رفتن به مطلب

چرا مردم نزد روانپزشک نمی روند؟


ارسال های توصیه شده

"چرا بیشتر مردم از مراجعه به روانپزشکان و روانشناسان خوششان نمی‌آید؟"

این، سوال اصلی گفتگوی ما با دکتر محمد مهدی قاسمی، متخصص اعصاب و روان است. با ما در این گفتگو همراه شوید.

 

چرا بیشتر مردم از مراجعه به روان‌پزشک و روان‌شناس خوششان نمی‌آید؟

البته امروز در دیگر کشورها به خصوص کشورهای غربی این مساله جا افتاده و مردم به راحتی مراجعات متعددی به روان‌پزشک و روان‌شناس دارند، حتی شاید به یک فرهنگ تبدیل شده باشد.

خوشبختانه در کشور ما نیز فرهنگ عمومی ‌به این سمت در حال حرکت است و این مساله کم کم بین مردم جا افتاده که مغز نیز مانند قلب، کلیه، کبد و سیستم گوارش می‌تواند بیمار شود و برای رفع مرض آن باید به متخصص آن مراجعه کرد.

 

یکی دیگر از باورهای نادرست، اما رایج در میان مردم این است که بیشتر بیماری‌های روانی درمانی ندارند. آیا بیماری‌های اعصاب و روان درمان قطعی دارند؟

بیماری‌های اعصاب و روان جدا از دیگر بیماری‌های پزشکی نیست. در بیماری‌های گوناگون بدن، عموم اشکالات در سطح سلولی اتفاق می‌افتند، مثلا بروز یک اشکال در ترشح و عملکرد انسولین در سطح سلولی بدن، باعث ایجاد دیابت می شود. در بین سلول‌های مغزی نیز مواد بیوشیمیایی ‌وجود دارد که وقتی تعادل این مواد به هم می‌خورد، موجب بروز بیماری‌های متعدد اعصاب و روان می‌شود که با درمان‌های گوناگون، می توان این مواد بیوشیمیایی ‌را به حالت تعادل رساند.

عموما در بیشتر بیماری‌ها درمان قطعی نداریم، مثلا تا زمانی که بیمار دیابتی، قرص قند خود را می‌خورد و رعایت برخی اصول درمانی را می‌کند، قند او کنترل می‌شود. ولی در هر صورت باید دارو را بخورد. در بیماری‌های اعصاب و روان نیز وضعیت به همین منوال است و شاید بهتر باشد.

ممکن است یک فرد دیابتی، فشار خونی، قلبی، کلیوی و ... تا آخر عمر دارو بخورد، ولی خوشبختانه در درمان اغلب بیماری‌های اعصاب و روان یک دوره درمانی وجود دارد و اگر درمان به طریقه صحیح انجام شود، می‌توان پس از مدتی دارو را قطع کرد.

 

شایع‌ترین بیماری‌های اعصاب و روان در جامعه ما کدام‌اند؟

بر خلاف دیدگاه عمومی ‌که از کلمه بیماری‌های اعصاب و روان بدترین نوع آن، یعنی دیوانگی یا روانی بودن در ذهن شکل می‌گیرد، ما در مطب‌ با درصد بسیار کمی ‌از این بیماران مواجه هستیم و اصولاً ما این واژه‌ها را قبول نداریم. شیوع اضطراب مانند سرماخوردگی بسیار زیاد است. افسردگی بخش چشمگیری از افراد جامعه از سن پایین تا سالمندان را در برگرفته است. وسواس و اعتیاد جزو رایج‌ترین بیماری‌های اعصاب و روان محسوب می‌شوند.

بعضی از مردم به علت ترس از انگ بیماری روانی مثل افسردگی، با مراجعه نکردن به متخصص، گاهی صدمات غیر قابل جبرانی از نظر اجتماعی و روانی و حتی جسمی به خود وارد می کنند، ولی نگران هستند نکند کسی بفهمد او مبتلا به بیماری است.

ما روزانه شاهد نابودی زندگی‌های گوناگونی هستیم، شاهد پرخاشگری، افت کارآیی و تحصیلی، خودکشی، بزهکاری، اعتیاد و ... هستیم که شاید با یک مشاوره ساده بتوان جلوی این اتفاقات را گرفت.

من حتی می‌خواهم بگویم بیماری‌های اعصاب و روان می‌تواند اعتقادات دینی یک فرد را سست کند.

 

مطلب جالبی را ذکر کردید. واقعا رابطه بین اعتقادات دینی و سلامت روانی چیست؟

حوزه روح از حوزه علوم تجربی و شناخت کامل بشر خارج است، ولی روان‌پزشکی، علمی‌است که بشر بخش اعظم آن را شناخته است و مانند علوم دیگر بخش‌های ناشناخته ای نیز دارد.

مترادف کردن بیماری‌های روحی و روانی اشتباه است و این طرز تفکر که فقط کسانی که اعتقادات ضعیف دارند به بیماری‌های روانی مبتلا می‌شوند، هم اشتباه است. ولی این باور نیز وجود دارد که اعتقادات دینی و معنویت بر بهداشت روان موثرند و متقابلا بهداشت روان یک فرد می‌تواند بر اعتقادات دینی او موثر باشد، بنابراین شاید از این حیث، توجه به بهداشت روان در مقایسه با بیماری‌های جسمی ‌ارجحیت بیشتری داشته باشد.

به هر حال می‌خواهم بگویم مراجعه به یک متخصص می‌تواند دریچه‌ای به دنیای جدید برای انسان بگشاید و مردم نباید نگران حرف و حدیث‌های دیگران باشند.

 

دکتر محمد مهدی قاسمی - متخصص اعصاب و روان

مصاحبه کننده : دکتر مجتبی جوان بختی

لینک به دیدگاه
  • 4 هفته بعد...

خیلی ساده چون فکر می کنن اگه برن برچسب روانی می خورن!!:sigh:

 

من نمی دونم مگه ما سرما می خوریم می ریم دکتر دارو بخوریم کسی بهمون می گه آهای سرما خورده!!

چرا اینو اینجوری می گن نمی دونم؟:w874:

لینک به دیدگاه
  • 6 ماه بعد...

الان من میپرسم چرا مردم به جای درمان قطعی و ساده ای که یه روانشناس میتونه بهشون بده با کوچکترین مشکل پیش روانپزشک میروند ویه کیسه دارو میگیرن ...

 

اصولا ما آدمهائی هستیم که فکر میکنیم خودمون ارزش نداریم که وقت مناسبی برای خودمون بذاریم ( خود )

لینک به دیدگاه
خیلی ساده چون فکر می کنن اگه برن برچسب روانی می خورن!!:sigh:

 

من نمی دونم مگه ما سرما می خوریم می ریم دکتر دارو بخوریم کسی بهمون می گه آهای سرما خورده!!

چرا اینو اینجوری می گن نمی دونم؟:w874:

 

الان من میپرسم چرا مردم به جای درمان قطعی و ساده ای که یه روانشناس میتونه بهشون بده با کوچکترین مشکل پیش روانپزشک میروند ویه کیسه دارو میگیرن ...

 

اصولا ما آدمهائی هستیم که فکر میکنیم خودمون ارزش نداریم که وقت مناسبی برای خودمون بذاریم ( خود )

:w58:

لینک به دیدگاه

1خیلی از بیماران روانی طبیعت بیماری انها اینه که فکر میکنند بیمار نیستند

2 خیلی از انها که فکر میکنند بیمار نیستند اما پیش جن گیر و رمال و دعانویس که هرروزه هم متاسفانه تعداشان بیشتر میشود میرن

3 این باور غلط هم بی تاثیر نیست که برخی فکر میکنند روانشناسان و روانپزشکان خودشون خل هستند!

4 بسیاری پول مشاوره وویزیت و دارو ندارند

لینک به دیدگاه

به گفتگو بپیوندید

هم اکنون می توانید مطلب خود را ارسال نمایید و بعداً ثبت نام کنید. اگر حساب کاربری دارید، برای ارسال با حساب کاربری خود اکنون وارد شوید .

مهمان
ارسال پاسخ به این موضوع ...

×   شما در حال چسباندن محتوایی با قالب بندی هستید.   حذف قالب بندی

  تنها استفاده از 75 اموجی مجاز می باشد.

×   لینک شما به صورت اتوماتیک جای گذاری شد.   نمایش به صورت لینک

×   محتوای قبلی شما بازگردانی شد.   پاک کردن محتوای ویرایشگر

×   شما مستقیما نمی توانید تصویر خود را قرار دهید. یا آن را اینجا بارگذاری کنید یا از یک URL قرار دهید.

×
×
  • اضافه کردن...