبی و گوش داخلی به وجود می آید که باعث افزایش توانایی حسی ماهی می گردد .خطوط جانبی در برخی از ماهی ها در هر طرف 2 عدد بوده و در برخی دیگر ممکن است اصولا وجود نداشته باشند. 6- گردش خون

گردش خون ماهی توسط قلب و رگ ها انجام می گیرد .قلب ماهی دارای یک بطن و یک دهلیز و یک سینوس در ابتدای دهلیز به نام سینوس سیاهرگی می باشد .قلب به صورت یک پمپ عمل کرده و خون را به جلو و به طرف برانشی ها برای تبادلات گازی یعنی گرفتن اکسیژن و پس دادن گاز کربنیک می فرستد .خون سیاهرگی پس از ورود به سینوس وارد دهلیز شده و از آنجا به بطن عضلانی رفته و سپس از طریق مخروط آئورتی و 4 سرخرگ برانشی و جهت تبادلات گازی ، وارد برانشی ها می شود.از برانشی ها خون به وسیله سیاهرگ های مخصوص وارد آئورت پشتی شده و از آن جا به تمام بدن توزیع می گردد .خون تیره به وسیله 4 سیاهرگ که دو عدد از جلو و دو عدد از پشت می آید ، ویک سیاهرگ که خون دستگاه گوارش را از کبد می آورد ، به قلب بازگشت داده می شود . 7- تنفس در ماهی ها

تنفس به منظور گرفتن اکسیژن وپس دادن گاز کربنیک حاصل از سوخت و ساز ماهی انجام می شود .در مهره داران هوازی محل تبادلات گازی ریه است و اکسیژن مورد نیاز از هوا گرفته شده و گازکربنیک به آن پس داده می شود .در ماهی ها که محیط زیست آن ها آب می باشد ، اکسیژن مورد نیاز توسط برانشی ها در دو طرف سر ماهی و زیر سرپوش برانشی قرار دارند .در هر دو طرف سر در یک محفظه مشترک ، 4 برانشی وجود دارد که هر یک دارای یک کمان برانشی بوده و بر روی هر کمان رشته های برانشی با ساختمان خاص خود که مشابه ساختمان ریه مهره داران خاکزی است قرار دارند .
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
ماهی ها برای تنفس به همان طریق که مهره داران هوازی با انجام دم و بازدم اکسیژن هوا را گرفته و گاز کربنیک را پس می دهند ، باید مرتبا با گرفتن آب از طریق دهان و خارج کردن آن از طریق برانشی ها عملیات دم وباز دم را انجام دهند .در برخی از ماهی ها گاهی در قسمت داخلی کمان های برانشی ها ، *****های دندانه مانندی وجود دارد که برای گرفتن و جدا ساختن مواد غذایی از آب به کار می روند .در گروهی از ماهی ها که به آنها دوریه ای می گویند تنفس مشابه مهره داران هوازی انجام می گردد. این ماهی ها به جای برانشی دارای نوعی ریه هستند و برای تنفس مرتباً به سطح آب آمده و از اکسیژن هوا استفاده می نمایند .در برخی دیگر از انواع ماهی ها ، علاوه بر برانشی ها ، اعضا کمکی تنفس وجود دارند که در هنگام کم شدن اکسیژن محلول در آب و یا در مواقعی که ماهی به عللی خارج از آب قرار می گیرد ، می تواند با کمک این اعضا از اکسیژن هوا استفاده نماید .این اعضای در ماهی ها مختلف در داخل دهان ، داخل دستگاه گوارش و یا کیسه شنا قرار دارند . 8- دستگاه تولید مثل

غدد تولید مثل ماهی ماده را تخمدان و غدد تولید مثل ماهی نر را بیضه و یا تستیکول می نامند .در برخی از انواع ماهی ها ممکن است در یک فرد هر دو غده وجود داشته باشد که به آن اصطلاحا دو جنسی یا هرمافرودیت می گویند ( مانند عده ای از گونه های ماهی باس دریایی ) .در برخی دیگر از ماهی ها ممکن است تغییر جنسیت مشاهده گردد .برای مثال برخی از ماهی ها طلایی نر با افزایش سن تبدیل به ماهی ماده می گردند .

الف : تخمدانها

تخمدان ها داخلی و معمولا دراز هستند ولی گاهی ممکن است کوتاه باشند .اندازه آنها بستگی به میزان رسیدگی جنسی ماهی ها دارد. در مواقعی که تخمدان ها کاملا رسیده اند، حتی ممکن است تا 70 درصد وزن بدن ماهی را تشکیل دهند .رنگ تخمدان ها بسته به نوع ماهی و حتی افراد هر گونه تا حدودی متفاوت است .در ماهی های جوان متمایل به سفید یا متمایل به سبز و در ماهی های بزرگترزرد یا طلایی می باشد .تعداد تخم در ماهی های مختلف ، متفاوت می باشد، از یک عدد در هر تخمدان تا چندین میلیون عدد درهر ماهی ماده فرق می کند .

ب : بیضه ها

بیضه های ماهی ها نیز داخلی و دراز می باشند .تعداد آنها معمولا دو عدد است اما در برخی از گونه ها ابتدا 2 تا بوده ولی بعدا یکی می شوند .اندازه و رنگ آنها در مراحل مختلف رسیدگی فرق کرده و اکثرا سفید می باشد .وزن آنها ممکن است تا 12 درصد وزن ماهی نر برسد . 9- دستگاه گوارش

دستگاه گوارش ماهی از دهان شروع و به مخرج ختم می شود .بعد از دهان که معمولا دارای دندانهای آرواره ای است ، حفره دهان وجود دارد. در برخی از ماهی ها در این قسمت بر روی زبان و در سقف دهان دندانهایی دیده می شود .گلو بعد از حفره دهانی قرار داشته و در برخی از گونه ها دندان هایی گلویی که معمولاً به صورت آسیاب کار می کند در این قسمت قرار دارند .ارتباط دهان و برانشین ها نیز در اینجا انجام می گیرد. پس از گلو ، مری و سپس معده قرار دارد. در مدخل روده دریچه پیلوری و یک سکوم کوتاه که به معده وصل می شود قرار می گیرد .روده که محل اصلی جذب غذاست بعد از معده قرار داشته و به مخرج ختم می گردد .دستگاه گوارشی ماهی ها و بخصوص دندانها در گونه های مختلف ماهی بسته به طبیعت غذایی آنها فرق می کند .
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
10- دستگاه دفعی

کلیه های قهوه ای رنگ ، دراز و فشرده ماهی ها ، زیر کیسه شنا و روی مهره ها قرار دارند .وقتی تمام اعضاء داخل بدن ماهی برای طبخ خارج می شوند ، کلیه ها به رنگ قهوه ای و به صورت خون مرده روی مهره ها دیده می شوند .کلیه ها مواد دفعی را از خون گرفته و به وسیله یک میزنای از هر کلیه آن را به مثانه و از آنجا به وسیله لوله باریکی به مخرج تناسلی می ریزند . 11- دستگاه عصبی

ماهی ها استخوانی دارای مغز کوچک و کوتاهی می باشند. لبهای بویایی و نیمکره های مغز و مغز وسطی کوچک اند ولی مخچه نسبتا بزرگ است. اعصاب مخچه ای 10 زوج می باشند. نخاع شوکی از داخل مهره ها عبور کرده و از هر مهره یک زوج نخاعی خارج می شود . 12- کیسه شنا

کیسه شنا که به آن کیسه گاز هم می گویند عضو اصلی کنترل فشار آب و حفظ تعادل ماهی می باشد . اگر چه در برخی از ماهی ها کیسه شنا وجود ندارد، با وجود این در ماهی ها استخوانی این کیسه به حداکثر تکامل خود رسیده و در برخی از ماهی ها علاوه بر کارهای فوق ، به صورت عضو کمک تنفسی و نیز عضو تولید صوت عمل می نماید .
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
وزن مخصوص ماهی 07/1 گرم است که از وزن مخصوص آب که مقدار آن 0005/1 گرم است بیشتر بوده ، بنابراین اگر ماهی شنا نکند به ته آب فرو می رود . ماهی برای حفظ تعادل خود باید همواره شنا کند و انرژی زیادی برای این منظور صرف نماید . برای جلوگیری از صرف انرژی زیاد ، ماهی با روش فیزیولوژیک خاصی می تواند با افزودن هوای داخل کیسه شنا ، خود را سبک تر کرده و در عمق دلخواه نگهداشته و یا با کاهش حجم گاز آن ، خود را به عمق مورد نظر برساند . 13- رنگ آمیزی ماهی ها

رنگ بدن ماهی ها در اثر وجود پیگمان ها یا رنگدانه های داخل پوست بدن آنها بوجود می آید . اگر در بدن ماهی رنگدانه ها وجود نداشته باشند ، بدن آنها معمولا بی رنگ و گاهی شیشه ای می باشد . این نوع رنگ بخصوص در بچه ماهی ها که هنوز رنگدانه ها در پوستشان تشکیل نشده است ، دیده می شود . اگر همه رنگدانه ها یکنواخت باشند ، رنگ بدن ماهی هم یکنواخت است . برای مثال می توان از رنگ یکنواخت برخی از ماهی ها قرمز یا ماهی ها طلایی یا ماهی مولی سیاه نام برد . اگر رنگدانه ها متنوع باشند ، رنگ بدن ماهی هم یکنواخت نخواهد بود . برخی از ماهی ها مانند پرندگان دارای رنگ آمیزی بسیار زیبایی می باشند که دارای ریشه ژنتیکی می باشد . نویسنده: دکتر حسین عمادی

 

لینک به دیدگاه

[h=2]همه چیز در مورد ماهی[/h]

[TABLE=class: cms_table_main]

[TR]

[TD=class: cms_table_top]
puce_menu.gif
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

چندین باله غیر جفت می باشد.ماهی در
دریا و آب شیرین به وفور یافت می شود انواعی رادر جویبار های کوهستان مانند
.,
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
و
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
و در عمیقترین عمق اقیانوس مانند
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
و
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
می شناسند. ماهی ها از نظر غذایی برای مردم سراسر جهان اهمیت زیادی دارند هر کدام را از مناطق زیستی جمع آوری می کنند و یا تقریبا به همان روش مثل گله گاو یا جوجه مرغ پرورش میدهند.ماهی را برای تفریح بخاطر ماهگیری با قلاب و نگهداری مورد استفاده قرار می دهند و ماهی ها را معمولا در آکواریم عمومی نمایش می دهند. ماهی نقش مهمی درفرهنگ در طی سالیان متمادی دارد مبنای وسعت به اندازه یک الهه و نماد مذهبی برای موضوعات کتابها و فیلمهای پرطرفدار است.

ماهی چیست؟

ماهی را بطور دقیق حیوانی با ستون فقرات اما بدون چهار بازو تعریف کرده اند ، گروه آنها هیج شباهتی به پرندگان، پستانداران ندارد ماهی یک نوع کلد نیست اما یک پارافیلتیک مجموعه از ما رماهی دهان گرد، مارماهی، خاویار، سگ ماهی، کوسه، سفره ماهی، ماهی شش دار، نیزه ماهی، ماهی الکتریسته ای را شامل میشود.

معمولا ماهی خونسرد است و دارای بدنی کشیده است که می تواند خیلی سریع شنا کند، اکسیژن خود را بوسیله آبشش بدست می آورند دوجفت باله دارد یک یا دوجفت باله شکمی ویک باله مخرجی وباله دمدار و آرواره و پوستی که با فلس پوشیده شده است و برای تولید مثل بسیار تخم می گذارد.

بهرحال در هرکدام از آنها استثناهایی وجود دارد. ماهی تونایوتون(تن) وچند گونه از کوسه ها خون گرمند. قادرند دمای بدنشان را بالاتر از آب اطراف خود تنظیم کنند. با استفاده از ساختارهای مختلف بسیاری از ماهی های آبهای شیرین اکسیژن را از هوا و همینطور از آب بدست می آورند.ماهی شش دار ششهای مشابه با چارپایان دارند،
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
ساختاری دارد که اندام لامینت نامیده می شود که عملکرد مشابهی دارند درصورتیکه بسیاری از گربه ماهی ها مثل
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
اکسیژن را از طریق معده یا روده بدست می آورند.شکل بدن و ترتیب باله ها بطور قابل ملاحظه ای متغیر است ،پوشش برخی ظاهرا شکل ماهی نیستند بلکه شبیه به اسب دریایی ،
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
,
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
,
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
هستند. همینطور ممکن است سطح پوست لخت باشد ( مانند مارماهی ) ، و یا با فلسهایی از نوع گونه های مختلف که همیشه به عنوان پلاکوئید ( در نوعی کوسه و سفره ماهی ) و کاسمید (ماهی های شش دار فسیلی ) کونوئید ( ماهی فسیلی مختلف وهمینطور نیزه ماهی ها و سیکلوئید و کتنوئید ( این دونوع آخر بیشتر در ماهی استخوانی است ) وجود دارند. ماهیانی وجود دارند که زمانی را خارج آب می گذرانند.
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
را می خورند و بر روی سطوح گلی برهم تاثیرگذارند و فقط در زیر آب در پناهگاه های زیر زمینی پنهان می شوند.

بیش از نیمی از ماهیان مختلف را به عنوان مهره داران می شناسند حداقل 24600 گونه های ماهی را می شناسند بیش از 23000 گونه ماهی استخوانی و بقیه درحدود 850 تا کوسه ، سفره ماهی و چیمراس و در حدود 85 عدد مارماهی دهان گرد و مارماهی وجود دارند .اندازه ماهی ها 16 متر درکوسه سفید و 8میلی متر بلندی
stout infantfish
است.

بسیاری از انواع حیوانات آبزی معمولا ماهی نامیده می شوند ولی ماهی نیستند اینها شامل ستاره دریایی،ماهی ژله ای ، عروس دریایی و ماهی مرکب می شوند. بی مهرگان دریایی که وال و حلزون دریایی و دلفین هستند ماهی نامیده می شوند و باوجود این پستانداراند .

کالبد شناسی ماهی

 

1- سرپوش آبششی، 2- خط جانبی، 3- باله ی پشتی، 4- باله ی چربی، 5- ساقه ی دمی، 6- باله ی دمی، 7- باله ی مخرجی،8- فوتو فورز 9- باله ی لگنی، 10- باله ی سینه ای

دستگاه گوارش

ماهی با استفاده از آواره هایش میتوانند غذاهای گوناگون شامل گیاهان و موجودات زنده را بخورد. ماهی غذا را از دهان قورت می دهد و سپس از مری پایین می برد. وقتی وارد معده می شود غذا درمعده تجزیه میکند و در بسیاری از ماهی ها بیشتر عمل آوری را در کیسه انگشت مانندی که
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
.
نامیده میشود انجام میدهند.
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
آنزیمهای هضم کننده را ترشح می کنند و از غذای هضم شده مواد غذایی را جذب می کنند. اندامهایی مثل کبد و لوزالمعده آنزمهای مواد شیمیایی هضم کننده گوناگونی را در حین عبور غذا از لوله گوارشی به آن اضافه می کنند. روده مراحل هضم و جذب مواد غذایی را کامل می کند.

دستگاه تنفسی

بیشتر ماهی ها گازها را بوسیله آبشش مبادله میکنند که در دوطرف حلق جای گرفته است. آبشش از ساختمان نخ مانندی بنام فیلامنت ساخته شده است.هر فیلامنت شامل یک شبکه مویرگی می باشد که سطح وسیعی را برای تبادل اکسیژن و دی اکسید کربن ایجادکرده است. ماهی بوسیله کشیدن اکسیژن غنی آب از میان دهان و پمپ آب از روی فیلامنت های آبشش گازها را مبادله می کند. خون مویرگها در جهت مخالف آب حرکت می کنند که جریان مخالف موجب تبادل می شود. سپس آنها آب کم اکسیژن را از دو طرف حلق با فشار خارج می کنند. یک تعدادی از ماهی ها مثل کوسه و مارماهی چندین شکاف آبششی دارند.بیشتر ماهیها یک شکاف آبششی در دوطرف بدن دارند.این شکاف در زیر یک پوشش استخوانی محافظ بنام اپرکول پنهان شده است. برخی از ماهی ها ، مانند ماهی شش دار سازگاری آشکاری همانند لابیرنت ایجاد میکنند که به آنها اجازه میدهد در محیط کم اکسیژن یا در محلی کم آب بطوردائم قادر به زندگی باشند.

این گونه ماهی ها اندامهای خاصی را دارند که همانند ریه عمل می کند. نای هوای دارای اکسیژن رااز راه دهان بدست می آورد. یک تعدادی از ماهی ها ی شش دار به قدری وابسته به دریافت اکسیژند که اگر نتوانند به سطح آب برسند خفه خواهند شد.

دستگاه گردش خون

ماهی با یک قلب گردش خون بسته ای دارد که خون را در یک گردش واحد به سراسر بدن پمپ می کند. خون از قلب به آبشش، از آبشش به باقی بدن و سپس به قلب باز می گردد.در بیشتر ماهی ها قلب چهار بخش دارد: سینوس سیاهرگی، دهلیز، بطن و مخزن سرخرگی. اگرچه از چهار بخش تشکیل شده، قلب ماهی یک قلب دو حفره ای است. سینوس سیاهرگی یک کیسه ی دیواره نازکی است که قبل از اینکه آن در دهلیز که یک حفره عضلانی بزرگ است جریان یابد خون سیاهرگی ماهی راجمع آوری می کند. دهلیز همانند یک راهی عمل می کنند که خون در بطن جریان یابد. بطن یک دیواره ضخیم،حفره عضلانی است و آن همانند یک پمپ واقعی برای قلب عمل می کند. خون را به یک لوله بزرگ بنام حباب سرخرگی می فرستد.در انتهای جلوی حباب سرخرگی به یک رگ بزرگ بنام آئورت متصل می شود که خون را به آبشش ماهی می فرستد.

تنظیم دما

با وجود اینکه بیشتر ماهی ها اصولا جزء آبزیان و خونسردند ولی در هر دو حالت اسثتناهایی وجود دارد. تعدادی ماهی از گروه های مختلف توانایی زیستن خارج ازآب را برای یک مدت طولانی دارند. از این ماهی های دوزیست برخی مانند
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
می توانند برای چندین روز در روی زمین زندگی کنند.همینطور گونه های معینی از ماهی ها دماهای بالای بدن را نسبت به دماهای مختلف حفظ می کنند. ماهی خونگرم

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

( ماهی استخوانی ) در راسته
Scombroidei
قرار می گیرد و شامل منقار ماهی ، ماهی تن، و گونه اولیه ماهی خال مخالی
(
Gasterochisma melampus
)
می شود. همه کوسه ها از خانواده
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
باله کوتاه، باله بلند، سفید، کوسه ماهی اقیانوسی و کوسه ماهی آزاد بخاطر قابلیت تنظیم دما می شناسند و دلایلی بر ویژگی حیات در خانواده
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
( کوسه ماهی های درنده ساحل ) پیشنهاد می- کنند.درجه دمای داخلی در منقارماهی تغییر میکند که گرما فقط در چشمها و مغز تن باله آبی و کوسه ماهی های خطرناک اقیانوس که درجه حرارت بدن را که بیش از 20 درجه سانتیگراد با درجه دمای آب اطرافشان تغییر نمی کند. دمای داخلی، باوجود ارزشهای متابولیسمی عقیده دارند که فواید مانند افزایش انقباض عضلانی، بالا رفتن میزان فعالیت های دستگاه عصبی و باعث افزایش میزان هضم غذا می شوند.

دستگاه دفع

چنانچه بسیاری از حیوانات آبزی، بیشتر ماهی ها ترکیبات نیتروژن دار مثل آمونیاک رادفع میکنند. مقداری از مواد زائد از طریق آبشش ها در محیط آبی اطراف پراکنده می شود و مقداری توسط کلیه دفع می شود و اندامهای دفعی مواد زائد خون را تصفیه می کنند. کلیه ها به ماهی ها کمک می کند تا مقدار آمونیاک خونشان را تنظیم کنند.ماهی های آب شور تمایل به از دست دادن آب به وسیله اسمز خاصیت نفوذ و حلول دارند.در ماهی های آب شور، کلیه ها، مواد زائد را غلیظ می کنند و آب بیشتری را به بدن باز می گردانند. معکوس آن در ماهی آب شیرین رخ میدهد،آنها تمایل به جذب آب بطور دائم دارند. کلیه ی ماهی آب شیرین بطور خاصی تنظیم شده تا مقدار زیادی از ادرار رقیق را به بیرون پمپ کنند. تعدادی از ماهی ها قابلیت سازگاری کلیه هایشان به گونه ای است که عملکردشان تغییر میکند می توانیم آنها را از آب شیرین به آب شور منتقل کنیم.

حسها و دستگاه عصبی

ماهی ها سیستم عصبی تکامل یافته ای دارند که از یک مغز مرکزی تشکیل شده است که به بخشهای مختلفی تقسیم می شوند. بیشتر در قسمت قدامی یا جلو، پایین مغز حبابهای بویایی قرار دارند. برخلاف بیشتر مهره داران، مغز ماهی ها اصولا حس بویایی را سریعتر از حرکات ارادی فعال پردازش میکند. عضله بینایی اطلاعات را از چشم ها می گیرند. بیشتر ماهیها اندامهای حسی قوی دارند.تقریبا همه ماهی ها در روشنایی روز دیدخوبی از رنگها را حداقل همانند انسانها دارند. بسیاری از ماهی ها سلولهای خاصی دارند و مانند گیرنده شیمیایی مسئول حسهای فوق العاده ی چشایی و بویایی می باشد. باوجود اینکه گوشها در سرشان قرار دارد بسیاری از ماهی ها صداها را خوب نمی شنوند. بیشتر ماهی ها گیرنده های حساسی بشکل سیستم خط کناری دارند. سیستم خط کناری می تواند برای بسیاری از ماهی ها جریانها و ارتعاشات ملایم را تشخیص دهند به خوبی حرکت دیگر ماهی ها نزدیک و شکار را حس می کند. در سال 2003 دانشمند اسکاتلندی از دانشگاه ادینبورگ آزمایشاتی را بر روی ماهی آزاد رنگین کمان انجام داد و کشف کرد رفتاری که ماهی نشان می دهد اغلب همراه با درد است. تعدادی ازماهیها مانند گربه ماهی و کوسه ها اندامهایی دارند که بمیزان کمی جریان الکتریسته را نشان می دهد. دیگر ماهیها مانند مارماهی الکتریکی می توانند خودشان الکتریسته ایجاد کنند.

دستگاه عضلانی

حرکت ماهی

بیشتر ماهی ها با دو جفت عضله در دو طرف ستون فقرات و بوسیله انقباضهای متناوب حرکت می کنند. این انقباضات به شکل
s
یا به شکل منحنی که بدن ماهی را بحرکت در می آورد. چنانچه هر منحنی به باله عقبی برسد نیروی وارونه ایجاد میکند. این نیروی وارونه در اتصال با باله ها باعث حرکت رو به جلوی ماهی می شود. باله های ماهی ها شبیه سکان هواپیما است. باله ها نیز فضای ظاهری دم راافزایش می دهند که در بالا بردن سرعت موثر است.وقتی ماهیها در آب حرکت میکنند بدن دوکی شکل ماهی تا حدی از اصطکاک می کاهد.از آنجایی که بافت بدن از آب چگالتراست، ماهی باید این تفاوت را جبران کند و یا به کف برود. بسیاری از ماهی ها اندام داخلی بنام کیسه شنا دارند که باعث تنظیم شناوری آنها می شود.

دستگاه تولید مثل

تخمهای ماهی هر کدام ظاهرا و ذاتا بسته به گونه ها بارور می شوند. تخم بوسیله ماهی ماده گذاشته می شود و جنین در تخم رشد می کند و خارج بدنش از تخم خارج می شود. این ماهی ها را تخم گذار می نامند. ماهی تخم گذار بوسیله زرده داخل تخم رشد میکند. برای مثال ماهی های آزاد تخم گذاراند.

تخم ها بعد از باروری داخلی در بدن مادر نگهداری می شوند. هر جنینی در تخم خودش رشد می کند. نوزادان مانند پستانداران زنده بدنیا می آیند. بعضی گونه های ماهی مانند کوسه ها بچه زا هستند. ماهی های بچه زا می توانند جنین هایشان رادر بدن مادر شبیه ماهی
ovoviviparous
باقی بگذارند
.
بهرحال جنین ماهی بچه زا مواد مورد نیاز را از بدن مادر بدست می آورند ونه از طریق مواد داخل تخم. نوزاد گونه های بچه زا هم زنده زا هستند.

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

اصطلاحی است که برای ماهی هایی که نوزاد زنده بدنیا می آورنداستفاده میشود. تخمها بطور داخلی توسط ماهی نر بواسطه اندامی بنام گونو پودیم بارور می شود.تخمها درداخل بدن ماهی ماده نگهداری می شوند تا آنها تخم گذاری کنند. ماهی ماده بعد از آن نوزاد ها را در آب رها می کند.نوزاد های
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
زرده تخم ندارند و می تواند به تنهایی کمتراز 24 ساعت شنا کند. بیشترین گونه های زنده زا گوپی،پلاتی،مولی ودم شمشیری است.

دستگاه ایمنی

انواع اندامهای ایمنی بین انواع ماهی ها اختلاف دارند. درماهی بدون فک (مارماهی و مارماهی دهان گرد) اندام لنفاوی واقعی وجود ندارد. در عوض،این ماهی تکیه بر فضای بافتهای لنفوائید در داخل دیگر اندامهای دارند تا سلولهای ایمنی را تولید کنند.برای مثال، ایتروسیت،ماکروفاژ و پلاسمای سلولی در جلوی کلیه ( پرونفروز ) تولید می شود و برخی از نواحی روده ( محل گرانولوسیت بالغ) مشابه مغز استخوان در مارماهی است. ماهی های غضروفی ( کوسه ها و سفره ماهی )دستگاه ایمنی کاملتر از ماهیهای بدون فک دارند. سه اندام خاص وجود دارد که اندامهای اپیگنال (بافت لمفوئیدی مشابه با مغز استخوان پستانداران ) که در احاطه غدد جنسی ، اندام
Leydigدر داخل دیواره های مریشان و دریچه مارپیچی در روده ها تنها درماهیان غضروفی است. تمام این اندامها نوعی سلول ایمنی ( گرانوسیت، لنفوسیت، سلولهای پلاسما ) را در خود جا دادند. آنها همچنین تیموسی مشخص و طحالی تکامل یافته (از مهمترین اندام ایمنی ) را دارند در جایی که لنفوسیت های گوناگون، سلولهای پلاسما و ماکروفازها رشد و ذخیره می شوند. ماهی
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
(سگ ماهی ، ماهی پارویی و
birchirs ) مکانی برای تولید گرانولوسیت در داخل یک توده که به پرده های مغزی (غشاء احاطه شده در سیستم اعصاب مرکزی ) را دارا می باشد و قلب اغلب با بافتهای حاوی لنفوسیت، سلولهای شبکه ای و یک تعداد کمی از ماکروفاژ پوشیده شده است. کلیه
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
یکی از مهم ترین اندامهای هموپویتیک است و جایی که اریتروسیت ها، گرانولوسیت ها، لنفوسیت ها و ماکروفاژها توسعه می یابند. مشابه
ماهی
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
،بیشتر بافت ایمنی در ماهی های استخوانی، شامل کلیه (مخصوصا قسمت جلویی یا قدامی کلیه ) جایی که بسیاری از سلولهای ایمنی مختلف قراردارند. علاوه براین ماهی استخوانی تیموس، طحال و نواحی ایمن پراکنده ای در داخل بافت مخاطی (در پوست، آبششها، روده و غده جنسی ) دارا هستند. خیلی مشابه دستگاه ایمنی پستانداران، اریتروسیت ها، نوتروفیل ها و گرانولوسیت ها ماهی استخوانی درطحال جای گرفته اند در حالیکه لنفوسیت ها نوعی سلول مهم می باشند بیشتر در تیموس دیده می شوند. بتازگی دستگاه لنفاوی مشابه با پستاندارانی که شرح دادیم در یک گونه از ماهی های استخوانی ماهی گورخری مشاهده شده است. باوجود این هنوز تائید نشده است این دستگاه احتمالا مکانی برای جمع شدن تی سلولهای خام خواهد بود که منتظر مواجه شدن با آنتی ژن(پادتن) می باشند .

 

[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

 

لینک به دیدگاه

[h=2]بررسي آبزي‌پروري زيستي در جهان

[/h]

از دهه‌ی ۱۹۷۰ تولیدات آبزی پروری به‌طور متوسط سالانه ۹ درصد افزایش داشته که این رقم با رشد ٣/١ درصدی صید و ٩/٢درصدی تولید گوشت جانوران خشکی‌زی اختلاف قابل ملاحظه‌ای دارد. اما رشد آبزی پروری زیستی از نظر میزان تولید و سطح در مقایسه با سایر بخش‌های کشاورزی بسیار ناچیزاست.

 

از دهه‌ی ۱۹۷۰ تولیدات آبزی پروری به‌طور متوسط سالانه ۹ درصد افزایش داشته که این رقم با رشد ٣/١ درصدی صید و ٩/٢درصدی تولید گوشت جانوران خشکی‌زی اختلاف قابل ملاحظه‌ای دارد. اما رشد آبزی پروری زیستی از نظر میزان تولید و سطح در مقایسه با سایر بخش‌های کشاورزی بسیار ناچیزاست.

 

در سال ۲۰۰۰ میلادی میزان تولیدات آبزی پروری زیستی تنها حدود ۵ هزار تن و معادل ٠١/٠ درصد کل محصولات آبزی‌پروری بوده که در اروپا تولید شده است. ( Scialabba and Hattam, ۲۰۰۲)

 

تعداد آبزیان پرورشی تا سال ۲۰۰۰ میلادی، ۲۰۶ گونه بوده است که در مقایسه با دامپروری از تنوع قابل توجهی برخوردار است؛ نیازهای اکولوژیکی و شرایط پرورشی این گونه‌ها نیز اغلب متفاوت هستند.

 

● جایگاه محصولات زراعی و باغی زیستی در ایران

 

شرایط آب و هوایی خشک همانند کشورمان برای کشاورزی زیستی بسیار مساعد است، گفتنی‌ست تأثیر نهاده‌های مورد مصرف در کشاورزی مدرن برای نمونه کود و سم در این اراضی کمتر بوده و هم‌چنین مصرف کودهای آلی منجر به افزایش سریع حاصل‌خیزی خاک و نفوذ پذیری آن نسبت به آب می‌شود. براساس آمار سال ۱۳۸۰ بیش از ۲۳۹ هزار هکتار از مزارع و باغات کشور از پوشش مصرف سموم و کودهای شیمیایی خارج شده‌اند و در بیش از ۸۰۸ هزار هکتار از سموم استفاده نشده است(از کود استفاده شده است).

 

برای پایه گذاری سازوکار کشاورزی زیستی در کشور، هم‌زمان با توسعه‌ی تولید این محصولات، باید در ارتباط با ایجاد زمینه‌های فروش و بازار عرضه‌ی این محصولات تدابیری اندیشید، باتوجه به آن‌که سعی می‌شود در تولید محصولات ارگانیک از نهاده‌های شیمیایی استفاده نشود اما به‌دلیل نبود استانداردهای تولید، توزیع و سایر موارد مرتبط با محصول ارگانیک در کشور با مشکلاتی در این‌باره مواجه شده‌ایم.

 

● وضعیت آبزی‌پروری زیستی در ایران

 

دانش آبزی‌پروری در کشورما دارای سابقه‌ی نسبتاً کوتاهی بوده و بخش عمده‌ی توسعه‌ی فعالیت‌های تکثیر و پرورش ماهی در سال‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی تحقق یافته است. بنابراین به‌دلیل سابقه و تجربه‌ی نسبتاً اندک پرورش آبزیان و نبود تحقیقات کاربردی در زمینه‌ی آبزی پروری امکان ایجاد شرایط پرورش آبزیان بر اساس استانداردهای آبزی پروری زیستی بسیار مشکل است.

 

بخش عمده‌ی آبزیان پرورشی ایران (به‌جز میگو) به بازارهای داخلی عرضه می‌شود؛ با رشد فرهنگ عموم مصرف کنندگان به‌خصوص آن‌هایی که از نظر درآمد در طبقه‌ی بالای جامعه قرار دارند، زمینه‌ی عرضه‌ی داخلی محصولات زیستی همانند آبزیان فراهم خواهد شد.

 

شبه سنتی بودن و استفاده از فن آوری نسبتاً ساده درآبزی پروری کشور این فرصت را بوجود می آورد که با انجام پاره‌ای تغییرات در شیوه‌ی مدیریت مزارع، تولید آبزیان زیستی و اجرای سامانه‌ی آبزی پروری زیستی در مزارع قابل دسترسی باشد.

 

با توجه به بالا بودن تقاضای محصول میگو در بازارهای جهانی (آمریکا ، اروپا و ژاپن ) و هم‌چنین منطبق بودن مدیریت مزارع و مراکز تکثیر میگو با ضوابط بین المللی، امید است با انجام اصلاحاتی در برخی از مراحل فرآیند تولید، عرضه‌ی میگوی ایران به بازارهای جهانی با نشان" زیستی " انجام شود که این امر مزایای زیادی برای تولید کنندگان ایرانی به‌همراه خواهد داشت و قدرت رقابت آنها را در بازارهای بین المللی افزایش می‌دهد.

 

تولید میگوی زیستی رویکردی است که با توجه به افزایش تولید کشورهای پرورش دهنده‌ی میگو با هدف افزایش قدرت رقابت در بازارهای مصرف، مورد توجه تولیدکنندگان قرارگرفته است. استقبال مصرف کنندگان اروپایی از میگوی زیستی بیانگر موفقیت نسبی این رویکرد است (شکوری،۱۳۸۳).

 

● قوانین و استانداردهای آبزی پروری زیستی

 

▪ اصول و قوانین آبزی‌پروری زیستی:

 

همان‌طور که اشاره شد آبزی پروری زیستی همانند سایر بخش‌های کشاورزی بیانگر فرایندی‌ست که ضمن رعایت اصول و مبانی آبزی پروری، بر افزایش بهره‌وری نهاده‌ها و سلامت تمامی اجزا، نظارت و تاکید می‌کند. گفتنی‌ست تاکنون تعدادی از مراجع بین المللی و ملی نسبت به تهیه‌ی دستورالعمل‌های اجرایی آبزی پروری زیستی اقدام کرده‌اند که دربرخی از موارد با هم اختلاف دارند اما ماهیت این دستورالعمل‌ها یکسان است.

 

مبانی آبزی پروری زیستی به شرح زیر است: ( بر گرفته از استانداردهای پیشنهادی National Ocean Science Bowl )

 

▪ نیازمندی‌های کلی:

 

۱) جاندار آبزی باید در شرایطی پرورش یابد که نیازمندی‌های اساسی فیزیولوژیکی و رفتاری آن تامین شود.

 

۲) شیوه مدیریت تولید باید به‌شیوه‌ای باشد که سلامت آبزی را حفظ و آسایش آن را تامین کند.

 

۳) به منظور پرهیز از فرار آبزیان پرورشی به طبیعت یا ورود آبزیان وحشی به محیط‌های پرورشی باید چاره اندیشی‌های لازم انجام شود و از اقدام‌های مخاطره آمیز پرهیز شود.

 

۴) پرورش آبزی در قفس و محیط‌های محصور ممنوع است.

 

۵) در صورت معرفی آبزیان غیربومی اعمال مراقبت‌های ویژه به منظور جلوگیری از وارد آمدن آسیب‌های دائمی به اکوسیستم الزامی است.

 

▪ غذا:

 

۱) مواد غذایی باید بر اساس استانداردهای تولید خوراک زیستی دام تولید شود.

 

۲) مواد اولیه‌ی گیاهی باید از سیستم‌های زیستی کشاورزی تامین شود.

 

۳) در تولید غذا برای مصرف در آبزی پروری حداکثر ۲۰ درصد آرد ماهی باید به‌کار رود.

 

۴) استفاده از آرد ماهی در جیره‌ی غذایی آبزیانی که ماهی‌خوار نیستند، ممنوع است.

 

۵) آرد ماهی و روغن ماهی باید از ضایعات کارخانجات و یا صید ضمنی ماهیان دریایی ویا ماهیان پرورشی در سیستم زیستی تولید شده باشد.

 

۶) استفاده از آرد ماهی و روغن ماهی حاصل از صید مستقیم ماهی برای تولید آرد ممنوع است.

 

۷) استفاده از رنگ‌ها، هم بندها و آستاگزانتین مصنوعی در تولید خوراک ممنوع است.

 

۸) استفاده از آنتی بیوتیک‌ها، محرک‌های رشد، ترکیبات اشتها آور و آنتی اکسیدان در تولید خوراک ممنوع است.

 

۹) افزودن مواد مکمل در ساخت غذا به جز مواد معدنی، ویتامین‌ها، مخمرها و آنزیم‌های با منشا گیاهی غیرمجاز است.

 

۱۰) استفاده از مواد اولیه با منشاء حیوانات خشکی‌زی ممنوع است.

 

۱۱) غذادهی باید به‌نحوی انجام پذیرد که با رفتارهای طبیعی جانور منطبق باشد و غذای تهیه شده نیازمندی‌های غذایی جانور برای رشد را فراهم آورد.

 

▪ محیط زیست:

 

۱) مزرعه باید به شیوه‌ای مدیریت شود که حداکثر استفاده از مواد غذایی به‌عمل آید و کمترین ضایعات باقی بماند، این اصل با پرورش توام آبزیان و سیستم‌های گردش آب قابل دسترس است .

 

۲) جانوران شکارچی بدون استفاده از روش‌های مرگ آور بایدکنترل شوند.

 

۳) تمامی تاسیسات آب‌رسانی و در تماس مستقیم با آب باید عاری از سرب، مواد عقیم کننده و مضر برای ماهی، انسان و محیط زیست باشد.

 

▪ تکثیر و منشا مولدین:

 

۱) استفاده از مولدینی که دست‌کاری ژنتیکی شده‌اند و یا تحت تاثیر هورمون قرار گرفته‌اند ممنوع است.

 

۲) نوزاد آبزی باید از مزارع زیستی که دارای مجوز هستند تهیه شود، اگر مزارع زیستی وجود نداشته باشد از مزارع در حال گذار باید تامین شوند به شرط آن‌که دو سوم از عمر مولدین در شرایط زیستی سپری شده باشد.

 

۳) تولید مثل باید در شرایط طبیعی انجام شود، القای تولید مثلی مانند قطع پایه چشمی در تکثیر میگو، غیر مجاز است.

 

▪ مراقبت‌های بهداشتی:

 

۱) اصل اول در آبزی پروری زیستی پیشگیری است، رعایت نکات بهداشتی و ایمنی زیستی برای جلوگیری از انتقال بیماری به مزرعه و یا از مزرعه به محیط الزامی است.

 

۲) استفاده از مواد شیمیایی ، هورمون‌ها و آنتی بیوتیک‌ها ممنوع است، چنان‌چه در مواقع ضروری استفاده شود، محصول نمی‌تواند به‌عنوان زیستی به بازار عرضه شود.

 

۳) استفاده از محرک‌های طبیعی رشد و واکسن‌های طبیعی مجاز است.

 

۴) برای کنترل عوامل انگلی استفاده از پر اکسید هیدروژن، کلرید سدیم، آهک و پرمنگنات پتاسیم آزاد است.

 

▪ برداشت محصول:

 

۱) شستن آبزی باید تا حد ممکن بدون وارد آمدن استرس به جانور باشد.

 

۲) استفاده از شوک الکتریکی، دی اکسید کربن و... در صورت نیاز بدون اشکال است.

 

۳) قبل از کشتن جانور دمای آب به ۴ درجه سانتیگراد کاهش یابد.

 

۴) مراکز فرآوری آبزیان زیستی باید دارای استانداردهای بین‌المللی باشند.

 

● تبدیل مزارع پرورشی موجود از حالت موجود به زیستی (گذار):

 

مزارع موجود برای تبدیل شدن به مراکز آبزی پروری زیستی باید مرحله‌ای را پشت سر گذارند که به آن گذار گفته می شود. طول مدت این مرحله در آمریکا ۳ سال پیش بینی شده است.

 

● آیین نامه‌های اجرایی بین المللی آبزیان زیستی:

 

اگرچه برخی سازمان‌های بین المللی مانندFAO,WHO,IFOAM آبزی پروری زیستی را منتشر کرده‌اند اما هنوز اختلاف نظرهای اساسی در کاربردی بودن این دستورالعمل‌ها وجود دارد. کشورهای گوناگونی همانند آمریکا، نیوزیلند و نیز کشورهای حوزه‌ی‌ اروپا تهیه‌ی دستورالعمل‌های ملی را بر اساس آیین نامه‌های بین المللی در دستورکار خود قرارداده اند اما هنوزکمبودهای محسوسی در این آیین نامه‌ها مشاهده می‌شود؛ برای نمونه در آمریکا تا سال۲۰۰۱میلادی چندین استاندارد ملی پیشنهاد شد که هیچ‌یک از آنها نهایی و به عنوان استاندارد ملی پذیرفته نشده است، در نیوزیلند ضوابط آبزی پروری زیستی از سال ۲۰۰۱ مورد عمل قرار گرفته است.

 

● مراکز بازرسی و صدور گواهینامه‌ی زیستی:

 

بیش از ۹۰ درصد آبزیان پرورشی در کشورهای در حال توسعه تولید می‌شود، ۱۰ درصد باقیمانده نیز در سایر مناطق جغرافیایی (آمریکا، اروپا و اقیانوسیه) تولید می‌شود، این درحالی‌ست که تقریباً تمامی مراکز بازرسی و صدورگواهینامه در کشورهای توسعه یافته مستقر هستند . انتظار می رود با توسعه‌ی این مراکز و استقرار آنها درمراکز آبزی پروری روند افزایش مراکز آبزی پروری زیستی سرعت بیشتری پیدا کند.

 

▪ پیش بینی روند توسعه آبزی‌پروری زیستی:

 

براساس ارزیابی انجام شده توسط FAO میزان تولیدات آبزی پروری از حدود ۴۵ میلیون تن در سال۲۰۰۰ با ۴ برابر افزایش به ۱۹۴ میلیون تن در سال ۲۰۳۰ خواهد رسید. سهم آبزی پروری زیستی نیزتا سال ۲۰۱۰ سالانه ۳۰ درصد و از سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۲۰ سالانه ۲۰ درصد و از سال ۲۰۲۱ تا ۲۰۳۰ سالانه ۱۰ درصد افزایش خواهد یافت، به این ترتیب میزان تولید آبزی پروری زیستی با ۲۴۰ برابر افزایش از ۵۰۰۰ تن در سال ۲۰۰۰ به 4/1 میلیون تن خواهد رسید که معادل ۶/۰درصد کل محصولات آبزی پروری در سال ۲۰۳۰ است.

 

این ارزیابی براساس توان کنونی تولید و در نظرگرفتن بازارهای اروپا، آمریکا، استرالیا، ژاپن، نیوزیلند و سنگاپور انجام شده است؛ با پاسخ به سوالات اساسی پیش روی این بخش، تدوین آیین نامه‌های اجرایی و گسترش مراکز بازرسی و صدور گواهینامه و ارتقای فرهنگ مصرف‌کنندگان و استقبال هرچه بیشتر بازار از محصولات زیستی انتظار می‌رود روند آبزی پروری زیستی نیز تسریع شود (شکوری،۱۳۸۳) امروزه در جهان سازمان‌های دولتی و بخش‌های خصوصی بسیاری برای استاندارد کردن محصولات ۳۶۴ هیات در ۵۷ کشور اروپا به وجود آمده‌است که طی آخرین آمار در سال ۲۰۰۴فعال هستند.

 

● نمونه‌هایی از مهرهای استاندارد محصولات زیستی

 

▪ استانداردهای محصولات زراعی و باغی زیستی

 

امروزه با افزایش استانداردهای بهداشتی و تغذیه‌ای در کشورهای توسعه یافته، گرایش روز افزونی برای حذف نهاده‌های شیمیایی در فرآیند تولید محصولات دامی و نباتی بوجود آمده است؛ برای جلوگیری از ورود باقیمانده‌ی مواد شیمیایی در محصولات کشاورزی به بدن انسان‌ها، تولیدکنندگان و محققان درپی تولید محصولات زراعی و باغی زیستی هستند. برای رسیدن به چنین هدفی در طی سال‌های ۹۹-۱۹۹۲ از سوی کشورهای گوناگون استانداردهای بین‌المللی برای ورود کالاهای خوراکی در بخش کشاورزی زیستی به بازار تدوین و تصویب شده‌است.

 

گفتنی‌ست تعدادی از این استانداردها بین‌المللی و برخی دیگر ملی هستند که برخی از این استانداردهای ملی از دیدگاه بین‌المللی دارای اهمیت ویژه‌ای هستند.

 

▪ قوانین و استانداردهای بین المللی

 

در حال حاضر در زمینه‌ی تولید محصولات کشاورزی زیستی دو استاندارد بین المللی GAG وIFOAM مطرح هستند، که در اینجا سعی شده تا حدودی به آنها پرداخته شود.

 

▪ مجموعه‌ی قوانین راهنمای غذایی:

 

بر اساس این قوانین، توسعه و ترویج کشاورزی زیستی وابسته به مراحل تولید، فرآوری، برچسب زنی و بازاریابی تولیدات به شیوه‌ی زیستی است.

 

از دیدگاه معتقدین این قانون، کشاورزی زیستی به‌عنوان سیستم مدیریتی مطرح می‌شود که به سلامتی اکوسیستم، چرخه‌ی سازوکار و فعالیت‌های بیولوژیکی خاک کمک می‌کند. باتوجه به آن‌که کشاورزی زیستی بر پایه‌ی عدم استفاده از نهاده‌های خارجی همانند کودهای شیمیایی و آفت‌کش‌هاست اما نمی توان آن‌را به‌عنوان راه حلی قطعی برای کاهش آلودگی محیط زیست و تولیدات عاری ازهرگونه پسماندهای مضر معرفی کرد، بلکه می توان بیان کرد که به‌کارگیری این روش تا حدودی آلودگی منابع آب و خاک را کاهش می‌دهد(Willler and yussefi,۲۰۰۴)

 

در این قانون، به‌منظور یکپارچه کردن مراحل بسته بندی، فرآوری و خرده فروشی برای محصولات باغی و زراعی زیستی برچسب استاندارد تعریف شده‌است(Willler and yussefi,۲۰۰۴).

 

▪ فدراسیون بین‌المللی جنبش‌های کشاورزی زیستی:

 

کشورهای عضو فدراسیون بین‌المللی جنبش‌های کشاورزی زیستی عبارتند از: اتحادیه‌ی اروپا و کشورهای غیرعضو اتحادیه (آمریکای شمالی، آمریکای جنوبی، آفریقا، آسیا و استرالیا) که بر اساس قانون فدراسیون بین المللی جنبش‌های کشاورزی زیستی ۲۰۰۲«کشاورزی زیستی برپایه‌ی امنیت غذایی، تغذیه‌ی مناسب، رفاه حیوانات و عدالت اجتماعی پایه گذاری شده است» لازم به توضیح است که کشاورزی زیستی تنها مربوط به محصولات تولید شده دربخش زراعی وباغی نیست بلکه دام و آبزیان نیز در گستره‌ی این تعریف قرار می گیرند(Willler and yussefi,۲۰۰۴)

 

▪ قوانین و استانداردهای ملی

 

در سطح ملی نیز برخی قوانین و استانداردها برای محصولات زراعی و باغی زیستی وجود دارد که دقت در تدوین و تنظیم این قوانین در مراحل گرفتن گواهینامه، منجر به آن می‌شود که از این قوانین بتوان در سطح بین المللی نیز استفاده کرد.

 

▪ قوانین جامعه‌ی اقتصادی اروپا

 

در اروپا پس از عقد پیمان تشکیل «جامعه‌ی اقتصادی اروپا» و توجهاتی که دولت‌مردان به کشاورزی زیستی می‌کردند و با نظر به این‌که قیمت این‌گونه محصولات در بازار رو به فزونی بود، و به‌دلیل آن‌که در متن سیاست‌های عمومی کشاورزی، این نوع تولید متضمن حفظ تعادل بهتر میان نظام عرضه و تقاضای محصولات کشاورزی بوده و در عین حال به حفظ محیط زیست و حفاظت از عرصه‌های ملی کمک خواهد کرد، در صدد تصویب قوانین و استانداردهایی شدند تا به‌این شیوه علاوه بر حمایت از کشت محصولات زراعی و باغی زیستی، زمینه‌ی رقابت منصفانه را در میان تولیدکنندگان این محصولات فراهم کنند، از سوی دیگر بازارهای موردنظر را توسط ترویج و تشریح صادقانه‌ی تمام مراحل تولید و فرآوری مطمئن ساخته و اعتبار چنین محصولاتی را برای مصرف کنندگان افزایش دهند. از آن‌جاکه شیو ه‌های تولید زیستی دارای صورت‌های گوناگونی‌ست، بنابراین لازم است برروی برچسب استاندارد این محصولات به روش‌های تولید، به‌خصوص ترکیبات به‌کار رفته در آنها، اشاره شود که اجرای آن نیازمند تدابیر نظارتی خاص است.

 

توجه به این نکته الزامی است که، زمانی قوانین مربوط به تولیدات زراعی تکمیل خواهد شد که قوانین مربوط به تولیدات دامی مرتبط در تولید محصولات زراعی، باغی و زیستی نیز رعایت شود؛ برای نمونه تولید کود آلی مورد نیاز کشاورزی زیستی نیاز به فضولات دامی زیستی‌ست که خود این امر نیز مستلزم رعایت مجموعه‌ای از قوانین مربوط به تولیدات دامی است.

 

● محصولات در برگیرنده‌ی قوانین اتخاذ شده در جامعه‌ی اروپا:

 

جامعه‌ی اقتصادی اروپا برای پیشبرد اهداف خود آیین نامه‌ها، مواد و مفادی را وضع کرده‌است که در چارچوب آن، محصولات کشاورزی را می‌توان «زیستی» نامید؛ گفتنی‌ست محصولات زیر از دیدگاه کشورهای عضو اروپا شامل قوانین اتخاذ شده می‌باشند:

 

الف) محصولات کشاورزی فرآوری نشده، دام‌ها و محصولات عمل‌آوری نشده‌ی دامی.

 

ب) فرآورده‌های (عمل آوری شده) دامی و نباتی با مصرف انسانی که از یک یا چند ترکیب افزودنی با منشاء گیاهی یا حیوانی تهیه شده‌اند.

 

ج) خوراکی‌های دامی ساده و مرکب و هرگونه مواد علوفه‌ای؛ به‌منظور تامین نظر این مقررات، یک محصول باید دارای نشانه‌هایی بر اساس استفاده از روش‌های زیستی در تولید آن بوده و روی برچسب یا در متون تبلیغاتی یا اسناد تجاری آن، به محتویات ترکیبی یا موادغذایی زیستی اشاره شده باشد.

 

خریداران در کشورهای عضو باید مطمئن شوند که محصولات خریداری شده آنان و نیز ترکیبات یا موادغذایی موجود در آن، مطابق مقررات و آیین نامه‌های مشخص تولید شده‌اند.

 

● مراحل قوانین اتخاذ شده از سوی جامعه‌ی اقتصادی اروپا:

 

این قوانین بدون نفی سایر تمهیدات و شرایط «جامعه» یا آیین نامه‌های کشوری (ملی) و با هماهنگی قوانین جامعه در مورد محصولات مذکور اعمال می‌شود. این قوانین با شرایط حاکم بر تولید، آماده‌سازی، بازاریابی، برچسب زنی، بازرسی و نیز قانون گذاری در موادغذایی و خوراکی‌های دامی نیز وجود خواهد داشت.

 

قوانین اتخاذ شده شامل موارد زیر می‌باشد:

 

ـ قوانین تولید

 

ـ نظام بازرسی و کنترل

 

ـ نشانه‌هایی که از سوی دستگاه‌های بازرسی، تأیید و روی برچسب محصول ظاهر می شود

 

ـ اقدامات جزیی عمومی

 

ـ واردات از کشور سوم

 

ـ آزادی عمل در«جامعه»

 

ـ مقررات و شرایط اداری و اجرایی

 

ـ نصب برچسب.

 

● اصول تولید محصولات کشاورزی زیستی

 

برای تولید محصولات باغی، زراعی و زیستی نیاز به مجموعه‌ی قوانین داریم که عبارتند از:

 

ـ تعیین مدت زمان لازم جهت انتقال به روش تولید زیستی

 

ـ براساس قوانین جامعه‌ی اروپا برای انتقال تولید از روش مرسوم به روش زیستی لازم است مدت زمان خاصی، از مصرف هر نوع ماده‌ی شیمیایی در زمین کشاورزی اجتناب کرد که آن‌را دوره‌ی انتقال (گذار) می‌نامند. این مدت برای زمین‌هایی که برای تولید بذر و گیاهان دائمی(بجز گونه‌های مرتعی) به‌کار می‌روند سه سال است.

 

البته می‌توان در مناطق و محصولات خاص این مدت را کاهش داد که این موضوع نیازمند تأیید مقامات مسوول آن مناطق است.

 

● قوانین مربوط به دوره‌ی انتقال:

 

درهنگام کاهش دوره‌ی انتقال باید به نکات زیر توجه داشت

 

۱) محوطه و کالای مورد نظر، دوره‌ی انتقالی را به پایان رسانده و یا درحال تبدیل و انتقال به آن باشد.

 

۲) استهلاک و تجزیه‌ی موادمحافظ گیاهی نباید باقیمانده‌ی قابل توجهی در خاک و یا اندام‌های گیاهان به‌جای گذارند.

 

۳) کشورهای عضوی که قصد استفاده از مواد آفت‌کش یا داروهای شیمیایی را دارند باید تصمیم‌های خود را پیرامون اقدامات و نیز میزان کاهش «دوره‌ی انتقال» را به اطلاع سایر کشورهای عضو برسانند.

 

۴) محصولات تولیدی در دوره‌ی انتقال را نباید همراه با نشانه‌ها و برچسب‌های مربوط به تولید زیستی در بازار عرضه کرد.

 

● قوانین مربوط به حاصل‌خیزی و فعالیت‌های بیولوژیکی خاک:

 

حاصل‌خیزی و فعالیت‌های بیولوژیکی خاک را می‌توان در صورت لزوم به صورت زیر افزایش داد

 

۱) کشت حبوبات، کودهای سبز، گیاهان با ریشه‌ی عمیق‌تر و برنامه‌ی آیش چند ساله

 

۲) افزودن موادآلی به ترکیبات خاک شامل کمپوست‌ها و غیره که در واحدهای تولیدی و براساس مجموعه‌ی مقررات محصولات فرآوری شده باشند.

 

با انتخاب قوانین فنی مشترک پیرامون محصولات دامی زیستی، محصولات دامی هم‌چون کودهای حیوانی را می‌توان از واحدهای رعایت کننده مقررات شناخته شده ملی یا بین‌المللی مورداستفاده قرارداد البته برای فعال ساختن فرآورده‌های کمپوستی، استفاده از ریز موجودات یا ترکیبات با منشاء نباتی یا به اصطلاح ترکیبات «بیو دینامیک» حاصل از صنایع فرآوری، کودهای حیوانی یا نباتی نیز توصیه می شود.

 

● راه‌های از بین بردن آفات، بیماری‌ها و علف‌ها:

 

راه‌های ازبین بردن آفات، بیماری‌ها و علف‌ها را می توان با تلفیقی از روش‌های زیر در کشاورزی زیستی نام برد.

 

۱)انتخاب گونه‌ها و ارقام مناسب

 

۲) اعمال شیوه‌های مناسب در آیش

 

۳) اعمال مراحل و شیوه‌های مکانیکی در کشت

 

۴) حفاظت از دشمنان طبیعی آفات از طریق تامین شرایط مطلوب برای آنها.

 

لازم به توضیح است، در صورت بروز تهدیدات اضطراری علیه محصولات زراعی، از برخی مواد ترکیبی استفاده می شود.

 

● استاندارد پارلمان کشاورزی ایالات متحده

 

یکی از معتبرترین استانداردهای محصولات زیستی، پارلمان کشاورزی ایالات متحده است.

 

برای دریافت این استاندارد لازم است موارد زیر رعایت شود:

 

الف) مدت سه سال پیش از دریافت برچسب زیستی، باید از کاربرد مواد ممنوعه شامل کودهای شیمیایی و حشره‌کش‌ها در تولید محصول خودداری کرد.

 

ب) در زمان دریافت برچسب نیز از مواد ممنوعه و هم‌چنین پرتودهی استفاده نشده و هیچ‌گونه تغییر ژنتیکی در محصول اعمال نشده باشد.

 

ج) در مورد محصولات دامی از هورمون‌ها و آنتی بیوتیک‌ها در تغذیه‌ی آنها استفاده نشده و تغذیه‌ی دام با مواد ۱۰۰ درصد زیستی باشد.

 

د) مدیریت زیستی در مورد محصولات کشاورزی در تمام مراحل کاشت، داشت، برداشت، انبارداری و فرآوری و در مورد دام‌ها از زمان تولید یا خروج از تخم اعمال شده باشد.

 

ه) محصولات زراعی و باغی زیستی در اثر اختلال با محصولات دیگر دچار ناخالصی نشده باشند

 

 

 

منبع:
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

لینک به دیدگاه

[h=2]باله ماهیان[/h]

باله های ماهیان: باله ها اندام های حرکتی ماهیان هستند و به دو دسته باله های فرد و زوج تقسیم می شوند.باله های فرد شامل باله های پشتی DORSAL FIN باله مخرجی ANAL FIN و باله دمی CAUDAL FIN می باشند.در برخی از ماهیان تعداد باله های پشتی از یک عدد بیشتر است مانند ماهی سوف که دارای دو باله پشتی می باشد.حروف اختصاری برای نمایش هر یک از باله ها عبارتند از:

biggrin.gif

باله پشتی و در صورتی که از یک عدد بیشتر باشد D1 برای اولین باله پشتی وD2 برای نمایش دومین و الی اخر است.

:Aنمایشگر باله مخرجی

:Cبرای نمایش باله دمی

باله های زوج شامل باله های سینه ای PECTORAL FIN و شکمی VENTRAL FIN(PELVIC FIN) می باشند که بترتیب با حروف P وv نمایش داده میشوند.محل باله شکمی در بدن ماهیان مختلف متغیر است و در ناحیه حلق سینه و یا شکم قرار دارد.محل قرار گرفتن باله شکمی برای شناسایی ماهیان دارای اهمیت است و بر حسب محل قرار گرفتن باله شکمی انرا حلقی سینهای یا شکمی می گویند.

عامل اصلی حرکت در ماهیان باله دمی است و باله های سینه ای و شکمی برای برقراری تعادل چرخش پیشروی و گاهی به عنوان عامل باز دارنده یا عضو ترمز کننده مورد استفاده قرار می گیرد.

در شکل زیر انواع باله های ماهیان نشان داده شده است.

f2a31bca418342608cc2.jpg

 

علاوه بر باله هایی که توضیح داده شد برخی از ماهیان دارای باله های کوچکی درپشت و حد فاصل باله پشتی و دمی خود می باشند.

این باله را باله چربی adipose fin گویند.ماهیان خانواده ازاد ماهیان salmionidae دارای چنین باله ای هستند و این باله از خصوصیات مهم ان هاست.

باله دمی در ماهیان مختلف به شکل های متفاوتی دیده می شود که عبارتند از:

باله دمی متجانس homocercal caudal

دم در این حالت دو شاخه و قرینه است اسکلت داخلی وارد این دو شاخه نمی گردد.اکثر ماهیان استخوانی مانند ماهی کپور دارای چنین باله دمی می باشند.

باله دمی نا متجانس heterocercal caudal

دو قسمت باله دمی در این حالت قرینه نمی باشند و اسکلت داخلی نیز وارد قسمت بزرگتر شده است.باله دمی کوسه ماهیان و تاسماهیان دارای چنین شکلی است.

باله دمی ستون دار diphycercal caudal

در این نوع ستون مهره ها مستقیما تا انتهای باله دمی امتداد می یابد.باله دمی در دهان گرد ماهیان دارای چنین شکلی است.

باله دمی ابتدایی prothocercal caudal

در این نوع که لارو تمام ماهیان پس از خروج از تخم از این حالت می گذرند انتهای ستون مهره ها توسط غشای داخلی که مشابه باله دمی است پوشانده می شود.

در برخی از ماهیان نر بعضی از باله به صورت اندام تناسلی تغییر شکل یافته اند و از ان به عنوان هادی اسپرم به داخل اندام تناسلی جنس ماده استفاده می شود.مانند باله شکمی کوسه myxopterigium و باله مخرجی ماهی گامبوزیا gonopodium .لقاح در این ماهیان داخلی بوده و زنده زا هستند.

لینک به دیدگاه

به گفتگو بپیوندید

هم اکنون می توانید مطلب خود را ارسال نمایید و بعداً ثبت نام کنید. اگر حساب کاربری دارید، برای ارسال با حساب کاربری خود اکنون وارد شوید .

مهمان
ارسال پاسخ به این موضوع ...

×   شما در حال چسباندن محتوایی با قالب بندی هستید.   حذف قالب بندی

  تنها استفاده از 75 اموجی مجاز می باشد.

×   لینک شما به صورت اتوماتیک جای گذاری شد.   نمایش به صورت لینک

×   محتوای قبلی شما بازگردانی شد.   پاک کردن محتوای ویرایشگر

×   شما مستقیما نمی توانید تصویر خود را قرار دهید. یا آن را اینجا بارگذاری کنید یا از یک URL قرار دهید.

×
×
  • اضافه کردن...